Hirdetés
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Itthon rendes optikai net van, viszont szeretnék valami backup megoldást is arra az esetre, ha valami gond van az optikával. Ritkán van ilyen, de előfordul.
Vodafone a szolgáltató.
A szolgáltató saját térképe szerint is kültéri lefedettség van itt. Mobilnet kb használhatatlan, 1 mbps-nál nem szoktam többet mérni 4G-n.
Kb 100 méterrel arréb a szomszéd utcában már 5G is van, ott 30 le, 10 feltöltést mértem.
Vidéken lakunk.
Arra gondoltam, valami antennás eszközzel talán itt is megoldható lenne a 30mbps-os sebesség, akár a padláson elhelyezett antennával.
Mint írtam, backupnak kellene.
Tudtok valamit ajánlani?
[kép]
[kép] [kép] [kép] [kép]Gondolom sim kártya mindenkeppen kell a modembe, ezért vagy az lesz, ha szükségem lesz netre akkor át rakom a mobil routerbe, vagy veszek bele fixen egyet.
Néha hiányzik, hogy a telefonhoz nem lehet közvetlen antennát csatlakoztatni, az ilyen backup dolognak pont jó lenne.Minden javaslatot szívesen veszek.
-
4Grider
félisten
válasz
unthinking
üzenetére
700 MHz-es 5G-n nem sok helyütt mérsz 300 Mbps-ot...
-
Damateo
aktív tag
válasz
4Grider
üzenetére
Kb ugyan azt hozta csak 4G -re állítva.
A legalacsonyabb sebesség 10Mbps volt amit mertem.
Az eddig használt megoldáshoz mérve jónak mondanám.
Jelenleg a telefonom korlátlan csomagjából van kérve két társ kártya. Így több helyen használjuk egy előfizetéssel.
Lehet hogy nem a leggyorsabb, de így talán a legkedvezőbb. -
Krystal_s
addikt
Amikor megláttam a csatlakoztatott sávokat csak a 4G-nél, arra gondoltam, de jó neki (B7 miatt az itt nincs), ez minimum 400 Mbit/s letöltés... aztán látom van még 5G is. Mondom de szerencsés, minimum 800-ra tippeltem. A mérést látva meg ledöbbentem ez mi.
Ezt a visszafogást viszont nem értem. Nem úgy működik, hogy összeadja (össze kellene adnia) az elérhető sávokat, ami között van amelyik pl 100 Mbit/s, vagy 20, 80, 200 Mbit-et tud és az akkor lesz összesen 400? Amelyik csak 20-at tud, az miért húzza le a többit? Nem adja hozzá? Nálunk külön mindegyik elég lassú, de ha már 3 lassú sávot ad össze, akkor együtt megfelelő normál körülmények között.
5G-nél ez máshogy működik?
A mért sebesség alapján úgy gondolnám nagyon túlterhelt, mert a SINR és a jelerősség értékek szerint még jónak kellene lennie. -
4Grider
félisten
válasz
donjohnson
üzenetére
Mondjuk van benne valami, hogy az N28 csak visszafogja ezt a 75 MHz-et...
-
Damateo
aktív tag
Üdv!
Sikerült beszerezni egy ZTE MC801A routert.
A következőket hozza:
Sokkal jobb csúcsidőben is mint a régi megoldás volt. -
4Grider
félisten
válasz
totron
üzenetére
Azért szerencsére egyre kevesebb az olyan helyszín, ahol már csak egyetlen frekvenciasáv elérhető. Aki olyan messze él egy bázisállomástól, hogy már csak egyetlen sávot lát, az ne rendezkedjen be arra, hogy azzal fog tévézni meg közben letöltögetni is. Vagy próbáljon meg újabb frekvenciát vadászni...
-
totron
addikt
Van olyan felállás ahol a Cat4 stick jobban teljesít nem is kevéssel, mint a Cat6-os asztali.
-
cocka
veterán
válasz
Mikulásbá
üzenetére
nem akkumulátoros de kompakt és jobb mint cat4?
Mondjuk halkan tegyük hozzá, hogy eleve nehéz (hacsak nem lehetetlen) e kritériumoknak megfelelő eszközt ajánlani.
Nem akkus: modem stick vagy asztali 4G router
Kompakt: modem stick
Jobb, mint a CAT4: asztali 4G router (és ott is számít, hogy melyik)A 3 metszete: üres halmaz.

-
4Grider
félisten
válasz
Damateo
üzenetére
A szolgáltatók több frekvencián nyomják a 4G-t. Ennek az egyik oka az, hogy egy db frekvenciasáv használata már a legtöbb helyen kevés lenne kiszolgálni az adatforgalmat, így folyamatosan torlódás lenne rajta. Minél több frekvenciasávot használnak tehát egy helyen, annál nagyobb sávszélesség áll rendelkezésre.
A gond ott keletkezik, ha olyan eszközzel kezded el használni egy közepesen terhelt bázisállomásra csatlakozva a netet, ami egyetlen egy frekvenciát tud használni. Ez az eszköz olyan...
Viszont minél több frekvenciasávot tud összefogni egy ilyen eszköz, annál drágább, cserébe annál stabilabb/gyorsabb.
Ha nem gond, hogy időnként csak 1-2 Mbps-ot fog tudni az eszköz, akkor nyugodtan vehetsz ilyen Cat4-es eszközt. Az LTE Cat6-os eszközök már két db letöltési frekvenciát tudnak összefogni, ott jellemzően néhány Mbps az alja. De persze mindig van lentebb, amint ahogy Cat4-es eszközzel is kifoghatsz időnként olyan bázisállomáson olyan frekvenciát, amin akár 50-60 Mbps sebességet el tudsz érni. A gond az, hogy ez ideiglenes lesz, mert ahogy frekvenciasávot vált az eszköz, máris rákerülhetsz egy sokkal lassabb/terheltebb frekvenciára.
Az akksis mifi-ket nem ajánljuk állandó használatra, mert ezek az akkumulátorok nem arra lettek tervezve, hogy éjjel-nappal menjenek (heti néhány órás használatra valók). Ha viszont kiveszed az akksit, a többségük nem kapcsolható be.
Szóval heti néhány órára kell csak és nem gond, ha időnként tetű lassú? -
Damateo
aktív tag
Üdv!
Van ajánlott akkumulátoros wi-fi hotspot?
Ilyenre gondolok: link
Nem kell hatalmas sebesség, legyen stabil és legyen pár óra üzem idő. -
cocka
veterán
válasz
donjohnson
üzenetére
Köszi. Na majd ránézek erre a cuccra. Mondjuk hogy mennyi türelmem lesz hozzá, az más kérdés.
-
DeniL
tag
válasz
totron
üzenetére
Jogos.
Maradt némi szakmai hiányosságon alapuló ténymegállapítás azon mondatomban.El kell ismerni mindenkinek van saját igazsága.
Mindenkinél más a környezet, mások a teszt eszközök, mások az anyagi körülmények., más és más szakmai hátterek.Nehéz ezektől elvonatkoztatni, s nem vakon a saját igazunkat ismételgetni és lehet alaptalanul kitartani mellette.
Mert végül is valamennyire "elégedetten" a körülményekhez képest, de mind itt vagyunk, más eszközöket használva, másra feleszküszve, de ezeken keresztül kapcsolódik a világhálóra.
Így jogos, hogy nem csak egy féle "best buy" ajánlás létezhet egy adott igényre. -
donjohnson
addikt
a huawei band tool-lal nézd meg 800 MHz-en, 1800-on, 2100-on (más lesz a feltöltési sebesség).
huawei_band_tool_config.txt-ben kell megadni webes felhasználónevet+jelszót, hogy működjön a script.
ha meguntad a kísérlezetést, akkor az LTE_ALL.bat-tal tudod visszaállítani alapra.
vagy pedig kihúzod a konnektorból a routert, visszadugod, újraindul, és akkor is elfelejti ezeket.google drive-on is fent van: [link]
-
cocka
veterán
válasz
4Grider
üzenetére
Ha ez megnyugtat, nekem 4G-n a B818-cal sem sikerül 50 megabit feltöltésnél többet kipréselni.
Gondolom Pesten, pl. a Jászai Mari téren biztos van nagyobb sebesség is, de pont nem egy okostelefonon szeretnék nagy mennyiségű adatot feltölteni. Tehát a minimum egy laptop lenne, de hogy áramot honnan szerzek a Huaweihez a nyílt utcán, na az egy érdekes kérdés lenne. -
totron
addikt
Végül is mire összerakod + behúzod vagy 5-10-15m kábellel azt a külső antennát pont elveszted a nyereséget a vezetéken.
Minimum egy kábelcsillapítást közöljünk már az ilyen kijelentés mellé, mert általánosságban bevetve hanem sokat ér. Nem minden esetben hülyeség.#11836zsolti75, jó lenne, ha az arroganciával vegyes pökhendiséget kivennéd a vélemény, ajánlás mellől, nem először látom, köszi.
-
törölt tag
válasz
donjohnson
üzenetére
De van. Ha a reset majd kelleni fog akkor próba úgy is.
De tegnapra megjavult a telón böngészés. Semmit nem állítottam! Ez volt már egyszer idén januárban. Azóta nem jelentkezett a hiba. Lehet megint vagy fél évig jó lesz. -
törölt tag
válasz
zsolti75
üzenetére
75 ezer volt a router. Nincs keretem most másik drága routerre h. ki tudjam használni az 5G-t a belvárosban.
Tegnap hazaérve most megint minden úgy működött a telón ahogy kell. A sebesség meg 700 mbps körül volt le és 120 körül fel. Az oldalak pöccre töltődtek be.
Majdnem csináltam egy resetet a routeren, de nem kellett (még). -
kelna91
senior tag
Sziasztok!
Úgy látom, a Pannon GSM (az élvonal)* otthoni internetjének nincs topikja. Van valakinek tapasztalata vele? Az érdekelne, hogy milyen feltöltési sebességre lehet számítani. Nyilván ez nagyon helyfüggő, de jó lenne tapasztalatokat hallani. Az sem segít, hogy a honlapon erről semmilyen információ nincs. A letöltésre mondják, hogy "korlátlan" sebesség (lol), de a feltöltésről semmi infó nincs. Ebből még arra is lehet számítani, hogy maximálva van pl. 10 megabitben.*Már csak azért sem hívom az új, idióta nevén. Ha a Telenor nem volt jó nekik, akkor nekem Pannon GSM lesz.
-
törölt tag
válasz
FistXL
üzenetére
Hm, érdekes. Nálam egyik hiba sem jött elő január óta mióta megvan.
Csak ez a telefonon random időnként lassan tölti be az oldalakat ami felb@sz. Aztán magától X idő múlva megjavul.
Most este volt h.700 mbps-t hoz. De ugyan úgy 3/4-ig betölti az oldalakat aztán van h.fél perc mire bejön a teljes oldal. Ezt csak mobilon csinálja, laptopon pl.hibátlan! -
DeniL
tag
válasz
Damateo
üzenetére
Kár, hogy nem volt stabil, Én 1,5 éve egy Xiaomi Mi 8 lite-al kezdtem az LTE világot egy Mikrotik RB5009-re kötve LTE interfészként, azért 20-25mbit/s-et tudott.
De folyamatosan működött (Éjjel 3-ra volt egy netwatch lte1 restart beállítva)
Nyilván kevésnek bizonyult a sebesség, így mentem tovább.
Továbbá akármilyen régi is volt a telefon, nem tesz neki jót ez a fajta felhasználás.Azért a térkép alapján van pár tornyod.
Ide akkor tényleg ajánlatosabb CAT6-tól modernebb, hogy ki tudd aknázni a lehetőségeket.
Nyilván amit a pénztárca elbír és amit Te is preferálsz.
Volt pár ajánlás a korábbi hozzászólásokban. -
FistXL
senior tag
válasz
üzenetére
Nem akarok semmi jó elrontója lenni, összehasonlítási alapom sincs sok, én 2 hétig használtam azt a routert. Telefonokból biztos jókat gyárt a Xiaomi, de routerekből... inkább hagyjuk. Leírnám a tapasztalataimat:
- Tápegysége coil whine-ol, jó hangosan.
- 10 percenként ledobálta Wifiről a 2,4Ghz-es klienseket. Online rádiót 5Ghz-es eszközökről sem tudtam vele hallgatni, mert 10 másodpercenként megállt.
- A beépített antennája némileg gyengébb jelerősséggel működött, mintegy ZTE MC801A, azonos helyen. 5G-re szinte sosem volt képes ott csatlakozni, ahol a ZTE simán.
- Indítás után még viszonylag korrekt sebességet hoz, de 1-2 óra elteltével ez drasztikusan lecsökken. Gyakran volt, hogy bontotta a CA-t. Az említett ZTE-vel szintén nem volt ilyen gondom.
- A felülete bár nem használhatatlanul lassú, de jóval lassabban töltenek be a menüpontok, mint a routeres berkekben nevesebb gyártók eszközeinél.
- Sokkal butább felület, mint a ZTE esetében. A használt sávokat nem tudod manuálisan kiválasztani, letiltani. Még egy időzített újraindítást sem tudsz rajta beállítani.
- Az újraindítás 5 percig tart és még 10 perc mire összefogja a sávokat LTE-n, minimum.Szerintem jobban jársz ha elengeded...
-
Damateo
aktív tag
-
válasz
üzenetére
Nem sok beállítási lehetőséged van, esetleg a wifi AC kompatibilitás móddal és a tűzfal kikapcsolással próbálkozhatsz.
Én kimondottan szerettem azt a routert, ha az 5G wifit 128-as csatornára állítottam, 2betonfalon keresztül is még 300+ feletti sebességet mértem, és a többi antennája is nagyon jó. Semmi akadást és problémát nem tapasztaltam. És automatikusan frissült a szoftver, szóval a támogatás is működik. -
törölt tag
Adott egy 5G képes Xiaomi router Yettel korlátlan sim kártyával. Nem szolgáltatós a router.
Random produkálja a jelenséget, mely a következő:
Minden weboldalt kb. 3/4-ig betölt, aztán megáll és kb.10-20 mp múlva betölti a teljes oldalt. De van h.nem és akkor kétszer-háromszor-ötször manuálisan kell befrissítenem az oldalt h.teljesen be legyen töltve.
Ezt a jelenséget van h.1 hétig vagy pár napig csinálja, aztán magától megjavul.
Tesztelve 3 mobilon és a következő böngészőkkel: Chrome, Brave, Opera, Edge
A böngészők és a router is full gyári beállítású!
Viszont ha a telón mobilnettel nézek meg bármilyen weboldalt akkor mindem flottul megy és betölti egyből a teljes oldalt. Szal a router a ludas.
Net sebesség 250-350 Mbps között szokott lenni a routerrel.
Ötlet h.mit állítsak be a routeren? -
DeniL
tag
válasz
Damateo
üzenetére
Android telefonon pl: Network Cell info lite
+ az Önkéntesek hálás segítsége alapján a Cellmapper.net weboldalon nézhetsz utána.+egy szintén olcsó megoldás, ha szerzel egy olcsóbb 5G képes mobilt és azt kötöd LTE interfészként a Mikrotik HAP AC2-re.
Hátránya:
akku folyamatos töltése
dupla natolás. -
DeniL
tag
válasz
donjohnson
üzenetére
Mondjuk Én nem panaszkodom a sajátomra, mert engem kiszolgál családként.
És nem is kívánok váltani.
Én bízom abban hogy ez bírni fogja fagyban és a nyári 40 fokos melegben is.
Nem kívánok tovább tesztelgetni a saját pénztárcámon.Nekem 3,5km-re van a tornyom, a sebesség amit az ATL nekem tud stabilan hozza és elég is.
És igen, előtte nekem is volt Huawei belső antennával + külsővel is.
Ezek miatt váltottam a Mikrotik integrált nagyobb nyereségű cuccaira és ilyen távra nem mennék vissza. (nem tiszta rálátás, erdőn, házakon át).Ha városba laknék több közeli tornyokkal, akkor tuti nem a Mikrotiket választanám bejövő SIM kártyás internetnek.
Oda nem tud versenyben maradni a többivel és ezen esetben nem is lennék elvakult a márkával szemben.
De ha a kolléga jól mérte a távot, akkor ide már nagyobb nyereségű antennával indulnék neki, és itt már kúszunk feljebb a bekerülési költségben...."csak nézd meg ezt a hsz-t: [link]"
Igen, ezt ismerem, firmware bug volt: carrier aggregation hiba, javították.
És nyilván a modem képességeihez mérten tud összefogni 3-4 CA-t, ahogy helyesen írtad is, nem egy élvonalbeli modemmel kóperál a Mikrotik.Viszont nekem amit tudott az SXT 90-95mbitet, most ugyan arról a toronyró az ATL-el mérek 160mbittel csúcsidőben.
Az hogy éjjel, mikor mindneki alszik kimérek 230-250-et is, az más kérdés, azt napközben nem tudja, mert sokan lógnak rajta.Tovább ebbe az irányba nem fogok anyagit beleölni és ez volt a tanács a kolléga felé is.
Vagy egyszer ha lesz 5G "ingyen Yettel routerre váltok" vagy Starlinkre.Ettől függetlenül mindenkinek más az ajánlott márka.
Van akinek tökéletes a szolgáltató "all in" doboz is.
Van aki otthonra is Cisco routert + Cisco AP-kat dobál fel.Inkább a megfelelő eszközt használjuk a megfelelő célra és távolságra.
-
donjohnson
addikt
igen, kettőt ismerek belőle személyesen.
csak nézd meg ezt a hsz-t: [link]
a telefonnal többet mér az ottani ember mint az atl lte 18 kit-tel.
én ezért nem ajánlok mikrotik-et.ha csak nem a világ végén laksz, akkor kerülendő márka szerintem.
egyébként megpróbálhatod b1 elsődleges frekvenciára lockolni a tiedet, hogy legyen 3CA (talán úgy felépül): [link]
itt még vannak lock parancsok példával: [link]
veszel egy ilyen eszközt és utána meg csalódott vagy, és azt hiszed, hogy a szolgáltató tiltja a 3CA-t. pedig valószínűleg nem.
amennyibe ez került, vehettél volna huawei-t vagy zte-t ami tud 3CA-t a valóságban is. -
DeniL
tag
válasz
donjohnson
üzenetére
Végre valaki legalább alá is támasztja a gondolatait.
Köszönöm!"de nem azt kell nézni, hogy papíron 1 gigabit/s az elméleti maximum és akkor olyat nem veszek, mert annyi sebességem sose lesz, hanem azt hogy minden modem az elméleti maximumának kb. 20-30%-át hozza valós körülmények között (újabb modemek, kisebb jelszint is elég, fejlettebb kódolás és zavarszűrés)."
Vagy mert mindenki bedől annak a tuti biznisznek, hogy beltéri router képes lesz nyákra mart antennákkal de CAT22-vel, 3km-re lévő tornyra csatlakozva (ami lehet csak 2 sávon ad ), 4000 mbit/s-s letöltési sebességet produkálni?
(Mert még azt sem ismerjük, hogy az említett 2km-re lévő 1 báziállomás, vagy a 3km-re lévő 2 db bázisállomás hány sávon produkálja magát.)Ahogy fentebbi írónikus soraimból kitűnik, természetesen tisztában vagyok az általam tesztelt eszközök valós körülmények közötti eredményeivel, emiatt is írtam, hogy felesleges annak bedőlni, amit papíron tudnak.
De még mindig nem tudjuk mit tudnak a tornyok.
Ha 1-1 sávval üzemelnek, az is csordulting van használva a sok okostelefon által, akkor teljesen felesleges megvenni a legdrágább eszközt, mert nem fogja visszahozni a ráfordított összeg töredékét sem teljesítményben."tartom, hogy 2024-ben a cat. 6 kevés, főleg egy családnak, ha mindenki arról netezik. és hiába írnád hogy annak 300 a maximuma, sose fogja elérni a 300-at, akármilyen jó antennát gyárt hozzá a mikrotik, talán 100-at ha elér."
Nem, nem írnám, mert csak arról tudok nyilatkozni, amit saját magam teszteltem is.
9 hónapig használtam az általam említett típust, 90-95mbit/s jött ki belőle a 300 helyett, mert ugye a rút csúf Mikrotik 25 éves lemaradásba kényszeríti a híveit a régi modemjeivel + képes volt 2023-ban rárakni az eszközére 2x 100mbites RJ45-s csatlakozót.
100megás csatlakozón többet nem is tudunk várni, max ha Mikrotik a vonal vége is és akkor a 2 interfészt összefogunk (lacp, bond, etherchannel ki hogy hívja...).Azzal viszont egyet tudok érteni, hogy legyünk jövőbe mutatók már 2024-ben.
A CAT6 kevés lehet, bár kérdés mire.
Van aki elvan stabil 30-40 mbites vonnallal is, van akinek a 2gigabit is épp hogy elég.
Nem ismertem a költségkeretet, így nem ajánlottam sokkal drágább eszközt, a jelenlegi infrastuktúrájából levonva.Továbbra is tartom, ha rövid távon kell megoldani, felesleges 50-60k felett beleölni.
Ha viszont hosszú távon is ez lesz az elsődleges internet forrása, akkor viszont ne kínlódjunk ilyenekkel.
Mire eljutunk egy normális kültéri eszközig 4/5G-n (vagy beltéri + antenna), már bőven megfontolandó a Starlink a maga "all in eszközével".
Mellesleg nem hiába kültéri egybeépített a Starlink eszköze is és nem bontotta ketté: router + vezeték + antennára....
Maga leköveti a műholdjait, bőven tudja amit az 5G, de stabilan, télen leosztvasztja a havat/jeget....és nulla kínlódás + konfigurálgatás. Merthogy abban a Mikrotik sem jeleskedik, nem egy "next - next - finish"."ha mindenképp kültérit szeretnétek:
huawei H352-381
huawei N5368X
zte mc889
zte MC7010"Személyes tapasztalataid osztod meg a típusokkal vagy pedig csak keresgéltél a neten?
Nem rossz típusok ár érték arányban, de igen csak tanulópénz, ha nem személyes tapasztalatokat osztod meg, hanem maga kell hogy kipróbálja a kolléga.
Végül is, ahogy a kolléga fentebb említette, majd "eladjuk árában".3CA téma:
Nem említettem egyik hozzászólásomban sem, hogy amit csinálnak az tökéletes.
Én a saját magam eszköztesztjeiről regélek, ha már sajnos Én is belekényszerültem ebbe a mobilnetes helyzetbe.Ettől függetlenül nem állítottam soha, hogy pl. a Huawei B818 rossz lenne.
Egy faluban pár száz méterre a bázis állomástól, vagy egy városban szintén kis távra a tornyoktól tökéletes ár - érték arányú eszköz.
A jelenlegi 2/3km-re viszont nem hiszem jobban járna vele a kolléga mint egy alacsonyabb CAT-al rendelkező általam javasolt eszközzel. -
donjohnson
addikt
a 3 sávra reagálva: az ATL LTE 18 megint egy olyan eszköz, amibe raktak cat 18-as modemet, de nem sokat ér, hogy beletették.
13/97. oldal a kombinációk, amit tud: [link]
ha a b1-et nem tudod beállítani rajta alapsávnak, akkor esélytelen vele a 3CA.
a többi 3 sávos kombinációja használhatatlan mo-n.megint egy olcsósított választás a mikrotik fejlesztők részéről (quectel EG18-EA, csak úgy mint a cat 6-os fibocom fg621 a másiknál). egyik sem élvonalbeli az adott korszakból.
a huawei b818 meg összefog neked 3 sávot városi körülmények között szinte akármilyen kombinációban: [link]
sokkal használhatóbb magyarországon. -
donjohnson
addikt
abban igazad van hogy 2-3 km-re valami nagyobb nyereségű antennájú eszköz kéne.
de nem azt kell nézni, hogy papíron 1 gigabit/s az elméleti maximum és akkor olyat nem veszek, mert annyi sebességem sose lesz, hanem azt hogy minden modem az elméleti maximumának kb. 20-30%-át hozza valós körülmények között (újabb modemek, kisebb jelszint is elég, fejlettebb kódolás és zavarszűrés).
tartom, hogy 2024-ben a cat. 6 kevés, főleg egy családnak, ha mindenki arról netezik. és hiába írnád hogy annak 300 a maximuma, sose fogja elérni a 300-at, akármilyen jó antennát gyárt hozzá a mikrotik, talán 100-at ha elér. az lte-n 2000 mbit/s-et tudó s23-mal mértem 270-et 4g-n, cat 20, 5g-n még többet.
ha mindenképp kültérit szeretnétek:
huawei H352-381
huawei N5368X
zte mc889
zte MC7010 -
-
DeniL
tag
válasz
Damateo
üzenetére
Telecomnál mennyi a havidíjad (csak a net része? Szerintem azzal is 12k körül lehetsz - nekem is az van, így talán sejtem).
Nyilván soknak tűnik a havi +5k, de ha nem akarsz szívni, akkor Starlink.
Ha bízol abban rövidesen megoldódik a neted kábelkapcsolt módon, akkor marad a B terv, valami erre használatos ajánlott router. -
DeniL
tag
válasz
zsolti75
üzenetére
És szerinted ha valaki mást ajánl, mint Te, akkor a másik fél a saját ajánlását nem ismeri?
Nem tudtuk mi a kívánalom, milyen sebességet szeretne a kolléga elérni?
(Csak annyit, hogy többet, mint amit jelenleg a telefonja kültéren tud).Mennyi a keret rá? (
Ezt még most sem tudjukmár megtudtuk).
Én a kolléga válaszából indultam ki:
Mikrotik hap ac 2 4G stick-el Huawei E3372 (ablakban).
Ha valaki egy 18k (jelenlegi használtpiaci árú) routerrel rendelkezik és egy max 7-8k értékű több éves CAT4-es (használtpiaci árú) usb stickkel próbálkozik, akkor akar egyből 60k vagy 110k áru routerre beruházni (új ár)?Nyilván a használt piac olcsóbb.
Ahogyan a teszt készülék is hasonló aspektusból lenne beszerezve, látható a lentebbi válaszból a kollégától.#11829Damateo
"Köszönöm. Van 5G, erre gondoltam. Tudnátok meg típust ajánlani ? Váltó színüket tesztre egy használtat keresek.""Azért ajánlottam azt amit, mert egyrészt tudom milyenek, másrészt közel nulla rizikó. Ha nem jön be a várt sebesség eladja ugyanannyiért mint vette."
Szerintem akármelyik gyártó hasonló LTE termékébe ruházol be, máris egy szűk csoport lesz a célközönséged, mert kevesebben vagyunk akik mobilnet képes routert használunk, mintha csak egy simpla wifi routert akarnánk eladni a piacon....Azt megállapítani, hogy ugyan annyiért eladod, mint amennyiért vetted és ez nulla rizikó a Te termékajánlásod alapján, nem tudom milyen kutatási eredmények támasztják alá.
Új áron megveszem és el tudom adni bármelyik ajánlásod az új árában napokkal, hetekkel később?
Vagy használtan vegyem meg és el tudom adni bármelyiket ugyan annyiért?
Miből gondolod, hogy egy használt Mikrotik nem menne el a hasonló áron, mint a beruházási költség? (akár használt, akár új)Attól, mert lehet nem ismered a terméket?
Csak annyit, hogy 2023-as típusnak hívni a CAT6 Mikrotiket lutri?Vagy mert mindenki bedől annak a tuti biznisznek, hogy beltéri router képes lesz nyákra mart antennákkal de CAT22-vel, 3km-re lévő tornyra csatlakozva (ami lehet csak 2 sávon ad ), 4000 mbit/s-s letöltési sebességet produkálni?
(Mert még azt sem ismerjük, hogy az említett 2km-re lévő 1 báziállomás, vagy a 3km-re lévő 2 db bázisállomás hány sávon produkálja magát.)Végül pedig ha nem tudja, akkor jöjjön vissza a kolléga, ha már megvette a tuti ajánlást, ajánlunk neki egy 2 x 2500ft-s 10dbi-s kukába való LTE botantennát, de ha még ezzel se hozza a várt eredményt, akkor 15 ezertől a csillagos égig terjedő nagyon jó minőségű és nyereségű kültéri antennák is vannak és máris nem kell semmilyen IP68-as dobozba tenni semmit, ha az antennát kitesszük oda, ahová való.
Kültérre."A 889 már nem ilyen, nem ismerjük a helyi adottságokat, de ha mégis van rá lehetősége, padlásra vagy kültérre is teheti bridge-be a mostanival, akár egy IP68-as műanyag dobozba. "
Egy eleve kültéri eszközt miért padlásra teszünk?(Vagy esetleg a korábbi ajánlásaidat szánod a padlásra?
Utána néztél annak, hogy milyen hőmérséklet tartományokban képesek ezek működni?
Csodálkoznék, ha a Huawei beltéri vagy a ZTE beltéri eszközei csak 0 foktól felfelé lennének bevizsgálva és ajánlva, amíg szinte mindegyik beltéri MIkrotik is képest működni -20 fokban is.....
(Mikrotik hap AC2: -40 - 50 fokig....))Azért egy eleve kültéri eszközt első körben padlásra ajánlani....az majdnem olyan, mintha azt mondanám, hogy "beltéri routert használd kültéren, a kültérit meg tedd beltérre a padlásra".
Továbbá egy eleve kültéri routert minek tennénk bele még egy IP68-as dobozba?
Vagy ha a kültéri routert bridge módba rakom, akkor máris magától értetődő, hogy az eredeti routert (Mikrotik hap ac2) mellé kell tennem egy IP68-as dobozba?
Milyen wifit fog az szórni a padlásról, kültérről?Túl sok kérdés merült fel bennem....
-
Damateo
aktív tag
Megoldható a kültéri antenna is.
Beltérben az ablakban van jelenleg is.
Keretről, az nincs, ez még egy tervezet. Ha meglehet oldani használt routerrel/antennával 60k-ból akkor hamarabb lesz belőle valami. Ha 150-200 kell, de akkor stabil lesz akkor spórolók és később veszem meg.Starlink jó lenne, csak kár hogy 17k a havidíj.
-
Azért ajánlottam azt amit, mert egyrészt tudom milyenek, másrészt közel nulla rizikó. Ha nem jön be a várt sebesség eladja ugyanannyiért mint vette.
A 889 már nem ilyen, nem ismerjük a helyi adottságokat, de ha mégis van rá lehetősége, padlásra vagy kültérre is teheti bridge-be a mostanival, akár egy IP68-as műanyag dobozba. -
DeniL
tag
válasz
donjohnson
üzenetére
2-3km-re lévő torony esetében pont az a pozitívuma fogja hozni a szintet, amit talán egy nagy CAT-s 5G képes mobillal is behoz a kolléga.
#11825zsolti75
LTE6 2024-ben? Muszáj?
Nem említették a keretet. Mehetünk feljebb is egy Mikrotik ATL LTE18-al.
Nem minden a CAT6 vagy LTE6.
Mai napig elvagyok egy kevésbé zsúfolt tornyon az ezer éves Mikrotik WAP AC LTE4-el is, mert tud 40-50mbit/s-et stabilan.Mellette ott van külön egy ATL-em, amivel kihozok 160mbit/s-et.
Hiába tud ez papíron közel gigabitet, ha a tornyon 3 sáv van, az sem tudom egy időben összefogni, mert a szolgáltató nem engedi és még a sebességet is korlátozza.
Akkor minek vegyek CAT19 vagy feletti modemet?Igazából ha a kolléga vidékre (falu, városba közeli torony) vagy zsúfoltabb városba sok toronnyal keresne eszközt, akkor megérteném az ajánlást.
Ha csak 4G van akkor én egy Huawei 818-at vennék, ha van 5G is akkor ZTE 801, vagy valamelyik kortársa. Ezek ár/érték arányban jó készülékek, természetesen lehet kapni jobbat, csak a jelenlegi magyar hálózathoz nem biztos, hogy érdemes.
De 2-3km-re?
Biztos elég lesz a kis intergrált nyákra mart antennával?
Ja hogy lehet hozzá venni külsőt is bármikor.
Értem.
Végül is mire összerakod + behúzod vagy 5-10-15m kábellel azt a külső antennát pont elveszted a nyereséget a vezetéken.#11829Damateo zsolti75#11827
Jelenleg telefonról szabadtéren ennyit tud: 42Mbps/10Mbps
Ja, hogy a korábban ajánlott routerek nem kültériek? És nem is rendelkeznek nagy nyereségű antennával?
Próbáljuk ki mondjuk a ZTE MC801A-at kültérre téve 110 ezerért, az első zivatarig lehet le is hozza a 80mbitet az integrált antennájával..... -
válasz
donjohnson
üzenetére
Pont
-
-
DeniL
tag
-
Damateo
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Nagykőrösön lakunk a város szélén. Jelenleg is mobilinternetet használunk, sajnos nincs más.
Szolgáltató Telekom (1 torony van 2km távolságra 2db kb 3km távolságra), telefonomhoz van korlátlan net csomag kérve, ennek a társ kártyája van routerben ami jelenleg egy Mikrotik hap ac 2 4G stick-el Huawei E3372 (ablakban).
Ezen szeretnék gyorsítani. Udvaron 5G telefonnal jelentősen jobb sebességet mértek általában mint a fent említett párossal.
Router és wi-fi funkcióra továbbra is a mikrotik maradna.
Milyen eszközt javsoltok? -
4Grider
félisten
Több oka lehet.
Ha Telekom vezetékes neten ugyanazok az oldalak lassan jönnek be, akkor a telekom jóárasítása lehet a háttérben (olcsóbb routing útvonalak használata).
Ha a kettő között jelentős eltérés van, akkor még mindig lehet a szokásos mobilnetes problémák közül valamelyik (leggyakoribb a torlódás, ami most az ingyenes 15 GB miatt helyenként sűrűbben előfordulhat). -
moma
őstag
mitől lehet, hogy mostanában laggol a telekom mobilnet? volt hogy másik simet is használtam és akkor ideiglenesen másik slotba tettem, lehet ez valamit megkavarhatott?
Xiaomi teló. Korábban ugyanez a telefon és sim tökéletes volt.
van bármi tipp mot nézzek, próbáljak?
-
Gyurka6
őstag
válasz
donjohnson
üzenetére
Köszönöm!
-
Gyurka6
őstag
Szevasztok!
Másik telefonom lett, nem megy a mobiladat (oppo), a régin minden további nélkül működött. A szolgáltatótól kellene valamit lekérni hozzá.
Tudtok erről mondani valamit (vodafon)?
Köszi -
cocka
veterán
válasz
donjohnson
üzenetére
Csak erkély van, de hogy oda hogy viszek áramot az egy érdekes kérdés, majd max. lengőhosszabbítóval. Mert természetesen az erkélyhez közelebbi konnektor foglalt.
-
cocka
veterán
válasz
donjohnson
üzenetére
Akkor ezért van az, hogy vodánál meg csutkára nyomja a feltöltést. Valószínűleg az közelebb van.
De érdekes, hogy régebben simán tudott ez 50-hez közeli értékeket is. -
4Grider
félisten
válasz
kicsiakocsi
üzenetére
Azért Ráckeve nem Siófok. Valószínűleg több frekvenciasáv és optika áll rendelkezésre, szemben Apajjal.
-
kicsiakocsi
csendes tag
válasz
4Grider
üzenetére
Értem! Akkor csak ezt a tornyot kéne valahogy befogjam! Azért szerettem volna az Apajon lévő tornyot mert nyáron nem hinném hogy arra sok a turista, illetve elég kicsi hely. De Ráckevén rengeteg a turista nyáron. A Lidlbe mozdulni se lehet! Félek hogy 4G-n torlódás lesz!
-
4Grider
félisten
válasz
kicsiakocsi
üzenetére
Ennyi mikro olyan bázisállomáson szokott lenni, ahol pont van optika (és így ő biztosítja a környékbeli többi mikrós bázisállomás felhordóhálózatát).
A rajta lévő 5G cellák (aau-k) is ezt erősítik. -
kicsiakocsi
csendes tag
válasz
4Grider
üzenetére
Elnézést ha félreérthetően fogalmaztam! 1-2 képen a Ráckevei Yettel torony van! Le fotózva. Hátha fotó alapján ti többet tudtok mondani róla. A speedtestet ugyan ott mértem ahol a fényképeket csináltam. A cell mapperes kép azért csináltam hogy lássátok ott voltam a toronyhoz képest. A telefon a B3 frekvencián volt! A legutolsó kép a ZTE menüje: az már a nyaralóba készült. B20 -on volt. Sajnos még nem volt időm kipróbálni azt a Java sciptet amit küldtetek! De igyekszek sort keríteni rá!
Az hogy a tornyon sok (mikro) van az jelentheti azt hogy nincsen rajta optika? Bár nem tudom van helyi szolgáltató mikrohullámú internet ha jól tudom azok is ilyenekről sugároznak. 1 helyet láttam ahol ilyen van felrakva távolról úgy néz ki mintha mikro lenne. De közelről meg egy Mikrotik LTE kit. Ehhez én nem értek! Csak olvasgattam itt a fórumon elég sokat.
unthinking: Írt hogy fel kéne mérni a torony kapacitását: Ennek próbálok eleget tenni!
-
4Grider
félisten
válasz
kicsiakocsi
üzenetére
A 109 Mbps-ot 4G+ hálón mérted, tehát ott nem csak B20 volt. És mivel yettel kártyával mérted, ott egy yettel bázisállomásnak is kell lennie.
-
kicsiakocsi
csendes tag
válasz
unthinking
üzenetére
Tegnap voltam a toronytol 1 utcànyira. Rosz idő volt szakadt az eső a következő kėpeket tudtam csinàlni.
Az utolsó kėp 2,6 Kmre kėszült a B20 as adótol. A nyaralóban az ajtó melett. Itt màr csak 3/3 Mbit a max sebessėg. -
-
4Grider
félisten
válasz
this is life
üzenetére
Ott egy Mikrotik SXT LTE6 kit-el próbálkoznék. A nevéből is kiderül, hogy csak két sávot fog össze, nem tudja a B20+B28-at, de nem is kerül annyiba mint egy komolyabb eszköz, és azért a cudy-tól nagyságrenddel jobb eredményt lehet vele elérni.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xbox tulajok OFF topicja
- Netflix
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- MIUI / HyperOS topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460 i7 10700 32GB DDR4 512GB SSD ASUS TUF RTX 3070TI 8GB Lian Li LANCOOL 207 750W
- Dell Latitude 3310 13,3", Gold 5405U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Eladó Apple iPhone 14 128GB Fekete / AKKU 100% / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Az utolsó kėp 2,6 Kmre kėszült a B20 as adótol. A nyaralóban az ajtó melett. Itt màr csak 3/3 Mbit a max sebessėg.