- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iGO Primo
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoula
senior tag
válasz
Archttila #43521 üzenetére
Teljesen mindegy mit állítasz be, addig emeli a háttérben a pwm signal-t amíg ~1100 rpm-et nem olvas a fordulatszám visszajelzőn. Ezt nem fogod látni sem AB, sem sehol, ott beállítod pl 25%-ra és az annyin is marad, de a venti sebessége (pwm vezérlő jel) emelkedni fog.
Legalábbis én ezt tapasztaltam a Founders kártyával.
Most a strix-re tettem 2 Thermalright ventit, így sem tökéletes, nekem 40%-nál már koppol a venti max fordulaton, de 0-40ig legalább megy a vezérlés
Ha LNA-val csökkented a max fordulatot, akkor a vezérlési tartományod fog csak csökkenni.Azt is vedd figyelembe,hogy a ventik PWM vezérlése sem feltétlen lineáris.
-
Ghoula
senior tag
válasz
Archttila #43485 üzenetére
Nekem hasonló volt 1080ti founders kártyával, amíg nem ment legalább ~1100 rpm-et a venti,addig a háttérben emelte a venti vezérlést, de pl gpuz-ben a kiolvasott/beállított PWM érték nem változott. Na most ez egy 1200 max RPM-es ventinél nem sok lehetőséget hagyott.
Strix biossal azonban a félpasszív sem volt gond neki, és full tartományban tudtam vezérelni a ventiket.@43482) Duracellm...
Pascalra custom biost nem tudsz beírni, de gyári biosok között mozoghatsz, ha nem extra felépítésű a vrm és a kártya.
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #43483 üzenetére
És valóban, közel -300 RPM LNA közbeiktatásával. (ULNA elvileg erre még rádob -150RPM-et, este megkeresem)áhhh, ezt most találtam a Noctua honlapján:
" Never use one Low-Noise Adaptor to slow down multiple fans. Always use one adaptor per fan."
(#43484) mpierre
De az AB tudja és azzal tesztelgettem eddig is... viszont azt nem tudom mennyire lenne kivitelezhető az általad javasolt megoldás.
Most látom válaszolt a srác szintén 1070 FE + Arctic 3 BIOS reflash
Nope. I just gave up on looking.
szerk.:
Kitaláljátok mi ez?
(nem az enyém)
-
mpierre
veterán
válasz
Archttila #43483 üzenetére
Az AB, vagy valami más szoft nem tudja vezérelni a ventiket? Értem ez alatt, hogy a tápot 12V-ról (tápról) oldod meg, míg a pwm jelet, meg annak visszajelzését hagyod csak a kártyán.Így lesz egy - a kártya fogyasztását nem érintő - de az AB által vezérelt hűtésed. Bios kilőve.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43478 üzenetére
Más legális út nem is kínálkozik, mert még mindig nincs mód a bios-t szerkesztve vissza flashelni pascalra. Először azt kell kigyakorolni hogy hogyan lehet vissza flash-elni a gyári biost, akár vakon. Majd kísérleteket tenni a téglásításra. Én 10 éve b@szkodtam eredményesen VGA biosokkal, de ezt a mix&mach dolgot nem eröltetném, ha csak nem ugyan ahhoz a PCB verzióhoz adták ki mindkettőt, és erről dokumentáció is van.
Ennél a modellnél 15%-ot esik, másiknál 20%-ot az RPM. Mert más áramfelvételű motornál eltérő mértékű feszültségesést-teljesítmény és légszállítás esést állít be ugyan ez az "LNA" áramkorlátozó ellenállás azt hiszem "75 Ohm 0,5W".
Én szkópon megnézném hogy a "27%-100%"-os PWM mit jelent a kártyán mint feszültségszint, kitöltési tényező. Majd az új ventilátor PWM bemenetét feltérképezném hogy milyen feszültség szinttel működik jól, és mettől meddig szabályozható.
Ha a kettő eszköz működési tartománya nem esik egybe, akkor lehet hogy nem a bios csere a célravezető, mert mondjuk "illeszteni" kellene őket.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43449 üzenetére
Egész emberes lett
A backplate és a GPU háta között van valami rugalmas alkalmatosság, a képekről gyanítom, de nem vagyok benne biztos.?!
Ahogy látom a GPU-hűtő oldali fehér távtartó tömörödik valamelyest, volt valami támpont, hogy menyire kell meghúzni azokat a csavarokat?
(#43466) sati : Tudod módosítani a kártya temp.-PWM görbéjét, nem javasolom a ventilátor teljesítményének lekorlátozását "hardveresen".
VRM-PCB hőmérsékletek mit mutatnak? Az is érdekes, nem csak a GPU temp.
-
hegegabi80
addikt
válasz
Archttila #43449 üzenetére
Huh nagyon baba lett. Egy ilyen vga venti adapteren én is gondolkozom, kicsit turbinás 2000 rpm felett a vga ventim. Igaz le van szabályozva, de azért a metisben 2 db Alpenföhn WB2 Plus 1000 rpm alatt megoldaná.
(#43446) 8nemesis8: Köszi a képet, így már látom milyen is. Nekem nincs ilyen, de lehet 4 sima lyukkal megoldjuk az ssd felfogatást, ha kell.
Holnap megnézem a csavarhelyet az enyémen, de nem emlékszem, hogy nekem ilyen lenne. Lehet gyári hibásat fogtál ki? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Archttila #43384 üzenetére
Nem az igazi de egyelőre nincs jobb ötletem.
Front panel kábelét behúzhatod egy harisnyába, akár szálakra bontva, a végére meg tehetsz egy összefüggő 5x2-es csatlakozó blok-ot amibe belerendezed a hüvelyeket.
Az F.audio korbács biztos elfér sérülés/feszülés nélkül a vga és a kondi között?
Fekete gyors-kötők..
A tápkábel krimepelésénél-összerakásánál, síkba kiterítve volt csavarodás-feszültség a szálakban?
-
törölt tag
válasz
Archttila #43305 üzenetére
Adott alkatrész vs. levegő relatív sebességéről van most szó, mindegy hogy jön vagy megy a légáram, vagy merre áll a ventilátor a házban.
A második képen lévő solution is gondosan kihagyta ezeket az induktivitásokat hogy érje őket a levegő.
Azok az apró "U" jelölésű alkatrészek a PCB felé hűlnek leginkább oda vannak forrasztva, ha van rajta gap pad+borda az se baj, de a pcb-levegő relatív sebessége legyen jó nagy, így alacsony a hőellenállás arrafelé.
Gyári mókuskerekes hűtés nem véletlenül a PCB-n lévő alkatrészek közül is szívja a levegőt, ezzel biztosítva a PCB hűtését a borda alatt.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43303 üzenetére
Az Rxx jelölésű alkatrészek megengedett átlag disszipációja ~1,6W ehhez tartozó megengedett hőmérséklet emelkedése max. 40C°. Megengedett max. alkatrész hőmérséklet 125C°
Ha küldöd rendesen levegővel akkor nem lehet baj belőle. Én javasolnám hogy a GPU bordán keresztül kontakt hőmérővel csekkold le a PCB és ezen alkatrészek hőmérsékletét állandósult állatban. Ha aggasztó a különbség emeld a légáramot.
Ha R33-ra teszel bordát, azt fordítsd el 90°-al, hogy ne akadályozza a VRM bordát maga mellett.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43291 üzenetére
Láttunk már hasonlót, ha sokkal merevebbek a lapátok, és néma motor került bele, akkor lehet nagyon nagyon halk és fordulat számhoz képest nagy lég nyomást produkáló.
Ez az "fejlesztés" vízhűtés radiátoron, vagy nagyon sűrű "tuning" bordán mutatja meg igazán a képességeit. -
Archttila
veterán
válasz
Archttila #43167 üzenetére
Na de ha már fanless akkor: SilverStone Fanless SFX-L PSU NJ450-SXL Launched
■ Fan-less thermal solution, 0 dBA acoustics
■ SFX-L form factor for use in small form factor computers
■ High efficiency with 80 PLUS Platinum level of efficiency
■ 100% modular short cables with flexible flat arrays
■ 24/7 continuous power output with 40℃ operating temperature
■ Class-leading single +12V rail
■ PCI-E 8pin and PCI-E 6pin connectors support
-
törölt tag
válasz
Archttila #43147 üzenetére
Örülök, hogy minden rendben!
A kábel 3-4 cm-es megrövidítése nem biztos hogy megéri a befektetett munkát, mert esetleg csúnyább lesz a vezetékek íve és előfordulhat, hogy egyszer egy másik alaplapon picit máshol találod meg az ATX csatlakozót, amihez pont jól jönne majd a 3-4 cm tartalék ezen a kábelen.
Ne nyúlj hozzá a hosszához, esetleg a zsugorgó-csövezést csináld meg szebbre ha még mindig zavar.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43145 üzenetére
Akkor ezt simán egy multiméterrel kimérem és kész?
Szerintem is ez lesz a legcélravezetőbb, ha összehasonlítod a gyári kábellel, műszer segítségével.
1. körben pin-ről pin-re kicsipogod mindkettőt összehasonlítás céljára.
2. körben megméred az új kábel végén a feszültségeket, elindított táppal.
Ha így nem találsz anomáliát, elkötést, akkor be szabad építeni.
-
-
törölt tag
válasz
Archttila #43076 üzenetére
Lehet hogy a ragacsod nem volt homogén, sokat állt és szétváltak az összetevők. Kinyomod egy kis tégelybe és használat előtt jól összekevered.
A VRM-et ki kell próbálni. A buktató az lehet, ha 1 borda több mosfetet fed le, és van eltérés az alkatrészek magassága között. Ennek nem kell most így lennie, elég ha idővel görbül kicsit a PCB és kicsit elválik a ragacstól az egyik mosfet egy picit...
Ide jó lenne fixre szerelni, de van még 80-100C°-nyi hőmérséklet változáshoz tartozó feszültség, pcb-alu között.
A Noir-t ON-ba tettem, mert ON-topic.
-
törölt tag
válasz
Archttila #43068 üzenetére
Egy éjszaka alatt nem keményedik ki teljesen, hagyd rajta 3 napot.
Melegítésre felpuhul annyira, hogy az alumíniumtól elválik jóval kisebb erőhatásra is, csak a bga-ról nehéz lepattintatni, a maradékot. Amit véglegesre szerelek, és nem probléma az eltérő hőtágulás csak ott szoktam használni.
-
hegegabi80
addikt
-
törölt tag
válasz
Archttila #43065 üzenetére
Ha nem vagy biztos, próbáld ki két lapos-fejű acél csavar feje közé felvíve a hőátadó közeget, és meleg víz-hideg víz tesztel kiderül melyik vezeti gyorsabban a hőt.
A ragasztó műgyanta alapú, ha azt felviszed a lezsírtalanított BGA-ra akkor csak a bga-val együtt jön le. Ha egyszer el akarnád adni a kártyát, akkor ez probléma lehet.
Szerintem nem szabad a kis bordáknak lepotyognia/lecsúsznia, ha jól elő van készítve a BGA, és nem élére van állítva a kártya.Nekem az a tapasztalatom, hogy a gyári adhézió, megmelegített, majd rányomott borda esetén tökéletesen, buborék nélkül ad kontaktot. levételnél a ragacs könnyebben elengedte a sima felületű alumíniumot, mint a BGA-t.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Archttila #43005 üzenetére
Te sem férsz a börödben.
Még én is variálok itt-ott a kábelekkel, ezért most megint darabokban a gép, még jön egy hd audio hosszabbító kábel, meg még ez meg az.
Végül a plexit kétoldalas tükörragasztóval erősítettem az oldallaphoz. Már most rettegek a plexi takarítástól, az egyik oldala elvileg karcálló.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Archttila #42982 üzenetére
Ne haragudj, de kész kábelekkel nem nagy kunszt megcsinálni.
Az igazi férfiak harisnyáznak és kész.
Ja és innen is csókoltatom a corsair mérnőkeit, akik kitalálták, hogy a 24 pin legyen inkább 10+18 pin,
na ilyet tuti nem rendelsz Kínábólvagy mégis.Egyébként az érdekes, hogy fele annyiból megvan a harisnyázott kábel, mint amennyiért én csak a 17 awgs mdpc-x kábelt vettem...és akkor a harisnya meg a csati árát nem is számoltam.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Archttila #42897 üzenetére
Kénytelen voltam venni egy másik metist, mert annyiszor szétszedtem már a régit, hogy a táphosszabító kábel a házban megadta magát, meg már nem volt makulátlan a külseje sem, szóvel metis ment, metis jött.
A vicc az egészben, hogy már nem is szoktam játszani, mert nincsen rá időm, de hát az ember nem azért rak össze egy pc-t, hogy használja is.
-
törölt tag
válasz
Archttila #42722 üzenetére
Teljesen-barkács, de célt ért. Az a stóc gap-pad, ami az oldalfal-lemez között van hatékonyabban nyomja a lemezt az ssd-re, mint ahogy hőt vezeti szvsz.
Ami hasonló figyelmet kíván, mint a vezérlő, az a feszültség szabályzó részleg. Ezek csak a kivezetéseken-PCB-légáramon keresztül "hülnek", mert kicsi a felülete a toknak. -
törölt tag
válasz
Archttila #42699 üzenetére
Lehet elég lenne a rézlapig eljutni, már az is sokkalta nagyobb felület mint maga a drive.
Nekem olyan emlékeim vannak, hogy az m.2 ssd nyákja enyhén íves, amikor belefeszül a foglalatba, ez az erő-ellenerő csinálja a kontaktus nyomást az aljzatban. Ezt teljesen síkra hozni az oldalaphoz, úgy hogy mindenhol érintkezzen de ne feszüljön nem biztos hogy olyan pik-pak.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Archttila #42689 üzenetére
Én 70 fokig nem nagyon aggódnék, felette is inkább a throttling miatti sebesség visszaesés ami zavaró lehet (mivel több szenzor is van az NVMe SSD-n ill. maga az algoritmus sem ismert nem tudjuk pontosan hogy befolyásolja a throttling mértékét a hőmérséklet).
Nekem is az alaplap hátulján van az SSD, de viszont mivel kis fogyasztású jól hűtött proci közelében van nem foglalkoztam különösebben vele.
A másik opció a VGA és a proci környékén, nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy erősebb VGA esetében ez jobb opció. -
Speed®
titán
válasz
Archttila #42689 üzenetére
Mindenkit zavar, csak nem sokan hajlandóak moddolni.
Tálca SSD alatt kivág, hűtőbordák fel, problem solved..shteer
Alkalmatlan felépítésű házban nyilván nem javasolt
Én a kis Chieftecemet simán szétvágom, ha melegszik.
Úgyis csak a Kontron van benne, az M6I másba kerül.. -
törölt tag
válasz
Archttila #41902 üzenetére
Se szép, se szellős nem lett tőle
(#41903) Nirvanus: ha az egy enermax táp volt, ne bánkódj utána.
(#41905) sati: azok a sarkok... Összképben annyit ront, hogy a kombi ventirács és a cső kivezetések kialakított rész látható lett, az meg pont nem a legszebb része ennek a háznak.
Megértem hogy nehezen vették rá.
-
törölt tag
válasz
Archttila #41832 üzenetére
Beszélek én is össze vissza
BKNy lencse fejű is jó, lényeg hogy kellően nagy felületű legyen a csavar fej alatti rész, és kellően alacsony a csavarfej hogy a csatlakozókkal ne interfráljon. Torx-al még laposabb lehet.
Önzáró anya, nem zárt anya.: [link]
-
törölt tag
válasz
Archttila #41609 üzenetére
Ha ez puha alamánium lemez, akkor a metrikus menet nem a végleges megoldás.
Ha már így alakult, hajtsál be a lemez háta mögül lapos fejű, torx M4*5..8-at rozsdamentes anyagból,
Elvileg a kiálló csavarokra be kell tudnod simán csúsztatni a VGA hátlapját, ha az alaplap pontosan van becsavarozva ezért jól vezeti meg a PCI-express slot a VGA-t.Ez után akár be is ragaszthatod egy csepp menetragasztóval az alamániumba, hogy ne szopósodjon ki a metrikus menet. Én láttam már élőben fekete M4 zártanyát, tekersz 1-1-et 2 a csavar végére, öröm boldogság, örök élet.
-
patomi
őstag
válasz
Archttila #40904 üzenetére
Nekem b250i strix lapon rajta a gyári hűtőborda de kb. vicc értékű hűtést ad. Még valami hőátadó is van, hogy biztos elérje az ssd felületét. .. Egy 600/percen forgó ventit tettem a ház oldalára, ez mozgat be egy kis levegőt és ad, egy kis hűtést a lapnak és ssd-nek is. Többet számít mint a borda.
-
patomi
őstag
válasz
Archttila #40897 üzenetére
Ha nem terheled extrém módon az ssd-t, semmi szükség a plusz hűtésre. Míg nekem is a lap hátán volt addig sem ment fel 60 fok fölé, nyáron sem. Most a jelenlegi lapban elől van de nem sokkal hűvösebb. Ezek ilyenek el kell fogadni. .. Mondjuk ha jobban tetszik a hűtőbordás akkor válaszd azt
.
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
Archttila #39771 üzenetére
nem lesznek jók a régi 1151 alaplapok az új procikhoz. ezt erősítette meg az asrock
-
Oliverda
titán
válasz
Archttila #39771 üzenetére
"and will hopefully support existing motherboards through BIOS updates"
A Haswell-Broadwell váltásnál sem volt foglalatcsere, mégsem mentek a régi lapokban a Broadwellek, mert az Intel chipsethez kötötte a BIOS-támogatást, hogy minden új proci mellé el tudjunk még adni egy PCH-t is.
-
dugo_
veterán
válasz
Archttila #39705 üzenetére
Nem, ezek M.2 E key modulok, a lap leírásában pedig ez szerepel:
- 1 x Half-size Mini-PCI Express Slot: For WiFi + BT Module
Szóval félméretű mPCIe kell neked, a régebbi szabvány.______
Nekem egyébként a linkelt Intel 8265 van, de nem vagyok elájulva tőle. Rendszeresen összeveszik a routerrel. Rendeltem helyette egy olcsóbb Broadcom QCNFA335-t, mondván úgyse tudom kihasználni az Intel sávszélét, de az még így is lassabb. Sehogy sem jó.
Az már biztos, hogy ha valaha lesz saját lakásom, akkor még a WC-be is három UTP kábelt fogok behúzni. Ez nem állapot. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Reklámblokkolók topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Cyberpunk 2077
- Path of Exile (ARPG)
- Yettel topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Msi Mpg Z590 Gaming Plus Eladó!!!
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest