- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Mercutio_ #42906 üzenetére
Mivel családi körben több gép is van amit én kezelek nem listáznám (személy szerint véget érni nem akaró felújítás miatt örülök, ha heti egyszer hosszabb időre géphez jutok munkán kívül annyira nincs most szabadidőm) viszont amit kiemelnék (bár már korábban is írtam) PM981 apróról. Egyébként is, de ennél talán még inkább kezd elolvadni az m2 felára. A kisebb, 512GB-os model.
OS-ek (multi boot) és adatok (a nagyobb adatoknak mondjuk van külön dedikált NAS, több TB-os 3.5-es HDDkel).
A régebbi SATA SSD-ket inkább rack-ben használom (adat hurcolászás), ebből ami kiemelhető az a ICYBOX IB-RD2253-U31, ami mivel USB 3.1, tényleg meg tudja haladni SATA SSD-k sebességét RAID0-ban.
Az adatok meg nálam személy szerint legtöbbször fotókat és videókat jelentenek.
Korábban normál SATA SSD-t használtam rendszernek, de pl. dnf update után amíg tartott a rendszer update (ezres nagyságrendű csomagok) akadozott a rendszer. Lehet persze nem az SSD volt (régebbi gyengébb gép esetén lehetett a proci is szűk keresztmetszet, de mivel egyébként is aktuális volt a váltás a következő m2 lett). -
ecaddsell
aktív tag
válasz
#16939776 #42901 üzenetére
Látom leragadtál a SATA SSD-knél. SATA-t kellene NVMe PCIe-hez hasonlítani.
Az a tesztoldal amit meg linkeltem azon kevesek közzé tartozik, ahol újragondolták a tesztelési módszereket. Nem szeretném értelmezni, magyarázni, mindenki olvassa el és vonja le a számára lényeges tanulságokat. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
shteer #42877 üzenetére
OK, tudom mi az az NVMe (azokba a gépekbe amit mostanában összeraktam csak ilyen SSD-t tettem), de a képen szereplő adapter nem az, hanem mSATA to SATA.
Duracellm...
Tök mindegy milyen jó a vezérlő a gépen a SATA III akkor is csak kb. 600 MB/s-et tud szekvenciálisan (ami nagyobb videók szerkesztésénél mint limit jól észlelhető).Talán kevésbé észlelhető (legalábbis consumer cuccoknál), de megint csak korlátozó tényező a SATA esetén a latency véletlenszerű hozzáféréseknél (igazából az Optane-t még az NVMe is limitálja...).
Korábban már linkeltem, de érdemes megnézni a QD2-es 860 Pro meg 960 EVO-t:
https://www.pcper.com/reviews/Storage/Intel-Optane-SSD-800P-58GB-118GB-and-RAID-Review-3D-XPoint-Goes-Mainstream/Perform-3 -
ecaddsell
aktív tag
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Archttila #42689 üzenetére
Én 70 fokig nem nagyon aggódnék, felette is inkább a throttling miatti sebesség visszaesés ami zavaró lehet (mivel több szenzor is van az NVMe SSD-n ill. maga az algoritmus sem ismert nem tudjuk pontosan hogy befolyásolja a throttling mértékét a hőmérséklet).
Nekem is az alaplap hátulján van az SSD, de viszont mivel kis fogyasztású jól hűtött proci közelében van nem foglalkoztam különösebben vele.
A másik opció a VGA és a proci környékén, nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy erősebb VGA esetében ez jobb opció. -
ecaddsell
aktív tag
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
hegegabi80 #42582 üzenetére
A tápban jellemzően több elektrolitkondenzátor van. Ezek élettartamára pedig a hőmérséklet emelkedése nagyon negatívan hat. 10 fok hőmérséklet emelkedés simán lefelezi az élettartalmukat (kevésbé minőségi alkatrészek esetén lehet még drasztikusabb a hatás).
http://www.tomshardware.com/reviews/power-supplies-101,4193-4.htmlAzaz ezeket az alkatrészeket nem célszerű több hőnek kitenni mint ami tényleg elkerülhetetlen.
Nekem már pusztult meg minőségi táp off torony házban, jó eséllyel mivel a torony tetején volt ahova akármennyire is igyekszel oldalra kifúvatni a hőt mégis képes sok hő felszállni.
Szóval ilyen szempontból azok a házak az előnyösek amik nem pakoltatnak egymás fölé alkatrészeket...
-
ecaddsell
aktív tag
Nagyon szimpatikus házikó, mondjuk az kár, hogy csak az USA-ban árulják.
Ami viszont nem világos nekem az, hogy a VGA hűtés hogy működik. 1151 foglalatos prociból a 35 wattos (T) verziókat azért nem lehetetlen passzívban lehűteni (és ezek is elfogadható teljesítményre képesek), viszont komolyabb VGA-k messze e fölött termelik a hőt (pl. 75W). Persze teljes magasságú VGA-ból fél passzívat használva amikor nincs komolyan terhelve az is tud zajtalan lenni.Az igazi az lenne, ha a másik oldalon a plexi helyett is 1 nagy borda lenne amit össze lehetne applikálni a VGA-val. Ekkor már lehet megfontolnám, hogy a nemrég összedobott konfig helyett áttérnék erre (persze amellett, hogy nagyobb, gondolom árban is húzósabb lehet).
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
choco01 #42391 üzenetére
A jobb NAS-okat manapság pont a J3455-el adják 2 db Giga LAN-al, HDMI-vel, szóval tudja amit felsoroltál feltéve, hogy megfelelő tároló van mögé téve mert HDD a belső részén még 3.5-es méretben sem feltétlen tudja hozni a LAN sebességét (még lineáris hozzáférésnél sem). Szóval min RAID0 vagy 5 (de ennél a lapnál egyik sem igazán) vagy SSD.
A 4105 előnye a 4k HDR ami kb. akkor lehet érdekes ha nemrég vettél 4k felső kategóriás megjelenítőt vagy ezt tervezed a közeljövőben.
Egyébként meg kb. 20% extra proci teljesítmény ugyanolyan fogyasztással. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
kisza25 #42361 üzenetére
Tényleg nem sokkal drágább mint darabokból összerakni és van GTX 1050-es is ZOTAC ZBOX MAGNUS EN51050 névvel (persze itt is a kevesebb RAM-os model) amit korábban hiányoltál, mondjuk ez Intel procis mert ebben a méretben azért nem hátrány, ha 35W-os TDP-s procit raknak bele.
Kérdés persze amikor ennyire sok hőtermelőt zsúfolnak össze mennyire hangosodik fel huzamosabb használatnál (pl. GTX 1060 + 65 W-os TDPs procival aligha áll meg rendszerszinten 200W alatt terhelve).
Más: Tegnap nagyjából összeraktam a Silverstone ML09 konfigot, kicsit több a merev kábel mint szeretném pedig csak 2 1TB-os Toshiba HDD-t raktam bele (az SSD mellé; ezek voltak régről, a terv 100 GB RAID1, maradék meg RAID0 ami kb. 1.5 TB szabad helyet kell kiadjon).
Szóval egyenlőre hátulról egy nem túl jó kép: -
ecaddsell
aktív tag
válasz
kisza25 #42351 üzenetére
Ha valaki a legkisebb méretben teljesen passzív GTX 1080+7700K-s maxi konfigot keres arra is van megoldás, Airtop2 inferno:
https://fit-iot.com/web/products/inferno/inferno-specifications/
https://www.kickstarter.com/projects/1065085597/airtop2-inferno/Előnye még, hogy ha valaki megunja és feldobja az apróra lehet venni az árából autót, vitorlás hajót keleti országrészben családi házat stb.
Szóval vannak még lehetőségek...
-
ecaddsell
aktív tag
Igen az a lényeg, hogy mindenki magának meg tudja indokolni
.
Ha láttam is azt az oldalt akkor sem hagyott mély nyomokat bennem (sajnos egyre romlik a memóriám...).
Mostanában inkább erről a környékről nézegetek:
https://www.pcper.com/reviews/Storage/Intel-Optane-SSD-800P-58GB-118GB-and-RAID-Review-3D-XPoint-Goes-Mainstream/Perform-3Vsz. nem olyan rossz az EVO, de nem offolnék tovább.
jokeph
Nem követem mi az a töménytelen PCIe használat ITX-es lapon. 16+4 sáv amit a Z270 ad (részben chipsetből) azért elég kellene legyen. Alatta persze lehetnek gondok. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
csemiubi #42270 üzenetére
Ha fejleszteni nem akarod akkor még 1 dologban érdemes lenne elgondolkodni, még ha jelenleg nagyon drága is: Normális SSD.
A SATA SSD- napjai meg vannak számlálva. Ma minden jobb konfigba NVMe (M2, PCIe) SSD-t lenne érdemes tenni ha az árát nem nézzük. Az Optane még irdatlan drága (és a 800p review-kat nézve csak 4k read IOPS-ben de ott tarol), de nagyjából mutatja mi ahova mozdulni fog a PC-s világ a közeljövőben. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Mercutio_ #42247 üzenetére
Ja hogy neked közvetlen a lap kellene noti tápos legyen. Mivel nem vagyok érdekelt a dologban ezért nem ástam magam bele, de itt a normál ITX lap PicoPSU-val lehetne még opció, persze nyilván drágább.
Vagy ha nem lenne meg a ház akkor az Asrock DeskMini 110.
Viszont nekem ezekbe az nem tetszett, hogy be kell tenni még egy 1151 foglalatos procit tovább növelve a költségeket (szóval összességében már messze nem olyan olcsó) aminek a video része elég harmatos és később sem igazán lehet bővíteni.
Viszont az tény, hogy a 1151 foglalat miatt 35W-os T-s procikkal simán 2-3-ös CPU teljesítményt ki lehet hozni mint a korábban linkelt integrált J-s procis lapokkal.Végül is egyéni preferencia kérdése kinek mi fontosabb, a jobb videó codec rész vagy a jobb CPU.
Én viszont inkább lemondtam a teljesen passzív konfigról és inkább erősebb gépet építek. Már-már majdnem teljes értékű desktop kategóriát.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
ecaddsell #42239 üzenetére
Ja egyébként az Asrock 4205 DDR3-as (SO-DIMM) de amellett, hogy drágább gyengébb (főleg videó részen) szóval vsz. nem éri meg leragadni a DDR3-nál (amíg nem mennek fel a SO-DIMM RAM árak is).
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Cucuska2 #42229 üzenetére
Nem feltétlen, de a HDD hangján is lehet csillapítani. Pl. Scythe Himuro-t használtam erre a célra mikor a WD VelociRaptor visító hangját kellett tompítsam (ez még az SSD korszak előtt volt, ma NAS-ba kell pakolni a HDD-ket olyan helyre rakva ahol nem zavar a gépbe meg mondjuk csak NVMe SSD-t kell tenni, hogy tényleg gyors legyen).
-
ecaddsell
aktív tag
Ilyenkor érdemes lenne megadni kb. milyen keretben gondolkodol ill. pl. kell-e HDMI 2.0b azaz 4K HDR (ehhez újabb/drágább cuccok kellenek).
Sok esetben érdemes elengedni a teljesen passzív igényt mert az sokkal drágább tud lenne mint mondjuk egy félpasszív.He elég, hogy kb. hozza egy 10 éves PC szintjét akkor pl. Asrock 4105 + LC-Power LC-1360mi.
Ez viszont kb. semmilyen szinten nem bővíthető. -
ecaddsell
aktív tag
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Mercutio_ #42210 üzenetére
Vsz. simán csak kisebb darabszámokon oszlik el a kb. ugyanolyan fejlesztési költség ill. sok esetben mITX lapok jobban felszereltek a rosszabb bővíthetőség miatt. Pl. kerestem olyan m/ATX lapot amin két LAN csati van, de ez csak baromi drága és telecsicsázott nem éppen olcsó m/ATX gamer kategóriában van meg...
Egyébként meg miért jó ha kicsi? Ha valaki nem non-stop szerelget pl. HTPC-ként odafér a TV-hez anélkül, hogy át kellene rendezni, vagy munkaállomásként az asztal szélére és az se gond ha szállítani kell stb.
Persze van eset amikor pl. laptop is lefedi ezt, bár vsz. több mint évtizedes tapasztalat alapján ez kevésbé időt álló megoldás.Számomra pl. pont az a furcsa, hogy mennyivel kisebb ez a piac és ebből kifolyólag pl. mennyivel nehezebb/lassabb dolgokat beszerezni.
-
ecaddsell
aktív tag
Olyan miniITX házat keresnék amibe félmagas, de dupla széles videó kártya bemegy. Amiket találtam vagy útban van a táp, vagy teljes magasságú ami túl nagy.
Az se lenne baj, ha külső adapteres lenne, de itt meg a teljesítmény korlátozó tényező mert a 120W környéke azért kellene. Legalább 1, de inkább 2 db 2.5-es HDD/SSD-nek kellene hely. Előny ha slim optikai olvasót lehet bele tenni, de ettől el tudok tekinteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- Msi Mpg Z590 Gaming Plus Eladó!!!
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest