Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
Igen, de nem mindegy h. a Google-t, Microsoft-ot meg tudod fogni, mert méretüknél is piaci poziciójuknál fogva nem tudnak elbújni egy világraszóló -akár bírósági- felelősségre vonás elől.
Ha meg a DiskGenius-ban van bármi disznóság, hogyan kéred számon a
1) DiskGenius weboldalán az About szerint:
EASSOS Technology Co., Ltd.
Address: 4F, Building 6, Guangshunhouxiandaicheng, Yanshan Street, Qinhuangdao, China.2) Az .exe installer-ben levő aláírás szerint meg:
Qinhuangdao Yizhishu Software Development Co., Ltd.
nevű cégen? Lehet holnap már nincs is ilyen cég (ugye melyik a 2 közül?) a kínai népköztársaság cégregiszterében. -
Miért csak a Kínai programokról feltételezel ilyet? Az nem zavar, hogy az MS a Google, a FB,.... többet tud rólad mint a barátaid?
Ezek a cégek (a mentést készítő programok gyártói) kb. ebből élnek. Tényleg kockáztatnák az üzletüket egy ilyen húzással?
Miért nem használsz nyílt forráskódú programokat (és tanulsz meg programozni, hogy megértsd mikor mit és miért)?
-
ricsip
addikt
sub
Az h. melyik program kínai, érdemes volna megemlíteni (nem láttam a leírásban sehol). Tudom, csak egyéni fóbia, de pont egy rendszerklónozó uefi matató tool tud sok olyan helyre nyúlkálni, ahol észrevétlenül rakhat akár egy csendes rootkit-et is. Oszt ha 1-2 év múlva veszi csak észre valami szekuriti research-er, akkor max megvonják a vállukat és annyit mondanak h. bocsika, "nem vettük észre / nem volt szándékos, többet ilyen becsszóra nem lesz". Addigra pár tízezer gépre már befészkelődtek.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #82 üzenetére
Köszi!
-
Megy a levelezés a hasleo-val, most leírtam/javasoltam nekik 2 lehetséges megoldást is, remélem kivitelezhetőnek ítélik és megvalósítják
2 megoldás is lehet, az egyik hogy a feladatokat tároló állományok hiányoznak a WINPE ISO-ból/USB-n boot-wim-ből, ezért oldják meg, hogy létrehozáskor adják hozzá a WINPE ISO-hoz vagy USB esetén a boot.wim-hez... (ha lesz időm, magam is kipróbálom, legyártom a WINPE-t, hozzáadom a fájlokat és újrakreálom az ISO-t)
A másik, hogy egyszerűen egy import/export funkciót kellene beletenni a HBSF-be, és akkor be lehetne tallózni a feladatokat tároló állományokat.
Ezt próbáltam, OS alatt működik, azaz van 2 fájl aC:\Program Files\Hasleo\Hasleo Backup Suite\bin\
mappában
TaskConfig.xml és OperationLog.db (SQlite3 adatbázis), ezt a 2 fájlt kell elmenteni bárhova, aztán ha újra kell telepíteni az OS-t/HBSF-t, akkor csak vissza kell őket másolni a korábban említett mappába. Mondjuk ennek így önmagában "nagy értelme" amúgy nincs, mert ha nulláról kell visszaállítani mindent, akkor OS alatt és WINPE alatt is van lehetőség betallózni korábbi, akár különbségi mentést is, szóval inkább csak + infóként írtam le. -
-
válasz
Fire/SOUL/CD #79 üzenetére
Igen, pontosan ez a problémám. Telepítve, persze hogy megy (gondolom, most nincs fent), de a live-ot próbálgatva belefutottam. Pl. nagyon jó lenne olyankor, ha nincs telepítve, de időnként készítenék egy offline mentést.
Előre is köszi a segedelmet! Jó pihenést! -
Ja, így már értem mi a kérdés.
Most már nem nézek rá, mert ma ebben a hidegben csoportosan haverokkal erdőn fát termeltünk, aztán egy "kicsit" át vagyok fázva, meg "kellemesen" elfáradtam. Majd holnap megnézem, aztán ha tényleg gebasz van WINPE-ről boot-olva, akkor írok Hasleo-nak megint. Gondolom az lehet a gond, hogy WINPE-ről mindig egy FULL-t akar készíteni, nem lehet megadni korábban készített FULL vagy INCREMENTAL backup-t neki, amolyan BASE-nek, hogy azt vegye alapul...
Windows alatt -ezt most látatlanba írom- 100%, hogy megy a dolog.Szóval OK, "intézkedem" ha kell, de most betakarózok, aztán megyek tollas bálba...
-
válasz
Fire/SOUL/CD #77 üzenetére
Mondom a _live_ verzió. Tehát amikor pendrive-ról indítom a gépet. Ekkor nem jelenik meg a már létező teljes mentés, szűz beállításokkal indul a rendszer.
Pl. O&O mentő programjában felajánlja a növekményes mentést is.
Ráklikkelek, bekéri a teljes mentést, és már mehet is a növekményes mentés. A Hasleo-nál nem találtam ilyen lehetőséget. -
Létezik, hogy a Hasleo live verziója nem tud növekményes mentést? A "Home" mappába hogyan húzom be az alap lemezképet?
-
Anakin007
aktív tag
Adott egy UEFI-s laptop (Lenovo T14 Gen 4), gyártó által előtelepített win11-el. Raktam mellé linux-ot, dual-boot-al. Jött egy firmware frissítés, de nem telepíthető, mert nincs elég hely hozzá az UEFI-s partíción. Azóta ezt a frissítést visszatartom és úgy használom. Semmivel nem tudom egyelőre biztosan megoldani, ahogy a kollégánál is elakadt a dolog [link] .
Régi, 2010-es Lenovo T410 laptopon próbálgattam mindenféle progamot, de mindig belehalt a win10, nem javítható állapotba került. Végül a miniTool -al sikerült, extend opcióval megnövelni 512MB-ra az EFI-t, DE: a T410 MBR partíciós táblát tartalmaz. Ami azon működik, GPT-nél nem! Erre keresek megoldást.... köszi bárkitől is bármit!
Nem szeretném a T14-et újratelepíteni emiatt, amíg minden lehetőséget nem próbáltam...
-
Anakin007
aktív tag
"A Hasleo-nak (is) van direkt Windows klónozásra készült programja." Eleve win-en próbáltam klónozni mindennel, ami futó rendszeren működik. A célom SSD klónozása és az EFI partíció növelése a win túlélése mellett, a linux másodlagos (linuxot "kézzel" is lehet "klónozni", nem kunszt és bármilyen Live linux jó hozzá, mint az köztudott).
Talán a PQ magic v. az aomei kifejezetten azzal reklámozza magát, hogy már a win11 EFI-jét is támogatja az ingyenes verzió, még YT videó is van a használatról. Kiderült, hogy nem, a videón meg csak partíciókat huzigál össze-vissza, létrehoz, stb., kivéve az EFI-t és a C-t. Az [aomei] ingyenese klónoz, fűt, zenél, világít...vagy mégsem? Konvertálni, nyújtani, zsugorítani, stb. a DiskManager is tud, tök ingyen, mivel a Windows rendszer része. Erre céloztam, hogy a legtöbb ingyenes program felesleges/fake. Bezzeg a régi szép idők, amikor x napig vagy három indításig fullosan lehetett használni fizetős progikat freeware...
"A tesztben szereplő programok többsége nem is állítja magáról, hogy Windows-tól eltérő (fájl)rendszert is képes kezelni. " Nem is vártam el.
De azt, hogy egy C drive átméretezéssel egybekötött klónozást követően induljon már el a win, azt igen. Nahát..
Egyedül a minitool végzett BCD frissítést a klónozást követően, legalábbis ő ki is írta és utána el is indult a win, ami másoknál nem mindig jött össze.
Azért méreteztem át, hogy legyen hova nyújtani az EFI-t. Később kiderült, hogy a minitool ezt automatikusan megtudja csinálni az expand-al egyetlen lépésben és még működik is a win utána.
Összefossa magát: elindul, csinálja a klónozást. Magára hagyod, mert nem ülsz előtte órákig, aztán mikor vissza nézel 30-40-akárhány perc múlva, azt látod, hogy "Sikertelen". Minden esetben a C-drive klónozása közben. Néha 30% -nál épp, néha 75, rapszódikus. Nem hardver-hiba, mert végül a minitool megcsinálta. LOG-ban mindig az volt, hogy nem tud írni az eszközre. Egy régi rack-al csináltam, amin USB2.0 és eSATA van. Mivel több száz giga USB2.0-án mire átcsurogna, eleve eSATA-n próbáltam. Ezt a Hasleo is támogatja, amikor USB-n akartam próbálni, akkor derült ki, hogy azt már nem támogatja. Nem írt semmi mást, nem célzott rá, hogy fizetősben van USB support . Én vmi Write-cache/driver hibára gyanakodtam az eSATA-n, ezért akartam USB-n is kipróbálni, hátha úgy nem fossa össze magát.8 éve klónoztam utoljára SSD-t, amikor 128Gb-ról költöztem 256-ra, úgyhogy hiába folyik bármi is a csapból, ha az ember fia nem szomjas
A problémám még mindig nincs megoldva amúgy, bármilyen segítséget és kizárólag bomba-biztos megoldást szívesen fogadok! (lásd OFF -ban).
-
válasz
Anakin007 #72 üzenetére
A Hasleo-nak (is) van direkt Windows klónozásra készült programja. [link] Támogatja az USB-t is, de csak a fizetős verzió. Ki is írja, hogy nem támogatja, de próbáld meg egy másik termékükkel.
Miért nem jó az, hogy készítesz egy teljes mentést, amit visszatöltesz az új lemezre?A tesztben szereplő programok többsége nem is állítja magáról, hogy Windows-tól eltérő (fájl)rendszert is képes kezelni. Némelyik fel van készítve eltérő fájlrendszerre, de többségük azokat a partíciókat (pl. Hasleo is), csak szektor szinten kezeli. (FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, Other File Systems (in the sector-by-sector mode))
Az összef*ssa magát elég tág fogalom, kicsit konkretizálhattad volna.
Biztos hibát dobott? Nem lehet, hogy csak szólt, hogy az ismeretlen fájlrendszerű partíciókat csak "forensic mód"ban, szektorról, szektorra tudja lemásolni?sokszor már a Win-es C partíció klónozása közben is
Ott valami teljesen más hiba lehet, pl. hibásan érintkező táp/adatkábel, fájlrendszerhiba, haldokló eszköz,...Ez egy év(tized)ek óta működő üzleti modell. Rajtad kívűl mindenki tisztában van vele, hogy patikamérlegen van kiválogatva az ingyenes és fizetős verziók tudása. Mindegyik gyártónak van összehasonlító oldala, pl. [link] Nincs zsákbamacska. Ha megfelel az, amit az ingyenes kiadás nyújt, örülj neki, ha több kell, vedd meg azt amelyik megfelel neked.
Az, hogy nem hallottál róla nagyon fura, mert évek óta a csapból is a Macrium programok imádata folyik. Nem rossz program, de több a túlajnározottsága, mint amit a valós tudása alapján megérdemelne.
Nem értem miért gond, hogy a nagy lemezt nem tudja átklónozni picire. Honnan tudná, hogy melyik partíción mennyi valós adat, és szabad hely van? Persze menetközben kiderül, de nem egyszerűbb a jelenlegi partíció(ka)t átméretezni úgy, hogy ráférhessen az új lemezre?! Persze használhatod a Clonezilla-t is az -icds opcióval és valamelyik -k paraméterrel, de dőreség elvárni azt, hogy náladnál jobban tudja melyiket kell/lehet átméretezni.
-
Anakin007
aktív tag
Köszi a cikket, épp aktuális lett/volt. Annyi kiegészítésem lenne, hogy laptopnál a legtöbbel szívás van, mert pl. a Hasleo nem támogat semmilyen USB-s eszközt klónozásra! Laptopnál pedig általában nincs más mód, csak külső, általában USB-s mobile rack, amibe az új SSD kerül.
Multiboot-os rendszernél nekem, most, a Macrium vált be egyedül. A többi összef*ssa magát a linux-os partícióktól, legalábbis ma, nálam, mind valamilyen hibát dobott, sokszor már a Win-es C partíció klónozása közben is.
Az is megmérne pár feljelentést, vásárló megtévesztése miatt, amit a legtöbb közismert szoftvercég csinál. A PQMagic utódját keresve állandóan (!) abba futottam bele, hogy az ingyenesnek hirdetett program ingyenes verziója pont nem csinálja meg, amire verik magukat az önreklámokkal, hamis user-feedback-ekkel (migrálás, klónozás). Legalábbis mai állapot szerint, a tesztben is szereplő Aomei, Easeus, Diskgenius vackai. Ingyenesen semmire nem képesek többre, mint a Windows disk manager-e.. De ez egy másik történet lenne. Sajnos két nap és egy tucat program free verziójának kipróbálása után találtam ezt a tesztet.
A Clonezilla live rendszere is tökéletes lenne amúgy, nincs baja az USB-s céllemezzel, viszont ha a céllemez kissebb, mint az eredeti, akkor az is meghal.
Ez a Macrium, amiről soha nem hallottam még és nem is nagyon ajánlgatja a google, tökéletesen bevált, mégegyszer köszi az írást és az időd!
-
Kb mindegyik tesztelt progival megoldható, de ez sok mindentől függ. Ugye pont nemrég írtam, hogy a bekapcsolt Bitlocker megzavarja némelyiket, szóval azt még a klónozás/másolás előtt kikapcsolnám.
Én továbbra is a RescueZilla-t ajánlom. -
helgi
aktív tag
DualBoot rendszert mostanság mivel lehet HDD-ről SSD-re átmenteni ami jól is működik? Win7 és Win10 systemek. Az se baj ha fizetős, csak működjön..
-
-
Az normális, hogy a Bitlocker zavarba hozza a live, pendriveról indított mentőket? A Paragon gyanúsan hamar, pár mp alatt letudja a ~30GB mentését, de nem szól semmit, hogy nem sikerült, vagy bármi gondja lenne.
Az EaseUs észreveszi, hogy BitLocker-er van dolga, ezért átállítja a mentési módot, így az üres szektorokat is lementi.
Érdekes, hogy az itteni teszten nem tündöklő Aomei programja szó nélkül lementi ahogy a titkosítás nélküli lemezképeket.Miért akkora gond a Bitlocker kezelése? Pláne annak tükrében, hogy az MS mostanság automatice bekapcsolja.
-
Ha elolvasod a tesztet, akkor az AOMEI-t felejtsd is el, de nagyon...(tesztben szerepelt verzió leszerepelt)
Ez a 2 mentési mód -nagy általánosságban- egységes, a különböző backup/restore progik esetén, azaz kb. ugyanazt jelentik, ugyanúgy értelmezik a dolgot és ezáltal ugyanazt is "csinálják".
1. Különbségi (differential) és növekményes (incremental) mentés is egy TELJES mentésre épül. (Ha egy szoftverben nem a teljes mentés az alapértelmezett, az akkor is -elsőre- egy teljes mentést fog készíteni)
2. A fent említett 2 mentési mód között az a különbség, hogy míg a különbségi mentés mindig az utolsó TELJES mentés óta/után megváltozott fájlokról készít mentést, addig a növekményes a legutolsó mentés óta (ami lehet nem TELJES mentés is) megváltozott fájlokról készít mentést.
3. Mivel mindkét mentési mód alapvetően egy TELJES mentésre támaszkodik, ezért alapvető fontosságú, hogy az a bizonyos teljes mentés maradjon is meg (nem lehet pl. törölni), ellenkező esetben TEMU szopóálarc rendel...
-
Maladar
tag
Paragont laptop kijelzőn vagy monitoron próbáltad ? Nálam a monitorra volt allergiás.
A laptopom dokkolón van monitorra kötve és Ventoyból indítva a paragon csak villogott majd szétesett kép volt. Ha kinyitottam a laptopot és annak a képernyőjén kezdtem , akkor gond nélkül indult. (Az aomei és diskgeniusszal nem volt ilyen gondom) -
Jarod1
veterán
Aomeinél mi a különbség a Növekményes, és a különbözeti mentéseknél?
-
A Hasleo Backup Suite Free eddig is a leggyorsabb ingyenes backup/restore alkalmazás volt a piacon, mivel ún. multi-threading technológiát használ.
Nagyobb sebességgel csak a Macrium Reflect X rendelkezik ill. már csak rendelkezett, mivel a Hasleo is áttér a jövőben az ún. Zstandard tömörítési algoritmus használatára, ami majd a V5-s verzióban debütál.Most azonban rendelkezésre bocsátottak egy V5-s tesztverziót, kizárólag a sebességtesztelés céljára, épp ezért nagyon fontos, hogy ezt a verziót:
NE HASZNÁLJÁTOK RENDSZERMENTÉSRE, mert nem garantált, hogy vissza is lehet állítani belőle (hivatalos, végleges V5 megjelenéséig maradjatok a V4.x változatnál)
Ebben a változatban az új tömörítési algoritmus, kizárólag backup készítésekor működik, klónozás és fájl biztonsági mentése funkciókban nem.2 dolog, amit be kell állítani a V5 tesztverzióban
1. Tömörítési hatásfokot közepesre (medium)
2. Teljes (full) mentési módotKonfigom: adatlapom
Rendszermeghajtóm: Samsung 970 EVO Plus NVMe 250GB, 52GB foglalt hellyel
Backup mentési helye: Samsung 870 QVO 1TB
(backup-t rendszer alá telepített Hasleo-val készítettem, nem WinPE-ről boot-olva)Csak összehasonlítás képpen: Amikor a tesztet készítettem, akkor a foglalt hely a rendszermeghajtón ~25GB volt, akkor, a V4.9.0-nak 00:02:51 idő kellett, most meg az ~52GB foglalt hellyel meg 00:01:03
Azt kell mondjam, hogy meggyőző!
-
A tesztben szereplő progik és ezek tesztben szerepelt verziói nem triál-ként voltak megjelölve, hanem Freeware-ként. Nincs tudomásom arról, hogy 30 nap múlva meg kiírnák, hogy mégsem freeware-k.
Az természetesen benne van/lehet a pakliban, hogy a jövőben (nekem sincs üveggömböm ugyebár) egy újabb verziótól kezdve esetleg fizetőssé teszik valamelyik progi(ka)t, épp ezért töltöttem fel őket MediaFire-re (meg van osztva a blogban, bárki, bármelyiket letöltheti) és ezen verziókat nem fogom frissíteni. (Hasleo-t frissítettem, mert találtam benne egy hibát) ill. a DiskGenius-t, mert ott is találtam hibát, de az a particionálással volt kapcsolatos, de ha már jeleztem nekik, meg ki is javították, akkor gondoltam frissítem ezt is) -
Egy talán nem elhanyagolható kérdés: Melyik "Ingyenes" mennyire az ténylegesen? Egy "30-day free trial" nekem pont nem, mert egy hónap után váltságdíjat kér a mentésem visszaállításáért, még ha egy azonnali átmásolást meg is csinál.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #59 üzenetére
És 'természetesen' megint a windows lett bűnbaknak kikiáltva amiért a linux disztribútor nem reagált idejében hogy új kulcsot igényeljen és integrálja a rendszerébe..
Csak akkor mozdult amikor már jóttek a visszajelzések hogy nem bootol..
Ez a következménye a "amível nincs gond ne javítsuk" hozzáállásnak. -
Mert a Linux dual boot-os masinákat küldte el elsőre(laposokat rendesen) ez a frissítés, alapvetően innen vették észre, hogy valami nem oké. Augusztus közepe-vége fele kezdtek el szitkozódni a Linux-osok rendesen...
Windows 11, version 22H2 known issues and notifications (23H2 is érintett, 24H2-ről nem írtak) -
válasz
Fire/SOUL/CD #57 üzenetére
Mi köze lenne a windowsnak ahhoz hogy a linux alapú ventoy nem bootol?
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #55 üzenetére
Pedig sok helyen lehet olvasni ezen hibáról. És mivel már több mint fél éve nincs hibajavításuk rá.. gondolom súlyasabb a baj mint ami javítható lenne.
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #53 üzenetére
Igen a ventoy. Mióta idén kijöttek a friss biosok a secureboot sebezhetőség megszüntetésére.
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #51 üzenetére
A 7zip-es "pendrive létrehozása nem takarítja le a pendrive tartalmát (nem formázza)"
Így van. Ez nagy előny! Főleg nagyobb pendriveon ahol sok más dolgot is tárolok.
Nálam ez a módszer nemcsak a rufust de a ventoyt is helyettesíti (főleg mióta az secureboot képtelen lett). -
"Arra figyeljetek hogy valaki poénból hiddenre állította a fileok attribútumát."
A DG hozza létre így a pendrive-t, hogy minden fájl attribútuma rejtett.
A boot-os pendrive létrehozása nem takarítja le a pendrive tartalmát (nem formázza), gondolom azt akarták elérni így, hogy a user ne tudja letörölni ezeket a fájlokat (ha nem látja alapból). Persze az érme másik oldala, hogy ha nem látja, hogy vannak ott fájlok, akkor simán le is formázhatja, mivel nem tudja, hogy vannak ott fájlok... -
Két megjegyzésem:
Aki Disk Genius boot mediát akar az simán 7zip-el kicsomagolhatja az .IMG-t egy fat32 pendrivera és kész is.
Arra figyeljetek hogy valaki poénból hiddenre állította a fileok attribútumát. Érdemes a hidden fleget levenni róluk.Aki Macrium Reflect friss 8.1 verziót szeretne az az 1hónapos próbaidőszak alatt generálja le a rescue boot médiát magának és azt már korlátlanul ingyen használhatja bárhol. Az időkorlátos telepített progit meg jobb minél hamarabb uninstallálni.
Egyébként köszi a tesztet, nagyon jó.
-
Noha -ebben a pillanatban- a reference oldalon még nem módosították a kiadási dátumot, de a letöltésnél már a Hasleo Backup Suite Free V4.9.3 töltődik le, amiben a korábban említett hibát orvosolták.
MediaFire-re feltöltöttem az új programverziót ill. az általa létrehozott Boot Media-t is.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #47 üzenetére
Köszi!
-
Eredményes volt a Hasleo Support-l a levelezés, tesztelés. Megkaptam az új telepítő build-t, kijavították az itt említett hibát.
Elméletileg hamarosan hivatalosan is meg fog jelenni a honlapjukon. -
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #45 üzenetére
Igen, sőt nemhogy az átlag felhasználókra nem jellemző az ilyen, de még a tapasztaltabbakra sem feltétlen, mivel ha változik a partícióstruktúra, akkor normál esetben arról is készítek egy újabb mentést és szükség esetén már azt állítom vissza, nem egy korábbit eleve más elrendezéssel és méretekkel. Na persze lehet "legózni" is, csak annak nem feltétlen szokott mindig jó vége lenni.
-
Ilyen esetben, amikor készítesz egy mentést, aztán megváltozik a partícióstruktúra (mert módosítsz rajta, mert pl. Linux-t telepítesz stb), akkor a visszaállítás fokozott figyelmet igényel, mert szoftvere válogatja, hogy mit enged/mit csinál visszaállításkor. Bele lehet futni abba is, hogy simán az eredeti partícióstruktúrát állítja vissza, ilyenkor meg megy (mehet) minden a levesbe (ha nem figyel vagy tapasztalatlan a versenyző), amit a backup meg a restore közt "mókolt" az ember...
Az átlag felhasználókra azért nem jellemző, hogy backup után telepít Linux-t, Windows mellé, nyilván Te tisztában vagy vele, hogy mit és hogyan csinálsz...
-
válasz
Fire/SOUL/CD #10 üzenetére
Még egy érdekesség a Paragonról: Látszólag nem menti le a partíciós táblát, csak magát a partíciókat. Ha a mentés óta módosult egy vagy több partíció mérete, pl. a C: meghajtót megfeleztem, és az üres helyre Linux került összezavarodik. A csak Windows-t tartalmazó mentés visszatöltésekor egyeztetni kell melyik partíciót, melyik jelenlegi partícióra töltse vissza. Plusz ezután a C meghajtó maradt megfelezett méretű, hiszen a partíciós táblát nem módosította!
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #41 üzenetére
Félreértettél, vagy rosszul fogalmaztam. Nem az Anyversary-ban javították a hibát, az régebbi kiadás mint a CE, és egyik sem frissül! A fizetős verzióban javították ezt a hibát.
Amúgy meg eleve érdekes a Home verzió vásárlása, hiszen "buy" gombra bökve egyből egy 3PC-s verziót kínál eladásra, és nem is találok opciót hogyan tudnék 1 gépes kiadást vásárolni. -
Jó lenne, ha nem csak az Aniversary változatban javították volna, hanem minden más érintett szoftverükben...
A kevés szabadidőmben, erőltetett menetben készült a teszt, ha USB-t használtam volna, akkor nem végeztem volna vele ~1,5 nap alatt, akkor ennél több kellett volna jócskán...
Kösz, a tesztet meg használjátok egészséggel!UI: Épp levelezgetek a Hasleo Support-l, mert találtam ezt a hibát ([link]), készségesnek tűnnek, bekértek LOG-okat meg más infókat, remélhetőleg a következő build-ben már javítva lesz az a bug (más gépen is kipróbáltam, ott is jelen van a hiba)
-
válasz
Fire/SOUL/CD #39 üzenetére
Közben megtaláltam a megoldást. A 17.32.0 kiadásban javították. Tudom még több időt kellene rászánnod, de legközelebb talán USB-re mentsél, és több turpisság kiderül.
Ja, és ezzel kellet volna kezdenem: Köszi a tesztet és az image fájlokat! -
-
válasz
Fire/SOUL/CD #37 üzenetére
Köszi! Pedig szerintem nem lenne ritka alkalom, hogy külső lemezre ment valaki. Pláne azért furcsa, mert a célmeghajtó kiválasztásakor különbséget tesz helyi, külső, és hálózati meghajtók között.
-
Nem a Te készülékedben van a hiba, leszedtem ezt: Partition Manager Community Edition
Nem mértem, de 2-3 percig villogott a pendrive mire elindult a progi (addig ennél is csak mennek a pöttyök a spalsh screen-n), ha lehúztam a pen-t, akkor egyből továbbment és indult... Szóval pont ua. mint Nálad... (gondolom ha Te is várnál több percet, akkor nálad is elindulna) -
válasz
Fire/SOUL/CD #35 üzenetére
A 17CE (Paragon-1083-FRU_WinInstallDemo_x64_17.9.3_000), ill nekem van régebbről van egy 25.Aniversary kulcsom (Paragon-1081-FRU_WinInstallDemo_x64_17.9.1_000)
De mindkettő ugyanúgy allergiás az USB meghajtókra, vagy a Defender a Paragonra...Igen, csakhogy nem dob hibakódot. Induláskor csak menek a Loading pöttyök
Persze olyan is előfordul, hogy egy idő után valamiért "megunja", és bejön a program felülete. -
Használja valaki a Paragon Hard Disk Managert-t?
Lehet, hogy mindent jól, és szépen lement, de ha induláskor USB eszköz (pendrive, HDD) is rá van dugva, csak tölt, csak tölt,... miközben a Defender ~20%-on pörgeti a profit (kimaxol egy teljes magot?)
Amint kihúzom az USB meghajtót egyből bejön a program kezelőfelülete, és a terhelés is megszűnik. Amíg vissza nem dugom a az USB HDD-t, mert akkor megint "zombi" lesz. Kiírja, hogy újratölti a lemez és partíció információkat, és a Defender újra rázendít ...Ez bug, vagy feature? Esetleg csak az én laptopomra allergiás?
-
válasz
Hieronymus #12 üzenetére
De ha jól emlékszem folyamatosan be van lengetve, hogy a Windowsba épített el is fog tűnni. Ezért sincs ajánlva a Windows 11 topicban sem. Igazából nem nyúlt a Microsoft hozzá nagyon a Windows 7 óta
-
shaddam
aktív tag
Melóban mi évek óta a hiren's boot cd-ben található opciókat használjuk, néha van hogy az egyiknek nem sikerül akkor ott a másik. Illetve néha ha gányolgatok régi gépet akkor g4l
-
AOMEI-vel én is szívtam. Valamiért nálam a kis partíciókat cseszte szét. De nem írta hibásnak csak simán fat32 helyett NTFS-ként hozta létre amit persze windows javított de kesőbb totál káoszt csinált és ez miatt nem futott le több update sem. Hozzáteszem nekem a pro is megvan SharewareOnSale oldalról szoktam kapni ingyenes kulcsokat.
Most már veeam-ot használok, bár ez inkább mentésre készült. -
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #28 üzenetére
Igen, míg menteni enged egyszerre minden kijelölt partíciót, addig visszaállítani valóban csak egyesével engedi a partíciókat, ami így elég körülményes és hülye megoldás.
A WinRE partíciót nálam mentette, igaz volt több is és abból az egyiket.
+ Ha pl. Windows 10 & Windows 11 dual boot van, akkor a rendszer biztonsági mentése opció csak azt a Windowst menti, ami alól futtatva van a telepített változat, ellenben pl. a Macrium Reflect képes mindkettőt, ebből is látszik melyik a jobb program ilyen célra.Hát ja, az AOMEI akkor így nem az igazi.
-
King Unique
titán
válasz
Hieronymus #26 üzenetére
Most pontosan melyik fajta mentésre is célzol a linkeltek közül?
Más programoknál a visszaállításnál talán nem állítható be, hogy mely partíciók legyenek visszaállítva, fájlszintű mentésnél mely fájlok, mappák? -
válasz
King Unique #27 üzenetére
"...egyéb opciók is, ahol pl. a "partíció mentésénél" eleve kijelölhetők egyesével a menteni kívánt partíciók, azaz belefoglalható ezáltal a mentésbe az MSR partíció is, + ha több db WinRE partíció van akkor a másikak is, stb."
Ó, 'asszed nem gondoltam Én erre?Végig is zongoráztam: [01] | [02] | [03] | [04] | [05] | [06]
Csak éppen amikor vissza kellene állítani a partíciókat, akkor azt meg egyesével akarta visszarakni, nem engedte, hogy az összes partíciót kijelöljem egyszerre... Na akkor mondtam magamban, hogy 'emennek ezek a 'csába, azt hagytam is a dolgot (biztos nem fogok 4x "futtatni" partíció visszaállítást a 21. században, az hot ziher(még ha így jó is lett volna minden, akkor sem))...
"...a C mellett a működéshez szükséges főbb segédpartíciók (ESP, WinRE) át lettek másolva..."
WinRE sem lett másolva, csak az EFI meg a rendszer (mondjuk ez a 2 biztosan kell) -
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #25 üzenetére
A képfájlba mentéshez és visszaállításhoz felesleges a fizetős Pro kiadás, mivel azt az ingyenes standard kiadás is tudja, meg ha már "INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje". A Pro a közvetlen rendszerklónozáshoz kell, mint az alábbi screenshoton is látszik.
Rápróbáltam már, ahol annyival pontosítanám a leírtakat, hogy a "rendszer biztonsági mentése" opció valóban csak a Windows működéséhez okvetlenül szükséges partíciókat menti el a képfájlba, ami pl. UEFI-s telepítésű Windows 10/11-nél az ESP + C + WinRE partíciók. Viszont vannak ott a menüben egyéb opciók is, ahol pl. a "partíció mentésénél" eleve kijelölhetők egyesével a menteni kívánt partíciók, azaz belefoglalható ezáltal a mentésbe az MSR partíció is, + ha több db WinRE partíció van akkor a másikak is, stb.
Ha az AOMEI Backupper esetében a "rendszer biztonsági mentése" opció használata után is rendben bootolt a Windows 11 és a C mellett a működéshez szükséges főbb segédpartíciók (ESP, WinRE) át lettek másolva, akkor összességében nem feltétlen nevezhető sikertelennek a művelet, még ha nem is lett minden partíció mentve és visszaállítva. Viszont az utóbbira ott vannak a "partíció mentése" és a "lemez mentése" opciók, azokkal eleve átmásolható minden partíció.
-
válasz
King Unique #16 üzenetére
A teljes mentésből azt rak vissza a Windows, amit te akarsz.
Attól meg restore, hogy nem a teljes adatmennyiséget kéred vissza. -
válasz
King Unique #22 üzenetére
Ha van kedved és időd (meg bárki másnak) akkor hajrá.
AOMEI Backupper Professional és AOMEI Cyber Backup Premium 1év licenc
Le kell csak tölteni, a ZIP-ben egy TXT fájlban ott a serial, aktiválástól számítva 365 nap.
(biztosan nem tudom, de szvsz a visszaszámláló lejártáig lehet aktiválni)Amúgy az OS elindult és működött 2db partícióval is, csak ugye a tesztnek az volt a követelménye, hogy 4 db partíció legyen átvíve és a méretük se változzon (100MB-osat 99 MB-ra méretezte, a hiba képen látható)
Lehet, hogy a Pro-ban lévő ficsőrökkel (amik a Free-ben nem elérhetőek) más eredmény születik.
-
elder troll
őstag
válasz
King Unique #23 üzenetére
Win 11 témában emlegetett 6. generációs gépet akartam beüzemelni, mielőtt elköltöztem külföldre. Rengeteg energiát öltem bele: beszerzés, upgrade, minden komponenst külön-külön és együtt mindennel is kitesztelni, stb. Az egyetlen nem megszokott tényező az egy külső ssd (860 EVO) volt ilyen házban, bár korábban is arra készítettem a backup fájlokat.
Ez még a szerelés előtt volt, vagyis nem is volt szerelés, mert a backup-nál megakadtam.
Ha lett volna backup, akkor raktam volna át a 850pro rendszer ssd-t az új gépbe (nyilván azonos sata ahci és uefi boot beállításokkal). 1-2 újraindítás után jellemzően ezt gond nélkül abszolválja a rendszer. De mivel biztosra is megyek, ezért backup nélkül el se kezdtem. -
King Unique
titán
válasz
elder troll #21 üzenetére
Itt a képfájlba mentés és visszaállítás, meg a klónozás alapesetben egyazon hardverkörnyezeten belül értendő, annak normál esetben gond nélkül kell működnie.
Ha közben jelentős hardvermódosítás ( pl. alaplapcsere, PC komplett cseréje) történik, akkor viszont nem meglepő, ha az "A" hardverkörnyezetben telepített Windows 10/11 nem feltétlen működik jól mentés-visszaállítás vagy klónozás után a "B" hardverkörnyezetben. Na persze jó esetben akár ezt is átvészeli és utána is jól működik (példa), de van hogy nem feltétlen, meg ha bizonyos előkészületek nem lettek előtte elvégezve.
Ha el sem indult a mentés az eredeti "A" hardverkörnyezetben, akkor ott más volt a gond, de a részletek pontos ismerete nélkül max. csak találgatni lehetne. -
King Unique
titán
Ha már tesztelés, akkor érdekes, hogy a táblázat szerint mindegyik program teljesítette, csak az AOMEI Backupper nem, holott az utóbbi sem rossz, sőt eleve a jobbak közé tartozik. Nem olyan régen mentettem Windowst ezzel a programmal képfájlba, de az sikeres volt, minden szükséges partíciót lementett, vissza is lehetett állítani, stb.
Ha ki lesz próbálva a SIB is, akkor lehet az AOMEI-t sem ártana meg egyszer, mert az elég nonszensz és abnormális, hogy partíciókat hagy ki a mentésből, sikertelen a mentés, stb.
Köszönjük a teszteket!
-
elder troll
őstag
De, pontosan azon értetlenkedek. Idáig abban a hitben éltem, hogy macriummal már nem lehet ingyen bohóckodni. Ráadásul ahogy írtam az előző hsz-ben, március végén nem tudtam megoldani egy mezei backup-ot ezzel a programmal. Pedig legalább 30-40 alkalommal klónoztam ssd-t, pont a korábbi logout-os írásnak köszönhetően.
#19King Unique
Akkor nem tudom mi lehetett a hiba forrása a március végi történetnek.
Alapvetően gépet cseréltem volna az ssd körül, és 99% eséllyel probléma nélkül átvészelte volna az oprendszer a gépcserét, de idióta mód túlbiztosítom magam (főleg melós gépeknél), és amíg nem tudtam backup-ot készíteni (a legjobban belakott rendszer volt), addig az ssd-t sem voltam hajlandó átrakni az új gépbe. Beállítottam mindent, ahogy korábban tettem, de 0%-ról nem mozdult el a dolog.
_____A témaindító írás gazdájának köszönöm még egyszer az előző ilyen jellegű tesztet is, mert rengeteget segített nekem és családtagjaimnak (+ismerősök, kollégák).
-
King Unique
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #14 üzenetére
Tudja, mármint partíciókat képfájlba menteni és visszaállítani, amit a linkelt blogbejegyzés jól szemléltet. Ahol a Windows működéséhez szükséges partíciókat (C + ESP, WinRE, stb.) alapból menti, az adatpartíció opcionálisan bejelölhető.
De amúgy elég fapados program, a Microsoft sem fejleszti már, meg nyilván nem egy Macrium Reflect. -
King Unique
titán
válasz
elder troll #17 üzenetére
Mármint ha erre célzol, akkor abban arról van szó, hogy előbb-utóbb az egyre újabb Windows-verzióknál ilyen vagy ehhez hasonló probléma lehet majd az elavult programverzió miatt.
Viszont egyelőre még az utolsó ingyenes, a 8.0.7783 verziójú Macrium Reflect jól veszi az akadályokat, a jelen tesztben is eleve azt használták, meg ha ugye az ingyenes programok a téma. -
bobalazs
nagyúr
válasz
elder troll #17 üzenetére
Látom nem olvastad a tesztet.
-
elder troll
őstag
A windows témában olvastam korábban, hogy a macrium reflect ingyenes verziója már nem jó bizonyos win10 build felett, és valamiért 11-gyel kapcsolatban is ilyen emlékeim voltak.
Azóta történt változás?
Március végén próbáltam utoljára, akkor nem tudtam klónozni/backup-ot készíteni egy rendszer ssd-ről. Alapvetően gépcsere miatt akartam backup-ot, mert biztosra is megyek. Viszont hiába csináltam mindent megfelelően, nem kezdte el. Külföldre költözés előtt voltam, nem fért bele még egy fél napos oboakoncert. -
King Unique
titán
válasz
Hieronymus #7 üzenetére
• Az megvan, hogy itt a "backup-restore" a rendszer, a partíciók képfájlba mentését jelenti és nem a partíción belül a fájlok, mappák külön mentését?
Ennek alapján pedig eleve más a lemezképfájl létrehozása és a biztonsági másolat / fájlelőzmények szolgáltatás. + Van még a hibrid Windows Backup, aminél lehet külön vagy egybe a fájlokat / mappákat és rendszerpartíciókat menteni, de ott is a jelen cikk szempontjából a partíciók képfájlba mentése és visszaállítása lenne a lényeg.• A felsorolt funkciók a Windows 8.x-ben lehet nem feltétlen, de a Windows 10 és 11-ben ugyanúgy benne vannak, vagyis a "nyolctól kezdve" ilyen normában nem egészen pontos.
• A Windowsok beépített lemezképfájl létrehozó eszközét (SIB) már évek óta nem fejleszti a Microsoft és eleve 3rd party program használatát javasolják helyette, amiről a Windows topikokban is már volt szó (példa).
• Az hogy a "virtuális meghajtó" hogyan kapcsolódik az előbbiekhez, nem igazán világos
Vagy max. az elkészült mentés, lemezképfájl felcsatolásaként lehet reális.
-
válasz
Hieronymus #12 üzenetére
Nekem olyasmi emlékeim voltak róla, hogy vagy nem minden telepített programot (csak az általa ismert "nagyokat"), és/vagy nem a teljes registry-t, és/vagy a teljes profil könyvtár helyett csak annak speciális részeit (pl. Dokumentumok, Képek) volt képes visszaállítani, szóval nagyon-nagyon messze volt a szektor szintű backuptól.
-
válasz
Hieronymus #12 üzenetére
De az alábbiakat tudja? (ami a tesztben is lett vizsgálva)
"SSD1-n adott 5 db partíció, 4 db tartozik a W11-hez és 1 db adatpartíció. A feladat az, hogy az adatpartíciót kivéve, mentés-visszaállítás és/vagy klónozás segítségével SSD2-re vigyük át a működő rendszert."
Tehát az OS partíciókat (és csak azokat) le tudjam menteni és egy másik meghajtóra visszaállítani... Ha azt mondod, hogy igen, akkor valamikor szakítok rá időt és letesztelem, de feleslegesen nem szeretnék vele foglalkozni.
-
Kiváló és hiánypótló teszt! Köszönjük!
-
válasz
Fire/SOUL/CD #11 üzenetére
Kár.
A Windows saját megoldása képes a mentésből csak meghatározott részeket is visszaállítani. Például a telepített programok nélkül. Ha éppen egy program keveredett gyanúba. Vagy nincs szükség a felhasználói adatok visszaállítására. -
válasz
Hieronymus #7 üzenetére
Vista-nál használtam a beépített funkciót először, meg utoljára is, mert megszivatott, nevezetesen elkészítettem egy full mentést, legyártottam az indítólemezt (akkor még CD-t), aztán vettem egy nagyobb kapacitású merevlemezt, gondoltam akkor arra állítom vissza a Vista-t... Hát azt nem engedte, csak az eredeti helyre...
Azóta (W7-től) nem követtem a beépített backup-restore funkcionalitását, valóban gőzöm nincs róla, hogy most mi a helyzet vele, ezért nem is tettem bele a tesztbe...
-
Azon nem módosítok, mert a siker oszlop arra hivatott, hogy a teszt követelményeinek eleget tett az adott progi avagy sem.
Az, hogy felhasználói interakció kell egy boot lemez legyártásához, az nem egetverő probléma, megosztottam a szükséges ADK/PE csomagot, amit kb. nextnextfinish módszerrel fel lehet varázsolni (a legyártott ISO-k meg vannak osztva, hogy ne kelljen ezt eljátszani)Az Active disk image ingyenes szoftverénél, ami nem készít boot eszközt, ott is van kerülő út (teljesen legálisan), csak nem írtam bele a blogba, ez az Én hibám, mindjárt pótlom..
Mentségemre szolgáljon, hogy -mint ahogy írtam is a blog elején- a kevés szabadidőm (max. 2 nap) jelentős részét áldoztam a tesz elkészítésére, ami így is rohamtempóban készült, már hullafáradt voltam és pár fontos megjegyzés lemaradt... -
baloo79
tag
Köszi, nekem is hasznos volt!
-
válasz
Hieronymus #6 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok. Nyilván időnként van teljes backup is.
-
A korábbi írásodból hiányoltam a Windows 7 saját backup-restore tesztelését.
Pedig az volt a Windows saját megoldásának csúcspontja. A backup önállóan futtatható virtuális meghajtó volt.Program teszteléshez elegendő volt a backupot elindítani. Ha a tisztasága kétségessé vált, az alap Windowsból egyszerűen felül lelehetett írni a használt virtuális lemezt egy tiszta változattal.
Sajnos a nyolctól kezdve már nem ennyire egyszerű a dolog.
De az aktuális Windows megoldást is érdemes lenne bemutatni. Többet enged meg, mint az ingyenes konkurenciái.
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #4 üzenetére
"Csak fizetős változatban"
"PE Add-on telepítése szükséges"
"ADK + PE Add-on telepítése szükséges" -
"Esetleg ahol bármilyen megkötés van a visszaállításra..."
Milyen "megkötésre" gondolsz konkrétabban?"Engem még a differenciális backup érdekelne..."
Az adott progi honlapján tudsz ennek utána nézni. Sajnos ingyenesekben tipikusan ilyen korlátozások szoktak lenni, hogy pl. a különbségi és/vagy növekményes mentés nem elérhető bennük... -
Alapvetően köszi a tesztet, nagyon hasznos.
Esetleg ahol bármilyen megkötés van a visszaállításra, ott az a zöld helyett lehetne sárga felkiáltójeles.Engem még a differenciális backup érdekelne, hogy ne kelljen mindig teljes mentés. (Nagy az SSD-m, baromi sok kis file-lal.)
-
bobalazs
nagyúr
Danke!
-
Oldman2
nagyúr
Köszi a tesztet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo BevezetésA korábbi tesztem óta -szinte hihetetlen- eltelt 12 év... Akkoriban Windows 7 + HDD + SATA SSD volt a...
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Házimozi haladó szinten
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Kompakt vízhűtés
- Egy vagyont veszít a streamingszolgáltatásán az Apple
- Filmvilág
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Black - Használt, karcmentes, prémium kamerarendszer
- Új Lenovo IdeaPad Slim 5i Prémuim Gamer Processoros Laptop 14" -30% i7-13620H 16/1TB FHD+ OLED
- Új Lenovo Yoga 6 x360 Érintős Hajtogatós "Kis Gamer" Laptop Tab 13,3" -35% Ryzen 7 7730U 16/512+Toll
- AMD Ryzen 7 3700X
- Zsír Dell XPS 13 9305 Prémium "Kis Gamer" Ultrabook 13,3" -50% i5-1135G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- NVIDIA Quadro M2000 4GB 128bit GDDR5 videokártya
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- AKCIÓ! Asus B150M i5 7400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD RX 570 4GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Apple iPhone 12 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest