- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Netfone
- iPhone topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magga
aktív tag
válasz
woodworm #73640 üzenetére
Nem jellemző, hogy wifin ne lenne elég a 2,4 GHz-es. Néhány telefon és egy laptop lóg wifin, amiken csak böngészés és levelezés folyik. Azért gondoltam, hogy veszek egy kicsit erősebb vasat, mert régen az n18u volt a router, mellette egy repeater volt és amikor az összes vezetékes és wifis kliens az n18u kezelte, sokszor elment a netem...
Ezért gondoltam, hogy megosztom az erőforrásokat. Amióta van az Ac57u sokkal stabilabb, és jelenleg egy TP-Link 1043 v1-én lógnak az érzékelők és kapcsolók. Viszont a router jelenleg a upc cb és most az a gyenge láncszem, ezért az megy bridge m módba és lesz saját routerem. Szóval akkor Ac57u vagy ac66u B1? -
vargalex
félisten
válasz
woodworm #73624 üzenetére
Rajta vagyok az ügyön:
root@OpenWrt:/# cat /var/sysinfo/model
Asus RT-AC57U
root@OpenWrt:/# cat /var/sysinfo/board_name
rt-ac57u
root@OpenWrt:/# uname -a
Linux OpenWrt 4.14.119 #0 SMP Sat May 18 19:39:19 2019 mips GNU/Linux
root@OpenWrt:/# ip a
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN qlen 1000
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UNKNOWN qlen 1000
link/ether 40:b0:76:96:5a:68 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet6 fe80::42b0:76ff:fe96:5a68/64 scope link
5: br-lan: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP qlen 1000
link/ether 40:b0:76:96:5a:6c brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.1.1/24 brd 192.168.1.255 scope global br-lan
inet6 fd1a:d366:3cc::1/60 scope global
inet6 fe80::42b0:76ff:fe96:5a6c/64 scope link
6: eth0.1@eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master br-lan state UP qlen 1000
7: eth0.2@eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP qlen 1000
10: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master br-lan state UP qlen 1000
11: wlan1: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master br-lan state UP qlen 1000
inet6 fe80::42b0:76ff:fe96:5a6c/64 scope link
root@OpenWrt:/# cat /proc/cpuinfo
system type : MediaTek MT7621 ver:1 eco:3
machine : Asus RT-AC57U
processor : 0
cpu model : MIPS 1004Kc V2.15
BogoMIPS : 581.63
wait instruction : yes
microsecond timers : yes
tlb_entries : 32
extra interrupt vector : yes
hardware watchpoint : yes, count: 4, address/irw mask: [0x0ffc, 0x0ffc, 0x0ffb, 0x0ffb]
isa : mips1 mips2 mips32r1 mips32r2
ASEs implemented : mips16 dsp mt
Options implemented : tlb 4kex 4k_cache prefetch mcheck ejtag llsc pindexed_dcache userlocal vint perf_cntr_intr_bit cdmm nan_legacy nan_2008 perf
shadow register sets : 1
kscratch registers : 0
package : 0
core : 0
VPE : 0
VCED exceptions : not available
VCEI exceptions : not available
processor : 1
hardware watchpoint : yes, count: 4, address/irw mask: [0x0ffc, 0x0ffc, 0x0ffb, 0x0ffb]
Options implemented : tlb 4kex 4k_cache prefetch mcheck ejtag llsc pindexed_dcache userlocal vint perf_cntr_intr_bit cdmm nan_legacy nan_2008 perf
core : 0
VPE : 1
processor : 2
core : 1
VPE : 0
processor : 3
core : 1
VPE : 1
-
enginev3.0
félisten
válasz
woodworm #73629 üzenetére
Elég sok hiányosságot ír még, bár nem olvastam tovább, hogy azóta van-e frissítés
"- A VPN menü teljesen hiányzik, nincs még PPTP szerver, mint az rt-n11 / rt-n12 modellek.
- HW-NAT nincs bekapcsolt menü.
- Nincs kettős wan.
- Nincs wi-fi teljesítménybeállítása.
- A menüben nincs címke, a 4 LAN-port és az egyik WAN csatlakozója és a kiválasztott átviteli sebesség?
- A menüben, ahol a "Hálózati felügyelet" pár DNS / ping opcióval van ellátva, a kiválasztott paraméterek nem kerülnek mentésre, de lehet, hogy így van.
- A saját "letölthető mester" telepítésére tett kísérlet hibát eredményez.
- Az "ipkg update" parancs végrehajtásának megkísérlése azt mondja, hogy az útvonal az útválasztó firmware-jében van bekötve:
http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/oleg/cross/stable/Packages.gz
már nem elérhető. Az Optware hiányzik. "A gyári sem rossz, VPN szerver nem nagyon kell, bár néha jól jön, más azt hiszem nem hiányzik belőle, holnap mérek egy Wifi sebességet ezzel meg a Mi3G-vel és a győztes lesz a fő router, a másik meg megy le a nappaliba wifi-nek
-
Ðávid
aktív tag
válasz
woodworm #72956 üzenetére
Értem, köszönöm szépen. Akkor még átgondolom, hogy melyik legyen ezek közül. Az USB nem a legfontosabb kritérium, csak felmerült, hogy az se lenne rossz. A lényeges elvárásokat itt írtam le, azokat a Xiaomi kivételével (LAN portok száma) mindegyik teljesíti.
-
Ðávid
aktív tag
válasz
woodworm #72942 üzenetére
Értem, köszönöm a válaszod.
Tehát hiába van USB 3.0 csatlakozó a routeren, akkor sem feltétlenül tud sokkal nagyobb sebességet elérni, mint az USB 2.0? Ha jól látom a dolgot, akkor ez a SoC-on múlik. Vagyis a 30 ezer körüli routerben sincs olyan SoC, ami képes lenne kihasználni az USB 3.0 sebességét?
-
petyuska74
tag
válasz
woodworm #72691 üzenetére
na pont azt nem találom...
de ezt igen.
Ez mennyivel rosszabb? illetve a 3G miben jobb?
egyébként hiába adnak majd gyorsabb netet a diginél, ha a laptopok nem tudják a gigabitet....
és igazából nekem a laptopnál számít, azzal töltök le nagyobb fájlokat.És az itthon kapható, felsoroltak közül egy sem?
-
válasz
woodworm #72370 üzenetére
Egyelőre ott tartok, hogy utánanézek, hogy mi az, ami reálisan elvárható annyi pénzért, amennyiből kijön egy épített router.
Utána utánanézek, hogy egyáltalán milyen erősségű gép kell ahhoz, hogy a Gigabites nethez közel kerüljek torrent sebességben, mert ha kiderül, hogy egy kis AMD Kabini, vagy egy 70-80 USD-s SBC sem elég hozzá, akkor irreálisnak tekintem a tervet, és erről a pontról lemondok.Az első pontra megadtad a választ. Köszönöm szépen!
Így marad a kis gép, ennek már utánakérdeztem a megfelelő topikban. -
dargelot
senior tag
válasz
woodworm #71765 üzenetére
Nem állítok valótlanságot, de az összefoglalóban ami "Akár 1000Mbps jelölésű internetkapcsolathoz" való, abból csak 2db van. Az egyik ASUS RT-AC87U ami 50 ezertől kezdődik, a másik a ASUS RT-N56U Router ami nincs forgalomban.
Egyébként megtaláltam, hogy a TP-Link Archer C5 az ajánlott. Köszönet érte.
Ezen túl még találtam egy ASRock G10 router egész jó áron illetve használtba D-Link DIR-868L és egy D-Link DIR-879 routert. Ezek tudásban már csak Wifiben jobbak, avagy kábeles net esetén is tudnak többet nyújtani? -
nzozz
aktív tag
válasz
woodworm #71765 üzenetére
Köszönöm a választ, az infót mindenkinek!
(#71765) woodworm: szerintem a wifi részével nem lesz gond, elvégre a mostani ~5000Ft -os WR841 is elfogadhatóan megoldotta a problémát illetve ha mégis, még a router fizikai helyének változtatásával is lehet segíteni a helyzeten, mert valamennyire az is megoldható.
(#71766) MaCS_70: lehet, hogy illene, de igazából nem is nagyon ismerem ezeket (entware, rsync, stb), VPN -re, részletes diagnosztikára se nagyon volt eddig szükség, úgyhogy esetemben ezek kevésbé hangsúlyos tulajdonságok. Ha azt a pár eszközt a vezetékes és vezeték nélküli hálózaton egyszerre, megfelelő sebességgel (ha már van Digi 1000) és stabilitással ki tudja szolgálni, azzal én nagyjából már meg leszek elégedve. Esetleg később a NAS jelenthet bonyodalmat, de azt se hiszem, hogy olyan nagyon különleges dolgokat igényelne.
(#71768) woodworm: ezen gondolkoztam, hogy vajon tényleg megegyezik-e az AC1300G+ az AC58U -val vagy csak a kereső vacakol.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
woodworm #71530 üzenetére
Igen, de nem tudom mennyire szerencsés 2 épületet összekötni fémes kapcsolattal !
Egy nyári vihar adott esetben kinyithatja a hálózati eszközöket.
Míg optikával nincs ilyen probléma.(#71534) Gaboman
A saját hálózatod szeretnéd levinni, vagy egy teljesen külön hálót, és csak a netet átadni ? -
Gaboman
nagyúr
válasz
woodworm #71530 üzenetére
Köszönöm hogy megemlítetted!
Ezek közül melyikkel oldanád meg az összekötést, melyik típus lenne jó ha kívül drótra ráfogatva szeretném levinni az alsó házba?
A fenti routerbe Lan2 portba elég lenne bedugni, lent pedig a router Lan portjába?
Elméletileg működni kellene? -
Zorel
senior tag
válasz
woodworm #71368 üzenetére
Az elmúlt 1 héten fő router volt, 3 kliens volt rajta állandóan kábelen, illetve időnként pár mobil és egy laptop Wifi-n. A csomagvesztéseket kábelen összekötött klienseken tapasztaltam.
Daffni2: Az összefoglalóban valóban nem szerepel, de ha visszaolvasol, akkor az elmúlt hetekben állandóan ajánlott router volt, igaz több esetben ott volt megjegyzésként, hogy kevés még vele a konkrét tapasztalat.
-
-
válasz
woodworm #71264 üzenetére
A csatorna volt az első gyanúm nekem is, először azt állítottam át egy olyanra, ami nem volt foglalt.
Az egész azért furcsa, mert az előző N14U routerrel tökéletesen működött, pedig az is N-es router. Ezzel az újjal meg csak úgy hajlandó működni, ha az "n" módot kikapcsolom, és csak b/g módban használom (ez lenne a legacy, ha jól gondolom). -
válasz
woodworm #71228 üzenetére
Tegnap vettem egy AC57U-t, és a boltban az eladó a kérdésemre, miszerint "mi a különbség az AC1200G+ és az AC57U között" azt mondta, hogy az előbbi régebbi, és erősebb az antenna rajta (ezért drágább), míg az AC57U újabb modell, de gyengébb wifivel.
Pontos lehet ez az info? Azt is mondta, hogy az újabb modellben modernebb SoC lehet, de ez csak feltételezés.
Az AC1300 és az AC58U között is szerintem ez lehet a különbség hardveresen, még ha a FW szintjén meg is egyezik a kettő. -
Zοltta
senior tag
válasz
woodworm #71187 üzenetére
Ez nekem user errornak tűnik, leginkább.
Asus routert akarok, mivel azok feketék és a jelenlegi zyxel, is fehér és baromi randán gyűjti a koszt.. és sárgul.Szerinted, akkor megérheti az AC58u? az inviteles modemtől 20-25 méter távolságra lenne ( cat6 utp kábelen összekötve a kettő ), hogy a ház hátsó részén szétossza a jelet wifin, meg ha úgy van okos tv kábelen kapna netet. Teljes ház lefedettség miatt kell még 1 routert beüzemelni.
-
válasz
woodworm #71112 üzenetére
Köszi szépen! Tényleg, miért nem jutott eszembe megnézni a firmware-t, pedig milyen kézenfekvő.
A mostani Asus rt-n14u routeremmel nagyon meg vagyok elégedve, igaz csak 64M ramja van, ami néha kevés tud lenni, mert dlna szervernek és torrent kliensnek is ezt használom, ehhez képest a 128M érezhető előrelépés lesz, vagy inkább 256M kellene? Vagy egyáltalán miben mutatkozik meg a ram mennyisége egy router esetén? -
roti86
őstag
-
ohway
tag
válasz
woodworm #70993 üzenetére
MaCS írta: “A wifijük közti különbség alapvetően az, hogy az 57-es 2, a 66-os 3 adatfolyamot szolgál ki, mind 2,4, mind 5 GHz-en. Miután még elég ritkák a több adatfolyamot kezelő kliensek, ez főleg akkor számít, ha kettőnél több klienst akarsz csatlakoztatni, és fontos a sebesség.”
De mostmár értem, hogy akkor lényeges ez ha egyszerre két kliensen kellene tartósan , nagy sebesség.
Ha jól értem neked rosszak voltak a tapasztalataid, de más rácáfolt ?
Egyre kevésbé látom értelmét a kétszer olyan drága router megvételének az én esetemben, csak nem szeretnek megegyszer csalódni, ezért is vacillálok ennyit és kérdezlek titeket. -
Mr.Csizmás
titán
válasz
woodworm #70978 üzenetére
mivel csak a gépem lesz rajta, ami komolyabb sávszélességet igényel, tv, asszony laptopja, telefon, stb. nem igazán kér. (mondjuk a tv-t és mediaboxot is rá tudom dugni kábelen, ha kell, mert egymás mellett vannak)
core2 topictárs javasolta kerülni a mediatek chipet az fw miatt, régebben dd-wrt volt az 1043-ason, de több éve annak már.
tehát maradna az archer c5 v4, vagy ac57u?
-
válasz
woodworm #70680 üzenetére
A Dir 842 B1-el nekem a következő gondjaim voltak: egy idő után megnőtt a weboldalakhoz a kapcsolódási idő, reboot segített. Mikor beállítottam a digi ipv6-ot akkor a wifiről elment a net, reboot segített. A médialejátszóm nem tudott kapcsolódni a windowsos megosztáshoz, (openwrt-s linksysvel ez simán ment), erre nem találtam megoldást. Azt mondod hogy ezek nem a realtek hardwer hanem a dlink szoftver hibái? Egy Atherosos C revíziós példány sem lenne ezektől a hibáktól mentes szerinted?
Nekem az tetszett a dlink szoftverben hogy a wan port sebességét lehet állítani ha esetleg nem ismerné fel a gigabites linket, mondjuk nálam felismerte. Az asusoknál tplinkeknél ezt nem lehet állítani. Azt mondod hogy egy ajánlott asus vagy tplink jobb lenne? Az ajánlottak drágák vagy nem tudják a digi ipv6-ot(tplink új verziói). Ezért gondolkodom a dir842 ben is, mert digi ipv6 kompatibilis, meg állítható a wan linksebesség és olcsó. Vagy vegyek inkább asus rt ac57U-t, az asus új olcsó gigás routerét, mert még az is jobb mint a dir842 ? -
djzolee91
tag
válasz
woodworm #70496 üzenetére
Az lehet, épp ezért szétnézek máshol is, azonban arra vagyok kíváncsi főleg amit itt kérdeztem.
-
-
-
ovits00
csendes tag
válasz
woodworm #70102 üzenetére
Nem az én kezemben van a beállítása, de majd megkérem a tulajt; bár szerintem auto-n van a beállítás, mert az androidos wifi analyzer channel ratingje azt mondja a 2.4GHz-re, hogy
Best Channels: None, try alternative WiFi Band 5 GHz
5GHz-re:
52, 56, 60, 64, 116, 120, 124, 128, 132, 136, 140...
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest