- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
attilav2
őstag
2. képen az 5ghz beállításoknál a 'vezeték nélküli mód' legyen 'N/AC mixed'. Nekem ha 'Auto'-n volt akkor az LG 32LF632v tv-m nem tudott csatlakozni. Persze teszteltem öcsémék lumia 950 ével, a lumia 'Auto' módban is csatlakozott de lassabb volt a wifi sebesség, N/AC mixedre állítva volt a leggyorsabb.
Ha digis vagy és az ipv6-al gondod lenne arra is van megoldásom: [link] -
woodworm
veterán
Nekem félreérthető a megfogalmazás egy kicsit, olvasatomban a kliensek osztozhatnak az adatfolyamokon, egyik az egyiké, a másik a másiké. Sajnos ez az első generációs ac-s chipekkel nem így működik, csak az újabb chipsetekkel, ahol támogatva van a mu-mimo mindkét oldalon. A wifi alapvetően időosztásos alapon működik. Tehát hiába csupán 1x1-es a kliens, a másik nem fér hozzá a maradék stream(ek)hez, csak ha sorra kerül. A mu-mimo még ma sem működik tökéletesen, sokszor fw verzió függő be van-e kapcsolva, és még ha működik, akkor is ott a másik oldal.
Mindenesetre ettől függetlenül működik több klienssel is a dolog, padavan alatt pl. alapértelmezetten 40 kliens csatlakozhat egyszerre (szerintem ez még asus alapbeállítás) és ha egyiken sincs masszív letöltés, akkor gyakorlatilag 8-10 zavartalanul használhatja a rendelkezésre álló sávszélességet. Mondom nálam 3-4 hd youtubos nem nagyon zavarja egymást.
Nincs negatív tapasztalatom a mediatek chipes routerekkel, mondjuk a legkisebből én nem vettem. Egy-két routert látok a szomszédoknál, mondhatni szélcsendes környék. Így nálam 2,4 Ghz-en 150-200 Mbit, 5GHz-en 380-430 Mbit szokott összejönni méréskor. Kliens oldalról ugyancsak meditek és intel chipsetek vannak. Mint minden wifis eredményt, illik fenntartásokkal fogadni, semmi sem garantálja, hogy ez nálad is összejön.
Az asusról nincs még sok tapasztatalat, de majdnem megegyezik a régebbi n56u-val, az egy ajánlott készülék volt, jóval drágábban. Jelenleg a xiaomi 3g, ami ugyanarra a hardverre épül, de abban több a ram. Azzal pl. általában nagyon elégedettek a vásárlói. -
woodworm
veterán
Mi a baj a két streammel? Korábban azt írtad a jelenlegi eszközeid nem tudnak többet kezelni, egy 3x3-as adapter vagy kártya további 10-20e forint a drágább router mellé.
A router nem új, egy az egyben egy korábbi router átcímkézése, két orosz teszt található róla. Ha visszakeresel, megosztottam az aggályaimat a kapott eredményekről és az első ide köthető vásárló sem azt a vérszegény kábeles sebességet tapasztalta. -
Az árak durván hektikus változása miatt nem lehet igazán biztosat mondani, én ráadásul még mindig nem vagyok egészen biztos az 57-es pontos specifikációjában. Abban viszont igen, hogy az 58-as nem ér meg kétszer annyit, mint az 57-es, közel azonos áron pedig hülyeség nem a 66-ost venni.
Tehát 57 kontra 66.
Ismétlem, nem tudom, hogy az 57-esből esetleg milyen szolgáltatás hiányzik, ami a 66-osban benne van, de erről a többiek tudnak mesélni. Én nem látok lényegi eltérést, de elég kusza a különbözo oldalakról összegyűjtött kép.
A wifijük közti különbség alapvetően az, hogy az 57-es 2, a 66-os 3 adatfolyamot szolgál ki, mind 2,4, mind 5 GHz-en. Miután még elég ritkák a több adatfolyamot kezelő kliensek, ez főleg akkor számít, ha kettőnél több klienst akarsz csatlakoztatni, és fontos a sebesség.
A másik nagy különbség, hogy a 66-osra van HGG CFW, amivel a wifi teljesítménye (nem a sebessége, bár nyilván van összefüggés) növelhető. Ha tehát nagyobb lefedettség kell, a 66-osban nagyobb a potenciál.
A kétszeres ár nyilván nem elhanyagolható, a 15 napos elállási lehetőség viszont jó barátod lehet egy 57-es kipróbálására.
MaCS
-
500 Mbps sebességet nem hiszem, hogy ennyiért elérnél.
Ehhez legalább 1000 Mbps névleges sebesség kell (inkább több).
Az AC egy adatfolyamon legfeljebb 867 Mbps sebességet tud nyújtani -- elméletben. Ez legyen a gyakorlatban nagyon optimistán 400 Mbps.Persze, ha vannak MIMO-eszközeid, ez többszöröződhet, de nem látom, hogy lennének.
Tehát, ha nem rosszak a wifis körülmények, akkor reálisan 300-400 Mbps-ra számíthatsz AC-n, amihez értelemszerűen AC-s router kell.
De mindig hangsúlyozzuk: a wifi kiszámíthatatlan jószág, gyakran látszólag ok nélkül jelentősen elmarad a várakozásoktól.
MaCS
-
Egon
nagyúr
Az Apple cuccok fognak menni gyorsan, mert azokban jó antenna van. A HP Probook 650 G2 a doksija szerint alapértelmezetten 1x1-es wifi kártyát tartalmaz, az a gyakorlatban valóban nem fog 90-100 MBit fölé menni. Az LG-t nem tudom.
A wifi sebesség számtalan dologtól függ. Érdemes lehet variálni a beállításokkal (pl. csatorna), illetve jó eséllyel 20 MHz-en van beállítva, azt érdemes lehet 40-re állítani (5 GHz esetén 80-ra), de ha sok hálózat van a környéken, akkor akár rosszabb eredményt is kaphatsz így. -
Az N18 gigabites, de csak 2,4 GHz-es, N-es wifijű eszköz.
Amúgy kiemelkedően jó a wifije, de ez persze kétoldalú kapcsolat.
Vannak, akik csodálatos 200 Mbps-os sebességekről számolnak be vele kapcsolatban, én viszont jóval óvatosabb vagyok: nálam baromi jó lefedettséggel, kedvező körülmények között is 75-80 Mbps a maximum.
Ha ennyire fontos a wifi, akkor AC-RT66u B1: eleve nagyon jó, de igény szerint tuningolható wifi CFW (HGG) segítségével.
MaCS
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Milyen okostelefont vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- AliExpress tapasztalatok
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Opel topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- PlayStation Plus Premium előfizetés 3291 Ft / hó áron!
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest