- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
uriember
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #75372 üzenetére
Csordaeffektus...
-
uriember
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #75370 üzenetére
Szerintem az árukeresőn nem a minőség szerint rangsorolnak, hanem az eladási adatok szerint, ergo ha ezt veszik, mint a cukrot, akkor ez a top termék...
-
uriember
aktív tag
válasz
peterattila #74338 üzenetére
Tápegységet nézted? Sok állás után (és közben) kiszáradnak a kondenzátorai és produkálhat ilyesmit, bár én azt tanácsolom, hogy újíts egy másik, korszerűbb routert, a 841N-n túlhaladt az idő...Egy próbát azért megér, ha kiszáradnak a kondik, akkor nem adja le a névleges tápját, ergo csökkentett módban megy a csökkent tápfeszültséggel, csökkent - vagy megszűnő -teljesítménnyel.
-
uriember
aktív tag
válasz
Vikitorony #74028 üzenetére
Ha van 3X3:3 MiMo-s kliensed, akkor tudod kihasználni a 450Mbps-os linksebességet. Van olyanod?
-
uriember
aktív tag
válasz
makoss #73879 üzenetére
Szerintem nem értettél meg vagy nem fogalmaztam elég pontosan. Gondolom nem egyszerre ment a két router, hanem egymás után, mert különben bezavarnak egymásnak. Ezért írtam, hogy ugyanoda letéve (pontosan ugyanoda, ugyanabba a pozícióba) és az antennáik ugyanolyan szögben és ugyanazzal a tájolással voltak beállítva. Természetesen a kliensek is (pl a telefon, amivel tesztel, az is ugyanaz a telefon) ugyanabba az irányba vannak fordítva a mérési helyeken, nem is gondolnád, hogy hogy meg tudja hamisítani a mérést akár csak 30-40 fok eltérés is (még 10-20 is)...
-
uriember
aktív tag
válasz
Chris1983107 #73599 üzenetére
Böngészőfüggetlen speedtesttel mérj, a böngészősök csalnak. Töltsd le [link]
Az 5GHz wifi beállításairól a 66U-n tölthetnél fel egy screent. -
uriember
aktív tag
válasz
Dragon3000 #73476 üzenetére
+1 a xiaomi mi 3g-re , az AC57U-ról is jókat hallani, bár még nem túl régi eszköz, így a tapasztalat is érthetően kevesebb.
-
uriember
aktív tag
válasz
krealon #73259 üzenetére
Nézd, nem akarok elméleti vitákba bonyolódni, én gyakorló szakember vagyok, régebben TV-ket és más háztartási kisgépeket javítottam, manapság kórházi műszereket, sűrűn előfordul kapcsoló üzemű táp a kezeim között pl. őrzőmonitorok, ultrahang készülékek, infúziós tornyok vezérlő egységei, stb. Egy faktum: ha egy táp szekunder szűrői kapacitásszegények, akkor vagy egyáltalán nem megy a táp, vagy kisebb kimenő feszültséggel szenvedve elindul, terhelve pedig egyáltalán nem működnek és sípolnak hangfrekvenciásan némely esetben. Ez a gyakorlat. Én nem foglalkoztam az elméleti részével ilyen mélységben, és ha már oszcilloszkóp is előkerül, akkor egyszerűbb a csere, nem méregetek váltót egy kapcsolótápon...
-
uriember
aktív tag
-
uriember
aktív tag
válasz
Gulyopapa #73249 üzenetére
TÁP csere, inkább, kiszáradhattak a kondenzátorok, ezt te is ellenőrizheted, ha szétszeded. Filléres megoldás, ha az. Ha van mérőműszered, mérd meg a kijövő üresjárati feszültséget, ha kevesebb, mint a névleges feszültsége (ami rá van írva), akkor esélyes, hogy az elektrolit kondenzátorok cseréje után működni fog (ha a táp miatt van a hiba).
-
uriember
aktív tag
válasz
csiziktomi #73182 üzenetére
Elvileg mindkettő 2X2:2 MiMo-s eszköz, telefonon nem tudsz semmit konfigurálni, csak a géped kártyabeállításainál és a routeren. Ha 5GHz-en beállítottad a routeren N/AC mixed, 80MHz és 36-40 között a csatornát, a 7260 spec. beállításainál a 80MHz-t, akkor maxra tettél mindent sebesség szempontból. Lehet játszani még a router antennáival, esetleg árnyékolt helyről tisztább elérhetőségű helyre áthelyezésével, nagyjából ennyit tehetsz.
-
uriember
aktív tag
válasz
csiziktomi #73146 üzenetére
Böngészőmentes speedtest a releváns, Ookla speedtest [link]
Eléggé úgy tűnik, hogy 1 antennás a kliens wlan kártyája, írd be milyen eszközzel mérsz (laptop?). Eszközkezelőben megtalálod. Nálam wifin jön AC-n 550-600 Mbps.
-
uriember
aktív tag
válasz
csiziktomi #73144 üzenetére
Először is tedd fix 80MHz-re.
Ahogy kali is említette, az ellen oldalon (kliensek wifi kártya speciális beállításoknál) is 80MHz. Csatorna, ahogy szintén kali említette 36-48 csatorna a routeren. -
uriember
aktív tag
válasz
Franz51 #72342 üzenetére
Szia, mivel mindkét eszköz gigabites portokkal rendelkezik, ezért mindkettő megfelelő a távolabbi (esetleg tovább növekedő ) céljaidra is, ráadásul mindkét eszköz az ajánlott kategória. Van mindkettőn 4 LAN port, speciel én az 57U-t ajánlanám az 5GHz gyorsabb sebesség és az esetleges 2,4GHz-es éteri zsúfoltság miatt, bár az N18U meg a 2,4GHz "koronázatlan királya", ha nem társasházi környezetben akarod használni, ahol rengeteg eszköz van 2,4GHz-en.
Nyugodtan veheted bármelyiket. -
uriember
aktív tag
válasz
daniel2121 #71970 üzenetére
pü ment
-
uriember
aktív tag
-
uriember
aktív tag
válasz
daniel2121 #71962 üzenetére
?
-
uriember
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #71956 üzenetére
-
uriember
aktív tag
válasz
daniel2121 #71952 üzenetére
Ott ennek a 66u-nak 2,4GHz-en 200-220Mbps-al, 5GHz-en 5-600Mbps-al kell mennie (ha minden beállítás ideális). Még annyi, hogy ha van vírusirtód, azt vagy tiltsd le (tulképp a Defender bőven elég) vagy tedd be az IP-jét a kivételek közé, hogy átengedje a router.
Persze nem csak a routeren kell beállítani a kapcsolatot az ideális sebesség érdekében - mert beszélgetnek a kliensekkel -, hanem a kliensek beállításait is ki kell maxolni (engedélyezni ahol lehet a 2,4 és az 5GHz-et is és ott is N 40MHz sávszél, AC 80MHz)...
-
uriember
aktív tag
válasz
daniel2121 #71942 üzenetére
Az sem mindegy, hogy 1043nd v1 vagy v2, 3, 4...A v1 vezetéken nem hajtotta ki a LAN-WAN 1000Mbs-os Digit, csak 300Mbps körül, ezért példálóztam azzal. A wifi meg egy bizonytalansági tényező, mert kismillió dologtól függ - ld, Gubek-Einste "falak száma, anyaga, stb" kezdetű kérdéssorát. Családi ház vagy lakás, tégla társasház vagy panel, millió 2,4GHz wifivel (wifree hegyekkel súlyosbítva...).
Azt, hogy B1, a router alján lévő címkén tudod csekkolni, vagy úgy, hogy jól megnézed elölről és ha USB3 csatlakozó van rajta elöl, akkor az B1, ha nincs semmilyen, akkor sima 66U. Sok mindenben különbözik a 2 egymástól [link] , itt megnézheted, a B1 2magos, erősebb proci, USB3 a leglényegesebb különbség.
A 2,4GHz-es sáv vezeték nélküli beállításainál tedd a vezeték nélküli módot auto-ra vagy n only-ra, a sávszélességet 40MHz-re a csatornát 1, 6, 11 valamelyikére (ha nem panelban laksz...).5GHz-en szintén ennél a beállításnál N/AC mixed, 80MHz, 40-es csatornára, az antennákat állítsd be kb 80° dőlésre, aztán próba. A routert tedd az eszközeidnek leginkább "látható" helyre (szóval ne tedd be szekrénybe, TV állvány fakkjába, vagy TV, elektromos berendezések közelébe), ha panelban laksz esetleg, ott sok jóra nem számíthatsz semmilyen 2,4GHz-es routerrel wifi szempontból, mert egymást veri agyon a sok eszköz, ott az 5GHz-es kapcsolat a járható út, csinálj mérést wifi analyzerrel vagy inSSiderrel a viszonyokról, tegyél fel képernyőképet róla, aztán itt majd az okosok megmondják, hogy mivel lehet még hegyezni az átvitelt. -
uriember
aktív tag
válasz
daniel2121 #71937 üzenetére
A router elhelyezése és az antennák pozíciójának a beállítása nagymértékben tudja befolyásolni a sebességet, szóval nem kéne azonnal lefikázni a routert, egyébként a B1 variánst vetted? Gyári firmmel is jól kellene működnie a wifinek is, persze azt nem tudom, hogy nem volt-e ennél a típusnál is hibás firmware, az RT-N18U-nál volt, főleg az újabbak között, a régebbiek stabilabbak voltak. A topikjában esetleg többet tudnak segíteni.
Hogy milyen WLAN kártya van a kliensekben az dönti el, hogy melyiket használja+még az, hogy melyikhez csatlakozol (ha a kliens tud N és AC kapcsolatot is). Ezen kívül még a router wifi beállításon is múlik a sebesség, 20 vagy 40MHz, szóval nem úgy van, hogy leteszem, oszt jónapot, múköggy
.
-
uriember
aktív tag
válasz
Kenderice #71843 üzenetére
Azt nem tudom. A megjegyzésed a külső-belső antennákkal volt kapcsolatos, arra válaszoltam.
Egyébként evidensnek tűnik, hogy a távolság a külső antennás eszközöknek kedvez, de a legtöbb user házon belül használja a routerét, ott meg nem vehető észre különbség az átvitelben, hacsak nem 2,4GHz-es sávról beszélünk, de ott is lehetséges, hogy egy családi házas környezetben egy belső antennás eszköz jobban teljesít, mint pl. lakótelepen egy 3 külső antennás hasonló paraméterű. Azonos környezetben csak próbával deríthető ki, melyik a jobb. -
uriember
aktív tag
válasz
Palesztin994 #71372 üzenetére
Szia, a 450 (600) Mbps az egy elméleti sebesség, a valós ezeknek kb 30-40-50%-a, a többi a klienssel (telefon, laptop, PS, TV, stb) való kapcsolat fenntartására megy el (a vissza is kell beszélni elv miatt). Ezeken kívül fontos a sebesség maximalizálásához a kliens hány csatornán tud kommunikálni a routerrel, az N18U három streamet tud, a különböző kliensek 1-2, ritkább esetben 3 csatornát tudnak. Egy streamelt csatorna max 150Mbps sebességet visz át (elméletben, de itt is érvényes, amit az elején írtam), a 2 vevőantenna 300, a 3 450 Mbps elméleti sebességet tud + Turbo ahol van, így jön ki a 600 Mbps elméleti sebesség. Tapasztalataim alapján maximális router illetve kliens beállításokkal (nem zavart csatorna, nyugodt környezet, 40MHz sávszél beállítás) egy 2X2MiMo-s eszközzel valós 200-220Mbps a maximális kihozható sebesség 2,4GHz-en.
Egyébként az N18U a legerősebb 2,4Ghz-es eszköz véleményem szerint, ha többre vágysz, szerezz be ajánlott AC-s routert, ennél viszont szükséges, hogy a kliensek is tudják az AC wifit.
-
uriember
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #70889 üzenetére
Igaz.
-
uriember
aktív tag
válasz
rostiron #70379 üzenetére
Szóval jellyfish teszt...A 867Mbps TX/RX rátájú wifi átviszi az 5-600Mbps-ot speedtesten, ehhez viszont az kell, hogy a router és a kliens 100%-osan össze legyen hangolva, vagyis játszanod kell a router antennáival (szög, irány), falak, tárgyak ne legyenek köztük, AKKOR összejöhet a 120Mbps-os fájlátvitel, találomra lerakott routerrel nem valószínű. A kábel a biztos
.
-
uriember
aktív tag
válasz
Sz4ke3y #70119 üzenetére
Az AC53 egyfelől nem ajánlott, másrészt azt írtad, hogy nem fontos az 5GHz, ráadásul csak 100-as portokkal rendelkezik, valamikor hozzád is el fog érni a gigabites net, akkor fogod szívni a fogad... Neked - mivel van még 3 fal is, ami AC gyilkos -, az Asus RT-N18U lenne megfelelő szerintem, és ahova lehet kábelezni. N-es routerek között kétségkívül a legerősebb. UFF
-
uriember
aktív tag
Sziasztok, Asus RT-N18U-t használok most, remek router, de csak N-es, bár az új laposomon 230-240Mbps sebességet mérek tiszta időben
(a régin is 200-210-t) , érdemes lenne-e lecserélnem AC-56U-ra az AC miatt, mert most olcsón tudnék egyhez hozzájutni? Tudja azt, amit leírnak a specifikációjában? Gondolok a gigabites (900 Mbps körüli) LAN-ra, illetve az AC-s 867 (na jó, mondjuk 500) Mbps wifire és N-n is 200 körül...2x2:2 MiMo-s a laptopom Intel 8260 kártyával. Előre is köszönöm az építő jellegű hsz-eket, ha van ebben a témában valaki(k)nek tapasztalata.
Tudom, hogy most az AC66U B1 a Best buy, de egyelőre tennék ezzel egy próbát...
-
uriember
aktív tag
válasz
TeeJay #69448 üzenetére
"jó vétel esetén 40MHz-en 300-as linked lesz azon talán 100-130megabit át fog menni és itt a vége a 2,4GHz-nek" Bocs, hogy belevau, de van olyan router, amelyik nyugodt környezetben (pl. nálam
) képes 200Mbps feletti wifire. A router Asus RT-N18U, csak 2,4GHz, a kliens egy öreg Fujitsu S760, N-es kártyával, 2x2MiMo-val. Egyszóval nem lehetetlen, ha valaki megelégszik a 2,4GHz-el...
-
uriember
aktív tag
válasz
dyablo0506 #67888 üzenetére
Amit lehet, azt kábelezz, a wifi mindig bizonytalan. Semmi túlzás nincs a C7-el kapcsolatban, nem baj, ha marad erő a későbbiekre, ajánlott router.
-
uriember
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #67373 üzenetére
Az N18U-val nálam - családi házas övezet, vidék - stabilan 200Mbps wifi megy...A legereősebb 2,4GHz-es router.
-
uriember
aktív tag
válasz
nagyfejü #66482 üzenetére
Ha belül van megégve a táp csatlakozónál, az -ha találsz egy elektro műszerészt- javítható nagy valószínűséggel, szóval még ne mondj le róla...Meg kell mérni, hogy a tápegység nem halt-e meg, de ha az is meghalt, egy tv szerelő(vagy elektro műszerész) meg tudja azt is oldani.
-
uriember
aktív tag
válasz
MaCS_70 #66213 üzenetére
Ezt csak annyiban támasztanám alá (mint szervizes), hogy a kapcsolóüzemű tápegység meghibásodások túlnyomó része (pl a routerek tápjai is ilyenek), >90%-a, áramszünetek, ingadozó hálózati feszültség vagy hosszabb kikapcsolások utáni indításkor történik. Ezek standard üzemre vannak tervezve. Van bennük néhány elektrolit kondenzátor, amelyek felelősek a tápegység indításáért, folyamatos üzemnél ezek nem játszanak, csak induláskor, amíg belengetik a tápegységet (1-2ms), de ha kiszáradnak, akkor már nem indítják a rendszert, vagy nem indul el egyszerűen, vagy szétdurran minden, mert túlfut a táp. Csak tanácsolni tudom mindenkinek, hogy ne kapcsolgassa ki-be a berendezéseit, mert az az áram, amit spórol(na) ezzel, egyáltalán nincs arányban a meghibásodás miatti javítási költségekkel-már ha javítható lesz egyáltalán...
Egyébként meg mindenki azt tesz, amit akar.
-
-
uriember
aktív tag
válasz
w.miki #65229 üzenetére
Falon, szekrényen, akár plafonon is lehet...
Lényeg, hogy ne legyenek a közelében elektromos berendezések és minden kliensnek legyen rálátása a routerre. A wifi szakadások legnagyobb hányada emiatt van (ha nem hibás az eszköz-pl. tápegységben kiszáradt elektrolit kondenzátorok-, de az általában kézi műszerrel kimérhető illetve hallhatóan "sípol"). Igaza volt a kollégának, a fizikát nem lehet megkerülni...
N18U-t, ha hibátlan, nem lecserélni!
-
uriember
aktív tag
válasz
w.miki #65225 üzenetére
"Lehet nem a legjobb helyen van, a TV mögött" , ez már gyanús...A klienseknek "látniuk" kell a routert, szerintem, ha ugyanoda teszed az új routered, ugyanúgy fogsz járni. Találj neki jobb helyet, mielőtt cserélsz, az N18U-nál jobbat amúgy sem találsz. De majd jönnek nálam okosabbak és nyilatkoznak ők is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Újabb videón a Mafia: The Old Country
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Battlefield 6
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Az NVIDIA és az AMD leadja a kínai chipeladásokból érkező bevétel 15 százalékát
- Könyvajánló
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Napelem
- További aktív témák...
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 32GB 1000GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Újszerű, Karcmentes,256GB
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest