- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Fotók, videók mobillal
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
TeeJay
félisten
válasz
uriember #74484 üzenetére
igazából ami nálam volt 4 router mind jó csak tudni kell ki mire veszi
AC58U is nagyon frankó kis router csak 1gigabit masszív torrent mellé már nem ajánlott
akinek kisebb net van és évente 2x torrentezik az bátran veheti
csak ugye ott van jóval olcsóbban az AC57U ami meg valódi HWNAT-os így 1/1gigabitig kb. használható
és 15-ért bestbuy most -
-
TeeJay
félisten
válasz
uriember #73881 üzenetére
sőt az sem mindegy hogy reggel délben vagy éjszaka mérem mert panel telepen ha kiállok az erkélyre és telefonnal wifi analyzer alkalmazásban nézem 1-13 csatornákat mindre legalább 10-15 wifit jelez, gyakorlatilag nincs szabad sáv de talán a 13-as a legjobb így is
és ugye éjszaka alig használják lehet jobbat tudtam volna mérni picival
5GHz-en legalább lakáson belül 100-as csatornán nem látható egyáltalán más SSID
igen routereket egymás után mértem fél óra eltérés volt a kettő között, gondoltam hogy egyszerre próbálom egyik fő router másik AP de akkor azonos csatornán csak egymást zavarták volna így inkább egymás után tesztet gondoltam
meg így majd lehet hasonlítani AC65P-hez képest is mert az is ugyanott fog lenni csak 3 darab osztott antennával, aztán lehet azzal nem sikerül majd ennyit elérni de meglátjuk -
TeeJay
félisten
válasz
uriember #73877 üzenetére
igen természetesen mindkét router ugyanott volt pontosan és minden antenna ugyanúgy állt rajta
telefont is szintén ugyanoda tettem le mindig, ágyra is pontosan azonos helyre meg asztalra is
persze tudom wifi tesztet csak faraday kalitkán belül lehetne pontosabban mérni de senki sem árnyékolt dobozban fogja használni így a gyakorlati tapasztalat többet mond mindentőlpinnacle :
AC66U B1 mint tudjuk egy bazi nagy szendvics borda közt van alul felül szinte a komplett nyák be van vele borítva úgy melegedik a Broadcom proci, 70-80fok simán lehet hűtés nélkül igaz én egy 12cm ventilátoron használtam amihez vettem USB to 3pin fan kábelt és 5V-on hangtalanül hűtötte akkor 50fok felé sosem ment még torrent közben sem ami azért tekerte 80-90%-on gigabit letöltéskorAC58U ahol látható szétszedve látszik rajta hogy kicsike borda van, ventilátor nélkül torrent mellett sem volt hú de meleg a burkolat de ventilátort ha betoltam alatta szinte érezni sem lehetett hogy üzemel
ez már bátran mehet hűtés nélkül még torrent mellett is pedig akkor 80-90%-on teker mind a 4 mag ha gigabittel töltesz leAC57U szétszedve (AC1200GU néven találjátok még csak) látható hogy borda sincs benne [link]
vélhetően a MIPS nem melegszik úgy mint az ARM magok
1óra használat után is csak langyos volt a burkolat
12cm venti 5 volton úgy hűti mintha ki lenne kapcsolva, ezt is lehet tolni neki nem fog melegednia burkolat a 66U és 57U-n van alul végig kivágva az 58U-n az alja zárt csak két oldalt van szellőző
58U és 57U : a két oldalsó antenna a 2,4GHz sávé de nem vettem észre nagy különbséget ha függőlegesen vagy ha 45fokban kihajtva voltakwoodworm : 57U menüjében nincs opció rá 58U és 66UB1-ben meg lehet implicit és explicit beamformingot is ki be kapcsolni, lehet használ valamit lehet nem
makoss :
66UB1 szobán belül ugyanott elhelyezett routerrel ugyanúgy ágyról mérve minden beállítás azonos tudott 235-245-öt ami teljesen jó viszont picit ráver az 57U is az 58U meg több mint 60megabitet -
Szaki2
tag
válasz
uriember #73855 üzenetére
Köszi!
Nálam sajna lanon 550, telefonokon 40-50 körül, pedig elvileg tudná a többet.
Néztem a topikját, de nem nagyon nyüzsög. Próbáltam visszaolvasni, hogy találjak vmit a beállításokról, de tomato-ról van szó meg más alternatív firmwarekről. Nem találtam eddig a beállításokról semmit.
Nem emlékszel, nálad milyen beállításokkal futott. Vagy legalább mik a fő dolgok, amikre oda kell figyelni?
A Nat gyorsítás be van kapcsolva, azt már néztem. -
Gulyopapa
addikt
válasz
uriember #73251 üzenetére
Asus 66 U B1 vagy pl tp link archer c9?
Eddig mindig tp linkem volt. Asusról azt hallottam hogy nem túl jó a hatótàvja a wifinek.
Új táp ellenére is szarakszik a router, hol 60 Mbps van, hol 0,1... utoljára szétszedem és megnézem a kondikat...utána szerintem megy a levesbe.
-
krealon
veterán
válasz
uriember #73258 üzenetére
"A kapcsolóüzemű tápok stabil kimenő feszültséget adnak ki - visszacsatolva a szekunder oldalról, optón keresztül stabilizálják a kimenetet"
Pontosan igy van.
Ez mindadig mukodik, amig van megfelelo kapacitasu szekunder puffer.A kapcsolouzemu tapok gyakorlatilag impulzusszelesseg mudulacioval dolgoznak, igy ha kicsi (lecsokkent) a kimeneti oldal kapacitasa, a vezerles csokkenti az impulzusszelesseget, hogy ne lovodjon tul a kimeneti feszultseg.
A nagyjabol allando kimeneti terheles viszont igy relative gyorsabban kiuriti a lecsokkent puffer kapacitast. A szabalyozas mindaddig jol mukodik, amig kimeneti puffer RC kore joval nagyobb idoallandoval tud dolgozni, mint a szabalyozo kor idoallandoja.
Amikor a ket idoallando egymashoz kozel kerul - a kondenzator kapacitasanak csokkenese miatt - akkor a kimeneti feszultseg nagyob mertekben el kezd ingadozni, ami a kimeneti feszultsegszabalyozas miatt effektive kisebb atlagos feszultseget jelent.Egy egyszeru multimeterrel ez a terheles hatasara megjeleno feszultsegcsokkeneskent jelentkezik, viszont ha oszcilloszkopon vizsgaljuk, akkor hullamos jelallak rajzolodik ki.
A nem stabil (valtakozofeszultseggel terhelt) tapfeszultseg az jelentos terhelest jelent az elektronikanak, a kritikus elemek (pl HDD vezerloelektronika) szoktak emiatt legkorabban megadni magukat.
-
krealon
veterán
válasz
uriember #73250 üzenetére
"Ha van mérőműszered, mérd meg a kijövő üresjárati feszültséget, ha kevesebb, mint a névleges feszültsége (ami rá van írva),"
A kapcsolouzemu tapegysegek az elektrolit kondenzatorok kiszaradasakor (kapacitascsokkeneskor), uresjaratban nem mutatnak feszultsegcsokkenest.
A hibat csak terhelt allapotban lehet kimutatni.
Lasd Oreg router GYIK -
válasz
uriember #71955 üzenetére
Nagyon szép eredmény de jó volna tudni a következőeket hozzá:
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről. -
woodworm
veterán
válasz
uriember #71953 üzenetére
Hétköznapi eszközökkel rendkívül nehezen elérhető sebesség az általad megadott és nem elég a jó beállítás hozzá, hanem legalább a routerrel egyenértékű hardver kell a másik oldalra is (3x3 mimo).
(#71952) daniel2121
Mivel van gondod, a sebességgel vagy a lefedettséggel?
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat -
woodworm
veterán
válasz
uriember #71405 üzenetére
Szövegkörnyezetből kiragadott mondat volt. A panaszosnak nem a ficsör hiányával volt gondja, hanem a viszonylagos működésképtelenségével. A tplinkeknél megszokta, hogy van arp binding és a router emlékszik az ébresztendő kliens címére, míg ez az asusoknál csak korlátozott ideig működik. Feloldása csak az admin felületre való bejelentkezéssel lehetséges, amit kívülről engedni biztonsági kockázat.
-
woodworm
veterán
válasz
uriember #70886 üzenetére
Nézd meg a wikidevi-n. Az n56u b1 érdekes kísérlet volt az asus részéről. Gondolom elég olcsón kapott ac-s wifivel oldotta meg egy n-es router utódját, szoftveresen butítva vissza a becélzott kategóriára. Padavannal simán működött az ac szabvánnyal is. Egyedüli gondja az ára volt már a kifutása idején.
-
-
válasz
uriember #70387 üzenetére
Érik azért meglepetések az embert!
A minap én is hasonló helyzetben tesztelgettem a wifit. Konkrétan tudtam, hogy a környéken senki sincs otthon, kíváncsiságból végig is sétáltam a környező utcákon, sehol egyetlen wifit nem mutatott a telefonom.
Otthon aztán Site Survey az N18-ason, és mit látnak szemeim: megjelent két SSID, mégpedig a látótávolságon belül, de mégiscsak 10 km-re fekvő város köztéri hálózatai! Két csíkkal!
Beálltam a tiszta csatornákra, és teszteltem egy kicsit. Fal nélkül 70-90 Mbps, de szabálytalan időközönként pár másodpercre leesett 10-15-re.
Ugyanitt egyébként a háztól 300-400 méterre is tudok a wifimhez stabilan csatlakozni.
Szeszélyes jószág ez a wifi.
MaCS
-
rostiron
őstag
válasz
uriember #70387 üzenetére
Kisváros, és panelház. Amennyire tudom ac nincs a házba senkinek. Azért váltottam AC wifire, mert azt mondták a 100-as lan ( a tv nek az van ) nem elég 4K filmhez. Az elített 120Mbps-os jellyfish kábelen meg-meg akad, viszont wifin tényleg megy.
A korábbi router-el kábeles volt a kapcsolat, még ott a kábel , de a xiaomi routeron csak 2 lan port van. Már nincs neki hely a routerba.
-
rostiron
őstag
-
válasz
uriember #69880 üzenetére
Szia!
A Gbit-es WAN kapcsolatot képes kiszolgálni, egy két magos 2x800MHz-es ARM SoC van benne, lényegében ugyanaz mint, az első szériás RT-AC68U-ban volt. A topikjában vannak linkelve WiFi-s mérések, nekem úgy rémlik, hogy 350-380Mbps-t láttunk ott, 400 felettire nem emlékszem, de ettől persze nincs kizárva, hogy ideális körülmények közt egy jó klienssel tudja azt is.
-
TeeJay
félisten
válasz
uriember #69450 üzenetére
ja nálam meg panelban van 150 másik wifi ami zavar kb. csatornánként van 10-14 másik SSID
így nyomhatom én be a 300-at jó ha 50-60megabit átmegy rajta
azért mert nálad működik nem biztos hogy másnál is
amúgy se építenék nagyon arra hogy majd 600-at tud 2,4GHz-en mert ali pár eszköz tud ilyet kezelni
telefonok tabletek laptopok szinte egyik se
de még média lejátszó sem meg semmi egyéb mivel 1 max 2 antenás vevőt raknak bele és kalapwoodworm
igen az AC66U B1 tulajdonképpen 1900-as router csak nem írták rá hogy egyezik az AC68U-val -
-
-
válasz
uriember #66217 üzenetére
[kondi]
Jaj nem mááá...Még mindig csak a rész igazságra koncentráltok.
Minden elektronikai berendezés üzemóra függő is, a kondik miatt is. A ritkán használt berendezés (ahogy írtam jóval kevesebb, mint fele időben nincs nálam használva) tovább bírja általában. Ennek oka valóban a kondik is.
A kondenzátorok mitől száradnak ki?? Csak nem idővel és a melegtől? A kikapcsolt berendezésben hány fok van? 22? A bekapcsolt tápegység műanyag háza alatt? Minimum 40, de inkább több? Egy labor teszt alatt szerintetek melyik esetben szárad ki hamarabb a kondi? Az ahol nagyobb részben 22 fokos környezetben volt, vagy az amelyik állandóan jó meleg szellőzetlen bő 40 fokos helyen? És igen, ha a filléres áru kondi tönkremegy, akkor az gondot okoz... magával ránthatja az eszközt is. Ha pedig már kiszáradt, akkor meg már mindegy, mert az MVM-el és a jó Istennel kellene üzletelni, hogy tuti ne legyen áramszünet, mert lehet, hogy nem indul újra a cucc.... és itt már tényleg igazatok van.[áram]
Évente 130 kWh-t fogyaszt a modem-router kombó (15 W-al kalkulálva). Azt felezve jó, ha 60 kWh-t lehet évente megsprólolni. Ha ezt 500 ezer háztartás (direkt kicsi számot írtam) megtenné, amikor nincs az eszköz használatban. 30 Mio kWh. Ha egy háztartás évente 1800 kWh-t fogyaszt (150x12), az 16 ezer háztartás áramfogyasztása... azaz éves áramfogyasztása spórolható meg, csak Magyarországon. Mindenhol igyekeztem alulkalkulálni. A sávok foglalását meg már korábban említettem...
Szerintem nincs semmi gond azzal ha valaki csapvizet iszik, alacsony fogyasztású autót és tömegközlekedést használ, szelektíven gyűjti a hulladékok, spórol az energiával... mindezt mások helyett is. Így talán kevesbb jegesmedve döglik meg az északi sarkon és kevesebb állat hal szomjan a szárazság miatt.Elnézést a topikgazdától, meg a többiektől az off-ért. De ne már, hogy szakmainak tűnő féligazság miatt 24-ben legyenek használva eszközök ott, ahol jóval kevesebb üzemóra is elegendő. Emiatt a TV is 24-ben megy és ha nem kell le van takarva egy terítővel?
-
válasz
uriember #66215 üzenetére
Ehhez szerintem pluszban jön hozzá a készüléken belüli, tehát nem a tápegységet érintő hiba. Ott ugyan eleve kisebb feszültségek / átramok szaladgálnak, de a tűrés is kisebb.
Nálam tápegység érdekes módon még nem romlott el az elmúlt 35 évben.
Eszköz is csak kettő: egy D-Link router és egy Linksys AP -- mindkettő két év alatt halt meg, ésjszakára kihúzott használatban.
MaCS
-
válasz
uriember #65230 üzenetére
Így van!
Jó hely lehet a szekrény teteje, külön polc, stb.
Minél messzebb műszaki cikkektől és egyéb fémtartalmú tárgyaktól. Ezek sajnos árnyékolnak és/vagy reflexiókat okoznak. Annál inkább, milyen közel vannak az antennáktól. Ennek kettős oka is van: egyrészt, minél közelebb vannak az antennához, annál nagyobb térrészt "takarnak ki", ráadásul annál erősebb jelet kuszálnak össze; másrészt több antennás AP-nál érezhetően másképp hatnak az antennákra, ami az antennák összehangolására épülő szolgáltatásokat (pl. beam forming) tudják megbolondítani.
Ezért elvi hibás a router elhelyezése a "műszaki részlegben" -- illetve ez a ez egyik nagy hibája a router = router+switch+AP kombóknak.
Ezért sajnos kompromisszumokat kell kötni az elhelyezéssel, hiszen az AP eleve központi, szabad helyen szeretne lenni, a switch meg ugye egy csomó kábel odahúzását igényli.
A tévé mindenesetre a egyik legnagyobb wifigyilkos, de a nyomtató se jó ómen az antennák közelében.
A jó hír az, hogy a probléma a távolsággal négyzetes arányban mérséklődik.MaCS
-
csiga8
senior tag
válasz
uriember #65171 üzenetére
Nekem van egy nagyon régi Linksys routerem, sose volt vele baj vagy 10 évig.
Aztán próbáltam D-link, meg nem jut eszembe a neve mit, de nem volt jó, a TP-link jó lett.
Ennyi tapasztalatom van, ezért jöttem ide kérdezni, de közben igyekszem a neten kutakodni, olvasni, tájékozódni.
-
-
válasz
uriember #65123 üzenetére
A laptopban is lehet WiFi kártyát cserélni, sőt lehet USB-s WiFi adaptert is használni. Én a saját RT-N66U-mat ~2 évvel ezelőtt 16k-ért adtam el, de ma már nem nagyon ér többet 8, de legfeljebb 10e forinttól. Közel azonos korú és teljesítményű modell, mint a TP-LINK WDR3600.
Ha azonos árban van egy korszerűbb és egy elavult dolog, nyilván te is a korszerűbbet veszed. És ezzel szerintem meg is kaptad a választ, elég is lesz a reklámból.
-
woodworm
veterán
válasz
uriember #65123 üzenetére
Nagyjából azonos árban van a két router, inkább az újabbat, jobbat venném azonos árban. Nem feltétlenül együtt rotálódik a router és a laptop, ráadásul utóbbiban menet közben cserélhető a wifi. Tehát új router mellé lehet cserélni a régebbi laptop wifijét is.
(#65123) uriember
Azonos árú a két router, mondj egy valós indokot az n66u mellett, amiért nem vennéd a jobbat. -
-
válasz
uriember #65120 üzenetére
De ha gyakorlatilag azonos áron kap jobbat?
Az n66u eleve egy 2011-es típus, 1 magos 600 MHz-es processzorral.
Az AC66u B1 azonos áron 2 magos 1000 MHz-es processzort tartalmaz -- ami csak egy jelentős különbség.Meg aztán attól, hogy jelenleg nincs AC-s eszköz, a router élettartama során még jó eséllyel lesz.
Szóval semmi értelme nincs azonos áron a jóval gyengébb és máris elavultnak számító típust venni.
MaCS -
-
-
válasz
uriember #64777 üzenetére
Az N66U már régi eszköz, az N18U hardveresen erősebb de csak 2,4 GHz-s.
Intruder2k5 fórumtársnak korábban volt N66U-ja, most N18U-t használ.
Nézz be az N66U/AC66U topikba. -
ryger
aktív tag
válasz
uriember #64617 üzenetére
Szia,
Van itt minden, nem csak Intel
Az a Meltdown ami leginkabb oket erintette de a Spectre minden mobilt is, azert is kerdezem. Lehet akkor inkabb erdemes kivarni, addig amig kijonnek az uj generacios procik es akkor venni.
Egyebkent mar van uj valtozata is, aminek a kodjat, allitolag, mar geppel is meg lehet iratni. Szivas.
-
LiteCross91
aktív tag
válasz
uriember #64560 üzenetére
Akkor szerintem ezt választom: ASUS RT-AC68U
-
libus
őstag
válasz
uriember #64493 üzenetére
Kipróbáltam.
Talán a 6. csatorna a legjobb, de az 5-ös is nagyon jó.
Most az Rx Rate felment. 72.2-ről 108Mbit/s, MCS5, 40MHz-re, de sokszor lemegy 11Mbit/s-re is. Szóval eléggé hullámzik.
Kipróbáltam úgy is, hogy az adót (n18u-t), fix 40MHz-re tettem.
Valamivel stabilabban tartotta a 108Mbit/s-et, de ez nálam nem járható út, hogy ezen legyen, mert vannak régebbi telefonok is az adóra csatlakozva, és azok 40MHz-en nem látják a wifit.
De hiába lett 108Mbit/s az Rx Rate, akkor is max. 30Mbit/s letöltést mérek. -
TeeJay
félisten
válasz
uriember #64167 üzenetére
mivel nekem is 1043ND V2 van így minek is érdekelne hogy az mit tud mérni mikor én is kihajtom vele a 944megabitet
engem az Asus AC66U B1 meg AC58U érdekel hogy azok is tudják-e a 940megabitet hozni gond nélkül LAN-on mivel az AC66U fórumában is írták páran hogy 4-500megabitet mérnek vele
persze lehet hogy tényleg csak annyit tud a hálózat
de mivan ha a router nem megy frankón
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3131, 94% Akkumulátor
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 256GB 15.6" FHD Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- DELL Precision 5560 i7-11850H 16GB 512GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3103
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest