- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Móncsa
aktív tag
válasz
Essejó #99055 üzenetére
Okulásképpen írtam . Az okos más kárán tanul a hülye meg sajátján. Hirtelen kellett venni azért vettem. TL-WR841N illetve a Strong Dual Band 1200 2.4GHz-en el tudja tolni a jelét a 14m-re lévő jelerősítőhöz jeltovábbítóhoz WPS esetén is ez meg nem tudja.
Most ez marad majd ha elmegyek dolgozni oszt keresek pénzt akkor veszek egy komolyabb routert addig meg ez lesz. Ez sem annyira szar csak nem az igazi. -
baro32
aktív tag
válasz
Essejó #99021 üzenetére
Igen egyet értek veled 100%-ban hogy a körülmények függvényében megy a wifi sebesség.
Jó telefonod lehet ha ilyen jó a sebesség még így is 2 falon át , hozzátenném én még személy szerint nem láttam olyan mobilt telefont ami tudja ezt a tempót lehet én vagyok lemaradva mivel a telefonokat nem követem azok nem nagyon érdekelnek.
Nekem van egy DOOGEE S80Lite amin 75 a maximum nekem az mindenre is elég a telón nem nagyon szoktam netezni .
Nálam egy parasztház vályog fa gerendás házban a szobám felett a padláson van a router mert én csak wifit használok csak a tv-box-ba jön le a kábel és az Asus TUF AX5400-as 5GHz-en 500-as netből 493-at a laptopomnak amibe egy intel AC 9560 160Hz es szolgál. -
babosf
aktív tag
válasz
Essejó #99015 üzenetére
köszi
nálam a LAN nem játszikabban igazad lehet hogy mindenhol mások a körülmények
de nálam a routertől 3m-re ugyanabban a szobában nem tud levegőben csak 350-et.
gigabites routernél azt gondolnám hogy ilyen korülmények között a 400-at illene tudnia. Vki azt irja ez a 350 a max vki azt hogy 600-700-at illene tudnia...néztem a legújabb firmware van rajta. ezen kvül mit kellene még esetleg álltanom rajta? vagy vegyek ax-es routert? ahhhhhh -
baro32
aktív tag
válasz
Essejó #99014 üzenetére
Igen én értem mit beszélsz de a wifi sebességre figyeltem vagy is reagáltam látod.
Azt is jól tudod vagy jól emlékszel hogy voltak hibás gyengébb darabok a router-ből.
Valószínűleg nekem pont sikerült anno aszt vásárolnom vagyis biztosanezért mikor olvastam a problémát segítőszándékkal próbáltam segíteni.
Én nem haragszom rád most félre ne értsd de ilyen esetekben én nem szeretem mikor kioktatnak a hozzászólásokat elfogadom de nem kioktatott hangnemben amit a !-jel a mondat végén jelzett ha . -ot raktál volna a mondtat végére most nem írnánk egymásnak...............................na béke veled.
-
válasz
Essejó #98911 üzenetére
"A Cat5 100 méterig átviszi a 2,5 Gigát"
Ezt azért nem merném ilyen határozottan kijelenteni. A Cat5 100 méteren általában átviszi az 1 Gbps-ot. Azért nem hívják hivatalosan gigabites kábelszabványnak, mert ezt nem minden tesztkritérium szerint teljesíti. A 2,5 Gbps-ra én inkább olyan 20-30 méteren tennék bizonytalan vállalást.
MaCS
-
carbapenem
tag
válasz
Essejó #98737 üzenetére
Nem kérdés hogy a lan kábelezés a technikailag optimális megoldás, csak sem a feleség, sem a bérelt ingatlan tulajdonosa nem támogatja, a lustaságon meg az esztétikán túl, kétségtelen kompromisszumos játék....
btw az AX92U párral wifi backhaullal az emeleti node is tud lan-on mérve 350Mbit körül, wifin meg 300 körül, tehát van előrelépés az AC-s 3 elemes Deco M-hez hoz képest. Az Asus app szerint kiváló a jelerősség a fenti node-nál, pedig csak a födémen keresztül látja a párját.ami furcsa hogy a router appjának sebesség mérője alacsonyabb sebességeket mér, mint más lan-nal rákötött eszközök sebességmérője (asus topikban más is írta már), illetve több kliens a távolabbi routerhez csatlakozik, AiMesh rulez...
-
carbapenem
tag
válasz
Essejó #98698 üzenetére
Az 1 db ax-es szolgáltatói eszközről sok minden nem jut fel (nem is vártam) , de a 3 elemes jelenlegi AC-s TP-Link DECO M-mel 100-200 Mbit ahogy írtam is "felkúszik" valahogy, ennek szól a kincstári optimizmus.
majd az idő meg az indoklás nélküli webes rendelés visszaküldés eldönti -
viperabácsi
addikt
válasz
Essejó #98697 üzenetére
Igen a gépemben 2.5 ös lan port van , de amennyibe kerülne egy olyan router ami tud minden porton 2.5 ghz-t az számomra most még drága.
A másik irányban is lehet teszek majd egy mesh képesre a későbbiekben. Egyenlőre a keret csak a most meglévő router cseréjét takarja be. A kérdés ( de már meg lett válaszolva ) jó nekem az általam kiválasztott új eszköz. -
viperabácsi
addikt
válasz
Essejó #98687 üzenetére
Ahogy nézem kb ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 ami tudja azt , hogy minden rj45 csati 2.5 ghz -t tud. Közel a 200k-s árhoz !
-
Multibit
nagyúr
válasz
Essejó #98687 üzenetére
Ne egy kereskedő honlapján nézz specifikációt, mert az félrevezető, hamis. Annak a routernek van egy dedikált, 1 Gbps WAN portja (kék csatlakozó) és 4 (sárga) LAN portja, amiből az első 2.5 Gbps, a többi 1 Gbps. A 2.5 Gbps LAN port WAN-nak is paraméterezhető. De sajnos - és ez a lényeg - csak egy van belőle.
-
viperabácsi
addikt
válasz
Essejó #98671 üzenetére
Akkor leírom a teljes rendszert.
Adott egy telek rajta a szúlői ház ide bejön egy telekomos 1000 netes magenta előfizu. Ebben a lakásban 1 tv van + egy laptop .
Innen át van húzva az utp kábel egy padlásteres házba ahol 2 80m2 lakás van.Hozzám padlástérbe jön be a kábel itt van egy Asus RT-AC55U router AP módban ( amiről írtam korábban hogy végét járja ) az szétosztja a fenti 2 szobára és lemegy az én nappalimba ott van egy 8 portos switch az osztja a tv xbox htpc nek a netet . Valamint átmegy a másik lakás padlásterébe a kábel azon egy switch az osztja az ottani két felső szobára , valamint lemegy a nappaliba. Wifit az első házban a szolgáltató eszköze adja.A második házban az asus. Most ki szeretném cserélni a " betegeskedő AC55U-t " egy aimesh képes eszközre minden maradna a régiben egyenlőre. Késöbb a másik lakás switch-ét cserélném egy mesh képes routerra, hogy a wifi hálozat is smootabb legyen . Mindenképpen maradnék ASUS vonalon ! Sok más routerrel volt dolgom életem során a leg megbízhatobb és leg kezelhetőbb szerintem eddig az ASUS volt számomra .
A szolgáltató szerint mivel Koaxon jön be a móka így egyenlőre max a gigabit net elérhető , és nem akarnak egyenlőre erre optikát húzni
( Szeged kertvárosi része ) , így egyenlőre elég a gigás router, de fő routernak szemeztem a Asus - TUF Gaming AX3000 V2 eszközzel, gaming portot kötném az én nappalimban lévő Xbox Series X re. -
Multibit
nagyúr
válasz
Essejó #98671 üzenetére
Ha 2,5 Gbites wan/lan router a cél akkor mélyen a zsebbe kell nyúlni
Mit értesz “wan/lan router” alatt? Ha olyan routert, ami WAN->LAN és LAN->WAN irányban is képes átvinni a 2 Gbps internet előfizetés teljes sebességét, akkor a linkelt - és rendesen túlárazott - Syonology erre alkalmatlan. Csak egy darab 2.5 Gbps porttal rendelkezikQNAP és nem QUNAP
-
válasz
Essejó #98658 üzenetére
A wifis backhaulos mesnek azért van egy rákfenéje: ha nem dedikált AP van benne a backhaulra (pl. az AX92-ben az van), akkor a normál wifi AP-on osztoznak a hosztok és maga a backhaul, ami a gyakorlatban egy repeateres üzemmódot jelent, annak a sebességfeleződésével.
MaCS
-
válasz
Essejó #98636 üzenetére
Ez sajnos egy jelenség, amelyet a cég remekül meglovagolt. Emögé bújva ugyanis elszabotálhatták a hálózat kiépítését, ami az adott pillanatban számukra nyilván nettó bukta lett volna. (Ilyen az építőipar jelenlegi helyzete, ennél durvább cserbenhagyások is simán rentábilisek.)
A jelenség pedig az, hogy a Fürge Ujjak magazintól az elvben szaklapnak számító képes számítógépes újságok is tolják a féigazságokon alapuló wifipropagandát. ennek a hatása meg egyebek mellett itt és a hálózatos topicokban is tetten érhető (vö.: 2023-ban nehogymá' kábeleznem kelljen).
MaCS
-
LanyUs
őstag
-
flash-
veterán
válasz
Essejó #96798 üzenetére
hát én ebben a kategóriában gondolkodom, a jelenlegit akarom kiváltani ami képes 1000-es lan ra plusz valamennyire erősen képes szórni is.
ezek közül melyik az értelmesebb?
[link]pl a TP-Link Archer C1200 elég népszerű és gyors? de nem írja milyen dbi az antenna..
a xiaomi legalább írja,5,6 dbi:
Xiaomi Mi 4A Gigabit Editionvagy ezt rohadtul nem kell figyelni?inkább más tulajdonság az ami befolyásolja hogy milyen messzire lövi a jelet illetve hány falon át?
-
nor.bert
csendes tag
válasz
Essejó #96034 üzenetére
Majd felújítás során lesz kábel, addig azzal kell főzzünk, ami van.
Eddig is 3db TL-WDR4300 routerrel volt a ház lefedve. A szuterénben a Digi cucca mellett a vezér, ami osztotta a címet, ehhez kábelen kötve AP módban a földszinti és ehhez kapcsolódott bridge módban az emeleti. Nehezítés, hogy a 2. és 3. a ház ellentétes oldalain vannak. A földszinti, nyugati oldalon lévő router felett még elfogadható a jel, de az emeleten az ellentétes, a keleti oldalon lenne fontos a használhatósága. A földszinti routert nem tudom helyezgetni, az emeletit pedig akár hová tettem, nem lett érdemben jobb a keleti oldal lefedettsége. Próbáltam azt is, hogy az emeletre kettőt tettem, láncba kapcsolva a bridge módot, tehát a földszintről először csak felfelé, majd az emeleten nyugatról keletre haladva.
Most betelt a pohár, egyre gyakrabban kell újraindítani valamelyiket, mert elveszti a NET-et. Az emeleti soha nem működött kellő sebességgel, a kapcsolat is bizonytalan, vélhetően a vasbeton födém miatt. Macerás az állandó átjelentkezés is, mert csak kapcsolatvesztés esetén csatlakozik az erősebb jelre. Szóval erre keresek jobb megoldást.
A Xiaomi AX3000 és AX3200 routerei dedikált frekvencián kommunikálnak egymással? Vagy ez alap a Mesh-nél? -
nor.bert
csendes tag
válasz
Essejó #96031 üzenetére
Igen, köszönöm, tudtam, olcsóbb is.
Azért gondoltam rá, mert az AX3000-ről azt olvastam, hogy kevésbé jól konfigurálható. Meg az AX3200 olyan igazi router kinézetű, rendes antennákkal, ránézésre több a bizalmam iránta, nem egy dizájn termék. A sebességkülönbség nem jelentős, de ha érdemben jobb, akkor inkább vennék abból hármat. A hatótáv lenne fontos szempont, az áthatolás a falakon, vasbetonfödémen. -
-
-Maci-
addikt
válasz
Essejó #95349 üzenetére
Már csak 2 eszköz van.
Ez egy régi, felújított 4 szobás kocka ház , kb szimmetrikusan 4 helyiséggel. A routerek az egyik szoba falánál vannak, középen. A szolgáltatói a földön, a extender meg kb 1m -rel fölötte (nincs hosszab kábelem).
Az egyik átellenes szobában használom a netet esténként. Abból a szobából, ahol a routerek vannak, kilátás van az udvarra. Ott is szeretném használni.
Most a szolgáltatói szórja az 5GHz-et, az extender pedig AP módban szórja az 5GHz-et és a 4GHz-et.
Az én melós sarkom kb 1m-re van mindkét routertől, így melós laptopon stabil az 5GHz.
Egyelőre most jónak tűnik ez a setup. -
pappkarcsi
senior tag
válasz
Essejó #95278 üzenetére
Sziasztok!
Számít az valamit, hogy mekkora egy router antennája?
Szüleim házában a tv és a router (Archer C1200 - 3 antenna) másik szinten, és a másik végéban helyezkedik el egymástól. tehát keresztben. Áthelyezni nem nagyon lehet, vagy erősebb antennás router kellene vagy powerlineon vinnék le netet.
Keresem a megoldást, hogy mi a legjobb. Talán a Archer C6-on vannak ránézésre a legnagyobb MU-MIMO antennák [link] vagy az AX10-en pedig [link] OFDMA és MU-MIMO antennak. A TV ac-s wifit tud, többet nem. Ötlet-e valakinek?Köszönöm
-
-
-
baro32
aktív tag
válasz
Essejó #95031 üzenetére
Figyelj én nem vagyok szakértő ezekben csak a saját tapasztalataimat szoktam bizonyos esetekben segítő szándékkal megosztani remélem érted.
Igen igazad van abban hogy a két készülék nagyon messze van egymástól tudásilag.
Én csak a sebességre szerettem volna rávilágítani mert ugye én aszt vettem ki a kérdésből és nem a távolság volt a beszéd tárgya vagy rosszul értelmeztem? -
-
-
dkess
őstag
válasz
Essejó #89338 üzenetére
Belerakni bármelyiket bele lehet ...
OK, kicsit komolyabbra fordítva a két beszélgetést is tartalmazó csomaghoz tartozó SIM -et szerződés szerint valóban csak képernyőt tartalmazó (teló/tablet - talán SIM -es laptopba is) eszközbe lehet rakni. Ugyanakkor vannak akik stick -ben vagy routerben is használják.
Az más kérdés, hogy nagyobb adatkerettel ugyanannyiért van egy direkt csak adatra szolgáló csomagja is az érintett szolgáltatónak.
-
dkess
őstag
válasz
Essejó #89240 üzenetére
Az a 3 szintes ház + kert egy db AX92U -val inkább a "szerencse" (aka nagyotmondás vagy szerényebb igények) esete.
Ez AX10 kérdés egy beugrató kérdés akart lenni (AX10 semmilyen mesh -t nem támogat) ...
Úgy egyébként ennek a routernek nem szokták agyondícsérni még magában sem a lefedettségét (AX routerek esetében).
Most vegyük példának az AX20 -at ami támogat OneMesh -t. Ahogy korábban írtam ez esetben olyan megkötéseink vannak például, hogy a két mesh node az csak OneMesh -t támogató repeater lehet (másik router vagy pl. Deco/Omada nem) illetve csak WiFi backhaul lehet. WiFi backhaul esetén a három mesh egység (router + 2 db node) egymás WiFi -jét zabálják fel tulajdonkáppen ... Ráadásul, ha "sima" 2x2 egységek vannak és ezek eszik meg egymás WiFi -jét, akkor könnyű belátni, hogy egy AX92U kb. egy "hipertérugrás egy másik univerzumba" ...
@Downsampling, #89241
Ez valami Netgear lesz? Ott a HT160 -hoz 'Wireless' menüben be kell állítani két egymás mellett levő 80 Mhz széles csatornát. A logika az, hogy a kezdő 20 MHz széles blokk számával deklarálod a 80 MHz széles csatornát. Azaz pl.:
- 100 (ekkor a következő 20 Mhz széles blokkok kerülnek összefogásra: 100, 104, 108, 112)
- 116 (ekkor a következő 20 Mhz széles blokkok kerülnek összefogásra: 116, 120, 124, 128)Ekkor és csak ekkor (azaz egymás melletti 80 MHz csatornák lettek megadva) az 'Advanced Home' menüben lehetővé válik a HT160 bekapcsolása. Egyéb esetekben ezt be sem tudod kapcsolni.
-
válasz
Essejó #89126 üzenetére
Igen én 6 évig használtam ilyet, ez volt a természetes. Az MR70X durván leégett, azt hittem ennyire nem esik le a jel. az AX3600 kínai söpör. Nem értem hogyan, de 5G-n lógva kint 16m-re még jön közel 300 megabit. Kertes ház. A 2.4 nagyon a telek végén kell meg a ház takarásában hátul. Háton belül maxon van minden.
Köszi az infót! -
woodworm
veterán
-
dkess
őstag
válasz
Essejó #85783 üzenetére
Igen, én ilyen "bedőlős" csávó vagyok ...
Persze ne feszegessük túl sokat ezeket a hasonlatokat - ugyanakkor az a "cseh kettős" utalásomnak sikerült telibe találni.
Ui. itt nem egyszerűen arról volt szó, hogy "félreérthetően fogalmaztál". Ugye a hsz -emben volt az ÁK -s link és éppen arról ment a eszmecsere, hogy melyik verzió hogy olcsóbb. Itt jöttél a semmiből Te erre válaszul nekem és sikerült dobnod ugyanazt az ÁK -s linket (minek?) és azt a szösszenetet utánacsapni ...
Aztán jöttél puffogni. Egy sima "elnézést" vagy "nem neked szólt" - akár a kettő együtt és lapozhattunk volna ... E helyett "kanyarokba dőlünk be" még most is ...
A "svájci ÁFA -s témakörhöz". A lőtéri kutyát nem érdekli mennyi ott az ÁFA. Feltételezve, hogy a sima verziónak és a duo-pack -nak ugyanaz az ÁFA kulcsa leginkább arra nincs befolyása, hogy melyik a drágább (ezt annak idején én sem értettem minek citálta ide a szerző).
Ugye ott akkor a kolléga említette, hogy Nála a svájci árak a relevánsak - én meg honnan tudtam volna előtte amikor az árakat linkeltem ... Ezt csak arra hoztam példának, hogy ez a 2 db AX92U vs AX92U Duo-Pack ár elemzésekor nem először és nem másodszor állnak belém hasonló f@sságokkal ...
-
dkess
őstag
válasz
Essejó #85768 üzenetére
Akkor lehet mégis kapiskálod a lényeget ..
Pont ez a gond "nem érted" (ez még önmagában nem gond), nem olvasol vissza - az érintett esetben még azt sem amire válaszoltál (ez már egy fokkal jobban) inkább aztán nekiállsz trollkodni (ez már gond) ...
Aztán le volt írva szépen, hogy "hol nézed el a rajzot". Erre kapcsolsz egy "write only" módot újra és teljes mellszélességgel "vakon repülsz" ...
Na, most szólok, hogy velem kapcsolatban ezt a stílust hanyagold. Amennyiben úgy gondolod, hogy nem menne, akkor térjünk át a "B tervre": egyszerűen ignorálj. Ne olvasd a hozzászólásaimat, de legfőképpen ne reagálj ...
-
dkess
őstag
válasz
Essejó #85740 üzenetére
Egyfelől olyan erőszakosan szoktam ajánlgatni, hogy nézzék meg külön-külön a AX92U árát a duo-pack -hoz viszonyítva, hogy erre a hsz -emet ( [link] ) követően rámszóltak, hogy nem mindenhol van már ez így: [link] . Azaz pl. ez külföldön nem feltétlenül van így ...
Ugyanakkor jelenleg Magyarországon is az van, hogy a duo-pack jóval olcsóbb, mint darabjával. Pont Szaszabond írta ( [link] ) utánad, hogy most bizony a duo-pack 150K HUF - míg a 2*1 db meg 170K HUF ...
Úgyhogy ez egy ilyen dinamikusan változó dolog. ..
@Szaszabond, @85742 [link]
Igen, amennyiben megy egy kábel a távoli switch felé és külön a node felé az számos előnnyel bír:
- akár két külön helyre is tehetjük a távoli switch -et és a távoli node -ot (mindegyiket oda, ahol ideális). Továbbá mind a kettő helyen dughatunk rá vezetékes klienseket, ha kellene (a node -ra tervezzük a kisebb vezetékes terhelést),
- a WiFi node és a távoli vezetékes kapcsolatok nem terhelik egymás linkjét. Ez amennyiben nagy LAN -on belüli forgalom lenne, akkor előnyös (pl. NAS is van a hálón),
- a másik előnye a jövőállóság. Pl. amennyiben gigabites netünk van és nincs NAS (azaz jellemzően minden forgalom az internet felé menne), akkor gyakorlatilag lehetne egy gigabit -es uplink is, hiszen ez nem korlátozna semmivel (ráadásul konkurál ugye a főrouter vezetékes és vezetékmentes klienseivel).Azonban biztos, hogy soha nem lesz NAS -unk vagy gigabit feletti internetünk? Egyik se? Biztos? Ugye gigabit feletti NAS esetén mind a kettő mostani router átmenne node -ba (a főrouter tudná a multigigabit -et akkor) és a két switch -et (köztük a távolit is) cseréljük multigigabit -et tudó darabra ahogy tudjuk. Sőt már ez előtt, ha a LAN megkívánja (pl. NAS), akkor külön tudod fejleszteni a vezetékes LAN oldalt és külön a WiFi oldalt. Ami viszont így dedikált vezetékes backhaul -al nagyon sokáig elég lenne még a multigigabit -es internetek korában is majd ...
Miben más a Deco X60 -hoz viszonyítva a 2*AX92U? Pl. abban, hogy a Deco X60 -ból ezért az árért már hármas pakkot vehetünk ... Persze ugyanakkor másik ligában játszik - az AX3000 -es.
Amennyiben az olcsóbbságára gondolsz (azaz duo pack), akkor azt azért jegyezzük meg, hogy a Deco X60 -al Asus oldalon is a 2*AX58U játszik egy ligában (ugye ez is AX3000 -es) ... Ez viszont a 2*49K HUF -os árával még olcsóbb a Deco X60 Duo-Pack -nál ... És akkor már ajánlottabb is. Egyébként a javasolt felállás ugyanaz lenne - külön kábel a távoli kliensek switch -éhez és külön a távoli node -hoz ...
@Bacusuz,
Amennyiben egy db router elég lenne, akkor az alábbiak is "említést érdemelnek":
TP-Link Archer AX6000 (1 db 2.5 Gbps -es WAN/LAN port) - 102K HUF
TP-Link Archer AX11000 (1 db 2.5 Gbps -es WAN/LAN port) - 137K HUFMondjuk nagy ház és Mesh igénye esetén - javasolt: legyen kábeles backhaul (akkor a TP-Link -ek kiesnek, mert azok csak WiFi -n tudják kivéve a Deco szériát, mert az kábelen is). MAradnak az Asus -ok.
Első körben eggyel próbálkoznék Gubek-Einste által ajánlottak közül. Aztán mehet mellé egy AX58U AiMesh -be, ha nem lenne elég ...
-
dkess
őstag
-
dkess
őstag
válasz
Essejó #85704 üzenetére
Igen, igazad van - két okból kifolyólag nem mentem be az "AX utcájába" és az egyik a költségkeret volt.
A másik ok a 3*100 nm -es ház (!!) + terasz és kert (amiből legalább a konyha felé eső rész mellett található teraszra kell jó WiFi még).
Ide biztosabbnak éreztem egy 3 router -es AiMesh rendszert inkább.
@Olyan,
A felmerülő egyéb kérdésekkel kapcsolatban. Az AX -nek nagyon sok előnye van. Ami itt a topikban volt már írva róla azt ki lehetne adni lassan könyv formájában is. Nem lenne vékony könyv ... Az is igaz, hogy leginkább AX es kliensekkel villognak azok az oroszlánkörmök ...
Amire felhívnám a figyelmet - a WiFi elméleti maximum sávszélessége nem egyenlő a gyakorlatban mérhető sávszélességekkel.
A másik gigabit -es UTP kábeleken (mármint gigabit -es eszközökkel) nem fogunk kapni gigabit -nél nagyobb sebességet sehogysem. Ugyanakkor ezen sávszélesség osztozik a WiFi és az esetleges vezetékes kliensek között. Megijedni azért nem kell - a AC -s WiFi jelen esetben max. a felét fogja elvinni (nagyon max. 550 Mbps). Továbbá amennyiben lassú eszközök vannak a drót végén (pl. TV, médialejátszó, AVR, UTP nyomtató stb.) azok meg nem esznek semmit ... Másfelől nem megy mindig minden maximumon.
Ennek ellenére amennyiben lehet csillag topológia legyen - azaz a központi fő routerből menjen két kábel a node -ok felé és ne egymás után fűzd fel Őket. Ez mindenre elég lesz - virágboltozó PC -kre is akár ... Persze egy NAS a központi routernél legyen lehetőleg ...
-
Olyan
csendes tag
válasz
Essejó #85702 üzenetére
Hmmm. Ennyivel erosebb lenne az ax92?
visszaolvasva van aki abbol is szintenkent egyet tenne.
de mint mindtam en nem vagyok egy hardcore wifista.
normal haztartas melle kell wifi nehany gigabites lannal.
ezert is gondolkodtam egy ax73ban mert valahol azt irtak eleg eros a jele hogy egyben lefedje az igenyt, de megcafoltak -
NoMagix
addikt
válasz
Essejó #85094 üzenetére
Köszönöm ezt ismerem, de ebből 5 db kell és az öt kábel baromira csúnya lesz azon a falon!
Ez egy 20 cm vastag 3 méter hosszú válaszfal kvázi a lakás közepén a nappali és a bejárat között, annak az "élén" van a router és az összes kábel.
Mindent áthelyezek majd parketta csere alkalmával, de addig sajnos ennek ott a helye!viktorhu
MaCS_70
Köszönöm!
Mindenképpen vízszintes helyzetbe rakom, már kitaláltam hogyan oldom meg!
Majd referálok hogy milyen lett a régihez képest! -
dkess
őstag
válasz
Essejó #84911 üzenetére
Upsz ...
Jogos, annyira a LAN oldalra voltam rágyógyulva, hogy ez a HGW dolgon simán átsiklottam. Ránéztem erre a Kaon CG3000 -re is - valóban ott éktelenkedik a seggén egy 'koax in' ... Még az a szerencse, hogy ez csak annyiban érinti a korábban írtakat, hogy:
- értelemszerűen a HGW -t ONT -ra nem tudjuk cserélni (azaz pl. Sagemcom F@st 5670 -ra),
- a LAN/WiFi/TV oldalt egyáltalán nem érinti ...Egyébként ott voltam még felületes, hogy amikor koax -ról írtál, akkor teljesen a házon belüli koax hálózatra gondoltam (ami irreleváns). Azt tudom, hogy a Telekom -nak van megoldása házon belüli meglevő koax hálózaton teríteni az IPTV -t (netet?) - azt hittem ilyesmire gondoltál. Mondjuk nekem sosem volt T internetem (hacsak a mobiltelót nem számoljuk).
Úgy egyébként az megvan, hogy a HP Gen7 Mikroszerver meg a:
- "J" sorozatú,
- a "sima" meg "Play" -es,
- meg a "Plus" -os Celeron -osSynology -k (továbbá, ha a HP -ban Xeon van, akkor az Atom -osak is) egy teljesen más univerzum?
A HP Gen7 Mikroszerver tulajdonképpen "Nomen est omen" - egy mikroszerver ...
-
dkess
őstag
válasz
Essejó #84771 üzenetére
Asus -ból AX vonalon tiszta szívvel az AX58U -tól kezdve ajánlanák. Ez már:
- AX3000
- Dual-Band AX, 574 Mbps (2.4 GHz) + 2402 Mbps (5 GHz). Utóbbi 2x2 és 160 MHz -et is támogat.Többen írták korábban - ennek már "nem játék WiFi -je" van. Persze ez erősnek hathat, de az tény, hogy ez már markáns(abb) előrelépés AC -ról. Szívem szerint én is azt mondanám, hogy érdemes AX3000 -től nézelődni WiFi6 vonalon ...
Alatta az AX56U AX1800 -as - az AX55 AX1500 -as ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Fotók, videók mobillal
- Synology NAS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Opel topik
- Vicces képek
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged