-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
adika4444
addikt
A VPN az jól hangzik. A torrent nem tudom mennyi a sok szál, nem vagyok hardcore a témában. VPN-ben miben nyúthat többet az ac^2-nél az AHx4? Az AHx4-nél jelentősen olcsóbb a 4011, szóval agyalok, hogy az legyen. Vagy gyűjtök még rá, és az AHx4, amit elnézve egy jó darabig nem kéne cserélni...
VPN-t majd beállítom próbára az ac^2-őn, openvpn-t. Várom a RouterOS 7-et, ott már talán nem csak TCP lesz...
-
Crowley
csendes tag
Még nem köszöntem meg a választ mert kérdéseket szerettem volna feltenni, de talán sikerült. Leírnám a gondolkodásomat.
Amit képzeltem erről:
Két Mikrotik router, ether5 portjaikon összekötve.
Router1 a 192.168.100.0/24 -es hálózatban, Router 2 a 192.168.200.0/24 hálózatban.
Én azt gondoltam, hogy Router1-en az ether5 portra felveszek egy IP címet a Router2 hálózatából és fordítva és valahogy így kötöm őket össze.Megoldás az alapján amit Te mondtál:
Ugyanez a felállás.
Mindkét hálózat ether1-en kap internetet. Bridge-ben mindkét eszközben benne van minden port kivéve az ether5.Router1-en fel van véve egy cím ether5-re 10.10.10.100/24-re (tudom, felesleges a /24)
Router2-n fel van véve egy címe ether5-re 10.10.10.200/24-reMindkét routeren a 10.10.10.0/24-es hálózathoz tartozó routing szabály létrejön dinamikusan.
Router1-en felveszem a következő routing szabályt:
dst.addr.: 192.168.200.0/24, gateway: 10.10.10.200Router2-ön felveszem a következő routing szabályt:
dst.addr.: 192.168.100.0/24, gateway: 10.10.10.100A végleges megoldás annyiban változott, hogy a 192.168.200.0/hálózat felé való routolást közvetlenül a nyomtatóra állítottam csak be, tehát:
Router1-en felveszem a következő routing szabályt:
dst.addr.: 192.168.200.111/24, gateway: 10.10.10.200Amibe belefutottam, hogy pingeltem miközben állítgattam az szabályokat és mikor beállítottam jól akkor sem lett jó a ping. mikor kihúztam a kábelt és visszadugtam utána jó lett.
Valamint még abba is, hogy a nyomtató az IP címet nem DHCP-től kapta, így nem értem el valamiért. Feltételezem, hogy valami nem úgy volt neki beállítva ahogy DHCP-től megkapta.Ha valamit rosszul csináltam annak ellenére, hogy most működik kérem jelezzétek. Az a lényeg, hogy tanuljak belőle.
Köszönöm! -
törölt tag
-
Kindar
tag
Jogos a felvetés, ennyi információval nem sok mindent lehet kezdeni. Mea culpa. Ámbár úgy fest rájöttem a hiba okára. Én voltam az.
valószínűleg véletlenül töröltem a szeparált wifi scrnat profilját. A fő hálózatnak címeire meg volt, de ennek nem. Létrehoztam és így már megy.
Köszönöm szépen a segítséget még egyszer!
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
Csak egy kérdés: ebben az esetben a használt hostname feloldása nem az address list-hez adáskor történik meg? Azaz valóban dinamikus WAN IP cím esetén (nem DHCP WAN kapcsolat) nem fog frissülni, ahhoz szerintem egy script is kellene, ami frissiti a hozzá tartozó IP-t.
-
Kindar
tag
Nálam van egy NAS, amin megy a Transmission és DLNA szerver. A transmissiont elértem külső és belső címről is. Amit nem bírtam felfogni, hogy miért nem érem el a gépre telepített Teamspeak szervert a gépről külső címmel. Belső címet megadva ment. Mondjuk azt nem próbáltam, hogy amikor a géppel próbáltam elérni külső címmel a gépen lévő szervert és nem működött, akkor ha külső hálózatról próbáltam volna ment volna e.
Egyébként tuti ennyi volt csak a baja, hogy ez a szabály kellett bele, ugyanis ahogy írtam addig tökéletesen működött ameddig a szolgáltató eszköze is routolt a mikrotik felett, de ahogy az át lett állítva AP módba onnantól halt meg minden. -
adika4444
addikt
Olyat lehet DDNS nélkül, hogy mint egy sima ASUS, TP esetében elérjem a belül lévő eszközöket külső IP alapján? Tehát ne kelljen minden forward szabállyal eljátszani a kifordítást. Most tűnt fel, hogy külső címmel nekem sem megy a belső cuccok elérése, Telenor mobilneten minden jó. Az IPv6 miatt eddig fel sem tűnt, csak most, hogy IPv4 alapján próbálkozok
szerk: Ez a MikroTik féle DDNS mennyire jó a gyakorlatban? Hallottam olyasmit, hogy megbízhatatlan picit...
-
ekkold
Topikgazda
Na ez így sok lehet részekre szabdalva, foglaljuk össze:
# Mikrotik dyndns bekapcsolása
/ip cloud
set ddns-enabled=yes update-time=no
# wan oldali IP cím felrakása egy listára
# a dyndns név kimásolható az /ip cloud menüből
/ip firewall address-list
add address=gyariszam.sn.mynetname.net list=wan
# a szükséges portok kifordítása a külső ip címre
# itt nyilván több sor is lehet, a szükséges portoktól függően
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="NAS DSM HTTPS kifordit" dst-address-list=wan dst-port=5000-5001 protocol=tcp to-addresses=192.168.9.120 to-ports=5000-5001
#ez csak ahoz kell hogy bentről is elérhetők legyenek a kifordított portok, a külső IP-re hivatkozva
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat dst-address=192.168.0.0/16 src-address=192.168.9.0/24Így átlátható, ill. megérthető, hogy mi és miért van?
Annyi még furcsa lehet (de attól még működik) hogy az utolsó sor két LAN cím között NAT-ol, pedig egy külső IP-re hivatkozunk, de a mikrotik "észreveszi" hogy az a külső cím is a saját címe, és ezért működni fog a NAT-olás. -
Kindar
tag
Amit a videó második felében csinál, akkor gyakorlatilag felesleges? Nekem ugye az volt a gondom, hogy TS szerverre nem tudtam csatlakozni külső címmel, azt ez oldotta meg. Próbáltam minden lépés után, hogy jó e már, de csak onnantól működött, hogy mindent megcsináltam ami a videóban is van
-
bambano
titán
"Ugye azért kezdtek anno dinamikus IP címeket kiosztani mert kevés az ipv4 cím.": nem. azért lett privát címtartomány meg a nat, mert kevés az ip cím. a dinamikus kiosztás ettől független történet. azért osztják dinamikus protokollon az ip címet, hogy címcsere esetén ne kelljen végigmenni többezer user gépén és átállítani.
a címcsere pedig azért van, hogy ne üzemeltess otthon szervert.
-
Laca0
addikt
-
Úgy gondolom, mikor az eszköz "távolodik" gyengül a jel, és a router bontja a kapcsolatot, így automatikusan átkapcsolódik a másikra, legalábbis elméletben. az 5GHz-re is be kell állítani ezt más értékekkel. Szerinted nem működhet? Nem próbáltam még, panelbe nem kellett.
-
-
E.Kaufmann
veterán
Szerintem kb soha, esetleg valami tűzfal szabály spéci címek szűréséhez, de gyakorlatban a netmask csupa egyes majd csupa nulla 4 10-s számrendszerbeli számmá/IP címmé fordítva. Ugye megadhatják úgy is hogy hány bit a hálózati azonosító, pl a /24, ami azt jelöli, hogy a netmask 24 db 1-es számjeggyel kezdődik és 8 db nullással végződik kettes számrendszerben. De ilyen nem folytonos kevert katyvasznak mi értelme, azt nem tudom.
-
törölt tag
Tudom, hogy tud, de szükséges hozzá egy hiteles időkiszolgáló! Ha a Miki is a proxy mögött van és miért ne lenne, nem fog tudni csatlakozni hiteles időszolgáltatóhoz hálózaton keresztül. Ha a kézi időbeállítás megfelelne, gondolom, nem kellene SNTP-ben gondolkodni! Ha ki lehet lyukasztani a tűzfalat az NTP-nek akkor meg nincs szükség semmi extrára.
-
amtibacsi
aktív tag
Köszönöm a tippet, jónak tűnik. Sajnos nem a mikrotik wifizik, hanem 9 db régi fajta router ap módban. A bejövő kérések lesznek osztályozva MAC alapján. A regisztráltak mennek egyenesbe, a többieknek van a hotspot. Úgy néz ki tűzfal oldalról fogjuk megoldani, az egyszerűbbnek tűnik.
-
törölt tag
Én a dhcp problémára a bridge-en dhcp snoop-ot használnék és mindkét oldalon csak azt a portot tenném trusted-re ami egy DHCP-hez tartozik az EoIP adaptert pedig nem. Így elvileg a DHCP-vel nem lesz gond ha mindkét oldalon megcsinálod.
Az MTU-re figyeltél? Ha jól emlékszem 1450 az EoIP tunnel-é.
A többi problémáról jó lenne látni mit mond a LOG.
-
-
-
-
törölt tag
-
brickm
őstag
Annyi a lényeg, hogy szándékosan nem smart tv-t vásároltam, hanem régimódian egy Lg buta vasat. Vettem egy raspberry 3B+ t ezen fut sd kártyárol egy debian9 arm verzió KoDi szervizzel startup módban. Abban van youtube app (reklámot kihagyja) illetve tubecast app ami össze van vele kapcsolva. Ez beszélget a telefonommal ( beszélgetne. Meg beszélgetett ezelőtt 4nappal még...csak azóta lett vele valami) így telón kiválasztom a jutub appban a videót amit screenshare-al áttol a PInek, ha akarom és a tv-n nézem a videót,
Csak most elkezdte, hogy nem látja a teló a PIt a hálózaton. Gondolom a YT mókol a háttérben, mert a reklámmentes appon kívüli playing neki nem buli.
-
brickm
őstag
-
dmc
aktív tag
Igen eddig IOS re nem találtam jól működöt és 2 napja elérhető eddig volt beta .
Én nem a mikrotiket szeretném elérni azt elérem a sajátjával és az szépen megy is.Nekem a kamerával van gondom mert abban van a dyndns beállítva.
Nem értem hogy lehet ez.Főleg úgy hogy a dyndns nél ott pro előfizetés van. -
Hozzászólásodon meglepődve, csináltam egy gyors tesztet.
Laptop : Dell 7710 , Intel i7-6820HQ , 32GB RAM , 2db NVMe SSD , Intel Dual Band Wireless-AC 8260
NAS : Synology DS218Play
AP : MikroTik HapAc és HapAc2
Sebesség mérés : egy több gigás fájlt másoltam a NAS-ról a laptopra.
Etherneten keresztül : 95-100MB/s.
Wifin keresztül (866,7Mbps link esetében) : 19-20MB/s.
Hát ez akár hogyan is számolom, nem több mint 150-160Mbps :-((
Not too much -
laracroft
senior tag
Köszönöm a hairpin-es megoldást, működik
A másik problémám ugye az volt, hogy nem értem el a távoli MySQL szerverem.
Mivel nálam is fut egy, ezért beállítottam egy forward-ot.Ezzel a paranccsal:
add action=dst-nat chain=dstnat comment="MySQL Szerver Port" dst-port=\
3306 protocol=tcp to-addresses=10.0.0.150 to-ports=3306Innentől kezdve, már nem tudok kapcsolódni a távoli gépem 3306-os portjára.
A távoliról az enyémre megy a dolog.Szeretném, hogy a 3306-os port kifelé és befelé is járható legyen.
Mit rontok el?
köszi
-
brickm
őstag
Szerintem ha 50-100Mbitnél nagyobb sávszélességet szeretnél wifin alapból ne is kombinált eszközben gondolkodj.
Azért a wifi elég sok powert kér, meg melegít is. Ezt bezsúfolni a 2magos CPU meg a RAM mellé....
Én mindig is arra utaztam, hogy a Router legyen egy önálló eszköz, ami a routingot cisnálja, meg a natolást, tűzfalat, sávszélesség elosztást. A Wifi legyen külső eszköz, ha elég egy low power tp link AP, akkor azt kötök rá, ha meg kell egy Ubiquity highend spot antenna, akkor azt.
A mikrotik meg köszöni szépen 30 fokos, oda teszem, ahova csak akarom.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak szerintem a hardver kevés hozzá, mert a soho cuccaik elég picik, ennyi fért bele.
-
DanielK
addikt
Igen, winboxnak megadom ezt a kis tartományt és csak egy portnak adom meg ezt az ipt. Így menedzselni tudom, még internetem is lenne kifele (masquereddel), de más nem tudna belépni winboxszal a másik tartoományból.
Akkor menni fog, ha jól értem. A lenyeg, hogy egy teljesen más tartományból tudjam menedzselni, hogy aki még talán ért is hozzá, az se nagyon tudja hogy hogyan is lépjen be ipvel stb. A mac winbox servert is csak interfacre teszem, erre a menedzselős ipre.
Köszönöm -
-
Éppen azon vagyok, hogy próbálom használni. A mai éjszaka arra van beütemezve, hogy létesítsek kapcsolatot a világgal az USB-sticken keresztül.
Nyilván szívesen tanulok, és érdekel is a dolog -- máskülönben nem vágtam volna bele és nem próbáékoznék még mindig vele.
Viszont nem szeretném, ha a farok csóválná a kutyát. Nem az a célom, hogy megtanuljam a Mikrotik rendszerét, hanem a Mikrotik lenne az eszköz ahhoz, hogy elérjem a célomat, ami egy otthoni internetelérés lenne mobilnettel.
És őszintén szólva nem igazán értem, hogy ennek miért kell ilyen bonyolultnak és megismerhetetlennek lennie. Négy kommersz márka routerein konkrétan egy perc sincs beállítani, itt meg még ötletem sincs rá, csak azt látom, hogy olyan alapokat kellene megtanulnom, amikről fogalmam sincs. Mintha az autóvezetéshez be kellene vágnom a termodinamikus körfolyamatokat, a motorvezérlési rendszereket meg a mechanika és kinetika részleteit.MaCS
-
Saját magamnak fizettem, saját zsebből. Miért? Mert érdekelt. Olvasgattam. Rengeteget olvasgattam a neten. Mentek a hetek, és a szabad időm, valamint családomtól is az időm. Hát ezért. Nekem nincs és nem is volt ennyi időm (sajnos).
Egyébként meg emlékeim szerint "csak" 50 körül volt az alap tanfolyam. Persze ez nem ma volt már (le is járt rég).
De mint azt már említettem, ez én vagyok. -
allnickused
tag
Másik eth porton sem, új cat5e kábellel sem, SSh-telnet kikapcsolva, semmivel sem elérhető, de van net és van wifi net nélkül. Nem reagál a resetre sem. Frissítettem a legújabbra. A tűzfalas kizárás nem kizárt, mert épp azt turkáltam és túl nagy gyakorlatom nincs. De azért ki lehetne resetelni ha bármit állítok is be nem?
Köszi a választ.
-
-
jerry311
nagyúr
-
-
mrzed
senior tag
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.
Felkonfiguráltam az ac2-t, csak puskának használtam a 493AH exportját. Jelenleg most tesztüzemben működik a régi helyén. Beállítottam az 5G-s wifit is, működik szépen, az ezt a frekit is tudó mobil eszközök használják is automatikusan. Viszont akkor is ragaszkodnak az 5G-hez, ha a 2,4-es már erősebb és gyorsabb is lenne. Be lehetne ezt is konfigurálni a capsman-hoz, hogy tegye át az ezközt 2,4-re, ha már olyan a jelviszony? -
adam900331
csendes tag
Köszi! Így most már sikerült. Tesztelgetem a hAP ac2-őt.
Ha már van rajta mode button, akkor legyen is haszna. Beállítottam rá, hogy ha megnyomom a mode buttont akkor bekapcsol egy guest wifit virtual AP-n. Erre csináltam egy scriptet, ami azt vizsgálja, hogy 1 óra bekapcsolás után kapcsolja ki a guest WiFi-t. Vagyis a virtual AP-t amin a guest fut disable állapotba teszi. Mivel még ismerkedem a MikroTikkel és a scriptelésével ezért számomra már ez is tudománynak számít.
-
-
bambano
titán
ezt is ki lehet próbálni, csak itt még kérdés, hogy milyen forrás ip címmel megy ki a csomag.
elvileg lehet, hogy a ros megkeresi azt az ip címet, ami a piszkált kijárathoz passzol.
gyakorlatilag ezt csak tesztelés után merném kijelenteni.itt ugye az a gondod, hogy van a routernek legalább három ip címe, mit raksz a cloud felé menő csomagba?
-
bambano
titán
nem teljesen világos számomra, hogy amikor megnyitja a kimenő kapcsolatot, hogyan dönti el, hogy melyik ip címet adja a kapcsolatnak.
de ha snat-olsz, akkor hiába választ rosszat, az lesz, amit te akarsz.
saját magának is snatolhat, nincs tiltó szabály, csak nem gyakori megoldás. -
bambano
titán
kérdés, hogy mit akarsz elérni. ha azt akarod elérni, hogy a mikrotik ne érje el a cloudot, akkor tűzfal szabályt vegyél fel.
ha azt akarod elérni, hogy azzal az ip-vel menjen a cloudba, amit te akarsz kijelölni, akkor source nat szabályt kell használni. nem kizárt, hogy policy routingot is, de ezt az állítást ellenőrizni kellene.
-
Adamo_sx
aktív tag
-
almi
senior tag
Szia!
Köszönöm a tippet.
Nem valószínű, hogy szükségem lesz SFP-re és PoE-ra. Ha netán nem lesz kielégítő a wifi, akkor esetleg egy AP miatt szükségem lesz PoE-ra, de max használok PoE adaptert.
A 128 MB RAM csak nekem tűnik kevésnek?Esetleg hasonló kategóriában 8-10 portos wifi-s routert tudsz ajánlani?
Vagy akkor már érdemesebb egy router + switch kombót használni? -
A_ScHuLcZ
addikt
Köszönöm a javaslatot, megrendeltem és elhoztam az utolsó darabot iPon-ból. (a rendelésem leadása után elérhetetlenné vált náluk a termék)
Hozzá való házat sajnos nem árultak, de ez már a legkevesebb, beszerzem máshonnan.Itt pihen az asztalon, ha lesz egy kis időm, akkor átültetem rá a konfigot, a hEX pedig megy szülőknek.
(a dedikált konzol portért nagy ++, a hEX-ről nagyon hiányoltam 1-2 alkalommal.)
-
bambano
titán
aki nem gyógyegér, már megértette, hogy nem azért kellene valamiféle tanfolyamot elvégeznie (az mtcna csak egy példa), hogy be tudja állítani a routerét, hanem azért, mert általánosan totálisan képzetlen minden internetre vonatkozó kérdésben, és úgy nehéz rendszergazdaként tevékenykedni.
csak te, meg egy-két társad, akik irreális hülyeséggel bombázzák szét a topicot, akarja mindenáron erőltetni azt az elképzelést, hogy kizárólag a mikrotik beállítása miatt küldték tanfolyamra.
tehát úgy is felfoghatja, hogy 76 ezer forintos tanfolyami befektetésből 5 ezret befektet abba, hogy ezt a konkrét mikrotikes problémát megértse, 71-et meg abba, hogy a munkája során felmerülő más internetes problémák esetén is képbe kerüljön.
"Ha valaki nem akar, vagy nem tud segíteni lépjen tovább.": ez igaz, csak ez a vita nem arról szól, hogy ki tud vagy akar segíteni és ki nem. ez a vita arról szól, hogy jogos-e elküldeni valakit tanfolyamra vagy sem.
"Továbbá szomorú, hogy ilyesmiről egyáltalán vitázni kell itt .": szerintem is szomorú. szomorú, hogy egyeseknek alapszinten se megy az ip routing, másoknak a szövegértés. ha úgy érzed, hogy nem kellene erről itt vitázni, ne tedd. válaszok hiányában hal el leghamarabb a vita, és orbitális hülyeségek kommentelésével lehet sokáig életben tartani. én csak 27 éve fórumozok, nekem elhiheted.
-
bacus
őstag
Pont ennyit költenek fejenként átlagban a magyarok karácsonykor egymásra... ez sok pénz egy valódi tudást adó tanfolyamért? Kalapos Lacit ismerem, sőt én is hozzá jártam, csak ajánlani tudom, igaz több mint 5 éve nem láttam.
De tudod mit? Csináld meg olcsóbban, sőt csináljuk meg olcsóbban! Egy mikrotik baráti kör, szervezd meg hol, találd ki mennyiért, milyen eszközön, tartsunk mi előadásokat, legyen egy kis zsebpénzünk belőle !
Én türelmes leszek, az első pár órán csak alapok.., a végén kérdezz felelek, vagy konzultáció.Lehet közös probléma megoldás is, összeülünk, akinek problémája van felkonfiguráljuk a routerét, ez csak megér pár forintot? Az ilyenekből is sokat lehet tanulni.
Nem jó ez a téma, én se bírom abbahagyni.
Pedig muszáj lesz.
Nem most raktad le a jogsid ugye? Amennyiért most leteszel egy A korlátlant, azért biztos hogy kapsz egy jó motort !!!, sőt autót is. Most ne a zseniket vedd alapul, akik elsőre megcsinálnak mindent és igy 200e nincs többe a B kategória, hanem mondjuk egy 40 körüli házi asszonyt, konkrétan több példát tudok, hogy a B-je 400e felett volt. Ezért már lehet műdödőképes autót kapni !!!
-
bambano
titán
ha te vennél egy új autót, a következő történik átadáskor: a sales ember elmagyarázza, hogy abban az autóban konkrétan melyik kapcsoló micsoda, milyen extrák vannak benne és azok hogy működnek.
de nem magyarázza el, hogy mi az a belsőégésű motor, mi a kresz, hogyan adj elsőbbséget, amikor kikanyarodsz a kereskedésből az utcára.
-
bambano
titán
"szerintem irreális egy otthoni, vagy akár egy céges, de alkalmi szintű felhasználótól tanfolyam elvégzését elvárni": mint ahogy az is irreális, ami jelen esetben a történet volt, hogy alapszintű ip-s fogalmakat, szabályokat magyarázzon el valaki azért, hogy egy mikrotiket be tudjon konfigurálni a kérdező.
egyébként pedig mit gondolsz arról, aki vállalati szintű felhasználásra alap tudás nélkül konfigurál routert? mennyi biztonsági hibát fog belepakolni?
teljesen jogos volt a leoltás, aki elemi szinten sincs tisztában az ip routinggal, az előbb azt tanulja meg alkalmasabb forrásból, és csak utána kérdezzen egy félprofi router konfigurálós topikjában. mostani egyetemi szlengben átfogalmazva: a bemeneti feltétel sem volt adott. gordom ramsay sem fogja neked megmagyarázni a hideg/meleg rántást, hanem elküld a fenébe, hogy tanuld meg és utána menj vissza.
szerk: ezt még megfejelném a saját személyes tragédiámmal: engem, mint isp rendszergarázdát fog csesztetni a júzer, hogy nem megy a szolgáltatása, miközben ő kavarta szét a routingot? vagy engem fog csesztetni a vétlen júzer, mert a szomszédja szétbarmolta a routingot és ezért nála se megy a net?
-
törölt tag
De egy router esetében nincs ilyen, ha nem sikerül akkor lehet resetelni, és újra nekiállni.
Igen, ez elmegy lakossági szinten, de én azt mondom, az egészséges határt meg kell húzni.
Csak azért, mert ez egy szakma. És vannak olyan emberek, akik ebből élnek meg. És a teljes körű, " megcsinálom neked ingyen" Ez bizonyos értelemben a szakma degradálása.De ott a másik oldal, hogy lakossági szinten megy a segítség kérés, és nyilván mindenki azon spórol, amin tud.
Szóval, nem annyira fekete-fehér ez a kérdés. Ezért is írtam, hogy valahogy meg kell tartani egy egészséges határt. Nem csak MikroTik fronton, hanem úgy mindenben. Mert így egyrészt könnyen előfordul a vak vezet világtalant effekt. Ami szintén senkinek nem jó.
A fórumok jó dolgok, sok hasznos információ megtalálható, és sok ember tud egymásnak segíteni, de ennek is megvannak a hátrányai. Az a baj, hogy én mind két tábort megértem, és egyet értek. Talán azért mondom az kettő közti egészséges határt. Amit nagyon nem könnyű meghúzni. Mettől, meddig. -
kovyhun
tag
Teljesen egyetértek veled és k.feri80-vel. Nekem is volt egy feladat amit meg kellett oldanom, utánajártam hogyan érdemes, így jutottam el a mikihez.
Én általában szeretem megcsinálni amit meg tudok, főleg ha olyan dolog ami érdekel is.
Most rá vagyok kattanva, próbálok még kihozni belőle többet is mint amire eredetileg szükség volt.
Mással úgysem csináltattam volna meg inkább akkor választottam volna "hagyományos" eszközöket.
Kíváncsi természet vagyok, szeretem tudni mindenről amiről lehet hogy hogyan működik, ha gond van hogyan javítsam, ha módosítani kell valamit hol kezdjek neki.
És persze nem utolsó sorban a kihívás és sikerélmény
Pár napot el szoktam tölteni a megoldáskereséssel mielőtt külső segítséget kérek.
Sajnos angol nem nagyon megy, magyar nyelven nem találtam routeros könyvet, pedig szeretnék venni.
Tanfolyamnak húzós ára van annak akinek csak hobbi vagy csak apróbb feledatokat kell megoldania.
Videót majdnem vettem akciósan, de ahogy nézem csak online elérhető és csak korlátozott ideig, ez így az én rossz memóriám mellett nem opció.
(képernyőről rögzíteni meg sem időm, sem türelmem)
Elkezdtem elejétől olvasni a fórumot apránként mikor időm van (5.500 körül járok), hátha majd beugrik valami ha olyanba futok amiről már volt szó.
Köszönöm az eddigi segítségeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fotók, videók mobillal
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Óvodások homokozója
- PlayStation 5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest