- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Formaster
addikt
válasz
lionhearted #18978 üzenetére
Nem is a sebességgel van a legnagyobb bajom, hanem hogy milyen lassan épül fel a kapcsolat. Az az érzésem, mint amikor egy motor nem akar beindulni, döcög-döcög, majd egyszer csak felpörög.
grabber az MCS tablet nem igazán veszi be az agyam már így késő este. Mely értékeket érdemes kiütni?
-
Formaster
addikt
válasz
lionhearted #18972 üzenetére
Igen, egy combosabb tűzfalhoz forgalomtól függően kell erőforrás is.
Az aláírásod hatalmas -
L-Elek
csendes tag
válasz
lionhearted #18869 üzenetére
Küldenél kérlek egy screenshotot. Nekem Webfigen sincs ott
-
KaqXar19
tag
válasz
lionhearted #18817 üzenetére
negative, nem latja.
-
Kenderice
senior tag
válasz
lionhearted #18568 üzenetére
Na, most már tudom pingelni a serialos DDNS nevet.
Nem tudom mi volt a gond, de már ugyanúgy működik mint korábban.
Köszönöm a segítségeteket.A ping ezt hozta vissza: netacc-gpn-4-106-xxx.pool.yettel.hu
-
adika4444
addikt
válasz
lionhearted #18568 üzenetére
A MikroTik DDNS NAT esetén nem állítja be a külső IP-címet automatikusan? Ha jól rémlik, nem hagyja, hogy RFC szerinti belsős cím kerüljön rá.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #18548 üzenetére
Okes, azt nem irta, hogy kulon DNS szerver van a publik fele es kulon ugyanarra a domainre a belso halon.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #18541 üzenetére
A TXT rekord ugyan ugy ferheto hozza, mint az A rekord, csak a lekerdezesnel a rekord tipusanak mast adnak meg. Tehat, ha a TXT megy, akkor az A-nak is mennie kell.
Tehat, ha megy kivulrol a TXT rekord elerese, akkor miert nem megy az A?
-
válasz
lionhearted #18522 üzenetére
Ok, de az egy másik kérdés.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #18522 üzenetére
Tuzfalazni akar bridge filterrel is lehet.
-
iceQ!
addikt
válasz
lionhearted #18471 üzenetére
lionhearted nem neked akartam válaszolni
Mikrotik - nemMikrotik kérdés:
CAPsManager otthon egy hapAC3, és van CAP-ből 2 db. 1 hapAC2 és egy mAPLite.
Közöttük van egy DLINK switch és a DLINK azon portja ami a AC2-be megy, valamiért x időközönként átáll 100Mbit-re. Kihúzom, bedugom újra Gigabites lesz. Más Mikrotik eszköz ezt nem csinálja a hálózatban csak a AC2. Miért lehet ez?
-
yodee_
őstag
válasz
lionhearted #18459 üzenetére
Nekem adhat akármilyen zseni cuccot a szolgáltató, ha nem tudja a wireguard-ot, VPN-t, WOL-hoz normális port forward-ot és egyéb nyalankságot lehet rajta akár 10gbps port is akkor is ki fogom váltani.
-
Tamarel
senior tag
válasz
lionhearted #18303 üzenetére
Láttatok valahol ax2 wireguard teljesítmény-értékeket?
-
válasz
lionhearted #18296 üzenetére
Rémlik valami, hogy én is olvasgattam ilyesmit.
De olyasmi ugrik most be, hogy ez jórészt vagy a ROS6 és ROS7 eltéréséből adódik, vagy talán teszt környezet más. Ha lesz időm és energiám, utána keresek. -
DeniL
tag
válasz
lionhearted #18257 üzenetére
Azt hittem valami user friendly cucc
Hát első és második olvasatra sem látom benne a fantáziát hogyan válthatna ki nálam 2 AP és egy főrouter esetén egy capsmant, de azért köszönöm. -
DeniL
tag
válasz
lionhearted #18253 üzenetére
Leginkább a tudatlanságom, hogy olyan eszközt veszek, amihez nem értek
(még)
Capsman az tényleg szomorú, az tényleg jó lenne... De otthoni környezetben 2-3 AP simán kezelhető, már API is van rá.
Erről az API-s megoldásról mesélsz kérlek? Nem ismerem. -
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #18253 üzenetére
Nalad ugyanakkora csomagok mennek ki ACK-nak, mint amekkorakat fogadsz?
-
válasz
lionhearted #18243 üzenetére
Pingek internet fele nagyon durván totál csomagvesztéssel, crsen lévő szerverek és gépek felé ezres mértékben elég nagy veszteséggel. De a X helyen lévő gépek között tökéletes a háló.
Egy subnet az egész. Nagyrészt minden gép fix ipvel van.
192.168.2.0/24, illetve van egy ap ami vendéghálót oszt 10.10.10.0/24 de az nem zavar be mert csak azon a mikrotik ap-n van és csak a vendégwifi felé dhcpzik.
Dhcp-t rb3011 csinálja 110-189 ig van csak ott csak a jelentéktelen eszközök vannak.
Alapesetben is van csomagvesztés de csak az x-el jelölt gépeken a szerver és a net felé is 1% amit betudok annak hogy rossz a kábel egy helyen.
Korábban az egész hálózat instabil volt (azaz mindenhol volt 1% lost) de a rackben összes patch kábelt cserélve megoldódott csak ez a hiba jött elő helyette. -
Cheif
tag
válasz
lionhearted #18227 üzenetére
Le volt tiltva, de akkor is arra csatlakozott.
Terminálból sikerült nagynehezen megoldanom. -
tekes
tag
válasz
lionhearted #18108 üzenetére
Mondom: analfabétának számítok!
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #18092 üzenetére
Ez nem olyan dolog, hanem egy userspace-ben megvalositott usb over ip szerver. Pont az a lenyeg, hogy a kliensen legyen elerheto az usb eszkoz, mintha lokalis lenne. Amugy ugy lattam a kontener el tudja erni az usb eszkozoket, legalabbis sysfs-ben mindegyiknek ott voltak az enumeracios adatai, latszodott hany endpoint pipe-ja van es mindegyik adatai lekerdezhetoek voltak.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #18082 üzenetére
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #18082 üzenetére
És konténeren kívül hogy lehet - ha lehet egyáltalán - életre kelteni a kiszolgálót?
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #18078 üzenetére
De vajon mit gondolt a fejlesztő? Először leírja a megoldást, ami nem működik. Majd azt írja, hogy Sudo nélkül nem fog menni. Mi az a Sudo? Miért nincs? Hogyan lehet?
(most jöhetnek azok a hozzászólások, hogy menjek el egy linux-mikrotik tanfolyamra, járjam végig a szamárlétrát, keressek rá googleban, aztán majd megtudom...) -
Marcelldzso
tag
válasz
lionhearted #18032 üzenetére
Köszönöm a válaszaitokat, megint okosabb lettem.
A CQI érték 11 stabilan.
Jól értem az átviteli értéket jelenti a CQI? A 0,45 az a code rate, a 150 az mi?B28-at nem látok választható mezőben csak 26-ot vagy magasabbat, szerintem ebben a firmware-ben az még nincs vagy nem tudja a modem. R11e-LTE6-V033
Az antenna Cell Monitorjában látok esetlegesen B1-et madjnem 12km-erre a város szélén lévő 10 emeletesen van és felém néz. Ezen a tornyon cellmapper szerint van B28 is.
Érdemesebb lenne akkor a B1-el próbálkoznom? -103 az RSRP -9.5 az RSRQ. -
ratkaics
senior tag
válasz
lionhearted #17985 üzenetére
Az a helyzet, hogy nincs még a konkrét kamera típus sem, ezért nem írtam le. Agyalok a megvalósításon.
Ha tudtok ajánlani jó kültéri kamerát, ami varifokális (vagy zoomolható), akkor az is nagyon érdekelne. -
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17985 üzenetére
Okes, akkor te kerdezd meg azt es keresd ki kerlek
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17975 üzenetére
Azert fajlagosan jelentos kulonbseg van egy MJPEG es egy h264/h265 kozott. Az utobbiaknal sima wifi is eleg, mert nem fog elerni 100mbitet sem 4 kameraval, elobbire biztosan 60GHz lenne a jo megoldas.
-
dieselgti
csendes tag
válasz
lionhearted #17959 üzenetére
Az egyik konkrétan rálát tisztán, kb 2km a táv...
-
sanzi89
addikt
válasz
lionhearted #17947 üzenetére
Nem tudom mi a komoly rendszer és komoly lejátszó, egy közepes TV-n szeretnék akadás mentesen bármilyen filmet nézni, amit a Plex-en keresztül a házi szerverről le tud játszani. A TV tud UHD felbontást, Dolby Vision-t, erre a két kritériumra rákeresve a kölcsönzőben pedig van, hogy csak olyan tétel van, ami akkora bitrátájú, hogy bizony akadt a 100-as lanon, ami elég lelombozó.
Nekem tökéletesen megfelel minden, nincs igényem profi lejátszóra, bármilyen konkrét terméket is jelentsen újabb zsák pénzért, a meglévő eszközeim tudását szeretném kihasználni. Az LG-t meg szégyelje magát, hogy egy ilyen filléres tételen spórol.Nem akarom elkiabálni, de köszi a WiFiWave2 tippet, ezzel úgy tűnik igényeim szerint megy a rendszer.
Amúgy ha már itt tartunk, ajálnott/kiforrott/stabil a RouterOS7? Van itthon másik 4 Mikrotik eszköz, de azok atom stabilan teszik a dolgukat, nem akarom magamat feleslegesen szivatni.
-
amargo
addikt
válasz
lionhearted #17937 üzenetére
nem is tudtam, hogy van már mikrotikhez is, ez a legegyszerűbb így :)
-
sanzi89
addikt
válasz
lionhearted #17940 üzenetére
Úgy tűnik ez a WiFiWave2 csomagban lesz valami, kb. default beállításokkal is a laptopon 240/250 Mbps mérten, telefonon 100/110 Mbps-t.
@yodee_
Kliensek amivel próbálkozom:
- Samsung A40 mobil
- LG OLED55C11LB TV
- Lenovo Thinkpad L470 notebook Intel Dual Band Wireless-AC 8265 WiFi kártya
- Dell Latitude 5480 notebook Intel Dual Band Wireless-AC 8265 WiFi kártyaMindenhol elérhető legújabb BIOS, driver, Windows 10 update-elve.
-
Bubukain
senior tag
válasz
lionhearted #17882 üzenetére
biztos, csak jelenleg nem kapható amit kinéztem
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17867 üzenetére
Ha le van foldelve, attol meg belul az erparaknal megjelenik, foleg mert az arnyekolast egy oldalon szokas csak foldelni.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17864 üzenetére
Nem segit semmit, mert ebben az esetben ugy kell tekinteni, mintha az UTP kabel egy egyeres vezetek lenne es a 230V-os halozat egy masik egy eres vezetek lenne, amik kozott a jelenseg lezajlik. Lenyegeben ez egy kozos modusu jelenseg az erparokon. Az arnyekolas csak csokkenti ennek a rendszernek az ellenallasat
A masodlagos hatas nem a sodrott erparok erei kozott vagy az erparok kozott jelentos, mivel azok szorosan egymas mellett vannak es a sodras miatt az effektiv hurokfelulet eleve kicsi (ezert is sodorjak, igy veszi fel az egyeb zavarokat is kevesbe).
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17861 üzenetére
Villamvedelmi szempontbol az a legrosszabb ha betartod az UTP-230V kozotti vedotavot vagy mas utvonalon vezeted, mert ugy nagyobb feluletu hurkot kepez, amin nagyobb feszultseg indukalodik a villamcsapas masodlagos hatasa soran. Ha viszont nincs UTP, akkor ez a hurok nem is fog letezni (azaz mar csak a fazis, nulla, vedofoldek kozotti hurkok maradnak meg, amelyek joval kisebbek, mivel jellemzoen szorosan egymas mellett mennek)
Tovabbi elonye, hogy meglevo epuletben az optikat nyugodtan be lehet huzni a 230 melle, ha nem kell az optikat nagyon kis sugarban hajlitani az iranyvaltasoknal..
-
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #17861 üzenetére
Az elektromos hálózat túlfeszültség védeleme egyszerűbb mint a LAN-on ezt rendesen megoldani.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17858 üzenetére
Nagyobb haznal azert van villamvedelmi elonye is az optikanak.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #17858 üzenetére
Na ja a PoE az egy hasznos előny, ha meg jó a rézkábel, arra is egyszer kell csak költeni. Egy kisebb switchet is meg tud táplálni az ember távolról és elég egy helyen szünetmentes.
Optikát én inkább egy alsó épület felé húznék túlfesz/villámvédelem okán, de általában alsóépületbe elég a PtP wifi is, bár eltérőek az igényeink
Cégnél már megint más kérdés az optika. -
Audience
aktív tag
válasz
lionhearted #17838 üzenetére
Meglepne ha a hw nem tudná, meg a marketing dumában is utalnak rá:
The modern quad-core CPU running at 864 MHz combined with a solid GB of RAM packs a hefty punch when it comes to heavy operations like complex firewall rules, IPsec hardware encryption, using more threads or experimenting with the most advanced RouterOS features. And with the addition of WPA3 advanced encryption support, you’re safer than ever before.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17774 üzenetére
Ugy sem szamit igazan. Ha zavaras van, akkor kijonnek es szolnak. Eleg ekkor atallitani. Van kb. evi 70 eset, na bumm, nagysagrendekkel tobb a felhasznalo.
A repulogepek eseten pedig nem az 5G zavarja a repuloket, hanem a repulok nem szurnek elegge.
-
jerry311
nagyúr
válasz
lionhearted #17774 üzenetére
Azért ehhez hozzátartozik, hogy a a repülőgépekbe épített radarok is elég lazán kezelik a vonatkozó szabályokat. Mintha azt hitték volna a tervezők/gyártók, hogy soha semmi sem lesz azoknak a frekvenciáknak a közelében.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17756 üzenetére
Mindossze annyi a kulonbseg, hogy egy repulogep eseten lehet szamitani arra, hogy a kornyezetebe kerul olyan eszkoz, amit zavar, viszont az elegge valoszinutlen, hogy pl. a pincembe dopplerradart telepit a met...
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #17765 üzenetére
Lehet a wifiwave2 tamogatas miatt van eleve sok ram. Ahhoz ac-nel is kellett 128Mb minimum.
-
amargo
addikt
válasz
lionhearted #17760 üzenetére
Csak már nehezen hiszi el az ember (igaz nekem most sincs semmi bajom az otthoni hálózattal). Nyilván nem fogok rohanni venni, de mondjuk, ha tényleg lehet is majd venni, akkor azért kipróbálnék 1-et..
pitiless: Köszi!
-
Hyperion
senior tag
válasz
lionhearted #17752 üzenetére
Hmmm.. erre nem gondoltam. Köszönöm szépen az infót!
939.8
Mbit/s (current)
934.1
Mbit/s (average)
941.8
Mbit/s (maximum)
914.6
Mbit/s (minimum)Mindezt 22%-os terhelés mellett! Szóval lionhearted köszönöm a segítségedet, valóban hibás volt a mérésem!
Tökéletes! Köszönöm a segítségeteket, ezek szerint a HAP AC2 elég lesz.
-
yumme
csendes tag
válasz
lionhearted #17727 üzenetére
"WAN interface list kényelmes tud lenni. "
igen mikor bűvészkedtem éreztem, hogy azért az enyémtől van finomabb megoldás is
de aktív meeting idény közepén történt mindez szóval elővettem a kisbaltát és faragtam egy gyorsat a helyzeten
"csavarhúzón is dől a jel, azoknál mindegy..."
valszeg ez a helyzet nálam mert a "lépcső alatt 3 falon túl is" YT videón kívül nem vettem észre hogy nem optikáról megyek ... nem mintha nagy sávszélességgel élő lennék
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #16640 üzenetére
Na ezek azok a részletek, amihez már nem tudok hozzászólni, csak értem, amit írsz.
-
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #16637 üzenetére
Az eszközök sorozatszáma adja a cloud DNS első részét.
-
DeniL
tag
válasz
lionhearted #16436 üzenetére
Szia,
Nem, CAP alatt a CAPSMAN tagjait értem, ami jelenleg ARM alapúak (hap ac2 és cap ac xl).
-
Beniii06
addikt
válasz
lionhearted #16403 üzenetére
Nem baj, eddig se volt memory leak, csak mi találtuk ki, mi nem értünk hozzá, így működik, nincs is ilyen hiba.
Ilyenkor hová tűnnek az ilyen típusú hozzászólások?
-
eumano
tag
válasz
lionhearted #16352 üzenetére
Szia!
Lehet upgradelni, hogy működjön?
-
silver-pda
aktív tag
válasz
lionhearted #16175 üzenetére
hap ac2 fektetve, bal oldalától kb. 30 fok
hap ac3 állítva, jobb oldalától kb. 30 fok. De sztem hap ac3 esetén mindegy, mert antenna kívül és ráadásul állítható/forgatható. -
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #16132 üzenetére
Meg mas az iranykarakterisztikaja, ami mondjuk az integralt antennaknak jellemzoen nem olyan jo, igy azert a kulso antennatol jogosan lehet javulast remelni.
-
betyarr
veterán
válasz
lionhearted #16068 üzenetére
Én olyat nem látok, hogy távoli portot nézeget sorban
öö,valóban.én tévedtem ezzel kapcsolatban.ezek az én portjaim.akkor ezek szerint hiába van egy fix port beállítva a kliensnek,attól még az csilliárd másik porton kommunikál a tőlem letöltőkkel?
mod.: és ezt Reggie0 is írta.úgy látszik rémületemben rebootolt az agyam
-
betyarr
veterán
válasz
lionhearted #16065 üzenetére
és ez okozná,hogy sorban egyesével "nézegeti" a távoli portokat megszámlálhatatlanul (na jó,biztos meg lehet számolni,de azért jó sok van a listában)?
-
jerry311
nagyúr
válasz
lionhearted #16058 üzenetére
Jajj, ugyan már, ki használ olyat?
Inkább mindenki előfizet minden streamingre, és kiköhög 100k-t havonta. -
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #16047 üzenetére
Mondjuk abban nem vagyok biztos, hogy sima routinghoz mennyire kell osszeilleszteni. Szerintem semennyire, ahogy ipv4-nel sem kell. Meg is halnanak a szolgaltatok, mert nem gyoznek a router-memoriaval.
De hogy visszaterjunk a CCR-hez. Round robin load balancingot, ami parhuzamositott, az audience (4x700MHz procival) 100% load mellett tud 2Gbitet. CCR-nel ehhez a sebesseghez kb. 1% load tartozik.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #16044 üzenetére
Azert ez nem ennyire egyertelmu. Max a header feldolgozasa nem parhuzamosithato vegtelensegig, de az adat pakolgatasa a memoriaban mar igen.
-
jerry311
nagyúr
válasz
lionhearted #16041 üzenetére
A routing is csak switching.
Layer 3 switching. -
betyarr
veterán
válasz
lionhearted #15884 üzenetére
ott is csak annyi látszik,hogy disconnected majd connected.semmi egyéb
-
betyarr
veterán
válasz
lionhearted #15870 üzenetére
sajna nem ez a megoldás
a 7 nap sem segített,de a 23 óra sem.
ha valakinek lenne még ötlete,azt szívesen fogadom!
-
betyarr
veterán
válasz
lionhearted #15870 üzenetére
lease time-ot tudok állítani,de az valszeg nem az.duplaklikk az eszköz mezőjére,ott az expires after nem módosítható.hogyan kell ezt megadni?
-
betyarr
veterán
válasz
lionhearted #15855 üzenetére
-
sanzi89
addikt
válasz
lionhearted #15763 üzenetére
Köszi, ezzel nagyjából tisztában vagyok, csak nem tudom, hogy a gyakorlatban mégis mit jelentene pl. a fenti két AP esetében, mert tapasztalatom nincs ilyen irányított eszközzel.
Szerintem marad a Mikrotik wAP RBwAP2nD első körben, aztán majd meglátjuk. 14k-ért nem egy nagy beruházás, meg olyan nagyon sokat se várok tőle, csak, hogy mobilon legyen valamilyen net az teraszon/udvaron.
-
sanzi89
addikt
válasz
lionhearted #15746 üzenetére
"Viszont megveszed a nagyobbat, és kész."
Mire gondolsz nagyobb alatt?
-
Pille99
tag
válasz
lionhearted #15581 üzenetére
Átálltak a 7.1 stabilra
-
iceQ!
addikt
válasz
lionhearted #15546 üzenetére
Okozhat -e memory leaket az, ha az NTP nem tud szinkronizálni? Restart után ez az üzenetfogadott:system,critical,info ntp change time Dec/17/2021 10:02:11 => Dec/17/2021 10:10:55
Mintha próbálkozott volna, de nem "gyüttössze".
-
iceQ!
addikt
válasz
lionhearted #15535 üzenetére
-
Bubukain
senior tag
válasz
lionhearted #15522 üzenetére
értem, köszönöm
-
iceQ!
addikt
válasz
lionhearted #15504 üzenetére
Laptop kábelen van meg azon kívül minden aminek az kell (kamera rendszer, nas....stb)
Zwodkassy
Köszi, átnézem a konfigot. -
válasz
lionhearted #15373 üzenetére
ezzel a WPA3-al igazad lehet...
-
válasz
lionhearted #15333 üzenetére
Ezt hogyan is kell a gyakorlatban elképzelni, megcsinálni?
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #15251 üzenetére
Illetve a sok collosion es a szomszedbol jovo zavarok viszik el a savot. En eddig tesztben 810Mbit/s-nel tobbet nem lattam wifi 6-tol. A 4x4 az AP oldalon azert celszeru, mert a beamforming/steering azzal sokkal jobb, igy azert a 2x2-es kliens is profital belole. (Lasd: [link] )
A meteorologiai ado nem sok vizet zavar, foleg olyan helyen ahol egymas nyakan vannak az emberek, de teny, hogy van akinek akadaly lehet. (Azt viszont elfelejtettem, hogy a 3. tenyleg kilog az EU-bol, mea culpa).
Szerintem nem nagyon futureproof ebben a temakorben, mert eleg gyorsan valtoznak a dolgok, ha nem is a szabvanyok szintjen, de az eszkozok minosege egyre nagyobb csucsokat er el. Igy a konkret eszkozeidtol is fugg, hogy egyaltalan ki tudod-e hasznalni. En emiatt megallapodtam a wifi 5-nel, mert jobban dragulnak felfele a cuccok, mint amennyi elonyt hoz. Inkabb azt csinaltam, hogy kulonvalasztottam az eszkozoket es 5 gigan van 3 AP-m kulon(nem atlapolt) savokon, amik az eszkozok kozott szet van osztva, illetve 2.4-et is kihasznalom es oda terelem a lassu eszkozoket(pl. 3d nyomtatok raspijei) amiknek ugysem kell savszel.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #15249 üzenetére
"Másrészt 4.8Gbps Throughput rate, de 1 Gbe csatlakozó."
Gyakorlatilag mar az is csoda, ha az 1 gigat tudja a wifi 6, szoval nem hinnem, hogy barmiben limitalna. Foleg, ha tobb eszkozod van. A 4.8 GBps azert kell, hogy legyen mibol vesziteni.
Elvileg 3 db 160MHz-es wifi sav van 6GHz alatt, az 50-es, 114-es, 163-as.
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #15247 üzenetére
Unifi? En mondjuk nem szeretem, de radios szembontbol tenyleg nagyon jok. Pl. ez: [link]
-
válasz
lionhearted #15244 üzenetére
a Mikrotiknek nincs
-
Reggie0
félisten
válasz
lionhearted #15198 üzenetére
A 70 forintos berletet nem a rendszer ajanlotta fel, ahhoz ki kellett jatszania a rendszert.
-
Marcelldzso
tag
válasz
lionhearted #14959 üzenetére
Köszönöm szépen, kezdem jobban érteni a dolgot.
Akkor az én esetemben nem éri meg keverni a dolgot.
A helyszínen nincs nagy átfedés, csak egy darab mikroszektor a falura, ennek a másik oldalán vagyok én ami felé nem néz telenor antenna.
Így érem el ezeket az értékeket:
access-technology: Evolved 3G (LTE)
session-uptime: 6d6h34m28s
primary-band: B20@20Mhz earfcn: 6350 phy-cellid: 385
rssi: -52dBm
rsrp: -81dBm
rsrq: -10.5dB
sinr: 0dB
cqi: 9Másik antennát választva ami jóval messzebb van tőlem van hogy hasonló adatokkal de 12-es sinr értékkel tudok kapcsolódni stabilan.
Viszont a valós sávszélesség tizede 0.3mbps-ben mérhető. Pedig a távolság "csak" 4km.
Ubiquity linktervezővel megnézve sajnos van közötte egy kissebb domb.
Ha ez a gond lehet rendelek hozzá egy QMP-LHG mountot, kicsit az ég felé állítani, hátha javít a helyzeten. -
Marcelldzso
tag
válasz
lionhearted #14957 üzenetére
A B20 és B3 között mi a különbség? Az egyiken nagyobb sávszél érhető el vagy pedig mindkettőn elérhető magasabb sávszél is?
-
mrzed
senior tag
válasz
lionhearted #14680 üzenetére
E.Kaufmann:
Köszönöm a tippet, de valahogy a hp soha nem volt a szívem csücske.lionhearted:
Utána olvastam a témának, találtam is egy tesztet, ami teljes mértékben alátámasztja az általad megfogalmazottakat.Ha ap ügyileg elhagyom a mikrotik-et, akkor az igényeinket és a helyi sajátosságokat figyelembe véve két darab Unifi U6 Lite lenne az ésszerű megoldás.
Most már csak az a kérdés, hogy megér-e ez dupla költséget a cap ap-hoz viszonyítva?! -
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #14689 üzenetére
Olvassa az, akinek kell
Reggie: én már fel is tettem, nem csak előbb írtam -
Statikus
senior tag
válasz
lionhearted #14651 üzenetére
Köszönöm a hasznos választ, jót mosolyogtam rajta...
Egyébként már sugározza a netet Wifin, de a modem firmware frissítés továbbra is hibát jelez.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
lionhearted #13932 üzenetére
A különbség valóban a MAC cím klónozása, de a kérdésedre válaszolva, idézet a wiki.mikrotik.com-ról:
Mode station-pseudobridge
From the wireless connection point of view, this mode is the same as standard station mode. It has limited support for L2 bridging by means of some services implemented in station:
MAC address translation for IPv4 packets - station maintains IPv4-to-MAC mapping table and replaces source MAC address with its own address when sending frame to AP (in order to be able to use 3 address frame format), and replaces destination MAC address with address from mapping table for frames received from AP. IPv4-to-MAC mappings are built also for VLAN encapsulated frames. single MAC address translation for the rest of protocols - station learns source MAC address from first forwarded non-IPv4 frame and uses it as default for reverse translation - this MAC address is used to replace destination MAC address for frames received from AP if IPv4-to-MAC mapping can not be performed (e.g. - non-IPv4 frame or missing mapping).A NAT-olás nekem címfordítást jelent. Valamit rosszul értelmezek?
-
válasz
lionhearted #13891 üzenetére
Amúgy hihetetlen, és szomorú, hogy 2021-ben még itt tartunk, hogy horror összegeket kell kiadni ha gigabittől többet akarsz. Pedig azért a 2.5/5/10G sem 1-2 éve van velünk.
Viszonylag amilyen hirtelen jött a gigabit, annyira megragadtunk azon a szinten.
Mármint ár érték arányt nézve. Pár éve mikor a gyártók is elkezdték a prémium lapokra rakosgatni a 10G lant, azt hittem valami elindult, aztán mára már leszivárgott a középkategóriába is legalább a 2.5G, annyira nincs meg hozzá a hálózati háttér észszerű összegek mellett. De tudom ez az én problémám minek akarok 2000-es netet -
válasz
lionhearted #13887 üzenetére
Kérdés egyáltalán T hálózatán engedélyezett e, vagy működik e.
-
bacus
őstag
válasz
lionhearted #13858 üzenetére
-
Ablakos
őstag
válasz
lionhearted #13724 üzenetére
A check-for-updates parancs "once" paraméter miatt nem ment.
[admin@RB1100AHx4] /system package update> check-for-updates once
channel: stable
installed-version: 6.48.1
status: finding out latest version...
Így persze nem tudott a latest-version kiparszolódni. once nélkül már működik (úgyahogy évek óta)
-
leviske
veterán
válasz
lionhearted #13717 üzenetére
Köszönöm, ez volt a gond.
-
Beniii06
addikt
válasz
lionhearted #13206 üzenetére
Arra is, de az úgyis jobban tudja, aki nem ezzel foglalkozik és fogalma sincs az egészről, csak nagyot akart mondani. Hagyom is a boldog hamis igazság hitében, mert ha elfogynak az észérvek, jön a személyeskedés.
OFF vége részemről.
-
Kroni1
veterán
válasz
lionhearted #13178 üzenetére
Értem, köszi! Igen tudom nem a jelerősség számít, de ugye csak ezt tudom megadni. Én -70dB határoztam meg, hogy ott már leszakadjanak az 5g-ről, annál már ott a másik, egyenlőre jó igy.
-
bacus
őstag
válasz
lionhearted #12710 üzenetére
Még sosem tettem nappali közepébe a routert
A kicsi feleségem azt se tudja, hol van a router, meg minek is tudná? (pedig 4 db is van a lakásban) A gyerekeim is csak azt tudják, az ő szobájukban hol van, mert rá kellett dugni már az xboxot..
betyár: "elég idegen számomra a gui-ja" , de megnézted a miki gui-ját? Néha itt is csak cli-ben tudsz valamit átállítani. Erős hálózati ismeret kell bizonyos beállításokhoz.
A reboot lassú? De mégis mennyi időnként akarsz rebootolni? Maximum a frissítéskor rebootolok (meg áramszünet után). Viszont nem teszek fel minden frissítést, van ügyfélnél eszköz amin még 5.26 verzió van, egy wifi linket visz két épület között a belső hálózatban van, minek frissíteném?
Lehet azért nem jön frissítés (pl egy tp-linkre), mert azon a szinten kimaxolták a lehetőségeket. Ami jól működik, azt nem kell megjavítani...
-
Marcelldzso
tag
válasz
lionhearted #12518 üzenetére
Ezt tudom kiollózni a 4G stickből:
Sorozatszám: VQN7S2XXXXXXXXXX
IMEI862XXXXXXXXXXXX
IMSI212XXXXXXXXXXXX
Hardververzió CL4E3372HM
Szoftververzió10.0.3.1(H192SP2C983)
Web UI verzióWEBUI 10.0.3.1(W13SP2C7201)
Konfigurációs fájl verzió: E3372h-320-CUST 10.0.3.1(C965)
WAN IP cím84.XXX.XXX.XXX
CELL_ID899847
RSRQ-9.0dB
RSRP-93dBm
RSSI-67dBm
SINR2dB
Vezeték nélküli átv. teljesítm PPusch:19dBm PPucch:21dBm PSrs:0dBm PPrach:0dBm
MCS feltöltés irányú mod/demodmcsUpCarrier1:17
MCS letöltés irányú mod/demodmcsDownCarrier1Code0:0 mcsDownCarrier1Code1:0
PLMN21601
4G feltöltési frekvencia 8520
4G letöltési frekvencia 8110
Band 20Hálásan köszönöm a válaszaitokat!
-
Marcelldzso
tag
válasz
lionhearted #12515 üzenetére
Nem akarok boltot linkelni de például 2db ilyennel:
Wifi antenna kábel 15M-es RP/sma dugó-RP/sma hüvely 6GHz-ig
Vagy ez kültérre nem megfelelő?
Közben megnéztem 1.8km-er a távolság a toronytól. Nincs domb vagy ház közöttük.
LTE infó a toronyról:
version3
MCC216
MNC01;30Esetleg többe kerül a leves, mint a hús és vegyek SXT LTE6-ot vagy LHGG LTE6-ot?
(kültéri UTP-m az van dobon.) -
válasz
lionhearted #12500 üzenetére
Megnéztem egyik kliensem gépén neki is még 48 előtti van és ott sincs auto funkció.
-
válasz
lionhearted #12332 üzenetére
erre telik
-
bacus
őstag
válasz
lionhearted #12251 üzenetére
Ami egyébként tényleg marhaság...
Nem lenne probléma, ha beállna a jó értékre és csak cli -ben módosítható, hanem van, hogy nem engedi a beállításokat leokézni, mert ez az érték nincs kitöltve
-
válasz
lionhearted #12171 üzenetére
Jaja 😊
-
Beniii06
addikt
válasz
lionhearted #12171 üzenetére
De akkor miért írta utólag odaszerkesztve "866", ha nem arra gondolt?
-
törölt tag
válasz
lionhearted #11876 üzenetére
Áru keresőn iszonyat katyvasz volt akkor. De én pont az újabbat kerestem a gigabites dupla port miatt.
Annyira már nem mentem utána, hogy összehasonlító teszteket keressek az 1core mipsbe vs 4core arm kivitel között.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- EA Sports WRC '23
- Bestbuy játékok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Hegesztés topic
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest