- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgy
senior tag
válasz
Zwodkassy #2997 üzenetére
Azt hiszem a géppel lesz valami "gond", lehet céges biztonsági beállítás nem engedi a winboxot (se a dude-ot) futni (McAffee tűzfal). Viszont ugyanezen a gépen futó virtuális gépen (XP) simán megnyílt a legfrissebb winbox is. Ahogy mondtam új vagyok, nem ment elsőre a frissítések letöltése, mármint hogy hol keressem, de végül meglett a packages alatt (nyilván, ugye
).
Szóval most, azon kívül, hogy kicsit kényelmetlen a vm alóli használat, úgy látszik minden ok. -
mgy
senior tag
Srácok, nagyon kezdő vagyok a témában, elnézést, ha buta a kérdés.
Tönkrement az eddigi router, előszedtem egy korábban kíváncsiságból vett, de soha nem használt mikrotiket. Még nekem is sikerült kicserélni a régivel, elindítani rajta a netet, de most tovább nem nagyon megy.
Azt látom, hogy tök régi firmware van rajta, gondoltam frissíteni kellene, de ha a frissen letöltött netinstallt indítom, nincs semmi a router listában. Amit még jobban nem értek, a mikrotiktől letöltött winbox nem is indul el a gépen (w7), próbáltam a kompatibilitást visszaállítani XP-ig, de semmi, semmilyen üzenetet sem kapok.
Tudnátok segíteni, mit csináljak? Kösz! -
Azt látom, hogy nálam Digi FTTH területen, bridge üzemmódba állított ONT után a saját MikroTik routerem a Digi honlapján megfelelő/hasonló IPv6 címeket vesz fel.
Digi honlapján: IPv6 tartományok
kliens - 2a01:36c::/32
delegated - 2a01:36d::/32Nálam a MikroTik routeren:
pppoe-out (Wan) interészen : 2a01:36c:3001:513e::xy/64
Lan oldali bridge interfészen : 2a01:36d:3001:513e::xy/64
és természetesen minden iterfészen van Local cím is: fe80::xxxx:xxxx:xxxx:xxxx/64 -
Ablakos
őstag
A simple queues alatt lehet commentet adni azoknak a klienseknek, akik a dhcp server alatti leases-ből kerülnek ide? Nekem nem jelenik meg a comment (vagy nem jó helyen keresem).
-
poli27
veterán
válasz
Zwodkassy #2988 üzenetére
Ez a beállítás a Telekom szerint... valaki aki jobban vágja ezt meg tudná nekem nézni?
pmbe adok temawiever elérést délután,csak hogy lássam én is mi a titok
.
A Magyar Telekom által használt allokált IPv6-os címtartományok, melyekből előfizetőink IPv6 címet kaphatnak:
2001:4c48::/32 (vezetékes)
2a00:1110::/32 (mobil)
DNS (Domain Name System) szerver címei technológiától függetlenül:2001:4c48:1::1
2001:4c48:2::1
Windows esetén, ha ide kattint itt talál segítséget a TCP/IP protokoll beállításokhoz. (jellemzően az IPv6 engedélyezve van alapbeállítás szerint)Vezetékes digitális elosztók (kábelmodem vagy home gatewayek (HGW) működése DOCSIS hálózaton:
A HGW Internet felőli oldalára egy /64-es IP subnetből 1 db. IPv6 címet kap
A HGW 1db /56 IPv6 prefixet is kap, melyből az első /64 prefix a LAN oldalon kerül felhasználásra. A /56 prefix többi részét az ügyfeleink által telepített plusz routerek használhatják (kérhetik DHCP-vel) prefix delegálás keretében további interfészeik IP címmel ellátására
A kiosztott /56 prefixek általában változatlanok hosszú ideig egy adott végponton, de bármilyen Telekom oldali hálózati átalakítás vagy HGW csere esetén a delegált /56 prefix megváltozhat
HGW-ekben van DHCPv6 (Dynamic Host Configuration Protocol) szerver és SLAAC (Stateless Address Auto Configuration) támogatás is az ügyfeleink helyi hálózata számára
HGW-ekben alapértelmezetten az IPv6 tűzfal úgy van konfigurálva, hogy Internet felől ne lehessen IPv6 kapcsolatot létrehozni az ügyfeleink helyi hálózatai felé. Ez a funkció a HGW beállításaiban, jellemzően a http://192.168.0.1/ címen kikapcsolható
Kábelmodem vagy bridge módban használt HGW esetén a modemre kapcsolódó ügyfél eszköznek kötelezően DHCPv6-ot kell használnia, ott az SLAAC nem támogatott -
Bile Demon
őstag
Nekem továbbra sem megy az IPv6 routolás.
Megpróbáltam beüzemelni a Hurricane Electric-es tunnelt. Amit már használtam régebben, igaz akkor a PC-n volt a tunnel vége és nem a Mikrotikben. Akkor működött is.
Eredmény:
A tunnel statusz alatt nincs semmi. Nem indulnak el a számlálók, se a link uptime, se a link downtime. Hogy miért? Azt nem tudom.
Gondolom emiatt a default gateway és a tunnel IPv6 címe is elérhetetlen... -
Bile Demon
őstag
Szerintem:
LAN oldali bridge interfésznek is ki kell osztani címet. Olyat, ami a routolható címtartományban van, de nem ugyanaz a subnetje, mint a WAN interfésznek.
DHCPv6 szervert megszüntetni. (Nálam nem működött, de nincs is rá szükség, automatikusan kapni fognak IPv6 címet a PC-k, ha a LAN interfésznek adsz címet és beállítod az announce flaget).A pool méretét én /64-re állítanám. Az igaz, hogy a kábelmodem /56 prefixet ad, de a poolból praktikusabb /64 címeket kiadni. Most szerintem az történne, hogy a /56 címtartományt tartalmazó poolból 1db /56 címet tudnál tovább osztani.
-
bambano
titán
állítólag a mikrotik is beszél már stp-t a switch chipein.
tudtok erről valami konkrétumot? -
"Gépen (win7, centos7) úgy tűnik megy rendesen. Nekem csak androiddal nem jó. (A tableten nexus 7 2013, már 6os droid van, ott is nagy a lag, ha bekapcsolom az ipv6-t)"
Talán ez lehet a megoldás?
Bosszantó IPv6-hiba keseríti meg a telekomosok életét
http://www.hwsw.hu/hirek/56684/telekom-ipv6-ip-android-wifi.html
-
válasz
Bile Demon #2963 üzenetére
Ha "mindent" akarsz látni, akkor "ipconfig -all" vagy "ipconfig /all"
-
válasz
kammler #2974 üzenetére
3.sor: DSU - Dynamic, Static, Unreachable
4.sor: DAC - Dynamic, Active, Connected
Ráadásul a 3-on a Distance=1, a 4-en pedig Distance=0. Ha két azonos feltételeknek megfelelő route bejegyzésed van, mindig a kisebb értékű a nyerő (kisebb költség, rövidebb útvonal). Ilyenkor a másik kékre vált. -
Bile Demon
őstag
válasz
Zwodkassy #2972 üzenetére
Frissítettem a 6.38.1 verzióra, de továbbra sem megy át az IPv6 forgalom a Mikrotiken.
Látsz valami olyat az utolsó képemen, ami problémát okozhat?
Az IPv6 Route List nálad is hasonlóan néz ki? (3. és 4. bejegyzést nem értem, ugyan az a cím, mégis kettő van belőle és az egyik nem elérhető) -
-
válasz
nyilasmisi #2957 üzenetére
Úgy néz ki, csiszolgatják az IPv6-ot a srácok:
RouterOD 6.37.4
*) winbox - show errors on IPv6 addresses;RouterOD 6.38.0
*) webfig - show ipv6 addresses correctly;
*) winbox - show proper ipv6 connection timeout;
*) ipv6 - added "no-dad" setting to ipv6 addresses;
*) ipv6 - fixed "accept-router-advertisements" behaviour;
*) ipv6 - moved empty IPv6 pool error message to error topic;RouterOD 6.38.1
*) winbox - show dynamic IPv6 pools properly;
*) winbox - show errors on IPv6 addresses; -
bacus
őstag
-
A Digi honlapján fent vannak az IPv6 (és természetesen az IPv4) alap információk:
http://digi.hu/ipv6
Gondolom ehhez hasonló a többi szolgáltató honlapján is létezik -
bacus
őstag
ipv6
Tegnap router frissítés után itthon (digi) megint aktiváltam az ipv6-t, voltak javitások, hátha változott valami, de az a problémám ugyanaz:
Ha engedélyezem az ipv6-t, akkor az androidos telefonok, tabletek belassulnak. Kicsit nézegettem, és míg pc-n megkapja a gatewayt, addig az androidon (legalábbis a telefonomon, note4 5.1.2 android), ott a network info azt mondja:
"No IPv6 gateway found on device."
Gondolom ez a rettenetes belassulás oka, hogy próbálkozik először ipv6-on, de nem tud, erre visszaváltanak ipv4-re. Van erre valami megoldás? -
Bile Demon
őstag
válasz
Zwodkassy #2962 üzenetére
Miután beállítottam a LAN oldalra a ::81/64 címet (a poolbol) automatikusan kap címet és Default Gateway-t a PC.
A PC-ről a Default Gateway-t tudom pingelni, mégse működik!Kell e még bármit konfigurálni a Mikrotiken, hogy routolja az IPv6 forgalmat az interfészei között, vagy ez automatikusan megtörténik? Mert én csak annyit állítottam, be, hogy:
WAN interfész DHCPv6 kliens (prefix + address kérés)
LAN interfész manuális címkiosztás a poolbol (a kapott prefix van az elején).
Minden más dinamikusan létrejött. -
válasz
Bile Demon #2960 üzenetére
Ha a routerből tudsz pingelni IPv6-os címeket (pl Google : •2001:4860:4860::8888 és •2001:4860:4860::8844), akkor ez pipa.
Ezután nézd meg a Windows IP aktuális IPv6 konfigját: IPv6 cím, Gateway.
Ha nincs Gateway, akkor nem fog menni a ping sem... Mint az közismert, Mr Teufel :-) -
poli27
veterán
Telekomnál a dhcpv6 klienset milyen beállításokra kell tenni, tudnátok segíteni?
-
Bile Demon
őstag
válasz
Zwodkassy #2955 üzenetére
Megadtam a ::81/64 címet a pool-ból.
Lett is egy értelmes, globális címe a LAN oldali interfésznek.Ez után, már kapott is IPv6 címet a Mikrotik mögötti PC.
(Már akkor, amikor még a DHCPv6 szervert nem is engedélyeztem a LAN oldalon.)
A felső 64 bit megegyezik a router LAN interfész címével, az alsó 64 bit, meg valami random (vagy MAC address alapján generált).
Ennek ellenére nem működik.
ping -6 google.com, a név feloldás működik (IPv4-en keresztül gondolom), de nincs válasz...A DHCPv6 szerver engedélyezése után, nem történik semmi. (bindingsnél semmi), mondjuk ha jobban belegondolok, a pool, amit a WAN oldalon kapott a Ciscotool egy /64-es tartományt már teljesen el van használva, a LAN interfész címére (poolnál used prefixes: ether2-masterhez a teljes /64 tartomány).
Vagy ez nem gond, ebből kellene egyedi címeket osztania? (már ha működne)
A Mikrotiken belül a Tools / Ping-nél jön válasz az IPv6 szerverektől a pingre.
A PC-ről is tudom pingelni a Mikrotik LAN és WAN interfész címét (válaszolnak), de az interneten lévő szerverektől nem jön válasz.
Már csak arra tudok gondolni, hogy a gateway beállítás nem jó, vagy a routolás, mert LAN-ról és netről is el lehet érni a Mikrotik interfészeit...
Rosszat kereteztem be, de a két alsó cím megegyezik, a kék sorra mégis azt mondja, hogy "unreachable". -
válasz
nyilasmisi #2957 üzenetére
"Nekem valamiért ilyen hülye ip-t ad aminek ráadásul hiányzik az eleje. Láttál már ilyet?:"
Melyikre gondolsz? Az első sorban lévő "Disabled"-re?
-
kammler
senior tag
Azt meg lehet csinálni, hogy ha egy Ethernet port teljesen különálló, akkor arra ráengedjen mindent? Tehát DMZ. Mert működik egyféleképp, NAT, de akkor nincs ugye VPN pl. (tűzfal).
-
A "gond" viszont az, hogy a MikroTik ROS a DNS szerver címeket hírdetés formájában teszi közzé. Azaz nem DHCPv6 szerveren keresztül. Viszont a WIndows DHCPv6-on keresztül várná a DNS címeket is.
IPv6 címed lesz, de DNS nem. Ezeket manuális kell beírnod, ha csakis és kizárólag IPv6-on keresztül akarsz kommunikálni az internet felé.
Amennyiben IPv4 + IPv6 is megy a Windows-od alatt, semi dolgod, szépen fog működni minden (legalább is ezt fogod látni:-) -
válasz
Bile Demon #2953 üzenetére
"Amiről sejtem, hogy gond lehet: a LAN interfésznek nem állítottam be IPv6 címet, csak egy link local címe van. (Jó az úgy, vagy mit állítsak be?)"
Hát igen. Ahogy az IPv4 esetében, úgy az IPv6-nál is, a DHCP szervernek rendelkeznie kell (!) érvényes IP címmel. Ezt kihagytam a hozzászólásomból.
Én a LAN oldlai Bridge interfészemnek a következőt adtam meg:
- Address : ::81/64 - azért 81, mert az IPv4 címének a vége is ez :-)
- From Pool : a Wan oldali DhcpClient által létrehozott
- Interface : értelemszerű
- EUI64 (*) : én nem használom
- Advertise : pipaEUI64 (*) : IPv6 cím generálása az adott interface MAC Address felhasználásával
-
Bile Demon
őstag
válasz
Zwodkassy #2947 üzenetére
"Nekem Digi van, cask erről tudok nyilatkozni:
- Wan iterfész: ezen DhcpClientv6, Address és Prefix pipa (igénylés), megadtam egy Pool-t, és a PoolPrefixLength=64 (a Diginél 64 bit). UsePeerDns és AddDefault Route pipa.
- Lan oldal: itt a Bridge interfészre definiáltam egy Dhcp-Server-v6-t, ahol is a előzőleg megadott IpV6Pool-t használom, adom meg. A gond akkor van, ha ez nem jön neked létre."Megpróbáltam pontosan így, ahogy írtad.
WAN interfész kap egy címet ami így néz ki:
2001:xxxx:xxxx:9500:aaaa:bbbb:cccc:dddd:eeee:ffff/64
Ez szerintem jó, internetről tudom pingelni a Mikrotik WAN interfészét, tehát odáig routol a Cisco.És létrejön egy pool, benne egy /64-es címtartománnyal:
2001:xxxx:xxxx:9580::/64Ebből hogy lehet értelmesen tovább osztani?
Van egyáltalán lehetőség így, arra, hogy a Mikrotik mögül elérjem az IPv6-os szervereket?LAN interfészre (nálam ether2 switch master) beállítottam a DHCPv6 szervert, megadtam a poolt, engedélyeztem. A kliens PC-k NEM kapnak IPv6 címet ettől a szervertől.
Amiről sejtem, hogy gond lehet: a LAN interfésznek nem állítottam be IPv6 címet, csak egy link local címe van. (Jó az úgy, vagy mit állítsak be?) -
válasz
bambano #2948 üzenetére
"mert az okosok úgy gondolták, hogy a helyi hálózaton úgy osztanak ipv6-os ip címet, hogy az ethernet kártya mac címéből, ami 48 bit, fix módszerrel csinálnak 64 bitet, az lesz a v6-os cím egyik fele. a másik felét kapod a szolgáltatótól"
De ez csak SLAAC (StateLess Address AutoConfiguration) esetében igaz, ha jól tudom?
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #2950 üzenetére
ha nem fix algoritmus alapján osztod az ip címet, akkor kell valami arp protokoll szerűség.
arp6 meg konkrétan nincs.
hogy az nd tud-e ilyet, azt még nekem is el kellene olvasnom a szabványbanegyébként tökre jó, hogy az ultramodern csúcsszuper ipv6 a vénséges decnet phase4-ből lopkodja az ötleteket... nincs új a nap alatt, csak újszülött.
-
Bile Demon
őstag
Annyit sikerült kideríteni, hogy a Cisco megkapja a /56-os prefixet. (saját státuszában kijelzi).
Viszont a DHCPv6 szervere /64-es címeket oszt. Vagyis köthetek a LAN oldalára 255db gépet és mindegyik kapna egy /64-et.
Mondjuk én csak 3-4 géppel próbáltam, de mind megy rendesen kintről is el lehet érni őket és ők is kilátnak a netre.
A DHCPv6 beállításai közt nem hagyja megváltoztatni a delegált prefix hosszát. A 255 kiosztott cím számát, ha csökkentem, akkor sem, fixen /64-et kap mindig a Mikrotik DHCPv6 kliense. (hiába állítom a hintet)A Mikrotik DHCPv6 klienssel kap egy db /64-es címtartományt, ez bekerül a IPv6 poolba. Ezt az egészet el is viszi a ether2-master (LAN oldal).
A Mikrotik mögé ötött PC kap IPv6 címet, vagy csinál magának stateless módon, de nem látja az IPv6 netet. És nem tudom miért, van default route és gw is.
Mondjuk IPv6 címet azt nem osztottam ki az ether1-nek, mert nincs miből... Ha kiosztok neki, akkor meg az ether2-master-nek nem jut. -
bambano
titán
válasz
Zwodkassy #2947 üzenetére
"/64-es prefix 1db subnet. /63-as 2db subnet, /62-es 4db subnet lehetséges. Még nem egészen vágom miért": azért, mert az okosok úgy gondolták, hogy a helyi hálózaton úgy osztanak ipv6-os ip címet, hogy az ethernet kártya mac címéből, ami 48 bit, fix módszerrel csinálnak 64 bitet, az lesz a v6-os cím egyik fele. a másik felét kapod a szolgáltatótól.
szerintem pazarlás, de ez van, ezt kell szeretni.
-
válasz
Bile Demon #2946 üzenetére
"És mi lett a megoldás?"
Egy Hap Ac Lite-ból kimásoltam a Default Config-ot :-)
"IPv6"
Nekem Digi van, cask erről tudok nyilatkozni:
- Wan iterfész: ezen DhcpClientv6, Address és Prefix pipa (igénylés), megadtam egy Pool-t, és a PoolPrefixLength=64 (a Diginél 64 bit). UsePeerDns és AddDefault Route pipa.
- Lan oldal: itt a Bridge interfészre definiáltam egy Dhcp-Server-v6-t, ahol is a előzőleg megadott IpV6Pool-t használom, adom meg. A gond akkor van, ha ez nem jön neked létre. Azaz nem kapsz ilyet a Telekom-tól. Bár ha jól látom, te a Cisco Epc3925 után vagy kötve. Szerintem mivel ő kapja meg "kívülről" a "public" IPv6 címet és prefixet, így te már nem lehet tovább "adni". Még nekem sem minden világos az IPv6 technikában.
Ugyanis nekem van több MikroTik-em otthol? switch és AP. Ezek sem kapnak már a "fő" MikroTik router után prefix-et (vagy címet ?, most nem is tudom :-).
És valami olyat is olvasgattam a neten, hogy /64-es prefix 1db subnet. /63-as 2db subnet, /62-es 4db subnet lehetséges. Még nem egészen vágom miért :-( -
Bile Demon
őstag
válasz
Zwodkassy #2945 üzenetére
És mi lett a megoldás?
Nekem egyelőre még működik.
Más:
Már csak az IPv6-al vagyok elakadva.
(Telekomos kábelneten van IPv6, ami működik is, ha a PC a Cisco EPC3925-be van dugva közvetlenül.)Mikrotikben beállítottam a DHCPv6 klienst. (Request és Prefix pipa)
WAN port kap egy címet, ami kintről elérhető és az IPv6 poolba egy /64 címtartományt kapok. Sehogy sem tudok /62 /60 vagy /56 tartományt igényelni. Ennek nem tudom mi az oka?
A poolbol kiosztok címtartományt (/64-et jobb híján) a belső hálózatra.Belülről tudom pingelni a belső és külső interfészt is, de az internetet nem éri el. Az internet felől is tudom pingelni a külső interfészt, de nem lát be.
IPv6 tűzfalnál minden üres. -
válasz
Bile Demon #2936 üzenetére
Sajnos ezzel detto ugyanígy jártam én is :-(
Annyi eltéréssel, hogy én 6.37.3-at tettem rá vissza, de azzal is ugyanolyan fos volt :-( -
Bile Demon
őstag
válasz
SimLockS #2943 üzenetére
A konfigurált eszközön:
/export file=probaKeletkezik egy proba.rsc a fájlok között (azt lehet drag and drop-olni winboxból PC-re).
A többi eszközön meg:
/import proba.rscszerk: Ami fontos: importálás előtt törölni kell minden beállítást! (Reset Configuration és "No default configuration"-t bejelölve)
-
SimLockS
tag
válasz
Bile Demon #2942 üzenetére
Köszi.
Ekkor fájl képződik, vagy kiírja és másolgatni kell? -
SimLockS
tag
válasz
Bile Demon #2938 üzenetére
Hát akkor lehet, hogy az sem segített volna... :-)
Nekem olyan nyűgöm szokott lenni (máig nem tudtam megoldani), hogy több azonos típust szoktam telepíteni, ezért csináltam egy "alapkonfigot". Az az elképzelés -ami soho cuccoknál megy is-, hogy default config lementés, másik azonos cuccra (hw és sw verzió is azonos) rátöltve, csak pár beállítás és mehet használatra az eszköz. Mégsem működik. Webes felületről csinálnám mindezt. Ha jól látom, nem áll át router/ap stb. módba, hiába olyan eszközről mentem, ami "készen van". Tapasztaltatok hasonlót? Van rá megoldás? (Pár beállítás megtörténik, de átnézni, hogy mi az ami nem, nagyobb szívás, mint nulláról kézzel megcsinálni újra)
-
Bile Demon
őstag
válasz
SimLockS #2937 üzenetére
Bevallom, nem húzgáltam ki.
Végül régebbi szoftvert (6.37.1) tettem rá, reseteltem és helyre jött!
Utána rámásolásos módszerrel rátettem a 6.38-at, és nem romlott el.
Mondjuk továbbra se nevezi el az ether1-et ether1-gateway-nek, illetve ether3 4 5-t -slave-nek, de a szkriptet megnézve, abban sincs benne az átnevezés, biztos valami újítás lehet, hogy ne legyenek olyan hosszúak az interfész nevek. Ettől eltekintve rendben van. -
SimLockS
tag
válasz
Bile Demon #2936 üzenetére
Resetelés előtt minden interfészről lehúztad a kábeleket? Úgy rémlik, hogy az is befolyásolja, hogy hogyan indul el... ( hacsak nem keverem más gyártók routerével
)
-
Bile Demon
őstag
üdv mindenkinek
Van itthon Mikrotik hAP AC Lite és 750r2 ezekkel elvoltam, de az utóbbit szerettem volna upgradelni.
Probléma a következő:
Vettem egy Mikrotik Routert. RB750Gr3
Első bekapcsoláskor lefutott a "Default Configuration Script", ami úgy állította be, hogy:
-A WAN port DHCP klienssel kap címet
-Az Ethernet interfészeket átnevezte (az ether1 mondjuk nem kapta meg a szokásos -gateway nevet, ez is furcsa volt)
-ether2 switch master port, stb.
-létrejöttek a szokásos tűzfalszabályok
Ezek után az első dolgom a Packagek frissítése volt (6.38-ra), majd a firmware frissítése a legfrissebbre (3.35-re, gyárilag 3.34 volt)
Majd utolsó lépésként lefuttattam a Reset Configuration parancsot (Do not backup-ot bepipáltam, keep User Configuration -t pedig nem)
Újraindult és arra számítottam, hogy újra le fog futni a "Default Configuration Script" és elkezdhetem az érdemi konfigurálást, (ami nálam kb. a port forwardok beállítását jelentené, + IPv6 tűzfal.), de eddig már ez előtt elakadtam:
A Default konfigurációs szkript össz-vissz annyit csinál, hogy az ether1-nek ad egy 192.168.88.1 címet. Ha a Quick set-et lefutattom (Router-t választom), akkor ugyen működik Routerként, de:
-nem nevezi át az interfészeket
-a tűzfal szabályok üresek
-egyéb hiányok, nem részletezemNekem úgy tűnik, hogy felülíródott a "Default Configuration Script".
Nem tudom, mit ronthattam el, nem először csinálok ilyet, én tehetek róla, vagy bugos?
Hogy tudnám visszaállítani olyan állapotba, mint ahogy első bekapcsolásnál szokott lenni?
Hogyan tudnám visszaállítani a "Default Configuration Script"-et?
(Reset gombot már használtam, az után se a normál szkript fut le, hanem az, ami nem nevezi át az interfészeket és nem hozza létre a tűzfal szabályokat.) -
E.Kaufmann
veterán
A Mikrotik routerek tudnak stunnel képességeket? Be lehet állítani pl, hogy SMTP esetén nem direktbe lógatjuk ki a 25-ös portot titkosítás nélkül, hanem kint 465-ösön figyel a Mikrotik, SSL kapcsolatra várva és a belső 25-ös eszköz már titkosítatlanul kommunikál a Mikrotikkel? Van erről valami jó leírás?
-
bacus
őstag
válasz
nyilasmisi #2933 üzenetére
próbáltad kiválasztani is? mert eddig nekem is ment...
rábökök, de marad a current release, a frissebb verziót nem mutatja. Van még benne bőven bug, de jó lesz. Eddig sem volt ez sürgős, majd kész lesz, amikor kész lesz
-
bacus
őstag
Hmm, eddig nem tudtam róla, csak bétatesztelőknek látszik, de a linkeden jelentkeztem, próba és...
HIÁNYPÓTLÓ !!
Még kell csiszolni, mert pl frissíteni nem tudom a ROS-t
, a package managerben csak a current release kiválasztható, de nekem nagyon bejött. Sokszor csak azért kellett egy szgép, hogy minimálisan belenézzek, na erre ez több mint tökéletes.
-
kammler
senior tag
Próbáltam routeros-t PC-n is, vagyis "szerveren", egy Proliant microserver N40L-en (AMD Turion(tm) II Neo N40L Dual-Core Processor) az persze jobban bírta szusszal.
-
kvarc
tag
válasz
MasterDeeJay #2921 üzenetére
Valószínű, hogy a kapcsolatok száma miatt is terhelt a processor. A sok kis csomag is erőforrás eszik. A 951-es nagyon a CPU határát fogja feszegetni a 50-60 játékossal. Esetleg egy hw nat támogató router lehet a megoldás (pl: Ubiquiti lite).
-
válasz
kammler #2925 üzenetére
"Fórumot nézve routeros7-el is mit művelnek, ha jól látom évek óta. Kérdik, hogy mi a helyzet vele, Csávó, valami Normis röhögve írja, hogy majd valamikor meglesz."
Pedig ez ilyen.
It's done, when it's done.
Szerintem senkinek se az érdeke egy bugos, hibás verzió szándékos kiadása, csak azért mert "itt az idő!" -
kammler
senior tag
válasz
SimLockS #2923 üzenetére
Összegyúrnám én ezeknek a mafla fejét. Fórumot nézve routeros7-el is mit művelnek, ha jól látom évek óta. Kérdik, hogy mi a helyzet vele, Csávó, valami Normis röhögve írja, hogy majd valamikor meglesz. Meg épp mit írnak újra benne az alapoktól. Amit írtam az RB3011-re az a 6.38-as verzióval volt. Meg mikorra akarják őket összegyúrni? Milyen életciklusa less ennek az RB3011-nek pl.? Majd két év múlva? Akkor meg már azért nem foglalkoznak vele mert jönnek az újak.
-
-
kvarc
tag
válasz
MasterDeeJay #2919 üzenetére
100/100 net meg megy a rb951 mikrotikkel. 200-230 Mbit között több nem fog menni vele (951). Ha sok 15+ tűzfal szabály van akkor lassabb ennél is. A wifi használat tovább fogja lassítani. Szerintem a 951-be nem marad fejlesztési lehetőség. És itt kezdődik a mikrotik "átok", gyors nethez ccr sorozat javasolt.
-
100/100-as Digi üzleti fixip-s pppoe net, valamint kb max 100-120 játékos kliens (rust, 7dtd, cod), ftp, 1 irányba eoip.
Jelenleg RB2011-es van max 50-60 playerrel de UPC-s neten de költözik más helyre az egész és a 2011-est nem vihetem. Rustba átvállaltam egy 80 playeres szerver üzemeltetését és a jelenlegi UPC 6mbit már 25 player felett lagol, nekem meg rágják a fülem a szerver miatt.
Elég-e hozzá RB951-2nd?
Úgy értelmeztem visszaolvasva hogy pppoen mikrotikból nem mindegy milyet rakok alá, ha később esetleg növelem a netet akkor mire számíthatok? -
SimLockS
tag
Fasttrack-kel szinte biztosan jó lesz, de az elkerülte a figyelmemet, hogy nem pppoe kapcsolat lesz, hanem sima DHCP-s. Így az adatlapon szereplő átviteli sebességeket veheted alapul nyugodtan! (Legalábbis szerintem)
Úgy látom otthoni felhasználásnál ez nem jelenthet problémát, vinni fogja... -
Wiki szerint a 2011 széria összes portja támogatja a Fasttrack opciót, feltéve ha a megadott feltételeknek megfelel a te felhasználásod.
Akár most is leellenőrizheted, ha leterheled a routert kikapcsolt, majd bekapcsolt Fasttrack mellett mekkora a differencia a kettő közt. Nem lineáris a teljesítmény igény, de lehet egy közelítő képed mekkora teljesítmény marad ami várhatóan elég lehet-e egy 500-as nethez.mod: most látom, wikin épp a 2011 szériát hozzák fel példaként. Szerintem jó lesz, VPN-el együtt is.
-
quby
őstag
válasz
SimLockS #2909 üzenetére
Azért kérdem mert most digi 200-ast simán kihajt. Még egy VPN is belefér. és ugy tudom a pppoe elég sokat kivesz belöle. De költözés miatt valszinű UPC lesz, és nem tudom hogy merjem e az 500-as netet rendelni. A költözés sokba kerül, úgyhogy új routerre nem fussa...ha nem bírja, akkor marad a 200-as net.
-
quby
őstag
Sziasztok!
Tudom hogy ki volt már párszor tárgyalva, de most hirtelen sehol nem találom a választ a kérdésemre.
UPC (tehát nem pppoe) esetén a 2011 elbir az 500-as nettel (mondjuk 15 tüzfal szabályal) -
válasz
mikej95 #2904 üzenetére
"Az új router a ház közepére fog kerülni a földszinten. 70 m^2-es családi házról van szó, földszint, teljes telőtér, persze hálós vasbetonnal elválasztva, mivel az jó tesz a jelerősségnek."
Az előző hozzászólóhoz hasonlóan én is a "több jobb" elvet preferálom. Emeletenként letennék egy access pointot, horizontálisan eltolva egymáshoz képest. És mivel nincs szükséged jelenleg AC-s wifire (hiszen még G-s eszközöd is van), inkább két hAP lite-ot vennék. A kettő együtt még olcsóbb is mint egy hAP AC lite.
-
runner 125
nagyúr
válasz
SimLockS #2905 üzenetére
Végül én is így oldottam meg.
Beruháztam egy Mikrotik hAP AC routerre, ami megy a nappaliba, a ház közepébe, padláson át pedig előre lesz kábelezve egy Mikrotik AC-s wAP, a másik irányba, a garázsba, pedig egy sima 2,4-es Mikrotik wAP.
Nagyobb befektetés, de ezt minden IT-s hálózatos cimborám javasolta a kommersz, sok antennás routerekkel szemben...
Reméljük beválik. -
SimLockS
tag
válasz
mikej95 #2904 üzenetére
Én egyértelműen HAP AC Lite-ot választanám, ha egyben akarnám az AP-t és a routert. De én is családi házban élek és ezért nem akarom... ;-)
Inkább önálló router és wap, vagy wap ac, igaz kicsivel többe jön ki, de ahogyan Galla Miklós mondja: "jómagam eszerint korrigálok"... :-) -
mikej95
aktív tag
Sziasztok!
A jelenlegi (TL-WR941N v1 + OpenWrt) routerem az utolsókat rúgja, így cserélnem kell a közeljövőben. Kacsintgatok a Mikrotik felé, mivel végletekig testreszabható, de bizonytalan vagyok benne melyik modell nyújtana megfelelő wifi lefedettséget.
Jelen állásban a router az utca felőli ablak mellett ül a földszinten, szó szerint az ablakon kiszórva a lefedettség felét. Az új router a ház közepére fog kerülni a földszinten. 70 m^2-es családi házról van szó, földszint, teljes telőtér, persze hálós vasbetonnal elválasztva, mivel az jó tesz a jelerősségnek.
A hálózaton 1 (néha 2) PC UTP-n át van bekötve, ezen felül található egy 802.11g és 2-5 darab 802.11n kliens.
Van a környéken pár hálózat, de nem vészes. A router feletti szobában -95 dBm-s jelerösséggel van egy részlegesen fedő hálózat (miközben a rotuerem jelerőssége -60 és -70 dBm között mozog), a leginkább zavart szobában (egy szobával arrébb) viszont teltház van: egy részlegesen fedő hálózat -80 dBm-en miközben a jelenlegi router jele -75 dBm környékén van és -90 dBm alatt minden sávon van valaki.
A net jelenleg 10/1 (3/0.5) ADSL, de cserélve lesz 40/5 (20/2.5) kábelnetre.
Gigabites hálózatot egyértelműen nem használnám ki, tekintve, hogy a SOHO modellek 54 Mbit/s-es wifivel rendelkeznek és szinte minden ezen keresztül csatlakozik, 5GHz kliensekkel szintén nem rendelkezem.
A hAP, hAP AC lite (tower) és a RB951Ui-2HnD amiket kinéztem mint lehetséges jelölteket. Az RB951Ui-2HnD bizotsan jó lenne, de ez egyben a legrégebbi és legdrágbb modell (2013-as) a listámon.
Itt páran biztosan használták már a felsorot modelleket, előre is köszönöm a segítséget.
-
Ablakos
őstag
Az AP adóteljesítményére lehet hatással a cpu frekvencia beállítás?
-
kvarc
tag
válasz
nyilasmisi #2900 üzenetére
De a bellitás rész, hogy a adó teljesítményeket is be kell állitani. Maxon nem is szabályos minden esetben és értelme sincs. mikrotik-nél amig nem volt az antenna nyereség jól beállítva lassabb volt az eszköz, mint beállítás után. Plusz a tx teljesítményt is érdemes minimalizálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- Trollok komolyan
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Projektor topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy ruhás topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Futás, futópályák
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- További aktív témák...
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- AMD Ryzen 5 5500 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Kamerarendszerek telepítése //// Gyengeáramú hálózatok kiépítése //// Informatikai segítségnyújtás
- Hibátlan Apple iPhone 15 Pro - Kártyafüggetlen - 128GB Fekete Titán (87% Akku)
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged