Hirdetés
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Fotók, videók mobillal
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- MWC 2026: Kezünkben a Vivo V70, megvan a magyar ára is
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- iOS alkalmazások
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kenguru99
üzenetére
Most nem vagyok gépközelben (mármint ahol a fotóim vannak), de egyszerűen tesztelheted azzal, hogy egy sík felületet fotózol, ahol saroktól-sarokig mindennek az élesség síkjában kell lennie (fal, tájkép, épület homlokzat, stb).
Ha a kép egyik fele élesebb, mint a másik, ott decenter problémáról van szó.
A 25mm f/1.7 amúgy rendelkezik szférikus aberrációval, ami a focus shift jelenséget okozza, de ebben az esetben nem ez a hiba (sőt ezt én amúgy sem tartom hibának abban az értelemben, hogy ez nem minőségi kifogás, hanem egy adott lencserendszer tervezési sajátosságából adódik). Viszont amikor focus shift-re korrigált fotót lövök (f/4-re rekeszelve, ahol a legélesebb), akkor nagyon kijön a decenter hiba (korrigálatlan fotón kevésbé). Ezt másoktól is hallottam már, szóval nem egyedi eset, csak érdekel volt-e bárki akinek ezzel kicserélték.
Nem mondom, hogy nem tudok így élni vele, mert ezt az objektívet főleg közeli félalakos emberfotóra használom nyitott rekeszen és annyira tökmindegy mi van a kép szélén, mert amúgy is csak középen éles olyankor, csak ha valaha találkozott köztetek valaki olyan 25mm f/1.7-el ami nem volt decenteres, akkor megérné nekem, hogy verjem az asztalt a szervizben.
Redditen olvastam anno, hogy volt akinek (igaz nem Magyarországon) háromszor cserélték és mind decenteres volt, aztán fel is adta, vett inkább egy Leica 25mm f/1.4-et.
Új hozzászólás Aktív témák
- Canon M50 Mark II fényképezőgép 5 objektívvel, konvertekekkel, kiegészítőkkel
- Sony Alpha 7 III váz(30 perc limit off) + Sony 50mm 1.8
- Godox X3N kioldó (NIKON)
- Eladó Nikon D500, 17-55 mm 2.8, 18-140 mm 3.5-5.6, markolat, tartozékok egyben vagy külön
- Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 ( Canon ) - Újszerű -
- Bontatlan Oriflame Love Potion parfüm eladó
- Xiaomi Mi Note 10 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 512GB FHD 400nit 1 év garancia
- Új HP 16 Victus FHD IPS 144Hz Ryzen7 8845HS 5.1Ghz 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Lenovo ThinkPad L460,HD+, 14",i5-6200U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest