Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Dugd rám a telefonod, megmondom ki vagy!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Magisk
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
válasz
gasparzoltan
üzenetére
Pana 14mm f2.5?
-
gasparzoltan
csendes tag
Na, megint én vagyok. A gép esetében az E-M5 Mk2 nyert Link), de most obikkal vagyok bajban. Kéne egy nagyobb látószögű, első körben a Panasonic 15 mm F1.7-et néztem ki magamnak, a cikk szerint Link) egész jónak tűnik, de elég drága. Helyette az Olympus 17 mm F1.8 jó választás? A Panasonic 20-asa már túl szűk lenne. Köszi!
-
80hun
addikt
Van még nekik ezüst de csak így mint ez palacsinta zoom-al. :-)
Egyébként nem érzek különbséget a bajonettben a sima e-m10 és az e-m10m2 között.
Az asszony kapott egy sima e-m10-et. duplakitben:-)Valaki modja már meg hol kapcsolom ki azt a nyomorúlt sugót.

Egyébként faszán össze van rakva.
De a menüt még szoknom kell. :-) -
ati3x
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Persze, meg tudom erösíteni. Pl a fotoklubbvezetö aki szintén csak amatör fotós elökapja a fullframe nikont, rajta egy 400-as 2.8-as fixel. Ami elmondàsa szerint 100 ezer korona volt. És ez csak egy obija. Màskor bejött egy hàtizsàknyi màsik obival. A màsik hapsi sony a7 zeiss kombóval. Egy csaj leicàval.. Vagy egyszer elökerült egy börönd tele hasselblad cuccokkal. Szal majdnem nekem kell elnézést kérni, a kis em5-el. Persze ez így nem igaz,mer pàr klubtagnak meg tényleg alap dslr, söt kompaktja van. Sosem éreztem azt, hogy kinek nagyobb a...
-
már csak azért sem logikus ez, mert az f1,2-nek igenis a dof miatt van értelme (hagyjuk már, hogy a záridőhöz kell, azt kicsit olcsóbban megoldod, ha tekersz egyet a nemlétező iso tárcsán). ott viszont az aps-c szenzornak van 2/3 fé előnye. csak olcsóbban venném meg a panát, na.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jjeahh
üzenetére
Nyílván drágán adnák, a 75-ös, em1, A7, d800... is drága mégis veszik mint a cukrot. Nem te, én lennénk a célközönség egyértelmű. 25/1.8 120e-be kerül, a hipotetikus 0.9-es meg lenne 1000$/€ tuti vennék. Egy ilyen prémium plusz sor vázzal együtt meg van 2millából ez egy középosztálybeli júzernek kb semmi kirívó, hobbiautóra amiket látni sokszorosa megy el a fenntartott jó életszínvonal, 2 gyerek mellett.
-
válasz
jjeahh
üzenetére
Hát ezaz, az ár szempontjából nem épp kedvező Fuji f1.2-es portréja is kapható használt piacon 250 v. fölötte, boltban is "csekély" 330k. Erre a panáé messze 400 fölött, használtan nem létezik. Most még valamelyik kijönne f1.0 obival, ilyen alapon az már fél milka felé lenne. Realitás meg nulla.
Sosem értem a Pana árpolitikáját. OKÉ ez prémium cucc, nem a lúzereknek szántuk. Csak éppen olyan mint Columbo felesége. Beszélnek róla de még senki nem látta (most újságírókat hagyjuk). Nagyon megéri nekik tervezni és gyártani, ha nem veszi senki
? -
jjeahh
nagyúr
Tudom, hogy páran nem szeretitek a manuális kínai csodákat, de ez palacsinta

-
domedee
senior tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Az ideiben már keveredik a bridge és a PL6 gépem. A régi években is van hasonló keveredés, amikor 2-3 gép is keveredik, így egyelőre nem a végleges eredmény. Mint írtam, szerintem, nem mindig veszi ki jól az exif-ből a 35mm-es fókusztávolságot. Az elmúlt 2-3 évben pedig sokkal kevesebbet fotóztam, mnt régebben. Nem csak darabszámban, de a témák tekintetében is. Olyan 2005-től van digitális gépem, szóval vissza akarok menni addig. A 2005-2012 közötti időszak adja a legjobb áttekintést. A legjobb képeim (legalábbis szerintem) is ekkor készültek. Az ezutániaknál valahogy kevesebb időm volt fotózni. Most próbálok kicsit találni több időt rá.
-
-
domedee
senior tag
Végignéztem az elmúlt év képeit. (kielemeztem @scarabaeus ajánlása alapján az Exposureplot progival, évenkénti bontásban). Egyelőre még nem vagyok biztos teljesen az eredményben, mert olyan, mintha nem minden esetben sikerült volna 35mm ekv. távolságot vennie. Meg az is torzítja, hogy nem tudja fényképezőgép szerint szétszedni az eredményeket. Így nem tudom ellenőrizni az eredményeket sem egyelőre. Meg még hátravan a 2009 előtti évek vizsgálata is, amiben benne van 2 év fotózás, amit még az egyetemi újságnak követtem el.
Itt az eddigi elemzés: [link]
Még csak értelmezgetem az eredményt, de addig is meglepőbb az eloszlása a fókusztávoknak, mint számítottam volna. Ha megvan a biztosan korrekt eredmény, az még érdekesebb lesz.
-
jjeahh
nagyúr
Ezek az olcsó adapterek közül szerintem szinte mindegy melyiket veszed, nekem pl. noname kínaiak vannak, amire figyelj az az, hogy a menet kiszedhető, csavarral rögzített legyen, ahogy elnézem a linkelt adapter is ilyen. Viszonylag gyakran előfordul, hogy rosszul van rájuk "vágva" a menet, ezért az objektíven a skálák, feliratok alul vagy oldalt lesznek... az ilyen szédszedhető adaptereknél ez korrigálható.
-
m.albert
csendes tag
Végigtúrtam fotókat. Ezen képen remekül látszódik az Olympus 17/1.8 érdekes optikai hatása, sötét képen, az élesség tartományon kívüli pontszerű fények környékén, van ilyen furcsaság. A jelenséget nem egészen értem, a legtöbb képen nincs, ezen valamiért fokozattan jelentkezik, de létezik. Nem tartom kizártnak, hogy a kb. 90% páratartalom sem tett jót azon az estén.
(képet nem kritizálni)
-
Wa2x_
veterán
Ez jó lesz nekem vagy más márka javasolt? M4/3-M42 adapter
-
"Bár lehet idővel úgyis a mozgó gyerek lesz a szűk keresztmetszet, és 1/100-1/125 kell minimum"
Tutira ez lesz a szűk keresztmetszet! 1/100-nál rövidebb akkor lehet, ha a gyerek rajzol
Fókusz: gyerekhez a 20-as palacsinta mehet, ha manuál fókusszal használja, amit előre le kell játszani fejben (már hogy hol lesz majd a gyerek), ahhoz állítani mindent, és mehet az expó. Gyakorlatot igényel. AF mellett elmulasztott/félig lecsúszott pillanatok nagy százalékban várhatók.
Anno ezért váltottam 20-asról 17-esre... -
.mf
veterán
válasz
domedee
üzenetére
Az "előbb egy-két jobb obi" teljesen jó elgondolás, erre ajánlottam a 20 vagy 25 és 45-öt.
A 19-30-60 sorral csak az a bajom, hogy APS-C gyútávok (FFe 27, 45, 90), m43-on kicsit kapufa (38 elmegy, 120 is bár kicsit hosszabb, de 60 nem az igazi), és pont vannak náluk jobb obik (20 vs 19, 25 vs 30).
Szóval PL6. Beltér, gyerek. Ezek főleg nem kedveznek a 60-asnak:
- mint írtam, 60 beltérre szerintem hosszú. Ha DZK-ed van, akkor tekerd a 40-150-est 60-ra és használd egy ideig úgy, majd tekerd 45-re, hogy számít-e.
- a hosszabb gyútáv miatt is rövidebb záridő kell, és a PL6-osban tudtommal még a régi gyengébb stabi van. Ha a gyerekek nem mozognak annyira, akkor 1/40 és 1/60 saccra, de lehet, hogy inkább 1/60 és 1/80 kéne minimum az éles képekhez. Bár lehet idővel úgyis a mozgó gyerek lesz a szűk keresztmetszet, és 1/100-1/125 kell minimum
- add hozzá, hogy az egyik f1.8 (rekesz 2.2), a másik meg f2.8, közel 1 FÉ amit a Sigmánál zajban kéne kompenzálnod.Hardveraprón és Index fórum Fotós Adok-veszek apróján elég élénk m43 használt piac van, 20 és 45 gyorsan meglenne, de 25-ös is talán egy héten belül.
Ati3x: a 10 f2.8 egy dSLR obi, adapter nélkül is fél kiló fölött van és marha nagy; teljesítményben pedig a tesztelők nem voltak túlzottan elragadtatva tőle, bár inkább a szélek miatt, ami itt lehet, hogy képkörön kívül esne. De inkább az, hogy ez már ekv. 20, szélesebb jobb lenne.
Ismétlem, a Pana 20-as AF-je egy modern vázon (a PL3-hoz képest EM5-tel sokat gyorsult), amíg a Nap még nem tűnt el a horizont alatt, bőven elégséges. A gondok sötétben vannak, hogy huntol 2-3 teljes oda-vissza kört, aminek darabja 1-1.5 s, és még akkor se biztos, hogy fókuszt fog. A 17-es 1 s alatt vagy talál valamit vagy nem, de az meg a becsillanások miatt szívás éjszaka.
45 alá a 15 kissé nagy űrt hagy. Vagy 20-45 vagy 14-25-45, szerintem.
Szerintem próbálj ki egy sima 40-150-est, amilyen olcsó, még ha nem is jön be és továbbadod, a svéd árak mellett, egy hamburger árába fáj csak
Az egy egészen korrekt obi, árához képest meglepően jó. Repnapon meg úgyis rekeszelsz. -
80hun
addikt
-
hegyimorc
senior tag
Csencselős topikba bedobtam egy EM5-öt.
(Egyelőre csak kérdés formájában, szóval az árat én kérdezem, nem te
) -
-
80hun
addikt
Igen kaptam.
Mármint mi van 2 nálad?
Nekem egy kicsit úgy jött le hogy műanyag bajonettes obikkal van gond a vázon, de nem biztos.Az A6000-em most adtam el. Ahelyett kell valami.
A GX7 max az asszonynak néztemAzt tudom hogy 30e visszatérítés már nincs , abból kifutottam.

De -15% van mindenre.
-
jeni
félisten
de az a 10 MK1 nem lesz akciós mert már nincs 30000Ft visszatérítés

nálam 2 van egyelőre,de a gyártónak ki kell,hogy cserélje a hibás bajonettzáras 10MK II vázat!
itt nem az obi műanyag bajonettel van a baj,mert ezidáig semelyik vázon nem volt gond,hanem az új 10MKII vázzal lesz a gond!ha ennyire negatív az Oly 10 MK II váz akkor lehet,hogy a Sony A6000 vagy a Panasonic DMX-GX7 lesz a befutó.
Holnap? Már kaptál értesítést,hogy megérkezett a váz? -
ati3x
senior tag
Hali.
Teljesen egyetértek. A 7.5-es halszemhez teljesen felesleges ay AF. Jó kis obi.. Viszont van sami 12F2. kb 1/3-árban mint az oly 12-es. Szerintem még 12mm-en sem létszükséglet az AF.
A 10/2.8-as samy tejútra? Meg ugye van a kowa 8.5/2.8 aranyáron..

Szal nekem most 7.5 samy halacska van, 12-50 ami ugye nagy, időjárás álló, meg van makró ha esetleg kedvem lenne. Meg elektromos zoom. GM1-en távezérelhető. Kb ezért marad meg.
Mert ugye van már 12-32, optikailag jobb mint a 12-50, most felváltva van az EM5-ön, és GM1-en.
Van még 45/1.8 Jelenleg legtöbbet ezt használom meg a 12-32-öt.
Kéne valami fix 15-25-ös tartományban. a 20-as lenne a favorit, de az af... Reménykedem hogy a pana talán megcsinálja a 3. reinkarnációt a DFD fókuszhoz.. vagy marad az oly25.
Sokat gondolkodtam még a 12-40-en. de.. lett helyette 12-32. Persze nem lehet egy lapon említeni a két obit, max a zoom átfogás hasonló.. szóval a 45 alá kéne vmi fix, és elég lenne.
Gondolkodtam még a 75 1.8-on.. De most inkább afelé hajlok, hogy nagy levegő és egy 40-150/2.8 1-2 éven belül.. Inkább portrézni szoktam, meg a jövöben pár repülönap, meg természet fotó lenne. Ezzel le is lenne tudva a tele zoom. A másik véglet egy 40-150f sötét az amazonról 99 dodóért..

Szóval: a 7.5, 12-32 (12-50 ha makró), kéne egy 15? 20? 25? fix, a 45-ös, ami megvan, meg az "álom" a 40-150/2.8 (és tán még egy EM1
jó áron) Aztán kész is..Apropó az EM1 AF sebessége hogy aránylik az EM5-höz? Hozvalami elönyt a fázis af a követő fókuszban? vagy nem sokat?
-
Studi
veterán
Érdekes leírás. Amit 99%-ban biztosan állítok, hogy ha tényleg gond van, akkor a kiadott példányokat is fogják javítani. Egyetlen hátrány, hogy újra el kell vinni/küldeni a Mintaboltba a javítás miatt, és akkor pár napig nem lesz váz. De még az E-M5 hajszálrepedéses LCD keretét is javították külön, eléggé odafigyel a cég az apróságokra is.

Reméljük erre téved az illetékes is, és rendelkezik bővebb információval.

-
Studi
veterán
válasz
domedee
üzenetére
19 és 30 együtt talán fölösleges. Én inkább vadásznék használtan a helyedben, és keresnék egy 19/20 - 45/60 párost, amíg meg nincs a 12-40.

DOF sorozat: Mlaca szokott ilyenekkel szöszölni, nemrég volt fent teszt a portréobikról, a 60-ast sajnos nem vette bele.

-
80hun
addikt
E-M10II ?????
Na most megvegyem vagy ne.

-
domedee
senior tag
Talán nem voltam teljesen egyértelmű. Nem akarom az összeset megvenni, nem használnám ki őket. A nagyon távlati cél (jövőre, vagy utána…
) talán a 12-40/2.8 lenne, addig viszont maradna a dupla kit obik + a fixek. Viszont nem akarok túl sokat költeni a fixekre sem, mert ha meglenne a 2.8-as zoom, akkor inkább azt használnám. A vázam egyelőre egy PL6. Úgy gondoltam, hogy előbb 1-2 jobb obi, aztán a jobb váz. Ezért nem akarok túl sokat költeni most.
Szóval ezek miatt gondolkodom erősen a Sigma 2.8 sorozatán. Árban nagyon barátságos és dicsérik is a 60/.28 élességét, a többi is kellemesnek mondott. Ha meg már a 60/2.8 megvan, akkor nem feltétlen kellene a 42,5/45-ből valamelyik. Hanem a 30/2.8. Ehhez meg még jöhet a 17/19/20 közül valamelyik.Van valakinek amúgy F-sorozata a DOF-hoz a 17/19/20-as obikkal? Esetleg a 42,5/45-tel? Vagy neten tud valaki galériát ehhez? Csak hogy mennyi az eltérés a valós életben.
Igazából eddig is elvoltam az ekv. 28-cal. Annyira nem éreztem hiányát a nagyobb látószögnek. Illetve a kitobik fényereje is elég volt nagy átlagban. Ettől nagyobb látószöget nem keresek direktben, de természetesen, ha olcsóbban sikerül megoldani, nem tiltakozok ellene.
A 17-esnél az 1.8-ra gondolsz, vagy a 2.8-ra?
Meg azért a fixek esetén az előny több, mint 1FÉ, az csak az alsó végén van a 14-42-nél, utána már több. Tudja valaki a 14-42IIR F értékét a fókusztáv függvényében? Ha nem, akkor majd lemérem magam otthon.
Az új árakat nézem elsősorban amúgy, mert hogy használtan sikerül-e venni, az mindig lutri. Az obikínálat miatt is maradnék az m43-nál. Annyira nem érzem vészesnek a hátrányát a lassabb AF-nek a múlt alapján. Meg nem akarok nagy gépet (DSLR). Csak nem látom tisztán, melyik fixeket tervezzem be, mert ha elkezdem az egyik irányt, akkor már nem akarom meggondolni magam, az sosem költséghatéklony.
-
m.albert
csendes tag
válasz
domedee
üzenetére
Itthon Olympus 12/17/45 fix sor van. Mozgó gyereket ebből a 17-es tudja követni, a 12 és 45 már gyakrabban téveszt.
Egy ilyen fél délutános Olympus 12-40-es tapasztalatom van. A 12-40 2.8-on szerintem van olyan jó mint 12/2 és 17/1.8 ugyanazon a rekesz értékeken, a 45-os nyitott rekeszen élesebb, mint a 12-40-es 40mm-en és 2.8-on.
A 12-40 nekem egy kicsit nagy és nehéz, ezért nem vettem. Ha el tudok már rakni egy nagyobb gépet, akkor ott a Nikon készletem.
Árbarát opció lehet szerintem az váz, Pana 20, Olympus 45 és valamelyik kit objektív lefedni a nagyobb látószögeket. 45 mellé még külön 60 szerintem erősen opcionális.
-
|AP|
veterán
válasz
gasparzoltan
üzenetére
ha a pénz nem számít, akkor e-m5 mk2. Ha számít, akkor m10 mk2. Ha még jobban számít, akkor m10 mk1.
Szerintem ez ilyen egyszerű
-
gasparzoltan
csendes tag
Sziasztok! Gondolkozom az Olympus legújabb gépén, az E-M10 Mk2-n. Eddig egy kis Canon tükröst használtam, de egyre jobban vonz a mikró négyharmad. Ma reggel láttam, hogy van róla egy cikk végre magyarul is, itt: Link. Vagy ti inkább az e-m5 mk2-t javasolnátok?
-
.mf
veterán
válasz
domedee
üzenetére
/ lejárt a szerk. idő, amíg írtam a hsz-t...

AF: A halszemnél nem ragaszkodnék AF-hez. Nappal kicsit rekeszelsz, szinte már fókuszálni sem kell. Meg belenagyítással különben is gyerekjáték. Éjszakai égboltra úgyse mész sokra AF-fel, az alapból manuális téma. A Samyang nagyon jó éles, kicsi, és használtan 60-70k körül felbukkan néha. De halszem.
Használnád-e mind? Nekem ezek vannak: 7.5, 9-18, 12-32, 12-50, 14-150, 17 1.8, 20, 25 1.4, 45 1.8, meg pár régi manuál.
80%-ban csak a 20, 45, 9-18 hármas van nálam, ezeket használom a legtöbbet (ilyen sorrendben), ezek közül is a 20-as az utóbbi fél évben talán 50-60% volt egymaga. Néha még a 25 (koncertekre, esti bulikra - kevés fény), 14-150 (sietős-turistáskodni, meg egyelőre a tele oldalnak, de abban szerintem leváltom egy sima 40-150-re) 7.5 (Tejút), 12-32 (kirándulós kis méret + praktikus tartomány) és 12-50 (időjárás-állóság), de ezek együtt az esetek kb 20%-a.
Tegyük hozzá, az én fotózási szokásaim eléggé mások: nálam utazás, tájkép, városkép, égbolt; portré ritkán, makró még annál is ritkábban.
Ha most kezdeném:
- 20, 45 (vagy 42.5, ha lenne olcsóbban) és 9-18 maradna az alapkit;
- 40-150 (f4-5.6) telének, s nem nagy tétel, 30-32k használtan
- 12-40 talán: lefedné a 12-32 tartományát, 12-50 időjárásállóságát és olyan éles, mint a 17
- 7.5 talán, Tejútra, de ha kijönne valami 7/8/9 f2.8 rektilineáris, inkább azt
- 12-32 max a tartomány + mérete miatt gyalog kirándulni / túrázni / turistáskodniEsetedben, szvsz:
- A 20-as nappalra, elegendő fényben, modernebb vázon elégségesen gyors; de gyenge fénynél lassú, bizonytalan, oda-vissza huntol. Mozgó gyerekekre nem ajánlanám. A 25 f1.8 úgy hallom jól fókuszál még olyankor is.
- 25 1.4 nagyon kérdőjeles, s csak a fényereje miatt venném. Ha beltérben mozgó gyerekeket portrézol, fényképezel, ott több értelme lehet; de otthon inkább meggondolnám, hogy felkapcsolom a lámpát, és a 25 1.8 vagy 20 1.7-est használom
12-40-hez képest 2 FÉ előnye van, ami azért nem kevés. Középen teljesen nyitva is karcol, bokéja jó.
- 17-et minősége miatt (én) nem venném meg (megint), 12-40 hasonlóan éles és fedné. Pedig a gyútávot szeretem, ha élesebb lenne és nem lenne akkora a ghosting, akkor 17-es lenne az alapkitben 20-as helyett. Esetedben az AF miatt lehet jobb a 20-as helyett.
- az opcióidból hiányzik kicsit a szélesebb tartomány. Idővel mentek majd kirándulni, ahol kellhet majd széles obi, hogy ti is és a háttérben a vár, hegy, templom stb is beleférjen. Minimum egy 14-42 IIR-t megtartanék, olcsó (20-25k kitből 0km) és korrekt. Vagy ha fix, 14 f2.5, bár csak kicsit élesebb és csak 1 FÉ a 14-42-höz képest. 12 f2 jó, éles, fényerős, de túl drága. De ha lesz 12-40, akkor téma letudva.
- a 45 mellett a 60-at kicsit közelinek tartom. Beltérbe talán inkább 45. 12-40 mellé viszont inkább a 60-asnak van értelme.VISZONT: ha beltérben mozgó gyerekek, akkor vagy EM1, vagy másik topic, leginkább dSLR. A m43-nak nem erőssége a mozgó téma. MILCből jelenleg max Sony A6000-t mondanám mozgó témára elégségesnek (AF szempontjából még a Nikon 1-ek, de mivel portrét és bokét is emlegetsz, az felejtős).
-
scarabaeus
őstag
válasz
domedee
üzenetére
"Közben én is összeszedem az elmúlt évek termését, hogy milyen gyújtótávokat használtam gyakrabban. Csak hogy lássam, mit használnék a legtöbbet. Ehhez tud valaki valami jó kis EXIF data export progit, amivel ki lehet exportálni automatikusan nagy mennyiségű jpg EXIF adatait excelbe?"
Szerintem nem kell excel export további bütykölésre, van erre külön célprogram, ExposurePlot.
-
.mf
veterán
Egy kis kitekintés
Canon 250 MPx-es APS-H szenzort mutatott be
A célzott felhasználási terület "specialized surveillance and crime prevention tools, ultra-high-resolution measuring instruments and other industrial equipment, and the field of visual expression", tehát nem konzumer és ide egy ideig még talán nem várható, de az irány szerintem meghatározó és érdekes dolgokat vet fel. Van egy erős sejtésem, hogy ezzel eljön a Lumia 1020-szerű megoldások reneszánsza, de nem csak telefonokban, hanem minden fényképezőgépben. Egy kézenfekvő megoldás lenne, ha egy nagy felbontású szenzort raknának a vázba, de a kimeneti kép, bár még mindig elég magas, de kisebb lenne (pl. 100 Mpx m43 -- de csak 25 Mpx-es képet ment, ami még egy kezelhető méret). Rövid gyútávon a környező pixeleket kombinálva moiré-tűrőbb, élesebb képeket kapni. De egy kapcsolóval átválthat "digitális lossless zoom" (crop) módra, 2x (50 Mpx crop) és 4x (25 Mpx crop, 1:1 pixelekkel).
Bár valószínűbbnek tartom, hogy a gyártók a diszkrét lépcsők helyett folyamatos átméretezést fognak választani. Kompaktoknál / csúcskompaktoknál esélyes, hogy fix obis, digitális krop-zoomos gépek is lesznek.Gyurex: néha tűnődöm azon is, hogy lehet, hogy az én 17-esem rosszabb, mert kevesebbet hallom másoktól a ghostingot emlegetni, mint amilyen durva az enyémnél. Nálad milyen?
-
domedee
senior tag
A múltkori fórumtali (+további netes olvasgatás) után sajna elbizonytalanodtam. Meg ilyesmi téma pörög most is.
A célom az volt, hogy az éven beszerzek egy 45/1.8-at. Aztán majd valamikor a többi fixből is.
Ahogyan néztem a következő fix sor van (AF-es obikat nézve). Ha kihagytam valamit, szóljatok.
Alább az én csoportosításom, tudom, hogy nem mindegyik rakható egy csoportba ilyen látószögeknél, de egynek jó ez is.8/1.8: Cuki, de az ára…
8/3.5: Nem sokkal olcsóbb, mint az 1.8, akkor már inkább az.
9/8.0: Ez rajta van a jövő évi karácsonyi ajándéklistámon, már csak a buli kedvéért is, egész olcsó.12/2.0
14/2.5
Ezek már érdekelnének, csak az ára miatt egyelőre nem.
Meg akkor inkább már a 12-40/2.8.15/1.7: Kicsit túlzónak érzem az árát.
15/8.0: Ez rajta van az idei karácsonyi ajándéklistámon, már csak a buli kedvéért is.17/1.8: Gyors AF, kellemes képminőség.
17/2.8: Akkor már inkább a másik három közül valamelyik.
19/2.8: Jókat hallottam róla és olcsó, bár a többi Sigma tesója jobb.
20/1.7: Elvileg jobb, mint az Oly, de lassabb AF.25/1.4: Ez csak a lehetséges minimális DOF miatt érdekel, bár eléggé távlati terv.
25/1.8: Nem biztos, hogy van értelme, ha a többi csoportból már van.
30/2.8: Jókat hallottam róla és olcsó.42,5/1.2: Az ára miatt hagyjuk.
42,5/1.7: Nem tudom, hogy ez vagy az Oly.
45/1.8: Emiatt tértem vissza bridge-ről.
45/2.8 Macro: Van OM bajonettes Vivitar macro obim, majd azzal.60/2.8: Jókat hallottam róla és olcsó.
60/2.8 Macro: Van OM bajonettes Vivitar macro obim, majd azzal.
75/1.8: Portrézni lenne jó, bár eléggé távlati terv az ára miatt, addig is 60/2.8?Ami megmozgatta a fantáziámat, az a Sigma Art sorozata. 19/30/60, mind 2.8 és a három ára egyben 180e alatt lenne, ha mindet megvenném. Használtan meg még olcsóbban. Most elsősorban a fixekből szeretnék beszerezni pár üveget. Viszont azt sem akarom, hogy beszerzek egy adag fixet és utána még, ha már nagyon nem tudom másra költeni a pénzem, akkor a fényerős zoomokból is.
Ugyebár 7-150-ig 2.8-cal lefedhető. Ebből is a 12-40/2.8 tetszik főleg.Szóval szerintetek mivel járok jobban? A cél általános használat + a gyerekeim fotózása. Akik még ugyan nem szaladgálnak, de nemsokára az is eljön és nem akarok vakuzgatni.
1: 19/30/60
2: 17/45/60
3: 20/42,5/60
4: 17/42,5 vagy 20/45 + 60/2.8Képminőségre, AF sebességre, bokeh-ra nézve milyen sorrendet állítanátok fel a fenti csoportokat tekintve? Illetve hogyan viszonyul a 12-40/2.8 az általa lefedett tartományban a fixekkel szemben? A 2.8-tól való természetes eltéréseken kívül.
A mindennapi életben kinek melyik kombó jött be jobban? Közben én is összeszedem az elmúlt évek termését, hogy milyen gyújtótávokat használtam gyakrabban. Csak hogy lássam, mit használnék a legtöbbet. Ehhez tud valaki valami jó kis EXIF data export progit, amivel ki lehet exportálni automatikusan nagy mennyiségű jpg EXIF adatait excelbe? -
m.albert
csendes tag
Lehet. Én már nem merek semmit mondani, mindig kifogom a szar példányokat objektívekből, lassan alig merek használtan venni bármit is. Oly 17 volt az első, amiből úgy néz ki jobbat sikerült kifogni mint átlag.
Szerintem Oly fő előnye, hogy igazából nincs durva hibája. Éles, de van élesebb, hasonlóan, CA, bokeh, peremsötétedés, minden egész jó, egyik sem kiemelkedő. Legalábbis nekem ez jött le egy év alatt.
-
csacsi77
senior tag
Egy hét használat után nem jelentkezett. Bár egy vállpánttal használom, amit az állványmenetbe kell csavarni és így teljesen elfedi a sorszámot.
Régen volt egy Canon 60D-m, ott pát hónap után szimplán a kezem, nedvességétől lejött a sorszámfestés. Pedig nem használtam extrém körülmények között. -
jeni
félisten
-
.mf
veterán
válasz
m.albert
üzenetére
Akkor egy elég gyenge példányt fogtál ki. Nálam látható a különbség élességben, nem elkent szélekhez tovább kell rekeszelni és még akkor sem éri el a 20-ast; de ami még jobban zavar, hogy a pontszerű fényeknek (este a lámpáknak) a középpontra átellenesen olyan zöldes becsillanásai vannak, hogy iszonyat. S mivel sokat fényképezek esti / hajnali órákban, ez számomra teljesen kinyírja.
Gyenge fénynél gyorsabban és megbízhatóbban fókuszál, meg kúl az a hátrahúzható gyűrűs manuál fókusz, de számomra ez nem kompenzálja a becsillanást és gyengébb élességet.Gyurex: persze működik vele, kiváló éles obi, de: a vázhoz képest nagy, nehéz (s a súlypontja is az eleje felé van, ami méginkább orrnehézzé teszi) és drága. Hacsak nincs valamiért nagy szükséged arra a +2/3 FÉ-re, én az Oly 25-öst, vagy ha a sötétben gyengélkedő-huntoló af nem zavar, akkor még inkább a Pana 20-ast választanám.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
csacsi77
üzenetére
"Lehet Sigma lesz belőle, ha f/2,8-on is jó"
Jó, élességért rekeszelni fölösleges, CA-t egyáltalán nem ismeri. Én is használok ilyen üveget panán amúgy... Adnak napellenzőt, tokot hozzá és full fém a borítása. Amit nem szeretek benne: kikapcsolt állapotban "kotyog" valami benne és a fémborítás könnyen hajszálkarcolódik, egy hét használat után már több évesnek néz ki a cucc

-
Studi
veterán
válasz
csacsi77
üzenetére
Pénztárcától függően.
Mindkettő remek obi, bátran ajánlható. És szerintem nem lesz gyengébb a Pana 42,5/1,7 sem. Sok pénzből meg lehet venni Pana 42,5/1,2-t vagy Oly 75/1.8-at, bár ez utóbbi beltérbe hosszú.Ha meg nagyon univerzálisat szeretnél, szintén sok pénzből lehet vadászni Pana 35-100/2,8-at, azzal is kiválóan meg lehet oldani a portrézást szerintem.
-
csacsi77
senior tag
Urak!
Portrézni támad kedvem új kedvesemmel a G7-el. Mik a javaslatok?
Oly 45mm f/1,8? Vagy a Sigma 60mm f/2,8? Esetleg Panából valami?
Minden segítséget köszönök!
-
-
Wa2x_
veterán
Ha valaki tud eladó ezüst E-M5-ről lécci írjon rám privátban, köszönöm!
-
m.albert
csendes tag
Nem hsizek el midnent amit az interneten olvasok. Nekem meg pont fordítva volt, sokáig volt Pana 20, de nem jött be. Egy darabig megvolt mindkettő és végül Pana ment. Nem láttam olyan nagy különbséget az elkészült képekben minőségében, eltekintve nagyon funky JJ Abram lens flaretől, ami néha beüt képeken, amennyivel kényelmesebb volt AF Olympusban. Persze élesebb a kép közepe legtágabb rekeszen, ezt elismerem, de kb. ennyi, még azt se mondanám, hogy sokkal élesebb.
(másrészt feleségem nem tudja mi az rekeszérték, CA, raw, cserébe jobban tetszettek az Oly képei, szóval nem volt opciós igazából melyik megy
) -
|AP|
veterán
utángyártott napellenzőt kerestem a 9-18-hoz, amikor belefutottam ebbe.
Nem is rossz ötlet, szerintetek mennyi esély van rá, hogy nem lenne vinyetta a 9-18-on? Ha jól gondolom, szinte semmi... -
jjeahh
nagyúr
-
need
addikt
Sziasztok...
ha valakit érdekelne esetleg [valami]
-
GyureX
tag
A pana 25mm 1.4-es obijáról mi a vélemény? M10 Mark2-vel kompatibilis? Mert kitobi helyett egy ilyet vennék a váz mellé, ha frankó minden.

Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch 2
- BIOS topic
- Windows 11
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Hardcore café
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4810MQ I 32GB I 1TBSSD I K2100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- 146 - 147 - 166 - 167 - 168 - 169 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Apple iPhone 13 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB ASUS A31 PLUS ARGB 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

?
Mondjuk egyelőre még a megfizethető F1.4-es vagy F1.2-es fényerő is álom mft-re, nemhogy F1.0...

Az egy egészen korrekt obi, árához képest meglepően jó. Repnapon meg úgyis rekeszelsz.
legalább is ezen a látószögön kell a fényerő és a jó rajz.

12-40-hez képest 2 FÉ előnye van, ami azért nem kevés. Középen teljesen nyitva is karcol, bokéja jó.