Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gorgo

    őstag

    HORROR Pana G3-mal.

    Hétvégén családi esemény volt, melyen mivel én voltam a főszereplő, átadtam a gépet bátyámnak, akinek egyébként egy régebbi fuji bridge gépe van (így nem csak az exponáló gombot ismeri). Mivel sosem használta a G3-at, ezért biztosra ment és iAuto módba tette, úgy lődözött (20mm/f1.7 palacsinta volt fent).

    Részletek:
    Mivel elég kevés fény volt, az is mesterséges, az UNINTELLIGENS köcsög szoftver a következő beállításokra szavazott:
    1) az isot- végig!!! 160-on tartotta,
    2) ehhez beválasztott egy lassú szinkronos vakut, ami azt eredményezte, hogy jellemzően 1/10; 1/8 záridőket használt, mindezt egy NEM stabilizált obival
    3) aki nem ismeri annak: a beépített vaku általában -1FÉ-vel stabilan alálő, amit ha kompenzálsz Murphy kapásból egy fehér ruhás alanyt dob be aki úgy kiég mint a Reistag.
    4) ehhez még portré módot tett és így konvertálta JPG-be, esetenként 1500 K-val durván mellélőve a fehéregyensúlyt:

    Eredmények:
    1) a kevés fény és hosszú záridők, valamint harmatgyenge vaku hatására a képek 15% annyira szar lett, hogy menthetetlenül azonnali törlés (szívem szerint a felét is, de akkor meg mi marad???)
    2) amit meghagytam azok is a kevés fény miatt bebukott erősen zajos képek, sok esetben életlenek, ám 9x13 cm-en még elmennek (mivel nincs más választás)
    3) a JPEG minőség kritikán aluli, megkockáztatom, hogy egy 20eFt-os kompakt is lealázná
    4) szörnyen mellélőtt fehéregyensúly miatt mélyvörös, a portré mód miatt elmaszatolt szar képek sokasága.

    Konklúzió:
    egy új áron 280eFt-os masina a tízszer olcsóbb kompaktok szintjét sem hozta.
    Rengeteg utómunkával RAW-ból még megmentettem elég sok képet, ám aki kompaktról váltana felfelé, annak eszébe sem jut RAW-ba is fotózni, azaz úgy megszívja, mint a torkos borz. Plusz, ha nem cseréli le a 14-42-es kitobit, még siralmasabb a helyzete: AF gyorsabb ugyan de sötétebb, gyengébb minőségű képe is van.

    Véleményem tehát az, hogy kezdők, akik nem feltétlen akarnak megtanulni fotózni, de pénzük van messzire kerüljék el a Pana G3-at. Vagy tanuljanak meg rendesen fotózni, mert nagy szükségük lesz rá ezzel a géppel. Aki meg tud fotózni, az készülhet, mert 10 képből 9-et garantáltan RAW-ból kell majd hívnia (hacsak nem ideális fényviszonyok mellett lődöz).

    Hangsúlyozom, fenti tapasztalatok iAuto módban készültek, azaz mintha egy kompakt géppel kattingatnál. Azért lehet vele tisztességes, kitűnő képeket is csinálni! (Csak nem iAuto módban)

    E mellé a lehúzás mellé dukálna pár mintakép is, de mivel nem vagyok gyakorlott netre feltölögető, időm se sok amit erre szórjak el, így ha valaki feltétlen látni kíván képeket, az dobjon egy privátot emillel úgy küldök párat.

    bye

    [ Szerkesztve ]

    "Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

Új hozzászólás Aktív témák