Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nord_

    veterán

    válasz ROBOTER #32487 üzenetére

    Vagy kellene egy GX7
    Ennyi, ne is folytasd tovább. :D

    ---

    Ha már erre jársz, régebben olvastam egy eszmefuttatást, érdekelne (nemcsak) a Te véleményed. Főleg az utolsó két mondatra gondolva.

    Crop vs FF

    A 2 lapka között az a leglényegesebb különbség, hogy az egyforma látószöghöz a ff vázon hosszabb gyújtótávolság elég. Gondoljunk bele, hogy térbeli dolgot kell leképezni síkra. Nagyjából olyan a feladat, ahogy a gömb alakú Földet látjuk viszont a térképen. A rendes térképeken meg van adva a vetület neve, aki ért hozzá, az tudja, hogy a térképen látottak miként torzulnak a valósághoz képest.

    Valami hasonló dolog játszik az objektívek leképezésében is! Minél rövidebb a gyútáv, annál kisebb szögű kúp kell valamilyen vetület szerint síkkal elmetszeni, hogy létrejöjjön a szenzoron a kép. És ez a nem mindegy! Figyeljük meg, hogy telénél nem rajzol el a lencse a kép szélére kerülő kör alakot. Pont amiatt, mert a látószöge kicsi, ahogy közeledünk a nagyobb szögek felé, annál jobban elrajzolja az objektív például az arcokat a kép szélén. Hiába ad croppon a 17 mm akkora látószöget, mint a ff-en a 28, az elrajzolás a cropon nagyobb lesz, mint a full érzékelőn. Az pedig sokat számít, hogy egy belső felvételen meddig mehetünk le a gyútávval ahhoz, hogy a bútorok, lámpák még normális alakban mutatkozzanak a képen.
    Vagy éppen a 4/3-os gépeknél lehet legjobban tapasztalni, hogy az ekv érték ilyen szempontból mennyire nem jelent semmit sem. A 25-ös objektív lehet, hogy ekv.50-nek felel meg, de érzetre mindenképpen egy nagylátó képét adja.

Új hozzászólás Aktív témák