- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #1440 üzenetére
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #1449 üzenetére
DJSZA.iso jaaaj
Linux Mint erőspaprikával és karikásostorral
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #1449 üzenetére
Értem ! ... Így már más a leányzó fekvése.
Nálam 1 eszközre (SSD) 1 rendszer kerül.
(Több is van - ezek közül indítás után a GRUB-ban választok.) -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #1446 üzenetére
"Hekkelve indul a Manjaro, a telepítésnél sehova nem kértem a rendszerindító bejegyzést mert én szögeltem bele az efibe."
A megelelő méretű, és fájlrendszer partíciónak adtam /boo/efi csatolási pontot.
Ez alapján a telepítő tudta hogy hova kerüljön a rendszerbetöltő.
És nem kell hekkelnem hogy induljon. -
válasz
tordaitibi #1446 üzenetére
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #1442 üzenetére
Azon agyalok, mióta előjött a problémád. Nem lehetne-e valahogy kényelmesebbé tenni a folyamatot. Majd a systemd szakértők helyre teszik az elméletem.
Arra gondoltam, hogy kellene egy lekérdezés, ami az éppen aktuális i2c bus címet lekérdezi a GUI elindulása után. Ez egy systemd service vagy unit lenne.
Ennek az eredményét meg átadni egy másik service-nek vagy unit-nak, ami azt a szkriptet indítja, amiket már eddig megírtál. Annak függvényében, hogy mi az éppen aktuális i2c busz.
Nem tudom a jelszó-sudo megoldásod hogyan befolyásolja ezt.
Azért kíváncsi vagyok az ebben jártasak véleményére, hogy egyszerűsödne a folyamat ezzel a megoldással? -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #1436 üzenetére
Cinnamon felületű Manjaron azért ez egyszerűbb. [link]
Redshift + QRedshift kisalkalmazás telepítésével.
A nappali / éjszakai üzemmód váltás automatikusan történik
a megadott geolocation alapján. -
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #1440 üzenetére
Nekem csak ennyi ötletem volt, a többiből nem értek semmit.
-
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #1438 üzenetére
Arra gondoltam, hogy ugyanazokat a parancsokat kiadod egymás alatt a szkriptben :
ddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-9
ddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-3
ddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-5 -
Ueda
senior tag
válasz
tordaitibi #1436 üzenetére
Akkor mi történik, ha mind a 10 (vagy csak több) számra kiadod a parancsot ? nem elegáns, de ha működik ...
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #1202 üzenetére
Ez:
journalctl --vacuum-time=1weeks
egyszeri törlés. Kéklufi a másik topikban már linkelt melyik fájlban mit kell változtatni a végleges beállításhoz. -
Horvi
őstag
válasz
tordaitibi #1200 üzenetére
Nekem is ez volt a tapasztalatom a Dolphinnal, hogy valamiért ez a felderítésesdi nem nagyon akart menni. Viszont ha fstab-ba beírtam utána már működött a hozzáférés.
Igaz kellett trükközni a jelszóval meg a userrel mert a céges gépen csináltam aztán ott a hálózati meghajtókat felhasználó+jelszó párossal lehetett csak használni. -
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #1198 üzenetére
"Nem akarom kézzel törölgetni"
Mégis azt csináltad.
-
bhonti
aktív tag
válasz
tordaitibi #1194 üzenetére
Amúgy nem muszáj kézzel törölgetni, mert a pacui megcsinálja: "2 Maintain System", ha igaz.
-
Capricornus
aktív tag
válasz
tordaitibi #1143 üzenetére
sudo ./install.sh
ha nem futtatható, akkor
chmod +x install.sh
-
válasz
tordaitibi #1131 üzenetére
Előbbi tárgytalan, megoldva.
ddcutil telepítése után tökéletesen működik a ddccontrol. -
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #1116 üzenetére
Ez Manjaro specifikus csomag, a Plasma témák meg a KDE tárolóiból jönnek, azért nincs ott.
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #1115 üzenetére
Jellemzően a /var/log/journal alkönyvtár szokott megtelni.
sudo journalctl --vacuum-time=1d
Ezzel szoktam takarítani - ez 1 napra visszamenőleg minden journal-t kitöröl.
Az egyenlőségjel utáni időváltozót tetszés szerint írhatod át (lehet hetekben, de órákban is megadni), de méret szerint is szabályozhatod, pl.sudo journalctl --vacuum-size=100M
- így csak a visszamenőleg legfrissebbeket tartja meg kb. 100 MB-nyi mennyiségben.
(Nagyobb rendszerváltoztatások után azért egy ideig érdemes megtartani azért a naplófile-okat, vagy ha valami nem jól működik.)
/etc/systemd/journald.conf file-ban lehet paraméterezni egyébként, hogy mennyire logoljon, bár én default-an hagytam ott mindent, mert egy esetleges gebasz esetén mégiscsak segítség lehet. -
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #1112 üzenetére
Octopi de Pamac is megtalálja. Pacmannal csak pontos csomagra, pl. pacman -Q plasma5-themes-breath2 de ritkán használom (keresésre főleg) így nem tudom hogy lehet résztalálatokra bírni.
szerk: testing branchen vagyok, de azt hiszem a stabilban is benne van.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #1106 üzenetére
Az oxygen-ben lehet, tedd fel azt ha nagyon kell.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #1104 üzenetére
Azért nem találtad mert nem lehet állítani.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
tordaitibi #1029 üzenetére
A részemről ez valószínűleg Win -es beidegződés, mert anno az ACDSee -t használtam mindenre / fotók, videók /
" Ha mar itt, az hogy lehet hogy a Notepad es pl. az Irfan gyorsabban indul Wine alatt mint a Kate meg a gyari nativ kepnezo? "
Én erre mindeig azt mondom, hogy az informatika tele van megfejthetetlen dolgokkal.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
tordaitibi #1023 üzenetére
Köszi.
Igen Intel....
Nálam is a hardware konfigurációban így van beállítva.
Azóta próbálkoztam és találtam is megoldást a Manjaro fórumában a VLC -re:
- VLC-nightly eltávolítása
- VLC telepítése
- qt4 telepítése
- phonon-qt5-vlc telepítése
Ez a része így rendben is van, mert szuperül megy.
Azonban az egész onnan indult, hogy fenn van az XnView és abban minden video lassított felvételű és még szaggat is.
A fenti beállítás azonban az XnView -re nincs hatással, mert az valami belső lejátszót használ és nem jövök rá, hogy a VLC -t hogyan kellene társítani a videók lejátszásához.
Elvileg - Beállítások - Integráció, de nekem az tök üres, nincs ott semmi
-
válasz
tordaitibi #1003 üzenetére
Örülök, ha segített, megjegyzem én is, hogy így is lehet gyilkolászni a sambát! Eddig még nem használtam ilyesmit.
Most akkor mindketten előrébb vagyunk egy lépéssel legalább.
Ja igen, a linkelt oldalt szerintem jegyezd meg, mert onnan is le tudod szedni fájlokat, mint ezt a mostanit is.
-
válasz
tordaitibi #1000 üzenetére
Itt van egy.
-
anorche1
őstag
válasz
tordaitibi #1000 üzenetére
Hol talalhato? Nalam /etc/samba/ -ban nincs. Samba csomag fel van rakva (alapbol), de sose hasznaltam.
-
válasz
tordaitibi #989 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #988 üzenetére
Az szerintem kezelhetetlen lenne, ha belegondolunk, vagy lokális vagy hálózati hozzáférés vezérelhet egy adott meghajtót.
Elkezdesz másolni egy nagy fájlt hálózati módban és alig marad helyed a számítások szerint. Visszamész ugyanezen meghajtó lokális szinjére és még rengeteg giga helyet látsz......jó lenne, ha itt is tudnál műveleteket végezni!?
Na ugye...😉Ez az 1970 január 01 időnként nekem is megjelent már dátumként, de fogalmam sincs mi okozta. Aztán egyszer csak eltünt......
-
válasz
tordaitibi #988 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #986 üzenetére
Az nem lehet, hogy hálózatok esetén ennek épp így kell működnie? Csak naívan kérdezem, mert nem használok hálózatos dolgokat, de volna benne logika.
(azért gyanítom, hogy ez így marhaság, de mégis......) -
anorche1
őstag
válasz
tordaitibi #984 üzenetére
fat32 helyett probald meg az exfat -ot.
-
válasz
tordaitibi #982 üzenetére
#chown
#jogosultságokhttps://hogyan.org/linux-jogosultsagok
https://szit.hu/doku.php?id=oktatas:linux:jogok#chownJogosultságokról magyar nyelven a fenti két link elég szájbarágósan leír mindent, amit tudni érdemes home user-nek.
-
anorche1
őstag
válasz
tordaitibi #980 üzenetére
Ext4 -nel chown -nal birtokba kell venned, fatnal passz, ott mukodnie kene, annal a fajlrendszernel tudtommal nincs is jogosultsag kezeles.
-
válasz
tordaitibi #979 üzenetére
Létrehoztam, ext, aztán fat32, valaki árulja el nekem, hogyan lehet ezután használni a partíciót? Minden szürke, egy mappát, fájlt, semmit nem tudok benne létrehozni, még a labelt se tudom none-ről átírni bármire, jogosultságok mind szürkék, átvenni nem tudom se rendszergazdának se saját magamnak.
Átbootoltam W10-be, ot azonnal megjelent a Sajátgépben, írom-olvasom, címkét adtam neki stb.
Visszabootolva, semmit sem tudok vele kezdeni, azon kívül hogy látom a Win alatt létrehozott könyvtárakat és fájlokat.
Ext4-nél létrehozott benne egy lost+found könyvárat és ennyi, ebbe sem tudok semmit létrehozni, se címkét adni neki sem írni, sem bármi jogosultságot állítani. Csatoltam őket mindenhova, run/media, home, home/tibi alá, eredmény ugyanez.
Létrehozok egy partíciót és nem tudom használni,
mit rontok el? -
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #977 üzenetére
Sajnos nem használok samba megosztást (csak NAS-on), így passz. A jogosultság szokott lenni legtöbbször a probléma, szóval az a legvalószínűbb.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #975 üzenetére
A paneltálcával kapcsolatban van valami ismert bug, néha összevonja őket. Lehet ahhoz van köze, de nem tudom, nálam két asztali van aktívan használva, a laptop csak alkalmilag, így még nem találkoztam vele.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #973 üzenetére
Szerintem ez témafüggő, tehát semmit sem érnek a beállítások jelen esetben, válts témát.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #965 üzenetére
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #963 üzenetére
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #961 üzenetére
KDE-ben nem, ez már input szintű módosítás, de én sem tudok róla többet sajnos.
-
BNR
csendes tag
válasz
tordaitibi #959 üzenetére
Nekem egy Gigabyte GM-M8000 egerem van, de alapból kezeli a KDE és azon belül a Dolphin is a Firefox is.
Nem kellett az oldalsó és görgő gombokat külön programozni. -
Laszlo733
aktív tag
válasz
tordaitibi #944 üzenetére
Köszönöm, figyelni fogom....
-
anorche1
őstag
válasz
tordaitibi #891 üzenetére
Nem.
A /home/felhasznalo2 jegyzek mar nem is letezik.
Annyi a problema, hogy ha pl. dolphinban ranyomok a places kozul a home -ra, akkor hiaba nem letezik, a /home/felhasznalo2 jegyzeket nyitja meg. Ha a downloads mappara, akkor a /home/felasznalo2/downloads mappat.
Egyszeruen csak valamelyik konfig fajlban at kellene ezt irni, csak nem tudom melyikben van.Vagy ha pl. virtualboxban letre akarok hozni egy uj virtualis a gepet, akkor annak fajlait a /home/felhasznalo2/virtualbox vms -be szeretne rakni.
-
válasz
tordaitibi #887 üzenetére
Papírt jól húzza be, nem ferdén és ezért nyomtat így?
-
válasz
tordaitibi #884 üzenetére
Az onboard elég általános virtuális billentyűzet, úgy rémlik Manjaron is van a tárolóban.
Néha valóban számunkra elég kibogozhatatlan függőségek vannak, amikben van ám logika, ha nagyon mélyen belemegyünk.
Ez a tegnapi ffmpeg-es dolog is amiatt lehet, mert a H265 kódolás még nem volt beleépítve a 2.8 verzióba így azt más csomag biztosította, ami aztán összeakadt egy újabb csomaggal, mivel a fejlesztők mondjuk már a friss ffmpeg-et feltételezik, amiben már van H265 támogatás. nagyon konyhanyelven ilyesmire gondolok
-
válasz
tordaitibi #882 üzenetére
Ennél a frissítésnél már olyan új komponens érkezik, mint látod a hiba kimenetnél is
Lecseréli libsystemd-t erre: core/systemd-libs?
ami már nem egyszerű csomagfrissítés, így ez már érint régi csomagok függőségeit is. Ez normális, örülhetsz, hogy csak egy csomagot érint és mint a kolléga írja, megoldható könnyen. A LO-nak nincs köze ehhez, egyszerűen frissítesz és amit írtam tegnap, nem vicc volt, néha a túl régi csomagoknak menniük kell.
-
válasz
tordaitibi #877 üzenetére
Felmerült még valami benned?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #874 üzenetére
Hogy segítsek is. Nálam nem volt fenn. A rendszer naprakész, és tudtam telepíteni a 4kvideodownloadert. Így valószínű, hogy ha törlöd és frissítesz, utána tudod telepíteni. Persze van esély rá, hogy nálad valamiért ez nem fog működni. De ez már a te döntésed.
-
válasz
tordaitibi #874 üzenetére
Akkor gondban vagy, mert a 4k olyan elavúlt régi, hogy a függőségei miatt az egész rendszer frissítése meghiusul. Te akarsz olyan rendszertr használni, ami a lehető legfrissebb csomagokból áll, ellentétben a Debian/Ubuntu disztrókkal, ez viszont azzal jár, hogyel kell engedned a régi csomagokat. Ezt nehogy megint félre értsd, nem kötekvésből mondom.
4.1.1 verzió
2.8 verzióLátod mekkora durva különbség? Döntened kell. Egy rolling rendszer nagyon nem szereti, ha nem frissítik sokáig!
Most nézem a 4k-ból is 4.4.11.241-es verziót látok, nálad milyen van fenn? AUR-ban van.Stornó, látom, hogy ennek a verziónak a fóggősége a 2.8
-
válasz
tordaitibi #872 üzenetére
ffmpeg 4.1.1 fenn van nálad (extra repo)?
Ha nincs rakd fel és a ffmpeg 2.8-tól szabadulj meg, nem tudom az hogyan került fel az AUR.ból nálad, mert ott is vannak jóval frissebbek.
169-64 a 4.1.1 ffmpeg függősége, így a nálad kiírt alacsonyabb libx265.so verzió nem fog gondot okozni.
Nem ismerem az Arch vonalat, de a kiírások alapján én ezt tenném, első lépésként mindenképpen.
Az sincs kizárva, hogy valaminek a függőségeként került fel a 2.8 ffmpeg, normál gyári állapotú Manjaro-ra nem is tudom felrakni..... meg nem is lenne logikus a 4.1.1 mellet, csak ha valaminek fontos.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #868 üzenetére
Tedd fel a magyar nyelvi csomagot. Libreoffice fresh vagy still akármi a vége hu
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #869 üzenetére
Ebből nem tudom mi a gond, terminál kimenet kell.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #865 üzenetére
A csomaglistát frissíteni kell telepítés előtt. Azért nem sikerül letölteni, mert az a verzió a szervereken már nem létezik.
Meg frissíteni sem ártana a rendszert.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #865 üzenetére
Nekem magyar alapból, nem egészen értem mit szeretnél. A fresh a legfrissebb, a still pedig a "stabil" verzió. Nyugodtan mehet a fresh.
-
válasz
tordaitibi #860 üzenetére
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #856 üzenetére
Nincs a DAC-on kapcsoló? Nekem minden más rendszeren minimum a programot újra kell indítani forrásváltáskor (pl. DAC-ot bekapcsolom, mert ha az nincs akkor HDMI-n küldi ki a TV-re, de amint bekapcsolom átvált, és a prioritási lista miatt teszi. A kategóriáknál bal lent meg tudod adni minden kategóriára ugyanazt az eszközsorrendet (alapértelmezett a DAC, ha nem elérhető akkor integrált vagy HDMI), szerintem úgy mennie kell.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #854 üzenetére
Akkor ott valami nem kerek, a prioritási lista szerint kellene mennie, tehát ha a DAC be van kapcsolva, akkor azt használja, ha meg nem, megy tovább. Nálam így megy.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #852 üzenetére
Ilyenről nem tudok, de lehetőséged van az audio eszközökre prioritási listát csinálni, kategóriánként külön-külön. Tehát zenére beállítod preferáltnak a DAC-ot, a többire meg a belső hangkártyát és akkor nem ér meglepetés, ha meg a DAC ki van kapcsolva, a zenét a belsőn játssza le. Ez így nem jó?
-
válasz
tordaitibi #843 üzenetére
én meg elvárom hogy gui alól oldjam meg a problémáimat egy oprendszeren.
Jogosan várod el, amit írsz!
Mondjuk Windows 10 vagy más fizetős oprendszer esetében, egy free oprendszernél mitől lenne jogod elvárásokhoz? Örülj, használd, de először is értelmezz! Az alapvető....
Anno is ez volt a fura nálad, mert ha nem kaptál azonnal olyan választ, amit képes is voltál alkalmazni, pattogtál, ha meg kaptál választ, akkor a mostanihoz hasonló stílusban nyilvánultál meg.
Problem nincs, neked volt eddig is. Akkor újra, értelmező módon olvass és alkalmazd a megértetteket! Fog menni?
-
válasz
tordaitibi #841 üzenetére
Bocs a bénaságért.
Szerintem alább már megmagyaráztad a dolgot!
mámor kerített hatalmába mint win alatt rendszergizdaként.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #836 üzenetére
A bejelentkező képernyőn root-ot írsz be...
-
válasz
tordaitibi #836 üzenetére
Az alábbi ablakban adtál meg alul külön jelszót? Ha igen, az a root jelszavad, ha bejelölted, hogy nem adsz meg, akkor az a rész eltűnik és csak egyetlen jelszavad lesz, akkor root jelszóként is a felhasználói jelszót kell használnod:
Ha nem automatikus bejelentkezés van beállítva, boot után gondolom kérnie kell valahol a jelszó beírását. (bár én azt hittem, hogy itt egyértelműen felhasználó név/jelszó páros kell)
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #828 üzenetére
Az automatikus bejelentkezés be van kapcsolva nálad.
Azt elfelejtettem hogy kell egy mappa a felhasználódnak. Mivel ezt nem találja enélkül nem tud elindulni.
Nem kell Live linux.
- kikommenteled a sort
- kikapcsolod az automatikus bejelntkezést
- újraindítod a gépet
- bejelentkezel root-al
- létrehozod neki a mappát:mkdir /home/felhasznalonev
- átadod neki a tulajdonjogot:chown felhasznalo /home/felhasználó
- kijelentkezel
- bejelentkezel a felhasználóval
- átmásolod a fájljaid
- ki majd bejelentkezel -
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #830 üzenetére
Akkor valószínűleg az lehet a gond, hogy a plasma beállítófile-jait nem találja a rendszer.
Először Live alatt, Dolphin-ban a /home könyváradban nyomj egy "Alt + ."-t, ezáltal láthatóvá válnak a rejtett file-ok, majd mindent másolj át egy a root partícióban létrehozott /home könyvtárba. (Ehhez kell majd a "manjaro" jelszó.)
Ezután tedd be fstab-ba a kettőskeresztet a /home partíció sora elé, és úgy boot-olj.
Ha ezután sem jön be a rendszer, akkor egyelőre nincs további ötletem. -
válasz
Dolphin nekem ismeretlen, de mintha letiltották volna a root-ként indítását, live alól le tudod viszont tölteni a MC fájlkezelőt, az indítható root-ként, vagy másolsz terminál parancsokkal. 😉
-
Amazonas
senior tag
válasz
Nem csillagot, hanem kettőskeresztet (#) kell tenni a sor elejére, így:
#UUID=ae20be3e-39ea-43ec-8195-856a63c100a7 /home ext4 defaults,noatime 0 2
Más, csak jótanácsként: soha ne oszd meg a neten egyik jelszavadat sem, még ha már újat is állítasz be ezután.
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #824 üzenetére
Másold be ide Live alatt, hogy most hogy néz ki az fstab file-od.
-
válasz
Ötlet, hogyan szerezhetném vissza a manjaromat?
Ha elmentetted a külön /home legalább konfigokat tartalmazó részét, akkor semmi gond, akár egy teljesen új telepítést is felül tudsz írni, ha bemásolod a konfigokat.
A kikommentelésnél nem értem miért emlegetsz csillagokat az FSTAB-ban.
így néz ki valami, ha ki van kommentelve:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ami elé odarakod a kettőskeresztet, azt a rendszer figyelmen kívül hagyja, a /home-od elé odaraktad volna, akkor reboot után nem veszi tudomásul a rendszer, hogy van egy külön /home és megcsinálja az alapot a rendszeren belül, azt kellett volna neked felülírnod live-ból.
-
jan herz
tag
válasz
Én ennél egyszerűbb, érthetőbb ismertetőt nem ismerek a témában.... olvasd át, és kérdezz nyugodtan!
Ha live alól módosítod az fstab-ot, tehát nem a futó rendszered alól, akkor a mentéshez a live root jelszavát kell megadnod a mentéshez..... manjaro esetében ez - ki gondolná? - manjaro
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #817 üzenetére
Ez teljesen pofonegyszerű, egyszerűen kikommenteled a home sort az fstab-ban, újraindítod gépet majd átmásolod ami kell a kedvenc fájlkezelőddel. Utánna meg azt csinálsz azzal a partícóval amit akarsz.
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #817 üzenetére
Az adatokat át tudod másolni, bár az is csak terminálból fog menni, Dolphin-ból nem, mert jelszót fog kérni, és /home-ként sem tudod majd használni, mert így a root-ot és a home-ot egyazon UUID-ra kellene felcsatolni fstab-ban, ami egyszerre, egyazon rendszerindulásnál nem fog menni...
Legfeljebb kikommentezed az fstab-ból a /home sorát egy #-el, és akkor nem lesz home partíciód, viszont a file-ok attól ott lesznek, ha már átmásoltad.
Live USB alatt a partícionálóval lecsíphetsz esetleg egy kis helyet egy új partíciónak az sda3-ból (az ext4 filerendszer elvileg támogatja a csökkentést), és akkor az új partíció UUID-jára írod át az fstab-ban a /home sorát, viszont nincs garancia az adatok sérülésére, főleg SSD-n, ahol az adatok nem szekvenciálisan, hanem össze-vissza vannak tárolva a wear-leveling miatt.
Persze, lehet, hogy lesz itt valaki, aki csinált már ilyet élesben. -
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #816 üzenetére
Most nekem is hasonló gond volt indulásnál. Próbálgattam különböző elhelyezéseket az asztalon, de végül maradtam a panelen lévőnél, viszont most egy korábbi, még az asztalos elhelyezésnél megadott konfigurációval indult a panelen.
Most tanulmányozgatom a/home/.config/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc
file-t, hogy mi lehet a gond. Eddig azt vettem észre, hogy bár a konfig file magát azorg.kde.thermalMonitor
plugin-t csak egyszer hívja meg egy adott containment és applet számon, a konfigurációs rész többször is szerepel, más referenciák alatt is.
Olyan, mintha a teljes eddigi beállítás history-t tárolná a file, pedig ez teljesen felesleges. -
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #811 üzenetére
Vagyunk ezzel így páran, azért mondjuk mit és hogyan érdemes. Pl. sokkal egyszerűbb a symlinkes megoldásom is, mint az fstab-os, meg az AUR is szinte mindent elérhetővé tesz, nagyon egzotikumnak kell lennie valaminek, hogy ne találd meg. Widgeteket persze ne ott keress, hanem a widgetek letöltésénél (ezt a KDE feldobja a szerkesztőfelületen), hasonlóan a témákhoz stb. Egyszóval ha nem bonyolítod túl, akkor egészen egyszerű tud ez lenni, csak használd úgy, ahogy "kell"
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #811 üzenetére
Ezeket a KDE-n belül tudod letölteni.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #807 üzenetére
Konkrétan egyébként mi az amit nem találtál meg?
-
Dave™
nagyúr
válasz
githubon szokott lenni telepítési útmutató is, de ez nem olyan könnyű mint duplán klikkelni egy deb fájlra. Nincs rá rövid válasz, mert változó, azért van hozzá útmutató (többnyire). PKGBULD-et kellene még utána használni hogy kompatibilis csomagot kapj, amit tudsz telepíteni pl. Octopival. A Deb fájlok csak Debian alapú rendszereken mennek és némileg hasonlóak egyszerűségükben a Windowsos módszerhez, Manjaron (meg Arch vonalon) ilyen nincs. Viszont meglepő, hogy az AUR-ban nem találod ezeket, nekem eddig talán egy vagy kettő volt az évek alatt amit nem találtam ott.
-
Amazonas
senior tag
válasz
Octopi-ban: "Fájl" menüben a "Helyi csomag telepítése"-vel próbáltad már?
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #804 üzenetére
Rossz a megközelítés, ne így akarj szoftvert telepíteni kezdőként, használd az Octopit. Ott először töltsd le a yaourtot, menüben engedélyezd az AUR-t a -noconfirm kapcsolóval, majd a kis zöld ufo ikont megnyomva tudsz keresni az AUR tárolókban. Na ez a pamac-kal sokkal egyszerűbb Gnome alatt, de ha egyszer megszokod menni fog.
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #797 üzenetére
Talán az zavarhatott meg, hogy a Linux általában a különálló meghajtót is mappaként értelmezi, a gyökérkönyvtár "media" almappájának részeként.
Amit először az fstab-ba írtál, az a /home alá csatolás volt, ezért is hozta létre a "/home"-on belül is szokásos "gyári beállításos" mappákat. -
válasz
tordaitibi #796 üzenetére
Ne szórakozz már!
Abban, hogy bénázol, mi a szörnyű? De ha így érzed, akkor bocsi!
(nekem úgy rémlik, anno te küldtél el mindenkit a fenébe amúgy....)Látom végre sikerült, bár ha ezt hamarabb értelmezted volna......mivel ugyanaz, mint amit Amazonas írt:
No, így nehéz egyébként segíteni!
(#795) Amazonas
Nincs műsor, ezek komoly dolgok!
-
válasz
tordaitibi #791 üzenetére
Egyszer kérdeznél olyat amihez hülye vagy én meg értek
Kérdezek én a kedvedért, mondd mihez értesz!
fórum, olyan mint a Linux Mintnek. Mindjuk ott is csak kimarite viszi a prímet
Na ja, miután mindenkit kiutál/töröl onnan. Pár éve még a kezdetekkor beraktam oda is az akkor még friss SSD-s cikkemet. Elég durván belerugdaltak ott, a vita végén kiderült, hogy a fő kötekedő kimarite szaki még nem is látott SSD-t.
no comment
Én szépen töröltem azt a blogot és távoztam is az oldalról.(#793) Amazonas
Akkor megnyugodtam kissé.....
No húzok is innen vissza a sysadminos Kezdők topikjába.....mondjuk oda is minek.... -
válasz
tordaitibi #791 üzenetére
ADAT_1TB
Sorry, azt hittem a fenti megnevezésből, hogy az egy külön meghajtó. De azt írod, csak külön mappa a home alatt.
Akkor vedd úgy, amit eddig írtam, mint ha ott sem lett volna, ez nekem már így bonyolult.
ezt is írtad:
Továbbra is kíváncsi vagyok, hova kéne mountolnom a szerencsétlen adatpartíciómatMost akkor csak egy mappa vagy mégis egy partició?
Te döntsd el.....
a /home/tibi/DATA az hol más meghajtó-partíció?
----off teljesen
(ezt a bénázást nem sértésnek szántam, egyszerű tény, nap mint nap előfordul velem is)
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #783 üzenetére
UUID=4C430C8115F84B87-hoz a csatolási pontnak "/run/media/tibi/ADAT_1TB"-ot írj be az FSTAB-ba, mert amit beírtál a "/home" alá csatolja be, ahogyan az történt is.
Utána jöhet ez: -
válasz
Jól összekeverted az FSATB szerkesztési elveket azzal, amit Dave mondott.
Az FSTAB-ba mindent a saját elérési útja alapján csatolunk be, nem más meghajtó/partició alá.
Az alábbi partició a /media alá kerül, így az elérési út a /media/ubyegon/TT
UUID=3121hf91-e143-33d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Furcsa lenne, ha a Manjaro a /home alá csatolna más meghajtókat, de nem ismerem. Csináld úgy inkább, ahogy a Manjaro-sok mondják, én tévesen azt hittem az ilyen alapdolgok mindenütt ugyanazok.....
Ahogy látom, érdemes lesz utána olvasnod a symlink használatának is!
Ami amúgy inkább bonyolítja, mint egyszerűsíti a dolgokat, de ti tudjátok. Inkább nem szólok bele.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Csináld úgy, ahogy mondtam. Teljesen felesleges direktben becsatolni a home alá. Szimbolikus link a mappára, ezt átmásolod a home alá és átnevezed arra, ami eredetileg volt (pl. Zene). Ezután tök mindegy hova van csatolva a HDD, menni fog.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #778 üzenetére
Túl van bonyolítva. Nálam így néz ki ugyanez: belső HDD automount (beállításokban az eltávolítható eszközöknél meg lehet adni, hogy auto mountolja ezeket), az adott mappákra (pl. ADATOK/zene szombolikus link Dolhpin alól, ezt bemásolom a home/felhasználó mappa alá és átnevezem arra, ami a funkciója, pl. zene. Utána pont úgy fogja kezelni, mintha az sda-n lenne a mappa, és nem kellett átállítani semmit.
-
válasz
tordaitibi #780 üzenetére
Ha azt a meghajtót a Manjaro rajta be oda..............
Mindegy, kattints ki onnan a kék jelölést és ne foglalkozz azzal, hogy nem indul autó módban, rakd be az FSTAB-ba, ahogy ez már ezer éve működik a buta Ubuntu alapú disztrókon. Is.
Grafikus sudo nincs már itt sem ezek szerint. Olvass utána, mit használnak helyette Arch alapon. Jobb gombos menüben nincs benne olyan, hogy indítás rendszergazdaként? -
válasz
tordaitibi #778 üzenetére
Szép a kép a Cserélhető adattárak beállításáról.
Döntsd el, hogy neked most fixen használható vagy cserélhető adattárad van. Az állandó csatolást az én elmaradott Debian vonali tudásom szerint az FSTAB végzi.
Ha te örömmel írod, hogy az érintett meghajtó nincs is benne, akkor én tényleg nem tudok már mit írni. (értelemszerű, hogy a csatolás így csak a következő boot-ig fog élni)Cserélhető adattáras szép ablakodat használd pendrive-ok DVD, etc. eszközök kezelésére. (szóval szedd ki onnan azt a HDD-, mert így értelemszerűen eltávolítható eszköznek nézi a rendszer)
szerintemA sata nullán a rendszer ssd van.
Ezek már régóta totál indiferensek.
(kivéve, ha nem AHCI-n, hanem IDE-n van a meghajtó)- ez még régi emlék, nem tuti.
-
válasz
tordaitibi #776 üzenetére
A választ a képeken találod.
A/home
állandóra van csatolva, így boot után ez a beállítás értelemszerűen megmarad, a többi szerintem nincs csatolva állandóra. Csináld meg az auto/állandó csatolást (automount), én csak őskori FSTAB-os módszert ismerem, anno azt olvastam Manjaro-nál már nem kell ilyesmivel piszmogni, szóval hajrá!(ki/bejelentkezéskor a mount is megmarad)
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #774 üzenetére
A legegyszerűbb (és a legkevesebb kattintással jár), ha kiteszed a panel jobb alsó sarkába (vagy tetszés szerint akárhová) a "Zárolás/kijelentkezés" widget-et (egy piros kikapcsológomb a jele), és azon be lehet állítani jobb klikk után, hogy csak a kikapcsolás jelenjen meg.
-
válasz
tordaitibi #772 üzenetére
Lecseréltem a ktimert a hmtimer-re. Annyit guberáltam ma timer kereséssel, ezt találtam, pofonegyszerű és pont azt tudja ami nekem kell.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #770 üzenetére
ktimer nem jó? (octopi) A KDE store-ban elérhetőek szoktak lenni a widgetek, de nem találom, lehet leszedték. Az ISO-ban benne van viszont, nálam is elérhető a friss telepítéssel.
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #767 üzenetére
Timer, illetve "Időzítő" a magyar neve.
-
Amazonas
senior tag
válasz
tordaitibi #760 üzenetére
Szia,
köszi a választ, akkor jól gondolkodtam a swap-al kapcsolatban. Ha netalán mégis kellene, utólag még tudok egyet csinálni, meg fstab-ba behegeszteni.
Nem tudom, miért van tiltva az "Áttetszőség" opció az "Asztali működés"-nél, amikor meg ALT+F3-al egyenként be lehet állítani. Mindegy, hátha az "éles" rendszerben már jó lesz.
A home kapcsán döntöttem: mivel úgyis kell egy biztonsági mentés, inkább clean install-t csinálok, nehogy valami "összeakadjon".Boldog Új Évet!
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #756 üzenetére
/run/media - pendrive
/mnt/ - HDDSzerk: automatikusan nem csatolja a HDD-t, tehát ha üres, akkor először csatolnod kell.
-
Dave™
nagyúr
válasz
tordaitibi #751 üzenetére
Nem tudok segíteni, de a KDE alatt az eszköz prioritás lista kiválóan működött nekem, az inaktív eszközök sem kavartak be, mindig a lista szerint haladt. Gondolom notebook, ott meg nem tudod letiltani az integrált audiot. A fenyerő a HP-min simán állítható, ahogy a régi Dellen is. Ez milyen gép?
-
anorche1
őstag
válasz
tordaitibi #746 üzenetére
apok óta keresem hol lehet beállítani hogy 2 kattintás legyen a nyitás, ne 1.
Angolul hasznalom, nalam: system settings/desktop behavior/workspace, es ott kivalasztod hogy double-click to open files and folders, majd apply.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi #744 üzenetére
Az AUR csomagok egy része forráskódból települ, ezért tart ilyen sokáig, ez normális.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #740 üzenetére
Talán, mert nincs ilyen könyvtár! (De ha mégis lenne, akkor se ott ahol épp állsz.)
-
Sprq
aktív tag
válasz
tordaitibi #738 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Trollok komolyan
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- One mobilszolgáltatások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest