- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
tordaitibi #1446 üzenetére
-
válasz
#63718632 #1444 üzenetére
Most reggeli boot, a változatosság kedvéért i2c-7 lett
Viszont. Hekkelve indul a Manjaro, a telepítésnél sehova nem kértem a rendszerindító bejegyzést mert én szögeltem bele az efibe.
És van egy hibaüzenet a bootnál ami valami video anomáliára utal, mindjárt befényképezem. Lehet ennek van köze a változó címekhez?
Utánanézek a boot fallback opciónak, lehet megoldaná.
A Manjaro boot sokkal finnyásabb mint egy mezei Ubi vagy Mint, erre már rájöttem az évek alatt. -
válasz
growler #1443 üzenetére
Nem tudom a redshift mit csinál de szerintem a gammával játszik xrandr vonalon.
A ddccontrol meg natívan a monitort vezérli, pl. ha leveszem 100-ról 0%-ra a fényerőt akkor a monitor backlight ledeket veszi lejjebb.
Ez biztos mert ha a ddccontrollal veszem le a fényerőt, a monitor fogyasztása 22 wattról lemegy 10 wattra.
Elviekben létezne a legegyszerűb megoldás, a gyári fényerő de én eddigi pályafutásom alatt egyik gépemen se működött egyik disztrón sem. -
-
Ja így.
Meglátom, elég sok körmölnivaló lesz meg kopi-paste, egy utasítás így néz ki, egy adott értékhez állítja a fényerőt és a kontrasztot is,echo jelszavam | sudo -S ddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-9
sleep 1 ; echo jelszavam | sudo -S ddccontrol -r 0x12 -w 90 dev:/dev/i2c-9
és ilyenből van 6 darab, nulla és teljes fényerő+kontraszt beállítása.
Mielőtt leharapjátok a fejem a jelszavam betételéért egy szkriptbe, nekem 100x egyszerűbb így mint hozzáadni a ddccontrolt a sudoers izével, amúgy nem vágom, egy szimpla fényerőállításhoz minek rendszergazdai jogosultság
Most kapcsoltam be a gépet, manjarot indítottam és most visszaállt i2c-9-re, a fene se érti a lelkivilágát -
-
Sziasztok.
Friss Manjaro telepítés, minden ok.
Kivéve,
használom a ddccontrol szoftvert a fényerő, kontraszt állítására.
És ilyet eddig egy disztró se csinált amit a Manjaro.
A ddccontrol i2c buszon vezérli a monitort, első indításnál kiválaszt egy számomra megfejthettlen logika alpján egy random i2c buszcímet.
Ez eddig volt dev:/dev/i2c-0, 1,2stb.,8,9. Ezek tök random, nem tudom mi alapján csinálja, a monitor és a konfig ugyanaz, a hdmi kábel sincs sose kihúzva.
Namost ez az i2c cím ez eddig sose változott, de a Manjaro alatt kb. 5-6 boot után megváltozik. pl. mai napig 9 volt, a mai boot után 3 lett.
És ez nagyon kellemetlen mert a bill.kombinációs fényerő értékeket nekem féltucat szkript intézi és így nem találja a monitort, nem működik.
Eddig, 5 nap alatt már 3x át kellett írnom a szkripteket és ez így nem gyerebe.
Pl. ez egy 75% fényerő uasításddccontrol -r 0x10 -w 75 dev:/dev/i2c-9
ami az i2c-9 címen érné el a monitort. de ez a mai bootnál megváltozott i2c-3 -ra.
Ezt miért csinálja? Hogyan lehetne fixálni? -
-
-
Én elmondom hogyan csináltam de ki fogtok hangosan röhögni valószínű.
Én egy Wines megosztást tettem ki a fájlkezelőbe.Mivel az eddigi összes KDE alatt a Dolphin nekem a Hálózatok-ba egy árva valamit sem talált,, viszont a Thunar a Mintek alatt bedarálta az egész hálózatot, telepítettem egy Thunart.
Rányomtam a Hálózatok, workgroup, itt pl. a melóhelyemen szépen látszik a 3 Wines gép és a 2 nas.
(a Win ugyanitt kilistázza az összes telefont meg okostévét is de ne legyünk telhetetlenek)
A Thunarba beléptem a Wines gép megosztásába, bekérte a jelszót, bepöttyöztem hogy örökre jegyezze meg, ne csak a munkamenet végéig.
Belépett a wines gépbe, az elérési utat kikopiztam,smb://desktop-6vngish/downloads/
A KDE Dolphinba a Hálózatokba nyomtam egy Add network folder-t, ott a windows-t, de van ftp, webdav, ssh, adtam neki nevet, orhazas_win.
A kiszolgáló és a munkamappa az a Thunarból kikopizott elérési út, azaz
kiszolgáló:desktop-6vngish
munkamappa:downloads
És szépen betett egy linket a wines könyvtárról, én meg azt szépen továbbítottam a Helyek oldalsávba.Azt nem tudom hogy ez így helyes, nem helyes, de amire nekem kell, a wines pc és az én Kubuntus gépem között ide-oda lehet másolni fájlokat és ez nekem tökéletesen jó így.
Ha valaki elmondja hogy a Dolphin miért nem lát semmit, a Thunar meg lát szinte mindent a hálózaton, azt megköszönöm. -
-
Ha jól emlékszek régeben itt kaptam megoldást a logfájlok maximális méretének megadására.
A keresővel nem találom, megköszönném ha valaki megint leírná, hogyan kell pl. 100MB-ba maximálni a logok méretét.
Épp most töröltem 4,4GB logfájlt. -
Sziasztok, talán nem anyira off,
Kubuntu, KDE, Breeze Dark, asztali téma Oxygen.
Hogyan lehet (ha lehet) az átlátszóságot nullára beállítani?
A téma tetszik de egy naptárat vagy a panel betekintőjét lehetetlen használni annyira átlátszó. Engem nagyon zavar legalábbis. -
-
Nálam bármikor ki lehet lépni konzolra a ctrl+alt+F3 kombinációval, de nálad ez szerintem nem játszik mert ezt a konzolt se fogod látni ha videodriver vagy hasonló a probléma.
Neked a grub rescue/error képernyő kéne, onnan talán meg lehetne csinálni, régen volt ilyen hibám és a grubnak van egy fapados konzolja.
Ha jól emlékszek, valahogy így volt. -
válasz
tordaitibi #1131 üzenetére
Előbbi tárgytalan, megoldva.
ddcutil telepítése után tökéletesen működik a ddccontrol. -
Telepítettem aurból a gddcontrol-t és mindent amit hozott magával, ennek ellenére az alábbi hibaüzenettel indul:
No monitor supporting DDC/CI available.
If your graphics card need it, please check all the required kernel modules are loaded (i2c-dev, and your framebuffer driver).Mit tudnék elkövetni hogy működjön?
A hardver és a monitor 101% hogy alkalmas a DDC vezérlésre mert ugyanezen konfigon és monitorral csak W10 alatt mindent lehet állítani a monitoron a pc-ről. -
válasz
Amazonas #1118 üzenetére
Köszönöm, megértettem elsőre.
Kitakarítottam a könyvtárat és a
/etc/systemd/journald.conf fájlba áírtam,
#Storage=none
Így ez a naplózás kikapcsolva.(#1119) Dave ,
jön is lefelé csak pont belefutottam egy rendszerfrissítésbe vagy mibe, 260 megát szed le éppen.
Ez a rolling módszer minden álmomat felülmúlja,
egy Win10-nél kb. 10x többet szedeget meg frissítget a rendszer. -
-
/var/log könyvtár 1,89Gb.
Ebben vannak a logfilék?
Ha igen, nem nagy ez? Lehet a logokat törölni, ha igen akkor hogyan, és rá lehet venni hogy ne logoljon ilyen agresszíven?
3 hónapos telepítés. -
-
-
-
KDE, téma és stílus Breeze,
lehetséges szélesebbre állítani a gördítősávokat?
Alig találom el az egérrel ha húzni kell, annyira vékonyak.
Erre vonatkozó beállítást nem találtam. -
válasz
Laszlo733 #1028 üzenetére
En adott feladatra adott szoftvert hasznalok, a Xn az egy kepnezo.
Nekem Wine es az Irfanview az alapertelmezett kepnezom es a beallitasaiba ki van kapcsolva a videok beemelese. Arra mediaplayer valo. Szerintem.
Nem biztos hogy egy kepnezo korrekten fel van keszitve a kodekek es a hardveres gyorsitas valamint a kimenetek zokkenomentes hasznalatara, vagy meghivni es beagyazni a medialejatszot.Ha mar itt, az hogy lehet hogy a Notepad es pl. az Irfan gyorsabban indul Wine alatt mint a Kate meg a gyari nativ kepnezo?
-
válasz
Laszlo733 #1022 üzenetére
Intel soc?
Nálam így jó:
De igazából így se jó mert bizonyos fhd filmek így is 100% procihasználattal mennek szaggatva,
emiatt (és más miatt is) ki kellett kapcsolnom a kompozitort (összeállító). Ezzel megtáltosodott a gép, sajnos így meg elestem egy csomó effekttől.
Próbáld meg kikapcsolni.Valamint SmPlayer (VLC nekem nem gyerebe, mint ahogy a Firefox sem, gyalulva) nálam:
Beállítások-->Videó-->kimeneti meghajtó=xv
szoftveres video -be, mert különben nincs rendes osd-m
hardveres gyorsítás-be
dupla bufferelés-be
Beállítások-->teljesítmény fülön:
dekódolási szálak-4
hardveres dekódolás-vaapiÍgy a legnagyobb bitrátájú videók is mennek 70-75% processzorhasználattal.
Ez egy nudli Intel N3150. -
ÁNYK Abev Java nyomtatvanykitolto program hiba nelkul telepult de egy nyomtatvanyt sem tudok se a ÁNYK-on belul, sem a kulso klikkelessel telepiteni. Telepitesi hiba, mindenfele hiba uzeneteket ad.
Most van egy szep ures szuz programom amibe semmimodon nem tudok bevinni semmit.
Esetleg valaki tudna segiteni? -
válasz
ubyegon2 #1004 üzenetére
Samba gurut keresek, vagy legalább választ az érthetetlen jogosultságokra.
A gépem szerkezete,
sda---64G ssd
sda1 windows bootloader 500M NTFS
sda2 windows10 40G NTFS
sda3 linux manjaro, benne a home, swap nincs,20G EXT4sdb----1T hdd
sdb1 közös adatpartíció, neve ADAT-1TB 900G NTFS
sdb2 tartalék partíció, jelenleg a neve proba, 40G EXT4
sdb3 tartalék partíció. jelenleg a neve shares, 40G FAT32Jpgosultságok, és itt vagyok elakadva mert egyszerűen nem értem a logikáját.
sda2, win10, NTFS:
mint látható, a tulajdonos tibi azaz én, a csoport is.
Bármit tudok ezzel a patícióval csinálni, írom-olvasom megosztom DE, a megosztást bár mindenkinek elérhetővé teszem read-write joggal, nevet és jelszót kér és akármit írok be, tibi, root, nem enged be.A/home/tibi alól bármit meg tudok osztani, bár nem kér jelszót és nevet, simán beenged, DE csak olvasható, nem írható, dacára hogy be van állítva az írási jog is.
Az összes többi partíción bármilyen megosztás nem lehetséges, mert:
mint látható, a tulajdonos nem én tibi hanem a root és megváltoztathataltan.
Ez miért van, az egyiken én, tibi, az összes többin a root a tulajdonos, ezt fel nem fogom.
Ezért ezekről semmit nem tudok megosztani, bár beteszi a megosztásokba és ott látszik is, rákkattintva vagy kívülről belépve azt mondja hogy nincs ilyen mappa. Bármilyen jogosultsági átírás kudarc. Erre van valami megoldás?Nem is vacakolnék vele bár én sokat használom a helyi hálót, az érdekelne hogy egy NTFS, egy EXT és egy FAT partíción miért root és egy másik NTFS partíción meg tibi a tulajdonos?
És ha beállítok valamit mindenkinek korlátlan joggal, az a megosztásba miért kér nevet-jelszót, és persze semmit nem fogad el, és a /home/tibi alá beenged de miért nem enged ezek dacára sem írni csak olvasni? -
válasz
anorche1 #1001 üzenetére
Azert mert meg nem indititottad sose a smb szervert. ( systemctl start smb nmb) Akkor hozza letre az smb.conf filet es egy private konyvtarat ott ahol kerested, /etc/samba alatt.
Ubyegon, koszonom, tokeletes, azonnal van megint megosztasom es megy a helyi halo tallozasa. Ezt elmentettem es kezdhetem megint a samba szerver gyilkolaszasat.
-
Valaki tudna nekem küldeni egy original smb.conf fájlt, sikeresen agyonkonfigoltam a sambát és előtte nem mentettem.
4.19.34-1-MANJARO
Vagy az is jó ha elmondja, hogyan lehet kinyerni az iso-ból.
Vagy a Samba teljes uninstall-install újra létrehozza a szűz smb.conf fájlt? -
válasz
tordaitibi #989 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #988 üzenetére
-
-
válasz
anorche1 #985 üzenetére
Ezt el kell mondanom,
magamba tartani nem bírom. (még rímel is)
Beléptem rootként, természetesen semmit nem engedett csinálni a tulajdonjogokkal, mindenre error volt a válasz. Nem módosítható, nem írható még rootként sem.Egyetlen egyet engedett, megosztani! Ez tényleg érdekes.
Namost, a fájlkezelőben továbbra sem tudom írni a partíciót,
viszont ha bemegyek a Hálózatokba és ott a Samba megosztásba, ott a megosztott egész Share partíció és olvasom írom csomót kötök rá, bármit. Gondolom ugyanezt meg tudom tenni távolról hálózaton belépve is (mindjárt lecsekkolom) de helyben semmit
Énnekem ez már túl magas labda. -
-
válasz
anorche1 #981 üzenetére
Ezen vakarózok én is, a fat az nem naplóz, nincs jogosultságkezelés.
Addig eljutottam hogy az ext4-nek tudtam címkét adni, "proba" lett a neve, a fat32 meg SHARE.viszont a SHARE nevű partícióra, amire Windows alatt írtam rá a próba fájlokat, azt olvasni tudom de írni semmilyen módon nem. Legfölül szürke, inaktív a Létrefozás fül, az F10-re error, ha valamit belehúzok egérrel akkor "Hozáférés megtagadva".
Az ext4-et hogyan kell a chown, birtokba venni?
Ha így van akkor meg abszolút nem értem a logikát, a partíciót én hoztam létre, a KDE partíciókezelő bekérte a nevem-jelszavam, akkor én miért nem használhatom ha én hoztam létre?
Elmondanád szájbarágosan ezt a chown izét? -
válasz
tordaitibi #979 üzenetére
Létrehoztam, ext, aztán fat32, valaki árulja el nekem, hogyan lehet ezután használni a partíciót? Minden szürke, egy mappát, fájlt, semmit nem tudok benne létrehozni, még a labelt se tudom none-ről átírni bármire, jogosultságok mind szürkék, átvenni nem tudom se rendszergazdának se saját magamnak.
Átbootoltam W10-be, ot azonnal megjelent a Sajátgépben, írom-olvasom, címkét adtam neki stb.
Visszabootolva, semmit sem tudok vele kezdeni, azon kívül hogy látom a Win alatt létrehozott könyvtárakat és fájlokat.
Ext4-nél létrehozott benne egy lost+found könyvárat és ennyi, ebbe sem tudok semmit létrehozni, se címkét adni neki sem írni, sem bármi jogosultságot állítani. Csatoltam őket mindenhova, run/media, home, home/tibi alá, eredmény ugyanez.
Létrehozok egy partíciót és nem tudom használni,
mit rontok el? -
Átcsatoltam a /home, aztán a /home/tibi alá az fstab átírásával, eredmény nulla vagyis az NTFS fájlrendszerrel van baja. De ezt mindjárt megnézem, az adatvinyón van egy üres, szabad 40G partícióm, megformázom ext-re vagy fatra és ha azt sikerül megosztani akkor tuti ntfs baja van.
Valamikor Mint alatt pedig sikerült megosztanom az egsz adatpartíciót, nem tudom miért nem engedi. -
Köszi, ígymarad csak mókás.
Másik, Samba megosztás, a Home alól bármit sikerül megosztanom, de pont amit szeretnék, az adatvinyómról meg semmit mappát nem enged. At ADAT_1TB az a komplett háttérvinyóm.
Ez a
/run/media/tibi/ADAT_1TB/video_film_klip
lenne, két ötletem van, az egyik hogy nem a home alá van csatolva ezért valami jogosultságproblémája van, a másik meg hogy NTFS az egész adatvinyóm. Bár ez nemhinném mert Mint alatt sikerült régebben.
Erre valami ötlet? -
Jó ötlet volt, átálltam Breath és vissza Breeze Dark és megjavult..
Már írtam de fenntartom, ennek lelke van. Ehhez képest egy Windows egy száraz valami
Következő nayvajám, 10-ből 6-7 indulásnál a panelon a bluetooth ikon nem a bluetooth hanem a Rendszerbeállítások villáskulcs-csavarhúzó ikonja. Megszokható
de miért csinálja? Próbáltam hogy csak indulás után kapcsolom be a blutetooth egerem, előtte, semmi eredmény.
-
A panel felugró elemeinél, amikor rákattintok (naptár, stb.) hogyan lehet nulla átlátszóságot beállítani? Minden ki van kapcsolva nálam, a kompozitor is mert bizonyos okok miatt ki kellett, az átlátszóságot minden létező beállításba nullára állítottam, ennek ellenére átlátszóak és engem nagyon zavar, világos háttérnél olvashatatlan így.
Van erre mód? -
Beállítottam de eredménytelen.
Viszont, végigmazsoláztam a fájltársításokat nagyjából, a Dropbox az összes létező fájlkiterjesztésnél szerepel, hol hátrébb, hol előrébb, az olyan fájloknál meg amelyek még nem voltak a gépen használva, pl. DVD, video CD, ogg hang stb. ott a Dropbox az egyedüli. Ez normális hogy mindenhez ő van betársítva? Hogyan lehet ezt valahogy resetelni, és előlről elkezdeni a társításokat? Biztos hogy valahol itt lesz a bibi, vagy a kontextmenübe de ahhoz tényleg tök vagyok.Mégegy, pár hónapja jeleztem itt a topikba hogy a szokásos frissítések mindig hibára futnak, a segítségetekkel kiderült hogy a 4KVideodownloader-nek szükséges ffmpeg2.8 akadályozza a frissítést. Azóta többször volt upgrade és mindig csak úgy fut le ha először gyalulom az ffmpeg2.8-at, az elviszi magával a 4KVideodownloadert, rendszer upgrade, 4K visszatelepít. De így eléggé macerás, nem létezik hogy mindenkinél aki a 4K-t használja ez így működik. Erre lenne valami ötlet, szerintem lehet hogy ez is csak nálam vacakol?
-
Megvolt, egy másik fórumon is ezt ajánlották de sajnos sikertelenül. Így néz ki nálam:
Viszont, MINDEN text fájlnál ott van maga a Dropbox:
Ez hogyan lehet, a html-nél is ott volt csak kivettem, de minden textnél szerepel.
Néha amikor még próbálkozok vele akkor alul a tálcán betesz egy kék ikont, a ha fölé viszem az egeret, azt írja ki. Dropbox web browser. Ez mi? -
Ok, köszönöm.
[Erre valaki esetleg?] A felvétel régebbi, csak más fórumokon is küzdöttem de eredménytelenül. Ez egy kb. 1 perces videó, 4,3Mb. Szemléletesebben mutatja be a Dropbox problémámat mintha leírnám. -
Hm. Mivel nálad működik, fogtam egy másik egeret, ez konkrétan egy Dell bluetooth egér és összepárosítottam, minden + gomb működik, görget oldalra, előre-vissza.
Namost jön a csavar, azóta (kb. 10 perce történt a mutatvány) az eredeti usb-s egérrel is működik! Eddig meg nem. Ennek lelke van, komolyan.Következő kérdésem hogy ezeket a gombokat át lehet programozni?
Pl. nagyon sokat másolok-beillesztek és egyik gomb Ctrl-C a másik Ctrl-V? -
Manjaro KDE, Dolphin.
Tobbgombos eger +gombjai hogyan mukodtedhetok, van erre valami lehetoseg?
Hogy a +gombokhoz funkciokat vagy bill. kombinaciot rendeljek.
Van 2 oldalso gomb es az egergorgo jobbra-balra nyomasa amire nem talalok a beallitasokba semmit es nem is reagal rajuk erthetoen. -
válasz
Laszlo733 #949 üzenetére
Én full amatőrként fél éve telepítettem a trizent, valószínű nem tudom használni hacsak be nem épült valahogyan, arra emlékszek hogy Octopiba beírtam , pamac, felpakolta, megjelent mint Szoftver telepítése eltávolítása, azóta csak ezt használom. Keres tárolóba, aur-ba is.
Ha erre gondoltál. -
-
válasz
Amazonas #895 üzenetére
"a TRIM-re, mely funkció ugye lényeges egy SSD hosszú távú gyors és egészséges működése szempontjából."
A gyorshoz igen, a hosszútávúval meg ütközik, manapság ez már csak szőrszálhasogatás mert asszem a rekorder ssd 9000Tb adat írása után adta be a kulcsot.
Igaz régi a cikk de az elv nem változott.
Tényleg csak elvi síkon de ezekszerint jobban használódik a tároló, viszont gyorsabb lesz az írás.
Mégegy, anno 11 éve vettem egy tök noname 32G ssd-t, szívtam is a fogam mert akkor igen horror árban volt, egy XP hasított rajta szó szerint, nagyon sokat dobott a rendszeren.
A pc 4 évig gyakorlatilag ki sem volt kapcsolva, otthoni htpc és mindenes volt. Mára már használhatatlanul lassú és öreg, nyugdíjaztam de mikor megvettem, és amikor leselejteztem, futtattam egy ssd benchmarkot. A lemez icipicit gyorsabb volt mint újkorában és 100% kondíció. Pedig az xp még hírből sem ismerte a trim parancsot. -
-
101% hogy a Manjaronak vagy a drivernek van valami nyűgje
mert ugyanez a nyomtató ugyanerről a dual oprendszeres gépről ugyanazt a dokumentumot vagy bármit tökéletesen nyomtat W10 alól akárhány példányba.
Nem tettem volna fel a kérdést ha nem futottam volna előtte köröket, ilyen jellegű állítási lehetőség meg nincs a nyomtatóbeállításokban sajnos. Vagyis nem találtam, a nevét se tudom mi lehet ez, linearitási hiba vagy nem tudom. -
Sikerült beüzemelni a Samsung ML1670 lasernyomtatómat, de az első nyomtatástól kezdve el van csúszva vagyis ferdülve amit kinyomtat. Próbálom illusztrálni, a fekete a papír széle, a piros meg ahogyan nyomtat. Ha a papír aljáig nyomtatok, akkor a bal alsó sarok le is csúszik a papírról. Ezt kikorrigáltam hogy adok neki 4mm helyett 15mm margót de nagyon ferde mindenképp. Van erre valami gyógymód, a drivert a Samsungtól szedtem le, egy darab generic Linux driver van fennt.
-
válasz
ubyegon2 #885 üzenetére
Az onboard szuper, köszi.
balzamon,
ahogy írtad, és sikerült is, 4k gyalu, azonnal sikerült a rendszerfrissítés (1 gigát húzott le,
minden él nélkül de sokkal többet forgalmaz mint egy w10) és utána simán visszament a 4k, és a hőn áhított Office magyarítás is települt.Következő nyavajám, létezik valami egér tweak alkalmazás, az egerem 6 gombos és szeretnék extrákat hozzáadni a gombjaihoz, pl. egyik gomb lenyomása szimulálja a Ctrl billentyűt másik a alkalmazásváltó stb.
-
válasz
ubyegon2 #883 üzenetére
Ok, köszi a választ, de amit még mindig nem értek, ha egy olyan programhoz szeretnék valami bővítményt, csomagot telepíteni aminek köze nincs a ffmpeg-hez, azt miért nem lehet, nem értem a logikáját.
Pl. telepítenék egy fontkészletet de addig nem engedi amíg hiányzik egy mp3 kodek. Közük nincs egymáshoz.Mégegy, Manjaron hol van a képernyőbillentyűzet, ha van mert sehol nem találom. Csomagtelepítőbe is csak a virtual keyboardot találom de az meg ahogy kilogikáztam, nem az.
-
válasz
ubyegon2 #879 üzenetére
Igen, felmerült,
valamikor összevesztünk de minek ezt felhánytorgatni, arra akkor pontot tettünk, most teljesen normálisan elbeszélgettünk és Te kicsit megint érdekesen fogalmazol.Oké, az ffmpeg a gond, de miért csak pár hete, ezt nem értem, eddig is régi verzió volt. Eddig nem akarta rendszerfrissítésnél letölteni az újabbat.
Meg mégegy, amit nem értek, ha én most csak a LibreOffice magyar nyelvi csomagot szeretném telepíteni, az miért nem megy, annak mi köze az ffmpeg-hez?Mindegy, fórumtárs javaslatára mindjárt gyalulom a 4k videodownloadert, utána megpróbálok frissíteni és meglátjuk mi lesz.
-
-
válasz
ubyegon2 #873 üzenetére
a 4k videodownloader hozta magával az ffmpeget, ha azt kijelölöm eltávolításra, vinné magával a letöltőprogramot is. Azt meg nem szeretném, naponta használom.
De eddig, kb. 3-4 hónapig nem volt semmi gondja a rendszerfrissítésnek, és ugyanígy megvolt a 4k videodownloader (elsők között telepítettem) csak kb. 3-4 hete nem tud emiatt frissíteni a rendszerem. -
Ezzel kezdi a frissítést:
Tranzakciós hiba történt!
Akarja ezt a tranzakciót egy Terminálban végrehajtani? Igen,ott kérdez,
Ez amikor igent nyomok::: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
a(z) core naprakész
a(z) extra naprakész
a(z) community naprakész
a(z) multilib naprakész
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli geoclue2-t erre: extra/geoclue? [I/n] i
:: Lecseréli libsystemd-t erre: core/systemd-libs? [I/n] i
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: installing x265 (3.0-1) breaks dependency 'libx265.so=165-64' required by ffmpeg2.8
Nyomjon le egy billentyűt a folytatáshoz...Amikor mindebre nemet nyomok:
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
a(z) core naprakész
a(z) extra naprakész
a(z) community naprakész
a(z) multilib naprakész
:: Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli geoclue2-t erre: extra/geoclue? [I/n] n
:: Lecseréli libsystemd-t erre: core/systemd-libs? [I/n] n
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
:: A(z) systemd-libs és a(z) libsystemd ütközik egymással. Eltávolítja a(z) libsystemd csomagot? [i/N] i
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: installing x265 (3.0-1) breaks dependency 'libx265.so=165-64' required by ffmpeg2.8
Nyomjon le egy billentyűt a folytatáshoz...Ha el akarom távolítani, ha nem, a vége ugyenez.
Valamint:
"nem sikerült kielégíteni a függőségeket:
x265 (3.0-1) telepítése elrontja a(z) 'libx265.so=165-64' függőséget, melyre a ffmpeg2.8 csomagnak szüksége van"
Akkor hogyan tovább. telepítene egy olyat amit nem lehet de amíg ez nincs fennt addig nem lép tovább. Kör bezárult.balzamon,
[ezzel kezdtem hogy NEM tudom telepíteni a Libreoffice magyar nyelvi csomagot!] -
A csomaglistát hogyan kell frissíteni?
A rendszer valóban nem naprakész, kb. 1 hónapja azt csinálja hogy frissítene,
Teljes rendszerfrissítés megkezdése, itt elakad:Tranzakciós hiba történt!
Akarja ezt a tranzakciót egy Terminálban végrehajtani?Igen, akarom,
a terminálba kérdez vagy 25x hogy akarom-e lecserélni, igen-nem, igenre nyomok, a végén pedig közli hogy nem sikerült semmi.
Pedig 317 darab valamit akarna frissíteni de nem tudja. -
-
Libreofficet próbálom magyarítani, mi az a fresh meg still?
Mondjuk mindegy mert bármelyik magyar csomagot próbálom, végigmegy több szerveren és a mindegyiken 404error-t ír ki a végén.Hiba letöltés közben 'libreoffice-fresh-hu-6.1.4-1-any.pkg.tar.xz' ennyiből manjaro.melbourneitmirror.net : The requested URL returned error: 404 Not Found
Ezt írja ki minden helyre.
-
Tegnapelőtt csináltam itthonról egy próba vpn hálózatot, a fiam távoli szervergépét tesztelgettük.
utána töröltem a vpn kapcsolatot.
Namost azóta minden indításnál (a SSID az tordai2) ezt látom felugrálni:a tordai2 kapcsolat aktiválva
a tordai2 kapcsolat deaktiválva
stb.stb.
és ezt eljátssza 2-3-4x, ez gondolom függ a nap-hold együttállástól, egyebektől
és a legvégén csatlakozva is marad a routeremre.
Sehol máshol (ez egy hordozható gép) nem csinálja, másutt rögtön egyből csatlakozik és nem többször, csak itthon ahol a teszt vpn létre lett hozva és csak azóta vacakol.
Nem nagy problem de mivel a vpn törölve is lett, mi maradt mégis belőle amitől így meghülyült? -
válasz
tordaitibi #860 üzenetére
-
-
Új gondom,
Dropbox könyvtár, bármelyik fájlon jobbklikk-Copy dropbox link, ilyenkor a vágólapra kéne másolnia a share linket. Ehelyett 15-20 másodpercre lefagy a Dolphin, a fél KDE felület, a vágólapkezelő.
Utána minden visszajön de a link nincs a vágólapon.
Megnyitva webes eléréssel a dropbox weblapot és ott a fiókomat, a share link/copy clipboard funkció azonnal, tökéletesen múködik. Csak a gépen a fájlkezelő fagy ki tőle.
Van valami megoldás, esetleg ismert probléma vagy csak nálam jelentkezik? -
Nincs rajta, vagyis van de az nem a tápellátás, 3 állása van, a bemenetet választom ki vele.
USB, koax vagy optikai.
Külső tápcsatlakozó van rajta de nem használom, a géppel együtt éled, az usb-n kapja a tápöt.
Hazaérek futok még pár kört ahogyan leírtad, megnézem mégegyszer a beállításokatEgy bkercso féle kisdac ha hallottál már róla.
Pár éve vettem itt a PH-n, egy bkercso nevű tag árulja, ő csinálja a panelt.
A régi P3-Soundblaster egész jó volt de az újak, mindegy hogy mini pc vagy laptop, némelyek iszonyúan szarul szólnak, ezért vettem egy ilyen külsőt, ennek már egész jó hangja van.
13 éves korom óta zene és hifibolond vagyok. nem a divatos 5.1 meg 7.1 meg 15.2hanem csak sztereo de abból a jó minőség. Sajna az évek során lejjebb adtam anyagi okokból, az MC hangszedős bakelit meg az igen nívós cuccom eladósorba került, maradt egy középszerű hangdobozpár meg egy hasonló végfok de ezen is kitűnően átjön, milyen borzalmas némelyik hangforrás.
na de nem offolok tovább. -
Pc elindít, majd valamikor pár óra múlva Sennheiser USB fejhallgató bedug, és EZUTÁN Viber indít. Ilyenkor 100% hogy nem az usb-s fülesen hanem a pc integrált hangkártyán zajlik a beszélgetés, gondolom ez lenne a Communication. Ha az usb-s füles a Manjaro indulásakor már be van dugva, akkor kb. 50%-os eséllyel az lesz a jó a Viberbe. Viszont a DAC állandóan be van dugva, mégse azon szólalnak meg a Music és Video alkalmazások.
Írtam ide régebben hogy a HDMI-s hangszórós monitorommal is szívtam, bármiképp állítottam be a HDMI-t a legeslegelső alapértelmezett hangkimenetnek, ez az első 10 perc tétlenségig tartott, annyira van beállítva az Energiagazdálkodásba hogy a 10 perc után lője le a monitort. Egér megmozgat, monitor visszajön és vajon mi lett amin szólt minden..? Persze hogy az integrált Analóg sztereo kimenet.
Valamiért bele van szerelmesedve ebbe a kimenetbe.Mindegy, köszi hogy foglalkozol velem, ez a PC ilyen, a HDMI-t megoldottam, a favorit integrált hangkari kimenetét belevezettem a monitor végfok bemenétére, így az bár nem szoftveresen megoldva, de tökéletes. A DAC vonalon meg rutinná vált hogy az azon megszólaltatni kívánt appok saját hangerőszabályzóját lehúzom halkra mielőtt bezárom őket, így halkan indulnak másnap. Kivévea az Opera, annak ugye nincs ilyenje, de már óvatos vagyok.
-
Kissé megkésve, tegnap északás voltam.
Nem jó. A media beállításokba így gondoltad:De a DAC semmilyen beállításba meg se mukkan amíg a volume beállításokba default eszköznek be nem állítom:
Akkor viszont minden azon szól, ahogyan eddig is.Annyit lehet hogy azok az alkalmazások amelyekben be lehet állítani más kimenetet is, azokba beállítom. Ez viszont csak a munkamenetre érvényes.
Így pontosan úgy van ahogyan írtad, amúgy nálam valamiért nem veszi figyelembe a media lapon beállított prioritásokat, ezügyben ha jól emlékszem kérdeztem is itt. Konkrétan a Viber is tojik a prioritásra, hiába adom meg hogy a Communication a Sennheiser USB fejhallgatómat használja, minden boot után kézzel kell áttennem a sztereo kimenetről. -
Hanggal kapcsolatos tanácsot kérnék,
mielőtt félreérthető lennék esetleg, az előzőekből tanulva, nem követelek, nem várom el hogy bárki is megoldja helyettem, csak szeretném tudni, egyáltalán kivitelezhető-e és ha igen, akkor hogyan.A hangerőszabályzóba össze lehet valahogy kötni az összes használatba lévő csatornát, hogy a fő hangerő mindent vezéreljen fel-le?
Vagyis pl. a mellékelt képen mindegyik egyszerre mozogjon ha a fő hangerőt állítom.Az ok, ha elindul bármilyen lejátszásra képes alkalmazás, azt 100%-on teszi. Igaz hogy a fő szabályzó csak pl. 35%-on van és ezért halk, de sokszor használok egy külső DAC-ot ami ki van kötve egy elég komoly teljesítményú hanguccosra.
Mivel a DAC-ot nem tudom szabályozni a hangerőpanelről mert nem reagál a csúszkára, ezért a megnyitott alkalmazások saját hangerőszabályzóját használom (SmPlayer, sb.)
Viszont, ha ilyenkor rányitom a böngészőt és elfelejtem egy webes videoklip indítása előtt levenni az Opera böngésző hangerőt, vagy keresnek Viberen akkor leszakad a fejem mert 100% hangerővel indul.
Ha nem lehet a csúszkákat összekötni, akkor esetleg nincs valami beállítás hogy a lejátszó appok ne 100 hanem pl. 20%-on induljanak? -
válasz
ubyegon2 #844 üzenetére
Szerintem akadj le rólam,
fog menni,
BoB ahogyan leírta, nem pont úgy csináltam, és egy másik úton is eljutottam a megoldáshoz, amit ÉN találtam meg, ergo full fejlődőképes vagyok. Ha nem szólogatnak be feleslegesen, akkor nyugodtan tudom magamba szívni a tudást, ha baszogatnak akkor ez a bensőséges és figyelmet, összpontosítást igénylő tanulási folyamat sérülhet, esetleg megszakad és ilyen hsz.-ok írásába csap át. Amire semmi szükség.
Büszkén fogom a klubba mesélni majd hogy 19 év win után, igaz egy kis segítséggel (amit neeem tőled kaptam meg), egész simán áthelyeztem a Linux home/tibi könyvtárat egy külső partícióról közvetlenül a / alá. És a redmondon nevelkedett, az anyatejjel ablakokat magukba szívó ismerősök majd hümmögnek, igen, ez nem semmi, tud ez tibi gyerek valamit.Többször, több fórumon leírtam a hasonlóaknak, én nem akarom ÉRTENI az os-t. Én HASZNÁLOM. És szeretném ÚGY használni, ahogy nekem kényelmes, ahogy én elgondolom, ahogy nekem kézreáll. A linuxok közül eddig egyedül a Manjaro ami ezeknek majdnem megfelel. Kedvelem, a dedós kis hisztijei ellenére, és szeretném tartósan használni.
Innen is el akarsz üldözni, miért?
-
válasz
ubyegon2 #842 üzenetére
2019-et írunk, a kínaiak épp most küldtek szondát a hold sötét oldalára, az okostelefonom hangparancsokra reagál, a t-online telefonos ügyfélszolgálatán egy AI robot megoldja a problémáid 50%-át, én meg elvárom hogy gui alól oldjam meg a problémáimat egy oprendszeren.
Kb. ennyi volt a szárnyaló mámor oka, nagyon jó a root felhasználó és nagyon okosan van megcsinálva, mindent megtaláltam 5 másodperc alatt vagy a jobb gombos menübe, vagy máshova klikkelve. Terminálba még most nyomnám le az utolsó entert, nem szeretem win alatt is mindig utáltam meg a néha szükséges regedites bűvészkedést is.
Ezzel a kifejezésemmel hogy megörültem egy jó szerszámnak (root) és örömmel használtam a fájlkezelőt a legnagyobb megelégedéssel, a Linux Manjarot és ezeknek a funkcióknak a megalkotóit dícsértem.
Problem? -
Bocs a bénaságért.
Teljes siker.
Nem kellett semmi terminál, root alatt a Dolphin nagyon kezes, olyan szárnyaló mámor kerített hatalmába mint win alatt rendszergizdaként.Minden ment a fájlkezelő alól, a home alá bemásolt tibi könyvtárnak megadtam tulajdonosnak a tibi-t, teljes joggal, ki-be jelentkezés és jó.
Egyedül a Dropbox nyavajgott valamiért, nem töltötte le a teljes 1 gigányi cuccát de minden fájlt újraindexel éppen.Köszönöm a segítségeket és a türelmeteket.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #826 üzenetére
Bob tanácsolta:
"Ez teljesen pofonegyszerű, egyszerűen kikommenteled a home sort az fstab-ban, újraindítod gépet majd átmásolod ami kell a kedvenc fájlkezelőddel."Ezt én megcsináltam, az eredmény, idézném magam:
"Így ez nem jött össze, bootolásnál fekete halál, bejön az egérkurzor, villan egyet a fekete képernyő, megint bejön az egér"
Vagyis meghalt a Manjaro.
Live alól próbáltam a meghalt Manjaro root alá, ahol látszik egy üres home mappa, bemásolni az eredeti home tartalmát, de Dolphin alól nem írható a root.
Próbáltam Kate, az átírt fstabot visszaszerkeszteni, azaz kivenni a csillagot a kikommentelt home csatolási pont elől, nem engedte de ebben segített jan herz kolléga, a mentésnél nem az eddig root jelszavam (444tibi) hanem a live manjaro jelszó kellett, ami "manjaro".
Így sikerült visszaállítani az fstab fájlt, minden szép és jó, simán bootolt, az alól írok most.Szerinem, ha sikerülna valahogy a root alá live renszerrel bemásolni a mostani home tartalmát, akkor elindulna,
mert nálam legalábbis ha kirántom alóla a bhomet, akkor megnyúvad.
Hogyan lehet erre rávenni a Dolphint, vagy terminál..?Amazonas,
fstab-om:# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=8e7ee0c2-ac86-4392-bfea-ee00aa7a4a47 / ext4 defaults,noatime,discard 0 1
UUID=ae20be3e-39ea-43ec-8195-856a63c100a7 /home ext4 defaults,noatime 0 2
UUID=4C430C8115F84B87 /run/media/tibi/ADAT_1TB ntfs defaults,noatime 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Fölülről a második sor elé
(UUID=ae20be3e-39ea-43ec-8195-856a63c100a7 /home ext4 defaults,noatime 0 2)
tettem egy csillagot és a következményeket lásd feljebb. -
Így ez nem jött össze, bootolásnál fekete halál, bejön az egérkurzor, villan egyet a fekete képernyő, megint bejön az egér stb. Ha hagyom ezt csinálja örökkévaláságig. Rebootnál ugyanez.
Amit próbáltam, live linux, az eredeti home alól fájlkezelővel átmásolni a Manjaro home alá a fájlokat (egy üres home van a rootba) de error, jogosultsággond, nem lehet stb.
Megnyitva az átszerkesztett fstab-ot hogy a csillagot kivegyem, mentésnél authentikációs hiba, jogosultság probléma stb.
Pedig mentési kísérletnél bekér egy passwordot, beírom az eredeti rendszerhez való jelszavamat de akkor sem engedi átírni.
Mázli hogy dual, a grub meg a win működik szerencsére, ezt az alól írom.
Ötlet, hogyan szerezhetném vissza a manjaromat?Amazonas,
systemctl meg egyebek.. bámulattal állok előtted. Ez egyszerűsített kínai, vagy szuahéli, miket nem tudsz..
De tényleg jó lenne ha nem kéne a hőmérőnek nyomni egy frissítést. Amikor feltelepítettem, kb. 5-10 indításig mmutatta egyből. Csak aztán romlott el.
De egyébként ez a fajta apró, de bosszantó hibák sokszot jelentkeznek nálam, valahogy nálam a linux híres stabilitásának nyoma sincs. Mit rontok el, nem tudom. -
Érdekes kérdésem lenne.
64G SSD, sda1, sda2 egy win10, sda3 a manjaro, szabad hely van bőven.
1T HDD, sdb1 a 860G adatpartícióm, sdb2 40G a manjaro/home (sdb3 egy 40G tesztpartíció).Mivel a /home jelen pillanatban a 40 gigából hármat foglal, és kb. belaktam a rendszert, a letöltések, minden az adatpartícióra vannak irányítva, valamint kéne a partíció,
lehetséges az sdb2 alatt elhelyezkedő home adatokat átmozgatni az sda3 alá?
Mármint hogy a rendszer működőképes is maradjon és onnan használja.
Tudom telepítésnél ez pofonegyszerű lett volna de utólag lehetséges ez? -
válasz
Amazonas #814 üzenetére
Már hetek óta használom, kis hibával,
indítás után random nem mutatja a proci meg más hőmérsékletét, de ez egy jobbklikk, Reload temperature sources kattintás és onnantól jó. Indulásnál mi a nyűgje, esetleg nincs valami ötleted?
Kde sötéd design:Dave,
OK, vettem az adást. Próbálom úgy használni ahogy 'kell' de nem ígérem meg hogy ezt mindig betartom -
Nem konkrét, esetleg megtetszik valami pl. a KDE stor-ból, ez ,vagy ez vagy ez vagy valami a sok alkalmazásból. Ezeket és és sok mást nem talál meg sehol a pamac. Ez mind egy tömörített mappaként lejön és slussz. De ugyanilyen egy csomó téma, widget, app, nem találom csak itt.
Amazonas, úgysem csinál semmit, a tömörítettet nem is látja, ha kicsomagolom és belelépek sem lát semmit.
Dave, köszi, 19 év windows van bennem, nem könnyű és nem egyszerű a letölt-rákkattint-next-next-használ megszokáson felülkerekedni. De igyekszem.
-
Van pamac-om, kde alatt. Az kezeli az aur helyeket is, de van olyan amikor kutakodok valami után és csak pl. a githubon találom meg. Letöltöm és innen sehova tovább, megáll a tudományom.
Mint alatt deb fájlt tudtam simán telepíteni, de itt sehogyan sem tudom, hogyan tovább. -
válasz
jan herz #800 üzenetére
Alapszinten próbálom megismerni, és számomra tele van ellentmondással.
Eddig 3 disztrót próbáltam másfél év alatt. Mind a 3 teljesen más logikával, homlokegyenest más helyekre csatolta fel a háttérpartícióimat. Az MNT-be még véletlenül se csatolt egyik se soha semmit. Az nem a MOUNT rövidítése pedig? Sőt az Android, ami linux, abba 4.2-től egyáltalán minek a mnt mappa? Sose használja.
Akkor én vagyok tök, vagy..?Egy kérdés,
githubról, bárhonnan letöltök tömörített formában Manjarora való applikációkat, segítsen valaki, ezeket hogyan kell telepíteni?
Biztosan én vagyok béna, ha rákattintok csak mmegnyitja az arch, ha kicsomagolom, bármit próbálva vele nem sikerül. -
válasz
Amazonas #790 üzenetére
Köszönöm, így jó.
Ki kellett törölni még az ADAT_1Tb ról amiket létrehozott, asztal, nyilvános, stb. de így tökéletes.Mindazonáltal még mindig nem értem, ha egy konkrét mappába amit létrehoztam, a DATA nevű, abba csatolom, akkor csak abban kéne megjelennie a tartalmának. És fordítva, a DATA mappába csatoltmappaszerkezetben nem kéne aztal stb. elemeknek megjelenni, sőt nem csk megjelent, létre is hozta a hdd partícióján. Most deletézgettem őket.
Köszi mégegyszer.
-
-
válasz
ubyegon2 #785 üzenetére
"Az FSTAB-ba mindent a saját elérési útja alapján csatolunk be, nem más meghajtó/partició alá."
a /home/tibi/DATA az hol más meghajtó-partíció?
Egy külön mappa a home alatt. Minden a home alatt van. Akkor ugyan hova csatoljam be ha nem a home alá?
Nem zavarna mert jól működik, csak annak a miértje érdekelne, miért dobja bele az asztal, nyilvános, dokumentumok stb. mappákat. Vagyis ezeket miért jeleníti meg egyszerre, mikor én nem a gyökérbe csatoltam?Valószínűleg azt fogom követni amit Dave javasolt, de elmondom mmiért szerettem volna így.
Első, így nem leválasztható pendrive azadatpartícióm. Az valahogy olyan vicces nekem.
Második, a rendszerbe bedrótozott elérési utakat így simán meg tudom változtani néhány beállítással.
Pl. egy friss rendszerbe a screnshotok a Képek mappába, az összes letöltés a Letöltések mappába van irányítva stb. Ha én most felteszek egy új böngészőt, az nem az ADAT_1TB partíció download mappájába fog menteni hanem az eredeti Letöltésekbe. A többi alkalmazás is, pl. maga a rendszer is. És így tovább. Érthetően írom remélem.
Valamint, ez egy dualboot rendszer, w10-manjaro. A winbe ezeket pofonegyszerű volt beállíteni, gyakorlatilag csak a oprendszerek vannak az ssd-n, minden a háttérvinyóra van irányítva amiról havi növekményes mentésem van. Így mindkét rendszer alól rutinból ugyanazokhoz a mappákhoz nyúlok ha kell valami.
Ha felborul bármi, kinyúvad az ssd, vírust kapok, nem indul a win vagy a linux, stb. semmi gond nincs, újratelepít, használ.
A linux /home is ezen a hdd-n van, egy 40G partíción, ha felborul a rendszer, minden megvan onnan is ami esetleg odakerült.
Ne mondd hogy ez nem logikus így.Továbbra is kíváncsi vagyok, hova kéne mountolnom a szerencsétlen adatpartíciómat hogy megnyitva CSAK annak a tartalmát lássam, ne az egész home fájlrendszert.
Bénázik a faszom, roppantul örültem hogy segítettél. Egyszer kérdeznél olyat amihez hülye vagy én meg értek, delealáználak Isten lássa lelkem.
Szeretném megtudni a miérteket, kérdést tettem fel mert nincs magyar Manjaro fórum, olyan mint a Linux Mintnek. Mindjuk ott is csak kimarite viszi a prímet és van olyan nap hogy 10-en se olvassák a fórumot.
És nem tudok angolul. -
válasz
ubyegon2 #781 üzenetére
És Dave,
hát levert a víz...
Fstab-ba sikerült átírnom, pofonegyszerű, semmi terminálból indított gui meg kdesu,
megnyitja a Kate, átszerkesztem, bezárásnál menti, persze, és itt kéri az admin jelszót.
Beírtam fstab-ba az UUID alapján a partíciót, simán a /home alá csatolva.
Reboot, és volt egy Manjarom..
5x próbáltam elindítani, fekete háttér, 1 darab egérkurzor.
Hatodjára felállt, mintha most telepítettem volna, azonnal kikommenteztem az fstab-ba a beszúrt sort és reboot.
Minden a helyére került, lőn boldogság. Valószínű közvetlenül a home alá nem lehet becsatolni semmit.Létrehoztam a /home/tibi alatt ehy mappát, a neve DATA és az fstabba oda csatoltattam fel:
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
UUID=4C430C8115F84B87 /home/tibi/DATA ntfs defaults,noatime 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Minden szuper, működik, stabilak az elérési utak. Viszont, valaki magyarázza el nekem a csatolás, és az abban lévő könyvtárak, konkrétan az ADAT_1TB nevű particióm, ebben megjelent az összes gyökérmappa.
Próbálom leírni, itt a képen az ADAT_1TB particióm a fájlkezelőbe:De ez nem igaz, azon a vinyón csak a
cenovo back up
download
fullprog
játékok
képek
linux
mindenes
sony ps game
video film klip
widows
zene-music mappák vannak.Az asztal, dokumentumok, nyilvános, sablonk stb. azok nem, ez a katyvasz ez hogyan jött létre, nem a gyökérbe csatoltam be banem egy külön DATA mappába, ez így nekem nagyon nem jó, átláthatatlan és logikátlan is.
Vagy van valami mód hogy azt a szerencsétlen DATA_1TB partíciót egy külön könyvtárba mountoljam, ne keveredjen össze az Atyaúristen is?Ja, a leválasztható tárak között is simán benne maradt az adatpartíció, de ezzel már nem foglalkozok.
-
válasz
ubyegon2 #779 üzenetére
A cserélhető adattáras szép ablakom nem az én művem, a rendszer a telepítésekor így csinálta. Hozzá nem nyúltam.
A telepítés befejezése utáni első bootolástól cserélhető tárként szerepel az 1T adatvinyóm, nem én állítottam be. Azt sem tudom hogyan kell. Hogy hogyan kell onnan kiszedni, méginkább nem tudom.Manjaro alatt hogyan lehet a dolphint rendszergazdaként elindítani? su, sudo, kdesu nem megy.
Szerk, ha cserélhető táraknál kiveszem a jelölést, azzal csak annyit érek el hogy indulásnál nem csatolja fel automatikusan, nekem kell rákattintanom. Kivenni hogyan kell onnan?
-
válasz
ubyegon2 #777 üzenetére
Fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Benne sincsen az fstab-ba az a hdd amiról beszélünk, vagyis de, at egyik partíciója,
UUID=ae20be3e-39ea-43ec-8195-856a63c100a7 /home ext4 defaults,noatime 0 2, ez a /home.
Az uuid alapján.Már az elején feltűnt hogy leválasztható háttértárnak nézi, ez nekem magas, a sata1 porton, fixen a gépbe van beépítve, 1Tb Samsung hdd. A sata nullán a rendszer ssd van.
Hogyan lehetne fix lemeznek felcsatolni, nem leválasthatónak?
Ugyanezen az 1Tb hdd-n van a /home 40G partícióm, azt természetesen nem leválasztható háttértárnak nézi, az ADAT 853 gigásat hogyan tudnám neki elmagyarázni hogy nem egy kihúzható pendrive?
-
-
Megint én...
Egyszer megtaláltam valahol,
az alkalmazás menü (startmenü) valamelyik beállításba hogy az Energiakezelés/munkamenet lapon mi jelenjen meg. Most ott van a
leállítás
újraindítás
felhasználóváltás
felfüggesztés
kijelentkezés
zárolás.
Ezek közül nekem csak a leállítás kellene de fél órája kutakodok és sehol sem találom azt a beállításmenüt.
Valaki meg tudná mondani, hol lelem? -
válasz
tordaitibi #772 üzenetére
Lecseréltem a ktimert a hmtimer-re. Annyit guberáltam ma timer kereséssel, ezt találtam, pofonegyszerű és pont azt tudja ami nekem kell.
-
Szerintem maga az app vagy nem tudom hogyan nevezzem, nekem is rajta van a gépen, csak nem tudom hol tárolja a rendszer . Az iso-t hogyan lehetne kibontani? És azon belül hol lehet? Nem azért mert ennyire fontos az app (helyettesítettem pont a ktimerrel) csak ugye a kihívás.
Az ark nyitja meg alapértelmezetten, de az sfs fájloknál elakad. Gondolom fel kéne mountolnom hogy guberálhassak benne, de azt nem tudom hogyan kell. -
válasz
Amazonas #768 üzenetére
Köszi, de sajna sehol sincs. Se a telepített, sem a telepíthetőek között.
A Manjaro hol tárolja ezeket az "Asztali elemeket" vagy widgeteket egyébként?
És hogyan lehet pl. githubról letöltött dolgokat telepíteni, tar vagy bz a formátum, rákattintva csak kicsomagolja, szoftvertelepítővel megkeresve nem telepíti.
Mi ennek a menete? -
válasz
Amazonas #762 üzenetére
Mégegy csak lejárt a szerkesztés, ha megkérlek,
asztal-jobb klikk, felületi elemek hozzáadása, és itt megkeresnél nekem egy visszaszámláló widgetet, 6 nulla az ikonja, óra perc másodperc.
És mondd már meg a nevét, ez ami eltűnt szőrénszálán a Manjaromból és nagyon megszoktam, beállítottam 30-60 percre és lelőtte a gépet, erre aludtam el mindig.
Persze csak ha Plasma KDE.Dave,
így keresem hetek óta de nem találom. Timer-re ezt hozza be ha újat akarok telepíteni, a telepítettek között meg nincsen..Vagyis amit keresek, se telepítve, se a telepíthetők között nincs, szerintem itt van a gépemen csak az indítója eltűnhetett.
-
válasz
Amazonas #762 üzenetére
Ott nekem is kb. 15 percet állt, de továbblépett.
pamac pamac-managert használom, eddig 99%-ban jól tette a dolgát, aur-ból is.
Nekem asztali widgeteket felejtett el eddig, de a lemezen se találom őket, mintha köddé váltak volna.
Ez valami sajátosság..A stabilitása hát nem tudom, a Mintet is valahogy sikerült néha megfektetnem, az én Manjarom specialitása hogy fájl törlésekor lefagy a Dolphin, 10-15 sec múlva magához tér és végrehajtja pillanatok alatt az addigi kattingatásokat.
Nem írnék új hsz-t, észrevettem hogy a monitorom legalján egy pár pixel magasságban nincs képtartalom csak fekete háttér a panel alatt. Videók sem töltik ki ezt a holt sávot, az egérkurzort ha leviszem látom a hegyét a kurzornak az inaktív fekete területen. Mintha az 1920x1080 pixelből a használható képtartalom 1920x1070 lenne. Erre valami ötlet esetleg? Átbootolva winbe a holt sáv is aktív vagyis nem a monitor és a videokártya a hibás. Overscan hiba féleségnek tűnik.
-
válasz
Amazonas #759 üzenetére
A swaphoz tudok hozzászólni,
hónapok óta használom és nekem sincs. Szintén 8G ram.
Böngésző a leginkább ami raméhes, 6-8 lapnál több nálam sosincs megnyitva és így 2G fölé nem is megy.root nálam is 20G meg a /home is külön. Jelenleg a root 9,3, a home 3,5G foglaltságú.
Nálam minden letöltés a háttérvinyóra van irányítva, sokkal több nem is lesz szerintem.Áttetszőség hibátlanul állítható. Mondjuk ehhez a virtuálgépnek nem kéne beleszólnia szerintem.
-
-
Manjaro hova csatolja be az 1 terás adatvinyómat meg a pendrivéket? Nem találom sehol,
mnt üres, media könyvtár pedig nincs. -
Már megint én..
Ma délután kapcsolom be a gépet, az asztalról eltűnt 2 widget, vagy kisalkalmazás. De nem csak az asztalról, a gépen sincs, se a "Felületi elemek hozzáadása, Új widgetek letöltése" pontban, se a telepítettek se a telepíthetők között.
Ez valami vudu?
Az egyik az Alkalmazásmenü teljesképernyős, a másiknak nem tudom a pontos nevét, egy timer widget, az ikonja 00:00:00 valahogy így néz ki és rájobbgombozva lehetett beállítani az időzítést asszem fél perctől 1 óráig. A végrehajtandó parancsba nálam a power off volt megadva, erre alszok el, beállítottam és szépen lelőtte a pc-t.
Hová tűntek..?
A timert nagyon megszoktam, ezt nem lehet valahogy valakitől megkapnom?Szerk, még másik asztalra se kerülhettek véletlenül mert 1 asztal van engedélyezve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest