Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Így teljesít a Xiaomi 15S Próban a márka saját fejlesztésű processzora
- Fotók, videók mobillal
- Légies akkut kap az iPhone 17 Air
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz
Petya XT #1710 üzenetére
Kb. 5 éve csak btrfs-t használok (nem Manjaron). Összehasonlítani az ext4-gyel olyan, mint ha Fat32-t hasonlítanál az NTFS-hez. Sokkal többet tud a btrfs, kérdés, hogy te ebből mennyit használnál ki.
Az ext4 előnye az, hogy kicsivel gyorsabb, a btrfs előnye pedig minden más. Snapshotok, subvolume-ok, fájlrendszer-szintű tömörítés, integritásvédelem, RAID támogatás... szerintem átlagos otthoni felhasználók leginkább a snapshot funkciót tudják kihasználni. -
válasz
Petya XT #1663 üzenetére
semmi fontos dolgot nem tárolok a rendszermeghajtón, mert nem tudom a következő frissítés után elindul é...
Érdemes lenne beleásnod magad a BTRFS snapshotok világába, arrafelé vannak nagyon jó megoldások ilyen problémákra.
hányan használták már itt, akár ebben a közösségben is a Mint hibajelentőjét akár?
Mintet nem használok, a Debiánét egyszer akartam, az nem jött össze... a Rocky Linuxnak küldtem már bugjelentést, most épp a SUSE bugzillájával levelezek, és az Elementary OS-nek segítettem egy bugot javítani
Meg a KDE telemetriáját mindig maxra húzom. -
-
válasz
safranyek #1649 üzenetére
Dehogy hagyták, dolgoznak a Plasma 6 porton, itt van hozzá az issue: https://invent.kde.org/plasma/latte-dock/-/issues/134
-
-
-
-
Tapasztalataim szerinte a Wayland csak Gnome-on működik jól, de ezek a hibák, hiányosságok persze ott is megmutatkoznak, mint pl. a fractional scaling hiánya, illetve a más alkalmazás képernyőjéhez való hozzáférhetetlenség, ami többek közt azt eredményezte, hogy Teamsben jó ideig nem lehetett asztalmegosztást indítani (tudtommal már javítva lett).
-
válasz
tordaitibi #1449 üzenetére
DJSZA.iso jaaaj
Linux Mint erőspaprikával és karikásostorral
-
Ha Manjaro Gnome-ot telepítetek, ne válasszátok a lemez titkosítását, mert nem fog tudni bebootolni a rendszer.
Ez egy ismert bug, én már a második Manjaro telepítésnél szaladok be. Utólag live CD-vel bebootolva elméletileg valahogy meg lehet csinálni, én fél óra után feladtam.
Azt nem tudom, hogy a többi asztali környezettel szerelt változatot is érinti-e, illetve azt sem, hogy minden gépen előjön-e a bug, vagy csak egyes BIOS/UEFI környezetben. -
válasz
growler #1412 üzenetére
A keep built packagest érdemes bekapcsolni, ha csak nem vagy nagyon kifogyva a lemezterületből. Ez megtartja az összeállított és lefordított AUR csomagokat, így ha törlöd, de újra fel szeretnéd telepíteni, akkor nem fordítja le újra (ha csak nincs változás a csomagban, persze).
Igen, vannak olyan AUR csomagok, amiket a pamac nem tud összeállítani. Én ezekre trizent használok, de a yay is ugyanolyan jó megoldás.
-
válasz
karamblo #1410 üzenetére
A pacman az Arch-tól örökölt csomagkezelő. Ez tud a hivatalos repókból letölteni csomagokat, főleg bináris csomagokra használjuk, de tud forrásból összeállítani és fordítani. AUR-t nem tud kezelni.
A pamac a Manjaro saját csomagkezelője. Alapvetően ugyanúgy a libalpm-et használja, és alapvetően ugyancsak arra használjuk, hogy a bináris csomagokat leszedjük a hivatalos repókból. Ez annyival okosabb a pacmanál, hogy tud még AUR-ból is fordítani és telepíteni.
Van grafikus felülete, a pamac-manager paranccsal indul (amúgy külön van GKT-hoz és külön QT-s GUI, a pamac-manager azt indítja el, amelyik telepítve van) , és még értesítési ikonja is van (pamac-tray).
Az Octopi is csak egy grafikus felület. Egyes Manjaro disztrókon (pl. a Manjaro Xfce-n) ez van a pamac-manager helyett. Amiért jó, mert tud több AUR helpert is kezelni, trizent, yay-t, pacaurt...A yay, a trizen, a pacaur, a paru és a többi, ezek mind AUR helperek. Arra valók, hogy AUR-ból tudjál telepíteni. Én Manjaro alatt nem használom egyiket sem, a trizen van telepítve, de az is csak azért, mert volt olyan csomag, amit a pamac nem tudott lefordítani, a trizen viszont igen. Szóval nálam pacman, pamac, pamac-manager és trizen van, a többit nem használom.
-
válasz
Steve_Brown #1407 üzenetére
Ilyenek minden operációs rendszer alatt előfordulnak. A múltkor a munkahelyemen 6 dolgozói gépről kellett eltávolítanom KB5005566 számú frissítést, mert az egyik (de csak az egyik!) nyomtatóval nem tudtak nyomtatni. Ha ráküldtek bármilyen nyomtatást, a program két másodperc alatt csontrafagyott.
Volt olyan, hogy az egyik backup DNS gépünk tökéletesen ment a Windows Server 2012-vel, a 2016-tal is, a 2012 R2-vel viszont folyamatosan teljes fordulaton zúgott.
Aztán nem is olyan rég az egyik Intel driverben volt valami bug, ami miatt kékhaláloztak a Windows 10-es gépek.
Az x11vnc-s problémát meg tudtam oldani úgy, hogy az /etc/gdm/custrom.conf-ban a WaylandEnable=false sor elől kivettem a komment jelet, így most Xorg session-ben vagyok, nem Xwayland-ben. Ezt már korábban megcsináltam, de úgy látszik, a frissítés felülírta.
Ami viszont érdekes, hogy a laptopon is Wayland-ben vagyok, ott pedig simán kiírja az x11vnc, hogy "Wayland display server detected...".Az NT alapú Windowsok, amik desktopra lettek kiadva (tehát Windows 2000-től fölfelé) sem asztali rendszernek készültek, arra ott volt a Windows 9x vonal.
-
válasz
Steve_Brown #1405 üzenetére
Nekem eddig volt furcsán gördülékeny
Sosem volt semmi problémám egyik frissítésnél sem.A laptopomon egyébként minden működik, pedig azon is friss Manjaro Gnome van, sőt abban is egy i5-ös proci van. Igaz, abban Intel UHD van csak, nem Nvidia, és azon az x11vnc-t sem használom. De mondjuk az Anydesk is megy probléma nélkül.
-
válasz
Steve_Brown #1403 üzenetére
Nem, egy i5.
Amúgy arra már rájöttem, hogy az AUR-ból telepített Anydesk miatt fagy a gép. Tegnap feltettem Flatpakból, egyelőre jónak tűnik.
Ettől függetlenül propriertary driverrel továbbra sem hajlandó visszatérni a monitor kikapcsolt állapotból. Illetve a több verzió óta használt x11vnc sem megy, eddig gond nélkül működött, a frissítés óta hibával leáll. -
Az a nyomorult snap sem akar működni update után, cannot attach cgroup program: Operation not permitted hibaüzenetet dob. Egyetlen egy snap programom van (illetve már csak volt), az is csak azért, mert az AUR-os változat nem fordult le. Most viszont lefordult, a snap-os változatból átmásoltam a config fájlt, a snaptól pedig megszabadultam, remélhetőleg egyszer és mindenkorra.
Jó hír ellenben, hogy a GNOME Kapcsolatok végre tud csatlakozni a céges Windows-os gépemhez.
-
-
-
válasz
urandom0 #1398 üzenetére
A PC-men a frissítés óta gondok vannak. Először el sem akart indulni, leszedtem az nvidia csomagot, újraindítottam, feltelepítettem a legfrissebbet, azóta elindul. Viszont ha kikapcsol a képernyő, nem hajlandó visszakapcsolni, úgyhogy visszatértem az 5.4-es kernelre, talán ezzel menni fog ez is.
-
-
-
Érdekes dolog történt...
A cégnél Teamviewer 13-at használunk, ehhez van licencünk. Letöltöttem tegnap a Teamviewert és a Remmine Teamviewer plugint Manjarora a repóból, laptopra és asztali gépre is. Bejelentkeztem a fiókommal, rögtön tudtami is csatlakozni a céges géphez, ami furcsálltam is, mert a TV nagyon háklis a verziókülönbségekre... de működött.
Elküldtem alvóba a laptopot, ma délután lépnék be ismét a céges gépre, erre a TV közli, hogy túl régi a céges gépen lévő TV verzió. Oké, mondom akkor telepítem a TV13-at, ám a pamac egy sima "pamac update"-re hibát dobott, nem tudta elérni az AUR-os URL-t (böngészőből simán ment). Átváltottam mobilnetre, gondoltam, hátha bannolták az IP-met valamiért... de úgy sem ment. Itt hagytam pár órára a gép, most már jó, bár a szokásosnél még mindig lassabban tölti le a repóindexeket. -
-
válasz
rosszkutya #1362 üzenetére
Na majd egyszer beruházok egy ilyen T460s-re, egyelőre most inkább veszek új billentyűzetet az X240-re, meg egy touchscreent.
-
válasz
rosszkutya #1360 üzenetére
Viszont ez nem 12,5"-os, nekem meg pont az kell, hogy kicsi legyen. Volt egy Lenovo V330-asom, pont azt cseréltem el az X240, mert az batár nagy ehhez képest.
-
válasz
rosszkutya #1358 üzenetére
A T460s miben különbözik? Azt látom, hogy ennek már HD a kijelzője.
-
válasz
Pista0001 #1355 üzenetére
Az X201-es notebook, nem tablet... szerintem.
A kérdés az, hogy mitől lassú a Manjaro KDE? A grafikai rész akadozik? Vagy túl sokat töltöget a lemezről?
Én valószínűsítem, hogy a grafikánál lesz a gond. Ez esetben megpróbálnám átállítani a KDE kompozitálóját OpenGL3-ról OpenGL2-re, megnézném hogy az Manjaro Settings Manager nem talál-e másik videodrivert, ha igen, feltelepíteném azt.
De ha beírod terminálba, hogy "inxi -Fza", és az eredményt idemásolod, lehet hogy tudunk segíteni. -
válasz
rosszkutya #1352 üzenetére
Nekem van egy hasonló kategóriájú gépem (ThinkPad X240, i5-4300U, 4GB RAM, 128GB SSD), ezen gyönyörűszépen fut a viszonylag nagy erőforrás igényű Gnome.
A KDE két dologtól szokott belassulni, ha be van kapcsolva a fájlindexelés (Baloo), vagy ha olyan szoftvert használsz, amihez Akonadi kell (pl. KMail), és nagy az adatbázis. De SSD-vel már ezek sem lassítják észrevehetően.
Egyébként ha live-ban nem tapasztalsz lassulást, akkor valószínűleg jól futna élesben is. -
válasz
urandom0 #1350 üzenetére
De egyébként Gnome-ban is van fájlmegosztás, csak kicsit kacifántos a beállítása.
WebDAV alapon működik, telepítve kell legyen a gnome-user-share, az apache és a mod_dnssd csomag, automatikus indításra kell legyen állítva az apache (httpd) és az avahi-daemon, és a beállításokban be kell kapcsolni a fájlmegosztást. Ezek után Nautilusban látszódnia kell a többi gépen megosztott mappának (ami a ~/Nyilvános). -
válasz
0xmilan #1349 üzenetére
Alapvetően a KDE connectet szoktam ilyesmire használni, de most azt sincs telepítve.
Ez a Pythonos megoldás is működik, jó tudni hogy ez is ilyen egyszerű! Arra is volt már példa, hogy netcattel (nc) küldtem fájlt egy Hyper-V-ben futó Debianról egy fizikai Ubuntura. Egyik gépen elindítok egy nc-t listen módban, másik gépen mehet a küldés, általában működik, de ez kb. a legprimitívebb megoldás.
Az scp-t inkább hagyjuk
Mindig elcseszem a szintaktikáját. Ha terminálból kell gépek között másolgatni, akkor CurlFtpFS-t szoktam telepíteni, csinálok egy akarmi.ssh nevű fájlt, ami ennyiből áll:
user@host:/ -p 2024
Vifm nevű fájlkezelőt szoktam használni, ez egy kétpaneles fájlkezelő, képes értelmezni az ilyen ssh kiterjesztésű fájlokat. Megnyitja a host-ot a megadott userrel, bekéri a jelszót, egyik panelon ott a távoli fájlrendszer, másikon pedig a lokális... -
Na ezt nevezem...
Ma arra volt szükségem, hogy egy 4,3 GB-os fájlt átküldjek a Manjaros gépemről a szintén Manjaros laptopomra. Mivel samba egyiken sincs telepítve, ezért a pamac-managerben rákerestem arra, hogy "share files". Első találat a NitroShare, egy 550 kbyte-os kis programocska, pár másodperc alatt felmegy. Értesítési területen megjelenik az ikonja, ráklikk, "Send files...", kitallózom a fájlt, mire a program pedig megkérdezi, hova küldje. Gyorsan feldobtam a laptopra is, elindítom, a gépen két másodperc múlva már meg is jelent a laptop, ráklikk, leokéz, majd elindul a másolás, egy folyamatsávon szépen mutatja, éppen hol tart. A fájl pár percen belül megérkezett, tökéletesen használható állapotban.
Az egész keresés-telepítés-fájlküldés megkezdése műveletsor nem volt fél perc. Szerintem ezt ennél egyszerűbben és profibban már nem nagyon lehet csinálni.
Egyébként a program képes beépülni a fájlkezelőbe, helyi menüből is lehet küldözgetni fájlokat, könyvtárakat. -
A napokban volt egy nagyobb frissítés, és ezzel megérkezett a Gnome 40. Szerintem alapvetően nem lett sem sokkal jobb, sem sokkal rosszabb. Az alulra helyezett dash nekem nem tetszik, de ezt a dash to dock szépen orvosolja.
Most már a top barról lenyíról időjárás is működik, nálam eddig nem ment, az időjárás alkalmazás azonban még mindig nem akarja az igazságot manuálisan beírt lokációnál (pedig gitlabon már beolvasztották a javító commitot, úgy látszik, még nem ért el ide).
Ami viszont sokkal jobb lett, az a pamac-manager. Kapott egy oldalsó sávot, mostantól az opciók itt érhetők el, és szerintem így jóval átláthatóbb. -
Jött egy nagyobb frissítéscsomag Manjarohoz, amivel sikerült megjavítani a KMail egy igen zavaró bugját, nevezetesen azt, hogy időközönként (kb. fél óránként) és minden wake up után újra és újra hitelesítést kért a Gmail. Ennek örülök.
Annak viszont kevésbé, hogy még mindig (vagy ismét?) fennáll az a hiba, hogy ha be van kapcsolva az undo send, akkor mindenféle hibaüzenet nélkül egyszerűen nem küldi el a levelet. A logba ugyan kitol egy org.kde.pim.mailtransportakonadi: Item doesn't have DispatchModeAttribute. errort, de ez egy tökéletesen semmtmondó hibaüzenet, korábbi fórumtopikokban látom, hogy már 10-15 évvel ezelőtt is dobált ilyet a KMail. Ezzel együtt most vettem észre, hogy egy tegnap emailem sem küldte el... -
válasz
Capricornus #1230 üzenetére
Szia, úgy látom ez egy KDE bug. Ki kellene törölni a következő két fájlt:
~/.config/plasma-org.kde.plasma.desktop-appletsrc
~/.config/plasmashellrcTörlés előtt csinálj róluk másolatot, mert a törléssel elvesztesz egypár KDE beállítást.
Törlés után jelentkezz ki és be KDE-be. -
válasz
GreenGoblin #1221 üzenetére
Add/Remove sofware es Software Update-ekre klikkelve nem történt semmi.
Próbáld meg terminálból indítani: pamac-manager, hátha ad vissza valami használhatót.
Közben másik terminál ablakban mehet a logfigyelés: journalctl -f
Ott biztos fog kiköpni egy halom üzenetet.Mikor rámegyek a Shutdown-ra elindul a kikapcsolás de nem kapcsol ki. Ilyenkor power gomb hosszan nyomása segít csak.
A power gomb egyszeri megnyomására sem kapcsol ki?
A shutdown parancsra mit csinál?Sudo Pacman -Syu parancsra már napok óta nem dob ki semmit. Most tényleg nem lenne update?
Amikor ezt írtad, akkor tényleg nem volt napokig semmi update. Azóta sem volt túl sok, csak apróságok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Külpolitika
- Milyen videókártyát?
- Így teljesít a Xiaomi 15S Próban a márka saját fejlesztésű processzora
- Kerékpársportok
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Acer notebook topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Haditechnika, harcászat
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest