-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Merula Alba
tag
Csak elbeszélünk egymás mellett....
Nekem egy ilyen routerem van, a képen látható stick-el. És a Linux Mint alatt nem tudok netet juttatni a gépre vele.
Megvannak a kimenetek:
lsusb:Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 002: ID 2563:0575
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 0b05:17db ASUSTek Computer, Inc.
Bus 001 Device 003: ID 04e8:61b6 Samsung Electronics Co., Ltd M3 Portable Hard Drive 1TB
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 002: ID 046d:c246 Logitech, Inc. Gaming Mouse G300
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 2563:0575
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hubip link:
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
2: enp2s0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
link/ether 00:1d:60:35:e9:2f brd ff:ff:ff:ff:ff:ffRemélem ez segít valamit.
-
sonar
addikt
Sajna nem szedi le a régi kerneleket Mint-en az autoremove.
Nyomozni nem volt időm. De favágó módszerrel ki lehet takaritaniAktuális lekérése: (ezt véletlenül se töröld!)
uname -r
Minden fent lévő listázása:
dpkg --list | grep linux-image
Töröljük a nem szükségeseket
sudo apt-get purge linux-image-x.x.x-x-generic
Update grub
sudo update-grub2
-
Skullwipe
senior tag
Továbbra is teljesen másról próbálsz beszélni, még jó hogy megy live usbről, azt már rég tisztáztuk, hagyjuk ezt, majd valahogy csak kitalálom hogy legyen net recoveryben, hogy vissza töltsem rá a cinnamont. Vagy gyaluljam az összetevőket ahogy olvastam és próbáljak teljes resetet a felületen, ne csak megakadjon rendszer bootoláskor.
-
Skullwipe
senior tag
[Kép] (ezt így bebootolva a cinnamon usbről tudtam kiszedni, nem biztos, hogy ugyan az mint a képen
mint@mint ~ $ inxi -Fxxx
System: Host: mint Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: System: ASUS product: All Series
Mobo: ASUSTeK model: B85M-G v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 0905 date: 02/20/2014
CPU: Dual core Intel Core i3-4160 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 14366
clock speeds: min/max: 800/3600 MHz 1: 819 MHz 2: 889 MHz
3: 846 MHz 4: 1005 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GK107 [GeForce GT 640]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0fc1
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on NVE7
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8c20
Card-2 NVIDIA GK107 HDMI Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e1b
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-38-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000
bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 10:c3:7b:50:bf:c6
Drives: HDD Total Size: 1676.1GB (0.4% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD5003ABYX size: 500.1GB serial: WD-WMAYP4681989 temp: 36C
ID-2: /dev/sdb model: ST1000DM003 size: 1000.2GB serial: Z1D8FJHM temp: 35C
ID-3: /dev/sdc model: MAXTOR_STM316081 size: 160.0GB serial: 9RA8L45P temp: 38C
ID-4: USB /dev/sdd model: Cruzer_Blade size: 15.7GB serial: 4C530599901128111024-0:0 temp: 0C
Partition: ID-1: swap-1 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 24.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 201 Uptime: 1 min Memory: 979.1/7921.1MB
Init: systemd v: 229 runlevel: 5 default: 2 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481 running in gnome-terminal-) inxi: 2.2.35
mint@mint ~ $A hálózatnál mit nem tudsz beállítani? Wi-Fi nem megy? Samba megosztás?
A fenti képen látod, hogy recovery modban vagyok (mivel csak így működik egyáltalán a console), ilyenkor nekem hibák dob csak apt-get update, vagy ping 4.8.8.8-ra 100% packet loss a vége, gondolom ez azért van mert nincs net ilyenkor. Hálózat felismerést is választottam már, de csak hibára fut. Próbáltam ifconfig eth0 address x.x.x.x gateway y.y.y.y broadcast z.z.z.z beállítással, de az is csak hibára futott, hogy nincs ilyen eszköz vagy a nem lehet elérni vagy mi volt pontosan a megnevezése.Wi-Fi-ről nálam nincs szó, az más configon van, azzal nincs gond nálam, mivel régi Wi-Fi kártya PCI slotban tökéletesen működik, legalábbis aki használja egy deka baja nincs ezzel, pedig aztán tényleg nem ért hozzá.
Igen, a Samba megosztást egyáltalán nem látja [59679].
-
Skullwipe
senior tag
Nem virtuális gép. Ez a most is használt hardwaren történt. Akire azt mondtad, hogy nem bírod, most bebizonyosod, hogy a tapasztalata ezzel kapcsolatban is jók voltak. Én is jó pár hónapig semmi bajom nem volt. Egyszer csak ezt csinál, semmi oka nem volt, el meséltem már ezt. Nem sok kedvem van most tovább próbálgatni, és amúgy is egyedül kell kitalálnom mit csináljak, úgyhogy én ezt most pihentettem. Sajnos van pár speciális program, ami soha nem lesz linux rendszerekre, így nem tudok elszakadni. Plusz a hálózatot már mondtam, hogy tiszta kínlódás nekem, nem tudom azt se megoldani, sajnos speciális feladatokhoz pedig az kell. Hiába egy klikk, nekem akkor se sikerült, nem tudom még megoldani.
-
Skullwipe
senior tag
Az biztos hogy kezdő vagyok, de tudom hogy min változtattam és sehogy se találtam eddig, hogy mi is volt ez pontosan. De most végre meg van, és ez bizony még a virtuális cinnamonon fent sincs. $HOME/.dmrc fájlról van szó, ebben írtam csak át, hogy awesome.desktop, ami alapból lighdm.desktop, amit ugye a cinnamon használ. Ennyit változtattam és ezt produkálta, megpróbálom vissza állítani, és vissza tölteni valahogy a cinnamont, és a /usr/share/xsession-ben kivenni minden .desktop file-t és benne hagyom ezeket Cinnamon, Cinnamon (software rendering).
-
Skullwipe
senior tag
Konzolból kiadott startx parancs mit ír ki? Hogy írjak be paramétereket.
Virtuális gépen kipróbáltam a telepített Cinnamonon, és elvileg listát kéne adni, ha jól gondolom és ezt akartad volna elkérni.Most ott tartok, hogy teljesen indulás képtelen az alap rendszer, csak a második töltő képernyőn a pöttyök váltogatják a színűket és nem tudok Ctrl+1-7-ből semmit előhozni. Recovery módban, egy vagy két percig a root parancsot választva tudok pötyörészni, de hamar szét ugrik a kép és nem látod mit írsz be, majd ezután már reboot se megy Ctrl+Alt+Del vagy sudo reboot paranccsal.
-
Skullwipe
senior tag
Nincsen és nem is volt semmilyen kezdő képernyő. Nincs semmilyen grafikai felület most már. Semmi se megy most már, csak is konzol van. Azt én is tudom, hogy ott átlehetne váltani kijelentkezéssel. Alapból automatikus bejelentkezést választottam. Most már nincs asztal ikonok se. Mindent törölni kéne ami ezzel kapcsolatos, és újra rakni, de nem volt türelmem tovább próbálkozni. Amúgy a hyper-v nagyon lassú nálam, ha tudom hogy emiatt meg a vm nem fog menni, akkor be se kapcsolom w10-en.
-
Skullwipe
senior tag
Ez még mindig Mint? Igen.
Hányas verzió? 18.3.
Az awesome-ot a tárolóból tetted fel? Igen. sudo apt-get install awesome, ha jól emlékszem.
Mit nem tudsz rajta elindítani? cinnamon2 desktop can't load, vagy hogy van a pontos hiba.
Bejelentkezéskezelőből mi van fent? Nem tudom. Mivel elérhetettlen számomra.
Még a Cinnamonhoz tartozó LightDM? Az még biztos fent van.Nem csináltam semmit se, csak tegnap előtt bekapcsoltam újra. Erre már csak azt közölte velem a 18.3 Cinnamon, hogy én már most nem futok és te most újra indítasz vagy sem? Sose indult újra, sose sikerült neki. És ugye a felbontás egy alapértelmezett 1024x768-ban volt, se Menü, se jobb klikk menü, csak ikonok (amik ugye csak egyszerű szöveg fájlok indító parancsokkal) a tálcán ami szintén csak fekete, mint ahogy minden fekete (kép, de ez azután készül, hogy nvidia után megpróbáltam a Nouveau drivert és így nézett ki).
Közben, már jó sokszor megpróbáltam újra rakni a videókártya drivert, ami azt jelenti, hogy purge-oltam, eleinte még csak az nvidia* módszerrel, aztán tegnap már bumbleebe* meg valami másikat is, és teljesen újra telepítettem.
Ez előtt megpróbáltam CSAK új ablak kezelőt felrakni, mert kérdezték hogy próbáltam-e már, de ugye az nem sikerült, hiába próbáltam .
-
Merula Alba
tag
Tessék, remélem segít.
[M]System: Host: atyesz-P5K Kernel: 4.13.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: Mobo: ASUSTeK model: P5K v: Rev 1.xx
Bios: American Megatrends v: 1201 date: 10/14/2008
CPU: Quad core Intel Core2 Quad Q6600 (-MCP-) cache: 4096 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3 vmx) bmips: 19245
clock speeds: min/max: 1596/2394 MHz 1: 1603 MHz 2: 1603 MHz
3: 1619 MHz 4: 1603 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GM107 [GeForce GTX 750 Ti]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1380
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: (unloaded: fbdev,vesa) FAILED: nouveau
Resolution: 1680x1050@59.95hz
GLX Renderer: NV117
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 NVIDIA Device 0fbc
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0fbc
Card-2 Creative Labs SB X-Fi
port: ec00 bus-ID: 05:02.0 chip-ID: 1102:0005
Card-3 Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:293e
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-38-generic
Network: Card: Qualcomm Atheros Attansic L1 Gigabit Ethernet
driver: atl1 v: 2.1.3 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 1969:1048
IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full
mac: 00:1d:60:35:e9:2f
Drives: HDD Total Size: 1370.3GB (92.3% used)
ID-1: /dev/sda model: Hitachi_HDS72107 size: 750.2GB serial: GTG600PAG0HJ7C
ID-2: /dev/sdb model: OCZ size: 120.0GB serial: OCZ-M15IWKN131I1AI6E
ID-3: USB /dev/sdc model: MQ01ABD050 size: 500.1GB serial: 217135130880-0:0
Partition: ID-1: / size: 104G used: 93G (95%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
ID-2: /boot size: 472M used: 192M (43%) fs: ext2 dev: /dev/sdb1
ID-3: swap-1 size: 6.44GB used: 0.02GB (0%) fs: swap dev: /dev/dm-1
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 36.0C mobo: 40.0C
Fan Speeds (in rpm): cpu: 937 psu: 763 sys-1: 795 sys-2: 0
Info: Processes: 230 Uptime: 11:20 Memory: 3306.4/5960.8MB
Init: systemd v: 229 runlevel: 5 default: 2 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481 running in gnome-terminal-) inxi: 2.2.35[/M] -
Amúgy igazad van, különösebben nincs jelentősége, ha angol nyelvi beállítások vannak, ha live-ban nézek meg valamit, akkor se akadok el. Emiatt nem is nagyon vettem észre, mert amiket megértek, azt bárhogy megértem, sok beállítási opciót meg akkor se értek, ha magyarul van a gombfelirata. Viszont megszoktam, hogy mindent magyar nyelven használok. Az, hogy a számtech nyelve az angol, érdekelje azokat, akik professzionálisabban foglalkoznak ezzel, home userként én magyarul akarom látni ezt is. Meg mindent.
Reklámoknál is magyarokat akarok látni, vagyis azokat akarom blokkolni, így helyesebb.Na most, kérdés az, ha mindent megértek úgy is, ha véletlenül bekeveredik az angol felirat, akkor miért ne legyen a 99%-a mégis magyar. A számtech nyelve ugyan az angol, de az enyém meg a magyar. Nem vagyok én intergalaktikus utazó.
-
A fenéket, miden OK volt itt, csak nem figyeltem a jelekre, most jöttem rá mit kellett volna csinálnom, miközben néztem ezt a Szaljut 7 c. orosz filmet.
Mivel mindenhol jó volt már a megjelenítés és a fontok is, csak egyetlen helyen nem, így azt kellett volna újratelepítenem. Már emlékszem is, hogy valami gond, akadás volt, amikor a témákat meg a kompozitort állítgattam és közben mentek a frissítések is. Olyan nincs, hogy jó a fontok megjelenítése, de ott meg mégsem.Ezeket a 3. party dolgokat egyszer összehasonlítottam, hogy mi az ami pluszban felkerül még, nem sok minden, ez nem okozhatta a gubancot. Meg kelett volna néznem, mi a neve a beállító programnak és azt újratelepítettem volna és nincs ez a szenvedés. Most is tökéletesen használható volt a rendszer, csak idegesített, hogy ott benn ragadtak ezek a nyomi betűk.
Kicsit túlzás azért még temetni az LTS verziókat, nem változott a véleményem erről. Igazad van, fejlődik az opensörcs, de nem feltétlenül kell mindenkinek rohanni vele. A biztonsági javításokat megkapom LTS-ben is ugyanúgy, ez a rengeteg új hardver és technológia meg egyrészt az én döntésem alapján kerül be a desktopomba, másrészt azért az LTS sem azt jelenti, hogy lemarad fényévekkel.
Keresgélem még ezt a fáljt, amiben rögzítettem a plusz dolgokat a 3. party bekapcsolása miatt anno, de abban nem lesz zárt driver. Egyszerűen minden jó volt, csak nem figyeltem, ebben az a rossz, hogy nem sokat tudok segíteni a többieknek, akiknek hasonló anomáliákkal indult a telepítés, ha a kötelező frissítéseket felrakják, megjavul minden. Annyit érdemes megjegyezni, hogy ilyen nagyobb frissítésekkor ne állítgassuk a rendszer konfigjait GUI-san se.
-
Már csak egyetlen gond van, amit nem is értek, mert live alatt nincs gond ezzel a megjelenítéssel:
Ami az előző hsz-ben van, azzal meg képtelen vagyok bármit kezdeni, máshol már jók a fontok is.
Már minden elképzelhető téma és egyéb változtatást kipróbáltam, utoljára hagytam az infinality fontok állítgatását, az is hatástalan erre.
Live-ban FF alatt is egész jók a fontok:
Kompozitor alapból be van kapcsolva, nincs szétesés, fennakadás a megjelenítésnél. Filmlejátszással sincs semmi probléma.
-
Nem értek én ehhez a wayland-hoz, de erős a gyanúm, hogy sok minden nincs ezen a Mint KDE-n fenn, ezekre pillantottam rá gyorsan, nem kéne ezeknek fenn lenni? Nem csak a kijelölt ablakban lévőkre gondolok.......
Ilyen furák a betűk és az óramutató:
A FF-ban viszont már egész jók a fontok.
Egyébként a KDE a bleeding edge-ről szól
Ugyehogy! Nem értem akkor miért erőlteti a nem rolling vonal.
Rájöttem, hogy csak lényeges nekem, ha egy futó filmet arrébb húzok, akkor opálosan átlásszon az alatta lévő ablak tartalma!
Most ezt ráncigálom, hátha megnyekken, de nem akar.
-
Ja, a következő lépés az lesz, hogy valami frissebb kerneles disztrót próbálok ki, már csak kíváncsiságból is, mert az én gépem technológiai színvonalához tökéletesen elég amúgy ez az elmaradott Cinnamon is.
ezt lehet, hogy már említettem...
Ha ez a helyzet amúgy a Mint-nél, jobb is, ha hagyják elmenni, de gyanítom, hogy a Debian/Ubuntu vonalon is ezek miatt mostoha kicsit az élet KDE vonalon.
Ezek szerint a kompozitor birizgálása nem segített.
A kezdeti probléma az elmúlt viszont teljesen, ill. nem tejesen, de csak a terminal kiírt sorai között jelent meg vékony csíkokban az alatta lévő kép. Érdekes, de azért is, mert eddig ilyet nem csinált még egyik DE sem, KDE sem. Na, majd kiderül....addig elvagyok ezzel a technológiai kövülettel!
Az is lehet, hogy felrakom a 4.15-ös kernelt a Mint-re és az elérhető legfrissebb mesa-t. PPA persze.
-
&& (#9181) Bohus
Pont azt szűrtem le ebből a Mint KDE-s próbából is, amit papagájként hajtogatok, hogy nagyon hardverfüggő, hogy egy adott verziójú disztró egy adott DE-vel hogyan fut a hardvereden. Az utóbbi időben sokan panaszkodtak ugyanezen jelenségekre, amik nálam is előjöttek és lehet, hogy más, mondjuk épp rolling disztróval jól futna a KDE.
Visszamentem a Mint KDE-re és próbálkoztam sokáig, az addigi jelenségek elmúltak, viszont előjött más, amit itt szintén többen említettek, katasztrófálisan ocsmány széteső fontok. Az első boot után azzal még nem volt baj.
Maga a KDE sokaknak kedvence, akik már sok-sok órát beleöltek, hogy rájöjjenek az igazán idióta és értelmetlen szétszórt rendszerbeállítások módjaira. Aki viszont először fog neki.....például én elkezdtem fél órán keresztül állítgatni a kompozitor dolgait, rengeteg van tényleg, felül két rejtett opció ki-be kapcsolja azon funkciók elrejtését, ami az adott hardveren nem működik(állítólag). Ha ezzel megvan az ember és nem igazán jut sehová, akkor jóval lejjebb talál egy másik beállítási kategóriát, amiben viszont ott van egy egyszerű opció, a kompozitor ki-be kapcsolása. Mire ide eljutottam, közel egy óra telt el, pedig csak ezt szerettem volna, viszont jóval feljebb ott volt a kompozitor részletes beállígatása. Ha mondjuk épp ezen kategórián belül lett volna legfelül ez a kompozitor ki-be kapcsolási lehetősége.....no mindegy, biztosan van ennek is valami oka, hogy ennyire logikátlan módon és értelmetlenül van szétszórva ez az amúgy is rengeteg opció.
A Mesa-t nem kell próbálgatni, azt felteszi a KDE, mert a Wayland miatt modesetting kernel drivert használ minden kártyához, a hardveres gyorsításhoz meg Mesa-t. A Xorg-os driverrel nem tud mit kezdeni, mert már nem Xorg-on alapul, mint a Cinmanó.
Lehet, hogy ez az oka, hogy mondjuk sok harver Mint-en nem jól működik együtt a KDE-vel, a többi DE meg igen, mert azok még nem waylandra támaszkodnak. Nem tudom, de tény, hogy nem működik a KDE a Mint-tel, a többi DE meg igen. Mintesek meg dobják a KDE-t. Most már legalább kezdem érteni, mi az oka.
Ezeken a régebbi AMD kártyákon a wayland és a vdpau vaapi nélküli hardveres gyorsítás kevés lenne? Ez azért furcsa, mert Cinnamon és Mate, XFCE alatt se szoktam használni, csak az alapból fennlévő mesa-t és mégis működik minden.
Amúgy amikor ki-be kapcsolgattam a kompozitor és rebootoltam, mindkét esetben 370-380MB volt a fogyasztás. Hű de nagyszerű, ezt sokan felemlegetik, hogy milyen jó keveset fogyaszt a KDE! Mi lenne, ha mondjuk 3x ennyit fogyasztana, de működne normálisan???? 16GB mellett nem dobtam el az agyam, hogy félgiga alatt megállt. Nem azoknak készítik a KDE-t, akiknek kevés a memójuk! Akkor meg mi értelme ennek az egésznek így?
Szó se róla, ahogy próbálgattam a böngészést, valami hipergyors volt, ahogy behozta a lapokat, szóval van benne potenciál rendesen. De azt olvastam nemrég is, hogy még kevesebb erőforrást fog használni, valamit kivesznek és gyorsabb lesz a boot meg ilyesmi......Van rengeteg memóriám és kapcsoljam ki a kompozitort??? Akkor felrakhatok egy fapados DE-t is, az se fogyaszt sokat.Valaki mesélje már el ezt a minimum memória használat hajhászást, hogy ennek ugyan mi értelme van? Most 2018-ban, mert 10 éve lett volna értelme, de most.....
Szóval, ezután az, aki Mint-et akar felrakni, konkrétan jobb, ha a KDE verziót elfelejti. Nyugodtan tegye, a fejlesztők is ezt tették, nem lehet véletlen. Ne gyertek most hurrogni, nem a KDE-t szidom, csak levontam a következtetést és Mint esetén a KDE-t kerülendőnek tartom AMD VGA-val legalábbis. Most már jönnek a más disztrós KDE-k is, mert valóban kíváncsi vagyok, kezd az a gyanú felmerülni bennem, hogy ha Mint, Debian és Ubuntu is rosszul jön ki a KDE-vel, akkor ez a DE valóban a rolling rendszerekhez van optimalizálva. Mondjuk ha ez így van, akkor száradna le a pofájuk, hogy ezt így nem írják le nyíltan.
-
J.C.G.
aktív tag
Nem akartam belemenni ebbe a témába, mindenki olyat használ ami tetszik neki. Csak feltűnt, hogy a legtöbb felület ami tetszene az sötét témát tartalmaz vagy máshova (oldalra, felülre) teszi a panelt, esetleg bal sarokba a gombokat. Ezért állítottam be egyelőre az XP témát. Most elindítottam egy filmet és alapértelmezettként úgy van beállítva a Médialejátszó (ez a neve?
), hogy sötét témákat támogatása, ha ez lehetséges. Na már most bele akartam tekerni a filmbe, de így nem látszik a kezelő felület, ezért muszáj kikapcsolnom. Általában véve rosszabbul láthatóak a dolgok sötét témával, esetleg az általad említett barnás, narancsos árnyalatok nem tetszenek, egyedül a homok vagy mogyoró. Ízlés kérdése, nem vitát akartam nyitni.
Majd későbbiekben változtatok rajta, de most nincs hozzá türelmem. -
-
Ha nem lennék ennyire kényelmes.....az apt csomagkezelő parancsait már úgy-ahogy megjegyeztem meg aztán nekem a Mint/Debian mindig működik, járt utat meg....
Abban viszont nincs igazad, hogy legalább lehetne nagy az archom, Tg cím nélkül se lett az kicsi!
Sőt! Az kissé vissza is fogott.
-
A pár éves Debian másod disztróként való használata azért elég jó volt a kutyulgatás kipróbálására (kb 2 év alatt tudtam csak kinyírni a Jessie-t). Anno január 01-én hajnalban raktam fel egy Arch-ot is, a koncentráció segített eltereli a figyelmet a zümmögésről az agyamban.
Ha nagyon muszáj, elvagyok én ezekkel is, a sok disztró inkább csak kíváncsiságból volt/van fenn (már egyre kevesebb persze), no meg a sok kezdő kérdés megoldására is kíváncsi voltam gondolom, talán volt bennem egy adag segítőkészség is, emiatt csináltak belőlem Tg-t, gondolom. (sajna ki lettem utálva, így valahová terelnem kell a megmaradt kevés szabadidőmet)
A Mint desktopon nagyon be van lakva, emiatt marad ez a fő disztróm, a laptoppal meg kísérletezgetek, pár kollégám gépére emiatt is sikerült találni mindig megfelelően működő disztrót.Amúgy minden reggel úgy ébredek fel, hogy ma felrakok valami legózós disztrót végre és mélyebben belenézek a dolgokba, de aztán elkezdek olvasgatni és elmarad.
Ami sötét terület nekem, az a VGA-k és a működtetésükhöz szükséges különféle driverek, ezen a területen kéne bővítenem ismereteimet, AMD-vel úgy-ahogy elvagyok persze, de itt sem minden tiszta teljesen a vdpau, vaapi, stb használatával, bár tudom mindnek a funkcióját elméletben.
Köszi az iránymutatást egyébként, sose árt egy más megközelítés, bár én soha nem rettegtem az LTS használata alatt, milyen lesz a következő, ennyi erővel a rollingnál is retteghetnék a folyamatos frissítések miatt vagy éppen amiatt, hogy kihagyok pár hetet és amiatt kampózik a rendszer, mint azt a Manjaro topikban olvastam pár napja.Lényegében én egy jó kezdő rutinnal rendelkezem, nem értek semmihez, de már képes vagyok megtalálni a megoldást, ha gond van, ez jól is jött a topikokban való segítéshez.
(#9074) Mirr Murr
Fentiek alapján is láthatod, nem túl sürgős a laptop vétel.
-
& Mirr Murr
Köszi a tippeket, valami HP Elitebook 8560/70p körül keresgéltem anno, abban már megfelelő a proci is.
Ezek drágábbak, mint amit eddig néztem, most megpróbálok valami legózós módszerrel felrakni pure disztrót a Toshibára, a legfrissebb kerneleket bírja, lehet, a Mint nagy hibája, hogy nem engedi kiherélni a felesleges dolgokat, húzná magával a DE-t is sok esetben. Látom már, hogy nem úszom meg a hosszadalmas telepítést, pedig imádtam a desktop disztrókban, hogy 10 perc alatt konyhakész lett.Addig gyűjtögetek az Elitbookra.
-
& Cyrin
Ha vennem kell valamit, csak úgy, mint a mobilnál, strapa vagy fémházas eszköz lesz, ezt a Toshiba Satellitet csak úgy kaptam az öcsémtől meghajtó nélkül, egy darabig úgy használtam penről.
Amiket most lehet kapni 300 alatt, azok a notebookok talán ingyen ha kellenének.
Különben az a helyzet Linux alatti FB flash gamékkal, hogy akármit raktam fel inteles vga vonalon, semmi nem változott, de észrevettem, hogy raktam fel Chrome-ot nemrég, azzal meg tök simán mennek ezek a haszontalanságok. Érdekes, mert Firefox alá is felraktam a pepperflasht, valahogy mégsem jó, halál lassú a játék.
-
Ezen már az ezeréves bios a legújabb, a processzornak is van ez a titokzatos nyűgje, amit csak a processor.nocst opcióval tudok gyógyítani, de nagyon feltöltve is ugyanúgy monokrómosítja magát. Pont jó lesz old computer Linuxokat tesztelni, tán a Manjarot se köhögi ki, de ez nem tuti.
Találtam egy ilyet, ezt a jóisten is Linuxra teremtette, de elég enfant a termék adatlapjának a kitöltése, kicsit taszít így a dolog. Ha ott helyben ki lehet próbálni Mint Cinnamonnal és működik, akkor simán megéri a 35 rugót, persze a halál 250 GB-os meghajtó nélkül. Persze ez is WInnel szennyezett, de csak le tudom róla pucolni a nyomokat.
-
Faszbukozni nem szoktam, arról nem tudok nyilatkozni. Akkor már ketten vagyunk, én se jáccódok ilyen flash alapú vackokkal sem, mert ezek nem váltanak HTML5-re.
A ........-okba gondolom dicséret és nagy egyetértést szántál, azt moderáltad ki vele, hogy ne tűnj rajongónak
Igen, vigyáznom kell a kialakult képre, hogy nézne már az ki, ha nem galádkodom valakivel.....
indítószívással megalapozod a dolgokat, és utána viszont nem lesznek apró ilyen-olyan szívások a jövőben, hogy egy-egy frissítésnél egyszer nem megy ez, nem megy az.
Ilyenem nem volt még Arch alapnál, hogy nem megy ez vagy az, egyszerűen agyhalál minden téren, olyanom volt anno, talán ezért ódzkodom kissé. Lehet, hogy ma már nem ez a helyzet, de pár Arch alapút próbáltam már és mindig kampeca lett a vége. Nálam a Mint és Debian az elpusztíthatatlan, mármint desktopon, a laptop csak kísérleti patkány szerepet tölt be. HP 8440p-t már 35eft körül lehet venni, azzal már futkorászna a flash-game is. Egy olyan disztrót mindig kell tartanom a laptopon, ami erre alkalmas.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy procit cseréljek a Toshibában, ráadásul szerintem forrasztva van. -
A proci elég gyatra valóban, olyan disztró kéne rá, amin a FB flash gamék nem lassúak, mint a halál, nem akarok emiatt venni valami használt üzletit. Az is lehet, hogy valami más böngirnyót kéne használni rajta.
Ettől a sz*rtól (FB) eltekintve nincs vele gond, a FF pörgeti fel csak kissé a ventiket.Egyedül a Cinmanó legyen száműzve, hogy haladj a korral
........... itt ki kellett pontoznom a válaszomat a közismert népszerűségem miatt, többek között!
furmányos LTS
-
De pont ez az, egy normális disztró megy minden hardveren normálisan.
Értem, akkor a Manjaro is kilőve.
nálam pont nem fut jobban
A Dw jól írta, mert ott a kiadáskori állapot van feltüntetve a 18.3-nál, egyébként ez a verzió van benne:
libegl1-mesa:amd64 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2
ez a sor nem tudom hogyan maradt ott:
libegl1-mesa-drivers:amd64 12.0.6-0ubuntu0.16.04.1
Mesa 17.2.8 a mostani.
A vén Toshiba amúgy remekül fut a 10-es mesa-val a Debian 8 alapú Bunsenlab-bal. Lehet, hogy ezek a majd 10 éves gépek nem is tudják, hogy a frissebb mennyivel jobb.
Most már addig magyarázod ezt a Manjarot, hogy felrakok rá egyet, melyik verziót próbáljam rá szerinted? Lehet community-s is. Legutóbb Cinnamonos volt, de az halál volt nagyon, pedig a Mint C tökéletesen fut rajta.adatai:
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F serial: X8371747Q
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 7981
clock speeds: min/max: 1000/2000 MHz 1: 1000 MHz 2: 1000 MHz
Memory: Array-1 capacity: 8 GB devices: 2 EC: None max module size: 4 GB
Device-1: DIMM0 size: 2 GB (Single-bank) speed: 667 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Hynix part: 151515151515151515151515151515151515 serial: 04004215
Device-2: DIMM2 size: 2 GB (Single-bank) speed: 667 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Hynix part: 444444444444444444444444444444444444 serial: 00003244
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2a42
Display Server: X.org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
tty size: 180x51 Advanced Data: N/A for root
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:293e
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.14.7-041407-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:002a
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (8.3% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SHFS37A size: 120.0GB serial: 50026B725A0B0DE1 temp: 25C -
F.B.I.
veterán
Semmi gond, köszönöm mindenkinek. Felment egy XFCE, nem raktam külső deivereket, megy minden flottul. Az a baj, hogy még mindig kell otthonra a Windows és emiatt nem foglalkozom a Linuxxal mélyebben, másnak viszont nem rakok, csak Linuxot, mert ha egyszer már rendben megy, utána nem hívogatnak. Úgysem használják az idősebbek szinte semmi másra a régi gépüket.
-
Ezzel nincs értelme vitázni, mivel tudjuk, hogy erősen hardverfüggő, melyik gépen melyik Linux fut jobban. Sok esetben épp a frissebb driverek vagy kernel okoz gondot. Nálam gyakorlatilag épp a Manjarok futnak a legrosszabb hatásfokkal az öreg Toshibán és eddig az öreg laptopokon is Mint-et tudtam jó hatásfokkal telepíteni, volt egy régi Fujitsu-Siemens laptop, amire kizárólag a Mint 17.3 XFCE volt hajlandó bootolni.
Az öreg Toshibán ráadásul semmi nem működött úgy, mint némelyik Ubuntu származék, bár azok se mind szuperáltak jól.Egyszóval gépfüggő, hogy mi fut éppen jól az adott konfigon. Ettől még persze lobbizhattok tovább a Manjaroval, de amit írsz, hogy az emberek panaszkodnak a tearingre......talán sokkal többen Ubuntusok, ja, mivel nagyságrendekkel többet használnak belőle. Akinél pedig minden jól működik, az nem fogja ide beírni.
Engem ettől még abszolút nem érdekel, ha mindenkit áthúztok a Manjarora vagy más rollingra.
Legfeljebb ne úgy vezessétek elő, mint ha csak az lenne a tuti, a Debian/Ubuntu vonal meg tulajdonképpen használhatatlan.
Mondjuk ettől a 12-es Mesától is lementem hídba
Mesa 17.2.8 van a tárolókban. Mint 18.3
-
0xmilan
addikt
A Mint-tel szerintem nincsenek annyira komoly gondok. Ha eltavolitunk egy ilyen kritikus komponenst, akkor szamitani lehet gikszerekre.
Nekem az Xfce helyzete aggasztobbnak tunik. Nemreg linkeltem ket fejlesztoi blogbejegyzest, most itt van egy ujabb elemzes. Eleg lassan halad a fejlesztes.
A KDE meg nemreg kapott $200,000 tamogatast.
-
0xmilan
addikt
Ezt kifejezetten Mint-es bugnak írták, Arch alatt nálad szerintem nem fog előjönni, ott gondolom frissebb commitok vannak a repoban.
Annyit tényleg nem ér, hogy kézzel piszkáljam, mert egyrészt comptonnal gyorsabb lenne, másrészt Xfce 4.14-től átállnak GLX-re és OpenGL-es vsyncre. Kérdés, hogy ez mikor kerül release-be...
Lots of works on xfwm4’ compositor (in master), with implementation of vsync using OpenGL, libepoxy support, adding of DRI3/Present to the compositor, use of GLX for compositing instead of Xrender…
-
0xmilan
addikt
Közben úgy néz ki, hogy mégis van tearing. Ablak mozgatásnál látszik, ha nagyon figyelem. Eddig nyilván nem tűnt fel, mert szinte minden teljes képrenyőn van.
Van egy ilyen bug - ami nálam is aktuális - , hogy hiába kapcsolod be a vsync-et (xfwm-ben "Synchronize drawing to vertical blank"-nak becézik), amint bezárod az ablakot, elfelejti.De elvileg van rá "very easy fix":
- letöltesz egy tucat dev csomagot
- leszeded az xfwm forrását
- behúzol egy commitot, ami megoldja a hibát
- újrafordítod a csomagotHolnap (ma) megnézem közelebbről.
-
0xmilan
addikt
Egyébként meg pont azt mondom, hogy kéne írni egy cikket erről, amiben az összes videókártyához generációnként szerepelni, hogy milyen driverrel kell használni, mit kell feltenni, milyen beállításokat hol kell eszközölni, milyen hibajelenségekre kell figyelni.
++
Viszont amit #9028-ban irtal, az elvileg csak 4. generacios es afolotti GPU-kra vonatkozik. Az integralt sandy bridge-dzsel szerintem ebbol kiesek. Egyelore nem is volt kulonosebb gondom a default driverrel. -
St3ven
addikt
Ez az eredmény:
[ 1.124620] ata1: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xdf42b000 port 0xdf42b100 irq 132
...
[ 1.439651] ata1: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)Egy hangyányit mintha jobb lett volna az Xfce Live alatt, de lehet, hogy csak placebo-hatás. Szóval inkább megpróbálom a Cinnamont tovább hegesztgetni.
"érdemes lenne a 20-intel.conf-ot kukáznod, meg eltávolítani a xorg-video-intel csomagot"
Sajnos nem teljesen tudom már követni.
Ha eltávolítom a xorg-video-intel csomagot, akkor mi fogja vezérelni a megjelenítőmet?
Továbbá a zöld négyzetes esetében Kijelölés eltávolításra vagy Kijelölés teljes eltávolításra a választandó?
-
F.B.I.
veterán
-
St3ven
addikt
A háttértár egy 1 TB-os Toshiba HDD, közelebbit nem tudok róla.
4 GB RAM, 8 GB swap, utóbbit soha nem használja.
dmesg -H parancs kimete elég hosszú, nincs benne utalás IDE/SATA módokra. Hol kellene ennek az infónak lennie?
(#9017) Frawly
Az intel.conf fájl nekem is érdemes kukáznom?(#9006) lev258
Most kipróbálom a Mintet Xfce felülettel Live módban, mindjárt kiderül, ott is csinálja-e. -
0xmilan
addikt
Eddig nekem soha nem tunt fel, pedig nezek gyorsan mozgo videokat, de amit linkeltel tearing test-et, azon latszanak az ugralo csikok.
Az xfce beepitett kompozitorjat hasznalom. Compton-t meg compiz-t le is toroltem anno. A compton-t, most leszedtem ujra, de a compton --backend glx parancsra sir, hogy egy masik composite manager mar fut (ugye az xfce fele).
~ $ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0102
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Desktop GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: Yesxf86-video-intel csomagom nincs, csak xserver-xorg-video-intel.
Valtsak compton-ra?
-
St3ven
addikt
Graphics: Card-1: Intel Sky Lake Integrated Graphics
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1912
Card-2: NVIDIA GM108M [GeForce 930M]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1346
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: intel
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 530 (Skylake GT2)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: YesEzek szerint Xorg, és mennie kéne a belemókolt config fájlos megoldásnak, nem?
-
sonar
addikt
Ha már csomag kezelés.
Had tegyek fel egy kérdést, honnan tudja az apt/yum/pacman... hogyha azt irom be neki, hogy
apt-get install mysql
akkor az a mysql5.1-servert_64 és egyéb dolgokat rántsa magával?
Egyszer régen olvastam róla vhol, de teljesen elfelejtettem. (mintha lenne egy ilyen dummy csomag ami csak hivatkozik az egyéb csomagokra) -
nOvOp
senior tag
Szia!
Minden bizonnyal igazad van, még elég kezdő vagyok linux téren. Nyilván többet kellene utánaolvasnom, de erre most nincs annyira időm. A windows kezelést is autodidakta módon sajátítottam el (ahogy nagyon sokan), csak ott eltelt több évtized. Itt még nagyon az elején járok. Ezért is kérdezek itt a fórumon, bár lehet inkább ide való a kérdés. Nekem egyenlőre az nem sokat mond, hogy "Nézd meg a Synaptic-ot, ott majd kiderül.". Megnéztem, volt 274 találat a libreoffice-ra. Semmit nem mondott nekem. Persze örülök, hogy próbáltok segíteni, de míg egy hozzáértőnek ez teljesen evidens, hogy mit kell nézni, nekem egyenlőre kínai. Ezért is döntöttem úgy, hogy leszedem a libreoffice-t teljesen (nem a linuxot gyalultam le) és ismét felteszem. Azt tudom, hogy parancssorból könnyebb telepíteni, de ahhoz tudni kell a program pontos nevét (pl. a törlésnél libreoffice*-ot kellett megadni. Előtte én a csillag nélkül akartam törölni, de az nem volt sikeres.). A szoftverkezelőben ahogy láttam csak az 5-ös verzió van fenn, ami alapból telepítésnél is fenn van már. A letöltést amúgy a hivatalos oldalról tettem meg, gondoltam, azért itt csak nem lehet probléma. Szóval köszönöm a tanácsokat, igyekszem
De pl. az ilyeneket, lövésem sincs, hogy hol találhatnám meg, ha egy programot szeretnék telepíteni: sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa -
m165le3
tag
Igen, nálam is ez a helyzet, az integrált HD4400 -al használom a mintet pedig van nVidia vezérlő is a notiban.
Addig nem is tudtam linuxal használni a notit, amíg nem találtam meg ezt az egyszerű megoldást.
Csak azt nem értem, hogy egy ilyen komoly distro, mint a Linux Mint miért nem így állítja be telepítéskor
a rendszert. pedig tudja hogy milyen vezérlő van a gépben.Ha kapásból így telepűlt volna évekkel előbb kukáztam volna a windows -t.
-
Én eddig azt olvastam a topikokban, hogy nVidiánál a zártat kell használni, AMD-nél viszont jobb a nyílt. Írtam is, hogy nem ismerem az nVidiát, de ettől még mindenütt ezt mondják.
Jó lenne nekem ez a Mint, de egy gondom van vele: a grafikai teljesítmény érezhetően rosszabb, mint Windows 10-en.
Gondolok itt arra, hogy amikor például a Firefoxban görgetek egy honlapot, a Minten sokkal darabosabb, míg Win alatt tiszta smooth.
Ez elégedetlenkedésnek számít szerinted?
-
csixy
addikt
Köszi. Most már így néz ki. Szeretnék egy olyan widgetet ami egy szép függőleges sávban teszi ki az adatokat. Még nem éreztem rá , hogy ezt hogyan kell telepíteni. Még egy dolog: nekem nincs .conkyrc fájl a ~home/user/ mappában,ill eddig nem találtam sehol. A ctrl/h kapcsolóval már láthatóvá tettem a rejtett fájlokat.
-
nOvOp
senior tag
Így néz most ki:
sda 8:0 0 465,8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 350M 0 part
├─sda2 8:2 0 96,9G 0 part
├─sda3 8:3 0 844M 0 part
├─sda4 8:4 0 1K 0 part
├─sda5 8:5 0 336,2G 0 part /media/windows10
├─sda6 8:6 0 14G 0 part /
├─sda7 8:7 0 12G 0 part /home
└─sda8 8:8 0 5,6G 0 part [SWAP]Ha az adat partíció marad NTFS, akkor mindenképpen érdemes home partíciót létrehozni, igaz? (pl. a mentésnek)
-
King Unique
titán
Ott, ha jól tudom arról volt szó, hogy kiszivárogtak bizonyos kulcsok, amiket aztán utólag visszavontak. A fejlesztések viszont nem álltak le, újabb UEFI specifikációk, hardverek stb. jönnek. Sőt, az alábbi cikk alapján az Intel a jövőben központi szerepet szán az UEFI-nek és a Secure Boot funkciónak.
-
Mtbsrác
senior tag
Secure Boot Enalbe/Disable ilyen van de mind1 hogy melyikre rakom, akkor is csinálja. Ill ha a boot menüt hívom itt f2-vel akkor ott van 2 lehetőség az usb indításra. Egy uefi-s itt elindul, s egy sima ahol csak az usb kulcs neve van, azzal meg csak a grub promp-tig jut el és ott villog a kurzor. Végig zongoráztam minden beállítást velük kacsolatban mindig ugyan az. Ezzel az üzivel indul amúgy a telepítő: innét már tudom hogy nem fog működni.
-
Dhampir
félisten
Ez szép, részletes volt hozzászólás volt, köszönöm szépen a jó tanácsokat.
Nagyjából a Debian Potato óta úgy-ahogy tisztában vagyok egy-két alkalmazás alternatívájával, de sajnos nem követem naprakészen az összes szoftvert. Akinek az IT adja a kenyerét vagy egy komfortos stúdióban ücsörög, az biztosan jobban képben van minden szakmájába vágó szoftvereszközzel.
Azonban a Paint elérhető az Áruház nélkül. Nem tudom, hogy milyen Windowst használtál legutóbb, de a Windows 10 Pro Fall Creators Update-ben biztosan benne van és nem kell külön megvenni.
-
-
Viszont nem írták jól, ki lehet kapcsolni.
De, jól írták, egy kezdő topikban egy totál kezdőnek pontosan ezt kell írni. Egyrészt nem fogja tudni megcsinálni, hiába emlegeted, hogyan kell Archon ezt megcsinálni.
Nem kell ez a téma kezdő topikban. A Haladóban lehet erről témázgatni, de aki itt olvassa, ne próbálgassa, mert nem tudja, mi történik....
Tudtad, hogy a kezdő pilótáknak mennyi mindent nem tanítanak meg? Direkt!
-
Én elsőre úgy emlékszem, hogy ebben van még utoljára és utána szüntetik meg az integrált verziósat. Úgy néz ki, én emlékeztem jobban!
Ha már béta van.......
Jól emlékeztem https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/
azért beleolvastam még egybeFogaskeréknek lassan kampeca
-
sonar
addikt
A GUI-val szerintem semmi baj. Az a virtmanager-es frontend elsőre pont ugyanolyan,mint a VirtualBox
RHEL7 alapú hoston fut 8 másik rhel/centos mikor mi, 2 bridgelt hálóval, dedikált hálózati interfésszel (iohaspasstrough) mindenféle gond nélkül. Szóval frankó a cucc. Az meg, hogy consol-ból is lehet nyomatni, távoli elérést is tud (igaz a wines virsh használhatatlan) de ezeket virtualboxxal nem oldod meg olyan könnyen. -
0xmilan
addikt
A hivatalos blogpostban leírják az okokat. Illetve Mint 19 után is lehet majd külön KDE-t telepíteni és a Kubuntu-s PPA is elérhető lesz.
-
Én idéztem a Kapitány írását, az a gond, hogy kéne valaki, aki az nVidiás részt hozzáírja, mert az nincs meg. Nekem, mint sok másnak is, elég sötét ez a megjelenítős terület.
Ebben az esetben persze az az írás sem segítene.....most esik le, a kolléga nem írta, milyen DE-t használ, na mindegy, az inxi -F kimenetből látni fogjuk.
-
King Unique
titán
Jó, de ezzel nem feltétlen itt, nem egy Linux topikban kellene tovább offolni! Az ezzel kapcsolatos infókat már valamelyik érintett OS topikjába kellene beírni. Már, ha lesz mit, mert normál esetben egy tiszta telepítésnél eleve az előző válaszban említett felállás van.
-
King Unique
titán
Itt az csak egy dolog, hogy a rendszer telepítésénél melyik opció, illetve milyen particionálás az alapértelmezett. Az viszont már egy másik, hogy mindkét platform rendszerei esetében van egyéni beállítási lehetőség pl. a particionálásnál is. Na meg akár a telepítés után is át lehet méretezni a rendszerpartíciót és létrehozni egy külön adatpartíciót. Illetve a Linuxnál utólag akár a /home is átrakható máshova.
Ezzel a biztosan primary+extended partíciók lesznek kijelentéssel viszont továbbra sem értek egyet. Itt van konkrétan a 7 és 8.1 rendszerek Legacy telepítéséről egy-egy screenshot, amelyeken látszik, hogy lehet kreálni több elsődleges partíciót. A 10-es UEFI-s telepítésénél pedig normál esetben eleve 3 db kisebb partíció lesz létrehozva a rendszer számára. Tehát nemcsak a 100 MB-os EFI partíció, hanem 2 másik is, amelyek méreténél a korábbi / újabb kiadásoknál lehet különbség.
-
King Unique
titán
Ha a jelenleg támogatott rendszereket nézzük, akkor én nem tapasztaltam 7/8.x/10 esetében sem ilyet, pedig számos alkalommal telepítettem már mindegyiket. Eleve lehet a második (fő) partíció is elsődleges, ameddig az MBR korlátja engedi. A rendszer számára létrehozott kisebb partíció meg az újabb Windowsok esetében már eleve nem 100 MB-os. De az megmaradt, hogy Legacy (BIOS-MBR) telepítésnél csak 1-et hoz létre. Az UEFI-GPT felállásnál lesz több kisebb, de ott ez nyilván nem probléma.
Az automata particionálásról meg annyit, hogy egyrészt a Windows esetében is van advanced opció, vagyis lehet közvetlenül a telepítésnél is létrehozni külön adatpartíciót. Tehát nem feltétlen kell egy esetleges újratelepítésnél a teljes lemezt formázni. Másrészt automata particionálásnál rendszerint a Linux sem csinál külön home partíciót. Vagyis, ha netán újra kell telepíteni, akkor ott is kellemetlen tud lenni, ha netán a rendszerpartícióra volt mentve minden adat. Másrészt automata particionálásnál nálam legutóbb az Ubuntu 16.04 elcseszte az eltolást és utána a Mint már nem volt hajlandó a másik partícióra települni és folyamatosan ezzel kapcsolatos hibaüzeneteket dobált. Előtte is inkább a "Valami más" opciót használtam a telepítésnél, de ezen eset után már pláne azt fogom.
-
King Unique
titán
"Plusz a MS-féle particionálóprogik hülyesége az is, hogy az első primary partíció után már csak extended partíciót engednek létrehozni (DOS-os fdisk, Windows-telepítők). Semmiféle logikus ok nincs emögött. Talán a diskmgmt.msc az egyetlen, amely nem erőlteti az extended partíciót."
Ez az infó amúgy honnan van?
A jelenlegi Windows-telepítők esetében nyilván lehet a telepítésnél több elsődleges partíciót is létrehozni, nincsen 1 db-ra korlátozva és nem kell erővel kiterjesztettnek lennie a többinek. Max. MBR-nél a korábban említett korlátok érvényesek. Szintúgy a diskpart és a lemezkezelő esetében is. Bár utóbbinál előfordulhat, hogy a 3. partíciót már logikaira csinálja. Aztán ott van ezen platformra több külső particionáló program is, amelyeknél megint nincsen az említett dolog. Sőt, azok funkciók tekintetében többet tudnak, mint a GParted. Bár az Ext fájlrendszernél leginkább csak a létrehozást (formázás) támogatják, ellenben a komolyabb particionálási műveleteket már nem feltétlen.
-
Persze, modernebb a GPT, de nekem is mindig belakott meghajtóim vannak, így értelmetlen foglalkoznom vele, MBR-rel soha nem volt bajom, igaz már nincs 12 oprendszer fenn egyszerre, de ezek se panaszkodtak a GPT hiányára.
A Gparted rendkívül jól oldja meg a dolgokat, időnként simán átmásolom vele SSD-ről HDD-re a régebbi disztrókat, legutóbb igen hasznos volt a 17.3, mert csak azzal jöttek be bizonyos oldalak a NAT-olt IP címem miatt.
Jó sokáig elleszek még az MBR-rel szerintem.
Ez a swap file mindig kimegy a fejemből, valóban ott van az is és jobb is, mint a swap.
-
zambozoli
aktív tag
Kész Van!!!
Kb. 5 perc volt!
Minden maradt a helyén csak a win lett kisebb 22GB-al a Linux meg ennyivel nagyobb!Képlet egyszerű:
- Live linuxal kell indulni
- Gpartedban a swapot ki kell kapcsolni
- Gpartedban az extended partíciót ki kell terjeszteni
- Majd az extended partíción belül a kívánt részt jen esetben az sda7-et megnövelni.
- Gpartedban a swapot be kell kapcsolniElőtte mindenképp mentés, mert az ördög sosem alszik!!!
Persze egyszerre csak egy lépés!
A gép régi kb 7 éves Toashiba Satellite A300-as itt még nincs UEFI.
-
Úgy érzem, mint ha az extended partícióra haragudnál, mert azzal aztán semmi baj nincs. Ha már így járt a fórumtárs, pont jó, hogy először ajánlottad neki, hogy csak elsődlegest csináljon, utána beszélsz a GPT-ről.
Jó lenne tisztázni, hogy az MBR-rel semmi gond nincs, figyelni kell, hogy ne szorítsa be magát az ember, ezért még időben érdemes már a 3. particiót extendedre késziteni és abból gyakorlatilag akármennyi logikai particiót csinálhatunk. Két előnye van a GPT-nek, 2 TB feletti particiókat is kezel és nincs limitálva az elsődleges particiók száma. Az MBR is tökéletes, ha előbbiekre odafigyelünk, az emberek jelentős része még mindig használja.
-
King Unique
titán
Mármint a normál telepítésnél nem lehet USB-s háttértárat megadni célnak. Viszont a WTG hivatalos megoldás és manapság már nem újdonság az ilyenfajta telepítése és használata sem a rendszernek.
(#8162) csixy:
Azt írogatták a másik topikban, hogy a GRUB elvileg tud ISO-t is bootolni, tehát nem feltétlen létszükséglet a YUMI. Illetve hasonló program van Linuxra is MultiSystem néven, amely a leírás alapján támogatja az említett rendszerbetöltőt. -
King Unique
titán
A kolléga egy speciális megoldást akar kreálni: [link], [link]. Bár az igaz, hogy ennyi erővel natívan is fel lehetne rá telepíteni egy / több Linuxot, illetve a multiboot ISO megoldáshoz megtenné egy külön pendrive.
"A Linux nem olyan, mint a Windows, hogy USB meghajtóról nem akar menni."
Megoldható, ahogyan nem hivatalos formában akár WinPE-alapú "Live" rendszerek is vannak (példa).
-
Jonsson25
újonc
Nagyon szépen köszönöm! Sikerült! Most már minden jó! Ki volt a kapcsolva a kompozitor. Egyébként mikor pénteken újra akartam rakni wint gondoltam fölrakok egy linuxot próbának, mert nézegettem régebben ezt az 5-ös kde-t és nagyon megtetszett. Arch-ot néztem ki elsőnek revenge telepítővel de hiába raktam föl az istenért se akart bebootolni. Aztán fölraktam egy manjarot de miután beállítgattam mindent tetszésem szerint és egy újraindítást követően eltűnt minden beállításom. Ott berágtam és mondom akkor felmegy a Mint, mert erről csak jót hallottam és eddig nagyon szépen muzsikál.
(#8096) lev258 Megoldódott!
-
Nyekergés helyett be lehetne segíteni a verziók fordításába talán azoknak, akik KDE-fanok, mert gondolom nem győzi az a pár ember, aki saját szabad idejében fordítgat!
Egyébként meg ha Mint, akkor Cinnamon. Meg Mate. A többi felületre rengeteg disztrót lehet találni.
Most sem tartott túl sokáig a sértődött elvonulásod!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- VoLTE/VoWiFi
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hívószám-hamisítás
- Konteó topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- VR topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest