- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Macrodroid
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Redmi Buds 6 - ajándék fülesnek hallgasd a dalát
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
válasz
zambozoli #8331 üzenetére
Még egy olyat találtam, hogy a grub menűbe be kell szúrni a végére az "acpi=force" opciót. Tehát
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
majd a kernel sor végéhez hozzáírod az
acpi=force
opciót. Ez talán segít.Szerk.: Érdekes, hogy google-val keresve csak Toshiba laptopoknál fordult elő ilyen.
-
Frawly
veterán
válasz
zambozoli #8182 üzenetére
Mindegy, ez agyon van kutyulva mindenféle kiterjesztett okádékkal. Nem úszod meg, hogy újratelepítsd a rendszereket, és érdemes is, legalább rendesen particionálod a lemezt, kizárólag elsődleges partíciókat használva. Legalább meglesz a tanulópénz a jövőre.
Esetleg ha modern géped van UEFI-vel, akkor GPT partíciós táblára állj át, ott nincs extended partíció, viszont akkor régi OS-eket elfelejthetsz, mint XP és társai, persze ezeket érdemes is ezerrel elfelejteni.
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8175 üzenetére
Itt az a gond, amit a többiek is mondtak. Vagyis a Linux Ext4 partíciója kiterjesztetten, illetve azon belül logikai partíción van, míg a lefoglalatlan terület ettől kívül esik és ezért nem engedi összevonni a kettőt a GParted. Technikailag esetleg azt meg lehetne megcsinálni a programmal, hogy a kiterjesztetten belül az sda5-ből leválasztani egy lefoglalatlan részt, majd átmozgatni a kikapcsolt swap partíció utánra és úgy összevonni az sda7-tel. Viszont az átmozgatás, a swap- és a rendszerpartíció helyzetének utólagos megváltoztatása megint okozhat akár problémát is. Szóval lehet célszerűbb lenne inkább pl. a Linuxot újratelepíteni egy megfelelően kialakított és megfelelő méretű partícióra.
A screenshot alapján Legacy (BIOS-MBR) módban lettek telepítve a rendszerek és a kiterjesztett, illetve a logikai partíciókkal is jellemzően itt kell szórakozni. Ha tud a gép UEFI-t, akkor már az elején célszerűbb lett volna úgy telepíteni mindent és egy GPT-s lemezen lehetne mindegyik partíció elsődleges. Illetve az elsődleges partíciók száma sem lenne 4 db-ra korlátozva, mint az MBR-nél. De utóbbinál, ha van már 3 db elsődleges és 1 db kiterjesztett, akkor új partíciót megint nem lehet létrehozni. Max. a kiterjesztetten belül újabb logikait.
[ Módosította: Qru ]
-
válasz
zambozoli #8181 üzenetére
Lehet, hogy marhaságot írtam, mert Win alatt meg nem tudja kezelni az ext4 fájlrendszert a particionáló.
ezzel a felállással lehet, hogy nem fogsz tudni megoldást találni, az működhet, amit a kollégák írtak, valamit be kell áldozni.(#8180) sonar
A GRUB miért kerülne partícióra a meghajtóról?
-
growler
őstag
-
válasz
zambozoli #8177 üzenetére
Értem, akkor ez a tipikus beszorulós helyzet lenne, amikor az elsődlegesek közé van ékelve a kiterjesztett. Nem engedi mozgatni a kiterjesztett particiót elsődleges partició területére ezek szerint. Az MBR-nél időben kell gondolni sajnos a particionálásra. Én is azt hittem, hogy elől lesz a Windows. Win alól sem tudtad ezt végrehajtani ezek szerint? Linux elől néha lezárja a műveletei lehetőségeket a Win. Ha sehogyan se megy, akkor ebben a formában már nem tudsz variálni szerintem.
-
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8172 üzenetére
Mondjuk nem ártott volna úgy kezdeni - mint egy általában egy ilyen kérdésnél - , hogy betenni a partíciókról pl. egy GParted screenshotot, hogy lássuk pontosan mi a helyzet. Az előző válaszban azt feltételeztem, hogy a windowsos partíció van elöl és utána a linuxos. De ki tudja valójában mi is a helyzet...
-
King Unique
titán
válasz
zambozoli #8172 üzenetére
Windows alatt a lemezkezelőben / külső programmal le lehetne választani a 20 GB-ot. Utána pedig egy Live Linux alól a GParted segítségével azt a szabad területet hozzá lehetne adni az Ext4 partícióhoz.
Viszont, ha a rendszerpartíció az átméretezéssel átmozgatásra kerül, akkor megborulhat a rendszer! Erre a GParted is figyelmeztetni fog. Illetve a windowsos rendszerpartíciót szintén nem feltétlen kellene ide-oda tologatni! Persze saját felelősségre lehet kísérletezni, de előtte mondjuk célszerű lenne mindkét rendszert lementeni.
-
lev258
veterán
válasz
zambozoli #7074 üzenetére
Van egy driver, az iwlwifi. Ez az általános Intel driver. Van egy firmware, ami egy zárt kód, az Intel adja. Utóbbi ilyen régi, mint látod. Előbbi meg nem tudom, lehet kezeli az n-es sávot rendesen néhány eszköznél, de ennél úgy tűnik, nem. És könnyen lehet, hogy a zártban keresendő a hiba oka.
-
lev258
veterán
válasz
zambozoli #7062 üzenetére
Nézd meg, a routerben mi a beállítás. Kizárólag az n-es legyen, ne csak a javasolt.
Ha van firmware feliratú frissítés Mint-en, azt tedd fel.
Nem garantálható, hogy mindezek után is menni fog, de meg kell próbálni. Az Intel wifikkel az n-es sávban voltak gondok Windows-on is, de ott valószínűleg az elmúlt pár évben nagyjából helyrerázták. Linuxon úgy látom, főleg instabilitást okozott, nem egyszer még lassabb is lett tőle a net, ezért inaktiválták többen is. Nem tudom, a te eszközödnél mi a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Spórolós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mini-ITX
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest