-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
0xmilan
addikt
válasz
Véreshurka #12314 üzenetére
Sorry a grepes megoldasert; kiprobaltam egy appon es ott volt command-os sor, igy gondoltam, egyszerubb ragreppelni. Most megneztem en is LibreOffice-szal es ott tenyleg nincs ilyen sor.
man nmap
In previous releases of Nmap, -sn was known as -sP.
Szoval efolott, az -sn resznel talalod a leirasat. Amugy mukodik mindket kapcsoloval 7.80 verzioban, de az utobbi gondolom deprecated lesz elobb-utobb. -
0xmilan
addikt
válasz
Véreshurka #12295 üzenetére
Egy terminal ablakban
xprop | grep COMMAND
, majd klikk az alkalmazasra. -
0xmilan
addikt
FF-ban a legegyszerubb, ha semmilyen addont nem raksz fel, hanem siman eger kozepso gomb, aztan a kurzort mozgatva gorgethetsz ezerrel fel/le. Ezt raadasul egy kattintassal megallithatom az oldal kozepen is vagy akarhol mashol.
"Use smooth scrolling" beallitas lehet, hogy kell hozza. -
0xmilan
addikt
-
0xmilan
addikt
tldr:
- "GNOME vs Trolls" - szabadalmi harcok
- A 19.3 Tricia kodnevvel jon karacsony elott
- uj splash screen grub-ban, uj boot logo
- az Xplayer-t es a VLC-t az mpv alapu Celluloid lejatszo valtja
- a Tomboy-t a Gnote jegyzetapp valtja
- az Xfce edition az uj 4.14 verzioval jon, GTK3 alapokon
- 5.0-as kernel es Xorg 1.20 a jobb HW kompatibilitasert -
0xmilan
addikt
válasz
Joker88 #11013 üzenetére
video convert - ffmpeg
youtube-dl
hardvert nezegetni is vannak jo cli toolok, de fejbol most nem ugrik be.amugy meg Linux programok topik
-
0xmilan
addikt
válasz
Frawly #10992 üzenetére
"arra gyanakszok, hogy a mintes Xfce-s csomagok régebbiek"
Eleg sok csomag eleg regi. Az inxi-ben pl. mar nem mukodik a -w (weather) kapcsolo, mert a regi verzioban eltort vmi, es nem frissitik."De a Mint főoldalán sem látok hírt erről az Xfce-s gikszerről"
A Mint fooldala egyreszt design szempontbol megragadt a 2000-es evekben, masreszt az official blog.linuxmint.com-on csak a montly news van. Szoval julius vegen majd lehet h olvashatsz a gikszerrol, ami a ho elejen tortent.
Regen meg volt segfault.linuxmint.com dev hireknek, de mar innen is a fo blogra iranyitanak.Amugy ilyenkor orulok h nemreg valtottam teljesen i3-ra es mar nem kell DE-kkel szorakoznom.
-
0xmilan
addikt
Engem nem zavar; mindenki azt fikaz, amit szeretne.
En nap mint nap hasznalom munka kozben es semmi bajom vele.
A kollegat ismerve valoszinuleg az a problema, hogy a python bloat; tudniillik minden bloat, ami eggyel tobb CPU regisztert foglal, mint ami minimalisan szukseges. -
0xmilan
addikt
A mintes repoban levo firefox tobb reszleteben is modositva van. A google kereso pl. ki van irtva es utolag hozzaadva nem ad ajanlatokat.
Nalam szerintem csak az oldotta meg, hogy toroltem a tarolos verziot es letoltottem kozvetlenul a FF honlaprol. Talan neked is segitene. -
0xmilan
addikt
A forditast nem tudom.
Programhibakra valamelyik alabbi:
https://forums.linuxmint.com/
github-on lehet issue-t nyitni.
Illetve Linux Mint Troubleshooting Guide -
0xmilan
addikt
Nem tudom, hogy mire gondolsz, mert a Mint-Y tema most pont kontrasztosabb lett, bar ez engem nem erint, mert Arc-Dark temat hasznalok (illetve meg nem frissitettem 19-re).
Xfce userkent a Cinnamon fejleszteseit is csak a blog poston keresztul tapasztalom, de azert orulok, hogy fejlodnek es nem csak bug fixeken kell dolgozniuk. -
0xmilan
addikt
-
0xmilan
addikt
válasz
Csavargoo8 #10052 üzenetére
sudo /usr/lib/linuxmint/mintUpdate/checkAPT.py
kimenete? -
0xmilan
addikt
válasz
Csavargoo8 #10050 üzenetére
Terminalbol
sudo apt update
mit mond?Nem lehet, hogy valami mas program fogja a szukseges fajlokat? pl. a synaptic.
A repo list 18.3 alatt nalam igy nez ki, ezzel mukodik:
/etc/apt/sources.list.d $ cat official-package-repositories.list
deb http://mirror.inode.at/linuxmint/packages sylvia main upstream import backport
deb http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial main restricted universe multiverse
deb http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-updates main restricted universe multiverse
deb http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu xenial-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ xenial partnerIlletve egy
cat /etc/sudoers
hogy nez ki?
A sudoers vegen a#includedir /etc/sudoers.d
sor fontos, mert az huzza be az /etc/sudoers.d/ konyvtarbol amintupdate
filet, amit elintezi, hogy jelszo nelkul futhasson rootkent acheckAPT.py
.
Hasonlo gondom volt #9000 korul. -
0xmilan
addikt
válasz
kraftwerkfan #9989 üzenetére
1. ugyanez van itt is egy geppel a cegnel, csak az kali linux xfce-vel.
Ugy oldottam meg, hogy lid close-nal nem lockol kepernyot, csak kikapcsolja. Igy amikor visszahajtom, akkor nem ker jelszot, de legalabb mukodik. Valoszinuleg van jobb megoldas, de nem volt turelmem kisakkozni. -
0xmilan
addikt
November/December kornyeken jon a Tessa / 19.1.
-
0xmilan
addikt
válasz
0xmilan #9773 üzenetére
Erre kozben meglett a megoldas (legalabbis egy reszere):
Az xfce4-session-settings-ben van egy beallitas, hogy a Ctrl Alt Backspace restartolja a Xorg-ot. Ezert dobott ki mindig a login screen-re, ahelyett, hogy csak elinditotta volna a xfce4-session-logout-ot. Atraktam az utobbinak a shortcutjat Ctrl Alt E-re es most minden OK. -
-
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #9772 üzenetére
A felriados, meglepodos
szmajli nalam szarkazmusra utal. A
vagy
inkabb.
Hogy ON is legyek:
Hasznalhato mar a 19 bugok, akadasok, stb. nelkul? Lehet, hogy ujra kene huznom, de ugy, hogy a /home-ot elotte atrakom kulon patriciara.
Honapokig nem volt kikapcsolva es mikor nyaralas utan bekapcsoltam, teljesen elromlott, mas volt az xfce-session-om. Eltunt a hatter (no big díl) meg tobb beallitas. A firefox visszaugrik ablakosba a teljes kepernyobol, mikor escapezek egy full screen videot. A display managerem is mas - anno veletlenul torolve lett a lightdm, majd ujraraktam - , megjelent egy libqemu user az (eddig egyeduli) sajatom mellett. Meg a kinezet is ilyen plain fekete, nem a szokasos mintes.
A legrosszabb az egeszben, hogy a ctrl + alt + bekszpesz (asszem xfce4-logout van mogotte) bezarja az egesz xfce sessiont es nem dobja fel azt a valasztos ablakot, hogy ujrainditani, suspendelni vagy mit akarok. Igy csak ugy tudom altatni, hogy be van zarva minden ablak, aminek nem sok ertelme.
Szoval ezt a kaoszt talan egyszerubb lenne friss telepitessel helyrerakni, mintsem kezzel matani, hogy anno mit rontottam el. Az a baj, hogy eleg sok minden valtozott a default installhoz kepest, talan a /home-on kivul is. Bar a fontos konfigokrol van backup. -
0xmilan
addikt
válasz
hódmaci #9532 üzenetére
Upgrade for a reason
“If it ain’t broke, don’t fix it”.
Linux Mint 17, 17.1, 17.2 and 17.3 are supported until 2019 and Linux Mint 18, 18.1, 18.2 and 18.3 are supported until 2021.
You might want to upgrade to Linux Mint 19 because some bug is fixed or because you want to get some of the new features. In any case, you should know why you’re upgrading.
As excited as we are about Linux Mint 19, upgrading blindly for the sake of running the latest version does not make much sense, especially if you’re already happy and everything is working perfectly.
- [link]
-
0xmilan
addikt
Monthly News – May 2018
19 beta hetfon, stabil junius vegen. -
0xmilan
addikt
Szia,
Az Xfce tenyleg kevesbe eroforrasigenyes, mint pl. Cinnamon. Mar ezen sokat nyernel. De ha nem feltetlenul kell DE, akkor egy natur window manager meg kevesebbet enne, pl. iceWM vagy i3.
Illetve a Mint sok elore telepitett csomaggal jon. Libre office, thunderbird, hexchat, stb. gondolom nem kell. Ezeket lehet torolni a synaptic package manager-bol vagyapt purge <csomagneve>
-
0xmilan
addikt
-
0xmilan
addikt
-
0xmilan
addikt
A Mint-tel szerintem nincsenek annyira komoly gondok. Ha eltavolitunk egy ilyen kritikus komponenst, akkor szamitani lehet gikszerekre.
Nekem az Xfce helyzete aggasztobbnak tunik. Nemreg linkeltem ket fejlesztoi blogbejegyzest, most itt van egy ujabb elemzes. Eleg lassan halad a fejlesztes.
A KDE meg nemreg kapott $200,000 tamogatast.
-
0xmilan
addikt
Ezt kifejezetten Mint-es bugnak írták, Arch alatt nálad szerintem nem fog előjönni, ott gondolom frissebb commitok vannak a repoban.
Annyit tényleg nem ér, hogy kézzel piszkáljam, mert egyrészt comptonnal gyorsabb lenne, másrészt Xfce 4.14-től átállnak GLX-re és OpenGL-es vsyncre. Kérdés, hogy ez mikor kerül release-be...
Lots of works on xfwm4’ compositor (in master), with implementation of vsync using OpenGL, libepoxy support, adding of DRI3/Present to the compositor, use of GLX for compositing instead of Xrender…
-
0xmilan
addikt
Közben úgy néz ki, hogy mégis van tearing. Ablak mozgatásnál látszik, ha nagyon figyelem. Eddig nyilván nem tűnt fel, mert szinte minden teljes képrenyőn van.
Van egy ilyen bug - ami nálam is aktuális - , hogy hiába kapcsolod be a vsync-et (xfwm-ben "Synchronize drawing to vertical blank"-nak becézik), amint bezárod az ablakot, elfelejti.De elvileg van rá "very easy fix":
- letöltesz egy tucat dev csomagot
- leszeded az xfwm forrását
- behúzol egy commitot, ami megoldja a hibát
- újrafordítod a csomagotHolnap (ma) megnézem közelebbről.
-
0xmilan
addikt
Egyébként meg pont azt mondom, hogy kéne írni egy cikket erről, amiben az összes videókártyához generációnként szerepelni, hogy milyen driverrel kell használni, mit kell feltenni, milyen beállításokat hol kell eszközölni, milyen hibajelenségekre kell figyelni.
++
Viszont amit #9028-ban irtal, az elvileg csak 4. generacios es afolotti GPU-kra vonatkozik. Az integralt sandy bridge-dzsel szerintem ebbol kiesek. Egyelore nem is volt kulonosebb gondom a default driverrel. -
-
0xmilan
addikt
Eddig nekem soha nem tunt fel, pedig nezek gyorsan mozgo videokat, de amit linkeltel tearing test-et, azon latszanak az ugralo csikok.
Az xfce beepitett kompozitorjat hasznalom. Compton-t meg compiz-t le is toroltem anno. A compton-t, most leszedtem ujra, de a compton --backend glx parancsra sir, hogy egy masik composite manager mar fut (ugye az xfce fele).
~ $ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0102
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Desktop GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: Yesxf86-video-intel csomagom nincs, csak xserver-xorg-video-intel.
Valtsak compton-ra?
-
0xmilan
addikt
Koszi! 18.3 erdekelt volna, de most megneztem live-bol es ugyanaz mint, amit bemasoltal. Van egy hibam, amirol azt hittem, hogy rossz sudoers okozza, de nem.
Illetve kiderult, hogy a #8958-ben leirt bugot rosszul oldottam meg. Az volt a gond, hogy a sudoers utolso soranak a vegen nem volt uj sor / "enter", igy nem futott le az #includedir /etc/sudoers.d es nem huzta be abbol a mappabol a mintupdate nevezetu fajlt.
-
0xmilan
addikt
Egy eredeti /etc/sudoers tartalmat valaki be tudna masolni? Kommentek es egyedileg modositott sorok nem kellenek.
-
0xmilan
addikt
válasz
0xmilan #8573 üzenetére
Valószínűleg senkit nem érdekel, de megvan a megoldás a "Could not refresh the list of updates" c. problémára.
Elindítottam a mintupdate-t terminálból és stdout-ra kiböfögte, hogy mi a baja: nem sikerült neki sudo-val indítani a ".../checkAPT.py" scriptet.
Ekkor beugrott, hogy 18.2-ben vezették be, hogy az update manager nem kér jelszót, ha a "Refresh" gombra kattintasz és 18.1-ről való frissítésnél én valószínűleg megtartottam a saját sudoers fájlomat.
És tényleg; beraktam a köv. sort az /etc/sudoers-be, utána rendesen lefutott az update és mostantól csodálhatom a zöld pipát a tálcán:user ALL = NOPASSWD: /usr/lib/linuxmint/mintUpdate/checkAPT.py
Illetve szeretném felhívni a figyelmet a szintén 18.2-ben debütált mintupdate-tool-ra. Mindent tud, amit a grafikus társa és könnyen lehet automatizálni script, cron job, stb. segítségével. pl:
mintupdate-tool list -sk -l1234
// listázza az 1-4 szintű - beleértve a security és kernel - frissítéseket -
0xmilan
addikt
Az autoremove a kerneleket is le szokta szedni, legalábbis Ubuntun.
Minten nem. Ez ha jol tudom, csak azokat a fuggosegeket torli, amikre mar nincs szukseg.
Az autoclean is csak azokat a csomagokat torli, amit a repobol mar nem tudsz letolteni. Ha a regi kernel elerheto meg a repobol, akkor nem bantja. -
0xmilan
addikt
Mondjuk szolhatna, hogy fent van 30 masik kernel, amit nem hasznalsz es csak foglaljak a helyet, de ez nem akkor gond szerintem, mint amit a manjaros topikban leirtal. Vegulis egyszeruen sikerult megoldani.
Terveztem atallni manjarora, vagy legalabb kiproszalni kulon particion, de most elbizonytalanitottal. -
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #8786 üzenetére
Köszi, az első része így már érthető.
UPC Austria/kfki volt eddig; az előbbit átraktam energotel-re, de nincs változás. Korábban azt hiszem másnak is volt ilyen gondja és ott additional repo / PPA okozta, de nálam egyik sincs most engedélyezve.
A mintupdate nálam is 5.3.2. -
0xmilan
addikt
-
0xmilan
addikt
Én még 18.2-n vagyok (xfce), de nálam is egy jó ideje azt csinálja, hogy "Could not refresh the list of updates".
Az Additional repositoriesból már kiszedtem mindent, ami bezavarhat, illetve mindegy, hogy milyen szervereket állítok be. Viszont terminalból tökéletesen működik, szóval egyelőre nem érdekel. -
0xmilan
addikt
A hivatalos blogpostban leírják az okokat. Illetve Mint 19 után is lehet majd külön KDE-t telepíteni és a Kubuntu-s PPA is elérhető lesz.
-
0xmilan
addikt
válasz
Joker88 #8073 üzenetére
"linux batch resize" első találat.
-
0xmilan
addikt
Xfce Mint-Y-Dark téma mellett így néz ki, amikor hozzászólást írok. Szeretném a szöveget vagy a hátteret sötétíteni. Jól gondolom, hogy userscripttel kellene css-t piszkálni? Van már valakinek megoldása erre a problémára?
-
0xmilan
addikt
válasz
#95488640 #7918 üzenetére
Megörültem, hogy majd megválaszolja ezt a kérdésemet is, de sajnos nem lettem okosabb.
Ha erre van működő megoldásod, akkor ne tartsd magadban. Engem eddig nem zavart annyira a probléma, hogy jobban beleássam magam. -
0xmilan
addikt
Lehet én ülök fordítva a lovon a fél emberiséggel még, de ha a gui-t nem kellett volna vmiért feltalálni, akkor nem is létezne.
Nem a GUI létjogosultságát kérdőjelezem meg, de a fájltörlés, amit most szerettél volna, az pl. pont gyorsabb lett volna szerintem CLI-ből.
tgfh. minden képet szeretnél törölni egy könyvtárból.
Ezt azrm *.jpg
egy pillanat alatt megcsinálja, míg egy filekezelőben kézzel jelölgetheted ki, hogy mit is törölnél. -
0xmilan
addikt
Üdv!
Xfce alatt sötét témát (xfce-dusk) használok, de valamiért Firefox-ban is állítgatja a színeket, ráadásul rosszul, így néhol fehérrel írok a fehér hátterű textbox-ba, pl a RIOS motorban is, hsz írásnál.
Megoldásként legtöbbször azt írták, hogy stylish-sal sötétítsük el a firefox-ot, de az csak egyes oldalakra állítható és a RIOS motorhoz meg gondolom még több oldalhoz nincs hozzá sötét téma.A kérdésem, hogy van-e erre valami más megoldás a firefox kiegészítőn kívül?
Illetve MATE, Cinnamon alatt is így viselkednek a sötét témák, tehát állítják a FF paramétereit is?Win10-el dual bootolok. Ha esetleg újrahúznám Cinnamonnal, akkor elég kiválasztani a mostani ext4 partíciót hozzá és telepítés után minden működik tovább rendesen?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Milyen videókártyát?
- Revolut
- ASUS routerek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Mazda topik
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Csere-Beszámítás! Asrock Challanger B580 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest