- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Skullwipe
senior tag
válasz
Skullwipe #13686 üzenetére
most mindent bele raktam, és 5GB kéne hogy legyen, de mivel csak 4GB-to kezel, kisesik 1GB.
már biztos voltam benne, hogy alaplap gond, de ugyan azt produkálja mint előtte. igaz ugyan az az alaplap típusa. sokáig nem volt ilyen gond. miután kapot egy minőségi tápegységet akkor se volt jó ideig ilyen gond. most már nem értem, ha nem alaplap, ha nem memória akkor még is mi, a 640GT? nem hiszem, lassú kártya de működik tökéletesen. -
Skullwipe
senior tag
válasz
growler #13685 üzenetére
tévedtem, most 1óra 24perc után állt meg.
fent hagytam htop és psensor-t így látom mi történt. az ssd-nél látom hogy 92C van nem tudom hogy, lehet hogy csak hamis info, mivel fizikailag közel se érzem ilyen melegnek.
swap 4GB, igaz most pop os, de ugyan az a kettő.4GB max. total Mem: 3799, total Swap: 4095
-
Skullwipe
senior tag
válasz
growler #13683 üzenetére
nem tudom megmondani, mivel kombinált egy kicsit a dolgokat. ilyen variánsban még nem próbáltam ki. két 1Gb-os modult használok és tesztelek. Úgy tapasztalom, hogy 2 óra után elő tud jönni ez a gond, lehet több is. Annyi volt az újdonság, hogy volt, hogy a kép eltűnt egy pillanatra, elsötétült a kép. Ilyen nem volt az elöző alaplapon észlelhető, vagy nem vettem észre. a két ramot tisztán látja a fenti parancs és h-top is mutatja. se az alaplap se a processzornál nem látom, hogy mennyi memóriát tud kezelni, mivel nem mondtam és el is figyeltem, 5GB-nak kellett volna lenni 4slotban, mivel az egyik ram (erre is gyanakszok hogy gond lehet vele) 2Gb-os. gyanakszom, mivel látja a rendszer ezt a 2GB-os modult, de érdekes mód, ha csak együdül van a gépben, úgyan úgy leáll random a gép.
-
Skullwipe
senior tag
Vettem bele egy új alaplapot, egy picivel erősebb CPU-t és minden memóriát bele raktam így van 4GB DDR2 benne.De:
Pop!_Os (pop-os_20.04_amd64_nvidia_35), és ssd-vel, csak hogy kipróbáljam. Megáll. Nem lehet sehova se lépni (most épp frissítés közben, töltötte le a frissítéseket, kérte volna a jelszót, semmit se lehetet csinálni). Úgyan ez történik Linux Mint-en HDD-vel az előző alaplap és procival. Ez még mindig memória gond?
pop_os és linux mint cinnamon is jól fut egy ilyen gépen. A gépet wifi kártyával használják. Nem tudom elképzelni, hogy az adat vesztés okozna ilyen gondot. -
Skullwipe
senior tag
válasz
zizidor #13650 üzenetére
Az lett, ki vettem még egy 1GB-ot, maradt 2GB-t benne. Most pedig teszt üzemben van. Csináltam egy nagy hibát, kipróbáltam egy ősi IDE driveret és elképesztően lassú volt, 2 óra után lett vége a fájlok másolálásának, soha többet nem nyúlok ahhoz a hdd-hez, és nem is hagytam a rendszert kicsomagolni rajta. Lehet, hogy nem is maga a memória a baj, csak a slot, mivel a másik két slot kiderült hogy rossz, az is gond volt. Nem értem, hogy miért mennek a memória foglalatok tönkre.
zizi live rendszert hosszaban tesztelni elég macerás, és most elpocsékoltam sok időt ezzel a vacak hdd-vel.
-
Skullwipe
senior tag
Sziasztok! Új nap, új lehetőség hogy valahogy tanuljak valamit.
Ahhoz, hogy kérdezek valamilyen információt át kell adnom nektek.
Hogyan tudom ezt megtenni?Mi a problémám? Van egy régi számítógép. Böngészőt használva véletlenszerűen megfagy a gép, de szerintem ez nem böngésző gond, mivel más alkalmazásoknál is megállhat. Amikor én is tudok erről és előttem van ahogy a hang és kép megakad, akkor nem tudok profilt váltani ha jól tudom alt+f... gombokkal lehet vagy ctl+alt+backspace-t használni.
Már egyszer próbálkoztam megoldani a kezdő linux topickban, de félre mentek a dolgok és feladtam.
Most úgy szeretném kezdeni, hogy ténylegesen kitalálni mit kellene kikapcsolni, variálni, vagy akármi, hogy a gépet TELJESEN stabillá tegyem. Ha kell elkérem a teljes gépet, és diagnosztizálom a gondokat egymás után ha valakinek van kedved szépen elmondani mindent amit ehhez kellene tennem. Ne kérjetek meg hogy menjek ide meg oda, meg hogy automatikusan tudjam mit kell csinálnom, mert teljesen elveszek a részletekben, azt se fogom tudni mit kéne tennem, merre kéne mennem.
A célom, hogy stabil legyen a MINT a gépen, ne fagyjon le random. Lehet hogy valamit csak frissíteni kell, vagy valamilyen driver nem működik megfelelően, vagy egyszerűen hardver hiba, de szeretném kideríteni.
-
Skullwipe
senior tag
Továbbra is teljesen másról próbálsz beszélni, még jó hogy megy live usbről, azt már rég tisztáztuk, hagyjuk ezt, majd valahogy csak kitalálom hogy legyen net recoveryben, hogy vissza töltsem rá a cinnamont. Vagy gyaluljam az összetevőket ahogy olvastam és próbáljak teljes resetet a felületen, ne csak megakadjon rendszer bootoláskor.
-
Skullwipe
senior tag
[Kép] (ezt így bebootolva a cinnamon usbről tudtam kiszedni, nem biztos, hogy ugyan az mint a képen
mint@mint ~ $ inxi -Fxxx
System: Host: mint Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: System: ASUS product: All Series
Mobo: ASUSTeK model: B85M-G v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 0905 date: 02/20/2014
CPU: Dual core Intel Core i3-4160 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 14366
clock speeds: min/max: 800/3600 MHz 1: 819 MHz 2: 889 MHz
3: 846 MHz 4: 1005 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GK107 [GeForce GT 640]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0fc1
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on NVE7
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8c20
Card-2 NVIDIA GK107 HDMI Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e1b
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-38-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000
bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 10:c3:7b:50:bf:c6
Drives: HDD Total Size: 1676.1GB (0.4% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD5003ABYX size: 500.1GB serial: WD-WMAYP4681989 temp: 36C
ID-2: /dev/sdb model: ST1000DM003 size: 1000.2GB serial: Z1D8FJHM temp: 35C
ID-3: /dev/sdc model: MAXTOR_STM316081 size: 160.0GB serial: 9RA8L45P temp: 38C
ID-4: USB /dev/sdd model: Cruzer_Blade size: 15.7GB serial: 4C530599901128111024-0:0 temp: 0C
Partition: ID-1: swap-1 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 24.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 201 Uptime: 1 min Memory: 979.1/7921.1MB
Init: systemd v: 229 runlevel: 5 default: 2 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481 running in gnome-terminal-) inxi: 2.2.35
mint@mint ~ $A hálózatnál mit nem tudsz beállítani? Wi-Fi nem megy? Samba megosztás?
A fenti képen látod, hogy recovery modban vagyok (mivel csak így működik egyáltalán a console), ilyenkor nekem hibák dob csak apt-get update, vagy ping 4.8.8.8-ra 100% packet loss a vége, gondolom ez azért van mert nincs net ilyenkor. Hálózat felismerést is választottam már, de csak hibára fut. Próbáltam ifconfig eth0 address x.x.x.x gateway y.y.y.y broadcast z.z.z.z beállítással, de az is csak hibára futott, hogy nincs ilyen eszköz vagy a nem lehet elérni vagy mi volt pontosan a megnevezése.Wi-Fi-ről nálam nincs szó, az más configon van, azzal nincs gond nálam, mivel régi Wi-Fi kártya PCI slotban tökéletesen működik, legalábbis aki használja egy deka baja nincs ezzel, pedig aztán tényleg nem ért hozzá.
Igen, a Samba megosztást egyáltalán nem látja [59679].
-
Skullwipe
senior tag
Nem virtuális gép. Ez a most is használt hardwaren történt. Akire azt mondtad, hogy nem bírod, most bebizonyosod, hogy a tapasztalata ezzel kapcsolatban is jók voltak. Én is jó pár hónapig semmi bajom nem volt. Egyszer csak ezt csinál, semmi oka nem volt, el meséltem már ezt. Nem sok kedvem van most tovább próbálgatni, és amúgy is egyedül kell kitalálnom mit csináljak, úgyhogy én ezt most pihentettem. Sajnos van pár speciális program, ami soha nem lesz linux rendszerekre, így nem tudok elszakadni. Plusz a hálózatot már mondtam, hogy tiszta kínlódás nekem, nem tudom azt se megoldani, sajnos speciális feladatokhoz pedig az kell. Hiába egy klikk, nekem akkor se sikerült, nem tudom még megoldani.
-
Skullwipe
senior tag
válasz
Skullwipe #9264 üzenetére
Most megint feladom, nem tudtam netre csatalkozni sehogy se recovery modban ifconfiggal mindig ismeretlen eszköz hibát dobott. Na szóval, kicsit átírkáltam live módban két fájlt, az egyik az awesome elérése volt hogy a usr/bin-ben keresse és a másik az awesome.desktop volt, így már nem esik szét a recovery modban se a console, de így meg nem tudok netezni valamiért, hiába login-olok be rajta keresztül.
-
Skullwipe
senior tag
Az biztos hogy kezdő vagyok, de tudom hogy min változtattam és sehogy se találtam eddig, hogy mi is volt ez pontosan. De most végre meg van, és ez bizony még a virtuális cinnamonon fent sincs. $HOME/.dmrc fájlról van szó, ebben írtam csak át, hogy awesome.desktop, ami alapból lighdm.desktop, amit ugye a cinnamon használ. Ennyit változtattam és ezt produkálta, megpróbálom vissza állítani, és vissza tölteni valahogy a cinnamont, és a /usr/share/xsession-ben kivenni minden .desktop file-t és benne hagyom ezeket Cinnamon, Cinnamon (software rendering).
-
Skullwipe
senior tag
Konzolból kiadott startx parancs mit ír ki? Hogy írjak be paramétereket.
Virtuális gépen kipróbáltam a telepített Cinnamonon, és elvileg listát kéne adni, ha jól gondolom és ezt akartad volna elkérni.Most ott tartok, hogy teljesen indulás képtelen az alap rendszer, csak a második töltő képernyőn a pöttyök váltogatják a színűket és nem tudok Ctrl+1-7-ből semmit előhozni. Recovery módban, egy vagy két percig a root parancsot választva tudok pötyörészni, de hamar szét ugrik a kép és nem látod mit írsz be, majd ezután már reboot se megy Ctrl+Alt+Del vagy sudo reboot paranccsal.
-
Skullwipe
senior tag
Nincsen és nem is volt semmilyen kezdő képernyő. Nincs semmilyen grafikai felület most már. Semmi se megy most már, csak is konzol van. Azt én is tudom, hogy ott átlehetne váltani kijelentkezéssel. Alapból automatikus bejelentkezést választottam. Most már nincs asztal ikonok se. Mindent törölni kéne ami ezzel kapcsolatos, és újra rakni, de nem volt türelmem tovább próbálkozni. Amúgy a hyper-v nagyon lassú nálam, ha tudom hogy emiatt meg a vm nem fog menni, akkor be se kapcsolom w10-en.
-
Skullwipe
senior tag
Ez még mindig Mint? Igen.
Hányas verzió? 18.3.
Az awesome-ot a tárolóból tetted fel? Igen. sudo apt-get install awesome, ha jól emlékszem.
Mit nem tudsz rajta elindítani? cinnamon2 desktop can't load, vagy hogy van a pontos hiba.
Bejelentkezéskezelőből mi van fent? Nem tudom. Mivel elérhetettlen számomra.
Még a Cinnamonhoz tartozó LightDM? Az még biztos fent van.Nem csináltam semmit se, csak tegnap előtt bekapcsoltam újra. Erre már csak azt közölte velem a 18.3 Cinnamon, hogy én már most nem futok és te most újra indítasz vagy sem? Sose indult újra, sose sikerült neki. És ugye a felbontás egy alapértelmezett 1024x768-ban volt, se Menü, se jobb klikk menü, csak ikonok (amik ugye csak egyszerű szöveg fájlok indító parancsokkal) a tálcán ami szintén csak fekete, mint ahogy minden fekete (kép, de ez azután készül, hogy nvidia után megpróbáltam a Nouveau drivert és így nézett ki).
Közben, már jó sokszor megpróbáltam újra rakni a videókártya drivert, ami azt jelenti, hogy purge-oltam, eleinte még csak az nvidia* módszerrel, aztán tegnap már bumbleebe* meg valami másikat is, és teljesen újra telepítettem.
Ez előtt megpróbáltam CSAK új ablak kezelőt felrakni, mert kérdezték hogy próbáltam-e már, de ugye az nem sikerült, hiába próbáltam .
-
Skullwipe
senior tag
válasz
ubyegon2 #9253 üzenetére
[Microsoft releasing Linux-based Operating System] Sajnálom is, hogy nem kezdtem el hamarabb linuxal foglalkozni, sokkal jobban érteném a dolgokat már ha JÓVAL HAMARABB neki kezdek, pedig virtual box régen is futott, még dual bootolni se kellett. Amúgy mostanra letöröltem a cinn-t meg elvileg letöltöttem terminálban az awesome-ot, de nem tudom elindítani, és tuti hogy valami apróságot nem tudok leszűrni a sokféle fórum topicban. Reménykedtem, hogy kapok pontos útmutatást, de sajnos ez is olyan téma, hogy túl sokat kéne mutatni, és nem tanulnék belőle és csak felesleges szájtépés lenne belőle, magamnak kell ezt is kitalálni. De most felkeltette az érdeklődésemet az Ubuntu-MATE elvileg napok kérdése és a 18-as ténylegesen megjelenik.
-
Skullwipe
senior tag
válasz
ubyegon2 #9251 üzenetére
Bocsánat a kései válaszért. Végre sikerült kipróbálni, oda jutottam és beindítottam végre. Semmi baja, pont olyan gyors mint ahogy emlékeztem rá, sokkal gyorsabb mint ténylegesen winyón És most mi legyen? Na jó azért túlzás hogy "sokkal" de tényleg gyorsan bebootol sandisk stickről, gond nélkül. De még így is gyorsabban feláll (fenn állt, most már nem akar menni
a rendszer mint egy tiszta w10, nálam biztosan így van (úgy hogy közben itt is elindul a esr fox meg a doubel commander).
-
Skullwipe
senior tag
válasz
ubyegon2 #9249 üzenetére
Végig csináltam, meg ezt is végig toltam, de semmi, ugyan úgy halott, nincs Menu, fekete minden, 1024x768-on vagyok, asztalon ikonok ott vannak, indulnak is amihez nem kell OpenGL. Live módszert nem próbáltam, mivel fogalmam sincs mit kéne csinálni.
-
Skullwipe
senior tag
[link] Szerintem a Cinnamon esik össze. Most is arról írok. A grafika nagyon furákat csinál. Ctrl+Alt+F1 például most is megy a háttérben, látom is alul, ahogy ezt írom, hogy abban is megjelenik, közben pedig ide írok a ph! boxba. A képernyőn állandóan radírozni kell ha nem tudom valamilyen weblappal letakarítani egyszerre a képernyőt. Nem jön be az biztos a Ctrl+Alt+F2. A kijelentkezést az előbb csináltam, láttam is hogy van két lehetőség, eddig az alapértelmezettet (default Cinnamon) indítottam el, semmi változás. Annyi, hogy mára már nem írja, hogy indítsam újra a Cinnamont. Tetű lassan jön be a Mint és a töltő képernyőn először jónak tűnik a pontjaival, aztán újra jönne ez a logó, de már a pontok különböző sorrendben jelennek meg és csak fehérek. Nagyon gyanús volt már tegnap is elsőre ez. Továbbra is mondom, hogy semmit nem csináltam, ami ezt okozhatta, nem nyúltam semmihez, csak frissítést csináltam emiatt a gond miatt, gondolva hogy megoldja de nem történt semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest