- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rowon #100653 üzenetére
Nem. Nagyon rosszul közelíted meg azt amiről itt eszmecserélünk.
Keress vissza légyszi a pár 1000 hsz-omba hányszor akartam bárkire is rátukmálni a Stacert.
Nulla találat lesz.És MOST sem reagáltam volna, elmentem volna a téma mellett csak te olyan undorral, vehemenciával, utálattal és előítélettel támadsz dolgokat hogy ne EZEK mellett már nem tudok elmenni.
JAAA ÉS TE még NEM is használtad a Stacert!!!!!!! Mindenről ilyen alapossággal körbejárva alakítod ki a véleményedet...? Hát akkor ez még szánalmasabb de mindegy. Olyan Facebook feelinged van, nem zavar? én ugyan nem tudom, nem láam, nem használtam csak hallottam róla. Ez így szerinted hiteles? Te sem vagy így sajnos hiteles.
Akkor lennél az ha:
Figyi fiúk, feltettem a Stacert, teszteltem 2 napig, nem ajánlom mert ezt és ezt a hibát okozta nálam:
és itt következne egy objektív felsorolás.
Így jártál el? Nem, nagyon nem hanem "azt hallottam hogy" . Ez szerinted korrekt?Ergo TE vagy a dogmatikus aki mindenkit LEBESZÉL arról amit TE NEM használsz és mindenkire minden olyat rábeszélnél amit TE használsz,
És aki mást használ azt be kell támadni, leoltani leölni mert CSAKIS az a jó amit TE csinálsz. a többi az színhülye.
Ami még megint csak nem lenne baj mert mindenki a maga lovát üti de olyan förtelmes szitkozódó leszóló lehúzó mocskos alpári stílusba ami mellett nem tudtam passzív maradni.A Te módszereidet próbáld már meg ráerőltetni egy tökkezdőre aki Android, IOS és Windows rendszereket használt eddig, tapicskolással és egérkattintással, meg guival, neeem az szar, terminál kell meg semmi +szoftver, nemnem az az ördögtől valló és mindenki hülye aki nem így használja a Linuxát.
Még mindig nem válaszoltál pár kérdésemre.
Pontosan tudod mi történik a Firefoxba mikor megnyitsz egy oldalt? Tudod bitről-bitre mi történik a GUI mögött? Le tudod követni, tisztában vagy mindennel, a webmotorok, a webhívások, az ip kapcsolatok, átjárók, html szabványok, a videorenderelés, a háttérben folyó 10-20 weblink menetközbeni megnyitásával tisztában vagy? Amik a statisztikákat, ads reklámokat, google reklámok számlálását stb. stb. végzik? A sütik, követősütik működésével?
NEEEMM??? Micsodaa??
Akkor hogy a fenébe képzeled te hogy GUI webböngészt használsz mikor halvány fogalmad sincs mi történik a háttérben? És ez neked úgylátom naggggyon fontos.
Komolyan azt hiszed hogy az általad említett dedós előzménytörléssel meg cookie törlésekkel anonim maradhatsz? Naiv ember...Ennyi és részemről lezárnám a dolgot de picit nézz magadba.
-
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100668 üzenetére
Én értelmét se nagyon látom ezeket törölgetni. Most ha van egy több éves levelezésed, az indexfájlok akkor is csak ilyen pár száz MB-ot tesznek ki, de ha kitörlöd őket, akkor a Thunderbird indexelheti újra a leveleid, és amíg ez nem történik meg, addig a keresés szét fog esni (nem talál meg leveleket, fals találatokat dob ki, stb.).
És nincs is rendesen megmagyarázva, hogy mik azok az index fájlok, csak annyi van odaírva, hogy "Index: Fájlok törlése".
Szóval oda kell figyelni, ha az ember használni akarja. -
Warton
őstag
válasz
Rowon #100663 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, ezek a tisztító szoftverek teljesen feleslegesek, semmilyen érzékelhető teljesítmény növekedést nem fognak okozni a gépen. Ez pont olyan duma, mint amikor itt emberek elmondják, hogy mindenképpen XFCE DE-t tegyél mert attól majd megtáltosodik a géped... Na persze.
Max arra jó, ha valaki helyszűkében van akkor talán egyszerűbb helyet felszabadítani, mint manuálisan kergetni a GB-okat.
Én használtam a Bleachbitet és nem okozott semmilyen galibát, de azért aki használja az mindenképpen ésszel tegye.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100659 üzenetére
Nem kéri. Te döntöd el, hogyan indítod. Az alapértelmezett beállítások is mások a két üzemmód között.
Nézd, a helyzet az, ki hogy használja a gépét. Én megértem, hogy rámentél erre a privacy részre, én teljesen másként használom.Ennyi erővel lehet használni Tails-t is.
Két olyan programról beszélünk ami benne van a tárolóban, nem gipszjakab PPA-jából kell letölteni. És nem ma kerültek bele. Miközben, mindenféle git-es cuccokat teszünk a rendszerbe, meg AppImage-ben programokat.
Persze, mindent, amit ez(ezek) a program(ok) tud(nak), meg lehet csinálni kézzel is. Kérdés, hogy minek tennénk így?
A víruskeresés abszolút bizalmi kérdés, ha meg bizalmatlan az ember, akkor nézze át maga a rendszere minden komponensét. Teljesen életszerű.Eközben elképzeltem, hogy Rowon forgatja a szemeit....
Közben amúgy tényleg! -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100653 üzenetére
Én inkább arra kérnélek, hogy ne reklámozd azt, hogy ne használják. Nagyon jó kis program mind a kettő, a Bleachbit esetében valóban oda kell figyelni a beállításaira. A Stacer esetében a török srác rendesen megcsinálta, kényelmes, gyors, és alapos.
Én inkább azt vélem itt felfedezni, hogyha linux, akkor feltétlenül manuálisan kell szenvedni. Ez nem így van. Egy kezdő, Windowsról áttérő is szívesen fogja használni őket, ebben biztos vagyok.
A Te ellenszenved a programok iránt nem feltétlenül tükrözi a többség hozzáállását. Én annak a híve vagyok, ha valamit egyszerűen meg lehet csinálni, miért szívnék vele? A nem használt program lokalizációkat pl. hogyan távolítod el? Azokat is egyenként? Az szép munka. Írtam már korábban, hogy biztonsági mentés előtt, teljesen kipucolom a rendszert, az APT-ig bezárólag. Ez kézzel legyen 10 perc(nekem), a progikkal fél perc.
Az nem baj, ha nem értünk egyet, sőt. Ez viszi előre a dolgokat. Egyébként konkrét hibát tudsz írni, amit nálad okozott a két program valamelyike?
-
válasz
Rowon #100647 üzenetére
" Az, hogy egy programnak van egy szép GUI felülete rajta gombokkal meg csúszkákkal és azt majomszerű módon nyomkodom és tologászom, attól még nem tudok meggyőződni róla, hogy az mit is csinál pontosan?"
Akkor ide hogyan írsz...?
CLI Debian alatt terminálböngészőt használsz?
Vagy... TE tudod az utolsó bájtig mit csinál egy Moilla Firefox a GUI!!!! alatt...?
Congratula akkor. Ha viszont nem, akkor hogyan mersz használni Firefoxot, mediaplayert, képnézegetőt, mailklienst, fájlkezelőt... micsoda skandallum, guis fájlkezelő...? Én szégyellném magam de nagyon emiatt.
Meg ilyen guis szemeteket hisz elveszik a figyelmedet...? Nem?
Nem tudod mi megy a háttérbe. Ejnye-ejnye, ezteket nem lenne szabad. -
válasz
Rowon #100648 üzenetére
A JóIstenke áldjon meg, egy szabvány terminálból indított gyári repo apt-update is lukra futhat, 10000-ől 1x de akkor is összeszemetel mindent megkeveri a feloldhatatlan függőségeket és lehet kézimunkázni.
Ezen az alapon én ki sem mernék kelni az ágyamból mert már a hálószoba küszöbbe megbotolhatok, de amúgy az ágyban is kaphatok infarktust ergo NINCS a földön tökéletes oprendszer, szoftver, meg ambloc semmi amit ember alkotott. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100638 üzenetére
Évek óta használom, a Stacerrel együtt. Azt, hogy szemét lenne, így elég bátor dolog kijelenteni. Maradjunk annyiban, hogy nálad nem működik.
Ami érdekesség, legalábbis nekem, hogy bizonyos programok a /home/user könyvtárba is beledolgoznak, sokszor rejtett mappákba. .local, .cache és .config (emlékeim szerint) fájlokban lehet találkozni ilyenekkel. Ezeket manuálisan szoktam gyomlálni.
Én meg a Bleachbittel.
PPA / COPR / AUR : Rossz napod van?
-
válasz
Rowon #100638 üzenetére
Próbáltad? Azért nem ajánlod vagy mész a szóbeszéd után?
Mi a bajod egy olyan szoftverrel amit linuxosok írtak linuxos felhasználóknak linuxos takarításra...?
Mert nem terminál, vagy mi?
Terninálba ugyanezeket meg lehet csinálni csak (szerintem) 2256x nehézkesebben.Miért kell azonnal mindent lefikáznod amit sose használtál nem ismersz csak mész a tömegek után köpködni...?
Amiket Te leírtál meg beállítgattál böngésző cache, kuka stb. stb.stb, meg egyéb rémálmok, azt ez a szoftver 3 kattintással elintézi, akkor mi a baj?
Én se fikázom a Te kézimunkás módszeredet pedig számomra röhejesen bonyolult.
Mivel tud többet ennél?
Hisz ugyanazokat a parancsokat futtaja amiket terminálba be kéne egymás után pötyörészni nem?
Lehet veleLehet vele még service macerálás, autostart buhera, kilistázza az összes csomagot, snap is, itt lehet akár uninstallálni is, van benne egy teljesen jó processz és cpu monitor, egy apt és ppa kezelő fül, stb.
stb. stb.
Ezeket igen össze lehet szedegetni meg terminálba is meg lehet csinálni de csinálja a rosseb ha van egy töklogikus és jól használható gui. -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100611 üzenetére
peter@LNMID3020XT:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H81 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
peter@LNMID3020XT:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 0458:6001 KYE Systems Corp. (Mouse Systems) GF3000F Ethernet Adapter
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Tessék
Nem tudtam kihagyni. Ez nem az a gép. Mire gondolsz pontosan? A TP-LINK milyen típusú volt? Ugyenez kellett neki, mint Kacsasült kollegának. De ha gondolod, megnézem a másikon.
lspci ✔
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Q87 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
lsusb ✔
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 2357:011f TP-Link 802.11ac WLAN Adapter
Bus 003 Device 003: ID 248a:8367 Maxxter Telink Wireless Receiver
Bus 003 Device 004: ID 25a7:fa23 Areson Technology Corp 2.4G Receiver
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Ez a Manjaro, ezen van a tipli. -
Kacsasült
tag
válasz
Rowon #100611 üzenetére
Bus 001 Device 003: ID 064e:9320 Suyin Corp. HP Webcam
Bus 001 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 002: ID 1058:1048 Western Digital Technologies, Inc. Elements Portable (WDBU6Y)
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 002 Device 003: ID 045e:0745 Microsoft Corp. Nano Transceiver v1.0 for Bluetooth
Bus 002 Device 002: ID 0bda:0823 Realtek Semiconductor Corp. 802.11ac WLAN Adapter
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
Kacsasült
tag
válasz
Rowon #100589 üzenetére
$ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 064e:9320 Suyin Corp. HP Webcam
Bus 001 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 002: ID 1058:1048 Western Digital Technologies, Inc. Elements Portable (WDBU6Y)
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 045e:0745 Microsoft Corp. Nano Transceiver v1.0 for Bluetooth
Bus 002 Device 007: ID 0bda:0823 Realtek Semiconductor Corp. 802.11ac WLAN Adapter
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub -
-
Kacsasült
tag
válasz
Rowon #100584 üzenetére
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ lspci | grep -i network
09:00.0 Network controller: Ralink corp. RT3290 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
burak@burak-HP-250-G3-Notebook-PC:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Haswell-ULT DRAM Controller (rev 0b)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 0b)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Haswell-ULT HD Audio Controller (rev 0b)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series USB xHCI HC (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series HECI #0 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series HD Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 1 (rev e4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 2 (rev e4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 3 (rev e4)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series PCI Express Root Port 6 (rev e4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 8 Series LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5229 PCI Express Card Reader (rev 01)
08:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL810xE PCI Express Fast Ethernet controller (rev 07)
09:00.0 Network controller: Ralink corp. RT3290 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
09:00.1 Bluetooth: Ralink corp. RT3290 Bluetooth -
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100572 üzenetére
Én konkrétan beleálltam tőle a földbe. Dolgoztam 3 műszakban 21 évet takarmánygyártásban, stresszes meló volt, 800T/24 óra, hét monitoron ment a keverő, plusz a betárolás és a kiadás. Nem tudtam aludni, egyre többet ittam, itthon, meló után. Először csak sört, 2-öt, utána hármat, négyet, és jött a rövid. Persze aludni ez után sem tudtam, sőt...csak rontott. Egyszer gondoltam ez így nem mehet tovább(akkor már nagyon rosszul voltam). Felmondtam, egyik napról a másikra eldobtam a piát, volt 3 nagyon szar hónapom, szedtem a nyugtatókat, remegett kezem-lábam. Az első évben még hiányzott, utána már nem. Kerestem másik munkát.
Mocsok egy valami tud lenni, ha az ember nem figyel oda. Én konkrétan eldőltem, mint a rohadt nád tőle. Nálam is működik a gát, ha lemegyek valami késdobálóba ismerőseimmel, kávé, ásványvíz...éppen a múltkor néztem 500 forint egy üveg sör.
Anyagilag sem bírnám.
-
growler
őstag
válasz
Rowon #100479 üzenetére
A Firefoxot mar regota a firejail homokozobol inditva hasznalom.
Bongeszon keresztul en is csak az Asztal, es a Letoltesek szemelyes
konyvtaraimat erem el. ... Pl. ha egy kepernyofelvetelt fel akarok
kuldeni egy kepmegoszto oldalra, akkor annak a 2 konyvtarnak
valamelyikeben kell lennie, kulonben nem "latja" a kepmegoszto. -
válasz
Rowon #100473 üzenetére
& I02S3F
Akkor van értelme a clamavot szigorúan esetileg lefuttatni, ha sokfelé egerészünk és mondjuk van olyan meghajtónk, amit Windows gépre is csatlakoztatunk. Bár fene tudja, ilyen esetekre meg úgyis van magán a Windowson saját virusírtó és azon is lehet ellenőrizni a bedugott külső eszközt.
Ami a kérdezőnél van a /dev/nvr-re telepítve disztró, azon meg eszeveszett R/W terhelést csinál a clamscan, ha ez az nvr tényleg az, amit az NVR alatt értünk és folyamatosan scanneli a clamscan, akkor nem csoda, ha leül a rendszere. Mert egyébként semmi nem indokolná a lassulást!
Ezeket a fals riasztásokat nem is hallottam eddig, igaz nem is olvasgattam ezekről az irtókról túl sokat. Nyilván Windowsról áttérve mindenkit érdekel, hogy is van Linuxon ez a virusírtás...
Az is igaz, hogy mióta nem Wint használok, nem is nagyon vásárolok ncore és egyéb shopokból crackelt appokat, gamekat!
-
urandom0
senior tag
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100422 üzenetére
Az a helyzet, hogy nekem nincs más. A Vibert nagyon régóta használom, a csaaláddal azon keresztül tartom a kapcsolatot, külföldre is ideális nagyon, és alapjaiban egy jól elkészített, egyszerű program. Én is abban a korban vagyok már, hogy alapból rühellek mindenféle változást, pláne, ha egyébként működik az adott progi.
Nem tudok böngészős változatról, de viszonylag nagy a média forgalom is rajta, képek, haszontalan Tik-Tok videók, testvérem szokta az Északi-tengert fotózni, azok a videók, képek jönnek szinte napi szinten, így mindenképpen az asztali verzió kell a programból.
Nézegettünk az évek alatt más progit is, Whatsapp és társait, de igazából ez vált be. A privacy része mindegyiknek ugyanaz. A kommunikáció mindenhol elérhető a platformokon moderálásra, reklámra egyéb illegális dolgok kiszűrésére, aki más állít, az nem mond igazat. Az ingyenesség ára. De nincs is ezzel baj szerintem. Szidni én is szoktam néha.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100420 üzenetére
Értem, de ezt a Viber esetében, tegyük fel mellőzöm a Flatpak verziót. Keresek egy .deb verziót, amivel az a tapasztalatom, hogy ideig-óráig működik, azután eljön valami karma, és utána problémássá válik. Utoljára a 19.x volt a Mintnél, aminél végigment a Viber gond nélkül, igazából egy folyamatosan karban tartott Flatpak csomag volna az igazi, de így ez nehéz. Manjarón az AUR verziónál szépen működik ez a séma, követi szépen a rendszer változásait. Legutóbb a Flatpak-es Telegram miatt kaptam egy banánt( Gondolom ,hogy azért volt, mert miután telepítettem, utána raktak ki, pedig csak újságot olvastam rajta).
Ui: Lehet. hogy AUR-os Telegram miatt kaptam, mind a két rendszeren fent volt, egyszerre telepítettem kb. Ezt már száz öregasszony sem mondja meg, mert indokolni nem szokás.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100418 üzenetére
Az új Mintnél bizonyos Flatpak csomagok alapértelemzetten tiltva vannak, biztonsági okokból. Az egyik a Viber. Én pl. hogy tudom eldönteni, hogy az biztonságos e, vagy nem. A kiskapu, mármint, hogy engedélyezni tudod pedig ott van. Ezt nem tudom hova tenni. Most akkor valami vagy biztonságos, és beengedjük az ökoszisztémába, vagy nem. Nem túl egyszerű ez kezdő felhasználóknak szerintem.
-
válasz
Rowon #100415 üzenetére
Azok a linkek ugyanarról a blogról vannak, amit Te is linkeltél az imént!
Anno tényleg valami nagyon nem volt kerek, szinte vérre menő viták övezték a Miki sapit, mondjuk az akkori felelős főTG szerintem abba kezdett belezakkanni, annyira komolyan vette a megbízatását...
Most, hogy béke van, már nem vesznek vissza!
brühühüüüü
-
válasz
Rowon #100394 üzenetére
Ezeket kérném szépen gyári repoból.
Úgy látom még Ubuntu cuccok is vannak itt, ezek közül 1 se gyári tároló.
Konkrétan maga az UbuntuPRO is ide került esm security és esm infra vonalon, az Egyéb szoftverekbe. A gyári tároló az az első fül, az Ubuntu szoftverek.
Fegeteges az avatarod, látom közeleg a Mikulás -
Warton
őstag
válasz
Rowon #100382 üzenetére
XZ backdoorról nem tudok nyilatkozni, én nem tapasztaltam azzal kapcsolatosan problémát, biztos volt valakinél.
A belső tároló egy nagyon szép gondolat, de ha a kívánt program nincs benne akkor azért muszáj valamit csinálni. Pl. nincs bent a brave, aminek szerintem alapnak kéne lennie, még a windows store-ban is benne van, nincs benn az onlyoffice, nincs benn a nuclear. Csak, hogy néhány példát mondjak. Persze a firefoxszal is el lehet bohóckodni, de hát az egy rossz termék sajnos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100394 üzenetére
Nekem nem futott, vagyis futott, de belehalt... Hetekig leveleztem a drm fórumban, mert az én 6700XT kártyám (ami akkor már se nem volt zsír új, se nem luxus) játék alatt random meghalt és nyomoztuk, végül eljutott odáig a dolog, hogy valszeg alulfeszelődik a GPU. A javítás friss kernellel jött.
A mesa meg megint olyan dolog, hogy neked éppen megy amit játszol. Ettől független tonnányi javítást raknak bele kiadásról kiadásra. A VLC meg csak egy példa volt, valakinél itt jelentkezett, hogy nem ment a HW gyorsítás, mert egyszerűen túl régi volt a lejátszója...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100385 üzenetére
A te igényeidet. És itt arra gondolok, hogy neked pl. megfelel a régi mesa, aki játszik annak meg nem. A Debian 12 előtt meg nem kicsit, hanem jelentősen régi mesa-t jelentett az, hogy régi. PPA-val megkaptad a frisset.
De a VLC-től kezdve egy rakás más progihoz is van PPA, hogy ne kelljen hosszú időt várnod egy nyamvadt frissítésre.
-
Rimuru
veterán
válasz
Rowon #100385 üzenetére
> To our knowledge the malicious code which was distributed via the release tarball never made it into the Arch Linux provided binaries, as the build script was configured to only inject the bad code in Debian/Fedora based package build environments. The news item below can therefore mostly be ignored.
-
válasz
Rowon #100382 üzenetére
Hehe...
Megint csak magamat ideznem, persze tokeletes.a gyari repo.
Mindaddig mig ki nem lepsz a mediaplayer/VLC, bongeszo/Firefox es a terminal vonalan kivulre.
Ja es ismet tordaitibi plagizalas, a gyari repokat koszonom szepen a 3-4 eves csomagjaival.
Es megint en, ezen siman segit a flatpak meg a snap csak az itt maga a satan.
Aur tenyleg kanan, archoztam en is es az nekem nagyon tetszett.Ubi egy kulonleges eset, tenyleg elvan ppa nelkul.
Nalam otthon megnezem most mobilrol vagyok de legalabb 5 ppa van, amik nincsenek gyari repoba.
Az egyik mar nincs mert van belyette snap de Opera, Onedrive Smplayer az sose volt.
Tudom hasznaljak VlC-t Firefoxot.Nem, de assan az sincs csak konteneres. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Rowon #100375 üzenetére
"Arch mániát sose fogom megérteni."
EndeavourOS-t használom régóta mindenre,amit nem bántam meg..
Arch nem kezelhetetlen rendszer,nem igényel folyamatos gondozást,anomáliákat idáig nem is tapasztalok.
A naponta érkezö frissítéseket futtatom és minden okés.
Azt + értem hogy a Debian-t használod és neked ő a jó OS..
Én sohasem fogom ezt mániának nevezni,mindenki azt a disztrot használja - amit éppen-akar ,ez a szép a LinuxOS világában.. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100382 üzenetére
Az utolsó bejegyzést te sem gondolod komolyan... Elvétve találsz olyan Mint / Ubuntut felhasználót, aki nem használ valamilyen PPA-t.
Továbbá az Arch binárisok nem voltak érintettek az XZ backdoor által. Bővebben: https://archlinux.org/news/the-xz-package-has-been-backdoored/
-
Warton
őstag
válasz
Rowon #100375 üzenetére
Ezt is fordítva látom. Azért látjuk Tordai úr kálváriáját a megromlott Ubuntujával, hogy ez nem megy, az nem megy, lejárt csomagok vannak stb. Nekem is van lejárt szavatosságú LinuxMIntem és nem tudom upgradelni, mert errort dobál. Kétszer futottam eddig neki, de feladtam. Ezzel szemben az Arch kb. örök, mindig frissen tartható, nem jár le. Ugyanazzal a Manjaroval vagyok már 2,5 éve kb., úgy hogy már két gépet kiszolgált, csak az SSD-t raktam át. 4-5 naponta frissítem, amikor már 100 körül vannak az upgradelhető csomagok és az utóbbi időben (kopp-kopp) nem volt vele gond, 1 perc és kész, nagyon felügyelni se kell. És akkor ott az AUR, ami kinyit egy teljesen új világot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100375 üzenetére
A Meme részét megválaszolták, a másik részére meg azt tudom mondani, hogy a folyamatos gondoskodás kimerül annyiban, hogy naponta letolom a frissítés 1 soros parancsát.
Aki pl. gamer, annak fontos a friss mesa, kernel és társai. Egy Ubuntu / Mint jellegű disztrón olyat nem kapsz alapból.
-
-
válasz
Rowon #100344 üzenetére
Minek kuzdesz ennyit? Teljes lemez titkositas, oszt csokolom - persze ehhez annyi lemez kell, ahany rendszered van. De mint emlitettem volt, amig nem mondod a rendszernek, hogy piszkaljon a masik rendszer dolgaihoz, addig nem teszi, a Windows meg keptelen ra, mert nem ismeri az ext filesystemeket.
-
válasz
Rowon #100284 üzenetére
A Windows hozzá se tud szagolni az ext fájlrendszerhez csak ha kiegészítő külső szoftvereket telepítesz.
Amik nem autostartosak azaz erős felhasználói beavatkozássl lehet csak ext partíciót Win alól bizergálni.
Visszafelé meg letiltod a W10 partíció automountot a Linuxba.
Ez szerintem bőven elég, egyébként a Win mint leírtam fel se csatolja az extet, a Linux meg alaphelyzetbe csak 1 darab lomtárat, kukát, trash könyvtárat hoz létre ntfs köteten.
Soha semmi mást nem írkálnak egymásra.
Az megint más kérdés hogy bármelyik alól bármelyiket, a partíciókat egy kattintással lehet lemezkezelőbe törölni.
Ez ellen nincs orvosság de ez ismét eléggé aktív felhasználói beavatkozás amit magától egyik os se tesz meg soha. -
válasz
Rowon #100205 üzenetére
Soha nem törli semelyik Linux vagy bármi indítóbejegyzését.
Hanem előresorolja magát a UEFIbe a bootsorrendbe.
De ez nagyon nem ugyanaz mintha belebarmolna az efin egy Linux bootbejegyzésbe netán törölné.
Olyat én még nem láttm hogy Uefi szinten bekacsolná a secure bootot. -
válasz
Rowon #100205 üzenetére
Valószínűleg a közösen használt EFI partíció miatt, de csak találgatok, mert laikus vagyok.
Az lehet, a Win képes kigyomlálni a Linuxnak szükséges dolgokat, lehet emiatt használnak sokan külön /EFI-t a Linuxhoz.
Nálam nem volt gond, mikor a Windowsos SSD volt benne a gépben, de úgy látom nem is aktív a dolog:
ubyegon@Latitude-5520:~$ sudo mokutil --sb-state
[sudo] ubyegon jelszava:
SecureBoot disabled -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100071 üzenetére
Egyszer azt olvastam erről, hogy a II. világháború után kezdett ennyire leegyszerűsődni a művészet, mert akkor veszett ki végleg a művészekből annak a "heroikusságnak" a felmagasztalása, ami addig azért csak-csak megjelent a műveikben. Mert onnantól fogva már egyáltalán nem tudtak hinni az emberben meglévő erkölcsösségben, és akkor vált tömegessé, hogy teljesen más témákat kezdtek feldolgozni. Nem értek a művészethez, nem tudom, mi igaz ebből, de érdekes meglátás.
-
Freeman007
senior tag
-
Remus389
veterán
Megnéztem a beépített lejátszóval 3 filmet és semmi gond nem volt.
Ja most csekkoltam, az a celluloid.
Teljesen okés, az volt rajta alapból.Amúgy bírom a VLC-t is, az is ugyanúgy lejátsza, minek ezeket cserélgetni, nem értem, ha egyformán jók.
Hamarosan nagykorú lesz a topik (100k)
-
Nem egy ördöngősség. Vannak a distro/felülethez tartozó beállító programok, de léteznek dedikált egérbeállításokat kezelő programok is: Input Remapper, Solaar, ...
Freeman007
Általában a nagyobb gyártók termékeinek támogatásával nincs gond. Válaszd ki a neked tetsző modell-t, és a konkrét model Linux támogatottságára már Te is rá tudsz keresni. -
-
-
-
urandom0
senior tag
Van egy külső ADATA SSD-m, egy terrás, kb. négy éve használom, semmi baja. Vannak WD SSD-im is, három gépben is, azok is teljesen jók. Iitthon van egy Samsung EVO, és a cégnél kb. 120, azok is teljesen jól mennek.
Előző munkahelyemen volt egy Silicon Power külső SSD-t, ez lőttem lévő rendszergazda is használta már pár éve, én is használtam pár évig, azzal sem volt gond. -
-
urandom0
senior tag
Na, az asztali ikonok az, ami nekem abszolút nem hiányzik
Windowsos gépen is csak a sajátgép és a lomtár van kint, de azokat sem onnan nyitom meg.A te képeden nem látszik, az enyémen igen, hogy ha 32 vagy 24 pixelre van állítva a dash magassága, akkor az ikonok kicsit elmosódnak.
Céges OpenSuse-ra feldobtam a Gnome-ot, dash to dockkal és dash to panellel is jól néz ki:
[kép]
[kép] -
urandom0
senior tag
Hidd el, én is tudom, hogy a Gnome projekt elég sokat adott a közösségnek. Nincs is igazán problémám a Gnome-mal, sőt, amikor 9 ember azt hangoztatta, hogy a Gnome 3 szar, akkor én voltam a 10., aki azt mondta, hogy nem szar az, csak más hozzáállást igényel. Sőt, nekem az is nagyon tetszik, hogy nagyon sok közreműködő, nagyon sok kisebb-nagyobb programot tol bele a projektbe, sokkal jobban látszik a dolog közösségi jellege, mint más asztali disztróknál. Régebben gondolkodtam azon, hogy ezekről én is írok, mert vannak köztük nagyon érdekes projektek.
Csak vannak ezek a hibák, amiket évek óta elfelejtenek javítani, és ez kicsit zavaró, főleg, ha munkára is használja az ember a rendszerét. Illetve vannak dolgok, amiket jó lenne, ha megoldanának végre, de ezek sem nagyon akarnak sikerülni nekik. -
urandom0
senior tag
Most Fedorás a gond, de egyébként olyat szokott csinálni a Gnome szoftver, hogy pl. görgetek lefelé, és újratölti az egész szoftverlistát. Vagy ha egyszerre több telepítést indítottam el, sokszor megakadt, és se előre, se hátra. Mondjuk Debianon nem igen használgattam, ott lehet, hogy jobban működik. De Fedorán, Manjarón és Ubuntun használgattam, ezeken mindig volt vele valami probléma.
-
urandom0
senior tag
A Gnome Szoftver sose volt a helyzet magaslatán, akárhányszor próbáltam használni, mindig volt vele valami gond, úgyhogy szépen lassan le is szoktam a használatáról.
A másik ilyen program a Gnome Weather volt. Ezt a 40-es verziónál tették tönkre, mert korábbi verziókban bármilyen települést be lehetett állítani, onnantól felfelé viszont csak azokat, amik szerepelnek az adatbázisában, és az nem túl sok. Én egy ~60 ezres városban élek, és ez pl. nincs benne, így nekem gyakorlatilag használhatatlan.Amúgy azon szoktam gondolkodni, hogy a weboldalán a képeken csak azért szerepel Budapest, mert érzékeli, hogy MO-ról vagyok, vagy mindenki ezt mutatja-e?
-
-
Ránéztem erre a Tuxedora hát... nem estem hanyatt. Semmivel nem tud többet egy Kubuntunál, sőt... Saját repókat használ illetve folyamatosan fut a háttérben egy Tuxedo Control Center nevű valami, amiben igazából semmi értelmes dolgot nem lehet csinálni, szerintem egy kéretlen bloatware. 100-120 mega ramot kér, de igazából... miért is?
Fedora 41-et felraktam Gnome-mal, szintén csalódás. A Gnome Szoftver nem akar elindulni, a végtelenségig tölt. Többen panaszkodnak rá, valószínűleg a Fedora saját Flatpak repója akasztja meg. Cache törlés sem segít rajta, szóval várni kell majd a javításig.
-
5leteseN
senior tag
Én terminálból szokom indítani, su+jelszó után(MX-Linux), asszem' így több infóra van lehetőség.
Igen, grafikus felület szoktam használni. Mintha lenne a Gparted-nek tisztán terminálos üzemmódja is, de ezt nkább valaki olyan monja, aki jobban benne van ebben, mint én.
Az említett korábbi esetnél a Linux-os filekezelő(akkor még az antiX, valamelyik 19.?.??) nem látta a HDD-t, a Gparted igen.
Mintha nekem is csak a Gparted-es formatálás oldotta volna meg, de az életem nem teszem rá. -
Petya XT
senior tag
...nem szoktam ilyenekre reagálni, de el vagy tájolva kicsit. Húzzál le pár szolgálatot egy kórház sürgősségi osztályán, vagy valamelyik vonaton, akkor átértékeled a történetet. Mellette rengetegen tanulnak, vagy másodállásban tolják. Van olyan is amiről te írsz, de nem általános.
Amikor rádmennek négyen(jobb esetben), ott nem igazán lesz idő, hogy is írtad? Jah igen rejszolni. Mentális sérültek, drogosok, alkoholisták...stb. Csináltam én is kényszerből egy ideig, de nem volt kedvem verekedni minden nap pici pénzért. Nem olyan leányálom az, hidd el. -
-
-
Meg ne haragudj de Te tényleg mazochista vagy
Minden elismerésem a tiéd.
Elalvás előtt még gépelgetsz?
Én a melóhelyemen 10 éve filmre vagy videoklipekre alszok el.
2 kattintás, a Kshutdown ki van szögelve a panelra az egy, második kattintás az OK gomb.
És 1 óra (vagy akármennyi idő, beállítható) lelövi a gépet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest