- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Macrodroid
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #100169 üzenetére
Azért mennyire cinkes már, hogy nem tudtak saját alternatívákat csinálni a fejlesztőknek a Linux alatt elérhető eszközökre, így inkább implementálták a Linuxot a Windowsba...
Azt várom már, hogy gazdasági okokból mikor térnek majd át a Linux kernel használatára, úgy további fejlesztőktől válhatna meg a cég, úgy is van már jó pár éve saját disztrójuk...
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
cigam #100043 üzenetére
Most megnéztem így hirtelen, nagyon sok verziót találtam valóban. Az általad említett, amit én találtam, mind PPA-s dolog, hát nem tudom.... Mindenesetre én lementeném most az egészet, utána kísérletezgetnék. Terminálból indítva, csak vissza kellene adnia valamit, nem?
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
cigam #100015 üzenetére
Nem mertem cron-ba sudo-val betenni & nem tudom, hogy ha be is írnám oda sudo-val, akkor nem-e kérne jelszót.
Közben túrom a netet és talán meg is lesz a megoldás: Nautical Backup
Szintén Docker-ben fut root-ként futtatva (Docker alapból a konténereket root-ként futtatja). -
Ő nem Windows használatot szeretne hanem némelyben hasonló kinézetet.
Most jött Winről, melyik az egyszerűbb,
Nem tudtok egy áttetsző, átlátszó, blur transzparens témát,
Nem tudtok W7-Aero-hoz hasonlót?Amúgy nálam pont fordítva volt.
Én még a W10-et is lebutítottam XP kinézetre, mindent kikapcsoltam a megjelenítésnél, full fapad.
Aztán 6 éve jött a Linux KDE, és eszméletlenül megtetszett, átestem a ló túloldalára csicsa, meg effektek terén.
Hozadéka a Kde-nek hogy Winen hiába követek el bármit, az fapad marad egy Kde-hez képest
És nem csak a csicsa. Fontok, mappanézetek, effektek, apró kis beállítások tömkelege.
Pl. alt-tabos váltónál Linux után hangosan sikítozok meg szitkozódok Windowson, annyira primitív. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Lehet, hogy driverre nincs szükség, de a gombok beprogramozása az már érdekes dolog lehet, ami viszont valószínűleg csak Windows alá elérhető szoftverekkel oldható meg.
Freeman007: járd körül a témát, mielőtt megveszed, hogy egyáltalán Linux alatt a 6+ gombbal mit tudsz csinálni.
-
gyuri860213
tag
nem tudom miért nem volt elég annyi , én követtem a leírást, de most akkor hogy tudom ehlyrehozni hogy a megfelelő tárolóból töltse a csomagot? nincs valami basic leírás ami fixen jó? miért van ez így túlbonyolítva? windows esetén látod mit töltesz és raksz fel, itt megy a szopás.
-
gyuri860213
tag
Debian 12 , bookworm.
Pontosan milyen rendszerre telepíted, és miért unstable distror-n szeretnéd használni?"
Azt sem tudom mit kérdezelnem tudtam hogy azon szeretném használni, nem akartam ott használni mivel nem is tudom mi az. a lényeg, hogy mit csináljak h jó legyen?
Ezt a telepítési leírást követtem, ennyit tudok mondani:
https://www.linuxcloudvps.com/blog/how-to-install-mysql-on-debian-12/ -
5leteseN
senior tag
"Lebuktam": Így még nem csináltam.
Ugyanis eddig vagy toltam Live-ban a "ceruzáról", vagy felraktam. Ha így is megy(ezek szerint), akkor ez is megoldás, ha van(lesz) elég RAM, mert ugye ilyenkor a RAM-ból fut a rendszer: Ez még jót is tesz a sebességnek egyébként, csak akkor legyen is meg hozzá 2-3-4 GB! ...gondolom Én!
lanszelot : Az az antX-Linux egy Live-os próbát szerintem megér. Emlékeim szerint egész jó szinten "törte" a magyart(van benne Firefox is), a Live üzemmódot meg tudja az is, és a régi vasakra-laposokra van kihegyezve!
-
lanszelot
addikt
Azért nem jó a gyári chrome book, mert évek óta nem kap frissítést, és kiírta, hogy ennyi volt, mese volt. Nem indul el a chrome mert azt írja frissítsem, de nem lehet.
Így lett Lubuntu a szemétdomb helyett.
Tails OS -t akartam rakni, de itt írtátok, hogy az nem jó.
Nekem meg mindengy csak netre kell semmi másra."nézd meg nincs-e régebbi kernel verzió" mivel nem indult el így teljesen le gyalultam mindent róla, úgy raktam fel az új rendszert. Így most semmi sincs rajta.
Ezért tudom, hogy sok hely van még rajta. -
5leteseN
senior tag
Nem indult el elsőre sem.
Szerintem egyszerűbb a meglévő foltozása helyett újra feltenni az MX-et.
Van neki 8,5GB, +3,5Gb szabad(utolsónak), de az állítólag majd kell az UEFI-s 11-esnek, és van 356MB elsőként valami EFI(-nej írta a Gparted), de nemtom' hogy műxik-e.Ha megadod, hogy mit jelöljek be majd az új(MX) telepítéskor(duál-boot-ost kéne ), akkor úgy nyomom végig majd.
Kért vmi/boot-ot, asszem' EFI-t, de ez utóbbi nem tuti...Rögtön jövök...
-
-
ballington
addikt
Azért nem írtam le, mert túl sok mindent állítgattam, ide-oda, a sorrendet se tudtam volna felsorolni és hogy mit mire. Egyébként csak a fenti alkalmazásokat telepítettem fel, illetve azon belül az input-output paraméterekkel játszottam. Az volt fura nekem, hogy miért az újraindítás után ment el minden.
De közben újratelepítettem a rendszert, mert annyira nem laktam be, így most jó. A közeljövőben nem fogom ezt az audiót bántani, azt már tudom.
De köszi. -
tusi_
addikt
Igen megy, de mar Minten is sikerult megoldani, köszi.
Egyedul a hitelesitesi kulcsot kell megadnom megnyitasnal, de az talan nem is gond.
Sikerult mindent feltenni, ami kellett, most megnezem, mit tud filmekkel.
NAS egy synology dsj 120 es asszem smb3.Amit eszre vettem, hogy a venti nagyon hangos, ha felporog, de ez laptop tulajdonsag lesz
Köszi mindenkinek a segitseget..
-
gyuri860213
tag
a log file-ban ennyi volt:
Thu Sep 26 12:41:57 2024 [pid 82276] CONNECT: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:41:59 2024 [pid 82275] [anonymous] FAIL LOGIN: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:05 2024 [pid 82279] CONNECT: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:05 2024 [pid 82278] [ftpuser] OK LOGIN: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:06 2024 [pid 82282] CONNECT: Client "::ffff:192.168.10.90"
Thu Sep 26 12:42:06 2024 [pid 82281] [ftpuser] OK LOGIN: Client "::ffff:192.168.10.90"
Elvileg az ftpuser hitelesített, mégsem működik. a jogosultság alapján rwx pedig van joga a home/save-re , mi baja? miért ilyen fos ez? miért kell ez bárkinek? -
gyuri860213
tag
Sajnos még mindig nem jó, úrja kezdtem új share és group, user hozzáadással.
ezt csináltam.
root@backup:~# mkdir /home/save
root@backup:~# useradd --home /home/save ftpuser
root@backup:~# passwd ftpuser
Új jelszó:
Ismét az új jelszó:
passwd: a jelszó sikeresen frissült
root@backup:~# cd /home/save
root@backup:/home/save# groupadd ftpshare
root@backup:/home/save# sudo chmod -R 775 /home/save
root@backup:/home/save# sudo chown ftpuser:ftpshare /home/save
root@backup:/home/save# ls -ld /home/save
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/save
root@backup:/home/save# systemctl restart vsftpd
root@backup:/home/save# usermod -a -G ftpshare ftpuser
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/save
root@backup:/home/save# systemctl restart vsftpd
drwxrwxr-x 2 ftpuser ftpshare 4096 szept 25 16.44 /home/saveftp elérésnél a nem is látom a save mappát, csak a home root-ot és nem lehet másolni ugyanúgy.
-
-
gyuri860213
tag
csak user1, elírtam.
A felsőbb könyvtárakra (/home ill. /home/mentes) is megvan az user1-nek(vagy a g1 csoportnak) a belépési joga (x)? Megnézem, nem tudom, azt állítotttam be ami a vidiben votl. most lefuttatam és nincs joga arra a user1-nek csak a rootnak. Ez lehet a gond?
A g1 csoportnak miért nincs írás (w) joga arra a mappára? Passz, azt csináltam amit a vididben
Megnéztem
home: drwxr-xr-x 4 root
home/mentes:
home: drwxr-xr-x 4 root -
V.Stryker
nagyúr
Minden deb csomagot lehet minden debian alapú disztróra telepíteni amúgy?
Annyira nem tudok mindent kiprobalni, mert ARM alapú mac-et használok jelenleg. Arra meg nem megy fel minden csak úgy, virtuális géppel sem.
Amúgy többször próbáltam, de az Ubuntu grafikus felületét nem bírom megkedvelni.
-
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Semmi, max a valószínűség, de ezt a nyitó posztomban is jeleztem, egyedül a Windows van a meghajtón és egyetlen olyan hiba van a géppel, ami a fast xxx-vel karöltve okozhatta a Winhalált. Nem is ez volt az egész lényeg egyébként, de ha nem olvastad, mert hosszúnak tartottad, akkor mi az alapja a kérdéseidnek?Te sem azt alapul véve írsz most, amit én írtam, hanem amit cigam reagált arra!
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorból
Szó sem volt arról, hogy használat közben lett volna hirtelen árammegvonás! 5x írtam le, hogy a gyerek gyakran kihúzta és én is, mert nem állandó használatú a gép. De ez a kihúzás kikapcsolás után történik. Erre írom újra, hogy a Linux esetén ez nem okoz gondot. Windows fast startup-ja esetén viszont igen.
Ennyire hülyének nézel, hogy olyat leírok, hogy futó rendszernek nem árt, ha hirtelen kimegy alóla az áram? Szerintem menjetek sétálni vagy a malac hátát vakarászni, mert láthatóan nagyon nem akarjátok/tudjátok értelmezni az amúgy roppant egyszerű tényeket sem.Ha valamit én írok, akkor annak a tartalmára reagáljunk már és ne hagyjuk kekeckedőktől összezagyváltatni magunkat.
Rohadjon meg a Windows ahol van, ne fárasszatok többet ezzel az egész marhasággal. Egyébként készítem már a Vuduzós topikot...
-
Nyugodtan gondold át, ha ennyire ráérsz.
Ha Linuxot kikapcsolod, nincs semmilyen előtöltés, de mint írtam, ha alvóban van, akkor se sok baja lesz. Újraindul és kész, max a hardver kényes erre, de ezt is leírtam. Amúgy bő félévig Linux volt a Dell gépen és jó párszor láttam, hogy ki van húzva a kábel. Ha valami gondja lett volna a gépnek, azt én tudtam volna meg elsőként, nem? De!
Valami hasznosítható javaslatod, kérdésed is lenne vagy mára csak ennyi?
Ja és ezt a Dell Precisiont én is használtam vagy 3 évig, inkább másodgépként. Szerinted hányszor volt kihúzva, mikor beraktam a polcra, mert nem ezen dolgoztam?
Lehet valami hasonló bejegyzés miatt gondoltam én is ilyeneket:
A Fast Boot célja is az, ami a Fast Startup funkciónak, gyorsabb rendszerindítás a POST folyamat lerövidítésével / kihagyásával.
idéztem King kollégától -
urandom0
senior tag
Amúgy a powercfg /H off parancs a hibernalást kapcsolja ki (ezért nem lesz fast startup sem).
Igen, mert a kettő gyakorlatilag ugyanazt a technológiát használja a háttérben. Nem tudod egyiket kikapcsolni a másik nélkül.
Ubynak ezt kell kikapcsolni, mert ez zárolja a meghajtó, nem a BIOS-os fast boot. A BIOS-os fast boot az olyan, hogy nem végez annyi hardverellenőrzést, ilyesmik.
-
vadkörte
addikt
Megnyugtattál. Ezt olvastam, sokat segített. Az éjjel a Mini töltötte a Sequoia-t, közben a lapost (HP610G2) ekecseltem. A szükséges programok nagy részét lerántotta, de van pár dolog amit ma teszek fel a csomagkezelővel (amíg a Mini frissíti magát). Aztán jön a belakás és a személyre szabás, mert a színvilágától - ami erősen hajaz a nemmondjukki melyik disztróra - kiráz a hideg.
Adok neki egy esélyt, még a végén valami jó is jön Indiából.
#98671 Rowon
Nem, de a radaron van az is. Adok egy esélyt a Garuda-nak, ha sikerül olyanra faragnom amit elképzeltem akkor marad, ha nem akkor jön az Endeavour. -
Köszi! Sorry, de nem bírtam volna milliónyi Wines leírást átolvasni arról, hogyan tudom kilőni ezt a fast startupot, mivel itt sokan ismerik a Windows-t, gondoltam párszavas kérdés/válasz megoldja tudatlanságom okozta gondomat. (amúgy is csak a történet végére szúrtam be a kérdésem, sajnálom, ha ennyire megzavart)
Amúgy más ez meg más az, mikor egy hozzászólást nem olvasunk el, de válaszban azért jól letoljuk a másik hozzászólót.
Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Ja és nem vagyok büszke arra sem, hogy nem olvasgatok ezernyi Windowsos leírást!
Így OK?
-
Az a gond, hogy leírtad, túl hosszú a bejegyzésem és láthatóan fogalmad sincs, miket írtam.
Az nem büszkeség volt, hogy nem ismerem, hanem a történet szempontjából fontos tény. Miért lenne bárki is büszke valamire, amit nem ismeri régóta, mert anno rühellte?
Most is rühellem persze...Azt se érted, hogy csak vészhelyzetre teszek fel egy Linuxot, de nem is biztos. Ha Windowst akar, használjon azt, de ne sírjon ha annyira vacak, hogy nem tudja megjavítani magát.
Erre az idiótaságra nem is reagálok, hogy bízzam másra... Mert 10 évvel ezelőtt ki a nagynéném térgykalácsa tért át Linuxra nulla ismerettel? Ennyivel nehezebb lenne egy csudawinen elboldogulni?
-
Hopp, ez az ablak ismerős, mikor hazahoztam a Dell Latitude 5520-at, ezt megtaláltam rajta, de ugye azon működő Windows volt, azon még nekem is van esélyem megtalálni valamit, bár nem volt könnyű...és az Win11 asszem. Neked is kösz!
Amúgy miért akarod kikapcsolni?
Azért, hogy ne zárolja a meghajtót, amin a van. Különben nem tudok levenni a Wines particióból 30gigát, hogy rakjak rá egy Linuxot azokra a gyakorinak ígérkező esetekre, amikor a Win úgy érzi, most ő kékhalálkodik. Ja és a fő ok most ugrott be! Gyakorlatilag 0 %-os a Dell Precision akkuja, mindig hálózatra dugva kéne használni, de lánygyerek szerintem simán kihuzingálja a töltőt, talán emiatt is halt be a Win.
De most meg megkevertetek ezzel a fastboot - fast startup dologgal!
Mindegy, csinálom, amit először a fejembe vettem, aztán majd lesz valami...
-
Kedvenc szavam a volna amúgy. És egyébként hogyan, ha 10 éve nem használok Windowst, az is a Win7 volt, amit utoljára ismertem!? Ahhoz mégsem volt elég hosszú, hogy előbbi apróságot is levedd belőle.
De próbáld már valahogy elképzelni, mennyire okosság valakinek ezt írni, ha 10 éve nem lát Windowst! Megtennéd, hogy beleképzeled magad a leírt helyzetbe?
Amúgy Win alatt nem az lenne a megoldás, hogy a külön Recovery partició rakja rendbe a rendszert? Én marha meg azt hittem!
De ha nem, akkor mi a sz*rnak az oda?
-
totron
addikt
Vagy eddig EQ-val hallgatott mindenhol mindent. Átlagnál jobb lánc kell egy EQ nem alkalmazásához, hogy ne legyen jogos hiányérzet, azaz van, amit nem érdemes megszokni. A hallás az esetek zömében nem egymenetben, azonnal romlik le, így amiatt pont nem lenne hiányérzete, mivel folyamatában zajlik és szokódik meg. Vannak audiofilnek mondott disztrók, elvileg felesleges utak nélkül - mint az ilyen irányba herélt és hangolt Windows Server verziók.
Annyi gány és ták van, hogy személy szerint nem tudom összepasszintani a zenehallgatás intézményét a linux-szal, de kívánok sikert persze a kollegának. -
-
RaZroX
addikt
Legutóbb amikor fent volt a Fedora, foglalkoztam valamennyire a témával, de a megközelítés az volt, hogy milyen hatással van az nvme ssd-re. Egyébként totál amatőr vagyok a fájlrendszerekhez, fogalmam sincs mi mire jó, az megvan, hogy Windows ntfs, linux ext4/btrfs, Apple apfs... de ilyen szempontból teljesen átlag user vagyok.
#98466 Rowon
Nekem is azzal volt fent Fedora korábban, nem volt vele gondom csak gondoltam rákérdezek, biztos ami biztos.#98467 májkimiki
Bár tudom, hogy ez nem feltétlen a legjobb hozzáállás, de ennyi olvasgatást, próbálgatást és időt nem szeretnék erre rászánni. Régebben szerettem órákat, napokat szórakozni ilyesmikkel, de már inkább csak használni szeretném a gépem. Fedorára is azért szeretnék visszaváltani Windowsról, mert a Fedora mindig nagyon stabil volt, míg a Windows megint elkezdett olyan lenni amilyen 3-4 hónap után.. Másodlagosnak meg csak azért akarom felrakni, hogy ha valami olyan kell (Adobe, vagy olyan game ami nem megy Linuxon), ne keljen fő rendszert visszaváltani Windows-ra csak újraindítom és használom rajta ami feltétlen onnan kell épp. -
urandom0
senior tag
Félig-meddig elolvastam a levelet, meg a szálat is, ami vicces, hogy épp a Pythont hozzák fel példának. Én is úgy vagyok, mint az egyik hozzászóló, hogy ha valami úgy kezdődik, hogy pip install..., akkor hagyom a francba, mert tudom, hogy jó eséllyel úgysem fog működni.
Semmit nem ér, hogy lehet egymás mellé telepíteni eltérő verziójú Pythonokat, ha egyszer szinte minden Pythonos cucc a netről szedi a függőségeit - olyan függőségeket, amiket ezer éve nem tart karban a kutya sem, sok közülük nem is létezik már.És ez a történet valóban nem a Rustról szól, nagyjából minden nyelv és környezet ilyen manapság. NodeJS-ből is addig jó a 16-os, amíg nem akarsz olyan projektet fordítani, amihez legalább 18-as kell, és akkor nincs mit tenni, ha mondjuk Debianban csak 16-os van, akkor be kell szerezned valahonnan frissebbet. De mondhatnám a Go-t is, ugyanez a szitu. Vagy XY random nyelvet/frameworköt, az is ugyanez. Nem véletlenül mentek rá manapság annyira a snap/flatpak/appimage/docker cuccokra, mert azok az oprendszertől függetlenül tudnak frissülni (vagy épp verziót lockolni).
Egyszerűen el kell fogadni, hogy manapság a világ kurva gyorsan változik, és ami egy éve még friss volt, az ma már elavultnak számít, és sok esetben lehetetlen fenntartani a függőségi rendszert. Már én rászoktam a dockerre, pedig az elején utáltam.
Amikor elkezdtem Java fejlesztéssel foglalkozni, akkor is úgy voltam vele, hogy jó lesz nekem a Java 8 is, amíg támogatott, aztán majd átállok 11-re. Aztán már én is Java 21-nél tartok, mert a 8-as verzióval egy rakat cucc nem megy, a 11-es nincs normális GraalVM támogatás, és így tovább...A Rusttal kapcsolatban meg el kell fogadni, hogy egy új dolog, és sok minden messze nem eléggé kiforrott még körülötte. De amit írnak vele kapcsolatban, hogy a borrow checker nem ér semmit, az egy orbitális baromság. Lehet persze körkörös referenciákkal memleaket csinálni Rustban is, de a mostani toolok többsége az ilyet kiszűri, és egyébként meg oda kell figyelni.
-
Balerik
aktív tag
Kodi alatt kért user/pass-t
Nem.Miért tibi az user?
NAS-oknál az van megadva (ezt hozza fel, ha csatlakozni akarok a NAS-hoz).guest-ként jelszó nélkül éred el a megosztásokat.
Akkor a jól értem akkor..
Felhasználó név: guest
Tartomány: marad úgy ahogy van
Jelszó: üresBár úgy emlékszem, hogy így is próbáltam és nem tudtam csatolni mégsem.
-
Csabu82
csendes tag
Nem írtam mert arra voltam kíváncsi mi van ha csak egy könyvtár alá felmountolom a HDD-ket, menyire járható? valaki játszót e már ezzel?
Egy sima EXT4-s meghajtót azért mégis csak könnyebb máshová felcsatolni ha gáz van.
meg hát LVM-t nem csináltam még Linux alatt, biztos megvannak a buktatói, de BTRFs is egy megoldás, bár kicsit ágyúval verébre, főleg hogy nem használom ki a funkcióit. arra gondoltam hátha van egy faék megoldás -
vizcsap
tag
Nem ragaszkodok egyáltalán. Egy ideje gondolkodok azon, hogy windowsról átváltok linuxra és ez tűnt olyannak, amivel a legkevesebb kompromisszumot kell majd kötni. Feltételezem ha belső meghajtóra telepíteném a rendszert, akkor nem lenne ilyen probléma, mert nem igazán látom, hogy másnál ilyen probléma előfordulna, de azért telepítettem előbb egy külsőre, hogy kipróbáljam mi működik és mi nem, mennyire fájna a váltás stb.
Lehet megnézek még egy pár másik distrot (pl. ezeket "írtam fel" magamnak: Fedora Kionite, Pop! OS, Mint, PikaOS, Nobara) ahogy javasoltad, aztán kiderül azok hogy működnek.
-
vizcsap
tag
Nem én választottam a btrfs-t, alapból így települ.
Telepítésnél több opciót is felajánl a partíciók létrehozására: automatic, custom, advanced custom.
Azt hiszem a jelenlegi install-t custom opcióval csináltam, de mikor automatic-al telepítettem, akkor is ugyan ez volt a problémám, csak akkor még nem jöttem rá, hogy a meghajtó kihúzásával majd visszadugásával életre tudom kelteni a telepített rendszert. Ha gondolod újratelepítem automatic opcióval a rendszert és megnézhetjük ezekre a parancsokra úgy mi lesz a kimenet.lsblk -f:
-
vizcsap
tag
Nem teljesen önsanyargatásból esett erre a distrora a választásom
Állítólag gamingre ez az egyik legjobb distro, minden elő van benne készítve a Windowsos játékok futtatásához. Ami úgy tűnik igaz is, random kipróbáltam párat játékot és hibátlan eddig.
A hibaüzenetben szereplő UUID (444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04) alapján azt látom, hogy azt a btrfs partíciót nem mindig találja, amin a root, home, var stb. dolgok vannak és ezeket nem tudja/akarja csatolni valamiért.
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 / btrfs subvol=root,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
UUID=d2ee26e6-b2b4-46de-b51b-d8d2d3076957 /boot ext4 defaults 1 2
UUID=3F6C-20DC /boot/efi vfat umask=0077,shortname=winnt 0 2
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /home btrfs subvol=home,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
UUID=444afad4-262e-4144-8058-fe141aa5fc04 /var btrfs subvol=var,noatime,lazytime,commit=120,discard=async,compress-force=zstd:1,space_cache=v2 0 0
-
csixy
addikt
2,4 ... 2,7 giga szokott lenni a build nagysága. Tulajdonképp 4 giga ramba is beleférhet, csak az már nagyon szűkös. Segíthet (de nem mindig válik be swap partíció bekapcsolása). Itt van egy régebbi hozzászólásom, ez alapján simán meg tudod csinálni a saját működő buildedet, ez ventoyos verzió, de frugal install esetén értelemszerúen át tudod alakítani. [link] Nagyon fontos, hogy csak és csakis tiszta debánnal működik (LMDE is jó és bármilyen tiszta debián származék, de pl sima linux mint nem fog menni, mert hasra esik, pontosabban pofára falhoz áll benne az egér). .... Egy próbát megér.
-
csixy
addikt
Sokkal többre mész, ha csinálsz magadnak egy telepített belakott debiánból egy [linux live buildet] ezt átalakítod úgy hogy kényelmesen fel tudod tolni a ramba (legalább 6 giga ram kell, de 8 már jobb és 32 sokkal jobb) ventoy vagy frugal install segítségével nagyon kényelmes a bootolása, ehhez a boot mappában csak az iniramfs-re és a kernelre (vmlinuz) van szükség, a többi fájl luxálható a boot mappából az efi mappával együtt. A ramba annyi frissítést töltesz le amennyit akarsz, csak ez újraindítás után nem fog megmaradni. Emiatt az alaptelepítést gondozni, frissítgetni kell és ha eljó az idő, akkor az aktuális alaptelepítésből újabb buildet kell csinálni. Ez így nem nyúzza a pendrájvot és még az SSD sincs terhelve. A ramban azt csinálsz amit akarsz. Kikapcsolás után minden nem mentett változás elvész és ez ezért nagyon jó. A böngi villámgyors.
-
A Mint, Pendrive lemezkép-író csak engem nem szeret?
Írás közben nem mutatja azon az alsó csíkon hogy hol tart az írásban? Mert az, hogy eltűnteti a kijelölt eszközt, hogy hosszú percekre beszürkül minden, nem túl bizalomgerjesztő. Azt is hihetném, hogy lefagyott. Igaz hálózatból kellene dolgoznia, de nem reklamált miután behúztam az ISO-t, sőt az online ellenőrzőösszeg kiszámolása/összehasonlítása nem volt gond. -
törölt tag
Oh, sorry, erre elfelejtettem válaszolni.
Szóval, az eredeti probléma ... [link] - nem sikerült írni (kissé speciálisan) a fájlt.
Természetesen root a fájl jogosultsága, de banális hibát követtem el, ha jól megnézed.
A sudo az echo-ra megtörténik, a fájl elérésre már nem.
Ha script-et futtatok sudo-val akkor abban a komplett bash root joggal fut és úgy már a fájlelérés is.Lusta voltam script-et írni, csak direktben próbáltam, ez volt a gond.
Megírva rendesen már futásidőben át tudja írni a tartalmat és azonnal aktiválódik is.
Így órajel, venti profil, stb. már be is van állítva. -
Tessék.
Most telepítettem a Skypeot. 5 kattintás volt. Nem desktop, azt gyalultam 10 perce. Volt reboot, az a tuti. Ez a Store app amit képernyőfotóztam, háttérbe még nyitva a Store.
Azért kellett telepítenem mert gyárilag rajta van a W10-en de én amikor ezt a Wint telepítettem, asszem 2019..? körül, kigyomláltam a nem kellő store appokat. Vagy 20-at.
Ez kért egy bejelentkezési azonosítót, skype nevem-jelszavam és kész.
Ez olyan mint nekem a linuxos szívások. Másnak ismeretlen, minden működik, nekem nem. Most fordítva történt. Barátom nekem mégiscsak a Windows
sh4d0w-nak és az ismerősének miért nem sikerült, okát nem tudom és szerintem soha meg se tudjuk.
Ne offoljuk tovább a linuxos topikot szerintem ezzel. -
-
-
Az AppImage nem települ sehova, minden ami kell benne, van.
Mondjuk épp egy Nemo fájlkezelőnél tuti nincs benne semmi, csak az alap, láttad a screenshototn, mennyi kiegészítője van. Arra most nem térek ki, mennyire okos dolog lenne épp fájlkezelőt homokozós verzióban felrakni...ha valami nem győzött meg a konténeres megoldásokról, akkor épp egy ilyen program az.
-
A hsz-em kivastagított részét is olvastad?
...telepítő fájl meg csak 427,4KB, no de telepítsük fel szépen ezeket, akkor mekkora lesz a méret?
Amúgy nyilván akkora idióta vagyok, hogy azt gondolom, egy fullos asztali felület félmega méretű!
Kizárt, hogy ezeket komolyan írod.
-
A Cinnamon nyelvi fájl azért kell, mert nincs külön nyelvi fájlja a Nemo-nak a Linux Mint Cinnamonban.
Ez a 73,32MB telepítőfájl szép, de akkor mutatok neked egy érdekeset, a
cinnamon_6.0.4-4_amd64.deb
telepítő fájl meg csak 427,4KB, no de telepítsük fel szépen ezeket, akkor mekkora lesz a méret? Bár én a flatpak meg a snap vonalon gondolkodtam...De a lényeg még mindig az, hogy a Nemo húzza-e magával a teljes Cinnamont vagy nem?
-
A Nemo nem 1MB-os program, az alap Nemo a Cinnamonon 20MB, de ott is hozzájön még sok egyéb, az Ubuntura úgy tudták szétszedni a Cinnamon mellől, hogy telepítve 35MB és így egy működőképes komplett fájlkezelő. Nem nagyon értem az összehasonlításodat, mintha nem láttad volna, hogy egyes önállóan működő programok a függőségeikkel együtt alkotnak egységet és úgy van egy adott telepítési méretük. Ugyanez a Nemo mondjuk konténeresen 1GB méretű lenne. Szóval itt nem szemetelésről van szó szerintem.
Ennyi minden jön még az alap Nemo-hoz Cinnamonon, lehet nem is 1GB, hanem 2GB lenne mindez konténeresen, ha szerinted ez mindegy, akkor OK. Mondjuk 20 hasonló program konténeresen lenne 35GB, az szép lenne. (nyilván ez nem így növekszik lineárisan, de mivel nagyon egyszerűen gondolkodsz ma, ezért egy egyszerű összeadással operáltam)
Mitől kettős mérce ez?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iGO Primo
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Gyúrósok ide!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- gerner1
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest