Hirdetés
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- MIUI / HyperOS topik
- Garmin Fenix 8 AMOLED - a csúcshódítás költséges
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thomasrc
tag
Hm, akkor a 60 foknak ezek szerint forrónak is kell lennie. Megnézem legközelebb, hogy mit tapasztalok hőmérő szerinti 50 fok környékén... Eddig én úgy gőzöltem, hogy a kancsó alját az egyik kezem tenyerébe helyeztem és amikor már éreztem, hogy kezd megtarthatatlanná válni, akkor zártam el. De a hőmérő szerint ilyenkor még valahol 35-40 fok környékén van a hőfok, ami a nagykönyv szerint még kevés, tehát nem tudom mit gondoljak... Vagy a digitális téved nagyot vagy ez az analog hőmérő vagy ez a tapintás alapú technika nem az optimális hőmérséklethez van kitalálva.
-
MODERÁTOR
válasz thomasrc #127194 üzenetére
Nekem Motta hőmérőm van és az a tapasztalat, hogy akkor zárom a gőzcsapot amikor 50 fokra ér. Az, hogy valójában mennyi ki tudja. 60-65 fok sztem ihatatlanul forró. 75-re gőzölt tejet pedig sehol nem szeretnék inni.
[ Szerkesztve ]
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
Cathfaern
nagyúr
válasz danbenzin #127190 üzenetére
Ha filter pörkölés, akkor teljesen jó az alap vízforraló. Filterpapír meg szerintem pont méretben úgysincs más, csak a sajátja.
#127188 kmarci25
Nincs nagy workflow Ráöntesz háromszoros mennyiségű bloomot (30g 10g kávé esetén), tolsz neki egy kis wwdt ha van eszközöd, ha nincs, akkor csak kicsit meglötybölöd. Vársz kedv szerint 30-120 secet, utána meg valamilyen lassított folyással mehet rá az összes maradék víz. Fel lehet menni aránnyal 1:20-ig, sőt, legtöbbeknek úgy ízlik a legjobban.
Őrlés mehet kicsit finomabbra v60-nál, lefolyás ha 10 percen belül van, akkor jó vagy Legtöbb embernél mondjuk a 6-8 perc körüli időket látom ideálisnak.#127193 kr:sz
AP trico-hoz nem kell prismo, azt nem tudod plunger nélkül használni. -
Daneeka
senior tag
Bedobnám trico témában csak, hogy tovább ködösítsem a helyzetet, hogy nekem 20g kávéval sokkal konzisztensebben működik mint 15g-vel. 15-el kb. olyan élmény mint presszózni. Lehet persze, hogy ez csak ilyen kevés fine esetén jelentkező nyomor. (arra gondolok, hogy mivel itt kevésbé dolgoznak a fineok a vízzel szembeni ellenállás kialakításában ezért jobban múlik a vakszerencsén (kávé eloszlása, víz mennyire rombolja az ágyat, hogy sikerül a keverés stb.) a lefolyás sebessége.
-
pbalint
csendes tag
Az eredeti hozzászólásomban talán félreérthető voltam.
Amit át akartam adni, hogy a prismo+drip assist+ap kombóval lefedhető nagyon sok minden.
1. Sima AP a gyári felállásban könnyen használható eszköz, amivel gyorsan kávéhoz jutunk szinte bármilyen recepttel.
2. Ap+Prismo-val a Gagné féle áztatós/cupping brew recept. Röviden víz+kávé, összekverjük, haggyuk álni 8-10 percet és nagyon lassan átnyomjuk.
3. Ap (az eredeti "shower screen"-nel) + drip assist. Olcsóbban kihozható belőle a tricolate féle magas kivonatolású "no bypass" ital, a tricolate-s víz:kávé arányokkal (20:1), de ez igazán jól csak 10-12 gramm kávéig működik az elmondások alapján.
Akit zavar a sok angol kifejezés, attól elnézést. Remélem így már érthetőbb, hogy mire gondoltam, amikor írtam, hogy a három eszközzel egész széles skáláját le lehet fedni a filter italoknak. -
thomasrc
tag
Csiptetős hőmérővel szokott valaki gőzölni?
Konkrétan szerváltam egy ilyet kíváncsiságból:
https://expolygon.hu/webshop/termek/620208-homero-csiptetosAz első dolog, ami furcsa nekem, hogy a zöld jelölés 65-75 °C között van, holott az általános javaslat az szokott lenni, hogy a tejet 55-65 °C között érdemes tartani.
De ha túl is lépek ezen, valami nem kóser, mert hiába gőzölök a mutató szerint 55 fokig, olyankor már annyira tűzforró a kancsó, hogy megfogni sem lehet. Rámérve egy kínai digitális thermometerrel, az látszott, hogy kb. 10 fokot csal.
Kalibrálás után (a skálát el lehet rajta forgatni) viszont ugyanúgy forró a bögre, ha 55 foknál zárom le a gőzcsapot. Ezek szerint mindezidáig rosszul becsültem volna meg a hőmérsékletet, amikor "érzéssel" gőzöltem és valóban forrónak kéne lennie az oldalának, ahol a tej érintkezik vele?
A másik dolog, hogy kalibrálva ugyan 50-60 fok környékén +/- 1-2 fok eltéréssel egyezik a digitális hőmérővel a mutatott hőmérséklet, de visszahűlve szobahőmérsékletre vagy csaphideg vízzel tesztelve már 8-10 °C eltérés van a két hőmérő között. Szerintem ez nem normális dolog ebben a formában.
Ui.: Az összehasonlítást nyilván úgy értve, hogy mindkét hőmérőt hagytam kb. egy percig állni a vízben, hogy kiegyenlítődjön a hőmérséklet.
[ Szerkesztve ]
-
kr:sz
tag
válasz pbalint #127191 üzenetére
Engem érdekelne az a hibrid megoldás, amit ha jól emlékszem nálad olvastam. Továbbra is fenntartod ezt a véleményt, hogy ez a hibrid opció akár jobb is lehet mint a tricolate?
Ehhez a hozzávalók: AP+hario drip assist + AP prismo. (Prismonál csak a filter részét használtad?) Illetve tök jó lenne egy leírás hogy éred el ezt. kmarci25-it is érdekelné, ahogy olvastam fentebb.
-
kk831228
addikt
válasz mézespálinka #127182 üzenetére
Ba... a meg, nekem is kellene egy Majort. Na majd fölhívom, hogy mi a tényállás...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
pbalint
csendes tag
válasz danbenzin #127190 üzenetére
Amennyiben világos pörkölés a preferencia, nem kell hozzá semmilyen extra kancsó, mezei vízforraló is jó. Sötétebb pörköléssel is lehet működik a sima kancsó, de én olyat még sosem próbáltam. A filter papír az a sima trico papír, ami mondjuk elég húzós árban. Lehet méretre vágott chemex papír árban jobban kijön, de ezzel sosem próbálkoztam.
Ha bárki ki szeretné próbálni a tircolate-et, és Bp. 3. kerület északi része útba esik neki, szívesen kölcsön adom rövid időre. Keressetek privátban!
-
danbenzin
csendes tag
válasz Cathfaern #127181 üzenetére
ez a Tricolate el kezdett érdekelni, erősen gondolkodok, hogy beszerzek egyet. Elég hozzá egyszerű vízforraló, vagy bonyolódik a dolog és kell majd víz hőmérsékletett mérni? A filterpapír még lehet kérdéses, vagy nem kell túlbonyolítani és a hozzá való tricolate papír az ajánlott?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kmarci25 #127183 üzenetére
Ha van Aeropressed ki tudod próbálni a Tricolate-et: felejtsd el a plungert, normál állásban rakd rá a bögrére az Aeropresst. Papírfilter + 10g kávé az aljába. Utána csak a fenti shower screent kell megoldani, ha van drip assist, akkor ha jól rémlik annak a középső köre pont jó rá, vagy ha van melodrip, akkor mehet azzal. Ha egyik sincs, akkor a jó öreg koktélos kanál hátára öntés trükk, csak akkor ügyeskedni kell kicsit az elején, hogy mindenhova jusson egyenletesen.
kr:sz:
Megelőztél Igen, műküdik, csak azzal max 10g-os italokat tudsz csinálni tapasztalatok szerint (nekem nincs AP-m, szóval nem próbáltam). Ami persze vagy elég vagy nem.[ Szerkesztve ]
-
kr:sz
tag
válasz kmarci25 #127183 üzenetére
Tényleg nem a legolcsóbb dolog, pedig reménykedtem benne, hogy súlyos 10e nem kell kiadni. Lehet megéri inkább gyűjtögetni és megvenni egy mondjuk egy jobb őrlőt.
@Cathfaern: Tricolate-ről nem hallottam korábban még. A fórumba keresgetve akadtam egy hibrid leírásra is, miszerint AP-hoz lehetne venni egy hario dippert és olyan ha nem jobb élményt lehet elérni. Persze ez csak egy szubjektív vélemény volt, de eléggé jártasnak tűnt a kolléga.
-
kmarci25
veterán
válasz Cathfaern #127181 üzenetére
Nem is azért. Csak emlékszem mikor én kezdtem el a kávézás iránt komolyabban érdeklődni, akkor sokkoltak az árak. Elég sokat keresgéltem, hogy egy vállalható kezdőszettet összehozzak. Az őrlőnél be is fürödtem egy Hario Skerton-nal. Aztán világos lett, hogy sajnos ez egy ilyen játék, hogy mindennek ennyire elkérik az árát.
Ha valaki most kezd bele, és ki tudja, hogy hosszútávon fogja-e használni, akkor lehet, hogy ez túlzás.
Mondjuk szívesen kipróbálnám a Tricolate-et én is, de itt a V60 és az AeroPress, úgy érzem nem használnám ki."There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
Mazzer SJ-hez tudtok Fragolán kívül kontaktot, aki tud szabályozni? Sajnos nála kiesett a mester egyelőre, viszont kb használhatatlan az őrlőm, így eladni sem tudom (és nem is adnám természetesen).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kmarci25 #127177 üzenetére
Műanyag v60-hoz nézve persze. De ha hozzáveszed egy hattyúnyakú árát, akkor már kevésbé. Vagy ha egy Switch-hez viszonyítasz. Legolcsóbb legbiztosabb belépő egy Clever dripper, csak onnan nem nagyon van továbblépés. Viszont amíg egy Tricolate-el ki tudod hozni a 100%-ot egy kávéból, addig Clever le fog ragadni 85%-nál. Azt persze mindig kihozza stabilan.
De abban igazad van, hogy egy v60 + Drip kettle air párosítás is jó kezdéshez. Ha jól rémlik Hoffmann tesztelte, minimálisan csökken csak a víz hőmérséklete benne.
[ Szerkesztve ]
-
dreed
tag
válasz dreed #126995 üzenetére
Az már biztos, hogy mágnestekercset nyírtam ki. Viszont sehol sem találok ilyen paraméterekkel se szelepet, se tekercset. Nem tudna valaki segíteni, hogy oldjam meg? Esetleg nincs valakinek a fiókjában egy bontott, félretett? Régebben sokan főztek ilyen géppel. Rengeteg időm ráment a rendbetételére, szeretném most mát használni is, jobb kávét főzött mint a pótgép.
A szelep magassága talpal: 62.6
A szelep átmérője: D14
A talp méret 32x32 M4-es csavarhellyel.
A mágnes magassága 32mm, a furat középen D14mm.
Ez van ráírva: 8W 14bar 220V-50Hz D1.5
-
millk
csendes tag
üdv, Most aktuálisan víz terén mi a legjobb megoldás? Van otthon RO is és központi ioncserélős lágyított 0-s víz is.
-
kmarci25
veterán
válasz kr:sz #127173 üzenetére
Ilyen is van ám: Drip Kettle AIR. De ezt csak félve és off-ban merem írni, mert hőveszteség, meg amúgy is...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
HÁZIGAZDA
-
kmarci25
veterán
válasz Cathfaern #127169 üzenetére
Én is a V60-at mondanám. Őrlőből meg filterre a Timemore kézijei is simán vállalhatóak szerintem, bár most valóban a Kinggrinder a favorit, főként az egyszerűbb állítás miatt. Az őrlő és a hattyúnyak a húzósabb tétel, esetleg megfontolható a Hario drip assist-ja, mint olcsóbb megoldás az ismerkedés idejére. Aztán ha beszippant, akkor úgyis lesz hattyúnyakúd.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
vicces1
aktív tag
válasz RetepNyaraB #127165 üzenetére
Viszonylag alacsony magasságban termesztik, trópusi éghajlaton, több a kártevő, ez miatt maga a növény is több koffeint termel. De alacsonyabb hőfok (jobban is áll neki) és a rövidebb lefolyás, 1:1, 1-1.5 arány.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Cathfaern
nagyúr
válasz kr:sz #127166 üzenetére
Aeropress-t én kevésbé javasolnám "teásabb" élményre, mivel a nyomás miatt több fine átmegy rajta, mint más eszközön. Kivéve ha "tricolate" módban használod, de akkor meg 10g kávénál több egyszerre nem megy vele.
Szóval szerintem v60 vagy tricolate. Utóbbi előnye, hogy ha nincs hattyúnyakud, akkor nem kell hozzá. v60-hoz viszont kelleni fog.
Őrlőből az 1Zpresso ZP6 lenne ideális, de nem kapható és jelenleg nem is tudni fogják-e még gyártani.
Szóval én Kingrinder K6-ot vagy 1ZPresso K-Plus/K-Max/K-Ultra-t (belseje ugyanaz mindegyiknek, csak a körítés más) ajánlanám.
De ár/érték arányban a K6 jelenleg verhetetlen.Kávéból mindenképp filter pörkölés, AbbyFranzen ajánlásaival én is egyetértek
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
válasz kr:sz #127166 üzenetére
Az alternatív kávékeszités eszközei lesznek a neked valók, aeropress, V60, Kalita például. Egy jó kézi őrlő kell csak, kávékból keresd a filter pörköléseket, a legtöbb specialty pörkölőnél találsz ilyet, sok helyen magát az eszközt is beszerezheted akár. A Roastopus, Awaken, Impresso, Casino Mocca filterei mind szuperek, hozzák ezt a könnyed, teás vonalat.
Én a OneEleven-nél vettem anno V60-at, most épp az ő kávéjuk van itthon, egy kenyai cucc, nagyon jó.[ Szerkesztve ]
-
kr:sz
tag
Sziasztok!
Amennyiben szeretnék egy teásabb kávés élményt kapni, akkor milyen eszközökkel tudnék jó ár/érték arányba beszállni? Egy jó kézi őrlő és aeropress? Van esetleg olyan amit ajánlanátok, illetve ehhez az "élményhez" milyen kávé javasolt? Világosabb pörkölés?
Köszönöm a választ előre is!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz sz.zs. #127161 üzenetére
Lehet termőhely függő is. Se Kalmár, se Pacific nem volt nálam belőle, csak PY és Béla. Utóbbi volt a durvább. De akkor még nem a Loring volt üzemben, jelentsen ez bármit.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
senior tag
Ha valaki szeretne Frasi kávét ( Giamaica caffee ) , lesz egy közös rendelés innen.
Budapest XIII. , vagy Érden személyesen át lehet venni tőlem, postázgatni nem szeretném. Azt írták hogy általában 1 hetes pörkölések vannak.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #127159 üzenetére
Nálam sem Kalmár, sem a Pacific Malabar nem okozott ilyet, csak Paljocé. Pedig arabica.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#98690560
törölt tag
Van CasMo tesztpörkölés, ha érdekel valakit.
-
vendingo
veterán
Py malabarral van valakinek tapasztalata?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
aradebil2
senior tag
Köszi a Kerinci tapasztalatokat, akkor kísérletezek vele tovább
-
-
hoffman_
nagyúr
-
RetepNyaraB
veterán
válasz aradebil2 #127150 üzenetére
Ne a színével foglalkozz. Ha meg nem jó, próbálj metódust váltani (lefolyás, áztatás. Hőfok). Nálam tesztes kerinci volt, finom. Igaz nem aero, hanem robot. Nem kellett hosszan készíteni.
Ja az avx malabar meg igazából a spéci kv szárítás miatt tarka és ha elég világosan pörkölik, ez látszik is. Ettől még Béláék tudnak furcsa dolgokat összehozni a pörkölőben, de pont a malabar védelemre szorul.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
rastacsz
tag
válasz aradebil2 #127150 üzenetére
Nekem más pörkölő kerinci-je is hasonlóan színes volt. De nem kvéker /queaker. az a kávét érezhetően elviszi rossz irányba, de itt, mivel nem kvéker, nincs vele gond.
De teszt jelleggel csinálhatod, hogy kiválogatod az egyik adagból és úgy készítesz kávét, majd válogatás nélkülivel összehasonlítod. Akkor mutatja meg igazán, hogy okoz-e ízben eltérést.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
MPowerPH
félisten
Kerlek ajanjlatok nekem finom kv. -t. Szeretnek valami ujat kiprobalni. A sotetebb poriket szeretjuk, ahol van szep crema is, gyomolcsos, vanilias, csokis izjegyekkel. Gondoltam rakerdezek, jobb, mint csak ugy kiserletezgetni a vakvilagba.
Don't Tread On Me
-
őstag
Sziasztok!
P&Y kávéból melyik ajánlott Brikka mellé? Hétvégén megyünk kis pihenésre, és vinném a szettet, aztán gondoltam rendelek kis hozzávalót. ChocoMadness eddig mindig jó volt, de gondoltam újítok. -
senior tag
válasz vicces1 #127139 üzenetére
Ez egy régebbi SGL Podstar. Van egy ilyen a melóhelyen. Eléggé forralja a vizet, meg az a fej megoldás sem a legjobb, de ha rendben működik akkor ennyiért jó lehet.
Esetleg Stereofan meg tudja nézni neked, Ő ott van nem messze.
Ez is jó lehet, nem is használták.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
Szevasztok,
Podos tapasztalattal rendelkezőktől kérdezem, érdemes megvenni [kép] ?
15k[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
PJónás
csendes tag
válasz RetepNyaraB #127137 üzenetére
Akkor nem tevedtem...nagyon hasonlitottak az alin kaphato merlegekhez.
-
PJónás
csendes tag
válasz RetepNyaraB #127120 üzenetére
10-15 korul...amire a portafilter is ráfér, de ha olcsobb az sem baj...alirol rendeltem egyet az eleg pontatlan.😔
-
rastacsz
tag
Szerk időn túl:
A Flair is kijött egy mérleggel és a Flair csoportban emberke összehasonlította a miicoffee mérlegével.
Flair kicsit drágább ($49), Flair logós szilikon védő és matrica a mérlegen, Flair doboz, saját Flair 58-as kezelési útmutató.
Miicoffee ($35) saját doboz, de kb az ennyi.
Egyébként mindkettő a kc200, csak a flair a végig kékes/fehér ledes verzió, a miicoffee pedig a piros-fehér kijelzős.De biztosan egyiknek sincs CE-je
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #127131 üzenetére
"nekem érdekes tapasztalat volt a wilfa, mert ezexerint akkor annyi elég lehet"
Tényleg az a kérdés, hogy minden nap, minden kávébabbal jó kávét tudsz-e főzni vele. Ha igen, akkor tényleg elég, ha nem, akkor azért van hova tovább lépni."és onnantól sokkal nehezebben veszem rá magamat a több százezres, szuper cuccokra"
Filtert szerintem egy 150-200k-ból ki lehet maxolni. Fölötte kényelem meg hobbi, nem a napi "ittam egy finom kávét"
Aztán ha kiszámolom, hogy mennyi pénz megy el egy évben kávébabra, akkor persze máris más kontextusba kerül egy-egy nagyobb eszköz tétel...
"régóta úgy gondolom, hogy a kávés vonalon is nagyon szűrni kell a "hifizmust", rengeteg hiedelem, divat stb. van"
Igen, ez nagy probléma. Még akik elvileg odafigyelnek arra, hogy alaposak legyenek, azok is elég sok hibát vétenek ha tényleg tudományos kutatás szemmel nézi az ember. Random fórum kommentekből meg kb. lehetetlen kiindulni, csak nagy számok törvénye alapján érdemes nézni.
Plusz alapból nehéz a terep onnan kiindulva, hogy egy farmról két különböző évben nem fog ugyanaz a kávé lejönni. Aztán a pörkölő ugyanazt a zöldet le tudja-e pörkölni kétszer ugyanolyanra. Aztán még őrlőd meg mivel főzöd meg hogyan főzöd... Nagyon nehéz bármit is kétszer tökéletesen megismételni.
Aztán így jönnek a "ha holdtöltekor C40-el két állás közé berakod az őrlőt és a válladon át öntöd a kannából a vízet, akkor lesz igazán jó" állítások -
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #127130 üzenetére
Én James durva polkorrektségének jobban hiszek és a kést tervező srácnak, Nicknek is, aki viszont Lance sztoriját megerősítette.
Bennem is él ez a vak tyúk is talál szemet, a svart esetében. Meg nagyon sokan filtereznek eléggé, hmmm őrlőkkel, de ugye kérdés, hogy milyen kávéval. Meg vannak akik szuper(marketes) olajos, szenes pörivel etetik az EG-1-et és a decenten a flat 9bar programon túl sosem mennek, vagy pl gs3, ami szintén egy alap on-off módban működik (még ha az mp verzió is)
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #127130 üzenetére
érzésre nem tud a k6 90%-ot, vagy még sokat fog változni...
nekem érdekes tapasztalat volt a wilfa, mert ezexerint akkor annyi elég lehet, és onnantól sokkal nehezebben veszem rá magamat a több százezres, szuper cuccokra (régóta úgy gondolom, hogy a kávés vonalon is nagyon szűrni kell a "hifizmust", rengeteg hiedelem, divat stb. van). no meg nincs is szükség rá, amíg gene-nel pörkölök magamnak filtert, az lesz a szűk keresztmetszet
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #127124 üzenetére
Nekem is volt már ilyen élményem, ugyancsak wilfa svart-al Egyébként svart előnye lehet, hogy elektromos és így fix a sebesség. Arco-nál elég kijött, hogy pusztán az elektromos működés miatt teljesen más őrlemény méretet kell állítani.
Meg utána egyszer C40-el, pont akkor volt nálam teszten, és egy tatai kávézóban olyan tiszta italt kaptam olyan ízszeparációval, hogy letettem a hajam. Csak aztán elfelejtettem rákérdezni, hogy hogyan főzte.De az is kérdés, hogy ha egymás után főz 3 kávét mindegyik jó lesz? Napi 4 filter lefőztem minden nap az elmúlt 3 évben, és tapasztalat hogy ha minden csillag nagyon együtt áll, akkor Hario Skerton-al 3 személyes Chemexen is jó lesz a kávé. De az esetek 90%-ban közelebb fog állni az ihatatlanhoz
De tény, egy Q2/C2/C3 környékével már 70-80%-át el lehet érni annak amit ki lehet hozni egy kávéból. Egy K6-vel már ott vagy 90% fölött. A kérdés, hogy az embert érdekli-e a maradék. Illetve egyáltalán van-e kedve annyit foglalkozni vele, hogy tényleg ki tudja szedni a maradékot. Na meg persze hogy áldoz-e annyit a kávébabra, mert nyilván egy bizonyos minőségi szint alatti kávét ki lehet maxolni K6-al is bőven.
#127127 rastacsz
Ez is jogos Ode-nak még közelében sem jártam életemben, szóval nem tudom mi lehet a valós tényállás.
Lance-t azért szerintem érdemes némi fentartással kezelni, hajlamos mindig a legújabb dologra ami a kezébe akad rámondani, hogy ez most a legjobb a világon. Függetlenül attól, hogy láthatóan mindig beleteszi az időt meg az energiát de valahogy mindig van egy mindent verő cucca, aztán pár hónapra lesz egy másik mindent verő cucc. -
kk831228
addikt
-
HÁZIGAZDA
válasz rastacsz #127127 üzenetére
hogy minek vannak, arra az a válasz, hogy azért, mert megveszik őket
na mindegy, onnantól, hogy 25-40k körüli darálóval darálnak egy komoly helyen és kapsz így komoly kávét, szerintem nem kell túlgondolni. ha már van egy olyan darálód, akkor a kávén fog múlni - és ez szerintem így normális.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
rastacsz
tag
válasz Parci #127124 üzenetére
Wilfa svart, régebben volt az valami 25k is
Sosem mertem kipróbálni, de állítólag filterre nagyon patent. Kérdés, hogy milyen kávéhoz, meg akkor minek vannak az ssp brew kések, ha töredékét elég egy komplett őrlőre költeni...@Cathfaern
De a gen1 kés az egy adagos v60-ra sem igazán jó. A gen2 meg Lance kóstolása szerint mp-hez van nagyon közel, JH meg psd alapján mondta, hogy nagyon közeli szemcseeloszlású. Itt írod: [link]
Szóval, ha mp vs gen2 => biztosan gen2 kést vennék.
Kivétel az eredeti brewing profil, mert az megint más.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #127121 üzenetére
hát, lehet. közben a pilisvörösvári újhullámos mozaik kávézóban meg valami 40e ft-os wilfa őrlőt használnak filterre, és hát amit kóstoltam, arra nem lehet panasz. az a wilfa vajon hol helyezkedik el a szamárlétrán?
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
stereofan
tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz brumi1024 #127109 üzenetére
Én ZP6-al tolom, meg is vagyok elégedve vele én is Az biztos, hogy jelenleg nem kapni (gyártótól), én azt láttam eddig mindenhol, hogy support is azt válaszolja, hogy csak egyszeri kiadás volt. Bár tippre csak nem akarják kifogni a szelet a Sculptor vitorlájából, ha annak lement a hajrája majd kijönnek valami "ZP6 Exclusive"-al
#127112 rastacsz
"Gen2-be nem biztos, hogy kellene ssp, hacsak nem az újra elérhetővé váló mp v1/brewing nem menne bele, mert a mostani mp elvileg nagyon hasonló a gen2 gyári késhez."
Fellow Ode-os FB csoportban akik megvették a v1-hez a v2-es kést rendre azt írják, hogy a v2-vel finomabbra lehet menni, viszont a v1 kevesebb fine-t termelt és jobb volt a "clarity". Ennek ellenére sokan azt írják, hogy összességében a v2 jobban ízlik nekik. De én ez alapján azt gondolom, hogy aki az ízek szétszálazására megy, annak az SSP MP jobb.
ZP6 - Ode v2 összehasonlítást nem láttam még, pedig kíváncsi lennék rá#127113 Parci
Nálam K-Plus-t váltotta a ZP6. Nem mondom, hogy összehasonlíthatatlan a két őrlő, de akkor is egyértelmű volt a különbség a kettő között ha amúgy egyformára be volt lőve a két brew. Ugye annó teszteltem K-Plus és C40-et, ott tényleg minimális volt csak a különbség, meg tudtam mondani hogy nem ugyanaz az őrlemény, de azt nem feltétlen, hogy melyik melyik. ZP6 és K-Plus között ahhoz képest sokkal nagyobb az eltérés, ott egyértelmű volt, hogy melyik cupping pohárban melyik van.
De ennek ellenére egyetértek, hogy egy (filterre való) síktárcsás őrlő jobb lesz a ZP6-nál. -
PJónás
csendes tag
Sziasztok
Tudna ajanlani valaki egy pontos es olcso mérleget?😄Remelem ez ketto nek zarja ki egymast..🙄😄😄
Elore is koszi -
NagyGL
csendes újonc
Eladjuk 2020-ban vásárolt Niche Zero őrlőnket 220 eFt-ért, részletek, képek a hirdetésben a hardveraprón.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz RetepNyaraB #127116 üzenetére
Én se nagyon értem. Csoki és marcipán ízjegyek, amit ki tudtam bogarászni. Ára meg annyi amennyi.
Aki vette szerintem elszámolt valamit, mert honlapjukon 97dk az ára 250 grammnak, ami kb 5k huf.
Amúgy ez egy kávézó akik maguknak pörkölnek.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
-
HÁZIGAZDA
válasz rastacsz #127112 üzenetére
egyelőre jobb kávékat csinálok a kinuval, de az be van járatva. a k6 sem rossz. kényelmesebb nekem a k6 sokkal, mindenképp az marad. szemre (ami nem sokat ér) kevesebb a fine vele.
biztos van filteresebb kialakítású kés is 47-48 mm-es kúposban, de onnantól, hogy az van a vasban, nem hiszek a csodában. például k-plus vagy akár k6 kontra zp6. de tévedhetek.
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
rastacsz
tag
válasz Cathfaern #127107 üzenetére
Gen2-be nem biztos, hogy kellene ssp, hacsak nem az újra elérhetővé váló mp v1/brewing nem menne bele, mert a mostani mp elvileg nagyon hasonló a gen2 gyári késhez.
Filterre jó lenne egy tiszta ízeket hozó kézi, ami nem ennyi, sem tömegre, sem árra.
@brumi1024
Azt, hogy lehet-e kapni, az 1zpresso sem tudja, nem egyszer olvastam már, hogy három ember kérdezi meg őket a zp6-ról és 3 különböző választ kapnak, a nem lesz többé, a nemsokára elérhetőig minden előfordul...@Parci
Pedig egy timemore valami alsóbb kategóriását összepróbálod a kinuval és a k6-tal és más lesz a három.
Amúgy a kinu vs k6 meccs eldőlt? Van különbség a kettő között ízben, kávéágyban, stb ?[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz rastacsz #127106 üzenetére
Ez az, amiről a kopasz germán, meg a full fogalmatlan olasz azt a vérciki tyúb marketing filmecskét posztolták egy-két hónapja?
Amiben a "smooth grinding process"-ről beszéltek, miközben a gyári olasz szeneszacskó is akadt a csávó kezében, majd tök randomra készített belőle valami messziről presszónak látszó tárgyat és durván bizonygatta mennyire atom jó lett"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
hoffman_
nagyúr
válasz JackFeryll #127097 üzenetére
ugyanezt csinálom én is, duplán kavarok. tadamm féle fa betöltővel. óvatoskodni is kell, néha borítok is reggeli kómában. gondolkodom mindig, hogy 10-20-30 ezret elégetni érdemes-e, valami felfekvő, hülyebiztos megoldásra, még nem láttam szimpatikusat. úgyis le kell vegyem a normcore tamperhez. kibírom, hogy kétszer wdt-zek inkább.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #127106 üzenetére
"de ahogy korábban a zp6-ot mondta a legjobbnak az akkori tesztjében filterre, most ahhoz képest mosott ízekkel jellemezte..."
Nyilván egy filterre kihegyezett flat burr-höz képest az lesz"Brutálisan nehéz: 1,5kg (1zpresso tömegének kétszerese)
Kell hozzá talp.
Otthonra is kényelmetlennek tűnik. Utazni sem optimális.
390euro..."
Igen, ez a bajom nekem is. Ez így nem kézi örlő, hanem egy körülményes "asztali őrlő", némi korlátozott hordozhatósággal. Nem vagyok benne biztos, hogy ennek tényleg meg van célközönsége ennyi pénzért. Akkor már inkább kicsit hozzátenni és venni egy elektromosat. Gen 2 Ode SSP-vel 100 euroval (~25%) drágább csak. Vagy Timemore Sculptor 64 elvileg $450 áron fog jönni, szóval az is kb. hasonló lesz mire ideér.
Szóval marad az a réteg aki nagyon szeretne filterre kihegyezett flat burrt, de nem akar többet adni 150k-nál... nem hangzik túl sok embernek. -
rastacsz
tag
Lance fiorenzato pietro tesztje https://youtu.be/L-KutVfc27A
Vegyesek az érzéseim.
Egyelőre nem egy instant get kategória.
Brutálisan nehéz: 1,5kg (1zpresso tömegének kétszerese)
Kell hozzá talp.
Otthonra is kényelmetlennek tűnik. Utazni sem optimális.
Az m-modal/unimodal, filter kés érdekelne, de ahogy korábban a zp6-ot mondta a legjobbnak az akkori tesztjében filterre, most ahhoz képest mosott ízekkel jellemezte...
390euro...There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest