Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ribarszki

őstag

válasz Serpenthelm #123245 üzenetére

A sima Classic/Signature olyan 12-13 gramm kávéra van. Ebből olyan klasszikus 1:2 arányban készíthető a kávé. Vagyis olyan 30 grammot még simán ki lehet préselni belőle.
    Könnyű előmelegíteni, kezes, beutál finom eszpresszó hozható ki belőle.

A Pro 2-ben már több a fém. Nehezebb az előmelegítés, nagyobb víztartály, és olyan 16-18 grammal megy.

Az 58-as Flairben van X aminél neked kell előmelegíteni a hengert, és van az Electric, ahol fűtőszál melegít elő. De vizet utóbbi esetben is kell forralni. Totál szabvány 58-as rendszer, bármilyen 58as kosárral használható. Én a Bianca karját is rá szoktam tenni. Kevésbé mobilis mint a Robot ez igaz, de számomra sokkal praktikusabb, gyorsabb, egyszerűbb, sokoldalúbb, jobb. Hátránya az Electric modellnél a kábel, és a nagyobb súly/méret a robothoz képest. De ez teljesen felhasználó függő. Nálam magasan a robot felett van az 58-as Flair.

Volt egyszerre Classic/Signature és Robotom is, akkor ezt az összehasonlítást írtam. Utána vettem az 58-as Flairt, mert nagyon bejött a Flair vonal.

"Flair Classic Signature és Cafelat Robot.Honnan is kezdjem a történetet? Talán onnan, hogy szükségem volt egy utazós gépre amikor szülőkhöz, konferenciákra, nyaralni megyünk. Így került a birtokomba egy Flair Signature és egy Cafelat Robot is.Az első benyomások, munkafolyamat, felépítés:A Flair nagyon kompakt gép. Utazáshoz tökéletesen passzol a kis hordtáska amiben a gépet kapod. A megépítés teljesen rendben van, minden részlete fém. A fémtartály könnyen melegíthető, egy kis rutinnal nagyon könnyűvé válik a kávékészítés folyamata. Közép sötétből olyan 13-13.5 grammot kér, és ebből pont egy 27-29 grammos kávét tud készíteni. Pont ahogyan a nagy könyvben meg van írva, 1:2 arányban, a kívánt nyomáson. A manométer erősen javallott, különösen az első hetekben. Nagyon sokat tud segíteni.Cafelat Robot: A Robot... Piros színben.. Bakancslistás tétel volt. Gyönyörű gép. Dísznek is gyönyörű. A megépítése, az anyagminősége, a kidolgozás minden csillagos ötös. Élmény hozzáérni, egy igazi mérnöki csoda. (Kivéve a számomra esetlenül elhelyezett manométert.) A munakfolyamat egyszerűbb mint a Flair esetében. Közepesen sötét kávéhoz előmelegítést sem kér a portafilter. Kávé a kosárba, wdt, tamper, felsőszűrő és forró víz. Elképesztően egyszerű, viszont jóval finomabb őrleményt kíván mint a Classic Flair. A vízmennyiség miatt az 1:3 csapolási arány sem okoz problémát neki.Ok, de akkor melyik a jobb?
    A válasz, hogy nincsen jobb. Vagyis győztes nincsen. Mert a jobb attól függ, hogy milyen kávékat szeretsz és mire keresel gépet. Ha utazáshoz és inkább a klasszikus eszpresszó vonalat fogyasztod, akkor a Flair lesz a te géped. Ha inkább világosabb kávét, alacsonyabb nyomáson, hosszabbra engedve, akkor a Robotban vagy Flair Pro-ban találod meg a számításaidat. (Bár a Flair Pro-t nehezebb előmelegíteni, macerásabb mint a Classic, és a Robot)Ugyanis azt nagyon fontos megemlíteni, hogy a Robot kosara alul szűkül, és megakad a tamper. 13 gramm alatt nem érzi jól magát, de inkább 15 gramm a minimum töltet. Próbálkoztam papírral, PuckScreennel, de kívánta a nagyobb töltetet. Én inkább középsötét kávét iszok, a klasszik vonalból. (Brazil, kolumbia, stb..) Az én ízlésvilágomhoz, a klasszik kávékhoz, az 1:2 shothoz a Flair jobban passzolt. Konzekvensebben húztam jobb kávékat mint a robottal. Világosabb, savasabb, hosszabbra engedett kávénál a Robot előnye megkérdőjelezhetetlen.Ha nem akarjuk hurcolni a gépet, és inkább spec kávékat iszunk, akkor a Robotra spóroljunk. Ha szempont az utazás, és inkább a klasszik vonalon mozgunk, akkor a Flair fog több örömet okozni.DE! És itt szeretnék minden tévhitet eloszlatni, amely nem sokra becsüli ezeket a kis gépeket. Mind a Flairrel, mind a Robottal olyan eszpresszókat csapoltam, mint a Binacán jobb napjaimon. Ezek a kis gépek simán hozzák egy komolyabb kávégép csészeminőségét. És ez a igazán megdöbbentő. A Biancánál kigondolom, hogy innék egy eszpresszót, és várok 25 percet. Itt pedig 5 perc múlva el is mosogattam.

Mivel én ilyen kolumbiai/ spec. brazil kávékat iszok, (amit ráadásul én pörkölök..) így a Flair maradt meg. De én ritka kivétel vagyok. A Robottól most elköszöntem. Nem kizárt, hogy valamikor mégiscsak lesz egy Robotom, mert gyönyörű, mert nagyon egyszerű használni, mert sokoldalú. Ha végre megszeretem a savasabb és hosszabb kávékat, akkor majd újra Robotolok. Addig is a Bianca mellett marad a Flair itthoni eszpresszókra és utazásra.Talán valamit tudtam segíteni"

Új hozzászólás Aktív témák