- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- WayteQ blog: Megérkezett az x995 androidos GPS
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
válasz
kmarci25 #8159 üzenetére
a kosár tövénél is spriccel fent de van hogy a kosár alján a lyukon megy ki ferdén vastagon.
az mit jelenthet a gyakorlatban hogy rossz a tömörítés?
fém talpas avx tamperrel nyomom le 2-3x erősen.. es mimdig megrázom kicsit finoman a kosarat hogy szépen terjedjen el a kávé.
és szinte mindig.mindig csak nem tamperelhetem rosszul 🤨nem is ferde benne a t9mörités
32g az elkészült dupla espresso ital -
Ruszki
senior tag
válasz
kmarci25 #7881 üzenetére
Nagyon jól leírtad és összefoglaltad.
Köszönöm!
Hasonló szetett majd jó lenne összehozni nekem is de ahhoz meg idő kell. Jelenleg egy Hario Mini Mill szolgáltatja az őrleményt - kávé előtti ébresztőnek is megfelel - és egy kétszemélyes kis kotyogós adja a kávét. Ez arra is jó, ha megyünk erdőbe akkor könnyen magunkkal tudjuk vinni, gazfőző van, az érzés megfizethetetlen!
Néha meg jöhet a Nespresso kapszulás. -
-
icm
tag
válasz
kmarci25 #7913 üzenetére
K4-ről tudok nyilatkozni: jól kell tartani
1z-re mondják, hogy nem annyira nagy nyomaték igényű, stb... én viszont nem szántam rá többet. Világos pöriket is simán visz. Flairrel, Mypressivel használom. Ha valakinek nem kell a elektromos és elvan egy kézivel (meg tényleg hurcibálja) akkor ez most egy baromi jó alternatíva ár/érték arányban. Vizezni szoktam örlés előtt a babokat (2 puNpálá a patikában kapható szórófejes "fufukával"). De ha gondolod gyere próbáld ki a k4-et mielőtt rácsapsz a rendelés gombra..
-
válasz
kmarci25 #7906 üzenetére
Kingrinderről kevés még a visszajelzés, 1z pedig kezd bedrágulni rendesen. De 2 éve még ők is "gyanús csíkszeműek" voltak és a kingrinder meg kialakításban nem tűnik gáznak egyáltalán. Én simán bevállalnám, ha most kéne őrlő.
De kézit már szigorúan csak másodlagosnak. Egy év elég volt nekem a tekergetésből. Amúgy a jx-prot próbáltam fúróval; kicsavarta a kezemből simán. Kis nyomatékon meg világos pörkkel el se indul. Béna a fúrom, vagy rögzíteni kéne hozzá, de annyit én nem rakok bele.goom@ ez egy fos zacskó sajnos, mert nem szelepes, ahol távozhatna a felesleges CO2. Picit meglazíthatod rajta a klipszet esetleg, ha felpuffadna. Ha nem puffad akkor mindegy. Nehogy kinyisd.
Robusztás keverék 8 nap után már okés lehet - ha szénsavas bukéja van a kész italnak, vagy picit buborékos a széle, akkor még dolgozik. Ettől nem lesz rossz, csak nem optimális.
Gond később lesz a nyitogatás miatt. Nem tudom milyen tempóban fogy el, nálam olyan 3 hét lenne. Én szétraknám felbontás után kisebb befőttes üvegekbe, rá a fedelet, be a szekrénybe, sötétbe. Legjobb volna a simitózáras, szelepes kv zacsi, majd legközelebb. -
icm
tag
válasz
kmarci25 #7902 üzenetére
K6 az univerzális, a K4 (bevonatos késes) az eszpresszó őrlője a KinGrindernek (amivel persze tudsz filtert is... Szerethető darab, de jól kell fogni
na meg alacsony fordulaton elég nyomatékigényes (ha az ízekkel is szeretnél variálni ebben a témakörben) ezt mondom akkor is ha pl egy akkus csavar behajtóval próbálkoznál.
-
-
válasz
kmarci25 #7892 üzenetére
Egy barátomnak nanopressoját volt már szerencsém próbálni (ez ugye az olcsóbb). Teljesen rendben volt és abszolúte valódi presszó jött belőle.
De az aeropress árával semmi nem tud versenyezni és nagyon finomat lehet belőle húzni - noha nem presszó. Pl. világos, gyümölcsös vonalon is, igazán meglepő módon. Fene gondolná. -
válasz
kmarci25 #7887 üzenetére
én is Areopress-re gondoltam egy KinGrinder K4/K6 társaságában, csak valahogy a presszó jobban mozgat.
Arra jutottam, hogy egy Wacaco PicoPresso lenne az ideális nekem - pici, könnyű, és nem filter. Csak arra, hogy évi 30-40-et húzzak rajta, picit drága (főleg az őrlővel együtt már 100k környéke)
-
válasz
kmarci25 #7885 üzenetére
én rendszeresen pusztítom az agyamat Philips automatás segafredo, kapszulás nespresso, tchibo, irodai random kávés cuccokkal, hogy legyen mihez képest élvezni az itthonit
bár most egy utazó szetten nagyon gondolkodom, kézi őrlő és akár vmi filter cucc vagy csak egy frenchPress, néha nagyon fájnak ezek a kávék..De egyébként egy PY GetUp-pal a rengeteg világos cucc után kellett 5-6 húzás, mire sikerült úgy beállítanom, hogy konkrétan élvezetes és finom volt; egy ideig reggel inkább ilyen olaszosra vágytam, és azért van élmény a klasszikus olaszos ízvilágban is
-
válasz
kmarci25 #7883 üzenetére
Egyrészt hőstabilitás (lövés végére ne essen 10 fokot a kifolyó hőmérséklete), lassú és egyenletes átfolyás, vízterítés, másrészt magasabb kezdő hőfok, mint amit a kis gépek tudnak. Hab a tortán az opcionális előáztatás és alacsony nyomás, bár a kávézókban ilyennel jellemzően nem szaroznak - viszont egy 5-10 milla értékű, rendes ipari gép alapképességei is más szinten mozognak :) mint a legtöbb embernek elérhető otthoni cájg.
Én pár éve még Batthyány szakállas kretén hipsztereknek bélyegeztem az új hullámot, ezért nem győzök eleget exkuzálódni azóta sem
csak kellett pár jó tapasztalat és beütött a cucc. Ettől még csípem a klasszik olasz\spanyol vonalat is - ugyanolyan nehéz jót találni belőlük - csak otthonra már inkább a számomra érdekesebb, világosabb (és non robuszta) cuccokat keresem. Azt is tudom, hogy mivel lesz borítékolható problémám ( pl. Kenya, Ruanda), ezeket inkább hagyom. De egy etióp már sokkal megbocsátóbb, több a sikerélmény.Ui.: Rendes specialty kvzóban lesz kétféle bab; egy klasszik meg egy más. Klasszik az legtöbbször brazil, de abból se mindegy milyen és hogyan csinálják. Jó helyen ízélmény lesz belőle, nem összefanyarodott száj.
Kezdd a klasszikkal.
Később esetleg jöhet világosból egy cortado, amit a tej lágyít, de közben érezni, hogy ez más stílus. Ha ihatónak találod, eccercsak meg lehet próbálni magában. Nyilván rá kell érezni, mi ebben a jó. Viszont ha megtanulja az ízlelőbimbó, akkor van baj, mert onnantól már nem bírod meginni azt a random éttermi\cukrászdai porított parasztszart, ami addig fel se tűnt, milyen rossz
Nade a világért nem spammelek senkit, csak mindig elmondom ugyanazt -
válasz
kmarci25 #7881 üzenetére
Bejönne az a világos, trust me. A kis Sage nem megfelelő ezek elkészítéséhez és egyébként a kvzók jelentős része sem, mármint nem értenek hozzá és citromlevet kapsz "specialty" álnéven. Ha tényleg jó helyre mész, nem a savakra fogsz panaszkodni (persze értelemszerűen nem egy kenyai savbombával érdemes kezdeni az ismerkedést)
-
Ruszki
senior tag
válasz
kmarci25 #7875 üzenetére
Írnád róla pár dolgot kmarci25?
Itt arra gondolok, hogy mennyire jött be a készülés, mióta van meg, előny-hátrány, stb.
Jó lenne egy komolyabb masina majd idővel, de addig is jöhetnek az infók!
Előre is köszönöm!ui.: esetleg még az is mit, miért, hogyan upgrade-eltél.
Ruszki
-
válasz
kmarci25 #7749 üzenetére
38mm késsel? Legalábbis nagyon furcsa. Az, hogy egyébként igen pofátlan kínai koppintás a termékek jelentős része, nem növeli tovább a bizalmat (Stagg kancsó, acaia mérleg). Arról szerényen hallgatnak, presszóra is jó-e. Megnézném egy kőkemény etióp 18 grammal mit kezd a kis színes mozsara. 5 perc őrlés
-
mekker
őstag
válasz
kmarci25 #7440 üzenetére
Igen, pontosan ez a cikk a 4:6-ról. Nekem az a furcsa, hogy ennyire nagyra őrli a videóban, illetve 3:30 alatt nálam biztosan nem csorog le az utolsó adag víz. Igaz, nekem jelenleg nem V60-am van, hanem Kalita 102 klónom. A 30g elírás lehet, a videóban és cikk további részében már a standard 20g szerepel.
---
Az mitől lehet, hogy valamikor a lepárolt kávézacc felszíne egyszer úgy néz ki, mint az iszap vagy a csokipuding, máskor pedig olyan tiszta, hogy szinte meg tudom számolni a kávédarabokat?Illetve szerintetek hozna változást a Hario V60-ra váltás? Találtam egy releváns cikket erről: [link]
Ha jól értem, akkor nagyobb vele a mozgástér, de a konzisztencia romolhatolhat. -
mekker
őstag
válasz
kmarci25 #7429 üzenetére
Egészen eddig szakszerűtlenül öntöttem fel, szóval igazán csak most kezdem kitapasztalni a különbségeket (őrlőt, vízhőfokot hozzá kell még igazítani, úgyhogy nem tudok nyilatkozni).
Illetve egy pontatlanul elkészített cikk miatt véletlenül előállt nálam egy olyan recept, ami valamiért működött, pedig nem a megszokott receptúra:
300ml víz, 30g kávé, french presshez közelebb eső őrlemény, 45 mp-enként 60 ml locsolás 10 mp alatt, koncentrikus körökben, 91C vízhőmérséklet.Ez így alapvetően megkérdőjelezte bennem mindazt, amit eddig a V60-ról olvastam, és kicsit el is vette a kedvemet a peóbálkozásoktól. Ha ennyire nem ér semmit a sok netes ajánlás, hogy első próbálkozásra számomra jobban ízlő eredményt ad egy teljesen ötletszerű recept, akkor mi legyen a fix pont, amiből kiindulhatnék?
Most ezt csak impulzusból írom, mert biztosan tévedek valahol. -
Sped
aktív tag
válasz
kmarci25 #7421 üzenetére
Nem mondom, hogy soha nem fogom kipróbálni, de ismerem magam annyira, hogyha egy általam ismeretlen terepen túl nagyot akarok előrelépni, abból kudarc lesz, a kudarc pedig könnyen elveszí a kedvem attól, amit tét nélkül játszok. Szóval nem akarom idő előtt elvenni a kedvem a filtertől, ezért haladok az egyszerűbb úton még akkor is, ha végül kétszer annyiba fog kerülni.
Itt a presszó készítésnél is voltak már megingásaim, most épp az új kosártól várok látványosabb eredményt, de már kezdem az őrlő korlátait is belátni, szóval veszélyes terep ez a kávézás...
-
-
Sped
aktív tag
-
iatti
aktív tag
válasz
kmarci25 #7063 üzenetére
ez olyan mint apám zsigulija volt. nyolcvanért vette, azt négyévesen eladta 140-ért.
nem tudom mit néztél, de ennyiért tuningoltat adnak. az új meg inkább gyengébb megoldásokat használ,mint a régi rendbe rakott tuningolt. kukkants be ide
https://caffe35.webnode.hu/projektek/
-
Sped
aktív tag
válasz
kmarci25 #7055 üzenetére
Igen pontatlanul fogalmaztam, mert a Hario az nem is gép, hanem egy manuális szerkezet.
Ha jól értem, itt nekem kéne belőnöm a víz hőfokot, amit mondjuk én laikusként úgy tudok elképzelni, hogy a vízforralóból öntöm a vizet (ez a csöpögtető assist ez nagyon okos kis kütyünek tűnik, gondolom más az íz, ha a lassabb és más, ha a gyorsabb részen csöpög a víz), tehát az adott, ezzel nem fogok tudni játszani.A gépnél gondolom a hőfok beállítható + nem kell nekem öntögetni, hanem adagolja az előre meghatározott mennyiséget. Tehát betöltöm a kávét, beállítom ahogy szeretném és elkészül magától. Mondjuk ez egyszerűbb, nem kell vele annyit foglalkozni. Gondolom szűrőt ugyanúgy ebben is cserélni kell, amin lejön a kávé. (mondjuk most eszembe jutott, hogy mamának volt ilyen csöpögtetős gépe és azzal csinált nekem teát, ott sztem soha az életbe nem volt szűrő cserélve, ilyen elszíneződött barna volt a színe az alsó részen
).
Nem tudom még melyik legyen.
Az örlőt már eldöntöttem hogy a Graef lesz, a 800-as még mindig 50 körül megvehető. -
hyperspace
őstag
-
válasz
kmarci25 #6956 üzenetére
Ugye az avx már alapból véleményes, de a pirosbolt pultján aszalódó, jó drága matuzsálemek láttán fel sem merül a "na, milyen kv-t is vegyek ma", vidám kérdése, hanem próbáljuk a legkevésbé vállalhatatlan korú kövületet bezsákolni, mindegy milyen. Szóval, ha nagyon meg vagy szorulva. De inkább akkor se
-
-
mekker
őstag
válasz
kmarci25 #6865 üzenetére
Hajrá, egy hasonló gépsárkánnyal tekerek (Timemore C2 rebrand) másfél éve, még nem untam meg. V60-ba belefaragni egy adag - nem kimondottan filteres - kávét fáradságmentes művelet. Magas igényekhez bevallom, nem ajánlanám a tekerőset.
Azt nem tudom, hogy mennyire espresso-képes. Brikkához még pont jó, de valami miatt nem tökéletesen centrikus a kés, szóval a finom szemcsemérettel, meg a szórással gondok lesznek. Plusz likvidálni kell a két kis "csapágygolyót" a tekerőnél, hogy fokozatmentes legyen. -
-
válasz
kmarci25 #6855 üzenetére
Eureka mignon a kanyarban nincs egy Mazzerhez. Utóbbi az örök élet &ingyensör. Csak 2.5x akkora és nem csinos kis dizájner házban van, hanem ipari.
oszy@ ki lehet berhelni a nyomásfokozó részt a szűrőből\karból, de én nem tudom hogyan, mert sosem volt ilyenem. Pl lehet garanciavesztő, de nem biztos.
Ha kiszeded, az akkor full ingyen megoldás 🤷 -
válasz
kmarci25 #6851 üzenetére
A bizonytalan használtpiac, illetve 150 körül egy felújított Mazzer, vagy egy új eureka. Sztem Mazzer. De 150-170k Ft-ot már csak fanatikusok adnak egy őrlőért, ezt lássuk be. Ebben a topikban max egy Graefet lehet letolni valaki torkán és már azt is alaposan meg kell indokolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Lenry: Apák napjára
- Fotók, videók mobillal
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Spórolós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autószerelők, autószerelés
- További aktív témák...
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- DJI Avata drón +Motion controller - hibátlan, karcmentes állapotban
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged