- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Huawei P30 Pro - teletalálat
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
-
_Sevi_
tag
Szerintem azt nem úszod meg, hogy egy Javaban írt böngészo"t ne rakj az alkalmazásba. Ez egy Swing komponens, ami chromiumot futtat a háttérben: http://www.teamdev.com/jxbrowser
Onnantól kezdve pedig már csak a megfelelo" URL-t kell összraknod, és beadnod neki:
Static Maps API Version 2 – Entwicklerhandbuch
Direkt a koordináták hogyan jeleníted meg, azt nem tudom, annak a fenti oldalon nézz utána.
Java google maps kapcsolatban már írtam korábban.
Nézegettem amit küldtél szgergely.
A jxbrowser sajnos fizetős nem lehet normálisan használni, van 30 napos próba verziója de az nekem nem jó.
Ellenben találtam egy JavaFx applikációt ami megkönnyítői a dolgokat.
Ezen az oldalt pedig egy megjelenítéssel kapcsolatos példát. Most ott akadtam el hogyan lehet koordinátákat a google maps -en egyből megjeleníteni.Valaki tudna ebben segíteni?
Köszi.Üdv;
Sevi -
Szerintem azt nem úszod meg, hogy egy Javaban írt böngészo"t ne rakj az alkalmazásba. Ez egy Swing komponens, ami chromiumot futtat a háttérben: http://www.teamdev.com/jxbrowser
Onnantól kezdve pedig már csak a megfelelo" URL-t kell összraknod, és beadnod neki:
Static Maps API Version 2 – Entwicklerhandbuch
Direkt a koordináták hogyan jeleníted meg, azt nem tudom, annak a fenti oldalon nézz utána.
Nem feltétlen kell. Mondjuk ahogy nézem, ez a SwingLabs igencsak megszűnt azóta... Van még JMapViewer is, ami OSM projekt, viszont GPL alatt van. Nem semmi mocsár ez.
A JavaFX nem játszik egyébként?
-
TheProb
veterán
Erre én is gondoltam, de közben áttértem táblázatra, az mégiscsak normálisabb megoldás, ha már több adattagom van. Csak ott is ez a generált kód zavar össze, mert ugye netes leírásokban nincs ilyen, ott mindent kézzel ír be a delikvens pár sorban. ez meg legenerál 1 valag sort amiről azt se tudom eszik vagy isszák. (bár lehet tanulni épp ezért nem így kéne kezdeni a dolgot...)
-
Jim-Y
veterán
Csak speciális esetekben van különbség a kettő között. Én postfix szoktam használni mindig, de eddig se elonyom, se hatranyom nem származott belőle. Pl javascriptben
console.log(i++) nem ugyanazt logolja mint
console.log(++i)
Előbbi kiirat majd inkremental, utóbbi inkremental majd kiirat. Javascriptben az automatic semicolon insertion miatt lehet talán érdemesebb a postfix et megszokás, de ezek ezoterikus esetek. -
emvy
félisten
Nem hagyja ki -- mindketto pont ugyanugy mukodik. A for loop harmadik resze egy kulonallo statement, ami eloszor vegrehajtasra kerul, es UTANA ertekelodik ki a kilepesi feltetel. Akkor lenne kulonbseg, ha a kilepesi feltetelben inkrementalnal, pl:
for i = 0; ; i++<10; // i = [0,10]
for i = 0; ; ++i<10; // i = [0,10)Viszont a lenti esetben tok ugyanazt fogja csinalni, pont ugyanolyan sebesseggel. C/C++-ban van kulonbseg, mert a prefix operator un. rvalue-t produkal, a postfix pedig lvalue-t. Elobbi gyorsabb par orajellel, ezert ha tenyleg csak inkrementalni akarsz, akkor ++i-t szokas hasznalni. Java-ban tehat nincs semmi kulonbseg.
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
A klasszikus objektumorientalt programozasi stilusban az alapegyseg az 'identitas', kvazi a memoriaban elfoglalt hely. A mostanaban elkezdodott, modernebbnek mondhato felfogas szerint az alapegyseg az 'ertek'. Sajnos a Java sem tamogat igazan semmi mast, csak az identitasalapu programozast, barmennyire is probaljak megoldani a problemakat mindenfele patternekkel meg frameworkokkel.
Egy olyan vilagban, ahol nem referenciakat adogatsz, hanem ertekeket, hirtelen (majdnem) megoldodnak az olyan problemak, mint
- szinkronizacios problemak, adatkorrupcio
- (alacsonyszintu) deadlockok
- 3rd party libek kiszamithatatlan viselkedese (vajon mi tortenik a konteneremmel, ha odaadom ennek a fuggvenynek, aminek nem latok bele a forrasaba?)... satobbi. Erdemes nekiallni szerintem ennek a temanak, lesz piaca (meg egyebkent is nagyon szep dolog).
-
axioma
veterán
-
Aethelstone
addikt
-
M_AND_Ms
veterán
Belenéztem. Botrányos!
Amikor azt mondja az elején, hogy a Java kvázi objektumorientált, akkor már megszédültem. Aztán amikor kifejtette, hogy "az objektumorientáltság azt jelenti, hogy osztályokat kell majd létrehoznunk" akkor már nagyon féltettem a kezdő, zöldfülű hallgatóságot. A "be fogom mutatni a Class Library néhány osztálykönyvtárát" elszólásnál már tudtam, ez nem tudja mit beszél, nem ismeri a szavak jelentését, nem tudja tudását átadni, egyszerűen alkalmatlan arra, hogy oktasson. (azon túl, hogy a sok nyökögésből, összevissza gondolatfoszlányokból nagyon nehéz bármilyen összefüggést kihámozni)
Annak, aki most ismerkedik a java-val és új neki az objektumorientáltság annak én az Angster féle Java könyvet ajánlom. Semmi fellengzős szakzsargon, nem akar mindjárt profinak látszani, lemegy a zöldfülűek szintjére és türelmesen elmeséli miről is van szó.
-
sunnysys
tag
Köszi szépen! Megnéztem, értettem, tanultam is belőle!

Mindenkinek köszi a biztatást! Úgy tűnik, nem vagyok még lekésve semmiről.
Ettől függetlenül azért szeretnék minél gyorsabban haladni, ehhez pedig találni valakit, aki Java programozással foglalkozik, és adna néhány magánórát. Szóval, ha bárkinek van ötlete, hogy kitől vehetnék órákat, írja meg, pls!Köszi!
-
raggg
senior tag
Szia,
szerintem szakdogára a primefaces teljesen jó. Ott nem kell azzal foglalkoznod, hogy mi lesz vele 5 év múlva (mivel JSF kompatibilis, ezért max lecseréled egy másik frontendre, ellentétben a GWT-vel, és a vaadinnal), vagy hogy hogy is van a licenszelése (mert szakdoga)Egyszeru" benne programozni, és látványos is, szóval pont az, ami egy szakdogafeladatra kell.
Offtopic: Szakdogánál arra vigyázz, hogy mindig a feladatra koncentrálj, és az azon kívül eso", de szükséges dolgokat a leheto" legegyszerübben oldd meg. Tehát, ha esetedben a Primefaces vagy GWT csak egy eszköz, és nem a szakdoga tárgya , akkor gyorsan válassz ki egyet, és lépj tovább, ne merülj el a részletekben.ùgyis lesz elég problémád a szakdoga tárgyával

Jaaa igen, elvesztettem a kontektust valószínűleg, szorri. Éles projekthez nem ajánlanám, szakdolgozathoz valóban jó lehet, egyszerűbb felületeknél rendben van. (Egyébként anno én is JSF-fel írtam a szakdolgozatom, bár nem PrimeFacest használtam.)
-
Jim-Y
veterán
+1
Ez velem is pont igy van. Security miatt csak cegen belul lehet a repo, az otthoni projektjeim meg mennek GitHub-ra

plaschil: Aww, linux please

-
boost
veterán
-
emvy
félisten
-
emvy
félisten
A null az nem objektum, hanem egy ertek. Null erteku objektum nincs, null erteku referencia van, a referencia viszont sosem objektum.
Elnezest a kotozkodesert

-
TheProb
veterán
-
Aethelstone
addikt
Pletyka az egy dolog. A hivatalos roadmap szerint meg már a 3.0 jön. Főleg úgy, hogy már nem a Google hostolja, hanem opensource community áll mögötte.
Másrészt meg a GWT maga egy kvázi szabvány. Rengeteg termék épül rá. ExtGWT, SmartGWT, Vaadin, stb.
Harmadrészt pedig miért kellene bármiféle Java szabványhoz kapcsolódnia közvetlenül? Van egy sztenderd GWT-RPC benne, ami Java függő, de XML-RPC, meg szabvány HTTP kérések küldhetőek belőle, ergó a szerver oldalnak mégcsak nem is kell Java-nak lennie. (Ami JSP, JSF esetén nem igazán mondható el)
A GWT nem Java-s technológia, hanem egy olyan eszköz, aminek segítségével a Java forráskódból JavaScript készül.
Nem akarok a GWT-nek reklámot csinálni, mindenki azt használ, amit akar.
-
Aethelstone
addikt
Elso" lecke: Getting started with java server faces
hát ez nagyon kezdo" 
Szerintem vegyen egy Java Servlet könyvet, és azt olvassa el, és gyakorolja. 2001-es, de pont az az alapja a mostani webes java programozásnak is. Aztán ha tudja, mi az, hogy Servlet, JSP, HTML, akkor utána jöhet a JSF és társai.
Jó, vissza lehet menni Ádám Évához, de servletnél jön a HTTP/HTTPS, a request paraméter, GET/POST. Aki Swingezett, annak lehet, hogy ezek sem triviálisak. Másrészt EE-hez nem kell JSF. Azt a részt át lehet ugorni. A SessionBean, MessageDrivenBean, Entity a lényeg. Első körben. Aztán alkalmazásszerver alapok, stb.
-
Senhi
aktív tag
Elso" lecke: Getting started with java server faces
hát ez nagyon kezdo" 
Szerintem vegyen egy Java Servlet könyvet, és azt olvassa el, és gyakorolja. 2001-es, de pont az az alapja a mostani webes java programozásnak is. Aztán ha tudja, mi az, hogy Servlet, JSP, HTML, akkor utána jöhet a JSF és társai.
Nem az első és később szerepel is a tutorialban a servlet, szóval inkább csak a sorrendben gondolkodnak másképp. JSF-ben meg semmi nehéz nincs... speciel servlet megértése nélkül is képes egy kezdő összehozni valamit
. -
n00n
őstag
És az mennyire biztonságos? Azt ha jól tudom elvileg bárki elérheti, nem?
szerk.: Jó, hülye vagyok. A jelszót nem tárolom benne.

Más: Úgy oldottam meg, hogy van egy JFrame-em ezen egy JPanel amin van a bejelentkezés. Ha az adatbázisban benne van a felhasználó és a titkosított jelszó, akkor a JFrame lecseréli a JPanelt arra amit a bejelentkezett felhasználók látnak. Ez így nagyon fapados, mennyire biztonságos?
-
Szmeby
tag
Ha nem akarod mockolni a Commandert, akkor csinálj egy teljesértékű Commander objektumot, amiben persze továbbra is mockolod a mockolnivalót.

Ezt a Commandert pedig nyugodt szívvel leküldheted a tesztelendő osztálynak.
Bár a kódot te látod, neked kell eldönteni, hogy mit lehet és érdemes megcsinálni. Kicsit engem is zavar, hogy több rétegen át kell lemenniük a mockoknak, mert nem lehet másként. -
Szmeby
tag
Sziasztok, lenne egy kérdésem a Mockito-val kapcsolatosan.
Már nem nagyon foglalkozok Java fejlesztéssel, de most egy BigData projekt kapcsán beleugrottam újra, nagy lelkesedéssel.
Le is érkeztem a gödör aljára.
Szóval egy kis progit írtam, ami különbözo" rendszereket hivogat meg, akár többször is. A különbözo" rendszerek saját zárt api-kkal rendelkeznek.Az összes rendszerhez írtam egy ValamiCommander osztályt, aminek a feladata a külso" rendszerekkel való kommunikáció, és aminek a unit tesztjénél az eredeti helyett mockobjectekkel dolgozok.
pl: FileSystem fileSystem = mock(FileSystem.class); ezután when, meg verify, stb.Ezeket a CommanderTest teszteknél használtam is nagy örömmel. Külön tetszett, hogy nem kellett setter a mock objekthez, hanem beleinjektálta.
Mivel a commander osztály nem tartalmazott üzleti logikát, csak lényegében továbbadta a hívást a külso" APInak, ezért sok értelme nem volt a unit tesztelésnek, de legalább belerázódtam egy kicsit.
Az üzleti logika egy szinttel feljebb van. Vannak ValamiTask osztályaim, amik mindegyike tartalmaz egy doAction metódust, és az tartalmazza az üzleti logikát, valamint a commander meghívását.
ès most jön a kérdés:
Hogy oldom meg a TaskTest osztály testDoAction metódusában, hogy az ott példányosított Task osztály doAction függvényében meghívott commander osztály mock objektumokat használjon? Tehát két hívásra to"le.
Nekem van pár túl gyenge tippem, de szeretném megkérdezni a közönséget is.
"Vannak ValamiTask osztályaim, amik mindegyike tartalmaz egy doAction metódust, és az tartalmazza az üzleti logikát, valamint a commander meghívását.
[..]
Hogy oldom meg a TaskTest osztály testDoAction metódusában, hogy az ott példányosított Task osztály doAction függvényében meghívott commander osztály mock objektumokat használjon? Tehát két hívásra to"le."Hát leküldöd neki.

Bár nem látom, hol van itt a második réteg.Ezekszerint nem ilyen a design:
public class Task {
private Commander cmd;
public Task(Commander commander) {
cmd = commander;
}
public doAction() {
// using cmd
}
}Tesztelhetőség szempontjából ilyesmi lenne a célravezető. Konstruktor argumentumként adod le neki a mockot, vagy a mockokat használó Commander példányt és azt csinál majd vele, amit csak akar.
-
boost
veterán
Sziasztok, lenne egy kérdésem a Mockito-val kapcsolatosan.
Már nem nagyon foglalkozok Java fejlesztéssel, de most egy BigData projekt kapcsán beleugrottam újra, nagy lelkesedéssel.
Le is érkeztem a gödör aljára.
Szóval egy kis progit írtam, ami különbözo" rendszereket hivogat meg, akár többször is. A különbözo" rendszerek saját zárt api-kkal rendelkeznek.Az összes rendszerhez írtam egy ValamiCommander osztályt, aminek a feladata a külso" rendszerekkel való kommunikáció, és aminek a unit tesztjénél az eredeti helyett mockobjectekkel dolgozok.
pl: FileSystem fileSystem = mock(FileSystem.class); ezután when, meg verify, stb.Ezeket a CommanderTest teszteknél használtam is nagy örömmel. Külön tetszett, hogy nem kellett setter a mock objekthez, hanem beleinjektálta.
Mivel a commander osztály nem tartalmazott üzleti logikát, csak lényegében továbbadta a hívást a külso" APInak, ezért sok értelme nem volt a unit tesztelésnek, de legalább belerázódtam egy kicsit.
Az üzleti logika egy szinttel feljebb van. Vannak ValamiTask osztályaim, amik mindegyike tartalmaz egy doAction metódust, és az tartalmazza az üzleti logikát, valamint a commander meghívását.
ès most jön a kérdés:
Hogy oldom meg a TaskTest osztály testDoAction metódusában, hogy az ott példányosított Task osztály doAction függvényében meghívott commander osztály mock objektumokat használjon? Tehát két hívásra to"le.
Nekem van pár túl gyenge tippem, de szeretném megkérdezni a közönséget is.
Ja, és az én "rossz" megoldásom az lenne, hogy lebontani ezeket a rétegek beanekre, és akkor lehetne távolról is több rétegen át injektálni a mock-objekumokat.
A szerintem jó megoldás, hogy el kell engedni a többrétegu" unit teszteket, hisz a unit teszt arra van, hogy azt a metódust tesztelje, az abban levo"üzleti logikát, és nem a metódus által meghívott metódusokat, szóval ebben az esetben a commander hívás már egy mock commander lesz. és csak arra koncentrálok, hogy mikor, és hányszor lett meghívva a mock kommander, és ez az eredmény megfelel-e annak, amit vártunk to"le.
-
-v-
addikt
Hm? Ezt nem a kolleganak akartad inkabb cimezni?

Nekem nem kell jelenleg ilyennel foglalkoznom, egesz egyszeruen szeretnem megismerni oket, melyik mit tud, from scratch melyik projekthez melyiket valasztanam. -
emvy
félisten
Xmx lesz az, a permgen size az nem heap...
-
Aethelstone
addikt
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Szia, nem konkrétan Java programozásra válaszolnék, hanem általánosan. A programozás az kicsit túlózva olyan, mint a mu"vészet. Vagy van hozzá érzéked, és akkor megy, vagy nincs, és akkor csak szenvedés lesz. Most már van a neten elég sok ingyen, interaktívan programozást tanító oldal, én ott ugornék neki. Ha beszippant, és tetszik, akkor érdemes foglalkozni a Java-val.
Èn a codeacademy-t ajánlanám neked. Java nincs, de pl javascripttel kezdeni nem rossz, vagy valami más nyelvvel, mint ruby, vagy python. ès ha egy két hét után is megy, és beszippantott, akkor keress valami Java kurzust, hogy beleinvesztálj elég sok lóvét.
Köszönöm a gyors választ és benne a segítséget.
Öcsém most végzett szoftverfejlesztőként, ő is azt mondta, meg lehet tanulni, de vagy van készségem hozzá vagy nincs.Ez az ingyenes weboldal pont jól jön (még nem hallottam ilyenekről), hisz valóban nem szeretnék se pénzt, se időt feleslegesen kidobni.
Ezekből van a legkevesebb.
Köszönöm még egyszer.
-
plaschil
aktív tag
Azzal tudod a programodat Debuggolni. Azaz elindítod a programot, és ahova elhelyeztél breakpointot ott megáll, majd onnan lépésről lépésre tudod léptetni. Közben egy másik ablakban látod a változók aktuális értékét. Hibakeresésre kíváló. A zöld nyíl azt jelenti, hogy fusson tovább a program, Pause jel futás közben megállítod ( erre inkább breakpoint), piros a teljes program leállítása. A nyilak pedig egy funkcióba való belépést, kilépést, vagy átlépést jelentik. Ezek az alapok. A többihez nekem is el kéne indítani egy eclipse-t.
Jó, én ezt eddig billentyűkombinációkkal csináltam, azért nem volt ismerős.

De egy teljesen friss eclipse-ben miért indul el automatikusan a debug? Ahogy látszik a képen, üres a project explorer.
-
floatr
veterán
En nem kétfo"s csapatokról beszéltem, hanem enterprise környezetro"l. Nem akarok budapesti cégnevet mondani, de 15 éve fejlesztenek egy ERP rendszert, és kb 25 programozó dolgozik rajt 5-6 divizióban.Ha ott még külön mindenkinek designolni kellene, akkro egyrészt sose lenne egységes a rendszer, másrészt az még 10-12 embert jelentene.
Szerepkörről beszéltem, nem két főből álló teamről, és nem egy teljes projektről, de még csak modulokról sem. A projekten belüli egységnyi feladatok szerepköreinek felosztását próbáltam a felvetés szerint elmondani.
Mi most egy 19-fős projekten dolgozunk egy 3 + 2 modulra bontott projektben, osztott munkában két ismeretlen létszámú fejlesztőcsapattal dolgozó (khm) partnerrel. A feladatok leosztása specifikáció és interfészek mentén van bontva. A belsős csapat ráadásul földrajzilag is osztott. Van 1-2 frontendes, aki a kereteket adja meg, és utómunkákat végez. A feladatok jellege szerint vannak olyanok, akik csak backenddel foglalkoznak, de olyanok is, akiknek a backend + funkcionális frontend egyformán feladata. A helyzetet tarkítja, hogy más projektekbe is be vannak kisebb óraszámok szerint szervezve néhányan. Szóval ha erre vagy kíváncsi, igen kipróbáltam, és arról beszélek, nem amiről álmodok.
szerk: egyébként pont ERP-rendszereknél lehet jó választás az ExtJS, ha van olyan, aki ért hozzá.
-
floatr
veterán
Az elméleted remek, csak gyakorlatba nem mu"ködik.
ÈS nem azzal van a gond, hogy nem tudnak csapatban dolgozni, hanem, hogy 1. drága ( két ember kell hozzá), és 2. nem hatékony (egymásra kell várniuk, fejlesztésnél, és tesztelés/hibajavítás esetén is.A házépíto"s példa: gyakran elo"fordul, hogy nem tudnak festeni a festo"k, mert várni kell a villanyszerelo"re, hogy befejezze a már elkezdett vezetékelést.. csak épp másnál van, mert megcsúszott a melóval. Ezért jó ha a kömüves olyan falat épít, amibe alapból bele van gyártva a vezetékelés.
Nem az én elméletem. Gyakorlatban nálunk ez úgy működik, hogy
- vagy egy ember hegeszti a backendet és a frontend funkcionális részeit, és egy "designer" előkészít/utánaigazít
- vagy két ember dolgozik egy specifikált interfész alapján. Az interfész alapján először egy "mockup" backend készül, így egy kis plusz melóval tudhatnak párhuzamosan dolgozni.
Előfeltétel a specifikáció, és hogy mindenki ért ahhoz, amit csinál. Ha a kettőből akár az egyik nincs meg, az nagyon fájó hiányosság tud lenni.
-
floatr
veterán
Mert enterprise környezetben "nem szeretnek" egyszerre a fejlesztok Java-t, html-t, és js-t kódolni. Nem is megoldható, mert nem találsz 10es nagyságrendben olyan fejleszto"t, akik ezekkel a technológiákkal mind tisztában vannak egyszerre magas szinten. Ezért mu"ködik jól a GWT, vagy még a JSF is, ahol erre nincs szükség. Az meg megint nem mu"ködik, hogy egy Change Requestet, ami arról szól, hogy egy mezo"t, kell mondjuk egy "Megrendelés" formhoz hozzáadni 2 részre kelljen bontani, java fejleszto"nek, és HTML/Javascript/CSS fejleszto"nek. Mert akkor vagy párban dolgoztatjuk o"ket, vagy sose lesznek összhangban, és mindenképp ido" és ero"forrás veszteséggel jár.
Ez azért lenne jó, mert fizikailag is szeretném különválasztani a Controller szintet a UI-tól, és pl kipróbálni ezt a Microservices architektúrát.
Ezzel már mi is sokat kínlódtunk, de egyelőre mindig oda jutottunk, hogy kicsit fel van hígulva a szakma manapság, és sok a töltelékember.
Amúgy pont amiatt mondtam az ExtJS-t, mert az inkább szól programozásról, mint kígyóbűvölésről. Akinek ez sem elég jó, annak ott vannak a generálós megoldások, meg a JSP-s szutykok (bár szvsz a JSP még rosszabb is mint bármelyik tisztán JS-framework)
(#5726) M_AND_Ms az elmélet nem rossz
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
M_AND_Ms
veterán
Mert enterprise környezetben "nem szeretnek" egyszerre a fejlesztok Java-t, html-t, és js-t kódolni. Nem is megoldható, mert nem találsz 10es nagyságrendben olyan fejleszto"t, akik ezekkel a technológiákkal mind tisztában vannak egyszerre magas szinten. Ezért mu"ködik jól a GWT, vagy még a JSF is, ahol erre nincs szükség. Az meg megint nem mu"ködik, hogy egy Change Requestet, ami arról szól, hogy egy mezo"t, kell mondjuk egy "Megrendelés" formhoz hozzáadni 2 részre kelljen bontani, java fejleszto"nek, és HTML/Javascript/CSS fejleszto"nek. Mert akkor vagy párban dolgoztatjuk o"ket, vagy sose lesznek összhangban, és mindenképp ido" és ero"forrás veszteséggel jár.
Ez azért lenne jó, mert fizikailag is szeretném különválasztani a Controller szintet a UI-tól, és pl kipróbálni ezt a Microservices architektúrát.
Enterprise környezetben tudjon már egy fejlesztő csapatban dolgozni! Egy ház építésekor is összedolgoznak a különböző szakemberek.
-
Jim-Y
veterán
De annak mi értelme van?
Ha jól tudom akkor a jsf is sima html-t generál a végén. Ha szétszeded a logikát, meg a megjelenítést, akkor pont azt kapod, hogy van az üzletilogika+REST és van a megjelenítés (html,css,js).
Vagy csak én értek félre valamit

-
raggg
senior tag
Primefaces... az Isten óvjon mindenkit tőle.
Bár lehet én használtam túl régi verziót. -
floatr
veterán
Webes kliensnél? Erre nem fogsz jó választ kapni. Mindenki elmondja a véleményét

A generálás szvsz egyáltalán nem követendő. Manapság van pár divatos frontend platform: AngularJS, JQuery, Sencha Touch/ExtJS, Dojo, meg még sok más hasonló framework. Nekem ezekkel kapcsolatban az a meglátásom, hogy az első kettő elég ingatag, állandó pletykák keringenek a támogatásukkal kapcsolatban. A Dojo egy kicsit komolyabb háttérrel rendelkezik, de a Sencha-hoz képest kevésbé teljes termék.
A Touch/ExtJS nem egyszerű eset, ha tanulni kell, mert a tipikus frontendes számára érthetetlen, hogy szoftveres logikára épül (Java/PHP fejlesztők számára készült inkább), ezért sokan kerülik, bár nálunk ez van majd minden projektben. Sokakat az riaszt, hogy nem GPL felhasználáskor fejlesztői licenc kell hozzá, bár amennyi emberórát elpocsékoltak itt páran JQuery komponensek keresésével/illesztésével, abból kijönne pár licenc. -
floatr
veterán
Találhatsz ehhez hasonló rövid összefoglalókat, de teljes képet a referencia doksiból kapsz.
Saját tapasztalat alapján a konfigurációt érdemes XML-ben hagyni, a további dolgokat pedig a component scan-re bízni. Épp most futottunk bele egy olyan problémába, hogy liferay alatt néha elvesznek a bean-ek közti függőségi információk, ha annotációval vannak összedrótozva a hivatkozások, szóval óvatosan.
-
Nézz szét a Camel oldalán, igazából pont erre való az eszköz. Minél többmindent kell csinálni és szervezni, annál inkább javaslom. Itt meg egy lista, hogy mikkel tudsz kapcsolatba lépni Camellel (lásd HDFS2 komponens pl.).
A link, amit elsőre bedobtam, egyébként általános, üzenetalapú mintákról szól, és hogy hogy lehet őket Camellel megvalósítani. De ha az Enterprise Integration Patternek mentén keresgélsz, lehet találsz mást is.
-
Sziasztok, lenne egy Java kérdésem. Kéne írnom egy progit, ami fog egy fájlt, és
- binárisról ascii-ra alakítja,
- fix felosztású fájlból CSV-t alakít,
- elteszi egy HDFS-re.. stb (meghívja a HDFS api-t)Ezeket a feladatokat meg is tudom oldani, (bár legszívesebben Bash-el oldottam volna meg, de nem szabad), Amit kérdezni szeretnék, hogy a programot hogy építsem fel, hogy ilyen taszkok egymásutáni futtatására képes legyen, és ne legyen túl szekvenciális. Tehát, hogy csináljak egy Task intefészt input/output fájl paraméterrel, vagy mi legyen a stuktúra.. Mit javasoltok? Holnap neki kéne ugornom a Class Diagrammnak.
Milyen osztályoka bontanátok a progit?
KösziLehet nem a legnépszerűbb megoldás, mivel nem igazán karcsú, de én Apache Camel útvonalat írnék rá. A fájlok fogadása, az adatok átalakítása és máshová küldése pont egy olyan feladat, amire passzol.
-
whatnot
őstag
-
Aethelstone
addikt
Én a C++ könyvnek ugortam neki ilyen formában, kb 10 éve. Persze 24 óra nem volt elég, de tényleg jó leckék voltak. Kimentem nagyszüleimhez, no internet, no cimborák, csak ezzel foglalkoztam, meg este a falutévén megnéztem valami VHS kaziból játszott filmet, és egy hét alatt egész sokáig eljutottam.
Persze, lehet velük haladni, de egy idő után megáll a haladás. Onnantól következik, hogy a továbblépéshez értelmes feladat kell.
-
WonderCSabo
félisten
-
WonderCSabo
félisten
Sziasztok, adott egy maven alapú JSF-es webalkalmazás. A JSF komponens az a Primefaces egy korai verziója. Van arra lehetőség, hogy a maven megkeresse a legújabbat, és átirogassa a verziószámokat?
Vagy hogy tudnám beállítani, hogy mindenből a legújabb legyen, de mégis kompatibilis?
Másik, SVN-t használok a projekthez. Erre egy branchot kéne létrehoznom, ha ki szeretném próbálni az új primefaces keretrendszert, és elmenteni a változtatásokat úgí, hogy a régi, működő verzió is megmaradjon?
Mik itt az ideális lépések?
A Versions Maven plugin tudja ezt valamennyire. Az mvn versions:use-latest-versions a POM-ban átírja az összes verziószámot az elérhető legújabbra. Viszont én nem ajánlom, hogy ezt használjad. Inkább érdemes az mvn versions:display-dependency-updates parancsot meghívni. Ez nem írja át a POM-ot, csak a konzolra printeli a frissebb elérhető dependenciát, ha van. Ezután kézzel érdemes beírni a POM-ba, és megnézni minden működik-e, ahogy kell. A kompatibilitást nem tudja garantálni, erre nincs módszer, bármikor eltűnhet egy metódus az API-ból, vagy megváltozik a viselkedése egy osztálynak, ezt a Maven nem fogja tudni kideríteni.
Igen, erre ideális egy branchet létrehozni, bár én utálom az SVN branch-eit. Itt le van írva, hogyan tudsz SVN-ben branchet létrehozni, commitolni benne majd később mergelni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- i9-9900KF + RTX 2060 SUPER Gamer PC
- HP EliteBook 6 G1 Ryzen 5 PRO 2.5 ÉV GARANCIA Csak 9 ciklus!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: i5-12400F/13400F/14400F +RTX 5060 +16GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- HIGH END - 2026 MacBook Pro 16" 18C / 40C / 128 GB RAM - 4TB SSD - Magyar Billentyűzet - Space Black
- Mac Pro 6,1 2013 Late
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad L13 Gen 3 i5-1245U 16GB 256GB FHD+ IPS 1 év teljeskörű garancia
- LG 32UR500-B IPS Monitor! 3840x2160 / 60Hz / 4ms / FreeSync
- 27% - ASUS NUC 15 Performance Core Ultra 9 275HX / RTX5070 MiniPC! BeszámítOK
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Vagy hat velem a szakmat. Ja es nem ma, tizeneve mindketto 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)