Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Senhi
    aktív tag

Lehetséges Java-ban megírni egy olyan programot, ami ezeket tudja?

Windows 7-en, és Windows Server 2008 R2-n is működik.
    Automatikusan indul windows indulásakor.
    Le tudja kérni az aktuális proci, ram és hálózati használatot.
    Meg tudja nézni hogy fut-e egy bizonyos program, és újra tudja indítani azt.

Lehetséges, 2 perc google-lel az alkalmazás 3/4-ét összeszedtem neked :) :
    [link1]
    [link2]

De tényleg felesleges ezért java-t használni.

• Senhi
    aktív tag

Elso" lecke: Getting started with java server faces :D hát ez nagyon kezdo" :D

Szerintem vegyen egy Java Servlet könyvet, és azt olvassa el, és gyakorolja. 2001-es, de pont az az alapja a mostani webes java programozásnak is. Aztán ha tudja, mi az, hogy Servlet, JSP, HTML, akkor utána jöhet a JSF és társai.

Nem az első és később szerepel is a tutorialban a servlet, szóval inkább csak a sorrendben gondolkodnak másképp. JSF-ben meg semmi nehéz nincs... speciel servlet megértése nélkül is képes egy kezdő összehozni valamit :) .

• Senhi
    aktív tag

Sziasztok!

Szeretnék csak gyakorlás céljából készíteni egy kisebb Java alkalmazást. Ez így nézne ki:

Lenne egy weboldal (bárki által elérhető), ide ellátogatnának a userek és látnának eseményeket (koncert, színház, stb). Itt tudnának jegyet foglalni az eseményre, tehát megjelenne nekik egy panel ahol kiválasztják grafikusan az ülőhelyeket (a már foglaltak piros színűek, a szabadok zöldek) és elküldik a foglalást.

Ez nyilván egy adatbázisban tárolódna. Én a MySQL-re gondoltam.

A másik oldalon pedig ülne egy adminisztrátor, aki webes felületen látná a foglalásokat grafikusan, meg ilyenek.

A kérdésem, hogy ti milyen technológiákat választanátok ehhez? Kezdő vagyok Java-ból, szeretnék fejlődni és úgy gondolom egy ilyen nagy, gyakorlati projekt sokat segítene. Ezért kérem, hogy érhetően írjátok le, hogy mit használnátok és én utána olvasok a dolgoknak. :) Köszönöm.

Tiszta JavaEE-vel:
    Db-nek jó szerintem a Mysql.
    Szervernek a legegyszerűbb a TomEE, esetleg GlassFish.
    Adatréteg JPA, hozzá providernek EclipseLink
    Üzleti-logika: EJB-k
    Megjelenítés: JSF + ehhez kiegészítésként PrimeFaces amivel több komponensed lesz. Mondjuk JSF helyett millió egy másik technológia van, majd többiek mondanak mást.

• Senhi
    aktív tag

Írok egy példát, remélem érthető lesz.
    manytomany listához adok hozzá meglévő rekordokat.
    Pl: van 3db A tipusu rekordom 1-2-3 id-vel. Én ezt a B tipusu manytomany listába belerakom 2-3-1 sorrendbe és mikor később lekérem, akkor a listában az objektumok már az 1-2-3 szerint lesznek. Az összekapcsoló táblázatban viszont jó sorrendbe mutatja őket, csak mikor lekérem a listát, az nem felel meg annak a sorrendnek. Ugye van egy táblázatom ahol mutatja a kapcsolatokat, jelen esetbe, id-k alapján 1-2, 1-3, 1-1, feltéve hogy az 1-es kulcsú B entity listájához csapom hozzá ezeket az adatokat.
    Azért szeretném így megoldani, mert a 2-es kulcsú B entity listájába ugyanezt a 3 A tipusut akarom csak pl 1-3-2 sorrendbe és így tovább. Ugyanazok a játékosok vesznek részt más versenyeken és így szeretném megvalósítani a helyezéseket, lehet nem így kéne, de még csak most kezdtem el ezt tanulni.

Egy kicsit is komolyabb adatbázis esetén nem szabad arra játszani, hogy (rendezés nélkül) az adatok mindig ugyanabban (pl. berakás) sorrendjében kerülnek visszaadásra. Van egy eredeti sorrendjük, de ha a db úgy gondolja, hogy egy lekérdezéshez egy másik sorrend hatékonyabb akkor azt használja.

Ettől függetlenül problémádat szerintem megoldja az @OrderColumn annotáció, amit arra a listára kell rárakni amelynek meg akarod tartani a sorrendjét.

• Senhi
    aktív tag

Hat en soha semmivel nem szivtam annyit, mint az extjs-el ... Sose mukodik semmi, meg az se amit a hivatalos doksibol nezek, debugolni pain in the ass ... Persze az egesz javascriptet ugy utalom, ahogy van. Van egyaltalan jelenleg barmi alternativaja amugy JS-nek kliens oldalon? Vagy most tenyleg ez a jovo? :S szvsz nagyon tul vagyunk a javascript lehetosegein, ez az extjs fele mvc framework is egy vicc szerintem ..persze most ezek a JS frameworkok mennek, egyik rosszabb mint a masik.
    Generalt ui ... Hat igen. Tegnap ota vaadin ugyben olvasgatok, azert az a fos amit general, meg hogy utana belenyulni meg custom komponenest csinalni pain in the ass ... Na meg azert ez a sok ajax hivas is, nem tudom. De extjs-t meg soha tobbet ...akkor jsf-es irany, primefaces? Grails, wicket, play, ezek mit tudnak?
    Kurvara nem latom webappok teren az iranyt, mi lenne a tuti ... Szar mind. SOA-s irany tetszene, meg talan legjobban egy spring mvc-s backend es melle valami jquerys ui? Restes webservicek...

Én is a JSF + Primefaces kombóra szavazok.
    Wicket-tel van még tapasztalatom, kicsit hasonlít a vaadin-ra csak itt a html kódot is részben meg kell írni (JS-t generálja) így a kinézetet sokkal könnyebb személyre szabni. Hátránya, hogy kicsit bonyolult és sok felhasználó esetén figyelni kell, mert a session mérete nagyon megnőhet.

• Senhi
    aktív tag

Srácok, vaadin-ról tapasztalatok? Ilyesmi érdekelne hogy mik a korlátai, mi jó benne, mi nehézkes stb ...
    Csinált már valaki komolyabb projekteket vele? Érdemes?

Munkahelyemen 1,5-2 évig használtuk (illetve régi projekteket még supportáljuk rá, de az újakat már nem abban írjuk) így egy kis tapasztalatom van vele.
    Szerintem alapvetően nem rossz, bizonyos típusú felületeket nagyon gyorsan össze lehet benne dobni, de ha valami egyedit akarsz, legyen az egy meglévő komponens kibővítése vagy valami komolyabb CSS módosítás akkor az tud fájni.
    A generált js és html is hagy maga után kívánni valót pl. van egy olyan hibánk hogy egy menüpontot a user háromszor lenyit akkor a harmadik alkalommal 10 pixellel elcsúszik és a generált kód akkora gány (30 div egymásban, rengeteg css osztály, követhetetlen JS stb.) ,hogy senkinek sincs kedve utánajárni.

Amit még megfigyeltem, hogy bár mindenhol bizonygatják, hogy ugyanolyan gyors mint bármelyik másik technológia, szerintem nem elég folytonos. Ha sok elem van egy oldalon, sok ajax hívással akkor egyszerűen lassúnak tűnik. Ez már lehet, hogy a mi sarunk, meg csak 6-os verzióig használtuk, így nem tudom, hogy mennyire gyorsak mostanság az újabb kiadások.

• Senhi
    aktív tag

Ha már így szóba jött. Mivel lehet "szép"/esztétikus GUI-t csinálni Java-ban?
    Egy nagyon egyszerű kis néhány órás hobbi programot dobnék össze, de szeretném ha az ódon stílusú AWT-nél egy fokkal jobban néznek.
    A Swingben a Nimbus-t már erőltetettnek érzem...inkább valami modern letisztult felületben gondolkodom...de nem találtam eddig túl sok segítséget erre.

Hát a JavaFX-xel szerintem elég szép dolgokat lehet csinálni pl.: oracle honlapján is vannak elég jó példák kóddal: [link]. JavaFX célja amúgy is hosszútávon kiváltani a swinget, 7-es verziótól kezdve a jre része, van hardveres gyorsítás, régi verziókkal ellentétben most már nem kell szkripteket írni.
    Régebben amikor megjelent a 2-es verzió próbálgattam és nekem bejött.

• Senhi
    aktív tag

Tudtok mondani valami legegyszerűbb ingyenes tool-t amivel UI mockupokat tudok rajzolgatni?
    Valamit, ami bevált.

Kösz

Esetleg: [link]

• Senhi
    aktív tag

Sziasztok

Java EE-s téma, remélem tudtok ebben is segíteni.
    Van egy jsf oldalam, és az oldalon mp3-at szeretnék lejátszani html5 audio tag segítségével. Alap esetben egy "távoli szerveren" lennének a zenék eltárolva, ami jelenleg nem működik, úgyhogy tesztelési céllal gondoltam a gépemről adnék meg egy zenét.

Nagyjából így próbálkoztam
    <audio controls="true">
    <source src="/home/jim/Music/music.mp3" type="audio/mpeg">
    Your browser does not support the audio element.
    </source>
    </audio>

Na most a probléma ezzel, hogy -szerintem- így nem találja meg a zenét az app. Megjelenik az oldalon az audio tag, de "szürke", gondolom azért mert a zene nincs az alkalmazásszerver (glassfish) kontextusában.
    A kérdés, hogy hova tegyem a zenét, és hogy hivatkozzak rá, hogy működjön?:) üdv

megj: van egy módszer, amivel el tudom érni a fájlt, de az nagyon ocsmány, mondjuk már az alapkoncepció is az, úgyhogy mindegy. Na ami ugye bekerül a WEB fájlok közé az elérhető kívülről, szóval a /resources mappa mellé csináltam egy music mappát, abba belemásoltam a zenét, és azt linkeltem be:
    <source src="http://localhost:8080/woowie/resources/music/music.mp3" type="audio/mpeg"> így sikerül is lejátszani, csak hát... :B :DDD

Na mindegy ez most úgyis tesztüzem, meg az alkalmazás is csak gyakorlás, úgyhogy jó lesz akkor így.

Az egyik szép megoldás hogy servlet-et használsz. Ennek át tudsz adni url paramétereket és az alapján könnyen megtalálod a videót (hangot) a fájlrendszerben.
    Itt egy példa képekre, de videókra/hangokra is ez az elv: [link]
    Arra figyelj, hogy ez nem stream, hanem egyben leszedi az egészet, de szerintem ez most nem probléma :) .

• Senhi
    aktív tag

Ilyenkor NEM módosíthatja két sorral később a változót, mert annak final-nak kell lennie.

Igen, feltételes módban kellett volna írnom, mert pont ezért kell a final, hogy ne módosíthassa :) .

• Senhi
    aktív tag

Ez volt a megoldás, köszönöm! A miértjét is leírnád, ha megkérhetlek? Ha egy osztályon belül vannak miért nem látják egymást?

Még nagyon C++ szemlélet van bennem, lehet emiatt megy ilyen nehezen ez a láthatóság dolog.

Hát remélem, hogy továbbra is egy osztályon belül vannak csak nem egy metódusban.
    Az okában én se vagyok teljesen biztos, de szerintem nagyjából ilyesmi:
    Ugye a metódusban deklarált változó csak addig él amíg a metódusban vagy. Ha egy ilyen változót adsz át az névtelen osztálynak (nálad az ActionListener ez) akkor egy másolat jön létre a változóról és nem referencia. Itt már látszik, hogy mi a gond: ha módosítod akár 2 sorral később a változód akkor az ActionListener-nél továbbra is a régi verzió marad meg.
    Osztályszintű változók mindaddig élnek amíg az osztály így ott nincs gond, gondolom ott nem másolat jön létre.

• Senhi
    aktív tag

Egy osztályban van az egész, egymás után van, pontosan így: [link]

Az everything-et tedd osztályszintű változóvá.

• Senhi
    aktív tag

Sziasztok!

Ha olyat szeretnék megoldani, hogy egy osztály tudjon egy másik uolyan osztály beli objektumra mutatni (konkrétan csoportok egymásba ágyazódását szeretném modellezni) azt hogyan lehetne kódban szépen megoldani?

Listába pakolod a gyerek elemeket így kapsz egy fa struktúrát. Ha visszafele is akarsz lépni akkor beraksz egy hivatkozást a szülőre amit pl. a gyerek létrehozásakor konstruktorban átadsz.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés