- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
jetarko
csendes tag
Nincs konkrét érvem
Erre a restful webservice-re még csak most találtam rá, de jelenleg úgy érzem ez a tuti, ha későbbiekben újrafelhasználhatóságra lenne szükség
De az ajax-os hívásoknak megvan az ára biztos, de annyira nem jártam még utána
-
jetarko
csendes tag
Sot, igazabol megoldhatod egyetlen projekttel is,
* Java eseten van ra lehetoseged egy JEE app segitsegevel, pl JSF MVC-vel. +resp. design.
* Vagy megfoghatod a dolgot JavaScript oldalon is, Hipszter leszek iojs-ben ugy, hogy Express framework, es valamilyen templating engine (pl Jade, vagy Markdown) segitsegevel csinalod meg az appot.** Vagy van egy harmadik, kettot otvozo very-hot-topic megoldas, hogy Isomorfic-usan csinalod meg a projektet, iojs es React segitsegevel. Ez azt jelenti, hogy az elso szerver request alkalmaval (vagy navigationnel) meg szerver oldalon allitod ossze a landing page-et, ezt kuldod el a kliensnek, majd onnantol kezdve ugy mukodik az oldal mint egy SPA. Eddig erre tobb okbol sem volt lehetoseg, de miota van node azota elmeletben mar lehetseges, gyakorlatban meg kellett a React js szeru realizacio, miszerint a React kepes lesz felismerni, hogy mar kliens oldali kornyezetben van, es kepes ugy futni. Ennel a megoldasnal meg a Meteor is emlitest erdemel.
Ugye az elso esetben nem uszod meg a JavaScriptet sem, utobbi ket esetben pedig csak JavaScriptet kell hasznalnod, igy fejlesztoi szempontbol meguszhato a context switching, mas problemak persze adodhatnak (mennyire mature, mennyire nagy a project, relacios/dokumentum orientalt, stb..).
Udv
Spring MVC párti vagyok
Tudom, hogy meglehet csinálni egy app-pal is csak kíváncsi voltam, hogy valójában szétbontható-e 2 app-ra
Úgy fogom csinálni, hogy egy app, de mindent rest alapon fogok felépíteni. Sok ismeretlen dolgot írtál, de utána fogok nézni
-
jetarko
csendes tag
Projekt1
======Java+REST endpointok+Data tier
Projekt2
======JavaScript kliens applikacio, akar Angularral ami AJAX segitsegevel hivja a Projekt1 REST szervizeit.
Ide ha kell mobilos nezet is, akkor 2 lehetoseged van:1: reszponziv design. PC, mobil, tablet minden bongeszoben nyitja meg az oldalt, es a layout igazodni fog a felbontashoz
2: hybrid mobil applikacio, Apache Cordova segitsegevel. (buzzwords: PhoneGap, Ionic, Touchstone). Ilyenkor egy mobilos applikaciot csinalsz (igen olyat amit feltolthetsz az AppStore-ba, Android Store-ba) es a build soran a cordova csinal neked egy build-browsert amit feltehetsz egy webszerverre.
Udv
Köszi, értem. Responsive design-t használtam eddig, de nézegettem már a phonegap-et is. Amit tudni szerettem volna, hogy tényleg van-e értelme az ilyen felbontásnak, de a válaszodból remekül kiderült, hogy jól sejtettem.
A js oldalon az ajaxos url-hez gondolom érdemes egy globális változót létrehozni ami az url elejét tárolja és ezt felhasználni mindenhol, ha egy idő után kikerülne valós domain-re vagy domaint váltana a későbbiekben.
-
plaschil
aktív tag
-
beleszólok
senior tag
A stack szerintem alapvetően arra jó, hogy ha valahol elakadsz, akkor több mint valószínű, hogy találsz rá megoldást az oldalon, de ha csak + információt szeretnél felvenni, akkor nem a megfelelő platform. Pont amiatt amit írtál. Én ha bővíteni szeretném a spektrumom, akkor redditre és twiterre járok, itt megnyitom az érdekes linkeket és ezek alatt sokszor lehet is beszélgetni a kommentekben, és nem zárják be azzal, hogy offtopik

Tudom, csak bosszantó, hogy ott van a rengeteg jó szakember egy tömegben és nem hagyják őket érvényesülni ezzel a ... nevezzem kicsinyesnek? ... hozzáállással. A lapcsalád rengeteg oldala közt talán elfért volna egy-két beszélgetős fórum is. Na mindegy, nem az enyém, csak mindig felmegy a vérnyomásom, mikor ilyet látok.

-
WonderCSabo
félisten
@ppke.hu -val is megy.

TheProb: Ciki, illetve tré dolog az egyetem részéről.
-
TheProb
veterán
csak én a SZE-n vagyok, nekünk nincs hallgatóknak egyetemi mail cím.
-
boost
veterán
Csak speciális esetekben van különbség a kettő között. Én postfix szoktam használni mindig, de eddig se elonyom, se hatranyom nem származott belőle. Pl javascriptben
console.log(i++) nem ugyanazt logolja mint
console.log(++i)
Előbbi kiirat majd inkremental, utóbbi inkremental majd kiirat. Javascriptben az automatic semicolon insertion miatt lehet talán érdemesebb a postfix et megszokás, de ezek ezoterikus esetek."console.log(i++) nem ugyanazt logolja mint
console.log(++i)"Ezt én értem, ezért is nem értettem, hogy miért ++i-t használnak a for ciklusban, de elolvasva a doksit most már látom, hogy az ++i, vagy az i++ csak a statement végrehajtása után hívódik meg, utólag. Azt hittem már korábban meghívódik. (Végiggondolva amit én gondoltam, az nem is logikus. ) Ilyen szempontból tényleg mindegy, hogy a for ciklusban ++i vagy i++ van.
Remélem nem írtam nagy nagy hülyeséget.
-
emvy
félisten
-
floatr
veterán
-
WonderCSabo
félisten
-
boost
veterán
-
floatr
veterán
Azt én is csak megerősíteni tudom, hogy binugz/ecplise/java sokkal pörgősebb, pláne 64 biten. Most egy win-es laposom van, de néha eret vágok magamon, amikor build/copy/del van. Bár a liferay egyébként is fejleszti az emberben a szuicid hajlamot.
-
WonderCSabo
félisten
Meg veletlenul se akarok flame-wart inditani, en szerencsere linuxon fejlesztek, de 5 ismerosombol, akikkel ilyenrol beszelgettem 5 rossznak erzi, hogy windowson kell dolgoznia. Lehet csak 4-el beszelgettem, de nem lehet veletlen a 100%-os arany
De mondom, ez olyan mint a Android / iOS vita, en nem akarok ilyenbe belefolyni, nalunk a terminal eleg frekventaltan hasznaljuk a napi munka soran, ezt windowson kinszenvedes lenne veghez vinni.Egyetértek azzal, hogy Linuxon kényelmesebb lehet a fejlesztés sok esetben, viszont egy git (főleg eclipse git kliens esetén) miatt nem kell rögtön a kollégát linuxra szoktatni válaszként, főleg hogy ebben az esetben nincs is igazán különbség.
-
WonderCSabo
félisten
Mi a különbség a linuxon kiadott
git push
és a Windowson kiadott
git push
parancs között?

plaschi: A GitHub-ban semmi speckó dolog nincs, sima szabványos git repókat tudsz vele létrehozni. Szóval bármelyik Eclipse Git tutorial megfelel.
-
Aethelstone
addikt
Igen, érdemes lehet, de annyival nem jobb, hogy kidobjunk 3 év GWT tapasztalatot. A Dartot újra kellene kezdeni az elejétől, végigxopni mindent, amit GWT-vel már végiszoptunk és jelenleg annyival nem ad többet.
-
M_AND_Ms
veterán
-
axioma
veterán
Az, egy elovalogatast vegzo cegig jutottam egy gugli keresessel.
Tobb adatot nem hiszem hogy mondani fog, mert 5 senior fejleszto egyszerre az jo esellyel szaz fejleszto feletti ceg lehet, azokbol meg annyira nagyon sok nincs. Multkor irta valaki a jovedelmes topikban, hogy ugyanigy titkoloztak neki nagy cegrol, de x het Londonnal kezdes elhangzott, erre ravagta hogy a MorganStanley nem erdekli
-
kispx
addikt
-
M_AND_Ms
veterán
-
boost
veterán
Mert enterprise környezetben "nem szeretnek" egyszerre a fejlesztok Java-t, html-t, és js-t kódolni. Nem is megoldható, mert nem találsz 10es nagyságrendben olyan fejleszto"t, akik ezekkel a technológiákkal mind tisztában vannak egyszerre magas szinten. Ezért mu"ködik jól a GWT, vagy még a JSF is, ahol erre nincs szükség. Az meg megint nem mu"ködik, hogy egy Change Requestet, ami arról szól, hogy egy mezo"t, kell mondjuk egy "Megrendelés" formhoz hozzáadni 2 részre kelljen bontani, java fejleszto"nek, és HTML/Javascript/CSS fejleszto"nek. Mert akkor vagy párban dolgoztatjuk o"ket, vagy sose lesznek összhangban, és mindenképp ido" és ero"forrás veszteséggel jár.
Ez azért lenne jó, mert fizikailag is szeretném különválasztani a Controller szintet a UI-tól, és pl kipróbálni ezt a Microservices architektúrát.
-
-v-
addikt
Ez nem feltétlen ui. Mármint.. ha te értesz a javascripthez az nem feltétlen jelenti azt, hogy te gui ninja vagy. Egy normális cégnél, egy javascriptes projekten, mondjuk 1,2 ember foglalkozik a gui-val (=css, html), az összes többi, mondjuk 3 frontend fejlesztő csak az üzleti logikával, megint másik 2,3,5 a backenddel. Ugye a backend lehet bármi. Általában java, webservicekkel, vagy akár nodejs, .net stb...
Az, hogy nem találkoztál a javascripptel eddig igencsak meglepő. A legtöbb enterprise rendszerben, aminek valami köze van a webhez, ott 100%, hogy megjelenik valamilyen szinten a js. Van ahol kevésbé, csak designolás miatt. Van ahol sokkal inkább. Pl apache cordova (alias PhoneGap), vagy ha pl van valamilyen I/O app, arra a legalkalmasabb momentán a node.
Szóval az én véleményem az, hogy egy mai programozónak valamilyen szinten tisztában kell lennie a js-el, mert előbb-utóbb találkozni fog vele. Én nem várnám el mindenkitől, hogy értsen hozzá, de azt elvárnám, hogy rálátás nélkül ne mondja rá, hogy szar, csak azért mert nem ismeri O.o
És igen, szerintem is abban teljesen igazad van, hogy nem az a jó szakember, aki ehhez, vagy ahhoz nagyon ért, majd mindent abban próbál megoldani, hanem inkább az, aki képes felismerni, hogy egy feladatot miben érdemes megoldani, majd az új technológiát képes minél gyorsabban a magáévá tenni.
Nem mondtam, hogy nem talalkoztam vele, sajnos talalkoztam tobbet mint akarnek

De mindig tudatosan es szandekosan kikerulom, ahogy lenyegeben az osszes java fejleszto, akit valaha ismertem. Rossz, nem rossz, ez van, faszom se akar expert lenni javascriptbol ... Van ralatasom szerintem epp eleg, hadd mondjam mar valamire hogy szar, ha az a velemenyem
Nem mondtam, hogy ez az objektiv igazsag vagy nekem van igazam ez ugyben, aki szereti csinalja.Mas: javafx ugyben mi a velemenyetek?
-
-v-
addikt
Közvetlen alternatíva nincs. Csak a legtöbb compile to js. Még az egyik ami a legígéretesebb a js leváltására az a Dart.
javascript az egy fos
Ebből a hozzászólásodból csak az jön le, hogy nem értesz hozzá, se a dolgokhoz. Ne vedd magadra, de tényleg. Most szar a C#, a Delphi, a Haskell, csak azért mert nem értek hozzá? Mert ennyi erővel ezekre én is mondhatnám, hogy szar...
10 évvel ezelőtt még lehet, hogy szar volt, de napjainkban a js aranykorát éli. Ha valaki tudja a bad habits-et, és azokat kerüli, neadj isten még ismeri a hasznos könyvtárakat, toolokat, akkor igenis nagyon baró cucc.
Lehet igazad van, de attol ez meg nekem mindig egy fos marad

Persze megszokni mindent meg lehet, meg beletanulni ... De ahogy Winkler szokta mondani, altalaban ezek a "meg kell szokni" dolgok siman csak azt jelentik, hogy szar
Az meg, hogy luxus lenne kikerulni ... Nem tudom, eddig sikerult. Meg sokaknak sikerul, siman nem mennek el UI-t fejleszteni es ennyi. Persze valamikor luxus valamit kikerulni vagy ignoralni, es igen, hulye nem vagyok, hogy ha csinalni kell valamit aminek a legjobb modja jelenleg ez vagy az, akkor azt csak azert kikeruljem mert nem szeretem. Ertelmes mernok ilyet nyilvan nem csinal ...Jo de verpistike kettot akkor mar javascript ui fejlesztonek hivjak ...
De a listat lementem koszi
-
Jim-Y
veterán
Közvetlen alternatíva nincs. Csak a legtöbb compile to js. Még az egyik ami a legígéretesebb a js leváltására az a Dart.
javascript az egy fos
Ebből a hozzászólásodból csak az jön le, hogy nem értesz hozzá, se a dolgokhoz. Ne vedd magadra, de tényleg. Most szar a C#, a Delphi, a Haskell, csak azért mert nem értek hozzá? Mert ennyi erővel ezekre én is mondhatnám, hogy szar...
10 évvel ezelőtt még lehet, hogy szar volt, de napjainkban a js aranykorát éli. Ha valaki tudja a bad habits-et, és azokat kerüli, neadj isten még ismeri a hasznos könyvtárakat, toolokat, akkor igenis nagyon baró cucc.
Lejárt...
Utóbbira, hogy ne csak a szám járjon, álljon itt 2 képzeletbeli eset:
1: vérpistike, aki szerint szar a js, nekiáll js-t használni. Mit csinál? Nyit egy szövegszerkesztőt, mondjuk vi-t, és elkezd javascriptben kódolni valamit, html, css, meg js ugye. Esetleg leszedi a jquery-t, mert a csapból is az folyik. Eset vége, vérpistike elkönyveli magában, hogy szar a js.
2: vérpistike 2, aki azért már eltöltött pár hónapot/évet a nyelvvel, még ha csak elméleti szinten is, követi a nyelv eseményeit, így tudja, hogy milyen hasznos eszközök állnak a rendlkezésére.
1: leszedi a Webstorm-ot, ami egy durván jó IDE javascripthez.
2: felteszi a nodejs-t
3: felteszi a grunt-ot npm-el.
4: beállítja a gruntot automatikus hintelésre, jasmine-al / mocha-val / karma-val megvalósít egy test-driven developmentet.
5: tudja, hogy mit vár el az apptól, tudja, hogy majd milyen web-service-eket akar hívni, milyen funkciókat akar megvalósítani, ezért már előre megírja a teszt-eseteket, és ehhez mérten valósítja meg a funkciókat.
6: vagy használja a browserify-t, vagy a RequireJS-t a modularizációra, így hosszú távon is fenntartható, és könnyen fejleszthető lesz a rendszer
7: leszed valami 3rd party lightweight library-t, hogy a DOM manipuláció egyszerűbb legyen, esetleg valamilyen templating rendszert
8: használja a Kaplan féle grid-et.Hoppá story end, és egy fasza kis kliens app kerekedett belőle.
-
kemkriszt98
tag
-
floatr
veterán
Miért a helyes esetben a T-t hol deklaráltam?
public class Raktar<T extends Termek> extends ArrayList<T> { }
aha, akkor azt a különbséget már értem, hogy ha
ArrayList<Termek> -ként hozom létre az osztályt, akkor ebbe mehet Termek, és Termek leszármazott, a másik tipusparaméteres esetben pedig a typus argumentumtól függ, hogy mi mehet bele, tehát
RaktarV<T extends Termek> extends ArrayList<T> esetén ha olyat írok hogy
RaktarV<Gyumolcs> = new ...
akkor Csak Gyumolcs és annak leszármazottai mehetnek bele, de Termek mar nem, csak ugy ha a tipus-argumentum az Termek ->
RaktarV<Termek> = new ...De azt továbbra sem értem, hogy ezt miért így kell szintaktikailag létrehozni
Bár lehet ezen feleslegesen pörgök, jegyezzem meg 'oszt kész ^^Az új osztály definíciójánál az ősosztály paraméteres. Vagy konkretizálod, hogy mi a paraméter, vagy hagyod eredeti formájában. A paraméterre vonatkozó megszorítást (Termek) csak az éppen definiált osztálynál tehetsz. Ez a megszorítás annyit tesz, hogy a fordító csak olyan Raktar objektumot enged létrehozni, aminek a paramétere Termek típusú, vagy annak leszármazottja. Ha Gyumolcs paraméterrel hozod létre, akkor onnantól kezdve már nem adhatsz hozzá bármilyen Termek leszármazottat, csak ami a Gyumolcs-ből ered.
Ha pl a Kifli is termék (de ugyebár nem Gyumolcs), akkor ez nem fog fordulni:
new Raktar<Gyumolcs>().add(new Kifli());
mert ez egy "gyümölcsraktár" példány, ahová kiflit nem lehet raktározni
szerk.:
a paraméteres leszármaztatásnál vagy az osztály definíciójakor szabod meg, hogy mi a paraméter, vagy az osztály is paraméteres lesz. Ha paraméteresen hagyod, akkor megmondhatod, hogy milyen ősosztályból lehet paraméter használni, amikor az osztályt létrehozod. A megszorítást meg azért az új osztálynál kell bevésni, mert arra vonatkozik a megszorításod, nem az ősosztályra. -
WonderCSabo
félisten
-
WonderCSabo
félisten
Miért a helyes esetben a T-t hol deklaráltam?
aha, akkor azt a különbséget már értem, hogy ha
ArrayList<Termek> -ként hozom létre az osztályt, akkor ebbe mehet Termek, és Termek leszármazott, a másik tipusparaméteres esetben pedig a typus argumentumtól függ, hogy mi mehet bele, tehát
RaktarV<T extends Termek> extends ArrayList<T> esetén ha olyat írok hogy
RaktarV<Gyumolcs> = new ...
akkor Csak Gyumolcs és annak leszármazottai mehetnek bele, de Termek mar nem, csak ugy ha a tipus-argumentum az Termek ->
RaktarV<Termek> = new ...De azt továbbra sem értem, hogy ezt miért így kell szintaktikailag létrehozni
Bár lehet ezen feleslegesen pörgök, jegyezzem meg 'oszt kész ^^A RaktarV-nek deklaráltál egy típusparamétert, ott. Egyébként bővítettem a hszemet. Javaslom olvasd el a Java genericset.
public class Raktar<T extends Termek>
-
WonderCSabo
félisten
Sziasztok, miért van az, hogy ez helyes:
public class RaktarV extends ArrayList<Termek> { }
ugye ez ha minden igaz azt, jelenti, hogy a RaktarV egy objektuma egy olyan ArrayList-et valósít meg ami Termek tipusú elemeket tárolhat.
de ez már helytelen:
public class RaktarV extends ArrayList<T extends Termek> { }
helyette ez a helyes
public class Raktar<T extends Termek> extends ArrayList<T> { }a kérdés csak annyi lenne, hogy akkor utóbbi esetben máshogyan kell szintaktikailag jelenzni és kész, vagy van valami más különbség is?
Ugye a második esetben a Raktar egy objektuma egy olyan ArrayListet valósít meg ami Termek, vagy Termek subclass tipusu elemeket tárolhat.
Nekem az nem világos, hogy miért nem így kell ezt is megadni:
public class RaktarV extends ArrayList<T extends Termek> { }?
üdv
public class RaktarV extends ArrayList<T extends Termek> { }
Ez semmiképpen nem lehet helyes, hiszen a T típust sehol sem deklaráltad.
Ebben az esetben nincs típusparamétere az osztálynak:
public class RaktarV extends ArrayList<Termek> { }
Ebben az esetben meg van:
Mig az első esetben a RaktarV-be bármilyen Termek leszármazottat lehet rakni, a típusparaméteres verzióban csak az aktuális típusparamétert, vagy annak leszármazottjait, pl.
RaktarV<Gyumolcs> raktar;
raktar.add(new Termek()); // nem fordul -
WonderCSabo
félisten
Én ezt így csinálnám.
Nyílván csinálhatnál ekkor a gyümölcsöknek is egy külön osztályt. De akár az is játszik, hogy nem csinálsz egy külön interface-t, hanem pl a Zöldséget a Termék osztályból származtatod, mint ahogy a Gyümölcsöt is.
Ez sem egy világbajnok kód, de szerintem annál amit csináltál jobb
Az equals és a hashCode felüldefiniálása nélkül ez se fog menni.
-
WonderCSabo
félisten
-
WonderCSabo
félisten
Igen, a transient a legegyszerűbb, még a jelentéséből is lehet tudni - bár pont ezért nevezték el így.
A static se nehéz, logikus. Kíváncsi vagyok, jó-e valamelyikünk eredménye. -
Spam123
tag
Szerintem ez még nem egy elvetemült vizsgakérdés, DE az igaz, hogy sima fél éves java se tanulás után ez nehéz.
Nekünk idén volt java ee kurzusunk, ahol az elején socketeken keresztül szerializáltunk ki objektumokat, mivelhogy az az rmi alapja, ami később az ejb (rmi over iiop) alapja lesz. Szóval egy ilyen javas kurzuson ez a kérdés simán előfordulhat és még csak szemét kérdésnek sem nevezném. Más kérdés, hogy pl én sem tudom rá a választ, de ez inkább az én szegénységi bizonyítványom

Valaki megírná nekem, hogy miért pont
1709 -et meg 6709-et tippelt? A 7-re vagyok kíváncsi a többi így már tiszta
Mert a static attribútum nem az objektumhoz kötődik, hanem az osztályhoz. Tehát amikor kiírod a b-t, akkor azt nem a fájlból olvassa be, aminek legutoljára 7-et adtál értéknek.
-
Én nem vagyok java programozó, de azért tippelek én is, ugye itt objektum szerializációról van szó, és arra mennek rá, hogy a public, private, static és transient hogy befolyásolja a szerializációt.
Az én tippem (sajnos nem tudom, hogy az int default mire értékelődik ki, ha nullára akkor)
104
609
ha null, akkor
14
69Én már megfejtettem, annyit hadd mondjak el, hogy 1) attól, hogy valami nem szerializálódik ki, a változó létezik és egész szám, úgyhogy megjelenik a kiírásban (2x4 számjegy biztosan lesz); 2) és ez a BROTIP része: a Java szerializálás sokkal bonyolultabb, mint eddig gondoltam.
És aki ilyet kérdez vizsga beugróban, nyaljon sünt. Ez a történet nem az egyszerű szabályokról szól

-
alratar
addikt
Mint ahogy a nevében is benne van: Objektum Orientáált Programozás
De szerintem a Java-ból s megtanít sok mindent!
-
floatr
veterán
Értem, az utóbbi részével nem lesz gond szerintem, előbbivel sem, mármint a kvízkérdésekkel, de attól azért félek, mert én még Nem dolgoztam java fejlesztőként, a tudásom leginkább abból áll amit a suliban tanultunk ami sokszor azért -főleg gyakorlás nélkül- nem fedi az ilyen kvízkérdéseket. Gondolok arra, hogy ha nem fejlesztek folyamatosan akkor kiesek a ritmusból, felejtek dolgokat stb. De akkor leginkább csak sűrűbben fogok foglalkozni a Java-val mint témával az interjúig és kész

Hajrá. Van ahol kezdőket keresnek, és képzéssel indítanak.
-
M_AND_Ms
veterán
Értem, az utóbbi részével nem lesz gond szerintem, előbbivel sem, mármint a kvízkérdésekkel, de attól azért félek, mert én még Nem dolgoztam java fejlesztőként, a tudásom leginkább abból áll amit a suliban tanultunk ami sokszor azért -főleg gyakorlás nélkül- nem fedi az ilyen kvízkérdéseket. Gondolok arra, hogy ha nem fejlesztek folyamatosan akkor kiesek a ritmusból, felejtek dolgokat stb. De akkor leginkább csak sűrűbben fogok foglalkozni a Java-val mint témával az interjúig és kész

Én eleve irtózom az ilyen "fejből" tudni kell dolgokat számonkéréstől. Az én gondolkodásmódom nem abból áll, hogy tényeket az agyamból előrángatok, hanem hogy gondolkozom, és az ehhez szükséges tárgyszerű tudást, meg az annak megfelelő helyről előveszem.
Annak ellenére, hogy lassan 20 éve az informatikában dolgozom és elég széles spektrumban végeztem feladatokat, -ebből az utóbbi 8 évben aktív java fejlesztőként-, valószínű elbuknék az ilyen kvízkérdéseken. (egy ciklus vázát, még ma is az Eclipse code-assist segítségével rakom össze).Szerinte ne aggódj! Ha junior, kezdő fejlesztőt keresnek akkor annak megfelelő kérdéseket fognak feltenni (pl.: pont a pár hozzászólással ezelőtt felmerül static kulcsszó jelentését).
-
floatr
veterán
Erre a kérdésre jó választ nem fogsz találni. Most jobban végiggondoltam, hogy nálunk mi alapján megy a felvételiztetés, és nem vagyok tőle boldog. A CTO-val beszélve mondott pár technikai jellegű kvízkérdést, amire mondjuk egy könyvben megtalálod a választ, de szvsz nem sok értéket képvisel h a speciális eseteket kisujjból vágod.
Többet számít inkább az, hogy mennyire vagy csapatban hajlandó dolgozni, mennyire vagy rugalmas, alkalmazkodó, tanulékony, beilleszkedő, mennyire van rálátásod technológiákra, és nem utolsó sorban, milyen meggyőzően adod ezt elő. Minden cégnek, minden projektnek megvan a maga technológiája, azt egy juniornak úgyis meg kell tanulnia használni, és sokszor fontosabb, ha a metodikával tisztában vagy. -
WonderCSabo
félisten
-
Senhi
aktív tag
Sziasztok
Java EE-s téma, remélem tudtok ebben is segíteni.
Van egy jsf oldalam, és az oldalon mp3-at szeretnék lejátszani html5 audio tag segítségével. Alap esetben egy "távoli szerveren" lennének a zenék eltárolva, ami jelenleg nem működik, úgyhogy tesztelési céllal gondoltam a gépemről adnék meg egy zenét.Nagyjából így próbálkoztam
<audio controls="true">
<source src="/home/jim/Music/music.mp3" type="audio/mpeg">
Your browser does not support the audio element.
</source>
</audio>Na most a probléma ezzel, hogy -szerintem- így nem találja meg a zenét az app. Megjelenik az oldalon az audio tag, de "szürke", gondolom azért mert a zene nincs az alkalmazásszerver (glassfish) kontextusában.
A kérdés, hogy hova tegyem a zenét, és hogy hivatkozzak rá, hogy működjön?
üdvmegj: van egy módszer, amivel el tudom érni a fájlt, de az nagyon ocsmány, mondjuk már az alapkoncepció is az, úgyhogy mindegy. Na ami ugye bekerül a WEB fájlok közé az elérhető kívülről, szóval a /resources mappa mellé csináltam egy music mappát, abba belemásoltam a zenét, és azt linkeltem be:
<source src="http://localhost:8080/woowie/resources/music/music.mp3" type="audio/mpeg"> így sikerül is lejátszani, csak hát...

Na mindegy ez most úgyis tesztüzem, meg az alkalmazás is csak gyakorlás, úgyhogy jó lesz akkor így.
Az egyik szép megoldás hogy servlet-et használsz. Ennek át tudsz adni url paramétereket és az alapján könnyen megtalálod a videót (hangot) a fájlrendszerben.
Itt egy példa képekre, de videókra/hangokra is ez az elv: [link]
Arra figyelj, hogy ez nem stream, hanem egyben leszedi az egészet, de szerintem ez most nem probléma
. -
modder
aktív tag
Eclipse Ketler, JAVA EE alkalmazásokhoz szánt verzió, új projektnél a Runtime meghatározásánál meg kell adni egy alkalmazásszervert, ami nálam egy Glassfish, letöltöttem a glassfish 4.0-ás verzióját, kéri is a helyét az Eclipse, meg is találja benne a szervert, de itt írja azt a wizard, hogy csak JRE-t talált, egy 1.6-ost ami alapból fent van a gépen, és én adtam hozzá egy 1.7-et de az is csak JRE, így nem enged továbbmenni, mert írja, hogy JDK kell neki.
printscreen: [link]
JDK - Java Development Kit - Java programok fordításához szükséges környezet
Szerintem ebben a JRE is benne van
http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.htmlJRE - Java Runtime Environment - Java programok futtatásához szükséges környezet
http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.htmlJava EE SDK - JDK és/vagy Glassfish
Itt látod, hogy a négy csomagban mi van benne: lehet JDK-val vagy anélküllel
Ugye glassfish nélkül nem lehet, mert maga a Glassfish adja a Java EE (Java SE fölötti) runtime-ot.
http://www.oracle.com/technetwork/java/javaee/downloads/index.htmlJava Glassfish Server - Glassfish + JRE
Egész biztos vagyok benne, hogy ebben nem lesz JDK, csak JRE
https://glassfish.java.net/download.htmlNeked melyik kell?
Ha Java SE programokat akarsz fejleszteni, akkor elég egy JDK. Ha Java EE platformot akarsz fejleszteni, akkor Java SDK (JDK-val vagy anélkül, ha ki akarod tudni cserélni a JDK-t, mert olyan igényeid vannak) -
Superhun
addikt
Eclipse Ketler, JAVA EE alkalmazásokhoz szánt verzió, új projektnél a Runtime meghatározásánál meg kell adni egy alkalmazásszervert, ami nálam egy Glassfish, letöltöttem a glassfish 4.0-ás verzióját, kéri is a helyét az Eclipse, meg is találja benne a szervert, de itt írja azt a wizard, hogy csak JRE-t talált, egy 1.6-ost ami alapból fent van a gépen, és én adtam hozzá egy 1.7-et de az is csak JRE, így nem enged továbbmenni, mert írja, hogy JDK kell neki.
Ez szerintem specifikusan a glassfishnek kell, az eclipse alapjáraton megvan JDK nélkül.
-
Jim-Y
veterán
Ketler = Kepler természetesen

-
Superhun
addikt
Én úgy tudom, hogy az Eclipse-nek csak JRE kell, mert tartalmaz saját java compilert. Milyen Eclipse-t próbálsz felrakni?
-
WonderCSabo
félisten
igazad van, akkor pontosítok, vállalati lapos, új programot nem tudok installálni, mert megfog az UAC, exe-t tudok futtatni, csak olyat nem ami installálna valamit, így pontos
a rendszergazdával az a gond, hogy egy örökkévalóság amíg történik valami, ahhoz, hogy egy újabb verziójú java-t feltegyenek a gépemre, el kell indítanom egy kérvényt, meg kell indokolnom, hogy miért kell stb... egy szó, mint száz, ha meg lehet oldani, akkor inkább a telepítőt megkerülném. 
WonderCsabo: értem
fene, akkor nem úszom meg...WonderCsabo: igen, ezt én is megtaláltam, de reméltem, hogy valami egyszerűbb módja is van, azért köszönöm
A környezeti változókat mindenképpen be kell állítanod, és az nem fog menni UAC nélkül. De azért ezeket nézd meg.
-
kispx
addikt
Ha az installer.exe nem indul, akkor a java.exe, javac.exe hogyan fog?
Szerintem goto rendszergazda;
-
SirRasor
addikt
Lehet hülyeséget írok, de ebben az esetben tényleg nem változtatod meg a string literál értékét, az immutable marad, ellenben a gyumolcs változó referenciáját ráállítod a string class egy objektumára ("barack"), így a gyumolcs ezentúl a barack string literálra fog mutatni a memóriában, és nem a körtére. A GC meg gondolom végzi a dolgát ezután a "körte"-n.
"Now we find that the value displayed by the myString variable has changed. We have defined immutable objects as being unable to change in value, so what is happening? Let's extend the example again to watch the myString variable closer.
String myString = new String( "old String" );
String myCache = myString;
System.out.println( "equal: " + myString.equals( myCache ) );
System.out.println( "same: " + ( myString == myCache ) );
myString = "not " + myString;
System.out.println( "equal: " + myString.equals( myCache ) );
System.out.println( "same: " + ( myString == myCache ) );
The result from executing this is:
equal: true
same: true
equal: false
same: false
What this shows is that variable myString is referencing a new instance of the String class. The contents of the object didn't change; we discarded the instance and changed our reference to a new one with new contents."Éééééértöm!

Köszönöm, így már világos

-
TBG
senior tag
-
skoda12
aktív tag
Effective java es java concurrency in practice anyaga alap. Nem junior poziciora mechanical sympathy, jsr-133, oracle gc-vel foglalkozo oldalai es nehany cikk a vanilla javan.
-
Superhun
addikt
Ez erősen függ attól, hogy milyen jellegű az a Javas munka. Mindig célszerű az álláshirdetésben szereplő technológiákat megnézni, továbbá legalább a Java alapokkal legyél teljesen tisztában, hiszen ha az alapdolgok sem mennek, feleslegesen szívatod majd magad az interjú hátralevő részében, nem fognak felvenni.

-
artiny
őstag
Koszonom a valaszokat

most lefut

De viszont ezt irja amikor elakarom menteni az uj rekordot(elemet az adatbazisban):
Syntax error: Encountered ";"probaltam igy,hogy a kod vegen kihanyom a ..st+"','"+job+"');"; ) utáni ; jelet,erre ezt irta:
ResultSet not open. Operation 'next' not permitted.Melyikel lehet tovabb halladni,ha a st+"','"+job+"');"; a zarojel utan a ; kell oda vagy az nelkul es megkeresni hol blokkolodik a next ?
-
artiny
őstag
-
Ezt kene otvozni az elotted levo felkialtojeles megoldassal es szerintem megvan a nyertes
Boolean valtozo invertalasanal teljesen felesleges a ?: operator.Ha tippelnem kene, ebbol valamikor a klasszikus bortonor problema lesz (100 zart cella, az or eloszor mindegyiet kinyitja, aztan minden masodikat becsuk, aztan minden harmadikat atbillent... egeszen szazig). Mondjuk ertelme nincs sok, biztosan iskolai feladat.
-
TBG
senior tag
Sziasztok
Nagyon alap kérdés következik

Van egy osztályom
AppPanel.java ami egy JPanel-ből származik.public AppPanel(Client client) {
this.client = client;
welcomeForm = new WelcomeForm();
contentForm = new ContentForm(this.client);
profileForm = new ProfileForm(this.client);
}Mindjárt visszatérek a fentire, de előtte:
- az AppPanel ami egy panel három részre van osztva, szemléltetésképp header, content, footer, mindhárom egy másik JPanel.Az AppPanel konstruktorában példányosítok 3 panelt amik a content szerepét töltik majd be. (welcomeForm, contentForm, profileForm).
A kérdés: az egyes panelekben, például a profileForm-ban szükségem lenne az AppPanel objektumára, hogy be tudjam zárni magát a Panelt, és másikat töltsek be a contentbe.
Jelenleg úgy néz ki az alkalmazás, hogy alaból a contentben a WelcomeForm van, majd ha belépek akkor azt lecserélem a contentForm-ra, illetve ha belépek a profilba akkor a profileForm töltődik be. Ha belépek a profilba, akkor ki szeretnék lépni onna, és azt szeretném, ha újra a contentForm lenne a contentben.
Ti ezt hogy csinálnátok meg? üdv
megj: a contentet jelenleg ugy cserélgetem, hogy a headerben vannak gombok (bejelntkezés -> lecseréli a welcomeForm-ot contentForm-ra, profil -> lecseréli a contentForm-ot profilForm-ra, de ha belépek a profilba, akkor jelenleg nincs gomb arra hogy visszalépjek, ezt a bezár gombot magában a panelben szeretném implementálni, nem a headerben.)
Szia!
Van egyszerű, ronda és bonyolultabb, szebb megoldás.
1. Egyszerű, ronda.
Az AppPanel osztályt átadod a *Form-oknak konstruktorban.2. Bonyolultabb, szebb
Csinálsz egy Listener interface-t, amit az AppPanel implementál és ott zárogatod be, ami kell. -
TBG
senior tag
Oké, de annyi, hogy JMF még sajnos nem volt elég, mert
"jmf mp3 player java" queryre még annyi rossz találatot adott, vagy 5-6 példaprojektet hoztam létre mielőtt ez bevált volna, vagyis az, hogy beválik, még nem biztos, de már a projektembe beleinjektáltam, tudok start, stopolni, és localhostról, és szerverről is zenét lejátszani, szv jobb mint a semmi.Az igazi az lenne, ha valami javafx szerű kódot fel tudnék használni a projektben, mert most magamtól szedtem le play, pause, next stb ikonokat, és hát ez így mindennek nevezhető, csak szépnek, vagy profinak nem
Meg pörgetősáv sincs :/Azért köszönöm a tippet, mert végül csak lett a dologból valami

-
Superhun
addikt
-
Jim-Y
veterán
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok, J2SE alatt szeretnék zenét lejátszani, mp3 lenne a legjobb, de igazából a kód egyszerűsége most magas prioritást élvez, tehát még ez sem feltétel.
Egyszer már kérdeztem itt a topikban, akkor annyit írtatok, hogy JMF, el is kezdtem ezen a vonalon keresni, ezt találtam: [link]
Ki is próbáltam egy külön projektben, működött is rendesen, tehát B tervnek jó lesz, de én nem szeretném a jelenlegi projektem átírni JavaFX-be, hanem szeretnék j2se vonalon maradni.
Nem tudjátok, hogy akkor mivel tudnék zenét lejátszani? üdv
lejárt...
vagy nem lehet valahogy ezt a JavaFX-es mediaplayert beágyazni a j2se-s projektembe?
-
TBG
senior tag
-
Superhun
addikt
-
artiny
őstag
-
-
WonderCSabo
félisten
Sziasztok, vagy egy swing komponensem, ami történetesen egy JPanel, erre szertnék úgy elhelyezni két másik panelt, hogy az egyik bal oldalon legyen, a másik pedig a sor végén jobb oldalon. Nekem annyire nem tiszta a JAVA-s layoutkezelés, hogy ezt nem sikerült megcsinálnom
Tud valaki kis infóval szolgálni, esetleg egy link? üdvBorderLayout a Te barátod.
JPanel jPanel = new JPanel(new BorderLayout());
jPanel.add(new JPanel(), BorderLayout.WEST);
jPanel.add(new JPanel(), BorderLayout.EAST);Karma megelőzött.
-
Sziasztok, vagy egy swing komponensem, ami történetesen egy JPanel, erre szertnék úgy elhelyezni két másik panelt, hogy az egyik bal oldalon legyen, a másik pedig a sor végén jobb oldalon. Nekem annyire nem tiszta a JAVA-s layoutkezelés, hogy ezt nem sikerült megcsinálnom
Tud valaki kis infóval szolgálni, esetleg egy link? üdvErrefelé nézz szét a layouttípusokkal kapcsolatban. Amennyit leírtál,az alapján a default BorderLayout is elég. Amikor a szúlőpanelhez hozzáadod a gyerekeket, használd az add második argumentumát: a bal oldalinak BorderLayout.LINE_START, jobb oldalinak LINE_END értékkel.
-
TBG
senior tag
Meglepi nem volt. A kód volt egy kicsit egy laikus műkedvelő munkája...persze az vesse az első követ...mi sem voltunk annak idején jobbak. Bár annyit azért elmondanék a kollégának, hogy egy pár olyan megoldás van benne, ami elkerülhető lett volna, ha legalább 1 Java tutoriált elolvas kicsit figyelmesebben....
-
TBG
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Filmvilág
- Videós, mozgóképes topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Yettel topik
- További aktív témák...
- ASUS RX 9070 XT 16GB GDDR6 PRIME OC - Új, 2 év gari - Eladó!
- Fujitsu LIFEBOOK E459 I3-8130U 8 GB 256 GB NVMe 15,6" FullHD laptop
- HP ProBook 450 G8 I3-1115g4 8 GB 256 GB NVMe 15,6" FullHD IPS laptop
- Lenovo Thinkpad T14 G2 Ryzen 3 5450u/16GB/256 GB SSD/14"FHD gyári gar
- HP Elite x2 G4 I5-8265U/8 GB RAM/256 SSD/3k IPS TOUCH 2in1 laptop és tablet
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Magic Mouse (USB-C) - Fehér
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Silver- 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5369
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Erre a restful webservice-re még csak most találtam rá, de jelenleg úgy érzem ez a tuti, ha későbbiekben újrafelhasználhatóságra lenne szükség

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Boolean valtozo invertalasanal teljesen felesleges a ?: operator.