- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
boost
veterán
válasz
WonderCSabo #6442 üzenetére
Pont tíz évet. Kb akkor lett ismert Mono. Mennyivel egyszerübb lett volna az MSnek, ha opensource lesz a cucc.
-
boost
veterán
Szerintem azt nem úszod meg, hogy egy Javaban írt böngészo"t ne rakj az alkalmazásba. Ez egy Swing komponens, ami chromiumot futtat a háttérben: http://www.teamdev.com/jxbrowser
Onnantól kezdve pedig már csak a megfelelo" URL-t kell összraknod, és beadnod neki:
Static Maps API Version 2 – Entwicklerhandbuch
Direkt a koordináták hogyan jeleníted meg, azt nem tudom, annak a fenti oldalon nézz utána.
-
boost
veterán
"console.log(i++) nem ugyanazt logolja mint
console.log(++i)"Ezt én értem, ezért is nem értettem, hogy miért ++i-t használnak a for ciklusban, de elolvasva a doksit most már látom, hogy az ++i, vagy az i++ csak a statement végrehajtása után hívódik meg, utólag. Azt hittem már korábban meghívódik. (Végiggondolva amit én gondoltam, az nem is logikus. ) Ilyen szempontból tényleg mindegy, hogy a for ciklusban ++i vagy i++ van.
Remélem nem írtam nagy nagy hülyeséget.
-
boost
veterán
válasz
Aethelstone #6261 üzenetére
De miért ++i? Kapásból ki is hagyná az első elemet, ha pl egy listán, tömbön fut végig
-
boost
veterán
Tetszik, én már keveset programozok, most több bigdata projektem volt idén, és mivel úgy néz ki a spark elég komoly játékos lesz e téren (amit egyébként Scalaban programoztak, és abban is kell használni) nekiugrottam.
Nekem tetszik. Eltérően más kurzusoktól, ahol elég meghallgatni a két órás anyagot, és megérted mi a feladat, itt tényleg komolyan utána kell olvasni a könyveknek. A fősulis elektrotechnika tanáromra emlékeztetett, aki sosoe adott ahhoz hasonló feladatot ZHn, mint amihez hasonlót órán leadott, ezért simán 80-90%-os arányban irogattuk a karókat.
Faszi érthető, amit hiányolok azok a quizek. Az Android kurzuson sokat dobott a megértésen. MIre átrágtam magam a Quizen, már megjegyeztem az alaptananyagot. De az R kurzus is ilyen volt.
-
boost
veterán
válasz
sunnysys #6170 üzenetére
További hasznos tutorial oldalak:
https://www.udemy.com/java-tutorial/
-
boost
veterán
válasz
jetarko #6146 üzenetére
Szia,
szerintem szakdogára a primefaces teljesen jó. Ott nem kell azzal foglalkoznod, hogy mi lesz vele 5 év múlva (mivel JSF kompatibilis, ezért max lecseréled egy másik frontendre, ellentétben a GWT-vel, és a vaadinnal), vagy hogy hogy is van a licenszelése (mert szakdoga)Egyszeru" benne programozni, és látványos is, szóval pont az, ami egy szakdogafeladatra kell.
Offtopic: Szakdogánál arra vigyázz, hogy mindig a feladatra koncentrálj, és az azon kívül eso", de szükséges dolgokat a leheto" legegyszerübben oldd meg. Tehát, ha esetedben a Primefaces vagy GWT csak egy eszköz, és nem a szakdoga tárgya , akkor gyorsan válassz ki egyet, és lépj tovább, ne merülj el a részletekben.ùgyis lesz elég problémád a szakdoga tárgyával
-
boost
veterán
válasz
zserrbo #6119 üzenetére
Igen, az a visszatérési típusa. Azért jobb lenne, ha patternek helyett elo"ször simán a Java nyelvvel foglalkoznál.
Erre a patternre egyébként egy jó példa, ha van egy adatbáziskapcsolatod, és a programod összes lekérdezésénél ezt a kapcsolatot szeretnéd használni. Ilyenkor az elso esetben belefut az if-null-ba, és létrehozza a kapcsolatot, majd a többi esetben a már egyszer létrehozott kapcsolatot adja neked oda. Ilyenkor minden ugyanazt az objektumot ( és nem csak ugyanolyat) kapod meg, és nem hoz létre minden lekérdezésnél egy új adatbáziskapcsolatot a fenti példában.
-
boost
veterán
Nekem van Windows és Linuxos java környezetem is, több-több projekthez, és mindegyiknek megvan az elo"nye. Nem tudnék jobbat / rosszabbat mondani. Pl egy Oracle + JDK + eclipse környezetet egyszeru"bb belo"ni Windows alatt, de a Linux terminálkezelése is nagyon jó. Viszont pl a Linuxos eclipse alap kinézetben sokkal több helyet eltakar nagy elemek köztitávolságával, mint a windowsos, ezért kevésbé praktikus. Egyik itt jobb, másik ott.
-
boost
veterán
válasz
lakisoft #6045 üzenetére
Tipikus NullPointerException hiba, ha van egy objektumod, aminek ahogy írták, az értéke null, és annak egy metódusát /attributumát hívod fel, hivatkozol rá.
Szóval ha egy null értéku" változót használsz, az még nem feltétlen NPE. Ha azon belülre nyúlnál, ahogy én írtam, akkor igen.
-
boost
veterán
Ma indult coursera-n ingyenes Scala I kurzus. Hét hetes, opcionálisan az egyetemto"l kiadott névre szóló, hivatalos certifikációval (ez 50USD).
-
boost
veterán
válasz
PumpkinSeed #5999 üzenetére
Szerintem jó, mert ha több osztályod van, és mondjuk a package explorerben ránézel, akkor tudod, hogy melyik fájlba mi van, nem kell egyesével megnyitni o"ket, vagy Type searchel keresgélni. Egyéb nyelveknél vannak erre cégspecifikus névkonverziók, ahol egy darabig eltart, míg megtalálod amit keresek.
-
boost
veterán
válasz
Aethelstone #5960 üzenetére
Pont GWT-re, mikor pletyakszinten belengették, hogy GWT outdaten lesz a közeljövo"ben? Ráadásul nem kapcsolódik egy Java szabványhoz sem, ergo nincs easy-switch alternatíva.
-
boost
veterán
válasz
Aethelstone #5949 üzenetére
Elso" lecke: Getting started with java server faces
hát ez nagyon kezdo"
Szerintem vegyen egy Java Servlet könyvet, és azt olvassa el, és gyakorolja. 2001-es, de pont az az alapja a mostani webes java programozásnak is. Aztán ha tudja, mi az, hogy Servlet, JSP, HTML, akkor utána jöhet a JSF és társai.
-
boost
veterán
Kezdo"Javasnak web tanulásra én még mindig JDBC, JSP és Java Servletet ajánlok. Ha végzett a Java Servlet c könyvvel, akkor jöhetnek a további lépések, mint Hibernate JPA, JSF, kis Spring. Aztán így tovább.
Talán felesleges köröknek tu"nnek, de így nem zúdul annyi értelmetlenség a nyakába, mintha mindjárt ExtJS-el, meg Springgel, esetleg EJBvel kezdene.
-
boost
veterán
válasz
Fekete Mária #5847 üzenetére
Szerintem meg ez nem hírdetési oldal, hanem szakmai topic.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Ja, és az én "rossz" megoldásom az lenne, hogy lebontani ezeket a rétegek beanekre, és akkor lehetne távolról is több rétegen át injektálni a mock-objekumokat.
A szerintem jó megoldás, hogy el kell engedni a többrétegu" unit teszteket, hisz a unit teszt arra van, hogy azt a metódust tesztelje, az abban levo"üzleti logikát, és nem a metódus által meghívott metódusokat, szóval ebben az esetben a commander hívás már egy mock commander lesz. és csak arra koncentrálok, hogy mikor, és hányszor lett meghívva a mock kommander, és ez az eredmény megfelel-e annak, amit vártunk to"le.
-
boost
veterán
Sziasztok, lenne egy kérdésem a Mockito-val kapcsolatosan.
Már nem nagyon foglalkozok Java fejlesztéssel, de most egy BigData projekt kapcsán beleugrottam újra, nagy lelkesedéssel.
Le is érkeztem a gödör aljára.
Szóval egy kis progit írtam, ami különbözo" rendszereket hivogat meg, akár többször is. A különbözo" rendszerek saját zárt api-kkal rendelkeznek.
Az összes rendszerhez írtam egy ValamiCommander osztályt, aminek a feladata a külso" rendszerekkel való kommunikáció, és aminek a unit tesztjénél az eredeti helyett mockobjectekkel dolgozok.
pl: FileSystem fileSystem = mock(FileSystem.class); ezután when, meg verify, stb.Ezeket a CommanderTest teszteknél használtam is nagy örömmel. Külön tetszett, hogy nem kellett setter a mock objekthez, hanem beleinjektálta.
Mivel a commander osztály nem tartalmazott üzleti logikát, csak lényegében továbbadta a hívást a külso" APInak, ezért sok értelme nem volt a unit tesztelésnek, de legalább belerázódtam egy kicsit.
Az üzleti logika egy szinttel feljebb van. Vannak ValamiTask osztályaim, amik mindegyike tartalmaz egy doAction metódust, és az tartalmazza az üzleti logikát, valamint a commander meghívását.
ès most jön a kérdés:
Hogy oldom meg a TaskTest osztály testDoAction metódusában, hogy az ott példányosított Task osztály doAction függvényében meghívott commander osztály mock objektumokat használjon? Tehát két hívásra to"le.
Nekem van pár túl gyenge tippem, de szeretném megkérdezni a közönséget is.
-
-
boost
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #5736 üzenetére
Szia, nem konkrétan Java programozásra válaszolnék, hanem általánosan. A programozás az kicsit túlózva olyan, mint a mu"vészet. Vagy van hozzá érzéked, és akkor megy, vagy nincs, és akkor csak szenvedés lesz. Most már van a neten elég sok ingyen, interaktívan programozást tanító oldal, én ott ugornék neki. Ha beszippant, és tetszik, akkor érdemes foglalkozni a Java-val.
Èn a codeacademy-t ajánlanám neked. Java nincs, de pl javascripttel kezdeni nem rossz, vagy valami más nyelvvel, mint ruby, vagy python. ès ha egy két hét után is megy, és beszippantott, akkor keress valami Java kurzust, hogy beleinvesztálj elég sok lóvét.
-
boost
veterán
válasz
plaschil #5733 üzenetére
Azzal tudod a programodat Debuggolni. Azaz elindítod a programot, és ahova elhelyeztél breakpointot ott megáll, majd onnan lépésről lépésre tudod léptetni. Közben egy másik ablakban látod a változók aktuális értékét. Hibakeresésre kíváló. A zöld nyíl azt jelenti, hogy fusson tovább a program, Pause jel futás közben megállítod ( erre inkább breakpoint), piros a teljes program leállítása. A nyilak pedig egy funkcióba való belépést, kilépést, vagy átlépést jelentik. Ezek az alapok. A többihez nekem is el kéne indítani egy eclipse-t.
-
boost
veterán
En nem kétfo"s csapatokról beszéltem, hanem enterprise környezetro"l. Nem akarok budapesti cégnevet mondani, de 15 éve fejlesztenek egy ERP rendszert, és kb 25 programozó dolgozik rajt 5-6 divizióban.Ha ott még külön mindenkinek designolni kellene, akkro egyrészt sose lenne egységes a rendszer, másrészt az még 10-12 embert jelentene.
-
boost
veterán
Az elméleted remek, csak gyakorlatba nem mu"ködik.
ÈS nem azzal van a gond, hogy nem tudnak csapatban dolgozni, hanem, hogy 1. drága ( két ember kell hozzá), és 2. nem hatékony (egymásra kell várniuk, fejlesztésnél, és tesztelés/hibajavítás esetén is.
A házépíto"s példa: gyakran elo"fordul, hogy nem tudnak festeni a festo"k, mert várni kell a villanyszerelo"re, hogy befejezze a már elkezdett vezetékelést.. csak épp másnál van, mert megcsúszott a melóval. Ezért jó ha a kömüves olyan falat épít, amibe alapból bele van gyártva a vezetékelés.
-
boost
veterán
Mert enterprise környezetben "nem szeretnek" egyszerre a fejlesztok Java-t, html-t, és js-t kódolni. Nem is megoldható, mert nem találsz 10es nagyságrendben olyan fejleszto"t, akik ezekkel a technológiákkal mind tisztában vannak egyszerre magas szinten. Ezért mu"ködik jól a GWT, vagy még a JSF is, ahol erre nincs szükség. Az meg megint nem mu"ködik, hogy egy Change Requestet, ami arról szól, hogy egy mezo"t, kell mondjuk egy "Megrendelés" formhoz hozzáadni 2 részre kelljen bontani, java fejleszto"nek, és HTML/Javascript/CSS fejleszto"nek. Mert akkor vagy párban dolgoztatjuk o"ket, vagy sose lesznek összhangban, és mindenképp ido" és ero"forrás veszteséggel jár.
Ez azért lenne jó, mert fizikailag is szeretném különválasztani a Controller szintet a UI-tól, és pl kipróbálni ezt a Microservices architektúrát.
-
boost
veterán
Tényleg, van olyan framework/megoldás, amivel a JSF UI felület teljesen különválhatna a Controller rétegto"l, és REST api-n át, vagy vlahogy máshogy kommunikálnának? Tehát, hogy teljesen külön appba rakni a megjelenítést, de mégis legyen JSF. Ja, és persze valamennyire automatizált.
-
boost
veterán
Ès akkor mi most a jó/követendo" technológia UI generálásra?
-
boost
veterán
Spring annotációkról hol találok jó összefoglaló doksit? Mire jók, és hogy használjuk o"ket. Van egy 2.5-ös appom, lecseréltem a libraryket 4esre mavenben, és most szeretném az annotációkat is beletenni, hogy valami modern formája legyen a cuccnak.
-
boost
veterán
válasz
Khelben #5664 üzenetére
Anno a Java Szervletek Programozása könyv nagyon jó bevezeto" volt ebbe az egész webes java programozásba. Ma már senki nem használ sima servletet, meg jsp-t ( vagy kevesen), de mégis ad egy alapot, hogy mire jó ez az egész. èn ezzel kezdeném, ez mondjuk 2 nap, esetleg 3, ha lassan haladsz, és utána keresnék újabb technológiákat, keretrendszereket, és modelleket.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Sziasztok, lenne egy Java kérdésem. Kéne írnom egy progit, ami fog egy fájlt, és
- binárisról ascii-ra alakítja,
- fix felosztású fájlból CSV-t alakít,
- elteszi egy HDFS-re.. stb (meghívja a HDFS api-t)Ezeket a feladatokat meg is tudom oldani, (bár legszívesebben Bash-el oldottam volna meg, de nem szabad), Amit kérdezni szeretnék, hogy a programot hogy építsem fel, hogy ilyen taszkok egymásutáni futtatására képes legyen, és ne legyen túl szekvenciális. Tehát, hogy csináljak egy Task intefészt input/output fájl paraméterrel, vagy mi legyen a stuktúra.. Mit javasoltok? Holnap neki kéne ugornom a Class Diagrammnak.
Milyen osztályoka bontanátok a progit?
Köszi -
boost
veterán
válasz
MrSealRD #5641 üzenetére
Arra utólag is át lehet állni, ha már kb kész elkészült az "ERP" rendszeretek első változata. Sőt, igazán csak akkor lesz hasznos a maven. Jenkins, és a többi cucc. Ant is tök jó volt, amig nem volt maven. Ha elég ügyes voltált, sok mindent bele lehetett abba is programozni. Mavel jobban aládteszi a dolgokat.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Emlekszek, mikor 2005ben irtam a szakdogam,kaptam egy kolcson laptopot. valami P3as volt, es nagyon szar, ezert csak ugy tudtam fejleszteni, hogy IBM által kiadott gyorsabb javat hasznaltam, es valami nagyon egyszeru natív editort. (az ido megszepiti a dolgokat
)
-
boost
veterán
válasz
Aethelstone #5596 üzenetére
Persze, meg tanár, vagy internet, vagy mindkettő, hogy amik felmerülnek kérdések, gondolatok, azokra tudd a választ.
-
boost
veterán
válasz
Aethelstone #5593 üzenetére
Én a C++ könyvnek ugortam neki ilyen formában, kb 10 éve. Persze 24 óra nem volt elég, de tényleg jó leckék voltak. Kimentem nagyszüleimhez, no internet, no cimborák, csak ezzel foglalkoztam, meg este a falutévén megnéztem valami VHS kaziból játszott filmet, és egy hét alatt egész sokáig eljutottam.
-
boost
veterán
Szerintem nincs azzal baj, ha tanul C-t, akár több féléven, éven át. Azért nem minden a java, meg a garbage collector. Miben írnák meg a VM-et, ha mindenki már csak java-t tudna használni?
És azért ahhoz az A4-es "C cheat sheet" már nem elég.
-
boost
veterán
válasz
WonderCSabo #5573 üzenetére
Mi ismerjük, csak a cégvezetők, enterprise környezetben nem. Majd ha megjelenik a következő divatos verziókezelő rendszer, akkor vált a cég Git-re.
-
boost
veterán
válasz
WonderCSabo #5549 üzenetére
köszönöm, ki fogom próbálni.
-
boost
veterán
Sziasztok, adott egy maven alapú JSF-es webalkalmazás. A JSF komponens az a Primefaces egy korai verziója. Van arra lehetőség, hogy a maven megkeresse a legújabbat, és átirogassa a verziószámokat?
Vagy hogy tudnám beállítani, hogy mindenből a legújabb legyen, de mégis kompatibilis?
Másik, SVN-t használok a projekthez. Erre egy branchot kéne létrehoznom, ha ki szeretném próbálni az új primefaces keretrendszert, és elmenteni a változtatásokat úgí, hogy a régi, működő verzió is megmaradjon?
Mik itt az ideális lépések?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Fotó állvány eladó
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged