- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
válasz
floatr #10080 üzenetére
Értem én és tök igazad lenne, ha csak hobbiprojektekből állna a világ. Viszont a világ nem csak hobbiprojektekből áll. Egy cég, ahol dolgozik tizen, huszon, mittomény mennyi fejlesztő, 10szer is meggondolja, hogy mondjuk holnaptól Java helyett Kotlinban áll neki egy zöldmezősnek. Határidők, stb.
És ez független attól, hogy a Kotlin mennyivel jobb, mint a Java. (vagy nem)
-
-
disy68
aktív tag
válasz
floatr #10048 üzenetére
"Mert az feltételezem, hogy nem windowsos docker a live.
Akkor inkább már VBox-ban ubuntu/debian és azon docker."Lehet én értem félre, amit írsz, de Windows-ra nincs natív docker. A Docker Toolbox és a Docker for Windows - bár ez próbál natívnak tűnni - is egy virtuális linuxon fut, szóval sok előnye nincs használni egy dedikált linux vm-et, hacsak az embernek nincs szüksége valami linux specifikus eszközre. A local környezet meg soha nem lesz olyan, mint a production, ehhez úgyis illik egy teszt környezet, ami minél jobban közelít a production-höz.
De persze a fejlesztő dolga mit használ.
-
válasz
floatr #10039 üzenetére
De ez csak azért van, mert még kezdők az illetők a szakmában
de tényleg, mosolyogni embereken, mert Windowsos a gépük, meg azt gondolni, hogy egy 5 éves technológia már olyan, mint a lyukkártya? Ez jellemzően a kb. 7-10 év tapasztalattal rendelkező, de azért túl sokat nem látott technológusokra jellemző, akik azt gondolják, hogy a frameworkok fogják megoldani a problémáikat, meg hogy valami drámai fejlődés tud történni 5 év alatt.
A bonyolult projektek nem azért dőlnek be, mert MVC-t használt valaki, vagy mert EE-re épült a projekt Spring helyett
-
Aethelstone
addikt
-
zmb668
újonc
Nem szünik meg sem a java 9, sem a java 10. Fél évente jön új verzió, és egy verziónak a támogatás fél évig tart. Tehát: java 9 kijött szeptemberben, és márciusig van hozzá támogatás. 10 jön márciusban, és annak szeptemberig van támogatása. Ezen felül 3 évent jönnek long term support releasek (az első a 11 lesz, 2018 szeptemberében), amihez hosszabb támogatást ígér az Oracle. 11 esetében ez 2023 szeptember.
Tehát, a LTS vonalon akarsz haladni, akkor most még maradsz java 8-on, és szeptemberben váltasz 11-re. Ha csillógó, színes változat kell, akkor most java 9, és márciusban 10.
Ennek köszönhetően remélhetőleg mindenki jól jár. A hisztis fejlesztő, aki mindig azon nyavajog, hogy nem jön új verzió a javaból, és a vállalat is, aki minden frissítést a megtestesült gonosznak tart, és rajta állna, akkor még mindig minden COBOLban, és Fortranban lenne írva.
Letölteni a javat én a java.oracle.com-ról szoktam. Jobb felül ott van, hogy Top downloads -> Java SE, és az egyből a Java 9-re visz. Java.com gondolom a otthoni felhasználókat célozza meg, és ha jól sejtem, akkor az Oracle itt az LTS változatokat próbálja nyomni.
-
Orionk
senior tag
Szia!
Igen, ezeket én is megtaláltam kereséssel.
De arra vagyok kíváncsi, hogy konkrétan mit és hogyan csinál? Tehát mondjuk egy acceptance tesztet Java -ban hogyan ellenőriz? Vagy terheléses tesztnél mit ír JAvaban, ami leterheli a fejlesztett rendszert?Kezdő Junior vagyok és nem látok túl azon a dolgon, hogy nekem állásinterjúra még a Java-t, Java8-at kell jól tudnom, algoritmikus gondolkodásom jó legyen, meg "néhány" algoritmust, fabejárási módot jó, ha tudok és kész.
De lassan látnom kell majd kicsit túl a dolgokon, hogy kialakítsak valami pályát magamnak, hogy BackEnd, FrontEnd fejlesztő leszek, vagy tesztelő, vagy stb. és ezért kérdezem, hogy a Test Automation Engineer mit és hogyan ír, csinál, fejleszt Java-ban.köszönöm
-
Aethelstone
addikt
Én meg annak örülök tökre, hogy évek óta nem kellett EE-hez nyúlnom(max. bottal) és használhatok helyette sok, remek Spring-es technológiát. Barátom, az EE évekkel le van maradva a Spring mögött és ebben az iparágban az évek kb. az örökkévalósággal egyenértékű
Kurva szubjektív voltam
-
nji
aktív tag
Eddig még csak a c és c++ nyelveket tanultuk valamint az SQL-t, javat még nem. C-ben már megtaláltam ezeket az algoritmus kódokat, de nem tudom még átírni úgy, hogy processingben is működjön.
Youtube linkeket tudnál küldeni? Mert ott is néztem már egy csomó videót, angolul is, de még nem állt össze a kép.
-
Cathfaern
nagyúr
Annyit tennék még hozzá, hogy ha nem csak a papír megszerzése a cél, akkor célszerű is felszedni azt a képességet, hogy konzultáció meg segítség nélkül meg tudjon oldani az ember egy feladatot, ugyanis a valós programozás az esetek 90%-ában pontosan ebből áll. Nincsenek "sablonok" meg "minta példák", hanem az embernek magától + google kell rájönnie, hogy hogyan is kéne megoldani az adott esetet.
-
Lortech
addikt
Kő!
Akkor kvázi json-rpc-szerűséget csinálsz?
Azért pl. cache-elhetőség és az api-d könnyű megismerhetősége, akár dokumentáció nélkül fontos szempont lehet. Főleg, ha nem nálad van a frontend, hanem másik csapatnak, beszállítónak kell kommunikálni resource-onként (vagy nálad inkább végpontonként), hogy mi hogy működik. A HTTP metódusok szemantikája lehet közös pont. -
Aethelstone
addikt
Ezzel meg én nem értek egyet. Az egyetemen azt tanultam, illetve IRL azt tapasztaltam, hogy a legjobb kód a generált kód. És nem azért, mert az a leginkább penge technikailag, hanem azért, mert a minősége kiszámítható, állandó. Ami egy csapatmunka esetén (amiből azért elég sok van) nagyon fontos. És lehetek én a legjobb Java fejlesztő, sosem fogok olyan jó JS kódot írni, mint a sok éve kipróbált, bejáratott GWT compiler....
Persze, ez személyes tapasztalat.
Szerk:
Sokféle projektben vettem részt, amik főleg GWT, mostanság Vaadin alapúak, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy mikor nem volt elég a keretrendszer és natív JS-t kellett kalapálni bele. 1-2 metódus erejéig.
-
Cathfaern
nagyúr
Jah ExtJS-t ismerem. Angular-t meg használtam is behatóbban. Azt reméltem van ezekhez képest valami új hiper-szuper dolog
Igazából saját / családi használatra akarok összedobni egy egyszerűbb webappot és nincs kedvem nagyon designnal szórakozni, de annyira meg igényes vagyok, hogy ne egy plain html oldalt nézegessek. Aztán reméltem hogy van valami cucc, aminél a frontend oldallal nem nagyon kell foglalkoznom, kvázi mint ha .Net WPF-ben csak összedobálom a felületet, aztán egyszerű is, de mégis csak kinéz valahogy. -
-
A nyelv meg a core libek meghatározzák a fejlesztők alapvető hozzáállását.
A lényeg szerintem, hogy 1-2 évente meg kell tanulni egy új nyelvet vagy valami új paradigmat, akkor is, ha nem használod a melóban, hogy tagitsa a latokort. Ha Springes vagy, nézd meg a Playt. Ha Javát látsz melóban, nézd meg a Clojure-t. Ha SQLt tolsz, próbálj ki egy kdb-t vagy valami graphql-es dolgot.
-
Mi azért tettük meg, mert az SVN kenyelmetlenne valt, ennyi. Nem volt egy nagy ugy, megkertem mindenkit, hogy pentek estig csekkoljon be mindent (vagy rakja el sajat maga valahova), szombaton konverzio, hetfon reggel kicsekkoltak az emberek gitbol. Aztan kb. 2 honapba telt, amig az oreg motorosok megertettek, hogy mi a merge meg a rebase kozott a kulonbseg, de megerte (szerintunk).
124e revizio mondjuk nem volt.
De oke, maradjunk abban, hogy preferencia kerdese. (Mint minden, olyan embert is lattam mar, aki szerint a nested for ciklusok tisztabbak, mint egy lambda
)
-
Lortech
addikt
Ok, ha megfordítod, SVN mellett mi szól? Egyet tudok mondani, az egyszerűséget, ami abból fakad, hogy nem dvcs. Talán még a részleges checkout, ha valakinek ez szempont.
A git szerintem a legtöbb dolgot jobban tudja, flexibilisebb, rengeteg parancs van, végtelenségig paraméterezhető, gyors, hatékony, mindenre ráhúzható. Komplex problémákat lehet vele megoldani viszonylag egyszerűen. Egyszerűen git > svn.
A szakma SVN-nel szemben ezt preferálja egy ideje, legalább is az a rélsze, amivel én találkozom. Enterprise nyilván lassabban mozdul. Open source közösség egyre inkább ezt preferálja, github kb. megkerülhetetlen manapság, ha kimaradsz, lemaradsz - az eredeti kérdés szempontjából ezt tartom lényegesnek.
Konkrét előnyét is éreztem mostanság az elosztottságnak, normálisan tudtam dolgozni olyan ügyfélnek, akinek a repójához VPN kell (ez a VPN elég trükkös, és igencsak megnehezíti az életet, ha megy). Házon belül több fejlesztővel (folyamatos) VPN elérés nélkül tudtunk dolgozni, egymásnak reviewzni a saját workflownkban, saját eszköztámogatással az ügyfél dolgaitól teljesen függetlenítve magunkat, minden probléma nélkül, elegáns megoldással.
Egyébként most kéne presaleselnem egy svn > git átállást ügyfélnek, az anyagot lehet, hogy megcsinálom, de simán nem erőltetem (nem támogatom), mivel kis, központosított csapatuk van, erőforráshiánnyal, és mást tartok magasabb prioritásúnak. Szóval azért nem vagyok git hívő, csak használom, és látom, hogy jó.
Arról meg szó sem volt, hogy húzza le magát valaki, mert SVN-t használ, eredeti felvetés az volt, hogy érdemes-e git-et tudni.
Én Gradle mellett nem érveltem, mert nem érzem szükségét, ős Mavenes vagyok amúgy. Még a hello worldöm is multimodule maven projekt. -
Az a baj, hogy alapból két különböző dolog lett összehasonlítva. Szerintem sem rossz az SVN de ha tehetem Gitet használok. Ez nem bűn, hiba stb. egyszerűen jobban kézreáll.
Ez olyan mint melyik a legjobb PHP keretrendszer. Mindenki a Laravelt nyomatja, mert menő, holott sokkal jobb mint néhány konkurens. De ez sem volt jó példa.
-
-
> a GIT egy eszközt ad a kezedbe arra, hogy személyes maszatolást csinálj anélkül, hogy nyoma legyen
Arra ad eszkozt, hogy ha epp maszatolni vagy kenytelen, akkor azt ne masok szeme elott csinald. Ertsd: elkezdesz valamit, es fel nap utan rajossz, hogy total rossz irany. Vagy csak valamivel kiserletezel, bejon egy gyors bugreport, amit fixalni kell -- SVN-hasznalok altalaban ilyenkor azt csinaljak, hogy lemasoljak a kiserletuket egy masik konyvtarba :\
En ugy latom, hogy aki SVN-t hasznal uj projekt eseteben, az elsosorban azert teszi, mert nem erti vagy nem probalta meg a modern VCS-eket (tokmindegy, hogy git, hg, vagy mas). Ez eleg radikalis velemeny, tudom.
(es nem szemelyes, egyaltalan)
-
Lortech
addikt
SVN-nel ugyanúgy lehet olyan munkád, aminek nincs nyoma a központi repóban (egyszerűen nem tolod fel, ha nem akarod), a GIT viszont segít abban, hogy ha ezt akarod, kényelmesen meg tudd oldani, akár központi repóhoz fordulás nélkül, de úgy, hogy commitok (vagy stashben a változások) meglegyenek.
Nálam van, hogy 5+ feature branch között váltogatok napon belül, ha segítek vagy reviewzok kollégáknak. Eközben a saját munkám 1-2..n branchen van, amiket vagy feltoltam a remote-ba vagy nem, nincs jelentőségük, lényeg, hogy az infó megvan, és könnyen tudok váltani köztük. Van egy csomó olyan köztes állapota az elvégzendő munkának, aminek vcs historyban nincs különösebb keresnivalója, mert a végeredmény szempontjából nem hordoz értéket, mégis a köztes állapotnak is meg kell lennie, hogy később vissza tudjak rá váltani, ha folytatom a munkát rajta. Ugyanakkor más számára nem mindig hordoz értéket és így teljesen felesleges a feltöltésével időt vesztenem. A kész feature / javítás / akármi pedig úgy fog visszakerülni a masterbe / egyéb protected branchbe, hogy az csak azokat a commitokat és olyan üzenetekkel tartalmazza, ami a módosítás egésze szempontjából lényeges, és a historyban megőrzendő információ.
Ez nem azt jelenti, hogy nálunk a kollégák 2 hétig a saját kis játszóterükben szórakozhatnak, és ha elüti őket az autó, akkor annyi a munkának. Már csak a CI miatt is sokkal rövidebb életciklusú (vagy folyamatos integráció) branchek szükségesek. Erről git-nél és SVN-nél is le lehet szoktatni őket, ebből a szempontból én nem látok nagy különbséget. Pl. ha látom, hogy kolléga egyik remote branchre sem commitolt egy hete (van róla stat), akkor azért megkérdem, hogy mi a hasfájása. -
> Nálam a GIT rögtön ott bukik meg, hogy localhost-on van (lehet) olyan munkád a céges projekten, aminek nincsen nyoma a céges/központi repóban.
Ez irrelevans, mert a localhoston SVN eseteben is lehet olyan munka, aminek nincs nyoma a ceges repoban. SVN eseteben sem koveted az osszes fajlrendszerbeli valtozast. Szoval egyszeruen felreerted ezt a dolgot.
-
WonderCSabo
félisten
En dolgoztam SVN-nel is, git-tel is, es az utobbira szavazok. Nem teljesen ertem hogy azt mondod "feature branchingre inkább való az SVN", mikozben az SVN-ben egy branchet eleg pain letrehezni (hiszen valojaban masolas tortenik), mikozben git-ben csak egy pointer allitodik at pillanatok alatt.
-
"Akinek egy maven-féle XML szerkesztése gondot jelent, az válasszon más pályát
"
Én ilyet nem mondtam, csak azt, hogy minek irogassak XML-t ha nem muszáj.
"és elég gyerekcipőben jár a támogatása az egyes IDE-kben."
Csak ismételni tudom magam. Idea, megnyitom mint gradle projekt és kész. Semmit nem állítok neki az ég világon.
Gitre, #8924.
-
Lortech
addikt
Gradle Android/studio-nál megkerülhetetlen.
Git akkor komplikáltabb, ha komplikáltabb dolgokra használod. Sokaknál azt veszem észre, hogy git előtt csak egyszerű dolgokra használta a vcs-t, git után ráérez és elkezdi jobban érdekelni a dolog.
Nagyon egyszerű felhúzni új repót, gyors, hatékony, jól skálázódik, jól testreszabható, tök jó támogató eszközök épültek köré, jól üzemeltethető.
Az SVN a jelenlegi workflowt, amit használunk, nehezen tudná jól támogatni, legalábbis az én munkámat dev leadként. Mondhatnám én is, hogy akinek gondot jelent pár nap alatt belerázódni a GIT-be, az válasszon más pályát. Sima alkalmazásfejlesztőknek kb. három mondatban le tudom írni adott projekten az össz teendőjét gittel. Kb. 6 éve az összes projektemen git mellett döntök, SVN-ről váltottam, azóta soha eszembe nem jutott SVN-t használni, ha nem adottság. Ha SVN-t, neadjisten CVS-t, vagy CC-t látok (ügyfélnél), hamar idegrángásom lesz tőle és általában felrakok fölé egy GIT-et.#8908 eredetire: igen, mind a 4-re szükséged van, de ha nem senior pozíció, akkor alap szinten ismerni elég ezeket. Komolyabban úgyis munka közben tudod megtanulni.
-
Chesterfield
őstag
Ez a kód nagyjából működik végül:
BufferedReader br = null;
try {
br = new BufferedReader(new FileReader(fajlNev));
} catch (FileNotFoundException ex) {
System.out.println(ex.getMessage());
}
ObjectMapper mapper = new ObjectMapper();
try {
belsoLista = mapper.readValue(br, new TypeReference<List<Szemely>>(){});
} catch (IOException ex) {
}Még annyi problémám akadt, hogy a JSon egyik mezőneve nem egyezik meg az objektum konstruktorában várt paraméter nevével.
Illetve a konstruktor szintén vár egy LocalDate paramétert is, ami miatt ez a hibaüzenet jön:
Can not construct instance of java.time.LocalDate: no String-argument constructor/factory method to deserialize from String value ('1981-11-23')Ennek a megoldásában még tudnátok segíteni?
-
Chesterfield
őstag
Na a Jackson könyvtárat sikerült beállítanom, köszi.
try {
Szemely szemely = new ObjectMapper().readValue(fajlNev, Szemely.class);
} catch (IOException ex) {
}erre viszont hibaüzenetet kapok:
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: com/fasterxml/jackson/annotation/JsonView
at com.fasterxml.jackson.databind.introspect.JacksonAnnotationIntrospector.<clinit>(JacksonAnnotationIntrospector.java:35)
at com.fasterxml.jackson.databind.ObjectMapper.<clinit>(ObjectMapper.java:283)
at pkg28_2_szemely.SzemelyRepositoryJSONImpl.findAll(SzemelyRepositoryJSONImpl.java:43)
at pkg28_2_szemely.Main.main(Main.java:29)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: com.fasterxml.jackson.annotation.JsonView
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:381)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:424)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:331)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:357)
... 4 moremi lehet a gond?
-
F1rstK1nq
aktív tag
Érdekes amit írsz, bizonyos szinten érhető is, de szerintem ez abszolút szubjektív. (még ha te nem is annak érzed)
SLF4J oldaláról: "We used to recommend that loggers members be declared as instance variables instead of static. After further analysis, we no longer recommend one approach over the other."
Ott van egy jó kis táblázat a pro/kontra érvekre, de ő sem akar kimondott állást foglalni, hogy osztály vagy példány változó legyen a logger.
Régebben erről már olvastam egy kisebb vélemény ütközést stackoverflow-n is.
Akkor engem meggyőzött a példányváltozós logger használat és úgy kötöttem ki végül itt, hogy kényelmes nekem a logger példány inject-álás prototype-ként. -
Nem magamnak. Csak kíváncsi vagyok létezik-e olyan rajz, ami kiindul a Java.System-ből, és kibontja végig mi minden tartozik hozzá.
+ Mi dönti el, hogy ezt most kell tudnom, vagy majd kiguglizom? Pl. akik ebből élnek, azok mesteri szinten használják a keresőt, vagy specializálódnak mint az orvosok? -
-
Sajna semmi látványosat nem csinál, így fogalmam nincs mire kellene rákeresni, de a fotód nagy segítség, hogy miket nézzek meg.
Köszi a magyarázatot!
Jól tippelek, hogy az ilyen alap dolgok megértése(mi is az a strem, meg az származtatás) után már csak a különféle osztályokkal kell megismerkednem, hogy melyik mire való, milyen parancsokat tartalmaz? Minél többet ismersz fejből annál jobb programozó vagy?
-
Az első fotóban is bind szerint volt rendezve, de ott nekem csak egy SHIFT+ALT+X-et mutatott:
Igen a CTRL+SHIFT+O-ra gondoltam, hogy nekem a másik program ALT+ENTER megoldása szimpatikusabb.
Ugyanakkor a magyar youtube oktató videók Eclipse-t használnak, annak a trükkjeit ismertetik.
Mondjuk az is igaz, hogy eddig csak a Netacademia-s videót néztem meg, és már ott sem volt minden világos. pl.
InputSreamrReader isr = new InputStremReader(System.in);
BufferedReader br = new BufferedReader(isr);Miért nem közvetlen az isr-ből olvassa ki (gondolom mert nem lehet), miért kell egy "stream-be" tenni a System.in-t, és miért onnan olvassa ki.
-
proci985
MODERÁTOR
-
Aha, ha a processzed egy izolalt kornyezetben fut, amihez te nem fersz hozza, egyebkent clustered, es egyebkent az adott parametert tobb kulonbozo alkalmazas is hasznalja?
En ugy kepzeltem, hogy
- Consul, szepen disztributalva, valami paratlan peldanyban, hogy partition tolerant legyen
- config yaml fajlokban
- Ansible beletolja a Consulba a configot, amikor epp kell
- appok kapnak callbacket, hogy az altalaluk hasznalt kulcsok erteke megvaltozott, es ha akarjak, elkezdhetik hasznalni az uj erteketHetvegen 3-4 ora alatt megcsinaltam a proof of conceptet, primko java apit..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest