-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamy
őstag
Ha valaki gányolni akar, akkor sokféle megoldás van, akár hálózatról is működtetheted, csak akkor lőttek a hordozhatóságnak. Eszkábálhatsz rá mindenféle külső akkupakkot is, de hajthatod napelemről (csak süssön a Nap
), vagy egyéb áramfejlesztőről, szünetmentesről, végtelen lehetőség van. A magam részéről egy hordozható készülékből ha van választék (multiméterből szerencsére van) alapból olyant veszek, amit nem kell még használat előtt átalakítanom, hogy megfeleljen az elvárásaimnak, de mindenki úgy szívatja magát, ahogy akarja.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nyilván manapság adott sok minden, ha szép megoldásokat akar valaki, én sem azért írtam, mintha nem tudnám.
De voltak ilyen 240 mAh kapacitású celláim 402035 méretben (mindössze 4 x 20 x 35 mm). Kettő együtt kevesebb helyet foglal, mint a 9 V-os elem és szinte egy évig nem kell újratölteni.
Innen kezdve elhanyagoltam a töltés igényesebb kivitelezését, mivel 9 V-os műszerből is kettő szolgál és még 3 V-os is pár. Így nem olyan vészes, ha egy kiesik a harcból.
-
Tamy
őstag
Jajjj, mondom majdnem minden
Pont ezt írtam korábban, hogy a 9 V-os elem, de a C, D pláne kezd kiszorulni, utóbbi kettőt pláne nem sok helyen kapni, és ott sincs akkora választék. (Most biztos megint jön valaki, aki bedobja, hogy itt és itt kapni. Tudom, de egyre ritkább.) Régen a vezeték nélküli mikrofonok is jórészt 9 V-os elemmel mentek, ma meg már nagyrészt AA-val. Hálózati órák tartalék áramellátására (áramszünet esetére) is egyre inkább ceruzaelemet használnak, távirányítók szintén. Gombelemnél hasonló a helyzet, amibe elfér, abba 2032-est raknak, esetleg még a 2016. Van még persze sokféle, de szerintem ez a kettő a legelterjedtebb. AA/AAA-t tényleg mindenhol kapni, és mindenki csinál belőle saját márkás alkálit (Lidl, Aldi, Spar, Jysk, Auchan, Tesco...), a többi elemről ez nem mondható el, örülsz, ha kapsz egy féle Vartát, vagy Energizert.
-
Tamy
őstag
Persze, elektronikai áruházban lehet kapni, nem azt írtam, hogy egyáltalán nincs, csak, hogy kezd kifutni. AA vagy AAA elemet bármelyik utcasarkon kapsz, de 9 V-ost csak a nagyobb áruházakban, és árban is jóval drágább, kisebb a választék. Szerintem ez mindenképp hátrány. Akkut régen próbáltam még az NiMh korszakban, de az végképp keveset bírt. Eleve a nagyobb önkisülés miatt se biztos, hogy megéri, és ahhoz megint külön töltő kell, hacsak nincs valakinek univerzális. Li-Ion vonalon se hiszem, hogy jobb a helyzet, teljesen feltöltve jóval alacsonyabb a feszültsége, mint az elemé. Ha ritkán van használva jó lehet, azért jegyeztem meg, hogy használatfüggő, mindenesetre nálam már kizáró ok.
-
-
-
Dehogy.
Ezekbe, meg még sok másba van egy belső 5 és 3,3V táp.
Vagyis 8-16V között mindegy mivel tápolod. A 16V is csak azért mert a bemeneti elkók 16 voltosak, a félvezetőknek meg se kottyan.
A névlegesen 12 voltos mini pc-m 8-16V között, a névlegesen 19V monitorom 11-24V között már tesztelve volt. Nem sokáig. Évekig
Kutya baja. A kapcsolóüzem brutál sokat képes kiszabályozni.
Ami 5 voltot tápot kér, azt tényleg nem lehet mással mert ezekbe a bejövő közvetlenül megy sok részegységre. -
[CS]Blade2
addikt
Már megrendeltem a 10-et pingpongéktól. 1-et beépítek, a maradék 9-et meg ja, őrizgetem, amíg két ilyen vezérli a kazánt, hátha megint behány vagy a másikban hány be.
Ha lenne ilyen bolt Tatabányán, akkor is bekerül ennyibe 1db, mert oda-vissza 20km-t utaztam volna.
Nem tudom, hogy volt-e itt próbálkozás egy bolt részéről, és nem volt elég forgalma, vagy valahogy nem is próbálkoztak..., de ja, itt kicsit szívás.Van már pár ilyen tasakos kínai rendelésem, 10-20-50 meg 100db olyanból amiből 1-1db kellett volna. Ellenállás, LED-ek, patent kocsihoz, stb.
-
-
tomazin
veterán
Ezt hogyan kellene kiszamolnom/kitesztelnem?
Van a porszivohoz egy ellenallas amit lehet csusztatgatni, ezzel ki tudom tapasztalni, h mekkora ellenallast kellene beszereznem, h normalis legyen a hangero.
Ezen kivul nezzem meg meg hogy mekkora teljesitmenyu a hangszoro?
Vagy hulyesegeket gondolok? -
HDMI-s tévére kötve tökéletes, semmi zaj se koppanás.
Érthetően 2025-ben az analóg scart az csak egy nyűg, nem foglalkoznak már vele.
Ezen kívül semmi bajom vele, tényleg tökéletesen teszi a dolgát, okos is eléggé és normális a menürendszere mag az osd is.
10ropiért így is ingyé vót.
Szerintem a 20ezres is ugyanígy hanyagolva van az analóg audió kimeneteken. -
-
-
Gondolom az amit nagyban, professzionális megoldásoknál már sok helyen használnak ahol hálózatfüggetlen vagy nagyteljesítményű UPS rendszerek mennek.
4-600 voltos akkumulátorbank, és erről közvetlenül dolgozó H hidas 1 vagy 3 fázisú DC-to-50Hz-AC megpoldások.
Ipari léptékben ezek előnye szinte elmondhatatlan, egy 10-100kW "inverter" ilyen módon megvalósítva a faéknél is egyszerűbb.
H híd+ SPWM vezérlés.Mezei rendszereknél ha meglenne a 350-400V DC, minden további nélkül közvetlenül mehetnének róla azok az eszközök amik nem hagyományos transzformátoros vagy szinkron-aszinkron motoros berendezések, ezek igénylik csak az 50hz-et.
Mezei smps tápok, aktív pfc-sek, minden, pc tv hűtőgépek stb.
Míg egy hagyományos HF inverter kezdődik egy megfelelő teljesítményű 12, 24, 48, 96V DC-DC konverterrel ami megcsinálja a 400V DC-t és ezt H hidazzák,
vagy kell egy megfelelő teljesítményű 50Hz transzformátor és ennek a primerét kapcsolgatják, LF iinverter.
Gondolom azonnal lejön hogy az utóbbi 2 módszer a 10-100kW tartományban 100x bonyolultabb és kb. ugyanennyiszer drágább és nagyobb, nehezebb, sérülékenyebb.Ha valaki napelemezik, az minimum 4 konverzió.
Pv panelek 200--500V DC
Ezt átalakítjuk akkura, 24, 48V DC.
Majd ezt átalakítjuk 230V AC-re.
És a berendezések nagy része ezt átalakítja 350-400V DC-re.
Arra ahonnan elindultunk a legelején. -
-
ekkold
Topikgazda
Ha probléma, vagy túl drága venni egy méter megfelelő rézvezetéket egy villamossági boltban, kemény 100Ft körüli összegért akkor nem biztos, hogy ez a neked való hobbi.
Ha megnéznéd mennyibe kerül egy rendes JBC vagy Weller pákahegy (vagy egy forrasztóállomás méginkább), akkor lehet, hogy meglepődnél, hogy mennyire olcsó a pillanatpáka...Ingyen manapság semmi sincsen, még az sem, amit ingyen hirdetnek. Akkor is fizetsz érte az időddel, vagy pl. reklámnézéssel, esetleg utazással, vagy drága kiegészítőkkel...
-
Dr. Szilikát
őstag
"Ha nem lehetne kapni, javaslom a pákacserét olyanra, amihez van hegy is."
Egy darab rézdrót esetében ez nehezen értelmezhető, mindig lehetett kapni. Nem fontos az elkészítéshez még csőrös fogó sem, egy oldalcsípővel is behajtható.
Elektronikai vagy más műszaki üzletekben hozzá lehetett jutni általában zacskózott kisipari változatához, 20-30 éve is, de én ritkán vettem belőle. Szinte megalázónak is tűnt, hogy nem tudnék meghajtani egy darab drótot.
-
Barret001
addikt
Valamilyen szinten működik. 3,3V váltót produkál,amit a 9v-os trafó szekunderére kötöttem,és a primer tekercsen lett feltranszformálva 100+V Ami marhára kevés... Bár nem sokat foglalkoztam vele,próbálgatom még. Valamit növelni kellene! Talán a kitöltési tényezőt? Mert a frekvencia 50 körül lenne ideális. Ez valamikor egy kb 20W-os hagyományos fénycső megtáplálására lett tervezve.
-
Anno mikor piacoztam és gyerekjátékot árultam, ezeket ugye egész nap járatni kelett a standon hogy lássák,
100+ darab NiMh cellám volt használatba.
Először én is építettem peak-hold rendszerű nimh töltőt, de ezzel csak 8 cellát tudtam tölteni, 1 hét alatt se töltöttem volna fel a cellákat.
Összedobtam 10 darab faék töltőt, amikbe párhuzamosan 10 cella ment bele.
Faék módszerrel lemerítettem a cellákat 0,8 voltra, 1 darab teljesítmény dióda hűtőbordán, meg egy 0,1ohm 20W ellenállás, csak hogy ne legyen a kisütőáram az egekbe. snitt.
Mikor lehaltak 0,8 voltra, ment a szokásos 0,1C 14 órán át.
A cellák ezzel a gyilkos módszerrel évi kb. 100ciklussal 5-7 évig hibátlanul teljesítettek.
Nem kell őket annyira babusgatni. -
dave0825
őstag
-
dave0825
őstag
És melyik az, amelyik 20 évig bírja? Mert konkrét típust nem írt senki, csak hogy sz@r a kínai. Egy márkát írt aujjobba, de mások semmi konkrétat, hogy merre induljak el, hiába találok itthon 3x-os áron, egyiknél sincs ott, hogy na ez megbízható.
Ezek közül valamelyik?
Táp 1 - ipari ez is, ezt a márka volt említve, de minőségre mennyire lehet kínai?
Táp 2 - direkt LED-hez való
Táp 3 - ezt már sokallomKérdezzek a "LED világítás a lakásban" topikban?
-
dave0825
őstag
Itthon ugyanezt kapni 2x-es áron, annál többet meg nem szánnék egy lámpára, legalábbis csak a tápjára. Mi számít jónak?
ViZion: Anrodiszléc oldalán is találtam ugyanezt a kínait. Vagy van V-Tac, ami szintén gagyi, gondolom a nevüket rárakták, aztán kész (raktunk melóban már pár V-Tac cuccot, nem nagy minőség). Ezt is LED szalaghoz írják, de szintén V-Tac. Mi a rendes?
-
dave0825
őstag
Nem értem, fél óra alatt hogy lesz ilyen forró, most tűnt fel. 5A helyett 3-mal is már ilyen, lehet ennyire gagyi kínai.
Gondoltam rá, hogy kicserélem a LED szalagot 5050-esre, az gyengébb, de kevesebbet áramot is vesz fel, azt bírná a táp. Vagy milyen tápra gondoltál, ami azért nem itthoni sokezer forint?
-
Barret001
addikt
Sokan használnak még tárcsás mosógépet,abba még számítógép sincs. Sok fajta/korú eszköz van még használatban. Én is rühellem a "korszerű" műanyag javíthatatlan szutykokat. A gáztűzhelyünk talán öregebb mint én,és hibátlan. Még a zománc sincs leverve róla. Miért cserélném le egy műanyagra? Benne van még 50 év biztos. [Ilyen],csak újszerű
-
Dr. Szilikát
őstag
Még jó, onnan néztem le. De csak emiatt nem dobok ki egy kiváló megkímélt gáztűzhelyet, ami ráadásul egy keskeny helyre illeszkedő, 2 égős kivitel. Ennek ellenére sütője is van, csak nem olyan mélységű, mint a nagyobbaknál.
Másik szempont, a lakás felújítása idején az üzletekben még nem is volt kapható gyújtós készülék, valamivel később jelentek meg, akkor már olyat vettem volna. De így a fáziskésés miatt inkább így oldottam meg.
-
Bizonyára igazad van, én azért kicsit megvétóznám az igazadat
Egy családnak szüksége van naponta X liter melegvízre aminek az ára Y forint.
Ezzel fizikai okok miatt nem sokat tudsz variálni, ha a bojler nappali A1 tarifán van akkor talán a használati szokások megtanulásával 10% körül lehet spórolni, ez sem a szorosan vett energiaszükséglet hanem a bojler hőveszteségét lehet kicsit csökkenteni.
A másik verzió amikor vezérelt B van, ebben az esetben meg mi a értelme van az okosbojlrnek? Semmi hisz a szolgáltató által biztosított időben történik a felfűtés. Ami ráadásul időben egyáltalán nem stabil csak a napi 8 óra van megadva, ennek elosztását a szolgáltató ntézi.
A2, Geo vagy H tarifa meg nem nagyon jellemző átlagos háztartásokban bojlerre, utóbbi kettő nem is igényelhető csak hőszívattyús berendezésekre.
Summázva.
butabojler:
faék egyszerű, a hőfokszabályzája 8-12 évet kibír, cseréje házilag is megoldható, ára 2000-5000Ft körül van.
Okosojler:
ha bármi megdöglik benne, átlagember hozzá se szagol, a hibalehetőségek száma, mértéke 10-20x több mint a butabojlernél.
Szenzor, vezérlés, kimeneti triak, smps tápegység, pic lerohad érintőgomb beázik stb. stb.
Mennyiért fogják javítani? Csak a kiszállási díjból kijön egy butabojler hőfokszbályzó.
A többit azért nem írom mert a fűtőszál, a vész hőkioldó, a magnézium anód ugyanúgy megvan mindkettőbe és ezek meghibásodási esélye pontosan ugyanannyi mindkettőbe.
Melyik a pratikusabb?
Minek wifi egy bojlerbe..? Ezt tényleg komolyan kérdem, a buszon ülve vagy a piros lámpánál várakozva ki fogja az otthoni bojlerét macerálni? Vagy a nagyszobából állítgatni otthon?
Lekérdezi a pillanatnyi víz hőfokot, vagy mit lehet csinálni ezzel a funkcióval?
Komolyan kérdezem, lehet maradi vagyok.
Észérveket meghallgatok, és ha jogos el is fogadom és változtatok a véleményemen. -
-
-
-
-
aujjobba
addikt
IKEA, szabvanyos 45w PD tolto, 4ezer forint.
https://www.ikea.com/hu/hu/p/sjoess-usb-toelto-2-bemenettel-45-w-gyorstoeltes-80580038/Ne vicceljunk mar az alis fake szarokkal, ezer forint sporolas miatt benne van hogy felgyujtod a hazat vele.
szerk.: bocs nem neked szolt a valasz, veletlen nyomtam ra.
-
aujjobba
addikt
Nem ugyanarrol beszelunk.
“tartsuk meg mert jo lehet még valamire” nem ugyanaz, mint megtartani es valoban felhasznalni valamire, adott esetben uj funkciot adva neki.
Ha egy egyebkent valami masra felhasznalhato dolgot kidobunk, akkor is elobb-utobb elborit a szemet minket.Mint amikor a covid alatti chiphianyban hirtelen fontosabb lett az elektronikus hulladek ujrahasznositas.
[link]Barret001: egyebkent ez a mostani, importaljunk minden szirszart a vilag masik vegerol dolog is eleg visszas szamomra. Ertem hogy olcsobb pl modulokat Kinabol hozatni ingyenpostaval, de a kornyezetkarositas koltsegei senki nem gondol.
-
aujjobba
addikt
Nem tudom, innen indult az egesz szál.
"Porszivobol kibontott motorral mit erdemes kezdeni?"Valszeg nezem ahogy forog es tapsolok meg vihogok rajta idonkent.
Esetleg szetkapom es a tekercselo huzalt lebontom rola, az eleg draga dolog.
Legutobb is kellett par meter, toroidokkal kiserletezgetni. -
demars
addikt
Köszi mindenkinek!
5,5 A külső, ezt tudtam mérni. Pontosan ugyan ilyen . Mérleghez kell, egy másik oldalt bedobott a Google, ott írta, hogy 5,5/2,1 csatlakozó.
Rendelek egyet (kivéve, ha van valakinek felesleges, eladó darab, akkor feleslegesen nem terhelem a környezetet). -
baly81
aktív tag
& rednifegnar
Szinte mindegyik töltő, még a komolyabbak is merítenek. Egy normálisabb készülék, amihez használatit is mernek mellékelni, abban legtöbbször fel szokott lenni tüntetve mennyit merít az akkukon. Rengeteg típus (20-30 legalább) fordult meg nálam (Voltcraft, Opus, Liitokala, Xstar, Nitecore, Maha, Energizer, Varta, stb.). Méréseim alapján 40-60mA az átlag, de volt olyan is, ami 100mA+ -t szívott. Én nem ajánlom, hogy benne hagyd a cellákat a kikapcsolt töltőben! Vagy ha igen, akkor meg ne húzd ki. Már régóta két SkyRC MC3000 készüléket használok, ezek beváltak. Barbárfivéreknek hívom őket...
-
Barret001
addikt
-
Barret001
addikt
1 perc alatt méter magasra emeli az autót
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- iPad topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Gitáros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- iPhone topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Windows 11
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest