Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
Tankblock
aktív tag
Szia,
pont a hibát keresem, köszönöm a segítséget előre is!
A hibajelenség amit találtam eddig:
- halott Zener Dióda,
- találtam benne törött forrasztást,Elkó volt az első amit néztem, csak multiméterrel tudtam ellenőrizni, esr mérőm nincs.
még mindig csak 2,45V van a vonalon, ha jól sejtem ott 5V kellene lennie az elko-n....jövő héten tovább mérek.
-
-
baly81
aktív tag
& Dr. Szilikát
Köszi mindkettőtöknek!
Az asszonypajti tisztán tartja. Azt mondanám, hogy olyan mint az új. Némi, de tényleg minimális kormosodás látszik rajta, de leginkább fém színű. A gázelosztó rózsa is könnyen eltávolítható, így biztos, hogy azon sincs kosz.
másrészt túl kicsi se legyen a távolság, mert úgy nem húz akkora ívet
Ezek szerint lehet ezen hajtani valamelyest? (Kombifogóval?)
Mondjuk egy 250-es vízpapírral meg is lehet húzni "fémtisztára"? -
-
-
-
-
Biztos, mert ismerős erre kért
És semmi olyan nincs benne, ami megoldhatatlan lenne, szóval miért ne csináljam meg? Itt a kérdés csak az, hogy hogyan lehet korrekten megoldani.@tordaitibi : Ha tudsz egy 6-7 centit, aminek az egyik végén van saru, azt megköszönöm
Az 1,5-ösből... De inkább postával, amit kifizetek
-
Ez igaz de minek?
A szilíciumkristály abba a nagy műannag tokba, annyira szar az Rth meg a cw érték, hacsak nem folyékony nitrogénbe mártod
100x többet hűl a lábain keresztül, rövid lábbal beforrasztva.
A fémházas bc107 meg a 2N... szériát igen, ott volt értelme a hűtőzászlónak meg a hűtőcsillagnak.
És milyen pöpecül is néztek ki
-
TO92-t bajosan hűtesz

Biker,
Az a szivattyú indulásnál többszörösét veszi fel a 0,45 ampernek, saját felelősségre rákötöd és teszt.
Ha elfér egy TO220 tokozás, akár nagyon rövid lábakkal is akkor cseréled egy BT136-600D triakra.Ez egy 4A szenzitíve-gate triak, 5/10mA elég neki. Az eredeti az 7mA, be fog gyújtani.Vagy ha nem így akkor a kimeneti triakot "megfejeled" egy külső bármilyen triakkal, ennek nem kell érzékenynek lennie.
Valahogy így, a MOC opto jobboldali kimenetét nézd abba is triak van.
Vagy a triakkal meghajtasz egy 230V behúzójó kis relét. -
Dr. Szilikát
őstag
Az a kis triac ránézésre is kevésnek tűnik, célszerű lenne cserélni egy nagyobbra. Alátámaszt a gépi válasz is, szerintem elég jól mondja:
https://iask.ai/q/triac-230V-450mA-indukci-s-motor-TO-92-1A-a8ef9so
-
jerry311
nagyúr
A PP9 egy ilyen öklömnyi cucc, nem a normál 9 V-os.
Hely pedig van bőven, egy kb. 25x15x10 cm-es dobozról beszélünk, amiben jelenleg van egy LED, meg egy PP9-es csatlakozó.leweegee
Alapvetően egy ilyesmi megoldáson gondolkodom, csak kevésbé készre szerelten.
Valami áramforrás töltéshez (USB, QI, PoE), egy BMS, 2x 18650. -
Szirtimorc
senior tag
Van mindenem. (akár még szkóp - meg kéne tanulni kezelni - meg frekimérő is)
Igazából a kiindulási problémám az volt, hogy pár ilyen akkum, és mindre más javasolt töltőfeszültség van írva. Úgy szeretném feltölteni őket, hogy a lehető legtöbb áram menjen bele, de az élettartamát ne rövidítsem. Ehhez kéne valami automata, tág feszültséghatárok között mozgó agm-hez való töltő. -
Szirtimorc
senior tag
Van Lidlis kis töltőm, eddig azzal töltöttem, téli (hópehely) üzemmódban, de félek az túl nagy árammal tölt. Van egy Forex 1214TFT töltőm is, de ott se lehet kis ampert beállítani.
Ezen kívül kaptam pár készenléti (vészvilágítás) lámpa elektronikát, 12V ólom akkuhoz, de hogy az miként tölt, fogalmam sincs. [link]
Ansmann töltőm volt, 3 ilyen kis akksit tönkretett, repült.
Ciklikusan használom, horgászatkor világításra. A lassú töltés nem gond, de reggelre azért legyen kész
. 1-1,2A elég.
Annyira nem barkácsolnék vele, ezer a dolog. -
Azzal csak 1 baj van, ha nem direkt akkutöltő modul, azaz nem tud beállítható CC-t akkor ütemesen ki-be fog kapcsolgatni a túláramtól és ezt tudja csinálni napokig is. Hacsak nem az okosabb fajta ami 2-3x próbál indulni utána addig letilt míg ki nem húzzák a konnektorból.
Mivel a topik neve hobby elektronika, ezért adtam tippet építeni is.
-
Jól látod sajnos.
Írtam mailt a Siemens magyarországi szervizének és megerősítették hogy csak náluk lehet resetelni.
Ha igazolom a vételt számlával saját névre.
Ezekután már se mertem kérdezni mindezt mennyiért mert szerintem horror lenne az összeg.
10ezerért vettem a hőmennyiségmérőt használtan, igaz az új ára 65-70000. -
-
-
JulianSinulf
őstag
Szerintem nem mindegy, hogy milyen hosszabbítóról is van szó.
A korábban beszúrt képen a piros kapcsoló esélyesen a fázist és a nullát is szakítja, míg mellette a vékony narancssárga csak egyet tud szakítani.
Vagyis az olyan hosszabbítókban, melyeknek csak egy nagy kapcsolójuk van, dupla lesz, míg azokban, melyek aljzatonként képesek kapcsolni, csak egyet tud szakítani. És a legtöbb ilyen olcsó hosszabbítóban ilyen van. Elvétve akad, amiben lehet aljzatonkénti dupla, de az ritka.
Van olyan hosszabbítóm, aminél kiesett a kapcsoló. Az is dupla volt. Beforrasztottam 1-1 rézdarabot, majd műanyagpisztollyal kitöltöttem a lyukat, ezzel is szigetelve a vezetőt. Teljesen jól működik, csak most nincs kapcsoló rajta.Nálam pont nemrég jelentkezett a Rigol oszcilloszkópnál ez a fényjelenség. Először csak olyan fél fényerőn pislákolt. Megfordítottam a dugót, akkor meg teljes fényerőre váltott. Úgyhogy amikor nem használom, inkább kihúzom. Mondjuk ennél talán pont nem számít annyira, mert rendes fizikális kapcsolója van.
Viszont van egy lidl-ös LED csíkom. Szereléshez nagyon jó, mert jó fényereje van. Ha ezt bedugva hagyom, akkor időnként felvillannak a LED-ek. Nagyon idegesítő, ha az ember a szobában van, de nem használja. És amúgy is kérdéses, hogy mennyire tesz ez jót neki. Inkább kihúzom.
Van egy ugyanilyen LED csík a konyhában. Először én csináltam neki egy dobozt, egy kapcsolóval. Majd lecseréltem egy SONOFF konnektorra, de azt is szétszedtem és egyedi dobozt kapott. Se így, se úgy nem hozza azt a jelenséget, amit a másik. Pedig itt is csak 1 van szakítva. -
Ribi
nagyúr
C3-ra 0.7ohmot mutat az gondolom nem egészséges

C6 elvilel 47n, de 56n-t mér, gondolom az még okés. Bár ha már ott vagyok érdemes azt is cserélni.
Van ezekre valami fontos paraméter, vagy bármi megfelelő kapacitás+fesz értékű megfelelő? Kerámia vs fólia? Pontosan annyi legyen a kapacitás, vagy 3n3 helyett ha kicsit nagyobb az mit okoz?
C6 elég fura jelőlésű: 2G, 47nJ5, de nincs fesz ráírva. -
And
veterán
"a DCF-es adótorony nonstop nyomja a pontosidő jelét"
Így van, egy perces időkerettel és 1 bit/sec adatsebességgel folyamatos az adás, így ha van jó vételi szint, legrosszabb esetben két perc alatt sikeres lehet a szinkronizálás. Az adatkeret a hibás vétel ellen tartalmaz némi védelmet, három helyen is van az adatkeretben 1-1 paritásbit. Nálam szintén AA-elemről megy a többségük, de a vétellel láthatóan mindegyik spórol, a 20+ éves példányt beleértve. Van napelemes, belső gombakkuval ellátott, az is csak hajnalban próbálkozik a vétellel. Olyankor sokkal nagyobb az áramfelvétel, mint normál működés közben. De sosem láttam még egy napon belül, hogy sikeres vételt jelezve akár egyetlen másodpercet is szétcsúsztak volna. De tuti lehet olyan ócska konstrukciót készíteni, hogy ez megtörténjen
. -
-
Igen, csak nem sikerul jol kifejeznem magam. Szoval ahol a kepernyon sotetbarnanak/sotetpirosnak kellene legyen, ott random piros subpixelek tul vannak vezerelve - de siman lehet hogy egyebkent is ez van, csak a vilagos kep elnyomja a tulvezerlest (ott van, csak nem latszik)...
-
lanszelot
addikt
Nem tudom ellenőrizni,hisz pont az a gond hogy a laptopé nincs nálam . Azért használnám a másikat.
Nem hiszem hogy laptop töltőben polaritást váltanának, szabvány ellenére
A dugó szabvány, a bekötése is az.
Én még nem láttam gyárilag fordított polaritású töltőt.
(Nem azt állítom hogy nem létezhet, csak , hogy én nem láttam) -
Kérdeztem még a leállás előtt, hogy mi baja lehet egy ventimotornak, a legjobb válasz az volt, hogy dobjam ki
Azóta se nyúltam hozzá, volt sürgősebb.
Meg volt ilyen, hogy kuka mellől oszlopventi. Egyik anyámnál van, annak semmi baja nem volt (még tiszta is volt), másik rokonhoz került, annak a talpát kellett összekókányolni, mert eltörték.Viszont kérdések :
- Van egy monitorom, amin néha szétesik a kép. Ez az IC melegszik benne a scaleren mint atom. Hűtéssel sem jobb. Vajon ha cserélem, megjavul?
- Van egy RA6386S itt, aminek az egyik fele jó, a másik szaggatva és torzan szól. Milyen jellemző hibái szoktak lenni? A végtranyókat valamikor már cserélték, rondább, mintha én csináltam volna

-
Dr. Szilikát
őstag
Ezt én is feltüntettem a válaszomban, de igazság szerint van benne észszerűség is. Például a fényképezőgépben is DC-konverterek alakítják tovább a feszültséget, ami nem feltétlenül olyan határértékre van tervezve, hogy ennyit ne bírjon ki.
Első ötletem egy 3 V-os egér volt, ahol megadtam a módját, mértem az áramfelvételt, miközben lassan emeltem a feszültséget, tápegységről.
Miután láttam, hogy az áramnövekedés jelentéktelen, már nyugodtabban raktam be a 4,2 V-os cellát is. Vagy pár hasonló eset, amikor ezt az utat választottam és rá kellett jönni, hogy nem is olyan vészes.
Aneng AN8002 multiméter 3 V --> 4,2 V semmi baja. Túlmerítés ellen véldett cellával.
-
Igen ez igaz.
Nekem a mezei elemes vezetéknélküli csengőm van kb. 6 éve.
Az adó egy 2032-vel 2, a vevő 2AA elemmel 1,5 évet megy.
MCU nem tudom van-e benne, nem szedtem még szét.kollégánál gondolom nem 20-30 órás áramszüneteket kéne áthidalni.
UPS egy csengő miatt kimeríti nem az ágyúval verébre hanem az atombombával muslicára fogalmát. -
-
-
-
-
Tamy
őstag
Ha valaki gányolni akar, akkor sokféle megoldás van, akár hálózatról is működtetheted, csak akkor lőttek a hordozhatóságnak. Eszkábálhatsz rá mindenféle külső akkupakkot is, de hajthatod napelemről (csak süssön a Nap
), vagy egyéb áramfejlesztőről, szünetmentesről, végtelen lehetőség van. A magam részéről egy hordozható készülékből ha van választék (multiméterből szerencsére van) alapból olyant veszek, amit nem kell még használat előtt átalakítanom, hogy megfeleljen az elvárásaimnak, de mindenki úgy szívatja magát, ahogy akarja. -
Dr. Szilikát
őstag
Nyilván manapság adott sok minden, ha szép megoldásokat akar valaki, én sem azért írtam, mintha nem tudnám.
De voltak ilyen 240 mAh kapacitású celláim 402035 méretben (mindössze 4 x 20 x 35 mm). Kettő együtt kevesebb helyet foglal, mint a 9 V-os elem és szinte egy évig nem kell újratölteni.
Innen kezdve elhanyagoltam a töltés igényesebb kivitelezését, mivel 9 V-os műszerből is kettő szolgál és még 3 V-os is pár. Így nem olyan vészes, ha egy kiesik a harcból.
-
Tamy
őstag
Jajjj, mondom majdnem minden
Pont ezt írtam korábban, hogy a 9 V-os elem, de a C, D pláne kezd kiszorulni, utóbbi kettőt pláne nem sok helyen kapni, és ott sincs akkora választék. (Most biztos megint jön valaki, aki bedobja, hogy itt és itt kapni. Tudom, de egyre ritkább.) Régen a vezeték nélküli mikrofonok is jórészt 9 V-os elemmel mentek, ma meg már nagyrészt AA-val. Hálózati órák tartalék áramellátására (áramszünet esetére) is egyre inkább ceruzaelemet használnak, távirányítók szintén. Gombelemnél hasonló a helyzet, amibe elfér, abba 2032-est raknak, esetleg még a 2016. Van még persze sokféle, de szerintem ez a kettő a legelterjedtebb. AA/AAA-t tényleg mindenhol kapni, és mindenki csinál belőle saját márkás alkálit (Lidl, Aldi, Spar, Jysk, Auchan, Tesco...), a többi elemről ez nem mondható el, örülsz, ha kapsz egy féle Vartát, vagy Energizert.
-
Tamy
őstag
Persze, elektronikai áruházban lehet kapni, nem azt írtam, hogy egyáltalán nincs, csak, hogy kezd kifutni. AA vagy AAA elemet bármelyik utcasarkon kapsz, de 9 V-ost csak a nagyobb áruházakban, és árban is jóval drágább, kisebb a választék. Szerintem ez mindenképp hátrány. Akkut régen próbáltam még az NiMh korszakban, de az végképp keveset bírt. Eleve a nagyobb önkisülés miatt se biztos, hogy megéri, és ahhoz megint külön töltő kell, hacsak nincs valakinek univerzális. Li-Ion vonalon se hiszem, hogy jobb a helyzet, teljesen feltöltve jóval alacsonyabb a feszültsége, mint az elemé. Ha ritkán van használva jó lehet, azért jegyeztem meg, hogy használatfüggő, mindenesetre nálam már kizáró ok.
-
-
-
Dehogy.
Ezekbe, meg még sok másba van egy belső 5 és 3,3V táp.
Vagyis 8-16V között mindegy mivel tápolod. A 16V is csak azért mert a bemeneti elkók 16 voltosak, a félvezetőknek meg se kottyan.
A névlegesen 12 voltos mini pc-m 8-16V között, a névlegesen 19V monitorom 11-24V között már tesztelve volt. Nem sokáig. Évekig
Kutya baja. A kapcsolóüzem brutál sokat képes kiszabályozni.
Ami 5 voltot tápot kér, azt tényleg nem lehet mással mert ezekbe a bejövő közvetlenül megy sok részegységre. -
[CS]Blade2
addikt
Már megrendeltem a 10-et pingpongéktól. 1-et beépítek, a maradék 9-et meg ja, őrizgetem, amíg két ilyen vezérli a kazánt, hátha megint behány vagy a másikban hány be.
Ha lenne ilyen bolt Tatabányán, akkor is bekerül ennyibe 1db, mert oda-vissza 20km-t utaztam volna.
Nem tudom, hogy volt-e itt próbálkozás egy bolt részéről, és nem volt elég forgalma, vagy valahogy nem is próbálkoztak..., de ja, itt kicsit szívás.Van már pár ilyen tasakos kínai rendelésem, 10-20-50 meg 100db olyanból amiből 1-1db kellett volna. Ellenállás, LED-ek, patent kocsihoz, stb.
-
-
Ezt hogyan kellene kiszamolnom/kitesztelnem?
Van a porszivohoz egy ellenallas amit lehet csusztatgatni, ezzel ki tudom tapasztalni, h mekkora ellenallast kellene beszereznem, h normalis legyen a hangero.
Ezen kivul nezzem meg meg hogy mekkora teljesitmenyu a hangszoro?
Vagy hulyesegeket gondolok? -
HDMI-s tévére kötve tökéletes, semmi zaj se koppanás.
Érthetően 2025-ben az analóg scart az csak egy nyűg, nem foglalkoznak már vele.
Ezen kívül semmi bajom vele, tényleg tökéletesen teszi a dolgát, okos is eléggé és normális a menürendszere mag az osd is.
10ropiért így is ingyé vót.
Szerintem a 20ezres is ugyanígy hanyagolva van az analóg audió kimeneteken. -
Gondolom az amit nagyban, professzionális megoldásoknál már sok helyen használnak ahol hálózatfüggetlen vagy nagyteljesítményű UPS rendszerek mennek.
4-600 voltos akkumulátorbank, és erről közvetlenül dolgozó H hidas 1 vagy 3 fázisú DC-to-50Hz-AC megpoldások.
Ipari léptékben ezek előnye szinte elmondhatatlan, egy 10-100kW "inverter" ilyen módon megvalósítva a faéknél is egyszerűbb.
H híd+ SPWM vezérlés.Mezei rendszereknél ha meglenne a 350-400V DC, minden további nélkül közvetlenül mehetnének róla azok az eszközök amik nem hagyományos transzformátoros vagy szinkron-aszinkron motoros berendezések, ezek igénylik csak az 50hz-et.
Mezei smps tápok, aktív pfc-sek, minden, pc tv hűtőgépek stb.
Míg egy hagyományos HF inverter kezdődik egy megfelelő teljesítményű 12, 24, 48, 96V DC-DC konverterrel ami megcsinálja a 400V DC-t és ezt H hidazzák,
vagy kell egy megfelelő teljesítményű 50Hz transzformátor és ennek a primerét kapcsolgatják, LF iinverter.
Gondolom azonnal lejön hogy az utóbbi 2 módszer a 10-100kW tartományban 100x bonyolultabb és kb. ugyanennyiszer drágább és nagyobb, nehezebb, sérülékenyebb.Ha valaki napelemezik, az minimum 4 konverzió.
Pv panelek 200--500V DC
Ezt átalakítjuk akkura, 24, 48V DC.
Majd ezt átalakítjuk 230V AC-re.
És a berendezések nagy része ezt átalakítja 350-400V DC-re.
Arra ahonnan elindultunk a legelején. -
-
ekkold
Topikgazda
Ha probléma, vagy túl drága venni egy méter megfelelő rézvezetéket egy villamossági boltban, kemény 100Ft körüli összegért akkor nem biztos, hogy ez a neked való hobbi.
Ha megnéznéd mennyibe kerül egy rendes JBC vagy Weller pákahegy (vagy egy forrasztóállomás méginkább), akkor lehet, hogy meglepődnél, hogy mennyire olcsó a pillanatpáka...Ingyen manapság semmi sincsen, még az sem, amit ingyen hirdetnek. Akkor is fizetsz érte az időddel, vagy pl. reklámnézéssel, esetleg utazással, vagy drága kiegészítőkkel...
-
Dr. Szilikát
őstag
"Ha nem lehetne kapni, javaslom a pákacserét olyanra, amihez van hegy is."
Egy darab rézdrót esetében ez nehezen értelmezhető, mindig lehetett kapni. Nem fontos az elkészítéshez még csőrös fogó sem, egy oldalcsípővel is behajtható.
Elektronikai vagy más műszaki üzletekben hozzá lehetett jutni általában zacskózott kisipari változatához, 20-30 éve is, de én ritkán vettem belőle. Szinte megalázónak is tűnt, hogy nem tudnék meghajtani egy darab drótot.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Path of Exile (ARPG)
- Autós topik
- Milyen monitort vegyek?
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Műholdas AI chippel fedné le a bolygót a Samsung
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E544 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I 14" HD+ I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone XR / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 95% Akku
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear Gaming Monitorok : FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

.

), vagy egyéb áramfejlesztőről, szünetmentesről, végtelen lehetőség van. A magam részéről egy hordozható készülékből ha van választék (multiméterből szerencsére van) alapból olyant veszek, amit nem kell még használat előtt átalakítanom, hogy megfeleljen az elvárásaimnak, de mindenki úgy szívatja magát, ahogy akarja.

ekkold