- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Yettel topik
- Poco X3 NFC - minden, ami kell
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Jimmy Choo felel a Magic V Flip 2 dizájnjáért
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Csak 0 magassággal térfogatáramot adnak meg róla mint releváns adatot, 600L/óra. Viszont lehet keresek nagyobbat, mert egy 20vödrös hidroponikus rendszert kéne itatnia, amiről még nem sikerült kiderítenem igazából mennyi keringetést igényel, de jó sok cső van benne +egy ??? ellenállású szűrő.
-
Dr. Szilikát
őstag
A jelenség utalhat kondenzátor kiszáradására, ami nem mindig látszik szemre.
Tehát ilyenkor nem lehet biztos az ember, ha nem méri ki a kondenzátorokat. Noha vannak ESR-mérők, ami kiforrasztás nélkül is alkalmazható, vagy ki kell kapkodni mindegyiket. Illetve rutinosabbak azért azt is sejthetik, melyik van olyan körben, ami kritikus ilyen szempontból.
Vagy egy trükk, próbára ráforrasztani párhuzamosan.
-
Az egyik hsz-be emlitettel IRFZ44 et.
En azt hittem azt hasznalod.
Az IRF510 az nem a legszerencsesebb valasztas, az elobb mellekelt adatlapi kep szerint minimum 5V kell neki. Valamint nagy D-S nyitasi ellenallasa is. Cserebe 100 voltos de erre neked semmi szukseged.
Ninxs otthon egy mezei BUZ11, meg az is 100x jobb lenne a feladatra. Vagy akar egy npn tranzisztor, azzal is jobb lenne. Azon csak 0,6V esik, nem 7-8V. -
Dr. Szilikát
őstag
A két görbe elvileg arra utal, hogy legalább mennyi kapufeszültséget alkalmazzunk, a kapcsolni kívánt áram függvényében, hogy az eszköz biztonságosan vezetésbe menjen.
Ellenkező eseten a MOSFET-en eső feszültség és az átfolyó áram szorzataként jelentkező teljesítmény fogja melegíteni, amitől tönkre is mehet.
IRF510:
IRLZ44:
-
Úgy értette hogy a kimenetet felhúzod külső +5 voltra az ellenállásokkal.
De felesleges mert az általad használt fetnek elég a 3,3V.
Akkor mit mérsz a ledeken ha a fet gate lábát leválasztod a kimenetről és felkötöd a +3,3V tápra? Így megvan a 24V?
Azt nem is feltételezem hogy a vezérlés és teljesítmény rész gnd nem közös és valami potenciál eltérés léphet fel esetleg. -
Korrekcio, van itthon fel marek IRLZ44.
Kimertem es valoban logic level, 3,3 voltnal teljesen nyit.
Nalad akkor meghajtas hiba lesz, vagy a multimetered a 10kHz nagysagrendben hamisan mutat.
Ha a ledszalag pl. 5 ampert vesz fel es valoban 15 voltot mersz csak akkor a hianyzo 9V szorozva 5 amperrel, a feten 45W maradna, az iszonyatosan futene. -
Szerintem keves a 3,3V.
Adatlapon is 4 es 5V gate feszultseget irnak.
Vagy nem jo a meghajtas.
Probalj meg egy tranzisztoros drivert ami legalabb 5 voltot kapcsol a gate-re.
Ha siman 3,3 voltot adsz a gate-re, akkor mennyi a led feszultseg?
Vagyis inkabb mennyi a feten a maradekfeszultseg?
Habigy minden oke akkor valami meghajtas hiba van.
Mennyi a pwm frekvencia? -
Dr. Szilikát
őstag
Megpróbálhatod valami tesztáramkörben is, én csak az IRF510 adatlapján láttam, hogy 10 V-ra van specifikálva, ami még hagyján, de a megadott jelleggörbe is gyanúsan magasan halad.
A rajzokon csak az induktív terhelés miatt szerepel egy antiparalel dióda, ami relé esetén is szükséges, LED-szalagnál nem.
100 ohm soros ellenállás elegendő nagyjából a Gate-kapacitás miatt fellépő csúcsáramok korlátozására. Valamint betesznek 10 kohm lehúzóellenállást a biztonság kedvéért, bár a kimenet maga is jól lehúz általában, de azért ártani nem árt.
-
A fet a negativ agban van? A ledsor a direkt pozitivot kapja, es a testet kapcsolja a fet?
Akkor mukodnie kell. Nemreg egy mezei BUZ11-et kimertem.
2 voltnal mar nyit es 3,8 voltnal mar 99,9% nyitva van.
3,8volttol 15 voltig emelve a gate feszultseget, a valtozas elenyeszo.
4 amperrel mertem vagyis relevans a meres.
Nalad nem tudom mi lehet a hiba.
Mivel hajtod? -
Dr. Szilikát
őstag
100 V-ot is tudnál vele kapcsolni, PWM-módban.
Lineáris DC-szabályzást inkább ne akarj, mert szétfűtené magát. Viszont az IRF510 igényelne kb. 10 V Gate-feszültséget a biztonságos kapcsoláshoz. Neked elvileg jobb lenne egy logikai szintű MOSFET.
IRLZ44, IRLZ34 stb.
Alábbi példáknak megfelelően, ahol a motor helyett képzeled el a LED-szalagot, tápja pedig 24 V is lehet:
-
csongi
veterán
Nálam a védelmet időkorlátokkal biztosítanám.
Ha a szivattyú nem építi fel a nyomást, akkor stopp. Ha elveszti a nyomást akkor stopp.
A locsolási idő meghatározva.
És még azon gondolkozok, ha a szelepektől nem jön vissza jelzés, vagyis nem nyit ki, akkor stopp, vagy előtte váltson szelep nyitást, Így csak az adott kör marad ki a locsolásból.
De lehet az okos otthon topikba jobban elmegy a téma.. -
mezis
félisten
PC alaplapot szedtem ár össze a járdánk melletti zöld sávból pár napos eső után, sáros is volt, vízsugárral az egészet lemostam, egy hétig napon szárítottam. Aztán tápegység, monitor vezérlő, billentyűzet: az alaplap rendben működött! (digital 486-os volt).
Csak kíváncsiságból csináltam az egészet (akkor már pentiumokat használtunk): mit bírhat ki az elektronika.
Néha többet, mint gondolnánk. Igaz, talán még az alaplapi 3V-os elem sem volt benne. -
mezis
félisten
Amennyire lehet, apróra szétszeded (van amikor az elemek sorba kötésére szolgáló fém rész is kiszedhető).
Műanyag házat, fém részeket Ultraderm+körömkefe+meleg vízzel tisztára mosod.
Ha az elektronikára is jutott a trutyiból, óvatosabban azt is kitisztítod, majd kiszárítod.
Mérted az elemeket, tényleg lemerültek ? (Találkoztam már olyan esettel, hogy csak a "reszelés" tette vezetőképessé az ilyen "elem kifolyt" fém felületet.)
Én télre be szoktam vinni a házba az esőmérőt, havat úgysem tod mérni... -
qdak
addikt
Hát, aki családi háznál, bízik a szinekbe az is felelőtlen
Nem szeretem így elosztan, ahogy konnektorbol sem szerencsés, akk ink a wago
pjen olyasmi kell nekem
moha21 Igen mert az tényleg félrevezető lehet. Nekem méh az alura is mondták hogy direkt rá valót tegyek.
Köszi a segítségeket
-
Miert bonyolitod, az ups a konnektorba, az ups-be meg a futesrendszer.
A szunetmentesnek mint a nevebe is benne van, pont ez a feladata.
Aramszunet eseten eszrevetlenul es gyorsan atkapcsol akkura.
A szinuszos nagyon jo valasztas, a keringetoszivattyuk nem toleraljak a negyszog vagy kvaziszinuszt. -
tvamos
nagyúr
Kell hozza ey 0.1Ohmos ellenallas, egy labortap, min. 3A-es, de inkabb 5, meg kell egy oscilloscope. Igy meg tudod merni a tranziens nagysagat. Ha van 1 jo minosegu multimetered, akkor tudod kalibralni az oscilloscope-ot. Ha ket multimetered van, akkor az egesz szetappot tudod kalibralni. Egyszeru az egesz.
-
Kernel
nagyúr
Ha 12 V-os tápegységet fogsz használni, a feszültség eleve adott, tehát akkor nem sok jelentősége van, hogy esetleg meghúz már 8-10 V-ról is.
A stabil húzáshoz 12 V kell, az a biztos. A kialakuló áram meg egyértelmű, a tekercs ellenállása és az Ohm-törvény alapján.
(#59209) Csabesz666
Ha nem védőföldelt, vagyis kettős szigetelésű, akkor ez természetes. A földhurok miatt ilyeneket nem is jó földelni, nem is szokás.
Legfeljebb profi hangosító berendezéseknél opcionális lehetőség van erre, ha a kezelője úgy dönt, akkor átkötheti védőföldesnek is.
-
xxxjjjkkk
senior tag
Általában, ha a gyártó kér valamit, azt illik betartani, az új árában van 2ezer ft különbség.
Valószínű, hogy egy kissebb táp is behúzza, de nem feltétlenül hosszú távú megoldás lesz.
De hogy a kérdésre válaszoljak, valami szabályozható dologgal, pl labortáp, vagy erre alkalmas áramkörrel, mérni meg leginkább lakatfogóval.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- PlayStation 5
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Yettel topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3061, 96% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2052
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest