- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
didyman #65733 üzenetére
Olyan motor hogy mar szinte rovidzarlatot csinal. Iyen 0,15ohm a.ha jol emlekszem. 12v os pumpàba volt..
12v os terhelés nélkül probaltam terhelni az 5v es 3,3v ágat.ez volt a problem.
De ha van 12v terhelés akkor lehet rendesen terhelni az 5v es 3,3v ot is.
Csak nem anyira mint modositas elott.
Mert modositas elott elbirta direktbe a motort most pedig kell elé még 0,1ohm ellenallas(15cm vekony vezeték) mert kulonben nem jo.Szoval már nem aktualis a kerdes és nem létező a probléma.
Most megy a venti is és a peltieres hűtőláda is.
Igy nyar vegere jo hogy elkeszultem vele xd.
De legalabb következő nyárra fel vagyok keszulve.Lehet még megprobalom a 16os láb és gnd kozti ellenallast csokkenteni hátha birja.mondjuk 75k rol 60-65k ra csak azt nemtom hogy vannak-e itthon olyan ellenallasok amikbol oszetudom hozni.
Bár akkor már lehet a tulfeszvédelmmel is szorakozni kéne. Áganként ugye.Szoval max jövő nyáron. Xd -
terapeuta007
aktív tag
válasz
didyman #65718 üzenetére
Most 13,2v on van (10A terhelés alatt) egy 75k ellenallast raktam a 16os láb és a gnd közé.
Az 5v ág 5,8v on a 3,3v os ág 3,45v on van.Ha ezekre terhelést rakok (2,2ohm) akkor leall a tàp.
Ami baj mert a 3,3v os ágra ventillatort kottottem amig nem volt modositva a táp.
3,3v on 5A vesz fel a venti.
Ezt nem tudom milyenféle védelem csinálja de én blokkolnám. -
Batman2
őstag
válasz
didyman #65595 üzenetére
Igen, a buck-boost megoldás kifejezetten elemes, kis akkus táplálásra van kitalálva, de én sem akartam volna neki ezt javasolni, már azért csak bonyolultabb kategória, de valóban akár az áramforrással azonos feszülség stabilizálására alkalmas (Pl. 3V ki, 2,7-3,4V be).
Az LDO is jó megoldás lehet, ez még egszerű is, ezek viszont valóban csak 100, max. 200mA-re valók, de leg hatékonyabbak nehány, vagy nehány 10 mA esetében, de ezekkel megpróbálhatja.Üdv.
-
-
darvinya
titán
válasz
didyman #65428 üzenetére
…közönséges hőmérsékleten és e fölött 161°C-ig tetragonális stabil fehér ón,
18°C alatt szürke ónná alakul, +161°C fölött rombos.
A szürke ón nemfémes, rideg, porítható, az elektromos áramot nem vezeti. Rácsa gyémánt típusú.Tehát nem folyékony azon a hőmérsékleten, és szürke ón egyes ón modusalatokból alakul.
-
darvinya
titán
válasz
didyman #65424 üzenetére
Kevered mással, mivel.nem csak 1 ón létezik.
ón / Sn
(stannum, ónpestis, fehérbádog, sztaniolpapír, fehérfém, csapágyfém, Babbit-fém, forrasztóón)
Név: stannum - latinRendszám: a periódusos rendszer 50. eleme
Felfedezés:
Bár a legrégebben ismert fémek közé tartozik (elsősorban ötvözete a bronz használatos évezredek óta), régeben nem mindíg különböztették meg biztosan az ólomtól.Relatív atomtömeg: 118,7
Izotópok:
10 stabíl izotópja van 112-124 közötti tömegszámmal.Elektronkonfiguráció: [Kr](4d)10(5s)2 (5p)2
Előfordulás:
Fő ásványa a kassziterit vagy ónkő (SnO2).Előállítás:
Az ón-dioxidot szénnel redukálják fémmé:
SnO2 + 2 C = Sn + 2 CO
A salak ón-metaszilikátot is tartalmaz, ezért újra feldolgozzák. Hulladékokból is nyernek vissza ónt, ónozott vasbádog hulladékot szárazon klórral kezelve, ón-tertakloriddá alakul, ez könnyen desztillálható.Fizikai tulajdonságok:
Több módosulata van;
közönséges hőmérsékleten és e fölött 161°C-ig tetragonális stabil fehér ón,
18°C alatt szürke ónná alakul, +161°C fölött rombos.
A szürke ón nemfémes, rideg, porítható, az elektromos áramot nem vezeti. Rácsa gyémánt típusú.
Alacsonyabb hőmérsékleten a fehér ón foltokban szürke ónná alakul, az ilyen óntárgyak könnyen porladnak, tönkremennek. Ezt nevezik "ónpestisnek".
Sűrűsége 7,28 g/cm3
Olvadáspontja 232°CKémiai tulajdonságok:
Az óncsoport első eleme.
Közepesen pozitív fém, két vagy négy vegyértékű.
Levegőn lassan oxidálódik.
Hidridje illó, nagyon bonlékony.
Halogénekkel közvetlenül egyesül, tetrahalogenidek keletkezése közben.
Oxigénben elégethető; kénnel, szelénnel és tellurral is egyesül.
Nitrogénnel nem egyesül, foszforral hevítve igen.
Arzénnel, antimonnal, bizmuttal ötvözeteket alkot.
Híg savak lassan oldják, forró, tömény kénsav gyorsabban.
Tömény salétromsav melegítve oldhatatlan ón-dioxiddá oxidálja, hideg savval ón(II)-nitrát keletkezik.
Forró alkálilúgokban hidroxo-sztannátok keletkezésével oldódik:Sn + 2 OH- + 4 H2O = Sn(OH)62- + 2 H2
Komplex halogenosztannát gyököket is ismerünk, pl. SnCl42- és SnCl62-.
Felhasználás:
Vas tárgyak ónozására (korrózióvédelem). Az ónnal bevont vaslemez a fehérbádog, aminből konzervdobozokat készítenek, szerves savakkal szemben ellenálló.
Tiszta fémből edényeket, kisebb szobrokat öntenek.
Nagyon vékonyra hengerelhető. Régebben fóliát készítettek belőle ("sztaniolpapír"), ma már az olcsóbb alumíniumot használják helyette.
Nagy mennyiségű ónt használnak ötvözetekhez, a bronz az ón és a réz ősidők óta használt ötvözete, szobrok, harangok, gépalkatrészek öntésére használatos.
Az úgynevezett fehérfém (csapágyfém) ötvözet összetétele réz (5-10%) ón (10-80%) antimon (5-15%). Nevezik Babbit-fémnek is, mivel az ötvözetet 1839-ben az amerikai Isaac Babbit (1799-1862) találta fel.
A lágyforrasztáshoz 75% ón és 25% ólom ötvözetét (forrasztóón) használják.
Biológia:
Nem mérgező, sói nagy mennyiségben legfeljebb gyomorrontást okozhatnak. -
darvinya
titán
válasz
didyman #65419 üzenetére
Mi az ami számodra égbe kiáltó hülyeség?
Ja…nehéz felfogni, hogy bádog ón, szürke ón tartalma miatt nem vezet, forrasztásához bádog lemezen sok savat kell alkalmazni, és nem csak felület tisztítás miatt.
Sehol nem írtam olyan, hogy savval kezelve vezetővé válik, csak nálad ment félre valami.
És igen, gyakran rakják ki hobbi hipermarketben bádog ónt elektromos forrasztó ónnak.
Páka fej is számottevő milyen mód, és mekkora felülettet lehet forrasztani.
Lehet hipiszupi Weller izébiszba… csillióWattal 0.1-es fejjel biztosan nem fogsz 1.5 tömör vezetőt normálisan gyantás ónnal forrasztani. -
darvinya
titán
válasz
didyman #65395 üzenetére
Nagy mértékben tartalmaz A szürke ón nemfémes, rideg, porítható, az elektromos áramot nem vezeti. Rácsa gyémánt típusú.
Ezért savazzák agyon forrasztáskor.(#65396) didyman
Nekem sma 30W-os, és állítható hőmérsékletű 1500Ft-os 60W pákám van, aminek sok fej rakható, és 6mm-es fejjel még 10-es vezetéket könnyen forrasztotta, ragadás nélkül, s csak gyantás cinnezve.
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
didyman #65305 üzenetére
jah van zaj. a táp (is?) csinálja.
nem igazan erre valo az a táp.
4Aes univerzalis laptotöltő 13,5-24v ig állitható.
nincs rajta ferritgyuru sem. valszeg a tápon belül sincs komolyabb szűrés.ha a 4db 25v os kondi megpusztul akkor kicserélem és kész.
az ic-k pedig foglalatban vannak siman cserelhetoek.
de az icknek birniuk kell. kis impedanciaval miert lenne terhelve. minimum 16ohm. -
Reggie0
félisten
válasz
didyman #65221 üzenetére
A hatas ugyan ugy meglesz, csak valamivel kisebb mertekben, mert nem a szinusz es a nyitofeszultseg metszespontjai kozott, a szinusz csucsanal fog aram folyni, hanem szelesebb tartomanyban.
De az ellenallassal igazad van, csak az elso kepen nem lattam tisztan, hogy ott IC csucsul.
-
-
-
kisi
aktív tag
válasz
didyman #65174 üzenetére
Még nem döntöttem el, van egy hónapom gondolkozni, mielőtt megérkezik.
Akkor gondolom, az általad írottak alapján ez jó lesz.Így első ránézésre van pár dolog, ami nem tetszik,például hogy szimpla dugasztápból van a tápellátás, sima + - ból csinál kettős tápot. (Ha jól látom..)
A két stabilizátor ic közvetlenül a bemenet mellett van, gyk. a bemenet vezetékelése kerülgeti a stab ic-ket.
Sőt, előtte a teljes panelon keresztül a túl oldalára megy a tápfesz, egy kapcsoló miatt...
Úgy gondolom, jobb lenne bizonyos dolgokat egy másik panelon megcsinálni, kevesebb zavaró dolog jutna a zenébe.. -
darvinya
titán
válasz
didyman #65121 üzenetére
1. Link, hogy ez a cég gyártja
2. Konkrét típus nélkül hogyan, talán tv jós vagyok
3. Gazdaságosság szempontjából csak akkor éri meg a termelést, ha mostani összeszerelő üzemet és fejlesztést is állja magas profittal.(#65124) didyman
Nem érdekel Technika Tv fórumra, mikor 3 Tv ment csak úgy tönkre, pedig csak távirányítóval lett bekapcsolva.
De mindenki az használ amit akar.(#65127) pjen
Samsung 32B530, 10 éve 0/18h üzemel, csak gyerekek leverése miatt kellett táp panelt cserélni.
Ja…nem erről van szó. -
moha21
veterán
válasz
didyman #64935 üzenetére
Szia!
Szóval a helyzet az, hogy van egy akváriumom amiben lakik 2 teknős ( kínai csíkos hátú )
Az akvárium méretei : 1200 x 500 x 400 mm. Van nekik kis napozójuk ami ablakon keresztül kap elegendő napfényt .( Tetőtéri szoba tetőtéri ablakokkal. ). Ez előny is, de hátrány is mivel ugye a tető 45fokos dőlését követi bent a "fal". Majd igyekszek képet készíteni csak nem vagyok otthon. Szóval az akvárium felett nem sok hely van.Melegítő lámpának első körben valóban vmi 3000Ft-ért vettem egy 100W-os sima izzót aquavarista helyen, de azt lecseréltem egy 150W-os Tungsram infrasec-re. Ez féláron nagyobb teljesítményt tud ( fehér ) és nagyobb területen szórja szét a hőt egyenletesebben.
Anno rendeltem kínai olcsó UVB csövet, de rájöttem, hogy féltem a teknősöket tőle, mert fingom sincs milyen spektrumot ad ki magából, így nem használom. Teknősös fórumokon a kompakt UVB fénycsöveket nem ajánlják mondván nem egyenletesen adja ki magából a sugárzást. ( bizonyos pontokon túl erős, máshol túl gyenge ). Nyilván az E27-es foglalat miatt ez a legköltséghatékonyabb megoldás.
Vajon mennyi időt kellene menjen? ( Jelenleg egy kétcsatornás időkapcsolós elosztó van hozzá készítve ebből az egyik csatorna alkonykapcsolóval kiegészítve a "sima" 150W-os Infrasec-et kapcsolgatja ), így van lehetőség az idővel való játszadozásra.
Az sejtettem, hogy a mérés lenne a legjobb, de csak ezért nem szándékozok +100k körüli összeget kiadni. ( Így is költök eleget rájuk
). Ettől független a teknősök jóléte az elsődleges szempont a fényforrás kiválasztásánál. Ha esetleg tudsz konkrét típust ajánlani az még jobb lenne.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
didyman #64937 üzenetére
Az a baj, hogy hétvégente tud haladni a projekt, ami eddig elszállt biztosan:
a biztosíték,
az egyenirányítás és a pufferkondi után közvetlenül egy ellenállás, 0.1 ohm-os,
meg utána nem sokkal egy 100pF-es 1000 voltos kerámiakondi szétjött.
Próbáljuk a megtalált hibás alkatrészeket pótolni és úgy javítani, de mindenképpen azt javasoltam ezek alapján, hogy azt az első tekercset kapjuk ki, mert lehet az okozott károkat. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
didyman #64918 üzenetére
Van ott két ferritgyűrűs bizbasz (bocs, hogy helytelenül neveztem meg ), csak látszik a képen, melyiken van plusz árnyékolás. Amúgy az is a baj, hogy én sem láttam élőben, csak fotókon, lábadozik a haver és pont akkor vagyok én otthon amikor ő meg nem. Annyit tudok, hogy pl pc-s tápokban gyakran kihagyják ezeket a tekercseket, ezért gondoltam, legalább próbaképp át lehetne hidalni, hogy lássuk, működik-e amúgy a tápegység, csak mielőtt belefognánk ilyen műtétbe, jó lenne megtudakolni a hozzáértőktől, érdemes-e ennek az amputációnak/bypass-nak nekifogni?
PS:
Volt Philips márkaszervízben, ahol a panellel nem is foglalkoztak, működő cserepanelt meg nem tudtak adni. Szóval, mielőtt végleg kukázva lenne egy bazinagy tv, előtte még megpróbálnánk pár dolgot. -
Reggie0
félisten
válasz
didyman #64903 üzenetére
A rozsda eppen egyik se, sokfele oxid kevereke es azok allotrop modosulatai, raadasult ezekbol sok hidratalt. Ezen felul nem csak oxidok, hanem szulfatok es halogenidek is elofordulnak benne.
A ferrit vastestek ranezesre inkabb a hematitre es magnetitre hasonlit, de osszetetele alapjan a spiegeleisen all hozza a legkozelebb. -
Teasüti
nagyúr
válasz
didyman #64750 üzenetére
A szigetországban élek, de azért köszönöm a felajánlást!
Általában vmelyik kínai webshop-ból vagy Ebay-en szoktam rendelni, esetleg ha nagyon spéci cucc és nagyon nincs alternatívája, akkor vmelyik gyártó/forgalmazó oldaláról közvetlenül.(#64745) PHM
TO-251 lábnyomata meg még ennél is kisebb.Fektetve egy TO-252-esre esett a választásom.
Ez 3 Vgs-nél több mint 10A-t lead. Elég kell legyen, ha a ZTX951 elég volt. Egy mini 12V-os olajpumpát fogok hajtani vele amúgy. Nem tudom még mekkora áramfelvétele van, de a saját vezérlőjéből bontottam a ZTX-et.(#64746) darvinya
Ez már közelít, de nem kapni belőle kínait. -
kmisi99
addikt
-
törölt tag
válasz
didyman #64579 üzenetére
Gondolom ha tudnál rá megoldást, mar leírtad volna...
Mivel SZVSZ maga a kapcsolás abszolút passzív, nem ágaskodott meg nekem egyszer sem, csak a tápfeszültségért rimánkodott, vagyis passzív kapcsolás nem létezik ebben a formában, mert valahonnan az energiát el kell vonni ahhoz hogy működjön
Vagyis nem hiszem létezik ilyen kapcsolás, ezert is raktam ki a tápegységet, mert másképp nem fog menni, csak komoly élmény rombolása,/teljesítmény csökkenés arán.
Ami megoldás lehet, hogy dc leválasztás a hangfalkabelén mindkét oldalon, és átküldeni rajta a tápot, hiszen a hangfalnak nincs szüksége a DC-re, és fordítva, a tápfeszültségben nincs szükség a jel-re le kell választani róla a hangfalban.
SZVSZ, aztán ha tudsz jobbat kérlek ne tartsad magadban kíváncsi vagyok én is rá -
törölt tag
válasz
didyman #64502 üzenetére
Kondenzátort nem használnak túlfeszültség elleni védelemre
Ezen gondolkozom mert váltakozó áram eseten, a kondenzátor egy fix impedanciát mutat, ami ugye képes látszólagos áramot átereszteni a fold irányába, így a FI relét képes leoldani, ha a feszültség egy bizonyos szint fölé emelkedik. Ez csak így hirtelen jött, lehet hibás -
törölt tag
válasz
didyman #64502 üzenetére
Koszi, amire gondoltam akkor az más, mert azt hibaarám detektáláshoz használjak a szekunder oldalon, ha jól sejtem. Lényegtelen, nem műtétre készülök, csak ahogy NAF on is ilyen-olyan suta védelmet(kapacitásokkal csatoljak a földhöz, hogy detektálható legyen a hiba, ha jól rémlik) használnak hibaarám detektáláshoz(esetünkben a földzárlat mert ugye a transzfer földfüggetlen hálózat ha jól emlékszem) ez ugrott be.
Mintha láttam volna valami hasonlót pl a fénycsövek elektronikus gyújtóberendezéseiben, illetve a LED konstans arámú tápjában is. Ez lenne a kérdésem igazan, mivel tényleges fizikai leválasztásról nem beszelünk ha jól sejtem a táp ki alakításából adódóan, így hogyan miként biztosítják a szekunder oldali hiba féltárasát illetve bajt meg előzendően milyen praktikákat alkalmaznak? -
-
válasz
didyman #64458 üzenetére
Itt majdnem mindegy hogy 35 vagy 50A a dióda, ezek mind Schottky, azaz a nyitóirányú feszültségesés 0,4-0,5V, a terhelhetősége a hűtés függvénye. Éppen ezért teljesen felesleges az összeset cserélni, tökmindegy hogy adott üzemállapotban 0,45 vagy 0,5V esik bármelyiken. Nem párhuzamos üzem, hanem teljes 3 fázisú egyenirányítás van, legfeljebb az egyik fázis kb.1%-al jobban terhelődik.
Mondjuk én is a nagyobb névleges áramút építeném be ha kapható. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #64405 üzenetére
Azért írtam, hogy csodálkozom, mert folyamatosan másról beszéltél / írtál. Abból vontam le, hogy mintha még nem is láttál volna ilyet.
Amiről te beszélsz, source-ellenállás kiégése (elég csúnyán kiég általában), nem a szóban forgó kék kondenzátor hibájával van összefüggésben, vagyis egy téves logikai útvonalat / következtetést véltem látni a hozzászólásaidban.
Amiről te beszéltél, D-S zárlat miatt ég ki a source-ellenállás. Utána térhetnénk ki arra, hogy miért is keletkezett a D-S zárlat, ami további téma lenne, ha arról lenne szó.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #64401 üzenetére
Source-ellenállás szakadása a leginkább kellemetlen, de most nem arra gondoltam és nem azt szemlélteti a rajz sem. (Most mellékes, hogy az adott rajzon nem szerepel védőellenállás a Graetz-híd előtt, vagy utána a pozitív ágban, most ilyen rajz akadt hirtelen).
Csodálkozom, hogy nem találkoztál ilyennel, mindenesetre TV-knél előfordul.
Nézd meg jobban, csak Drain-GND zárlatról beszéltem (C815), ami viszont a legjobb, javítási szempontból.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #64391 üzenetére
Vannak esetek, amikor nem tanácsos kínozni, erőltetni, de ez elvileg más eset. Ez már nem indul sem nehezen, sem könnyen. De még csak ilyen előzménye sem volt szerintem, hogy nehezen indult volna.
Nem tudom, hány ilyennel találkoztál, de nem ritka eset, amikor a Drain-re kapcsolódó kék kondi egyszer csak elpukkan, annak kormos foltja látszik szerintem. A zárlat miatt akkor már viszi a védőellenállást és/vagy diódákat, biztosítékot.
Innen kezdve nincs mit kínozni, mert megállt az egész. Ugyanakkor ennek a hibának sajátossága, hogy ajándékmunka gyakorlatilag.
Ugyanis a Drain-GND zárlat a FET-nek nem árt, csak a primeren keresztül érkező DC 320 V-ot zárja le lényegében. Ezért ilyenkor a FET nem megy tönkre, sem annak vezérlése, hanem csak a betápkörben az említett, könnyen megtalálható és olcsó alkatrészek.
Egy példabeli rajzon a C815 szemléleti a helyzetet:
-
szabifotos
senior tag
válasz
didyman #64392 üzenetére
A kimenetre és a bemenetre is tegyek? Diódát is, vagy elég csak biztosíték? Szerintem használat közben nem melegedne annyit, hogy szükség legyen ilyesmire, illetve az akku és a fúró bemenete között nem hiszem, hogy keletkezne zárlat, szóval csak a töltés részre teszek védelmet, az akku után nem.
Tehát: Kimeneten: 16,7V ~2.5A
Ez a bemeneten ha jól számolom: 19,5V-on ~2,1A
Az akkuból csúcsban ~12A-t mértem pillanatig.Szóval egy-egy ilyen biztosíték a CC/CV kivezetéseire és még egy ilyen hőbizti és kész? Simán kössem a kimenetre, a bizti után sorban és úgy megyek az akkura?
90°C megfelelő 18650-hez? -
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60101 üzenetére
Nem az, amit beleképzelsz, ez már kijelenthető, az előzmények alapján.
Most például nekem tökéletesen megfelelt volna, hogy először korrigáltam tévedésed, utána beraktál egy bugyuta és tolakodó képet, amivel ki tudja, mit akartál kompenzálni.
Ezen a ponton le is zártam volna, ha nem folytatod. Amiben érdekes módon szerepet játszott a másik hozzászóló. Ha ő nem ír, akkor én arra nem válaszolok, akkor talán te sem írtál volna. Jó is lett volna.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60099 üzenetére
Itt te vágtál magad alá többször is, amikor elhamarkodottan vizionáltál, amikor összevissza tereltél, vagy legutóbb tegnap nem bírtál szöveget értelmezni.
Ezek csak itt leírt és bizonyított tények. Szerintem ez nem teljesen ugyanaz, mint amivel te próbálsz itt kompenzálni. Nekem meg az a "vízióm" (fórumos produkciód alapján), hogy te még a tapasztalataidból is téves következtetéseket vonsz le.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60097 üzenetére
Igen, a tények makacs dolgok, tapasztalatokat pedig nekem sincs kevesebb jogosultságom itt leírni, mint másnak. Leírtam és kész, erre van a fórum.
Optikailag tolakodó, bugyuta képek berakására van jogosultság, akkor erre is.
Ráadásul már nem először próbálkozol burkolt személyeskedéssel kompenzálni, miközben én igyekszem ragaszkodni a tényekhez és tapasztalatokhoz.
Jó lenne, ha befejeznéd az ilyesmit!
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60090 üzenetére
Biztosan félreértek valamit, vagy belemagyarázok megint.
Igen, ez a hamisításnak egy módja (ha nem is szándékosan csinálod, hanem csak beszűkült kicsit a látótered), hogy kihagytál egy szót. Ugyanis én ezt írtam:
gyakorlatilag minden esetben kimutatható
Ezt ugyebár így szokás mondani, amikor lehetnek ugyan kivételek, csak az gyakorlatilag elhanyagolható.
Figyelj, próbáld meg tudomásul venni, hogy ez egy szakmai fórum, ahol nekem sem kötelességem szó nélkül elengedni mindent, amiről azt gondolom, hogy nem tolerálható, vagy életszerűtlen, vagy bármi nem stimmel vele.
Kondenzátorok felesleges kidobálása, mert csúnya, nem tetszik, ámbár semmi baja, igaz túlélheti az egész készüléket. Nevetséges. Vagy tagadása ennek a tapasztalati ténynek.
Ez nem személyes, hanem egyszerűen van egy bizonyos határ, ami már nem nézhető szó nélkül.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60080 üzenetére
Nem azt írtam, hogy nem lehetnek kivételek, de a gyakorlatban ez olyan elenyésző lehet, hogy én évtizedek alatt nem is emlékszem ilyenre.
Vagy talán az sem mindegy, hogy én hibát okozó alkatrészről beszéltem, nem vaktában kidobott kondiról. Tehát amikor már hibát okoz a készülék működésében, ami miatt szervizbe kerül, ott figyel a kapacitáscsökkenés is, ami alapján megfogható a probléma. Ezért nincs jelentősége az ESR-nek ilyen szempontból, hiszen úgyis hulladék, cserélni kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60061 üzenetére
Nem tudom, mennyire ismered a DTM0660-alapú műszerek működését, de ez kicsit más, mint a klasszikus ICL7106 széria.
Utóbbinál akár a nagy tömegben és silány minőségben utánzott DC9205A, vagy a régi profinak számító MY-64 eredeti példányáról van szó. Más kérdés, hogy utóbbit mondjuk lehetetlen tönkretenni egy feltöltve maradt kondenzátorral, vagy véletlenül ellenállásra állított feszméréssel, míg az első ilyesmiket kevésbé tolerál. De még így is lehet könnyen javítható, vagy nem.
A trimmermentes konstrukció, EEPROM-ban tárolt kalibrációs értékek nem csak azt jelenti, hogy pár trimmerrel kevesebb, hanem lehetőséget nyújt a méréshatáronkénti kalibrációra is.
Tehát a példa kedvéért: míg a hagyományos technikánál van általában egy 10 MΩ-os feszültségosztó, ami nagy pontosságú ellenállásokat kíván meg, valamint van 1 db feszültségbeállító trimmer, utóbbi csak egy közös beállítást tesz lehetővé. Az egyes méréshatárok már az osztó pontosságán múlnak.
Ennél az újabbnál viszont a számítógépes, emberi beavatkozás nélküli kalibráció során méréshatáronként is tudnak korrigálni, ezért több alkatrész pontossága is másodlagossá válik. A hosszú idejű stabilitás persze továbbra is lényeges. De ezt azért a mai anyagokkal már nem olyan nehéz megvalósítani.
Nem véletlen, hogy az internetes teszteken sokan vizsgálták már ezen műszerek pontosságát, de a "not bad" hümmögéseken kívül nem sokat tudtak hozzáfűzni. Vérmérséklettől függően lelkesen vagy kevésbé lelkesen.
Hogy csak hobbicélra lenne megfelelő, az kapásból viccnek tűnik számomra, hiszen javítani is lehet vele, ami lehet profi munka is, ahol a munka minőségének semmi köze a műszerhez. Vagyis nem ezen fog múlni.
Hiszen a legtöbb javításhoz nem is kell különösebb pontosság. Pl. 5 V helyett mutat 5,1 V-ot, ez a hibás alkatrész megtalálása szempontjából lényegtelen. Tulajdonképpen bármilyen gagyi műszerrel meg lehet oldani problémákat, általában sokkal többet számít a tudás.
Sőt, előfordulhat, hogy épp egy házi projekthez (ahogy manapság mondják, parasztosan) bizonyos esetekben jobban kell egy pontos műszer, mint egy javítási munkához.
Nekem sem hiányzott annyira ez a műszer (a többi mellé), de mivel mostanában népszerű ez a fajta, ezért végül én is kíváncsi lettem rá. Kiszállóműszerként, kis mérete miatt praktikus, hasznos a védőzsák is, ami a szerszámok között dobálódva megkíméli. Kapacitásmérés 10 000 μF, az is jó.
Bár volt itt szó a kapacitás és ESR viszonyáról, amit ugyan kétségbe vontál, de a hibát okozó kondenzátoroknál gyakorlatilag minden esetben kimutatható a kapacitáscsökkenés. Tehát a hibák behatárolásához simán elegendő csak kapacitást mérni. Ezért sem vitatkoztam az állításoddal, mert felesleges is, nem is akartam a szót szaporítani.
Talpa viszont csúszós műanyag, oda jó lenne valami gumilábat ragasztani. Kis tömege miatt a műszerzsinórral is könnyen elrántható.
-
VIPowER
őstag
válasz
didyman #60034 üzenetére
Mondhatnám hogy minden fasz@, elmentek a ruszkik haza. Valószínűleg az lesz mint először, ugyanis amikor először cseréltem a kondikat a tápban bár jó lett utána, de csak 1 napig. Utána ugyanezt csinálta mint most. Akkor szétszedtem megint, átforrasztottam pár dolgot, és 4 évig megint ment. Szóval úgy néz ki hogy megint kontaktos valahol, de már átforrasztottam pár helyet, de mégsem jó. Úgyhogy most berúgok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60035 üzenetére
Ez egy fórumos jelenség, hogy terelésre hajlamosak egyesek, épp ezért is próbálom ilyenkor visszaterelni a fonalat a kiindulási ponthoz, de már megint másfelé kóvályogsz.
Egyelőre itt te voltál, aki bizonyítottan kitalációkat képzelt a hozzászólásomba, de folytatod is, úgy látom.
Ezzel a mentalitással pedig én nem tudok egyetérteni, úgyhogy tényleg jobb lenne, ha nem fárasztanál feleslegesen.
-
VIPowER
őstag
válasz
didyman #60034 üzenetére
Köszönöm, ezeket majd megnézem akkor.
Ha azok jónak tűnnek, akkor kezd bonyolult lenni.
Ez mondjuk kevésbé tetszik, nem szeretem a bonyolult dolgokat.
Egyébként a panel meg van hajolva, mivel fejjel lefelé lóg ugye, és ez nem az a harmatkönnyű szerkezet, de ott sem láttam hibát ettől függetlenül. Holnap ha lesz időm megnézem amiket írtál, azután pedig kereslek hogy javítsd meg nekem. -
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60031 üzenetére
Rutin kérdése, ezen kár vitatkozni. A képcsöves korszakban hány TV-t javítottam helyszínen 1 db multiméterrel, mégis meg tudtam találni a hibákat. De plazmánál vagy LCD-nél is vannak lehetőségek, nem mindig kell elszállítani.
Ha neked ez vicc, akkor csak nevess, de a tényeken nem változtat.
Rugózol ezen a belső hibás kondin, ami ugyan elég ritka dolog, ha meg lerohad, akkor ki lehet cserélni, túl van ragozva az egész.
TV-nél is volt olyan széria, ahol a hálózati puffer hajlamos volt kiszáradni, de az is csak bizonyos százaléknál. Valakinél 5, másnál 15 éves korában. Még annál is elenyészőbb volt az a százalék, amikor diódát vagy tranzisztort elvitt magával, de még úgy is egyszerűen javítható volt.
Tehát annak semmi értelme, hogy javításra kerül egyéb hibával, akkor most dobjuk ki poénból a puffert is, mert 100-ból 10 hátha elromlik sok év múlva, vagy még akkor sem.
Ezért nem látom értelmét, amikor a hálózati puffer cseréjére biztatod a fórumozót, csak mert szerinted az egy vacak. Sok elvileg vacak alkatrész túléli a készüléket, ezt így lehetetlen megjósolni. Sokan pedig rosszul mérik fel az esélyeket.
Csak egy példa, sok Samsung elromlik, de sokat el is adtak belőle, tehát ez így nem mérvadó. A hibaszázalékon van a hangsúly.
-
VIPowER
őstag
válasz
didyman #60031 üzenetére
Akkor leszel mumus ha nem adsz tippet mi baja lehet a tápomnak : [link].
Egyébként nem 3, hanem 4 éve lettek cserélve a kondik, Teapo/Yageo Low-Esr típusokra. Eredetileg is ilyenek voltak benne, de azok több mint 10 évig húzták úgy, hogy egész nap ment a táp, ebből gondolom azt hogy azok még élhetnek. Annyit csinál jelenleg hogy indításnál egy pillanatra felpörgeti a ventilátort, azután csend. Már vettem egy FSP-t, de meg akarom javítani, mivel életem végéig életben akarom tartani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60027 üzenetére
Kapacitáscsökkenés és ESR-növekedés együtt jár. Régebben nem is volt ESR-mérő, attól még én helyszínen, multiméterrel meg tudtam állapítani, hogy hibás egy kondi vagy nem. Hogy te 1 percekről beszélsz, az nekem tényleg vicc.
Amikor egy kondi alul folyik ki, lába rozsdás, gyanúsan mozog, ha meghúzom, akkor kijön belőle. Azt nyilván cserélni kell. De én nem azt szoktam nézni, hogy egy kondi milyen gyártmány, hanem az állapotát. Ha egyszer hibátlan, akkor felesleges cserélni.
Ha kezdődő kapacitáscsökkenése van, az már mindjárt más, hiszen elindult a lejtőn, indokolt a cseréje. (Most abba kár belemenni, hogy bizonyos készülékek, bizonyos pozícióiban még az sem okoz hibát, de attól még illik cserélni.)
Az "elvárást" nem úgy kell érteni, ahogy te azt kiforgatod. Vagy megint beleképzelsz valamit, mint amikor azt hitted, hogy én TV-szerelőnek hiszlek. Egyszerűen csak nem gondoltam volna, nem vártam volna, amiket itt előadsz, több szempontból sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60015 üzenetére
Nem kell éppen mindig kivenni ahhoz, hogy egy hozzáértő megállapítsa, máshol kell keresni a hibát, mert attól úgysem fog megjavulni.
De ha már ki van véve, egy tökéletes állapotú kondenzátor cseréjének akkor sincs értelme, amiről tudni lehet, hogy elment már x évet, de még mindig hibátlan, kapacitáscsökkenése sincs, az biztosan nem fog holnap tönkremenni.
Sok esetben nincs is értelme a gyári, jobb minőségű kondit kicserélni valami másra, ami esetleg csak rosszabb lesz.
Hogy egy kondenzátort kiveszek, rögtön ellenőrzöm multiméterrel (sokszor már a sípolás alapján felismerem a gondot, illetve a kapacitásmérővel), ebből azonnal következtetni tudok, hogy jó nyomon járok-e, az a napi rutin része. Akár helyszíni TV-javításoknál vagy műhelyben. Nem is értem, mi ezzel a gond? Hogy 1 percig tartana, az külön vicc.
Nem vagyok híve az indokolatlan alkatrészcseréknek, amivel akár műhibát is lehet bevinni, illetve épp ezért nem is jó piszkálni semmit, amit nem muszáj.
Ez onnan is ered, hogy régen, még a Gelkás időkben volt olyan kolléga, aki nem épp az elméleti tudásáról volt ismert, de az alkatrészeket vaktában kidobálni nagyon tudta. Így is megélt ugyan, de ezt én nem tartom nagy dicsőségnek.
Kiinduláshoz visszakanyarodva, azért is írtam, mert ezen a ponton szerintem már túlzottan elgaloppíroztad magad.
Ez nem szolgálja a hiba megtalálását, nem utalt rá még a hibajelenség sem (menet közben megállás). Mint ki is derült később, zárlat mérhető a diódán, amit okozhat a LED-meghajtó zárlata is, vagy jobb esetben csak a dióda.
Mindent összevetve, ennél azért több szakmaiságot vártam volna.
-
soldi3r
veterán
válasz
didyman #60006 üzenetére
A FET-en nincs zarlat, az ellenallas pedig 1.1Ohm 869-en.
(#60003) didyman, Gondolom ettol azert beindulna. Ha mutat eletjelet, akkor rendelek hozza normalis kondikat.
(#60005) didyman, Rahibaztal, panel szinten nem javitok. Nalunk a lenyeg a termeles, ami rossz, az csere.
(#60002) Kernel, A D854-es es 855-ot kiszedem kesobb. Mindket iranyban sipolnak.
Kicsit mas jellegu kerdes. Latom az inverter elott van egy magnes es egy tekercs es a ket kondi. Ez lenne a zavarszurese? Ezt illik valahogy meretezni?
-
Kernel
nagyúr
válasz
didyman #60005 üzenetére
Szóval sem állítottam, hogy TV-szerelő vagy. Nem is állíthatnám, mert nem erről szólnak a korábbi információk, tehát ezt csak odaképzelted a soraimba.
Szerintem egyértelműen más fórumok, más szerelőiről beszéltem. Némelyik még az egyes alkatrészek áramköri szerepével sincs tisztában, de azért dobálja ki ész nélkül.
Hogy laikus fórumozó feleslegesen cserél alkatrészeket, az még érthető, ez így szokott működni. Legfeljebb, ha előre kérdez, akkor írtam volna, hogy ettől úgysem fog megjavulni, szerintem.
Hogy a készülék ne jöjjön vissza javítás után, az viszont elemi érdek. Évtizedek során ez a legutáltabb dolog, ismét viszontlátni az ügyfelet, plusz megint szétszedni, időt tölteni stb. Tehát erre én írhatnám, nem gondolhatod komolyan, hogy bárki is erre vágyna.
Nyilván vannak kivédhetetlen esetek, amikor a legnagyobb gondosság ellenére ez megesik, ez ellen nincs mit tenni, de odafigyeléssel minimalizálni lehet.
Ez nem erről szól, de utaltam is rá, amikor tökéletesen működő kondenzátorokról beszéltem, amiket felesleges cserélni. Ez inkább arról szól, hogy valaki meg tudja ítélni, mi a felesleges, melyik alkatrész szokta túlélni általában a készüléket, vagy csak szemre, szimpátia alapon cserélget valaki.
Valamint a hiba megtalálásáról is beszéltem, amihez ez nem tartozik hozzá. Utána más kérdés, hogy még mit cserél pluszban, a már működő, megjavított áramkörben. Dióda zárlatánál pedig ott volt az is szó.
Lehet az is, lehet más is, lehet primerköri hiba is. De talán csak egyszerűbb rögtön rámérni, utána folytatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BGA-zók, ReWork-ösök szakmai topic-ja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen légkondit a lakásba?
- Windows 11
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest