- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dr. Szilikát #85423 üzenetére
Pontosan ezek ellen.
Rádiófrekis zavar+D-classPA+smps táp, csak a Jó Isten a tudója, ebből mi keveredik ki, és ha az kívülre is keveredik a fül hallástartományán azaz nem zavar, tetemes intermodulációs torzítást tud generálni. -
fasd
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #85423 üzenetére
Ez az un. "nyitott" bemenet az én esetemben érdekes, mert ha be is van dugva a fent bemutatott rádióhullámú vevő és szól a berendezés, ennek ellenére, ha közelítek kezemmel a másik bemenethez, vagy ölelgetem a ládát, erősödik a brumm.
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #85392 üzenetére
-
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #84826 üzenetére
Szia! A macskariasztót bedrótoztam a 2N 3904 tranyóval,az elképzelésem most már működik. Kérdésem,hogy valami másik tranzisztor,ami jobban erősit,erre lenne ötleted? A tápfesz 1 db 18650-es cella.Nincs lehetőségem nagyobb feszültségről hajtani. Köszi előre is!!
-
válasz
Dr. Szilikát #85380 üzenetére
Ez jóóóó, igen, én is ezt írtam neki
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #85376 üzenetére
Hát bevallom én is tettem már bele 100W os izzót, csak ezt a lámpát
nem szeretném tönkre tenni, innen a kérdés és a 70W os teljesítmény.MasterMark: köszi.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #85376 üzenetére
Én már hiányolom igazi bakelit foglatokat, vagy porcelánt.
Ezek ABS izék maguktól porlanak szét. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Szilikát #85353 üzenetére
Ó, ezen átsiklottam az adatlapban!
Na az enable lábak be vannak kötve közvetlen az MCU-ba, ami 3.3V-ról megy. Vagyis akkor itt a -2.75V-ot kellene az enable lábakra kapcsolnom, hogy biztosan le legyenek kapcsolva ha jól értem. -
válasz
Dr. Szilikát #85347 üzenetére
Köszi a tippet
Ezt itthon meglehet vásárolni valahol? -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85334 üzenetére
Jah ertem.
Valojaban nemreg jott meg Japanbol a SuperMario jatekkazetta a regi Famicom (NES) konzolhoz, joystick mar korabban Kinabol, ahogy kompozit-video -> HDMI atalakito is, igy a labortappal be tudtam uzemelni a gepet (25-30 eves a cucc).
Ez igy nem volt tul idealis, mindig hozni/vinni a labortapot, ezert probaltam itthoni eszkozokkel megoldani a tap kerdeset.
Sajnos 7809 vagy 7812 nem volt itthon, talaltam viszont ezeket a regi hasznalaton kivuli adaptereket (RF antennaerosito tapja, fiokban porosodo 10Mbit router tapja, toltok, stb.).Ket 12V adapterbol az egyik terheletlenul 17V-ot adott le, azt amint radugtam a gepre kimerevedett es elszinezodott a kep, nem tetszett neki.
A masik 15.5V terheles nelkul, ha a konzol ra van kotve lemegy 12V-ra, igy most atmenetileg okes, nem is melegszik tul. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85331 üzenetére
7805 van a konzolban, TO-220 tokban, C alaku lemezre csavarozva.
Tehat kb. 7V * 300mA kell elfutenie, az olyan 2W.#85329 Ribi
A gep muanyag hazat a 7805 kozeleben megtapiztam, felora hasznalat utan semmi kulonos.
Ezek szerint a 2W elfutese nem a vilagvege neki, ettol fuggetlenul zavar persze, rendeltem egy kis 500Ft-os DC-DC konvertert, majd kozejuk kotom. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #85325 üzenetére
Dr. Szilikát: Nem tudom a kapcsolóüzemű mennyire járható út, bár örülnék, ha megoldható volna azzal. Még átbogarászom majd az av-erősítő service manual-t, de eddig úgy láttam a +12V analóg videó áramköröket és relét táplál (és talán még RF tunert). De még át kell néznem jobban.
Nézd el a fizikai pontatlanságomat, annak ellenére ami látszik, tisztában vagyok a hőmérséklet/hőmennyiség közötti különbséggel. Azonban tegnap mire a topic-ba írtam, már fáradt voltam és félig aludtam, ezért a "pongyola" és pontatlan megfogalmazás. Természetesen köszönöm pontosítást.
Lëvï: Igen, én is gondoltam dc-dc stepdown-ra, van is itthon egy 2A-es darab. Ha jól néztem tegnap akkor a készülékben lévő KIA 7812A egy 1A-es darab. Szóval technikailag nem lenne probléma a fiókban lévő step-down. Azonban nem tudom mennyire jelenthet zavart egy ilyen megoldás egy analóg körben. Erről van tapasztalat?
rednifegnar: Sajnos nagyobb borda nem járható út. Jelenleg is egy igen méretes darabra van szerelve, ami a pcb-be van forrasztva, hogy megtartsa. Nagyobbnak hely sem lenne azon kívül, hogy nem tudom hogyan rögzíteném kultúrált módon.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85325 üzenetére
Jo hogy feljott ez a tema, tudnad esetleg validalni a szamolgatasomat?
Tehat van egy regi Nintendo konzolom, ami kb. 9V-ot igenyel es 300mA-t vesz fel.
Talaltam itthon egy 12V-os fali adaptert, ami terheles nelkul 17V-ot ad le.
Ugy okoskodtam, hogy egy tranzisztor bazisat beallitom ket Zenerrel 10V kornyekere, akkor az emitteren lesz 9.3V, orom boldogsag.
Az emitter-ellenallas jelkepezne a kepen a NES-t.
Jol szamoltam, hogy ilyen esetben kollektor-emitter kozott 7.7V maradna, ami 300mA aram mellett 2.31W disszipacio lenne a tranzsisztoron?Sajna csak kicsi tr-ok vannak itthon (2n2222, 3904) azok a kozelebe sincsenek ilyen terhelhetosegnek.
Vegul talaltam egy masik 12V-os adaptert, azzal elmegy a konzol, egy sima 7805 van a Nintendo-ban hutobordaval, ugy tunik elbirja (a masik adapterrel nem megy). -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #85316 üzenetére
Az eszköz amiről venném az rgb jelet egy 5pin tuchel csatlakozón a következőket adja:
A VGA a 13-as lábon tud fogadni kompozit szinkront, oda terveztem a tuchel 4-es lábát kötni.
Viszont a VGA esetében rgb 0.7Vpp van feltüntetve. Ezért kérdeztem csak, hogy esetleg a tuchel 1V nem sok-e neki? Esetleg beköthetnék 3db ellenállást az rgb-re.
A monitor biztosan fogadja a kompozit szinkront, mert egy másik eszköz esetében már csináltam kábelt hozzá és az is ilyen jelet használ.
A kérdés, hogy majd a jelenlegi szinkron rendben lesz-e, de ehhez kellene a próba. Ezt csinálnám most. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #85231 üzenetére
Ezt a részét nem is tudtam, nekem szerencsém volt, csere után elenyésző volt a különbség a mért értékekben.
-
válasz
Dr. Szilikát #85206 üzenetére
Kapacitás a lényeg, nem a külméret
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85201 üzenetére
Ezer köszi!
Aha, hát így láthatóan ez kívül esik a kérdéskörön, mert földelve van, azaz nem kettős szigetelés elvét alkalmazza.
Nem tudom, egyáltalán létezik-e olyan megoldás, amikor IEC földelhető aljzatot kettő szigetelés elvén alkalmaznak, de csak az elméleti sík miatt érdekelt, csak lehet ezzel félrevezettelek (mert már miért akarnék kettős szigetelést kialalkítani egy földelhető aljazattal?).Mindenesetre
Egyébként a képen jelölt helyeken nem tudtam elképzleni, hogyan lehet biztosítani a kettős szigetelést.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #85176 üzenetére
Köszi!
-
válasz
Dr. Szilikát #85190 üzenetére
Tudom, pont ez az, hogy kihoznám 0Ft-ból, ha már hegyekben áll az alkatrész (mármint minden máshoz jó, csak ahhoz nem, amit keresek
)
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85180 üzenetére
Ige, a tápegység panel jó példa. Ott elég az alatta lévő fém részt ami a burkolat része ugye, elszigetelni egy műanyag lappal? Láttam régebben ilyeneknél ilyen rózsaszines lapot, ilyet lehet venni? Ugye ha én is a 230at ráviszem a panelra, akkor már csak 6-8mm lesz a forrasztás és a fémház közt. De ha szigetelő lap megy is alá, ezt gondoom már nem tudod kettős szigetelésőre kialakítani?
IEC csatlakozónál készüléken belül az a gondom, hogy ha pl csúcsósaruval csatlakozol rá, az még lehet hogy szigetelt, de hogyan lesz kettős? Majd mutatok egy képet délután mire is gondolok.
-
sgery
őstag
válasz
Dr. Szilikát #85180 üzenetére
Ezeket én is néztem, viszont ezek mind 2 pin-esek - tehát nem vezérelhető a színük.
Ilyen lenne tökéletes, csak 4 pin-es változatban -
gordonfreemN
addikt
válasz
erre az IEC-re gondoltam természetesen:
Köszi ha tudsz segíteni megválaszolni a kérdéseimet.
A motorra visszatérve nem lehet, hogy ennek amit mondasz az az oka, hogy
a forgórész (vagy kalickásnál az armatúra) elszigetelése a tekercseléstől nem folytonos, elég sok ilyet találok, mint a képen is látható vagy eleve szigetelő bevonattal van ellátva ez a menet(vagy tekercs?)horony és így a szigetelés úgymond megszakad?
-
sgery
őstag
válasz
Tudom, de az sajnos nem jöhet szóba, mivel ilyen alakú kell legyen a végeredmény:
[kép] -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Illetve a zománcot átvettem az előzőből, de igazság szerint lakkszigetelésnek nevezik, szakszerűbben. Vagy másképp fogalmazva, a profik kimondottan helytelenítik a "zománc" elnevezést, nem véletlenül.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85165 üzenetére
Minden trafó kettős szigetelésű.
A szigetelőfólia és a zománc miatt.Szóval én arra volnék kíváncsi, hogy hogyan szigetelnek le egy iec csatlakozót belülről hogy megfeleljen a kettős szigetelésnek is vagy hogy mit használnak ha nem iec csatlakozót? Persze tömszelencével eliminálható a probléma, ekkor direktbe volna kötve a primer és a vezetéke, de tömszelencét még nem láttam erősítőben pl.
Vagy a másik: a panelre ha ráviszik a 230 fázist nullát akkor a panelon hogyan oldja meg a kettős szigetelést addig még a primerhez ér? Ilyesmikre vannak példáid? Ez engem nagyon érdekelne. -
gordonfreemN
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85160 üzenetére
Szia!
Tudnál pár ilyen szigetelésről képet feltölteni?
Amikor a transzformátor kettős szigetelésének megtartása okán megerősítik a szigetelést a hozzá vezető vonalon is!
Ez a téma engem hobbi készülék építöként nagyon érdekel, de nem egyszerű a témában megfelelő információkra bukkanni, lévén a házi kivitelezés ritka ebben a dimenzióban (nem a "jóvanazúgy" fajta). -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #85125 üzenetére
Köszi
minden tuti
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85143 üzenetére
Nagyszerű gondolat, ezen én is töprengtem delelőtt. Egy akksi, ami töltve van, de akkor jönnek a kérdések: milyen akksi, milyen töltőprogram, ezekben sajnos nulla tapasztalatom van.
Illetve kezdek kifutni az időből is, már egy hónapja kész kellene legyek, csak a paneltervezés nálam nem jön zsigerből, hanem ihletszerű.Mindenesetre nagyon ördögtől való, ha lenne a készenléti áramkörnek egy kis paneltraffantyú?
Amatőrnek tűnne, ha ilyennel talalkoznál egy készülékben?
Igyekszem professzionálisra epíteni. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #85125 üzenetére
Van két fajta is jelenleg nekem 12V/1A dugasztápból. Az egyik egy nehéz darab, a másik egy könnyű. Szétszedni sajnos egyiket sem tudom. Az első talán transzformátoros lehet, mig a második kapcsoló üzemű? Terhelés nélkül egyik sem melegszik, de egy 36 ledet tartalmaló lámpa használatakor a nehezebb tápon érezhető melegedés, de nem tűnik problémásnak.
A könnyű tápot terveztem felhasználni. -
Skillet
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85108 üzenetére
Ilyesmi cucc, igen. Akkor mi legyen, szedjem ki és fotózzam le?
Ha nincs rajta végfok, akkor kezdődik a gond. Ha van, akkor... Azt majd inkább akkor beszéljük meg...köszi
KATT
Ez az. -
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #85085 üzenetére
Szia.
Sikerült bekötni a vezérlőt, nyílik / záródik az autó.Ennek már örülök, de megpróbáltam az indexekre is rákötni, de ott már nem jártam sikerrel.
A rajz szerint a kék vezetéket rákötöttem az index relé 49-es számú lábára, de nem villan az index nyitás/zárás-kor. Pedig műszerrel nézve a kék vezetéken olyankor ( nyitás/zárás) megjelenik a 12V. Mit rontok el ?
-
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #85039 üzenetére
Érdekes, én azt gondolnám, hogyha a fényerő nem változott akkor a fogyasztás csökkent, bár logikusabbnak tűnik, hogy megnő a fényerő ugyanolyan fogyasztás mellett több leddel.
Amúgy szerintem nekem is ilyesmi volt az egyik pir-es, csak nagyobb átmérőjű. Abban is párban voltak, de mindig haltak meg ledek. Áthidalgattam azokat. De néhány pár után elkezdett villogni. Gondolom már kevés volt az elektronikának a feszültség.
-
rostiron
őstag
válasz
Dr. Szilikát #85052 üzenetére
Szia.
A réginek a kék és zöld kábele, az a másikon fehér és fehér/fekete.
De az 1. fehér és a 4. sárga az melyik az új vezérlőn ? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #85061 üzenetére
A fehér led valójában egy kék led, amire egy fénypor réteget visznek fel, ami sárga fényt ad, a kék és a sárga fény keverékét látjuk fehérnek. Emiatt az ábrán a kék és a fehér led nyitófeszültségánek valójában ugyanannyinak kellene lennie. Viszont ha az utolsó görbén átírod a feliratot UV-re akkor stimmelhet a dolog, mert a nyitófeszültség, és a fény hullámhosszának a reciproka arányos egymással.
-
Skillet
addikt
válasz
Dr. Szilikát #85042 üzenetére
Én nem szeretnék 20mA fölé menni, csak Ribi ajánlotta, hogy 5mA-rel próbáljam, de nem szeretnék sokkal 20mA alá sem lőni. És ha így áll a helyzet, akkor mekkora legyen az az ellenállás?
Simán lehet, hogy jók azok az ellenállások, amiket adtak. Kipróbáljam? Hogyan tudom meg, ha a watt értéke esetleg nem megfelelő? Nagyon melegedni fog?
Bekötési iránya mindegy? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84980 üzenetére
A villámháritó nem védi meg az elektromos készülékeket, csak az épület védelmét szolgálja, ne boruljon ki a kémény, ne gyulladjon ki a tetőszerkezet, vagy ne boruljanak rád a falak stb. Ki kell egészíteni belső villámvédelemmel is, csak a kettő árából meg kb. 20x megveszed azt amit védeni akarnál, szóval nem megérős. A legjobb villámvédelem egy jó lakasbiztosítás.
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát #84980 üzenetére
Egy igényesen kivitelezett villám védelem esetleg összemérhető árban a védendő épúlet árával. És még akkor is bevághat a kéménybe, a felfogó rúd helyett. Tehát biztosítás mindenképp.kell.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84967 üzenetére
Köszönöm. Az itt most nem gond, hiszen a kapcsoló is az armatúrán belül van, így direktben mindig jelen van a fázis/nulla a csatlakozó és kapcsoló között.
Sajnos pont nincs itthon 470nF/400VAC kondim, úgyhogy hétfőig pihentetem kicsit a project-et. De akkor kipróbálom a led-es kapcsolást. B-terv pedig a glimm izzó lesz.Köszönöm szépen mindenkinek a sok infót, ötletet és segítséget.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84959 üzenetére
Megcsinálom a kapcsolást a led irányfényhez, aztán meglátom milyen lesz. Fontos, hogy kis fényerő legyen, tehát sötétben tényleg kis pontként világítson és ne vibráljon/villogjon. Zavaró volna.
Van mégegy ilyen trafóm. Azt szeretném majd ledszalaghoz felhasználni, mert a mérete miatt jól el tudnám rejteni ott, ahová tervezem.
Viszont ugye megfelelő terhelés nélkül nem indul be. Kipróbáltam egy 120led/m szalaggal, ami kicsit rövidebb volt, mint 1m. Így valamivel 9W alatt volt. Elé szintén tettem egy graetz+kondi párost. Na arra nem indult be a trafó.PHM:
Nem is tudom, fehér fény irányfényként talán zavaró lehet. Emiatt gondoltam piros vagy zöld diffúz ledre alacsony fényerővel. Vagy igazából már bármire, ami halvány és mehet direktben 230V-ról.Donki Hóte: Ahaaa... értem. Hát ez nagyon nem kívánt jelenség volna. Kezdem úgy érezni, hogy nagyon macerás a dolog.
Még egy ötlet merült fel bennem, hogy ki lehessen kerülni a led-et, mint irányfényt.
Az armatúra magassága túl alacsony más elhelyezéséhez, de ha az oldalát fúrnám meg a kapcsoló közelében, akkor már lenne 6cm helyem, mert ilyen széles. Ide már talán glimm is elférne? Bár kérdés, hogy a fúrat elég nagy tudna-e lenni glimm visszajelzőhöz. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84953 üzenetére
Akkor, ha jól értem egy 470nF/400V kondi kellene, ami ebben a körben 6770 ohm ellenállásként jelentkezik majd. A 470ohm elelnállást pedig 1W-os verzióval kiválthatom. Bár itt még mindig gond lehet a teljesen zárt ház. Nem tudom hova tudja leadni azt a kis hőt.
A led áramkörön állandóan folyna áram, mivel a kapcsólótól függetlenül üzemelne. A célja az lenne, hogy sötétben, kikapcsolt lámpák mellett is irányfényként működjön és a kapcsolót meg lehessen találni.
84956:
A trafónál akkor nem követtem el nagy baklövést a graetz és kondi hozzáadásával?Donki Hóte:
Milyen ötleted lenne irányfényre, ami ezzel is működhetne és elférne házon belül? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Szilikát #84894 üzenetére
Ehh, kisebb osztóval is azt tapasztaltam, hogy szimulátor szerint ott kapcsol a TL431 ahol kell, a valóságban meg 15 volttal alatta.
-
válasz
Dr. Szilikát #84915 üzenetére
Hát igen, valódi trafó esetén eleve értelmetlenség DC kimenetről beszélni, egy trafónak csak AC kimenete lehet.
Ha valamibe 230 VC AC feszültség megy be és valamilyen DC jön ki belőle, az már nem trafó, hanem tápegység. A laikusoknak, felhasználóknak meg végülis majdnem mindegy, hogy belül van egy trafó van, vagy kapcsolóüzemű a tápegység.
-
kiro4444
tag
válasz
Dr. Szilikát #84884 üzenetére
Valamitől elindult mégis, működik. Nem is melegszik, szikrákat sem hányja. Az alkatrész keresése közben rápróbáltam még egyszer, és elindult. Forgattam is 8-10 mp-ig a magasabbik fordulaton, hogy bekopjanak a kefék. Azóta többször próbáltam, mindig indul elsőre, járatom, bekoptatom a keféket. Kíváncsi leszek az erejéből veszített-e.
Köszi még egyszer a tippeket! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Szilikát #84894 üzenetére
Köszi! Kisebb osztót még megnézem holnap.
-
kiro4444
tag
válasz
Dr. Szilikát #84884 üzenetére
Először is köszönöm a választ!
Valóban voltak nagy szikrák is.
A gépet szétkaptam. A szeletek között tűvel kitisztogattam, de igazából nem volt mit, tiszta volt. A szeleteket áttöröltem.
Kézzel nem bírtam megtekerni a motort. Fogóval megfogtam az egyik fogaskereket, így már sikerült, de nagyon nehezen, darabosan forog csak.
Összeszereltem, de nyilván nem bírja megforgatni. Gondolom kuka a motor.
Érdemes megjavíttatni vajon? Mekkora összeg lehet?
Szép estét kívánok! -
Gézengúz
addikt
válasz
Dr. Szilikát #84873 üzenetére
Hogy mennyi?
48V-os Bafang rendszer. 13*3.7V
13*4.2 az 54.6V, nálunk. Annyira is tölti.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #84865 üzenetére
Ha az indító relé nem működik, akkor el se indulna?
A kúpos részre pont passzoló másik méretű tengelyt esztergáltatni butaság lenne?
Indításnál egy nyekkenő hangot hallok egy pillanatra az normális ?
Utána szépen jár, nem melegszik és halk. -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #84797 üzenetére
Csináltam újabb képet, akkor ez is indító relé lenne ?
Csináltam a tengelyről egy közelit.
Továbbra is az a kérdésem, hogy a kúpos részt le lehet e venni róla,
vagy inkább új tengely kéne ? -
válasz
Dr. Szilikát #84843 üzenetére
Zsír
Amúgy sem hiszem, hogy bárki fogdosná. Baromi probléma a termelődő hő elvezetése ilyen kis helyen.
E14-re építettem át egy E27 izzót, abban az alulemez konkrétan leforrasztotta magát a drótról, amin ment a táp -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #84839 üzenetére
-
válasz
Dr. Szilikát #84839 üzenetére
Beltérben esetleg a házat is ki lehet bökni pár helyen, javul a hűtés.
-
válasz
Dr. Szilikát #84832 üzenetére
Közben a tulaj megvette a T-Con-t
15000-es zsákbamacska...
Próbára esélytelen, főleg itthon, szerezni :S
Köszi! -
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #84826 üzenetére
Szia! A mutatott rajzod mennyiben változna,ha a tápfesz egy db 18650-es cella? Jelenleg ebben a megoldásban biztosított a gondozásmentesség. Nem kell se külön töltéssel,se aksi cserélgetéssel bajlódnom.
Tordaitibi,a barátodnál UH-s macskariasztók működnek? Hidd el nekem,a váratlanul megszólaló sistergésnél garantált menekülés van
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84817 üzenetére
Alapvetően a mobilitás volna a cél, tehát elemekkel táplálnám meg. Ha mondjuk 6db AA elemet kap, akkor abból lehetne +/- 4.5V-ot csinálni gondolom. Hangfrekvenciás mérésekhez lenne amúgy 0-2VAC közötti tartományban.
Tehát valami ilyesmi OPAMP megoldás lehetne? [link] -
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84815 üzenetére
Bocsi buta kérdés, az invertáló fokozat + bemenetén abban a kapcsolástechnikában mire jó az az R/2 ellenállás?
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84815 üzenetére
Értem, akkor ezt jelen esetben így kell elfogadnom. Sok esetben 47kohm-al kellene terhelnem a kimenetet, ezért a digit multihoz csináltam egy ilyen műterhelést. De ez a 10kohm kicsit kevés.
Egy műveleti erősítőt amolyan előfokozatnak gondoltál a mérendő eszköz és a műszer közé?
Be tudnám azt úgy kalibrálni, hogy valóban hiteles mérést kapjak? Tehát akár 10mVAC vagy akár 1000mVAC a mérendő feszültség? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84764 üzenetére
Vettem egy orosz analog multit amivel tudok alacsony feszultseget is merni. Jelen esetben 0-500mVAC. Viszont valamiert a muszer impedanciaja alacsony es terheleskent jelentkezik a hangeszkoz kimeneten.
Jelen esetben amikor az orosz muszer 500mV-ot mutat, egy digit multival ~535mV merheto. Vagyis esik a kimeneten a feszultseg.
Nem tudom lehet-e igy merni, de a digit multit ellenallas meresbe kapcsoltam es rakotottem az orosz multi bemenetere.
A digit multi 9.999kohm-ot mutatott, az orosz multi pedig ~100mV-ot ha jol olvastam le.
Tehat az orosz bemeneti impedanciaja 10kohm volna? Nem keves ez?
Lehet ez ellen tenni valamit? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84801 üzenetére
Dr. Szilikát, fatpingvin: köszönöm
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #84708 üzenetére
A képen látható motorról szeretnék infót szerezni.
Az adattábláról nem tudok semmit leolvasni.A kúpos mentes tengelyt szeretném lecserélni, ha megoldható
ahhoz szét kell szedni a motort?
Mindkét tengelyt szabad terhelni?
A rajta lévő szögletes műanyag doboz, (fekete szigszalagos) lenne az egyenirányító?
Egy fordulat szabályzót szeretnél építeni hozzá. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84764 üzenetére
Dr. Szilikát, Lëvï, pjen : Köszönöm az információkat, segítséget. Úgy vélem a kiinduló kérdésre megkaptam a választ és még jópár plusz információhoz is jutottam. Így már kezd világossá válni, hogy miért drágább a VAC alacsony tartománnyal.
-
forum_user
tag
válasz
Dr. Szilikát #84718 üzenetére
Igen, új korától ilyen. Bekapcsolást követően bármit csinálok ha nyomogatom akkor közben is pontosan 15 perc után mindig készenlétbe megy. 90 perces elalvás időzítővel is ezt csinálja.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #84708 üzenetére
230V os azt tudom, majd mutatok egy képet.
Köszi mindenkinek. -
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84650 üzenetére
A vevőnél a C1-el együtt rezgőköröd van. Milyen frekvenciára hangolnál? Ami infót eddig olvastam, az induktív padok széles frekivel dolgoznak, és bár a tekercs vélhetően "vacak" lesz széthúzni a freki sávot, azért valahova csak-csak hangolni kell. Ami linkeket fentebb kaptam, azok alapján a kereskedelmi forgalomban kapható padok kimeneti közép frekije 100KHz. Számíthatok arra általánosságban?
Az a DC konverter ha jól látom step-down kötésben dolgozik. Ugye egészen biztos, hogy ezeknél a padoknál egy pici ferritmagos tekercs is nagyobb fesz-t tud majd leszedni, mint 5 volt?
Az elektronika, amihez használnám, természetesen nem tud tenyérnyi területet használni. Talán 15mm x 15mm x 15mm a befoglaló maximum, amit adni tudok egy tekercsnek, de jobb lenne 10 x 10 x 10-be beleférnem. Természetesen vannak ekkora ferrites tekercsek diszkréten kiszerelve smd panelra, csak ugye az energiacsatolásukkal ha jól sejtem kísérleteznem kell majd. Ha esetleg vannak saját kísérleti eredményeid, bármilyen extra infót szívesen veszek. Jó sok fejfájást tud megspórolni nekem.
-
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84646 üzenetére
Köszönöm a linkeket és a részletes választ. Jelenleg valami egyszerűbbre számítottam.
A fene vinné el, hogy mini computert akarnak használni még egy egyszerű induktív töltéshez is csak azért, hogy pár wattot spóroljanak egy olyan világban, ami mást sem csinál, csak pocsékol
Nem lehet úgy beállítani egy induktív padot, hogy ne okosnak lenni akarjon, hanem igenis pocsékolja el azt a pár wattot folyamatos töltésre?
Apropó a ledek hogyan működtek, ha igaz az az állítás, miszerint visszacsatolás nélkül lekapcsol a pad?
-
Ricardo128
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #84634 üzenetére
Köszönöm a kielégítő választ, aztán amikor szétszedtem, már igen rájöttem, hogy az nem olyan termosztát, mint a netes videókban fellelhetőkben látni.
Hőbiztosítékból pedig pont olyat adtak, amire nem volt szükségem. A hátlapit cseréltem, melyen először szakadást kell mérni, amint eléri a körülbelül 80°C, akkor kapcsol a mókuskerék, a tetején lévő pedig alapállapotban vezet, így az eredeti mindkettő jó kell, hogy legyen. A vezérlőpanel meg csak egy óra, semmi extra. Szóval nézhetek meg mindent egyesével. Amit még el tudok képzelni, az a fűtőszál repedés/törés.
-
coco2
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84644 üzenetére
Köszönöm a linket, de nekem ez még mindig magas
Szóval a doksi azt írja, hogy az adó méri a vélhetően kisugárzott teljesítményt, hogy megállapítsa, van-e vevő egyáltalán csatlakoztatva. A doksi ejtett pár szót arról, milyen legyen a vevő, de a jelzett kapcsolástechnikában nem igazán látom az Rx -> Tx kommunikációt. Azon túl, hogy nyeli az Rx a teljesítményt, nem tűnik nekem úgy, hogy bármi tennivaló lenne vele. Még azok a ledek is, amiket linkeltél, aligha állnak bármi másból, mint egy vasmagos tekercshez forrasztott led-ből, és lám, világítanak.
Mindent összevetve, ha nem csinálok egyebet vevőként, mint hogy egy ferritmagos tekercsből nyelem az energiát, ugyan mi fontosat felejtek el?
Ami akku energiát töltenem kell, cirka 3W zéró-ról top-ig, és nem vág földhöz, ha nem 10 perc alatt, hanem 2 óra alatt tölt fel a 15W-os pad-on. Bőven veszíthetek hatékonyságot, és nem fog igazán fájni.
-
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #84635 üzenetére
A hanfal ment hangváltó nélkül... bár ha eleve úgy tervezték, hogy a tetején még fúd is beszúrható a középmagasnak, akkor ezzel a hibával számolniuk kellett volna.
A lámpa pedig mechanikusan romlott el, azaz mivel az "izzó" ide-oda rángatva van és a vezetékcsatlakozás egy szimpla összenyomós kivitel volt, a sok mozgástól kilazulhatott, mert az egyik szál kijött belőle és odaért az oldalfalhoz, amiről idővel lekaparta a festéket (amikor már nem világított) és a recsegést később e vezeték szikrázása okozta. Mivel itt már csak 100V alatti érték volt és 150W-ban korlátozva, ezértnem a 230V-ba okozott zárlatot, hanem a trafóban, amiben volt hővédelem, tehát szerencsére nem tudott leégni, ellenben rádiófrekvenciás zavarforrássá vált, ahogy maga a szikra is.
-
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #84585 üzenetére
A relé nem kattant, nem szórakoztam vele, mechanikusan kapcsoltam és úgy működik. Mivel úgysincs értelme a relével bármit is csinálni, aláraktam egy távtartót, hogy behúzva maradjon és össze is raktam, így már működik, szóval vagy szakadt lehetett, vagy nem tudom, de ezzel végül megoldódott.
Köszönöm az infókat! -
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #84581 üzenetére
A piros és fekete vastag fő szálakon ha áramot adok a készüléknek, egy picit szikrázik a vezeték érintkezéskor első pillanatban, később nem. Ez a 2 szál elvileg mivel külön kivezetés, nem DIN dugó eredetileg, ezen kell kapja a tápfeszt állandóra és a kapcsoló szálak valamelyikén a relébehúzót.
Elképzelhető, hogy az ott kiküldött 12V+ csak vezérlőfeszültség, de nem terhelhető még a relével sem, ezért nem húzott be. De akkor megpróbálok oda is külső pozitívat adni.A voltmérővel kapcsolatban...
A legyengült fényerejűek azonos értéket mértek, mint amiben cserélve lett 330-asra a kondi, tehát a mérést nem befolyásolta, csak a fényerőt. Nem akartam, hogy más érték miatt kiégjen a led, de ha csak gyengébb lesz, az nem gond, úgyis fehér, rikított nagyon. -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #84564 üzenetére
Koszonom, ranezek a MOSFET alapu konverterekre.
Igazabol a legnagyobb problemam az ujabb eszkozokkel, hogy keves (ha egyaltalan) elerheto DIP csomagban, nekem pedig nincs eszkozom SMD/BGA/stb forrasztashoz.
Probalok mindent magam osszerakni, minel jobban megertve hogyan mukodik az adott cucc, mire kell figyelni, mik az alapveto modellezo kepletei, emiatt nem nagyon szeretnek keszre szerelt eszkozoket hasznalni.
A H-hidat azt gondolom mar ertem, a shoot-through problemat, a high-side NMOS alkalmazasanak problemait, stb. Tudom, hogy vannak erre felhid/teljeshid meghajto IC-k, chargepump-pal, amik a kesz megoldasokon latszanak is.#84565 tordaitibi
Ha jol tudom a FET nyitaskor a gate kapacitasra raszabadul az in-rush aram, amit a gate-re kotott MCU-nak le kell tudni adni, amit ha jol sejtem az I = dQ / dt keplet ad ki hozzavetoleg, ahol dQ a gate toltes, a (t) az eltelt ido (1 / 4500 Hz esetemben).
Jol gondolkodok itt?
Van egy kis zavar ekorul a fejemben, mert ugye azt mondjuk a FET-nek nem kell aram, csak feszultseg, de amikor elojon a kapcsolouzem megicsak szamolunk arammal.
Ilyet hasznalok most gate-meghajtasra: UCC37322P
Ez azt mondja 'output stage is capable of providing 9A peak drive current to the gate of a power MOSFET'. -
válasz
Dr. Szilikát #84426 üzenetére
Valamire biztosan rosszul emlékezett a fórumtárs, mert lentebb már napi volt az az 5kWh.
-
qqzs
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84424 üzenetére
Koszi a valaszt. Valoszinu akkor ez statikus kisules lesz , de arrol ugy tudtam vsak ott sulnki ha foldel erintkezik a femtargy ,pl egy kanallal nem de egy korlatnal igen.
A makita gepnek van egy csomo femresze amihez hozza lehet erni de csak a csavaroknal csip -
válasz
Dr. Szilikát #84390 üzenetére
Igen köszönöm, közben már erőt vettem magamon, nekiálltam és kimértem, a két szomszédos tüske közt valóban rövidzárat mértem, úgyhogy azokat össze is kötöttem az armatúrában, és a hosszanti két végére így kötöttem a 230V-ot. Aztán azért készülve a kismegszakító leoldására kipróbáltam, de végül jó lett, úgyhogy a műhelyben lévő két armatúrát már át is kötöttem teljesen, kidobáltam belőle a trafókat, és újra vezetékeltem.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84378 üzenetére
Ok de amit linkeltél az Dell, ne keverjük már ide. A lenovo a NASA-tól licenszelt rezisztencia alapú űrtechnológiát használja a töltő azonosításra, egy ellenállással le van húzva a föld felé az id pin, és annak értéke "mondja" meg a fogyasztónak töltő terhelhetőségét.
-
sisi22
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #84369 üzenetére
Koszonom a valaszokat, akkor pech.
Ugy emlekeztem iskolai tanulmanyombol, hogy anno azert tettek minden falu templomara vagy magas dologra villamharitot, hogy teljes vedelem legyen, es kesobb az aramszolgaltato felelossege volt adott teruletet vedeni villamcsapas ellen, kulonosen a fontosabb epuleteket, gyarakat.
Tehat megsem. -
carl18
addikt
válasz
Dr. Szilikát #84360 üzenetére
Köszönöm a választ!
Hát én nem nagyon foglalkozok már vele, haver gondja neki kell utána járnia. És ezek után gépet se lesz kedvem építeni, de a mostani energia válságos időszakban nem biztos megfogja érni neki egy 300-400 wattos energia igényű számítógépet fent tartani. -
[w]
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84322 üzenetére
köszönöm szépen!
végül találtam OBI-ban is megfelelő dugaljat, az 2 kW aljzatonként, semmi probléma nem volt indításkorBeni2360, Lëvï: kb. 30 méter a távolság (épp ezért a távirányító), nem hinném hogy az úszókapcsoló praktikusabb lenne, főleg a vezetékelés miatt
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #84322 üzenetére
Láttam a beírását,nem mertem leírni ezt. Ami biztos,hogy egy hosszabbító (jó hosszú) sokat segít! Fűnyírónál tapasztaltam.Szomszédnak javítottam,és mondtam neki,indításkor meg kell kicsit emelni.Nála már ugrott mint a gyári! A hosszabbítóm megtréfált...
-
sisi22
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #84182 üzenetére
Hordozhato szkenner es kis nyomtato lenne a kiserleti nyul, igy barhol es barmikor lehetne oket hasznalni pl. laptoppal ott is, ahol nincs 220 a kozelben.
A kovetkezo kerdes pedig az lesz, hogy milyen akku lenne a legcelszerubb, es ahhoz milyen toltore lesz szukseg.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84183 üzenetére
Jaja, világos és akár tényleg lehet, hogy AC esetén annyival nő az impedancia.
Mindegy, akármilyen is, használom így.Más:
Bizonyos tengelyek végén szokott lenni egy kis körkörös bemarás és oda szoktak tenni egy kis műanyag gyűrűt, hogy ne engedjen a tengelyről lecsúszni alkatrészeket.
Mi a neve annak a gyűrűnek és hol lehet olyat venni? -
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #84182 üzenetére
Nem akkuról működik semmi, hiszen diszkótechnikai erősítőről van szó.
A korábban említett diktafonos mérést megejtettem, azaz csak a szélessávú (DX) egyik nagy (mély) hangszórója elé lett téve kb 20 centire a diktafon és így a következőt mérte:
A csak DX hangfalat meghajtva mért értéket veszem 0dB-nek az egyszerűség kedvéért, és az ahhoz mért eltéréseket írom... értelemszerűen közel beszéd hangerőn volt tesztelve, nem maxon.
30Hz BX szűrő ki: +0,8dB (mert 4ohm lett a 8-ból és az erősítő így jobban dolgozik)
30Hz BX szűrő be: -0,7dB50Hz BX szűrő ki: +0,9dB
50Hz BX szűrő be: -0,8dB300Hz BX szűrő ki: +0,5dB
300Hz BX szűrő be: -0,5dBZene azonos ütem peak:
BX szűrő ki: -1,4dB
BX szűrő be: -1,4dB2mp-es zenei rész értékei:
RMS csak DX: -16,65dB
RMS BX szűrő ki: -17,53dB
RMS BX szűrő be: -17,43dBEbből az látszik, hogy a tiszta frekvenciák esetében hangerő növekedés van kikapcsolt crossoverrel, viszont bekapcsolttal pont annyi esik, mint az emelkedés volt a 0-hoz képest.
Komplex frekvencián (zene) ez már nem így van, mert a + mélynyomó 1dB-t csökkent a DX hangerején, de a crossover állapota itt már nem annyira észrevehető az ütemeknél (Fontos, hogy ütem/peak esetében van ez a csökkenés!)
Viszont ez az 1dB a DX-ben fülre a mély csökkenését jelenti és nem a hangerő csökkenést, azaz ahol nincs ütem, csak pl. egy mélyebb hang (amire a mélynyomó is reagál már), ott 0,3dB csökkenés tapasztalható crossoveres BX-el, és nincs egyáltalán csökkenés, ha a crossover ki van kapcsolva.Összegezve: peak esetében 1dB csökkenés van a DX-en, de a zene többi hangereje változatlan, így pont az jön ki, hogy a mélyből lesz kevesebb, hiszen az a peak és emiatt hallatszik halkabbnak a hangfal.
A fenti értékek alapján akkor hogy is érdemes használni a BX-et? Crossoverrel, vagy anélkül?
Ha nélküle megy, akkor az nem árt a hangszórónak, hiszen tehetetlen magas frekiken, így csak melegíti a tekercset?
Vagy fogadjam el, hogy a DX-ben kevesebb lesz a mély, mert a BX dolga azt megszólaltatni? -
fatpingvin
addikt
válasz
Dr. Szilikát #84164 üzenetére
"hacsak az nem számít, hogy amikor beleütnek a dobba, az jó lenne, ha a hangszóró is abban a pillanatban előre nyomná a membránt. De állítólag még ez sem befolyásol semmit, ember nem veszi észre"
a szakterületem okán elég mélyen el kellett merülnöm a hallás fiziológiájában: ez valóban így van. a belsőfül már csak működéséből adódóan sem tudna fázisra különbséget tenni. -
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84160 üzenetére
Vagy véletlenül fordítva kötik be az egyik hangfalat, mert leszarják a piros-fekete szorítókapcsolót, vagy a jelölt kábel-eret.
Van erre szakkifejezés, amikor "hátrafelé" dolgozik a hangfal?
-
Mr. V.
tag
válasz
Dr. Szilikát #84158 üzenetére
Ha már épp ez téma merült fel, nekem is lenne ezzel kapcsolatban kérdésem.
Alapként volt egy 2kW/4ohm erősítőm (Omnitronic P-2000), amin volt 1,2kW/8ohm x2db hangfal, azaz 2x 500W-al hajtotta csak 8 ohm-on.
Ezért vettem hozzá 2 mélynyomót 1,2kW/8ohm.
Így elvileg 4ohm és kijönne a 2kW, de egyrészt nem érzem hangosabbnak, másrészt a normál 3 utas hangfalból eltűnik a mély, ha a mélyomó is rá van kötve.Mit tudok tenni, hogy a mélynyomó ne szívja le az energiát a másik nagy hangszórókról?
Mélynyomó hangszóró: 1x8 ohm
Hangfal hangszóró: 2x16ohm párhuzamosan, 1 közép és 2 magasNekem mindenképpen sztereó kimenet kell, így bridge/paralel megolás (fesz/áramerősség duplázás) nem megoldás.
Ha pedig csak a mélynyomókat kötném a közös kivezetésre, az nem tudom mit eredményezne, főleg sztereó üzemmódban.Még valami: mióta 4ohm-os a terhelés rajta (ami elvileg optimális), sűrűbben hűti magát.
De a fő kérdés, hogy hogyan adható vissza a mély a rendes hangfalnak is? Vagy ez így természetes állapot?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #84145 üzenetére
Amikor én tanultam ezeket akkor valós, látszólagos, és meddő teljesítményként nevezték. A valós megnevezés a komplex számok kapcsán jön a képbe, ha vektorosan számolunk akkor a vektorhoz tartozó valós részből lesz valós teljesítmény, a képzetes része lesz a meddő, és a vektor hossza (abszolút értéke) a látszólagos teljesítmény.
Az aktív PFC működése a valóságban erősen függ a teljesítménytől, egy 650W.os táphoz méretezett PFC, kis teljesítmények esetén (pl. üresjárásban) gyakorlatilag nem tudja produkálni a szinuszos áram-hullámformát. Ennélfogva a teljesítménytényező jóval 1 alatt lesz. Ugyanis az áram felharmonikus tartalma nem szállít valós (vagy legyen akkor hatásos) teljesítményt.
A lényeg ebből: Barret001 áramfelvételt mért, és nem teljesítmény felvételt, ezért a 20W körüli üresjárási teljesítmény valószínűleg hibás következtetés. Ugyanakkor igaz az is, hogy a PC tápok manapság még mindig elég rossz hatásfokúak. Ha jól tévedek az ezüst kategóriás tud 80%-ot, az arany kategóriás meg 90%-ot. Pedig manapság mindegyik lehetne bőven 90% feletti hatásfokú. Képzelhetjük, hogy a mindenféle silver, meg gold jelzéseket nélkülöző tápok milyen hatásfokúak lehetnek. Egyszer le kellene mérni, hogy lássuk mi a valóság.
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát #84109 üzenetére
Rendben, köszönöm mindenkinek. Azt hiszem egy veszélyes hulladék gyűjtőben végzi.ú
-
Blackmate
őstag
válasz
Dr. Szilikát #84088 üzenetére
Köszönöm
Jól sejtem, hogy ez lenne a javító pogácsa?
https://www.hqelektronika.hu/hu/taviranyito-gumi-gomb-pogacsa-100db-rem000001r -
válasz
Dr. Szilikát #84088 üzenetére
Na, azt sosem tudtam, hogy mi az az olajszerű trutyi, ami a gombok alatt rendszeresen megjelenik, eddig komolyan azt hittem a kéz izzadtsága válik ki ott. Nekem a WD40 vált be a tisztításra, mostmár tudom, hogy azért, mert az oldja az olajat.
A felragasztható kis javító pogácsát egyébként hol lehet beszerezni?
(Bár az ebayen kvázi mindenféle távirányító beszerezhető 10-15 dolláros áron, eddig ha már nagyon nem akart működni egy távirányító, akkor vettem utángyártottat.)
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát #84056 üzenetére
Köszi.
Az AB osztály elméleti megoldását láttam már, azt gondoltam értem is, viszont ez mindenhol arra alapoz, hogy van egy +Vcc, egy -Vcc, és a kettő között a GND.
Ezt hogy oldom meg, ha csak egy szimpla DC tápom/elemem van? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84038 üzenetére
A vészhelyzet alatt azt a múltkori 1órás szünetet értem, ami azért engem is meglepett.
Nálunk is ritka jelenség szerencsére, de azért 1óra a "töksötétben" nem volt kellemes.
Csak egy LED-es állólámpát tudtam használni és telefonról egy erősítőn zenét hallgatni. Ennyire futotta hirtelen a sötétben összedugdozni valamit egy UPS-re.Illetve fentebb írtam, hogy terv szerint egy aggregátor is lett volna a házban a nagyobb fogyasztókhoz vagy éppen hosszabb szünet esetére.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #84036 üzenetére
Ez igaz, viszont ledszalaggal észrevétlen lehet az egész a 99.99%-os rendelkezésre állás alatt.
Szóval azért van esztétikai vonatkozása is a dolognak.
Illetve a vészhelyzeti megoldás túlmutat a világításon, ezért 18650-el max 1-2 kézi lámpa valósítható meg. Javíts ki, ha rosszul tudom, de azért a 18650 akku tudtommal nem tolerálja, ha 365 napból 360 napot teljesen feltöltve "pihen". Ha pedig nincs folyamatos töltésen akkor könnyen előfordulhat, hogy mikor kellene pont alig van már benne energy. Szóval azért egy fix vészhelyzeti lakás világítást nem alapoznék ezekre az akkukra.De most már csak elméletről beszélgetünk, mivel nem lesz megvalósítva a dolog.
-
válasz
Dr. Szilikát #84017 üzenetére
Igen tudom, 8 éve koptatom itt a billentyúket és ha csendben is de követem az eseményket meg leveszek dolgokat.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát #84017 üzenetére
Saját tapasztalat?
-
válasz
Dr. Szilikát #83983 üzenetére
Ez majd a következő karbantartásnál kiderül, mert addig nem bontom a gépet, nem mintha most a helyén egy jól nyakatekert módon ne tudnám áttenni a hangkártyát. Ha annak idején tudom hogy ilyesmi létezik, máshogy tervezem a szekrényt, mert most szinte teljesen be van zárva a gép.
A többieknek is köszönöm a tippeket, tanácsokat.
Jelen állás szerint "lötyög" a hangkártya, azaz nincs teljesen rögzítve egy kb. millás gépben és csak így szól normálisabban a hang. Röhej...
-
válasz
Dr. Szilikát #83971 üzenetére
...találtam közben itthon megfizethető 14500-as lítiumot... az megy bele
Köszi
-
válasz
Dr. Szilikát #83969 üzenetére
...akkor marad az akkucsere, mert ahogy nézem, a TEA-nak kell valahonnan referencia.
Illetve jelenleg használat közben baromi meleg az egész, gyanús, hogy a táp nem szereti. -
tlac
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #83959 üzenetére
Nekem egyszer megszorult, sikerült lekínozni úgy, hogy nem tört bele.
na én így is jártam
végül sikerült kitakarítani annyira a furatokat, hogy belemenjenek a kondik
viszont hogyan forrasszam bele?
ott is ugyanúgy szerintem problémám lesz a hőelvonással
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Új, belépő szintű Radeont kapnak az OEM-ek
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Yettel topik
- Xbox Series X|S
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB OLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2192, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest