- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dr. Szilikát #89510 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89510 üzenetére
az LM358 kimenete mit bír
...bemenet akart lenni.
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89506 üzenetére
Tehát ha jól értem, több 1S szingli 18650 akksival is megoldható az akksi kérdés?
viszont akkor kevés lehet a fesz a CC CV konverter
És egy CC CV konverter kell arra is, hogy az akksi BMS kimenetére rákössem a LEDet?
Ezek az említett driverek hogyan találhatók meg a neten? -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89496 üzenetére
Köszönöm!
Az 5 sáv (fekete) zavart meg. -
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87648 üzenetére
Sziasztok
Korábban már írtam róla:
Próbáltam 8V-tal tölteni, ahogy gyárilag rá írva vagyon,
ezt az elvileg "VARTA" reflektor-zseblámpát,
amit töltő nélkül, illetve rossz akksival (2V alá merült) kaptam.
https://favourlight.com/products/industrial-light/details/ps80c1n001/
https://hu.mouser.com/new/cree/cree-xlampXPG2/
Elszállt a működtető füsta gyári NYÁKon megégtek az SMD alkatrészek
Hogy próbálhatnám ki biztonságosan a LEDet, hogy működik-e rendesen?
A kis Labortápomról meghajtani 2-3V-tal? vagy több fesz kell neki?
Szeretném megcsinálni 18650 cellákkal (ez is kérdés, hogy milyen BMS kellene)
,hogy használni lehessen[link] #88623Donki Hóte kolléga már írta, hogy
"6 V-os akku esetén a 3 W-os LED-en 0,5 A áram folyik, vagyis olyan kisfeszültségű diódát keress, ami gond nélkül elvisel 0,6 - 0,8 A áramot.
Tehát pl. egy tök közönséges 1N4001 dióda teljesen meg fog felelni a próbálgatáshoz."
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89481 üzenetére
Hello,
Pár dolgot nem értek, mert kezdő vagyok:
- mi az az elko?
- konverter kimeneti feszültséget hogy mérek, és mit kell látnom?Van jó multiméterem, van forrasztó állomásom..stb. Meg tudom csinálni, csak nem szeretnék Mekk mesterkedni.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89472 üzenetére
Szia.
Rákeresve nekem is mindenhol varisztort dobott ki a Google. Jól gondolom, hogy akár ez elhagyható?
Köszönöm a sok segítséget!Gyakran bele keveredek a dolgokba. Az alapok (ímmel ámmal) meg vannak, értem a működést, de egyszerűen egy kapcsolási rajzon nem ismerem fel (nyákon sem).
Legutóbb az ellenállásnál (piros piros arany arany), melyik feléről kell nézni?? Mert ezen 5 sáv van (egyik felén fekete van). Azért még kapcsolási rajz olvasás miatt fogok ide írni (ha nem gond ). -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89481 üzenetére
Közben megtaláltam: https://www.es.co.th/Schemetic/PDF/LNK304-306.PDF
-
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89475 üzenetére
Készítek majd a szívómotorról fotót.
Most lehet, hogy egy bontottból, aminek kerék és főkefe problémája volt (szóval elvileg az akku és a szívómotor rendben lehet) hozzá tudok jutni donor alkatrészekhez.
-
Armagedown
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89469 üzenetére
Egy ilyen hobbi célra megfelelne?
Elvileg lengyel márka, nyilván átcimkézett kínai ez is.
Pótalkatrészeket nem találok hozzá, pedig nem ártana.
Komplatibilisek-e ezek az forrasztállomások más gyártók termékeivel?
Pl a Gordak nevühöz kaphatóak pótalkatrészek sok helyen. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89468 üzenetére
Betápnál van egy 07D514K alkatrész. Kerámia kondenzátornak nézem, de nem találtam róla infót, hogy mekkora értékű.
-
bandi46
újonc
válasz
Dr. Szilikát #89446 üzenetére
Köszönöm a válaszodat! Megnézetem!
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89460 üzenetére
Lelkes amatőrként arra jutottam, hogy a diódahíd kuka. ( ABS210)
Érdemes foglalkozni ezzel?
Vagy kíváncsiságból ráforrasszak (inkább taknyolás lesz) egy másik hidat (vezetékkel) aztán próba...
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89460 üzenetére
Köszönöm.
Mivel kuka lesz, elkezdem mérni, szétcincálni. Dióda, IC smd szerelt, szóval azokat nem tudom cserélni.Egyébként ezek a színkódok eléggé becsapósak. Nekem (még) jó a szemem, színeket is látom, de néha nehéz megállapítani, hogy arany vagy barna , fekete vagy lila (táblázathoz nézve). Még gyakorolnom kell ezt is.
-
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89447 üzenetére
Akkor az új Ali-s akku is vacak, szuper. Na mindegy egy próbát megért.
Javasoltad korábban, hogy kössem rá a másikat is ezzel együtt, a tetejére ragasztva, azt még lehet kipróbálom.
Mondjuk ez az egész még mindig nem magyarázza meg azt, hogy miért van az, hogy a 4 sebességfokozat közül, hiába van a készülék standardra állítva, turbó fokozaton, vagyis a maximális szívóerővel dolgozik. Hiába állítom Standrad, Medium vagy turba, mindháromnál a Turbo-nak megfelelő fordulaton pörög. Egyedül csak a Silent-re kapcsolva változik a fordulatszám.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89443 üzenetére
Oh, köszönöm.
Az első linken lévő elég combosnak néz ki. -
weiss
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89439 üzenetére
Nem tudom, hogy találtad meg, de köszi
Ezek szerint a kínaiak valamit nagyon félremásoltak, mert ez a datasheet szerint 1,2 V-ot állít elő, de nincs kivezetve sehova.
-
hasman
tag
válasz
Dr. Szilikát #89432 üzenetére
Ráraktam 6v-ot és 3-asával nagyon szépen indította az összes ledet… ledenként mentem előre, hogy lássam mikor szakadna meg valahol… nem szakadt meg sehol… cserébe ha összeszerelem továbbra sem működik …
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89434 üzenetére
Köszi, átolvasom.
Találtam netes cikkeket is. Jól összefoglalja az akkukban lejátszódó folyamatokat, töltésí módokról is szó van. -
hasman
tag
válasz
Dr. Szilikát #89428 üzenetére
ne haragudj, teljesen világos amit írsz, csak azt nem tudom, hogy a szakadást hogy tudom megtalálni.... kaparjam le a lakkot minden led között? Nem feltétlenül szeretném ennyire roncsolni a panelt. A leden keresztül meg nem tudok ellenállást mérni 2 ledre meg a dióda mód nem elég a műszeren hogy pislákolásra bírjak kettőt is... kicsit megakadtam ezzel a dologgal... ha van roncsolásmentes módszer szívesen próbálkoznék vele, de tényleg semmi nem jut eszembe. talán annyi hogy 2 majd 3 ledet kötök közvetlen a labortápra alacsony feszültséggel és nagyon gyenge árammal (teszem azt 100mA) és ahol a szakadás van ott nem világít... talán ez működhet ha korrózió van talán ez a gyenge áram miatt szintén megjelenik. Délután tesztelem.
-
hasman
tag
válasz
Dr. Szilikát #89426 üzenetére
Gondoltam rá, hogy a panelen esetleg elpárolgot volna a réz, de ennek mikroszkópikus esélyt adok, a réz szélesebb a panelen mint a ledek.... valamint negatív ágon mérhető az ellenállás (ha van is valami az szerintem csak pozitív ágon lehet)
néztem esetleges zárlatot földelésre, azt sem tudtam mérni... pozitív ágon viszont nem tudom hogy kellene ellenőrizni a megfelelő kontaktot. esetleg lehet olyan hogy maga a led rögzítése korrodált és hiába a led jó annak a csatlakozása forrasztása már.... ezt viszont csak vasalni lehet, mert hőelvezető alu a nyák... és a légfúvóm maximum szétégetné a ledet de megfuttatni biztos nem futtatná meg... esetleg sütő, de elég pesszimista vagyok vele.... -
Truman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89417 üzenetére
Valószínű.
Ezeket írta még ki:
Rossz kondi: vlos=34% ESR=0,14 kΩ
Új kondi: vlos=2,8% ESR=0,61 ΩA lényeg hogy most már működik, már össze is ragasztottam a burkolatot.
Köszönöm még egyszer! -
Truman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89414 üzenetére
Kicseréltem a kis feketét.
Tökéletesen működik. Ahogy bedugom azonnal kigyullad a zöld led.A régit lemértem TC1 -el, 36 μF a ráírt 47 helyett. Az új kondira pedig 44 μF -et mért.
Köszönöm a távgyógyítást! -
Truman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89409 üzenetére
Rendben köszi, kiforrasztom és megpróbálok ilyet szerezni. Majd írok, hogy mi van.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89324 üzenetére
Aliexpress-ről még soha nem rendeltem, de a Bangood -on a forumok alapján az értékelések semmit se jelentenek, mert csak az adott eladó engedélyével kerülhet ki negatív értékelés. Gondolhatod hogy nem fogja kiengedni.
-
Alu
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89079 üzenetére
Kiindulásnak jó lesz, köszönöm!
-
DuplaZso
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89291 üzenetére
Simán lehet igazad, de én ott combosabb alkatrészeket látok átsejleni a műanyag házon. 20 mOhmos ellenállat, nagyobbacska tranyók, ilyesmi. Miden esetre kár, hogy nincs meg az a rész a motorhoz. Nyilván kihagyható, és persze akkor le is egyszerűsíti a megcélzott eredmény elérését, de egy ismeretlen szerkót debuggolni mégiscsak szebb feladat, na !
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #89303 üzenetére
Szuper, köszi
-
Sanki
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89261 üzenetére
Köszönöm a választ és az egyszerűbb megoldást is.
Mindkét verzió használható hosszú távon? -
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89230 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, megpróbálkozok ezzel a LED teszttel, kicsit informálódom még előtte.
Bármilyen LED jó? Akár egy régi játékból kiszedett is használható a feladatra?
Ellenállásból milyen és mekkora jöhet szóba? -
Steady74
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89221 üzenetére
Abból indultam ki (nagyon kevés villanyszerelési tudással), hogy a címezhető ledszalagok másik végét is úgy táplálom meg, hogy áthúzok egy + és egy - szálat, és rendben vagyok. A CCT- szalagnál is erre gondoltam, hogy elég lesz a + szál mellé valamelyik ágra (CW/WW) húzni a --ot és rendben leszek. Javasolták még azt, hogy a másik végére a ledszalagnak is tegyek egy ugyan ilyen kontrollert, és a kettőt működtessem szimultán. Az is egy opció lehetett volna, de a javasolt megoldást ki fogom próbálni majd.
-
Steady74
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89219 üzenetére
A párhuzamos betápot nem szereti az eszköz, ezt megkérdeztem a gyártótól. Az alapfellállás az lett volna, hogy a led tápnap van 2db 24V kimenete. Egyikre kötöttem volna a vezérlőt, mögé a ledszalagot, a másik kimenetre (+/-) kötöttem volna a ledszalag másik végét, csak hát jött a gond, hogy a szalag 3 csatis és van 2 kábelem
De a fenti rajz alapján megnézem a bekötést, hogy megy-e.
demars: Neked is köszi a választ, meg mindenkinek
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89161 üzenetére
Ma végeztem el a TV szétbontását, kitakarítását és a csavarok meghúzását. Hibás alkatrészre utaló jelet, sárgulás/feketedés, puffadást sehol sem láttam. A forrasztásokon is átfutottam, de nem találtam gondot. A kapcsolót is lecsavartam a helyéről, nyomkodtam, de a reteszelés mindig megtörtént, az már más kérdés, hogy kontaktol e normálisan, mert nem mértem ki.
A csavarok, -ahogy mondtad is- nagyon gyengén voltak meghúzva, azaz sokat visszaengedtek. Némelyik annyira, mint ha meg sem lett volna húzva, ezek főleg azok voltak, amiknél az ónlap is alatta van. Most összeraktam és jól működik, kapcsol, normális nyomásérzetű a főkapcsoló is, a relé kapcsol amikor stanby-ba kerül. Mivel a hiba eddig is "ritkán", randomra jött elő, elkiabálni nem szeretném, hogy jó lett... De, bízom benne, hogy ennyivel megúszom és nem lesz egyéb gondja.Nem tudom, hogy hivatalosan van-e az alkatrészekről pontos leírás, de szeretnélek téged és a többi fórumtársat segítenni azzal, hogy készítettem pár fotót (makrókat is) a panelekről. Hátha valakinek szüksége lenne rá, pár hónapig fent hagyom a drive-on. Pontos típus Panasonic TX-P42ST30E.
Köszönöm a segítséget!
-
válasz
Dr. Szilikát #89196 üzenetére
Apám a Gyöngyösi Izzó-ban dolgozott, ha ez mond valamit, szerintem hozzáférése volt mindenféle minőségi alkatrészhez. Egyszer egy televíziót épített össze otthon egy marék alkatrészből
A többi kérdésre valami ötlet?
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89198 üzenetére
Ha autóval szabad ég alatt és nem garázsban parkol valaki, akkor akár egy ilyen szolárpanel is szóba jöhetne. Így ránézésre biztos, hogy nincs 20W, és nem tudom, ezek töltésvezérlője -ha egyáltalán van benne- mennyire megbízható, de egy fenntartó töltésre elég is lehetne szép időben.
-
janston
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89188 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszotokat. Az akksi 1 éves, szóval jó, de a motor valamiért lehúzta teljesen a télen, szóval valószníűleg ez a "túlmerülés" áll fenn.
Az jó akkor ha például bikakábellel ráteszem a kocsi akksijára egy órára kb? -
válasz
Dr. Szilikát #89181 üzenetére
Én is azt a kb. 6 méteres, talán másfeles madzagot néztem, azon 15-16 amper bajosan. Ezért írtam a kérdezőnek hogy mérjen csak sajnos nem tud áramfelvételt mérni.
Pedig sokat spórólhatna ha meg tudná mérni mert nem mindegy hogy 18-20 vagy 4-5 amperes tápot kéne vennie. -
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89170 üzenetére
Megcsináltam, már kezdtem örülni, mert kicsit tovább működött, de 52%-nál megint megállt.
Indítás előtt feltöltöttem, factory reset is volt. Nem adja magát. -
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89168 üzenetére
Arra gondoltam én is, hogy azzal kezdeném, mert eleve fölötte balra az a nagy fehér csatlakozó az akksié. Mondjuk ettől függetlenül lehet, hogy köze nincs hozzá. Rápróbálok, hátha...
Szóval akkor ha az RT4 a ludas, akkor a két végpontja között csinálok egy kis rézhurkot. Ezt szigeteljem le valamivel, hogy ne tudjon mással érintkezni?
-
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89156 üzenetére
Igen, ezeket látom, plusz még az RT6, amit találtam rajta.
Ha elkezdem ezeket egyesével átkötni az általad korábban írtak alapján, azzal tönkre vághatom?
Nem nagy baj ha megáll végleg, mert így úgy sem használható, de hátha lehet bele életet lehelni valahogy.. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89163 üzenetére
Látom, te sem nagyon szeretnél róla váltani! ☺
Én is így vagyok vele, egyedül a "csak" 42 col miatt volna jó egy nagyobb, de ezzel is el vagyunk... -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89161 üzenetére
Körültekintő leszek, csak azt bontom ami szükséges! Köszönöm a figyelemfelhívást!
Lehet nem jól rémlik, de nem ez a VT30 széria volt az utolsó amit gyártottak plazmából? -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89159 üzenetére
Akkor megnézem a forrasztásokat, ónozásokat is!
Köszi a figyelemfelhívást!Hát hő az biztos hogy van!
Normál nappali fénynél, üzem közben! Akkor még nyáron is érződik a képernyőtől 30-40cm-re a televízió hősugázó hatása.
Bár mi védeni szoktuk, azért az esetek nagy részébe be van sötételve, meg nagyon időnk sincs napközben nézni...
Egyszer kimértem, 275W-ot számoltam nappali fénynél, este 60W környékén fogyaszt.
Már nézegettem az utódját, de LCD-t nem akarok (gondolom meg is értitek miért), a plazmával megegyező képalkotással (a pixelenkéntire értve) rendelkező OLED ára már egész jól alakul, de még mindig az az ársáv amit kicsit sajnálnék egy TV-re, ráadásul maradni szeretnék a márkánál, mert nekem eddig Panasonic/Matsushita termékkel még nem nagyon volt problémám. Akár a deck-eim, erősítőim, mini hifi-t, vagy a család összes tévéjét nézem, mindegyik üzemel a mai napig. Bár gondolom ez attól is függ, hogy 1-1 termék melyik gyárában készült.(?) -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #89157 üzenetére
Komoly?
Akkor először kezdjem azzal, hogy utánnahúzom a csavarokat és teszteljek? Én mindenre gondoltam, de erre nem!
Emlékeim szerint 2008 vagy 9-ben vettem a készüléket, azóta csak a venttllátorok hosszúsörtéjű kefefejjel voltak kiporszívózva évente 1-2 alkalommal... Lehet tényleg csak ennyi lesz a baja, legalábbis bízom benne! Hétvégén szétszedem, kitisztítom és egyúttal átvizsgálom a paneleket van e valami "elváltozás", illetve meghúzom a csavarokat.
Köszi a segítséget!
Hétvégén jelzéssel leszek felétek, hogy mire jutottam! -
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89085 üzenetére
Szétszedtem és kiderült, hogy ennek a modellnek a belseje mégsem azonos a videóban látott modelléval, hiába ugyanaz a külső burkolat/dizájn, a beltartalom más.
A korábban linkelt videóban pedig egy nagyobb alapplappal rendelkező készüléket operálnak:
[link]A habajelenség azonos, a fotó alapján lehet arra következtetni esetleg, hogy itt most melyik alkatrész lehet az amit a másikhoz hasonlóan "patkolni" kellene?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát #89149 üzenetére
Graetz-híd hogyan segít a nullátmenet okozta zakatolás kivédésében?
Úgy segít, hogy a tekercsnek akkora az induktivitása hogy kisimítja az áram-hullámosságot.
Van amelyik gyárilag ilyen, akár DC-t akár AC-t kaphat.AC-tekercsnek van induló áramlökése, a vasmag felmágnesezési jelensége miatt:
Nem csak emiatt van. Amíg nincs behúzva addig nyitott a mágneskör, ennélfogva sokkal kisebb a tekercs induktivitása. Behúzás után a vasmag záródik, emiatt a tekercs induktivitása jelentősen nagyobb lesz, és egyúttal az az AC-n mutatott impedanciája is, ami miatt jelentősen lecsökken az áramfelvétele. -
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89069 üzenetére
Első körben akkor lehet megpróbálkozom azzal, amit javasoltál. Lényegében akkor a videóban látható módon rá kellene forrasztanom a varisztor helyett egy kis rézhurkot? Milyen átmérőjű huzalt kellene használni?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89079 üzenetére
Illetve kicsit elszámoltam, 5 + 3 = 8 V az ajánlott minimum, erre jön a 15-ös Zener, így 23 V legalább.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89022 üzenetére
Köszönöm.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88993 üzenetére
Lehet, hogy tárgytalan. Most épp nem csinálja, csak kikapcsolásnál van egy minimális pattanás, de az is random. Lehet, az előző albiba a szar földelés okozta...
-
válasz
Dr. Szilikát #89014 üzenetére
"Olyat tapasztaltam, hogy a vékony anyagból készült menetes rész deformálódott és amiatt nem érintkezett rendesen, a foglalat belső érintkezőjével."
Mennyit szívtam ilyennel -
_NCT
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89002 üzenetére
Igazad van, ezt rendesen túlagyaltam (facepalm), köszi!
-
_NCT
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89000 üzenetére
Na most a story teljes egészében az, hogy van egy 70mai hardwire kit-em, ami 11.4V-nál kapcsolja le a kamerát, ez az autó akkuja szempontjából nem a legideálisabb. Arra gondoltam, a pozitív ághoz bekötök egy 1N5408-as diódát, ami ejt ~0.7-0.8V-ot a feszültségen 1A áramerősség mellett 10A-nál pedig 1V-ot., tehát hamarabb lekapcsol majd a hardwire kit, ezzel is kímélve az autót a teljes lemerüléstől. Viszont ha jól láttam, a dióda 3A-t visel el max.
-
_NCT
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88998 üzenetére
Köszi! És ha mondjuk a biztosítékot kiveszem vagy biztosítéklopót használok és az ott kilépő áramerősséget akarom mérni, az nem verheti ki a 10A biztosítékot a multiban?
Mondjuk a hátsó ablaktörlő biztosítékát szeretném mérni, pontosabban a biztosítéktáblából kilépő áramerősséget. A szivargyújtó csak egy példa volt.
-
Atos23
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88959 üzenetére
Vettem is egyet.
Kicsit sokalltam érte a kb. Bruttó 100k körüli bolti árat, így keresgéltem tovább. Jófogáson volt fent 70k-ért, már majdnem lebeszéltem az eladóval, amikor Marketplacen szembejött velem egy 58k-ért. Na azt az eladó lealkudta saját magának 45k-ra, csak vigyem. :) Így lett meg a mai napon ennyiért.
Az általad linkelt videón szerintem igényesebb kivitel van, de ez sem rossz. Ami megdöbbentő, az a toroid mérete, sokkal kisebbre számítottam. A tápot oldalanként 4700uF / 63V-al szűri, a diódák eléggé túlméretezettek. A képeken nem látszik, az áteresztő tranyók a kis panelek alatt vannak a hűtőbordára csavarozva.
Néhány kép (a kijelző teljesen jó minőségű, csak a telefon képe adja vissza rosszul):
-
válasz
Dr. Szilikát #88958 üzenetére
Ok, meggyőztél.
Köszönöm a türelmet.
-
válasz
Dr. Szilikát #88954 üzenetére
Úgy se, ha a transzmitter elemről megy?
Jó, tegyük fel, hogy közös tápról megy. Egy-egy 8Ω ellenállással kötöm a két negatív kimenetet a jack föld lábára. Az szerintem nem rövidzár. A két pozitívat pedig egy egy kondival a másik két lábra. Ezzel nyerek vagy veszítek ahhoz képest, mintha a GND-t használnám közös pontnak?
És, ha 4db kondit használok? -
válasz
Dr. Szilikát #88952 üzenetére
Az isten áldjon meg, ki akarja földelni az erősítő kimenetét...? A negatívot akarom közösíteni, hogy a 4 kimenetet a jack csatlakozó 3 lábára tudjam kötni.
5V usb tápról megy mindkét cucc. -
válasz
Dr. Szilikát #88948 üzenetére
Dehogy akarom én az ellenfázisú jelet közösíteni
Én is gondoltam rá, hogy a GND-t használom közös pontnak, de egyrészt kipróbáltam és nagyon zajos, másrészt pont felezi az elérhető jelszintet, márpedig az FM transzmitter jel-zaj viszonya miatt nem lenne rossz, ha minél nagyobb jelet tudnék rá küldeni. Autóban lenne egyébként használva, szivargyújtóról.
Szóval ha lehet, mégis úgy szeretném megoldani, hogy a L-, R- kimenetet közösíteném föld pontnak és a L+,R+ menne a csúcsra meg a gyűrűre. Ezt hogy tudom megcsinálni?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88948 üzenetére
A kondenzátor azért kötelező, mert a kimenetek DC-szintje a tápfeszültség fele. A hangszórókon így nem folyik egyenáram (azonos potenciál), de a DC-t le kell választani, ha más a cél.
Ilyen módon lehet egyébként fejhallgatót is csatlakoztatni.
-
Gézengúz
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88923 üzenetére
Jah azt nem mondtam, hogy innentől kezdve nem kell tölteni a napelemnek, mert csak horgászlámpa lenne.
Csak este kint sötétben lesz rádugva, nem számít a napelem. Mozgásérzékelő is rendben működik.
Kapott a két lámpa két usb kábelt belül egy görccsel.
Már csak egy gond van, a kikapcsoló powerbank. -
necrons
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát #88905 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, írtam a gyártónak hátha hajlandó kisegíteni
-
PitLee
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88880 üzenetére
"Regulator MC 792"-re a guugli ilyenek et talált, nem tudom segít-e, a számkarakternél eggyel több van, de nem értek hozzá sajna.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Regulator+mc792Itt van egy szétszedett változat, de pont az "műtyür" nem látszódik.
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/teardown-few-basic-measurements-and-personal-thoughts-of-the-focusrite-solo-gen3.9101/Ui: közben találtam egy ilyet is
https://www.datasheetarchive.com/MC792-datasheet.html -
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88892 üzenetére
Akkor valószínűleg ez okozza, hogy már többször is felfeszítették az ajtókat...
Akkor azt mondod, hogy kössek rájuk párhuzamosan 1-1 kondit?
Pontosan mekkorát? Ennek a méretezéséhez nem értek.
Amúgy a jelenlegi MSOL2-2 nyákon is van egy ugyanekkora 25/1000-es kondi kb ugyanott.Valamivel meg tudom nézni, hogy most mennyire stabil nekik a 12V?
Közben észrevettem, hogy az a kondi kinyílt, mint a rózsa....
-
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88888 üzenetére
Köszönöm a válaszaitokat!
Nekem csak az kell, hogy ne búgjon. Érdekes, hogy azt írja, a működéshez nem kell stabilizált táp. Én azt hittem, hogy az az alap gond.
Egyébként a panelon van egy relé, az kapcsolja a mágneseket. Lehet, hogy annak a lábait tudnám használni?
Érdekes, hogy az a relé egyébként egyáltalán nem zörög, teljesen csendben van. -
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88884 üzenetére
Akkor megpróbálom ezt. Sok vesztenivalóm nincs, az egész egyébként egy elég olcsó konstrukció, egy vékony fémlapon van ez a nyák, az egész tűzforró üzem közben. Csak idő kérdése mikor sül meg benne minden alkatrész.
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88882 üzenetére
Szóval az az opció is játszik, hogy áthidalom a két hibás ledet ónnal és teszek hűtőbordát a három áramgenerátorra?
-
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88844 üzenetére
Nem láttam értelmét én sem, ezért kérdeztem.
De ezek szerint nem csak én furcsálltam a dolgot.
Köszönöm még egyszer. -
hódmaci
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88840 üzenetére
Szuper.
Köszönöm.
Így már láttam mit is kellene mérnem.
Meg is lett. Nevetséges de egy forrasztási hiba volt az ok.
Még egy kérdés: A Defrost mire való?
Azt észrevettem, hogy hosszabb a pirítási idő. De minek ez ha fentebb is tekerhetem a potméteren. Miért is jó ezért egy plusz kapcsolót beletenni? -
válasz
Dr. Szilikát #88836 üzenetére
Ez a gép egy török gyártmány ami már majdnem orosz...
Vázolom a felépítését nagy vonalakban, mert még én se látom át teljesen:
- van benne 2db akku (1db indító és 1db munka)
- van 2db napelemes töltésvezérlő, egyenként 30A
- van 1db maximum 6A napelem
- van benne egy vezérlő számítógép + netmodulA napelem egyszerre csatlakozik mindkettő töltésvezérlőre és tölti egyidejűleg mindkét akkut.
Most jön a bonyodalom, mert a számítógép közvetlen a munkaakkura van kötve, így a töltésvezérlő nem tudja leválasztani ha baj van. Egyik gép így is járt: este beriasztott 10.5V, másnap mire odaértem lement 2voltra, mind a kettő akku egyszerre.
Fő áramtalanítót "KI" állásba tettem és kb. 3-4nap alatt tudott teljesen visszatölteni, vegyes időben. A Fő áramtalanító egy kézi működtetésű egyébként. Onnét megy ugye egy vastag piros kábel az önindítóhoz, majd ugyanolyan vastag kábel megy a generátorhoz is.
A lakatfogó az Áramtalanító és Generátor között, bármely szakaszon 0.5 ampert jelez amikor a motor nem jár, tehát 6watt megy 24órába.
A számítógép az semmi, 0.1A maximum - ő miatta az életbe nem merül le.
Héten volt szerviz mert jeleztük a problémát, a következő megoldást követték el: szétválasztotta a számítógépet és a netmodult, így a fő áramtalanító kikapcsolásával a net megmarad, de a számítógép továbbra sem. Természetesen számítógép nélkül, illetve kikapcsolt állapotban eleve nem indítható a motor, ha visszakapcsolom akkor megint kezd meríteni és ott van a 0.5A a generátor felé - szóval ez így buta megoldásnak tűnik.
A gyár szerint ez a normális. Nem tudom, hogy ha a generátorba visszagerjeszt 24órába, az mennyire normális de vannak még érdekes kérdések, kijelentések.
Mivel ez így szvsz teljesen impotens megoldás, érdeklődtem hogy hosszú távon mit kell tenni hogy ne merüljön le az akku? A válaszok:
1.: működtessem a gépet kimerülés előtt legalább 1óráig.
Tehát egy eleve kimerült akkuról indítsam be a kő-hideg motort, pörgessem fel üzemi fordulatra, hogy töltés is legyen, 1óra alatt bevág 25liter olajat és addigra talán feltölt.
2.: vonuljak fel áramfejlesztővel, és normál akkutöltővel töltsek rá.
Mondott még valami fasságot, de itt már leállítottam, hogy elég az agymenésből.
Mentőötletként folytatom: van a gépen 1db 6A napelem. A gépbe van 2db 30A töltésvezérlő. Mi van akkor ha teszek rá még 1db napelemet és akkor 12A a déli órákban talán ellensúlyozza a folyamatos 0.5A merítést.
A válasz: megszűnik a garancia...
Érted: rákapcsolhatsz aggregátorról akármilyen töltővel, de ha bővíted a napelemet ugyanolyan panellel, már ugrott a gari - ilyen ez a török...
A másik ami még a bögyömben van, de sztem ebből autóvillamossági szerelő lesz, mert agyrém:
Ugye ott van benne az indító és munkaakku. Sztem a munkaakkuról le kellene kötni a számítógépet és átrakni a töltésvezérlő "Load" kimenetére. A motor, maradhat közvetlen az indítóakkun.
Ami viszont para, hogy indításkor mindkét akku feszültsége egyformán esik és merüléskor is tök egyforma, mindig egyforma. Ez is gáz nem? Ha a két akku egynek látszik a töltésvezérlők felé, minek bele két vezérlő?
A két akku negatív sarka közvetlenül össze is van kötve, de a pozitív sarok nem. Ezek szerint a számítógép áramkörén keresztül tud folyni áram merítéskor meg indítózáskor is? Mert ha igen ez így qrva szar...
Na szóval ez a helyzet. Ebbe kellene egy kis tanács vagy útmutatás, amíg autóvillamossági szerelő nincs.
Ha a generátornak nincs baja tőle, még jó is az akkunak ha éjjel kicsit megmeríti, de akkor nappal vissza kell tölteni, ahhoz viszont több napelem kell. De az igazi a generátor leválasztása lenne valahogy.
Köszönöm előre is!
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88820 üzenetére
NTC volt.
Rendben, köszi!
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88814 üzenetére
Ja-ja, annak idején a harmadikos általános iskolai környezetismeret tankönyvben benne volt, hogy a gyufát se magad felé húzva gyújtsd, hogy az erőhatástól esetleg eltörő, égő gyufaszál ne a ruhádra essen, hanem inkább kifelé.
-
válasz
Dr. Szilikát #88809 üzenetére
Laptoptápot én vagy szétfeszegetem, vagy amióta van Dremel, körbevágom
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88787 üzenetére
Ahogy írtad, az AC miatt áram impulzusokat kap (ez logikus, emiatt vibrál a led). Az viszont nem tiszta, hogy korlátozza a feszültséget?
Diódákon eső fesz még kevés nem? (Mármint , ha annyi jön le a hálózati feszből)
Diódánként esik 0,6V de így is sok jut a ledre.
Vagy valamit benéztem...
A másik kérdésem pedig, hogy mi miatt csak akkor világít a led, amikor fűt a páka (terhelés alatt).
(Led meghajtásához pici áram kell, a trafó vesztesége nem befolyásolja?) -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88782 üzenetére
Köszönöm.
A diódákon eső feszültség rendben is van, de itt ugye primer körről van szó, tehát 230 - 240 VAC. Ez zavart meg.
Szinte minden tananyagban DC-vel számolnak és példálóznak. -
dave0825
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88769 üzenetére
Most megnéztem telefonról, itt jó, céges gépen nem jött be. Ilyenek voltak nekem is, a mostani LED szalag ezeknek a szofita csatlakozójából indul.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88750 üzenetére
Ez jó lesz!
-
dave0825
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88764 üzenetére
Köszi, a linkekre nem hoz be semmit "Page not found". Teljesen összevissza csinálja, van, hogy 10-15 km-en egyáltalán nem villog/világít halványan, valamikor már elindulás után egyből. A belső kapcsolót mozgattam, én annak a kontakthibájára gondoltam, de lehet tényleg az ajtókapcsoló is. Megnézem ellenállással, amit lent ajánlott tordaitibi, aztán kiderül.
tordaitibi: Kösz szépen, megnézem egy ellenállással akkor.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88741 üzenetére
Akkor mi lenne jo megoldas a futes visszajelzesere?
-
Pötyi
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88717 üzenetére
Oké, vettem. Az elektronikára nem gondoltam...
-
rolio1
tag
válasz
Dr. Szilikát #88668 üzenetére
Két sima nyomógombot szerettem volna kiváltani vele... Milyen kapcsolóval tudom ezt megoldani? Szimulátorhoz, buttonbox-ba kellene.
-
válasz
Dr. Szilikát #88617 üzenetére
Ezen még így nem gondolkodtam el, de igazad van, köszi
A soros áramfigyelő ellenállásra mindenütt ezt a kifejezést olvastam eddig, kíváncsi lennék az etimológiájára. A shunt szó jelentése: eltérít, elterel.Meg is van: https://www.rohm.com/electronics-basics/resistors/shunt-resistors
Az árammérő sönt lehetővé teszi olyan áramértékek mérését, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy egy adott árammérővel közvetlenül mérhetők legyenek. Ebben az esetben egy külön söntöt, egy nagyon kis, de pontosan ismert ellenállású ellenállást párhuzamosan kell elhelyezni egy feszültségmérővel, így gyakorlatilag a teljes mérendő áram átfolyik a söntön (feltéve, hogy a feszültségmérő belső ellenállása az áram olyan kis részét veszi fel, hogy az elhanyagolható).
Tehát a sönt ez esetben azért sönt, mert a feszültségmérővel van párhuzamosan.
-
válasz
Dr. Szilikát #88578 üzenetére
Meg a tévékbe van agyonhajtva, annyira hogy leolvad előtte a diffúzor is néha.
Érdekes módon a monitorokba meg 20 éveket elmennek a backlight ledek. -
válasz
Dr. Szilikát #88578 üzenetére
Igen-igen, így értettem én is.
Sanki: Nézz szét Hestore - Lomex vonalon, amit ott árulnak, nem lesz zsákbamacska.
-
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát #88536 üzenetére
Köszi.
Nézegettem, ez a dupont ha nem tévedek. Azért vannak vele bajaim, nem polarizált és csak surlódással kapcsolódnak, nincs klipszes pöcök rajta.Most az SM csatlakozó a nyerő, az lényegében ugyan ez, csak polarizált meg klipszes. Viszont egy 3pin csati 250ft körül jön ki. Aliexpressről nagy kit-ben olcsóbb, 5000ért 80 csatlakozó
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #88530 üzenetére
Aha, akkor sanszos, hogy szilikonolaj lehetett. A gyártó amúgy is híres/hirhedt a termékei "profi" kivitelezéséről.
Viszont mivel még mindig érezhető a kábelon és eléggé hozzáférhető helyen fut az asztalomon, szerintem nem fogom ezt használni. Kellemetlen hozzáérni (vagy mondjuk valami papír ér hozzá) és folyton kezetmosni emiatt. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #88527 üzenetére
Inkább olyan műanyagos érzése van a kábelnak, nem is hajlik rendesen. Elég bóvlinak tűnik összességében, bár az árából sejthető volt. A csatlakozók pedig kemény műanyagból vannak. A törésgátló is műanyag tapintású. Szerintem nem is lesz hosszú életű.
Szóval pont ezért érthetetlen, hogy miként került valami folyékony, de tapadós "valami" a zacskóba. Viszont sem színe, sem jelelgzetes szaga nem volt, de biztosan nem tiszta víz volt, mivel a bőrömről nehéz volt eltávolítani és ha a kábelhez érek, még most is furcsa tapintású.
Szerintem ezt a kábelt, ha valaki ilyenen töri a fejét, inkább hagyja ki -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #88494 üzenetére
Nincs pillanatpákám gyerek korom óta már.
Jelenleg egy pwm-es olcsó pákám van és alapvetően smd-hez lapos fejet használok.
Valahogy az áll kézre.
Forrólevegős állomásom van, de kapton-om nincs, szóval ezzel kiforrasztani nem tudnám most.
Van egy hőfokszabályzós vákumos ónszippantóm is, de az gondolom nem szedi le annyira, hogy leszedhető legyen a pcb-ről az mcu.
Igazség szerint az egyetlen dolog amivel neki mernék állni, a forró levegő. Kapton szalaggal körberaknám, a jelenlegi ic-t lekapnám, kis tisztítás, ezüst paszta a lábak alá, új ic a régi helyére és forró levegő ismét. De ugye nincs kapton, szóval ez a dolog most pihen.
És igazából most nem is nagyon hiányzik, illetve a HS-ban amit hozzá akarnék STM32F103CTB6 (128kB) nincs is készleten egy ideje. Ugyanis 128kb-os verzió kell a firmware-hez.
Viszont azért jó lenne valami megoldást, technikát találnom az ilyen lábsűrűségű dolgokhoz.
Például nem bánnám, ha sd-ram, ddr-ram modulokat tudnék forrasztani. Azokon tudnék gyakorolni is.Valami jó folyasztószer is kellene, mert ami van az iszonyatosan ragacsos marad és ipa-val is küzdelem leszedni
-
válasz
Dr. Szilikát #88470 üzenetére
Tulaj azt mondja, hogy "valami borsószem méretű" elégett a fűtőpanelen.
Kapok képet felrakom, el nem tudom képzelni, mi ez, ha nem ellenállások sorban@Lëvï : $4 szétszedni
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #88359 üzenetére
Kösz, de annyira ritkán kell konnektor nélkül használnom pákát, hogy nem éri meg átépítés.
Akkor marad gáz, s figyelek a környezetre. -
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #88354 üzenetére
Elfelejtettem, hogy Parkside 20V-os akkura szerettem volna rákapcsolni és üzemeltetni.
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát #88354 üzenetére
Köszönöm
-
válasz
Dr. Szilikát #88311 üzenetére
Lifepo , döntp többségük, az általános felhasználásra szánt cellák 3,56V max.
A védelmek itt lelövik a töltést.
Ez 14,6 voltot jelent egy 4 cellás pakknál azaz pl. autüba minden további nélkül beépíthetők a PB helyett ha a töltőrendszer tartja a hagyományos 14,4V maximumot. És ezért a normálisabb intelligens akkutöltőkkel is tölthetők 1az1be minden további macera nélkül, pl. Ctek és társai fel is ismerik hogy lifepo akku és benne is az user manualba hogy alkalmas lifepo töltésére is. -
válasz
Dr. Szilikát #88302 üzenetére
Kerdeznem ha az akkupakkba komplett bms es balanszer van akkor nem mindegy hogy ha kesz akkor leall a toltes.vagy nem? Teljesen mindegy mert a belso bms lekapcsol.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #88302 üzenetére
Pontosan! Ezért lesz kábel csere.
Egyébként nem én építettem be, a tulaj kötötte be anno (műszerész, TV szerelő volt. Már nem él.). -
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát #88290 üzenetére
Ezaz, én se értem
Pedig próbáltam mind3 töltési módot (balanced, nem balanced, fast)
-
ratkaics
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #88266 üzenetére
Létezik az XL4015-höz hasonló áramkör, amit buszon keresztül, vagy valamilyen analóg, vagy PWM jellel lehet állítani (kimeneti feszültség, áramerősség)?
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Szilikát #88218 üzenetére
Igen, ezen agyaltam este, hogy a "flexet" használja az ember 3-5 percig, utána kikapcs. Itt a fűtés nyilván tovább van üzemben. Vagy ezek a lágyindítók csak a felfutás alatt melegednek? Ha lecsökken az ellenállása, akkor bírja tartósan?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88218 üzenetére
Mint korábban említettem, hasonló relés trükköt triacnál is lehet alkalmazni, a Krups automata kávégépekben van ilyen megoldás.
Egy kis SMD triac 1400 W fűtést indít, de csak a nullátmenetes startról gondoskodik, amit a processzor vezérel. Utána rögtön átköti egy relével is, így a triac (már) nem melegszik. Ráadásul így a relé sem ég be, sokáig eltart.
-
VIPowER
őstag
válasz
Dr. Szilikát #88178 üzenetére
Hát lehet szén lesz helyette. Ez egy sarokcsiszolónak a lágyindító áramkörében van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Gyúrósok ide!
- Notebook hibák
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Programozás topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- TCL LCD és LED TV-k
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- iPhone 11 128GB fekete, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 87% akku, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB FEHÉR, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 94% akku, doboz, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB fekete, gyárilag független, karcmentes kijelző szép állapot, 86% akku, legjobb ár!
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- IPhone 15 Pro Akku: 88% 12 hó jótállás!
- Eladó arany színű Apple iphone 7 128GB / 12 hó jótállással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 91% Akkumulátor
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest