- iPhone topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- LG G8X - kettőn áll a vásár
- LG V40 ThinQ - olajozott gépezet
- LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ada19
senior tag
24 nm nappali/mozirész / 50 nm térben. A hangszóró előtt kb. 30cm van, egy sarokban.
Én az 1S-el biztosan nem próbálkoznék mozira ekkora szobában. Nem tudom mennyire összehasonlítható, de az 1V hangja ledugózva nekem egyáltalán nem jön mozira, pont azt az ütősséget veszti el amiért szeretem.
#173230 I'am Dony: 1723 1V lesz az utód?
Más: tegnap megmértem peak SPL-t REW RTA funkcióval John Wick 3 shotgun scene közben (1:37:54-1:39:00), Denon - Audyssey szerinti -10 dB hangerőn ami nekem már talán kicsig hangos is alapvetően, és 90 dB csúcsot alulról súrolta - kb. 3.5 méter távolságból. Ehhez képest papíron ~100 dB-t is tud 4m távolságból (CEA mérés szerint), ami sokkal több mint ami nekem szükséges. Feltéve ha jól méri az UMIK-1, jól matekoztam, és jó a következtetés.
-
I'am Dony
őstag
Én a 1723 1.5 használtam. A legeslegjobb szubom volt eddig, fantasztikus, csodás hanngal. 22 nm használtam 60/40 mozi-zene. Az elhelyezéssel nagyon sokat játszottam és igazat mond az Arendal a 10 cm-el kapcsolatban. Nálam a legjobb átvitelt a: [link] adta. Teljesen a sarokban volt, a hangsugárzós oldala 18 cm-re volt a faltól, míg a hátulja 9-re. Ha első sorban mozi a cél, szerintem a 1961 kevés az "igazi" mellbevágó ütéshez ekkora területen refiből is. A tapasztaltak alapján azt gondolom, hogy a 1961 S - ekkora nem nagy területen - zenélni szuper lehet, de mozira nem a legjobb választás. Itt van néhány SPL érték, ami segíthet dönteni: [link] Hozzám pár nap múlva érkezik az újabb, ha gondolod szivesen látlak egy hallgatásra.
-
Tamoo
nagyúr
-
VoidXs
nagyúr
-
python1
veterán
Akkor ismerős a téma neked, mekkora hangsúly van a kocsiban a szubok hajtásán, akksi, kondik, karomnyi kábelek, nem kis feszkó, tápolás kell egy igazi komoly rendszer kiépítéséhez. Nem hinném, hogy ismeretlen lenne számodra, ha pl kevés ampert adunk a rendszernek, villogó műszerfal, világítás, csattogó basszus stb.
-
Quetz
őstag
- Ha érzékenyre állítod - 0,775V - akkor azzal rontod a jel/zaj viszonyt.
- A hangerő tekerő a Crown-on nem hangerő tekerő, hanem csillapítást állítasz vele. Ha maximumra van tekerve, akkor nincs csillapítás, amúgy pedig nem lineáris módon csökkented a bejövő jelet...Ha a 757 is úgy viselkedik, mint a 758, akkor 1V kimenetig egész jó, 2V-on már kifejezetten rossz és zajos. lásd még: Review and Measurements of NAD T758 V3 AVR
Sajnos itt még nem mellékelte Amir a THD+N változását a kimeneti jelszint függvényében.[ Módosította: Tamoo ]
-
Tamoo
nagyúr
Érzékenységet ajánlott inkább normal-ra rakni, gain-t pedig max-tól vissza 4-5 kattanásnyit. Valószínűleg zajos a Nad pre out-ja. Állíts be a Crown-on LPF filtert, úgy jó eséllyel nem lesz búgás. Legalábbis nekem ezekkel a beállításokkal rendben volt a Denonnal.
Egyáltalán nem "érzéketlen" csak még nem találtad meg a megfelelő beállításokat. -
Tamoo
nagyúr
Biztos jó a Ref series is, de annyival nem olcsóbb hogy szerintem megérje azt választani az Ultimax helyett. Megmutatnád hol jön ki neked lineárisabbra a HF mint az Ulti?
Abban tökéletesen igazad van, hogy van választék bőven, nem muszáj Ultimaxot venni. Ott a BMS ott a FaitalPRO stb. lehet mást nézni, kutakodni, próbálkozni. Az csak jó ha többféle diy szubbal, hangszóróval is lenne tapasztalat.
Hallgatói pozícióban mérve nekem így néz ki az ultimax:
SPL
torzítás -
Tamoo
nagyúr
Én 15"-os hangszórót néztem 90literes zárt dobozban és nagyon hasonlóak voltak azzal a különbséggel, hogy a Ref. sokkal hamarabb elérte az Xmax-ot. Szerintem az sem véletlen, hogy több Ultimaxot látunk, pedig drágább is. Ha a Ref az említett dolgokban jobb lenne olcsóbban, szerinted nem azt vennék többen?
Én le se írom mik vannak azon a körön mint a mozi.
Plusz múltkor ugye méregettem az erősítők teljesítményfelvételét (Denon 4308 + két XLS1502) és együtt kevesebbet fogyasztottak mint egy hajszárító.
Ezek a D osztályúak kevés amperrel beérik.
-
Tamoo
nagyúr
Én kb. egy embertől olvastam külföldi fórumon hogy zeneibb, de ezt max akkor hiszem ha hallom. Alapvetően nagyon hasonló a két hangszóró viselkedése, csak az Ultimax többet bír és az Xmax értéke is nagyobb. Mélyebbre menne a Ref? Kizárt. Én egyedül azt találtam mellette, hogy kicsit olcsóbb.
-
-KP-
addikt
A behringer nx6000d azt tudja 1 csatornán, amit egy kisebb crown hidalva és van tök jó deépített dsp-je. A crown előnye, hogy nem kell hozzá venticsere, de kell hozzá valamilyen dsp.
T.amp TSA Lab Gruppen Behringer mind venticserés, ami gondolom garivesztéssel is jár kapásból. Aki erre érzékeny, az gondoljon erre is.
-
Tamoo
nagyúr
Skálák lemaradtak sajnos a grafikonról, de jól látszik, hogy szépen lehet hangolni a reflexnyílással, de ha ledugózod mindkét nyílást "bedögleszted". Az max olyan helyen lehet indokolt ahol az alsó frekiken brutális kiemelés van, de azt sem így akarnám megoldani. Szóval ebből soha nem lesz jó zárt láda. A reflex maradjon meg reflexnek. A port tuning az más tészta.
-
Z_A_P
addikt
fejem hátuljára néznek a hátterek. Teljesen szabályos összeállítás.
Igen, erre írtam hogy ahogy en tudom, 90 (fejed mellett) - 110 (kicsit fejed mögött) fokot kellene bezarnia a centerrel a hatásoknak, nem pedig mögötted (az kb 150 fok) kellene lenniük.
Persze értem, a szobához kell igazodni, csak kíváncsi voltam hogy oldod meg. Én is a sajátomon agyalok most, hogyan kéne elrendezni, hogy nappali is maradjon... -
-
powerup2
addikt
Harapós ha kell és zenére kiváló de van teszt róla olvasd el
https://www.av-online.hu/hangfal/elac-sub-2070-aktiv-melylada-teszt_1528
-
Quetz
őstag
Tessék, egy lista:
Not Quiet:
Behringer Inuke
Cloud VTX series.
Ecler pam 1400 power amplifier
Powersoft Duecanali 5204
Crown XTI series.
QSC RMX
Peavey IPR1600
Not a total racket:
Powersoft Duecanali 1604
Samson S2000 2*650W@8 ohms 2*1000W@4 ohms, 2000W bridge
Quiet fan:
Peavey CS800s
Yamaha Triple E series of amps(P, PC-1N, XP) E.G Yamaha PC9501N ~2*1500W 4 ohm
Yamaha P7000s (fan does not spin normaly, 2*1100W 4ohm - conservative rating)
Lab Gruppen E-series (2*200W 2/4/8/16 ohm)
Carver PM700 240W@8 ohms 325W@4 ohms (fan inside unit)
Samson SX-2800, 2*700W@8 ohms, 2*1000W@ 4 ohms, 2000W bridge
QSC USA 700, 2*240W @ 8 ohms, 450W@ 4 ohms, Bridged 900W
IMG STAGELINE: STA-2000D/STA1000D (fan does not turn on in normal use) (upto 4*500W, 4ohm)
Speaker Power SP2-12000-DP (2*6000W, 2ohms)
Crown XLS DriveCore 2 Series (up to 2*775, 4Ω (XLS2502 )) (fan does not turn on in normal use, multiple reports)
Dynacord SL Series (up to 2*1200W @ 4Ω (SL 2400))
Crown CTS4200 (4*260W 4ohm), (fans don't spin on my unit at idle - others report differently there may be firmware differences)
the t.amp TSA 4-300 4*550W (4ohm)
lab Gruppen C series (passive under low load)
Crown CDi1000 (2*968W 4ohm, fan does not spin under light load however once fan spins its quite noisy)
Fanless:
Apart audio champ 2, 2*(180W 4 ohm, 120W 8 ohm)
Apart audio PA2120, 2*(120W 2/4/8 ohm, Small amount of mains transformer mechanical hum audible in silent room)
Stewart world 600 (2*190W 4 ohm)
Stewart world 1.2 (2*350W 4ohm)
Behringer A500 (~2*200W 4ohm)
Behringer A800 (2*250W 4ohm)
Crown K1/K2 (upto 2*1250W 2 ohm)
QSC 3500 (2*560W 4ohm, 2*700W 2ohm, possible transformer hum)
Samson Servo 550 (2*275W 4 ohms, 1*550 watts into 8 ohms (bridged mono mode) , runs hot when pushed)
3e Audio EAUMT-0140-2-A (TPA3251 based) (2*128W 4ohm) -
Quetz
őstag
A nagy nevek esetében a márkát, a támogatást és a kinézetet fizeted meg. Az előnyük, hogy kapsz egy terméket, ami működik. A hangminőséget nem soroltam fel, mert mindkét oldalon lehet találni jót is, rosszat is.
A DIY vonalon meg olyan lesz amilyenre sikerül, küzdened kell, hogy összelődd a DSP-t, méretezd a ládát és ott lesz végig a félsz, hogy mi van ha nem sikerül jóra.Én nagyon sok véleményt olvastam már, hogy soha többet bolti hangfalat/mélynyomót. Nálam is full DIY 7.1 megy, csak nem Dayton, hanem BMS mélynyomókkal, meg crown végfokkal. Nem panaszkodom.
-
Dorian
félisten
A 72 cm az alábbi képletből jön ki:
hullámhossz = hangsebesség levegőben (343m/s) / 120 Hz (eddig terjed az LFE frekvencia) majd a kapott (hullám)hosszt osztod 4-gyel.
Tehát a 72 cm úgy adódik, hogy ha maximum ilyen távolságra teszed a mélyláda membránját (hiszen ott keletkezik a hang) akkor már biztosan nem keletkezik kioltás a mélyláda által megszólaltatni hivatott frekvenciákon. -
Tamoo
nagyúr
Szinte lehetetlen normálisan szimulálni egy ilyen nappalit, ha bent van minden, mérésekkel lehet megtalálni az ideális helyet.
Külföldi fórumok tele vannak ezekkel a Crown-okkal, Behringerekkel, Ultimax szubokkal.
XLS 1502 mérés -
Dorian
félisten
Mérés nélkül nem lehet pontos helyet megadni, csak azt, hogy várhatóan hol lesz jó.
Én vmelyik front és a center közé tenném. Semmiképpen nem a szoba középvonalába (center alá) kell elhelyezni. Amire még érdemes figyelni, hogy a mélynyomó hangsugárzójának a síkja a faltól max 72 cm-re legyen, hogy elkerüld a szubfrekvenciás kioltást. (343/120/4) -
BBéci
legenda
Mindkettő jó lehet.
A kettőzés legnagyobb előnye, hogy nagyobb területen lehet velük megfelelő hangzást létrehozni, nem csak egy ponton.
Azt szoktuk mondani, hogy inkább egy kiváló minőségű, mint két közepes. Ugyanis a közepes nem annyira gyors, pontos, megfogott és részletező, mint a csúcskategóriás. -
Dorian
félisten
Ez így fasza, hiszen a hallgatási hely mögött van a plusz csatlakoz tér (nekem is hasonló). Ez több szempontból is jó, egyrészt a szubok részéről nem igényel semmi plusz teljesítményt, másrészt mögötted nincsenek falak, így közeli visszaverődések sem, és még a mögötted lévő rész is nyílászárókkal zárt, amiken keresztül a mélyek egy jó része átjut, így csak részben verődik vissza a szubfrekvencia.
-
-KP-
addikt
Szerintem egy Dayton Ultimax jó lesz oda. Vagy ha sokat hallgatsz audiofil zenéket, akkor RSS HF. De az még mindig kérdéses, hogy a hangszóró vajon passzolni fog-e barkácsolás nélkül. A Parts express ezeket 1.25 cf dobozméretű kittel árulja, ami kb. nettó 35 liter.
Az ekvalizálás mivel fog történni?
-
exception
aktív tag
Nem valami emberes hangszóró van benne képek alapján, azt nem nehéz túlszárnyalni, de pont ebből jöhetnek elő egyéb problémák, amiket kezelni kell.
Hiába 25-ös, sok különbség van köztük. Azzal nem teljesen értek egyet, hogy az autóhifis gyártók nem gyártanak minőséget, gyártófüggő és nem arra használják, hogy minőségben meg tudjon szólalni. A Peerless hangszórók sem minden esetben képviselik az abszolút minőséget, lásd. SVS PB-1000 láda, az a hangszóró nokedli pl. egy Dayton Audiohoz képest, lemezkosár, fika mágnes, de mégis abban a ládában olyan körülmények között képes jól szólni. -
-KP-
addikt
Ez azért nem ilyen egyszerű, hogy csak fogsz egy hangszórót és beteszed a régi helyére. Ki kell szimulálni, hogy elegendő-e a doboztérfogat. Nagyon nagy a szórás ilyen szempontból a hangszórók között. Egyik jól érzi magát 20-30 literben, másiknak 80-90 kell. Én az autóhifis vonalat úgy ahogy van, elfelejteném. Ott sose a minőség a fő szempont. Minél kisebb méretben menjen minél mélyebbre és buffogjon jó nagyot, ennyi a lényeg. Kivétel lehet akad, de többnyire nem minőségre mennek.
Nem írtad mekkora méretű hangszóró kell. Azt se mekkora a doboztérfogat, azt se hogy reflex vagy zárt a cél.
-
Quetz
őstag
A minőség nem attól függ, hogy PA vagy autó hifi. DIY házimozi mélynyomót Dayton Audio, B&C, BMS, Stereo Integrity, FI Car hangszórókból szoktak csinálni. Érdemes megnézned a http://www.data-bass.com/-n a teszteket, illetve méretezéshez a http://www.loudspeakerdatabase.com/Subwoofer-t. Praktikus ötletekhez pedig az avsforum DIY részét. Ott sokkal több infó van hangfal készítésről, mint itt.
-
BBéci
legenda
Felső-közép kategóriában már, akusztikus hangszeres zenével általában hallható, de a különbség mértéke nem drámai. Aki teheti,cserélje a lapokat kábelre. Előfordul, hogy gyárilag kábellel hidalják át, de az sem tekinthető végleges megoldásnak, mivel ritkán választja a felhasználó ugyanazt a márkát, típust.
-
-
Nemir Ombe
addikt
Most "kettőskábelezni" vagy "kettőserősíteni" szeretnél végül is ....??
Mert ha az előző, akkor rel. semmi értelme, ha az utóbbi, akkor meg minden ér külön csatlakozóba megy .... hameg mégiscsak "szimplán" kötöd, akkor meg vagy csak 2 eret használsz a 4-ből vagy összetekersz 2-őt - 2-őt mindkét végén, kicsit "megritkítod" és már bele is megy ....
-
Nemir Ombe
addikt
1x4mm-nek (elméletileg) bele kell férnie, igy biamp-nál nem lesz gond .... "szimpla" kötésnél meg max. kicsit "megritkítod" a szálakat és akkor duplán is belefér ....
BBéci:
Hát nem olcsó, de nem is írtam, hogy az ........ a Rubicon se rossz, de én személy szerint maradok az "időszakosan féláras" gyártók termékeinél, ott (jóval) olcsóbban is kijön/kijöhet a "hasonló hang" ....
-
Nemir Ombe
addikt
Nem vagyok "banánpárti", ezért ha megy, akkor inkább kösd be "mezítláb" .... de ha az semmiképp nem megy, akkor az a dugó is jó lehet vagy van pl. a Goldkabel-nek (Evolution) és az Oehlbach-nak is (XXL Fusion) hasonló árban dugója, kb. "egykutya" mindegyik, vedd amelyik szimpatikusabb ....
(az XXL-be tuti belemegy, 6mm a belső átmérője, az Evo emlékeim szerint kissebb ....)
-
Nemir Ombe
addikt
Szerintem senki nem lesz aki megmondja, hogy a biamp mennyit vagy egyáltalán valamit hozna e érdemben, de ha már mindenképp ezt akarod, akkor vegyél SC-4-et, annyival nem drágább, hogy "horror" kiadás legyen, ha nem hoz semmit a biamp, akkor meg használhatod "szimplaként" is (legalább nagyobb lesz a kereszmetszet
) .... és önmagában is egy jó kábel , nincs sok rizikó a "hangjában" ....
(#141201) Jegesmaci81
Erről jutott eszembe: kb. 1 hete "vetettük össze" a Spektor és az Opticon szetteket és inkább "ízlésbeli", mint komolyabb minőségi különbség volt közöttük (meg persze az Opticon sokkal szebb vizuálisan).... ami biztos, hogy hangban még "százezernyi" különbség sincs köztük, nemhogy 500+e .... mellesleg: páran voltak ott a topik aktiv(abb) tagjai közül akik hallották, még mielőtt az "optikontulajok mágjára küldenének" ezért a pár sorért.... röviden; a Spektor egész jó vétel ("Dali szonten"), ha valakit nem zavar, hogy "nem annyira szép" ....
-
Nemir Ombe
addikt
"több helyen olvastam, hogy a 4x4 mm kábelek - az adott típusból - hozzák a legjobb hangot"
Ez igy hülyeség, van pl. 2.5-es 2 eres kábelből is nagyon jó és van 4-es 4 eresből is átlagos (vagy az alatti).... a ketesztmetszet és az erek száma önmagában semmit nem jelent (de lehet, hogy egy adott gyártó egy adott tipusából pont a 4x4-est tartják a legjobbnak, de van még sok más gyártó és tipus is), ezért lehet hogy egy méterenként ugyanannyiba kerülő 2.5-es 2 eressel jobb hangot kapsz, mint egy ugyanolyan áru 4-es 4 eressel és biamp-al ....
(Mellesleg: ahhoz a Nad-hoz én pl. minimum egy Viablue SC-2-t (biamphoz SC-4-et) vagy Oehlbach Twinmix One-t/Rattlesnake 3-at tennék .... de ugye függ a kapott hang attól is, hogy milyen dobozok vannak utána és ez érvényes a biamp-ra is)
-
Nemir Ombe
addikt
Minél több csatorna van használatban, annál kevesebb az 1 csatornárra jutó "teljesítmény" .... bár az a NAD már nem a gagyi kategória, lehet annyira nem "sinylené" meg (amnyira) a hangja .... a biamp meg erősen doboz (és egyéb) függő is, de (ahogy mások is szokták írni), inkább egy jobb kábel (és szimpla erősítés), mint ugyanabből a keretből dupla (és biamp) .... de a puding próbája mindig ....
-
-
Patice
nagyúr
Sztereó DAC-oknál is előfordulhat ilyen akkor, ha változik a forrás mintavételezési frekvenciája (pl. 44.1-ről 48-ra) és a DAC "átkapcsolási ideje" hosszú, mivel a legtöbb kommersz DAC túlmintavételez, azaz a bejövő jelet felkonvertálja pl. 24/96-ra, vagy 24/192-re és ezután történik csak az analóg jellé alakítás.
Szerintem ez nem hiba, hanem tulajdonság sajnos.
A filmek közben elhalkulás viszont mégis hibára utal, valószínűleg az, amit írtál is, hogy az erősítő sem tudja valamiért jól érzékelni a bejövő jel tulajdonságait.
Egy átnézés ez utóbbi miatt szerintem is ajánlott.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- iPhone topik
- BestBuy topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OTP Bank topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest