- Netfone
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
válasz
VoidXs #143804 üzenetére
Igen, egyszer elő, aztán végerősítve. Egy sztereó erősítőt azért is hívnak integrált erősítőnek, mert ezt mindkettőt csinálja, illetve van amelyiken szét lehet választani az előfokot a végfoktól, abból lesz a pre-out, és a main-in.
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #143760 üzenetére
Az lenne a lényeg, hogy szoktam más forrást is használni ( TV-n is olyan műsorokat nézni pl. klf. zenei tehetségkutató versenyeket), amikhez nem ártana, ha legalább megközelítőleg be lenne állítva a késleltetés a hm erősítőn, ahogy most is van egyébként.
Pontosan ezért keresek olyan programot, ami kezeli a késleltetést is,(nem csak hangnyomást mér, és egyenlít ki), majd vagy azt a programot (VST-t) töltöm be az APO-ba, vagy a program által készített FIR, IIR szűrőt alkalmazom ugyanott, és csak végső esetben használnám ezt a kézi beállítást hosszúság és időkonverziót.
-
alphamooncam
őstag
válasz
VoidXs #143754 üzenetére
Nagyon köszönöm a leírást.
Akadt még egy kis gondom.
A hm erősítőbe be vannak állítva a hsz-k távolsága - késleltetés - mondjuk TV nézés miatt. Ez a beállítás ugye "globális", vonatkozik mindegyik forrásra.Ha az általad megadott módszer szerint csinálom, úgy kb. duplája lesz a késleltetés filmezéskor az ideálishoz képest - már ha jól gondolom.
Értem, hogy távolság, meg idő, meg minden, de még ha mm le is mérem -véletlenül helyesen - majd ezt átkonvertálom ms-ra, szinte biztos, hogy nem lesz minden hsz "fázisban". ( A mélynyomó meg külön fejezet, mert azt lemérni sem tudom, hogy pontosan hány mm-re van, az ágy alatt )
Hogy lehetne ezt megbízhatóan és pontosan megoldani?
-
Joshi
titán
válasz
VoidXs #143602 üzenetére
Ok, lehet hogy fals infóim vannak, talán a kiskereskedelmi forgalomban lévő kijelzők referenciája a Pana EZ1000. Nem tudom, de valami ilyesmit olvastam. Egyébként rákerestem a Cinema Studio Reference display és főleg a DP-V2000 és DP-V3000-es kütyüket dobta. Persze ezek IPS paneles LCD-k. Akkor most mi van azzal a szlogennel, hogy "amit a rendező megálmodott"?
A VR-nek még sokat kell fejlődnie, nem véletlenül említettem az esetlegesen megjelenő Pimax 8K-t. A Pimax 8K-nál 200 fokos látószög és szemenkénti 4K felbontás lenne. De említik a szemgolyó mozgásának követését is mint opció. Szerintem ebben van a jövő nem kérdés.
#143603 aki nem tud érvelni az inkább feküdjön le.
-
Ijk
nagyúr
válasz
VoidXs #143561 üzenetére
Kompromisszum, de sajnos sem félmillám, sem helyem nincs minőségi rendszerre.
Joshi:
Szinte biztos hogy ha filmezésről van szó mindig a gyengébb képminőségű de 120"-os vetített képet választanád az OLED helyett. 99% azt választja, főleg ha kiépített szobáról van szó.
Én is 65"-os plazma helyett azon gondolkodtam, de tervben van pár éven belül költözés így nem akartam moziszobába pénzt és energiát föccölni. Szerintem a tv ipar mindig is a lehúzásról szólt, nyilván a projektor gyártók is a profitra mennek, de inkább a méret mintsem a képminőség számít egy bizonyos szint felett, márpedig ezt a szintet egy 65"-os OLED árából el lehet érni. -
Joshi
titán
válasz
VoidXs #143539 üzenetére
Figyelj, milliókat nem költök egy kompromisszumos vetítőre, engem érdekelt a 4K HDR és 1 millából inkább vettem egy Sony 65A1-et. Nem bántam meg, mire ismét nagyobb képátló kell majd lecserélem jobbra.
Egyébként is kérdeztem a projektor topikban, de ott az ajánlott vetítők milla alatt(használtan) nem tudták 3.5m-ről a 120"-t. A 3,5m faltól falig értendő, szóval inkább 3,2m-ről kellene vetíteni. -
Joshi
titán
válasz
VoidXs #143534 üzenetére
A Blade Runner 2049 elején a házban iszonyatosan sötét van, na ezt a jelenetet összehasonlítanám egy OLED vs Projival.
Én elhiszem hogy vannak komoly projektorok, de azok még annyira se elérhető egy átlagembernek mint egy tévé. És ugye minél komolyabb egy proji, annál nagyobb tér kell neki. A nappalim 3.5m faltól falig, ide nem volt ajánlott proji ami tudott volna vetíteni 120"-t. Akkor meg nem köll.(#143535) KnockOut87 pont ezt hoztam fel példának, nagyon durva.
-
Joshi
titán
válasz
VoidXs #143532 üzenetére
Nem tudom, de az OLED-nél konkrétan nem látom a tévét ha éppen olyan jelenet van, hogy teljesen elsötétedik minden. Szó szerint brutális.
Na most egy projektoros vetítésnél ez lehetetlen, ugyanis ha csak egy kicsi fényt meg kell jeleníteni, akkor annak át kell haladnia a szoba légterén a vászonig. Én elhiszem hogy tök jó projektorokat linkeltél, de brutál drágák és még mindig nincs kiváló kontrasztjuk. Tehát még mindig kompromisszumos a megfizethető projektor mint egy OLED.
-
Joshi
titán
válasz
VoidXs #143528 üzenetére
Találtam egy Sony VPL-GTZ280 projit aminek a natív kontrasztja 20000:1, de ugye 17 millába kerül.
Értem én hogy a mozis projik jobbak az otthoni megoldásoknál, de azok lakás árával vetekszenek. És még mindig a visszavert fényből eredő képet látjuk, és még mindig nem értem hol van a végtelen kontraszt.
A dinamikus az nem az.
-
Joshi
titán
válasz
VoidXs #143524 üzenetére
Gyorsan rákerestem egy lézeres projira(Canon LX-MU800Z), de én ezt látom az adatlapján.
Kontrasztarány 1050:1/10 500:1 (dinamikus fekete ki-/bekapcsolva)
Ráadásul egy visszavert fénynél amit ugye látunk, ott már biztosan veszít az értékekből. Azt már nem is mondom hogy pöttyet se olcsó. -
Sz.Miki
őstag
válasz
VoidXs #143471 üzenetére
Sry. ha rosszul fogalmaztam,
Csak nem voltam tisztában ezzel a hangerő skálával,
Amikkel eddig találkoztam, ott volt min. és max. pontok vonalak, könnyen meg lehetett állapítani, hogy 12 óránál van a közép hangerő.
Az erősítő beméréskor kérni, hogy közepes hangerőre tegyem a subot. Ezért zavart meg, hogy itt pontosan mit is kell érteni közepes hangerő alatt.
Én 0-ra állítottam, az AP. szalonban ezt ajánlották.
Csak érdekelt a dolog miértje
-
-
mettek
addikt
válasz
VoidXs #143342 üzenetére
Nekem régi denon avr-en működött hogy erősítette a frontokat illetve front pre out-on adta a jelet 2 studio hangfalnak is. Akkoriban eleg gyengusz mission hangfalaim voltak amik nem stoltak elég szépen de amikor bekötöttem a monitor audio bx5 hangfalakat egész jó lett a hang. Csak Béci meg páran leszolták a megoldást ezért teljes szettet cseréltem. De nem volt rossz.
Most hogy ezt írom lehet kipróbálom majd milyen ha a center pre outra rákötök egy ilyen hangfalat pluszba. Nekem a center mindig vérszegény az összképhez képest.
-
robi-k
őstag
válasz
VoidXs #143342 üzenetére
Nem csak D osztályú AVR-ek vannak, szerencsére
Kaphatóak pl. A+AB kombinált üzemmel is rendelkező AVR-ek, pl. Denon AVR-7200W, Arcam AVR-850, stb. Ezek bármelyike alkalmas jó minőségű procinak is, külső végfokakt használva az erősítők saját végfoka helyett (ami több AVR-nél a menüben ki is kapcsolható).
Az már más kérdés, hogy ha eleve procinak akarjuk használni az AVR-t, akkor jobban járunk, ha direkt procit veszünk (bár kompromisszumként lehet az az eset is, hogy a frontok és még esetleg a center esetében az AVR prociként üzemel külső végfokokkal, hátterek esetében pedig teljes értékű erősítőként, azaz az AVR saját végfoka hajtja meg a hangfalakat). -
-
Nemir Ombe
addikt
válasz
VoidXs #143257 üzenetére
Szerintem a legfőbb probléma a "PA" dobozokkal, hogy sokan azt hiszik jobb minőséget képviselnek, mint a hasonlóan áratott "home hifi/házimozi" dobozok pedig az előzőkbe még esetenként egy valamilyen erősítőmodult is szoktak tenni .... érdemes szem előtt tartani, hogy ez (is) egy üzlet és nem jótékonyság ezért a minőségnek itt is, ott is ára van és a plusz elektronika árát meg kell fizetni/el kell csalni máshol.... a legfőbb különbség pedig a felhasználási módokban és az ehhez rendszeresített csatlakozókban/további készülékek együttes használhatóságában található, a jó hang itt is és ott is egyformán drága .... de legyen itt egy általános példa a "kedvenc jutuberemtől" is [link] ....
-
-
mettek
addikt
válasz
VoidXs #143176 üzenetére
Nagyon is tudom. Pc-ről jöttem ps4 prora illetve elégge képben vagyok a videojáték fronton. Csak 1-2 natív 4k játék van, ilyen pl xbox one x-en a Forza 7 illetve azt hiszem ps4 pron a Gran Turismo Sport. Gyengék a gepek a natívhoz de ennek ellenére is iszonyat nagy a kulonbség. De nem csak a felbontás jobb a 4k konzolokon hanem maga a grafika is magasabbra van állítva.
De hogy legyen köze a topikhoz is, a legjobb hangokat eddig a Battlefieldtől hallottam. Ott nem gyenge hangmérnökök dolgoznak.
-
-
Tonyka 2
tag
válasz
VoidXs #143091 üzenetére
Soha semmilyen torzítást nem érzékeltem, vagy bárminemű hátrányt. Sem AVR-nél sem proci - végfok kombónál. Egyrészt gyűlölöm a mai vasak hangerő szabályzását. (Van azért kivétel) a Malacomnál 40-es a bekapcsoló hangerő a 100-ból, így, h fel van tolva +8-al. Tehát valójában nem is 40 a 40. Az ez alatt lévő tartomány teljesen haszontalan, nem is emlékszem, h valaha alámentem-e. Szóval ősidők óta így csinálom, egyrészt mert hamarább hangosodik, másrészt mert ahogy említettem az eddigi tapasztalataim alapján így nyílik ki jobban a hang. Ha nem tolom fel laposabb, semlegesebb a produkció, olyan erőhiányos lesz. De mindenkinek a magán szívügye hogyan tetszik neki. Próbát megér, károkról még nem hallottam ez ügyben.
-
Szaki Bácsi
tag
válasz
VoidXs #143072 üzenetére
A sub kimenetem -2-ön áll a -10 - +10-es skálán. Ha ezzel a beállítással a potit fél fölé csavarom a subon akkor eltűnik minden mély hang és hallom a zenét/filmet. Ha még lejjebb veszem az erősítőn a jelerejét akkor sem változik a dolog, fél fölött elhal a láda. Az erősítőm 3-ason hangerőn van a 10-ből. (Egy DB830-asról adom a jelet a Subnak). Nem hiszem, hogy ennek így kellene üzemelnie. Természetesen benne van, az is amit te mondasz de nem hinném, hogy egy 50%-os hangerőn jelentkezne ez. Másik ládával +10-es Sub beállítással 3/4-edig csavarhatom a Sub-ot, az erősítőt pedig 5-ig és nem találkozom ezzel a problémával. A másik egy Genius 5.1-es Sub tehát nem hiszem, hogy a minőségbéli eltérés lenne ez.
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs #143064 üzenetére
Érdekes, én eddig mindenhol azt olvastam, ahol technikai részletekbe is belementek, hogy -30dB full scale jelet használnak kalibrációhoz, és így lesz meg a referencia hangerőn 0dB FS jelből 105dB hangnyomás.
Belinkelem közben a kép forrását, egyszerübb ott elolvasni, hogy mit és miért csináltak.
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs #143058 üzenetére
Ez két kérdést vet fel számomra:
1. Ha az AVR-nek nem célja a referencia hangerő beállítása, akkor minek a 0-ás hangerő szint?
2. Ha az AVR nincs kalibrálva a mikrofonra, akkor nem is kellene hozzá adni, elég lenne, hogy vegyél valamit a boltban nem?A te olvasatodban ezek szerint az AVR kalibráció kamu, mert bármilyen mikrofonnal lehet használni az az Audyssey-t, ARC-t, Dirac-t vagy AccuEQ-t, kb ugyanazt az eredményt adja majd. Iskolás korunk progress bar-jára hasonlit ez, amikor nem csinált a program semmit, csak egy for ciklusban növelte a csíkot.
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs #143054 üzenetére
A görbék lényegtelenek, ami fontos, hogy minden AVR referencia hangerő szintre volt belőve a saját bemérő rendszerével és mikrofonjával. Számítva a a mikrofonok pontatlanságára 2-3 dB különbséget várna az ember, nem pedig 30-at. Ha ehhez hozzáveszed a pre-out feszültség különbségét, elfogadhatóvá válik, hogy bemérés után, változatlan gain mellett miért szól más hangerőn a mélyláda.
Nem véletlenül értek egyet azokkal, akik normális minőségű mérőmikrofonnal ellenőrzik vissza, mit művel az AVR a szobájukban. Ebben a tekintetben hasznosabb a pre/pro használata, mert a kettő közé lehet illeszteni egy equalizert, vagy a htpc mint lejátszó, ahol a forrásnál nyúlsz bele a hangba (te például ezt csinálod ha jól tudom). -
válasz
VoidXs #142597 üzenetére
A nagy átlag igen, de nála, azért egy komolyabb lejátszóról beszélhetünk, (CXUHD) ami valójában ugyan ott készül,ahol a 203/205 oppo is. A mediaTek SOC is ugyan az, a házon sem sokat változtattak és nyílván mind a két eszközben vannak hasonló áramköri panelek is,egyedül a DAC-ot hagyta el a CA. Ami viszont eléggé esélyes,hogy a szoftverben van eltérés. Nyílván a két márka programozói más és más prioritásokat tartanak előrébb,így meglehet, hogy jelenleg emiatt, nem megy azoknak a fájloknak a lejátszása.
-
Szaki Bácsi
tag
válasz
VoidXs #142496 üzenetére
Egy Vaio Lapos. De most rákötöttem az asztalit, optikaival, és ha digit jelet kap akkor hibátlan. Nem beállítási probléma lesz, mert full auto-n van, így már csak az RCA bemenetek áramkörére tudok gyanakodni. Arra lennék kíváncsi, hogy mennyi lehet a javítás legrosszabb esetben.
-
Krisztian101
tag
válasz
VoidXs #142067 üzenetére
Stimmel amit írsz, pont ezt szeretnék most, egy végetősítőt venni, de a kérdésem leginkább az h kifejezetten házimozi végerősítő, ami mind az 5, 6 vagy 7 csatornát erősíti vagy elég egy stereo végerősítő is, mert nekem elég ha a frontok vannak pluszban végerősítve, illetve még egy kérdés hogy egy sztereo végerősítő hangzása más mint egy sokcsatornás házimozié? Mert szerintem nem, hiszen a végerősítőnek az a feladata, hogy a már előerősített, dekódolt jelet tovább erősítse és ne nyúlnon bele, csak erősítse, így az elméletem meg az olvasottak alapján hangzásban ugyan annak kell lennie a sokcsatornás és a stereo végerősítőnek vagy nem? Vagy ez csak elmélet és a gyakorlat teljesen más, meg egyébként is tök hülyeségeket írkálok?
-
davidsone
addikt
válasz
VoidXs #141662 üzenetére
Próbáltam, nincs vele dd. Amúgy meggyőztél teljesen jó ez így, sajnos ez a PC-és hangzás inkább a fejhallgatókra megy rá, kevesen tolják úgy mint én erőssel optikán. A következő hdmi lenne valami korszerűbb erőssel és akkor kiesik a hangkártya a láncból. Atmos, dtsHD... játékok meg kitudja mikor lesznek...
Joshi:
és próbáltam bugos, a win10 kényes pics...
-
Quetz
őstag
válasz
VoidXs #141357 üzenetére
Ha valakit érdekel a valós házi mozis hangzás, a Dreamcinema bemutatóházában november 6-12 között meghallgathat egy JBL Pro 211 LCR triót. Hétvégén a projektoros előadás után volt szerencsém hozzájuk, meglepően jól szóltak és még az áruk is megfizethető... csak legyen hozzájuk egy dedikált szoba, hangáteresztő vászonnal.
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #141343 üzenetére
Igen, tisztában vagyok vele. De ha az AVR rendszerével mérünk, akkor attól még 75dB-re kell állítanunk az értéket a beméréskor, ezért félrevezető, ha annyit írsz, h a szubot állítsuk 85 dB-re. Valaki nem olvassa az előzményeket, és rak rá +10DdB-t, az nem lesz jó eredmény, mert ezt az AVR magától megteszi.
-
drdr
senior tag
válasz
VoidXs #141331 üzenetére
Kezd érdekelni a dolog, majd még jobban utána nézek, aztán próbálgatok.... Így akkor lesz egy statikus jól beállított equalizerem a pc-n, de ez nem szolgáltat dinamikus equalizert; honnét is tudná milyen hangerőn van az erősítő??? Azaz ha halkan hallgatom, nem lesz loudness, igaz? Mindig egy referencia szinten kellene hallgatni?
-
-
drdr
senior tag
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #141313 üzenetére
Láthatóan sokadjára sem sikerül megértened, h a topik témája a házimozi, nem pedig a moziterem. Itt más szabályok érvényesek, AVR-ek beállításáról beszélünk. Aki a tanácsodat követi otthon, garantáltan szétcseszi a hangzást. Méghogy emeljünk még 10-12dB-t... Amikor az AVR a sub kimeneten automatikusan megteszi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest