- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Magyarított Android alkalmazások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
kezdetben volt olyan plazma is
-
Watt25
veterán
Ha már szóba került az interlace dolog, ismét feltenném (itt is újra) a kérdést. Amikor a HD-s és azokkal kapcsolatos szabványokat megalkották, akkor milyen logika mentén haladtak a kedves szabványalkotók, amikor kitalálták, hogy legyen 720i, meg 1080i formátum, amikor a világon nincs olyan megjelenítő (és valszeg soha nem is lesz), amely képes ezeket a formátumokat natív módon, igazi interlaced formában megjeleníteni? (Mint a CRT.) Mert ugye a mai tévéken mindenképpen szükség van valamilyen deinterlace algoritmusra, ami kötve hiszem, hogy jót tesz a képminőségnek.
Inkább legyen csak 25kép/sec a képkockasebesség, hiszen ugyanannyi sávszélesség kell hozzá, mint az 50 félképhez. (Amit ugye úgy sem képes valóban 50 félképként megjeleníteni egyik mai TV sem.)
Tudtommal a legtöbb TV-ben levő deinterlaca algoritmus végül is 25 teljes képpé konvertálja az 50 félképet, de mindezt kénytelen minőségromlással csinálni. (Mondjuk azt nem tudom, hogy a 100, 200Hz-es TV-k felhasználják-e az interpolált képek készítéséhez azt a plusz információt, amely a két félkép közti különbségből adódik.)
Szóval, nem értem. -
Watt25
veterán
válasz
csabyka666 #9895 üzenetére
Ahogy az előttem szóló is mondta, tuti, hogy vagy nem is tud semmilyen deinterlace funkciót az adott program, vagy nem kapcsoltad be.
Okosodáshoz:
[link]
[link]
[link]
HD-nél csak azért nem veszed észre, mert nem olyan "vastagok" a sorok, illetve a monitorod nem FULL HD-s. (Bár ez utóbbi esetben bizonyos esetekben az interferencia még nagyobb lehet.) -
Murphistic
aktív tag
válasz
csabyka666 #9895 üzenetére
Szervusz!
Bár nem ismerem a HomeSys programot, szerintem a deinterlace eljárással van a probléma. Nem lehet változtatni rajta a beállítások között?
-
Murphistic
aktív tag
válasz
Lacikaaa007 #9894 üzenetére
Szervusz!
Mivel vonaton fogod használni ezért gondolom az ennél nagyobb antennák felejtősek. Ami tippem lenne, hogy beszerezhetsz egy "gyertyaerősítőt" [link], amit USB portról táplálsz.
Ugyanakkor a véleményem az, hogy nem éri meg a befektetést. Én pl. FM rádióadásnál találkozom azzal, hogy néha még a kocsi típusa is számít a vétel szempontjából és az antennát néha nagyon pontosan kell beállítani, ami egy izgő-mozgó vasúti kocsiban elég nehézkes. Szerintem azon bukik leginkább a dolog, hogy az antenna a kocsiszekrényen belül lenne, ami árnyékolja a vételt.
Viszont várd meg a többiek véleményét is, ők a profik a témában
.
-
Üdv!
A "HomeSys" nevezetű programot használom "DVB-T" adások vételére - egy Pinnacle PCTV 72e típusú tunerrel. Megtaláltam minden csatornát, és természetesen nézni is tudom az ingyneseket. A kép teljesen folyamatos, nem akad egyáltalán, illetve a hang is jó.
A problémám az, hogy a mozgásoknál jól érezhetően "csíkozza" a képet. A kontúroknál lehet igazán észrevenni. Ez a jelenség akkor nem áll fenn, ha HD-ben jön az adás.
Azért gondolom, hogy a programmal lehet valami probléma, mert más TV-s progikkal nem jelentkezett SD adásnál sem ez a "csíkozás".
Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem használok másik progit?! A válasz: bár a kép teljesen jó volt, ellenben a hang akadozott, illetve rendszeresen fagytak a programok.A HomeSys - ezt az apróságot leszámítva - tökéletes, és az erőforrásokkal is jól bánik: a többi progi 60%-on forgatta a procit HD adásnál, ellenben a HomeSys a 10%-ot sem éri el HD-nél.
Valaki tud mondani valami megoldást a "csíkozós" problémámra?
Köszi előre is!
-
Lacikaaa007
csendes tag
Sziasztok!
Sehol nem tudnak nekem segíteni, ezért most itt próbálkozok, hátha ért valaki hozzá. Laptophoz szeretnék hordozható antennát, amivel vonaton is nézhető a TV adás. Mit tudnátok javasolni? Jelenleg ilyenem van, de ez csak Budapesttől kb. 10 km-es távolságig volt jó a vonaton, utána nem találok vele csatornát sehol a Dunántúlon, még stabil helyzetben sem: http://antenna.arukereso.hu/lifeview/lvant-dvb-t-p39018569/termek-leiras.html
Minden segítséget köszönök! -
1egal
tag
Sziasztok!!
Vettem egy Hyundai DVB4H331PVR dvb-t jól működne,csak ha előre programozva felvennék ,állandoan az OAD upggrade indul el(pedig kivan kapcsolva) és utána lefagy...
Van vkinek ilyenje ,esetleg segitség,hasonlo tapasztalat??Köszi előre is!!
-
bb.bocs
őstag
sziaztok. a számitógépemhez szeretnék venni 1 okokártyaolvasót, ami tud olvasni mindigtv extra kártyát és kompatibilis a homesys sel. ezenkivül jó lenne magyarországon vásárolni. kérdésem az lenne még, hogy tudtok e ( ezt akrá külföldröl is ) olyan kártyaolvasót a gépre usb vel, ami olvas többféle akár külföldi, akár upc s akár digis, akár akármilyen kártyát is? válaszotokat elöre is köszönöm
-
zooly
aktív tag
Sziasztok!
Most tervezek venni egy USB-s DVB-T vevőt.
A kérdésem az lenne, hogy Budapesten (Blaha környéke) esélyes, hogy a dongle-hoz kapott antennával tudjam fogni az adókat lakásban? Vagy ezek csak tetőantennával működnek?
Köszi!
-
nfsu17
veterán
-
geri0810
csendes tag
Hello!
Most lett bekötve a DIGITV és sajnos, csak utólag szembesültem a tudattal, miszerint a TV(Panasonic Plasma Full HD 2 éves) sajnos csak DVB-T-t tud kezelni, így a Digis DVB-C-s digitális, HD adásokat nem tudja kezelni.
A kérdésem az, hogy lenne e valami átalakító, amivel lehetne orvosolni ezt a dolgot.
Ahogy olvasgattam a fórumokat találtam készülékeket, amik át tudják alakítani, de ezekkel az a baj, hogy külön távirányító és így macerás tv-t nézni.
Szóval egy olyan átalakító kellene, ami simán a DVB-C-t át tudja alakítani DVB-T-re hogy direktbe tudja fogadni a TV és így a TV-n keresztül közvetlen lehessen tévézni.
Ha hallott, látott már valaki ilyen kütyüről, vagy tud valami megoldást, kérem írja meg, nagyon fontos lenne!
Köszönöm szépen! -
aag
őstag
-
aag
őstag
Xp alá pl smartdvb, vlc, homesys is jó tévézésre. Ha nem működnek, akkor a rendszeren van valami gubanc.
Nem tudom miféle gubanc lehet, de az tény, hogy csak a VLC-vel jön adás. A másik kettővel nem tudok odáig eljutni, hogy kép is lenne. Szóval marad a linux és benne a jó-öreg kaffeine. Aminek viszont nem minden adónál van hangja...
-
aag
őstag
Nem ismerem a linuxos video szerkesztő (vágó) programokat, de ha mondod mid van (...)
Nem mondom, mert egyikkel sem vagyok úgy igazán megelégedve. Asszem meg kéne venni egy Videoredót az XP-m alá és megoldódna minden gondom. A Baj csak az, hogy állandóan a linuxról vagyok. Szóval inkább arra kéne rendes megoldás.
-
azbest
félisten
Nem ismerem a linuxos video szerkesztő (vágó) programokat, de ha mondod mid van esetleg rátudok nézni, hogy az-e a hibája és hogy javítható-e
Tvheadend-et nem nehéz beállítani. Ubuntu 11.10 alatt állítottam be nemrég saját magamnak egyet. A git repositoriból töltöttem le az aktuálisat, mert a 2.1-esnek baja volt a kódolt adók kezelésével. A gépemen lefordítottam, webes felületen gyorsan beállítottam (az volt egy kissé zavaró, hogy kézzel felvitt mux esetén nem lehetett megnyomni a map dvb services to channels gombot, előbb az add dvb network by location-nal fel kellett vinnem valamit (amit aztán töröltem is). Utána hálózaton át vagy magán a gépen lehet is kapcsolódni rá. (vlc és xbmc kliensekkel használom) Webes felületen pár kattintás beállítani a felvenni kívánt műsort (ha a szolgáltató epg infót ad az adással, akkor azt használja, de megadható külső xmtv forrás is)
-
aag
őstag
ha olyan programmal rakod át mkv-ba ami eleve nem ismeri a 0x11-et akkor nem csoda hogy kimarad a hang.
Igen, ennek az esete forog fenn.
Mivel szoktad szerkeszteni a videót?
Visszakérdezek: Mivel csináljam, hogy legyen hangja?
(Egyébként nem szerkesztem, hanem csak átkódolás nélkül leszélezem és kivágom belőle a reklámokat. Ugyanis akárhogyan próbáltam, nagyobb lett és a minőségéből is veszített. A TV-m meg élből lejátssza. Szóval nincs semmi okom rá, hogy átkódoljam.)
-
azbest
félisten
megnéztem tsreader lite-val a teszt fájlodat:
Program Number: 20
PCR on PID 2001 (0x07d1)
PMT Version: 0Stream Type: 0x1b H.264 Video
Elementary Stream PID 2001 (0x07d1)Stream Type: 0x11 MPEG-4 Audio
Elementary Stream PID 2002 (0x07d2)Stream Type: 0x06 Teletext/VBI
Elementary Stream PID 2003 (0x07d3)Lehet, hogy az a bajuk vele, hogy 0x11 a hang formátum kódja, amit csak néhány országban használnak (lengyeleknél rajtunk kívül) és máshol . Ezt rendszeresen ki szokták felejteni a programokból és ezért hagyja ki a hangot.
(#9871) aag : ha olyan programmal rakod át mkv-ba ami eleve nem ismeri a 0x11-et akkor nem csoda hogy kimarad a hang. Mivel szoktad szerkeszteni a videót?
-
azbest
félisten
A felvétel is lehet problémás. 11.10 alatt totemmel nincs hangja, ellenben ugyanez a lejátszó a tvheadend-del készített mkv konténeres felvétel ugyan ilyen hangját gond nélkül lejátsza. Lehet a ts konténerrel van bajuk. Vlc mindet viszi alapból.
Xp alá pl smartdvb, vlc, homesys is jó tévézésre. Ha nem működnek, akkor a rendszeren van valami gubanc.
-
aag
őstag
XP alatt tudtok free DVB-T playert? A Splash leáll hibás memóriacímre hivatkozással, a Blaze képe sötét, stb. Mondjatok légyszike egy olyat ami működik.
-
aag
őstag
válasz
csendes #9864 üzenetére
Itt van egy próbafájl. Van nálad hangja?
-
csendes
addikt
Kaffeine kapcsán valaki azt írta pár éve, hogy nem codec probléma, csak meg kéne adni más pidet is a hanghoz channels.conf.ban
Ez az mplayer-re igaz, ott a kiterjesztett szintaxist kell használni, az angol szövegben azt kérdezi valaki, hogy működne-e ez esetleg a Kaffeine-nal is. De sajnos nem működik, mert a Kaffeine xine-t használ és az nem (és gstreamer sem) támogatja a LATM AAC dekódolást. -
azbest
félisten
Ahogy néztem a vlc codecjei sima .so fájlok linux alatt, és azok is a szokásos libek csak gondolom más verziójúak, mint az alap rendszeré.
Lehet forrásból kell feltenned a legfrissebb változatot az adott codecből, vagy a vágó program indulásakor megadni mely libeket használja. (LD_LIBRARY_PATH ?)
Kaffeine kapcsát valaki azt írta pár éve, hogy nem codec probléma, csak meg kéne adni más pidet is a hanghoz channels.conf.ban [link]
Egyébként próbáld ki a programodat mondjuk egy újabb ubuntu live cd-vel, vagy a következő verzió azt hiszem megint LTS lesz.
-
aag
őstag
válasz
csendes #9862 üzenetére
Ez így van, de nekem nem ez kell. Nekem az kellene, hogy tudjam vágni átkódolás nélkül a .ts DVB-t-vel felvett filmjeimet. (szélezés, reklámok kivágás) Sajnos ilyenkor nem lesz hangja. Ugyanis a VLC-nek saját kodekgyüjteménye van, a vágóprogram pedig a linux saját kodekeit tudja csak használni. A VLC-ét sajnos nem. Ugyanezen okból a Kaffeinnel történő tévézéskor nincsen hangja egy csomó adónak. Más szavakkal: AAC hangkodek kellene a linuc alá. Sajnos ez évek óta nem megoldott. Mint ahogyan más sem. Cserébe van csicsamicsa-unity.
-
aag
őstag
Időről-időre megkérdezem, hogy linux alatt (Ubuntu 10.04) megoldódott-e már az AAC-hang kodek probléma. Ha tudtok megoldást, kivele!
Más: A tatabányai adó 810.000 tökéletesen jön, de akárhová rakom az antennát a 818.000 nem akar jönni. Miértnem?
-
Degeczi
nagyúr
köszi, ezzel valóban nem fagynak a TV programok a Dealextreme-es mini 9135-ömön, normál tempóval lefut a scan - csak egyelőre egyetlen csatornát sem találnak...
de ez lehet, h a külön vett kábelátalakító hibája (apró, mobiltelefonos aljzat van a tuneren), majd levágom a gyári antennát, és a helyére forrasztok egy normál csatit,
mert én is szegedi vagyok, 4 km-re a Füvészkert melletti adótól, de a környező házak + a tetőtér hőszigetelő fóliája már lefognak annyit az amúgyis kis teljesítményű adón, h beltérben semmi ne jöjjön be nagy TV-vel sem, csak külső antennával, ezért a mellékelt botantenna úgysem kell -
azbest
félisten
Visszavonom amit a realtek-ről írtam. Az egyiknek az antenna csatlakozója kicsit deformált volt és pont azt próbáltam. Picit igazítani kellett rajta. Sőt, olyan szinten durva, hogy csatlakoztatott antenna nélkül befogja a 482MHz-es adást szegeden, pedig azt negyed olyan teljesítménnyel adják. A 786 és 826-hoz azért már kell az antenna is.
-
azbest
félisten
válasz
Silent77 #9854 üzenetére
Hoppá, kaptam még 3 ilyen it9135-ös tunert.
Fejlemény: a cd mellékleten lévő driver (v11.10.19.1) működik win7 64bit alatt. Fel is tettem, hátha neked régebbi van meg: aláiratlan driver, teljes cd. A távirányító lehet csak azzal a telepítővel működik, amit mellékeltek hozzá. A prógram kódja a cd papírtasakján található, azt nem mellékelem.Egy nagy probléma van vele, hogy nincs digitálisan aláírva a mellékelt driver, ezért tagadta meg a használatát a (64bites) rendszer és tesz mellé sárga felkiáltójelet. Ezt úgy lehet ideiglenesen kiiktatni, ha a rendszer indulásakor F8 gombot nyomva kiválasztjuk a menüből a driverek digitális aláírásának megkövetelésének figyelmen kívül hagyását (vagy valami hasonló). Ekkor tökéletesen fog működni win alatt, most próbáltam ki éppen az előbb. Aláírt driverre lenne szükségünk, hogy probléma és trükközés nélkül működjön ez a változat is windows alatt. Próbálok keríteni olyat, vagy utánnanézek hogy alá lehet -e kamuzni az aláírást, hogy 64bites rendszeren ne panaszkodjon rá. Ugyan olyan stabil és érzékeny, mint az af9015 volt. Ennek is csak akkor világít a ledje ha éppen adást vesz. Az első tuneremnek kiégett a ledje mikor kipróbáltam linux alatt, megpróbálom másikkal is, hogy ez állandó linuxos driver hiba -e vagy csak az a példány volt defektes
Ettől függetlenül működik.
Ma kaptam másik fajta tunert is, realtek rtl2832u, na egy alapból megy win alatt. Linux alatt úgy tűnik külön hekkelni kell, hogy menjen... viszont az érzékenysége csapnivaló, 30% jelminőséget ér el ott ahol az af9015 és it9135 100%on megy. Mondjuk nem próbáltam még azzal a driverrel amit adtak hozzá (bár emlékeim szerint régebben is gyenge érzékenységet meséltek a realtekekről, azaz csak erős jel mellett jó a vétel vele). Nemsoká csinálok róla képet. Még a végén kiderül, hogy a problémás it9135 is jobb vétel mint a realtek.
Azt hiszem összecsapok már egy kis oldalt a tunereknek, ahová feltöltöm a telepítéshez szükséges drivereket (cd elvesztése esetére) valamint pár soros infót a win / linux beüzemeléshez. Logoutra oldalamra már eddig is tettem fel ezt-azt, de saját hely sem árt. Főleg azoknak amihez nem találni máshol drivert.
-
DeathAdder
veterán
válasz
DeathAdder #9826 üzenetére
Probléma megoldva, ami az volt, hogy túl nagy sávszélességben kereste a vevő a frekvenciákat (50-850 MHz):
Ezt összébb kellett húznom 360-400 MHz-re, máris minden oké!
Van 4 HD csatorna asszem, ami a rádók közt kötött ki, de ezt betudható az MPEG-2 kódolásnak, de akkor is sokkal olcsóbban megvan a vevő ami untig elég egy 480x852 107"-es Plazmára
Ha meg lesz még, vagy sokkal több HD adás, akkor a vevő megy a kisTV-re a Plazmára meg egy MPEG-4 es
Köszönöm szépen mindenkinek, aki segített ,hogy jót válasszak
-
gabx76
senior tag
válasz
Silent77 #9851 üzenetére
Szia!
Nekem szintén 9135-ös chipsetes van, viszont kicsit más. konkrétan ilyen.
XP alatt saját driverrel ment. Most W7 alatt csont nélkül települt (lemez nélkül)- Homesys is látja és használja is. -
azbest
félisten
válasz
Silent77 #9843 üzenetére
Kitől rendelted? s-chupost nevű ebayes eladótól ilyet kaptam, csak linux alatt sikerült beüzemelnem. Bár nálam a szokásos BlazeDtv telepítő sem indult el a cd-ről, talán hibás.
Windows alatt nem ment egyik driverrel sem jól. Remélem nem állnak át erre a chipsetre a kínaiak. Többféle változata is van ráadásul.Mi az usb id-je? Ott az eszközkezelőben a részletek fül alatt lehet találni, hardverazonosítók néven. Az enyém USB\VID_048D&PID_9135&REV_0200.
Ez viszont a kép alapján lehet, hogy egy másik változata a 9135-nek, próbáld ki esetleg ezzel a driverrel: [link]
-
Sziasztok!
Rendeltem egy HDTV USB DVB-T Digitális TV Tunert MindigTV-hez. Kínai cucc.
Win 7 64 alatt feltelepült a cd-n lévő driver, viszont nem jó: [link]
Próbáltam hozzá drivert keresni sajnos eredménytelenül.
Valakinek esetleg volt ilyen jelegű problémája?
Segítséget előre is köszönöm! -
nfsu17
veterán
Utána nagyjából rendben volt (de beletudnék kötni), de 40"-os tévén már kijöttek a gyengeségek.
Ennek a sorozatnak most nem annyira jó a minősége, mint a BBC-sek szoktak lenni (Planet Earth, Life, Top Gear).
Ezt csak így offba.
Meg ha a témához is szólhatok>1080i vs 1080p
Forrástól is függ melyik a szebb, élesebb. Láttam már nagyon gyenge 1080p-t és nagyon jó 1080i-t. Sok 1080p-nél még egy 720p is jobb. Most hagyjuk mennyi a framerate.
Minimum ha már hasonlítgatunk, azonos forrásanyag (film) alapján tegyük. -
azbest
félisten
Nem az elejétől néztem, csak felvettem egy részletet. Ránézésre rendben van, igaz én számítógépen nézem fhd monitorral. Csak az tűnt fel, hogy valsz progresszív volt a forrás, mert nem fésűsödött mozgáskor. Nameg az is, hogy a dvb-t 6-8 megabitje kevés vagy maga a forrás nem teljes 1080. De láttam másik bbc természetfilmet bdrip-ben régebben, ott is inkább a 720p minőséget hozta.
(#9839) zsigus: bocs ha erősebben fogalmaztam, általában türelmes vagyok
A sokféle jelölés tényleg zavaró. Ha még lehet, hogy szerkeszteni fogod, akkor rögtön nyisd meg a szerkesztést, mert akkor nem 5 hanem kb 15 perc időd van a módosításra
.
-
azbest
félisten
Úgy látom semmit sem sikerült megértened abból amit írtam. Össze-vissza beszélsz. Szövegértést gyakorold. A 24p természetesen nem váltottsoros, de a /50 és /60 igen. Az 1080p/50 esetén az adatfolyam 50 fps, ahol pazarlás lenne ugyanazt kétszer kiküldeni, de szerencsére a tömörítő eljárások vannak olyan intelligensek, hogy mivel nem változott a tartalom ezért nem is küldenek jobb esetben adatok az ismétlésnek.
A példa képpel kapcsolatban pedig csak annyit, hogy én is tudok generálni 540 soros képet, de attól még nem lesz 1080i, főleg nem ha mozifilm volt az alapanyag. Látszik rajta, hogy single-field módban csinálták a képet. Itt egy példa, ma vettem fel a tévéből, a kép bal fele változatlanul hagyva 1080i-ben, a jobb fele 540 soros (sorduplázással) [link]
A továbbiakban, aki nem hajlandó tanulni, arra nem pazarlom az időmet.
-
zsigus
őstag
Ha 24p-ben (moziformátumban) rögzítik a filmeket teljes 23,976 képkockával, a BD miért lenne váltott soros? Azért vezették be a 24p-t, hogy eredeti sebességgel történjen a lejátszás, és ne kelljen átalakítani 50/60 Hz-re.
Miért lenne sávszélesség pazarlás, ha a TV duplázza a képet, és ugyanúgy 25 kép megy át? Márpedig a PAL szabvány 25 FPS-t ír elő.
Az lényegtelen, hogy dupláz az 1080p, szemmel látható különbség van az 1080p és az 1080i között, ezt nem csak én mondom, hanem mindenki más. Nézd meg ezt a képet, nagyítva.
A TV adóknál azért van 1080i, mert az egy dolog, hogy ugyanannyi képkocka megy át, de nem mindegy, hogy egyszerre mennyi adatot kell küldeni (egész vagy fél kép).
A TV-k pedig nem generálnak 1080i-ből 1080p-t.
-
azbest
félisten
Lehet célszerűbb lett volna csak tömören annyit írnom:
csak akkor jobb minőségű az 1080p/50, ha ténylegesen 50 különböző teljes képkockát tartalmaz, míg 1080p/25 (vagy /50 duplázott képkockával) gyakorlatilag megegyezik az 1080i/50-nel. Az hogy bizonyos tévéken folyamatosabbnak tűnik a 25fps, csak az elektronika varázslatának köszönhető. -
azbest
félisten
Egységnyi idő alatt ugyanannyi teljes képkocka megy át 1080i/50 és 1080p/25 esetén, ha 1080p/50 esetén is csak duplázzák a képet, az felesleges sávszélesség pazarlás*. Ha a tévé progresszív módon jeleníti meg a képet, mondjuk 50Hz-cel, akkor gyakorlatilag ugyanazt az eredményt kapjuk. Az 1080i/50-ből generál 1080p/50-et. Ha éppen mozifilmet adnak, akkor duplán fog szerepelni minden teljes képkocka. Az hogy technikailag hány darabban ment át a kép mielőtt összerakta eggyé lényegtelen. Ahogy nézem a blu-ray filmek esetén is váltottsoros a 1080/50 és /60 változat.
(*: bár az mpeg2/4/avc tömörítési algoritmusból adódóan a kép duplázás valószínűleg csak annyit jelent, hogy az előző képkozkának átvitt tartalmat újraküldés nélkül újra felhasználja)
Újabban már az lcd/plazma tévéknél is megy a marketing bullshit a 100Hz és társai mellett, ott is csak annyi történik, hogy a 25fps-t felhasználva a tévé elektronikája mindenféle trükkökkel köztes képkockákat generál, hogy folyamatosabb legyen a mozgás, itt a váltottsorosság inkább előny mint hátrány.
Részemről ennyi magyarázatot már bőven elegendőnek tartok, ha további részletek érdekelnek, akkor olvasd el a wikipedia idevágó oldalait, vagy valami szakirodalmat.
-
zsigus
őstag
FullHD-ről volt szó korábban, ezért írtam a 24p-t, utána kicsúsztam a szerk. időből, és megmaradt. Sorry
Komolyan nem veszel észre semmilyen minőségbeli különbséget az 1080i és az 1080p között? Az egy dolog, hogy 50p-nél kétszer mutat meg minden képkockát, de 50 egész kép akkor is jobb minőségű, mint 50 fél.
"Az 1080p esetében minden képkocka fokozatosan és egészben van elküldve az adótól a vevőig. Ez azt jelenti, hogy mind a páros, mind a páratlan sorok egyszerre indulnak, egy teljes képkockát alkotva. Az eredmény egy „gördülékenyebb”, könnyedebb kép kevesebb mesterkéltséggel, így az 1080p jobb minőségű és tisztább képet tesz lehetővé." [1080i vs. 1080p]
Ne érts félre, egy szóval nem mondtam azt, hogy rossz minőségű az 1080i. Az m1-m2 HD adásai tényleg gyönyörűek, de van ennél jobb minőség is.
-
azbest
félisten
Attól nem lesz több az információtartalma, hogy többször mutatja meg. Ha 25fps volt a forrás (mozifilm), akkor mindkét esetben ugyanazt kapod vissza, csak egyik esetben egyben kapod meg a képkockát (p), másik esetben két részletben (i). A sima tévés forrásoknál pedig csak váltottsoros tartalom van.
Hogy jön ide a 24p? Az is ugyanaz mint az 1080@25p csak nincs felgyorsítva a tévés átvitelhez. Azt ugye tudod, hogy az 1080p mozis képarányú filmeknél 1920x800-as felbontás sem ritka. Ami 16:9-es ott már vágtak a széléből, hogy jobban passzoljon a házimozihoz. [link]
-
weeni
csendes tag
Sziasztok!
Erre a problémára senki sem tud semmit?? Mi lehet a probléma?
Sziasztok!
Van lassan egy éve, egy technisat cablestar hd2-es TV-tuner a gépemben, tegnap elszántam magam, hogy újra tegyem az OS-t. Minden rendben ment, feltettem a drivert, majd a hozzá kapott DVBviewerTE2 programot, amit eddig is használtam. Be is állítottam minden úgy ahogy kell, aztán jött a fekete leves: Nem működik a távirányító... hát mit ne mondjak egész este ezzel sz@rakodtam, majd a reggelem is ráment... Kezdetben megvizsgáltam mindent, driver, szoftver, elem kábelek... minden jó, legfrissebb és működőképes.. de sajnos nem tudom életre kelteni a távirányítót. Valami ötletetek esetleg, hogy mi lehet a probléma?? Vagy vigyem vissza?
Segítségeteket előre is köszönöm -
azbest
félisten
Látom nem tudod mi az progresszív és a váltottsoros közt a különbség. A progresszív 1080p esetén (pal területen) 25 teljes képkockát visznek át másodpercenként. Az 1080i pedig 50 félképet visz át másodpercenként. Ha valamilyen mozifilmet adnak, az általában progresszív tartalomból készült, így a két egymás utáni félkép pont kiadja a teljes képet, gyakorlatilag úgy viselkedik mintha 1080p lenne (deinterlace nélkül sem fésűsödik a kép gyors mozgásokkor).
Tévés tartalom esetén azért szeretik a váltottsoros megoldást, mert több mozgásfázis vihető át, folyamatosabbnak hat a kép. Számítógépen minőségibb deinterlace eljárással nézve az 1080i tartalmat, teljesen jó fullhd eredményt kapunk, sokkal jobbat mintha 540 soros lenne. A tévék eleve jobban fel vannak készítve erre, vagy már eleve váltottsorosan jelenítik meg a tartalmat.
-
zsigus
őstag
Az 1080i nem minősül FullHD-nak. FullHD az 1080p. Az 1080i nem 1080 soros, hanem csak 540, egyszerre.
Google második találat:
"Dióhéjban a különbség közöttük: a 720p esetében 1280x720 képpont rajzolódik ki egyszerre a képernyőre, míg a legjobbnál, a gyakorta Full HD-nek is nevezett HD-Ready 1080p-nél 1920x1080 pixel van a képernyőn - a differencia tehát több mint egymillió képpont."
Azzal a kiegészítéssel igaz ez, hogy a 720p nem mindig ezt a felbontást jelöli, hanem lehet 1024x768 is, mivel a 720p feltétele a 720 sor.
Azért hívják legtöbbször FullHD-nak az 1080i-t, mert nincs rá külön kifejezés, mint a HD Ready-re (720p). Egyébként a helyes, szabványos elnevezés HD Ready 720p és HD Ready 1080p.
-
DeathAdder
veterán
Hali.
Na beüzemeltem az MPEG-2 vevőt.
Az MPEG-4 hiánya miatt találhatott csak 45 csatornát amik közül hiányzik többek között az M1, M2, TV2, HIR TV, Sport 1, Sport2, Sportklub stb...
?
Hogyha benyomom a coax kábelt direkt a TV-be, akkor ezek az adások mind vannak
Vevőn keresztül pedig nem jelennek meg, ellenben olyan adások pedig igen, amiket nem tudtam nézni a sima kábelen, most viszont igen
Mi lehet ez?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Alex123 #9824 üzenetére
1080 soros felbontás mindenképpen adott, egyébként 1080p és 1080i egyaránt full HD-nak minősül.
A TV-adás mindenképpen interlaced, így az 1080p kimenet szükségtelen is, médialejátszáshoz talán jó lenne. De attól még azt is le lehet játszani, ha esetleg ilyen anyag adódna, nagyobb gond inkább, hogy nem minden kodek támogatott. Ezeknél a DVB-T vevőknél nem az 1080p miatt kell aggódni.
Ami a specifikációban olvasható:
http://www.alcordigital.hu/termek/alcor_hd_2800_digitalis_vevo
"Választható felbontás: 480i/480p/576i/576p/720p/1080i"
Arra értendő, hogy a beállítások menüben a HDMI-kimenet felbontását eszerint tudod beállítani. Illetve ezek közül az SD felbontások a SCART/RCA-kimenetre is vonatkoznak, pontosabban abból is csak a 480i (NTSC) és 576i (PAL), de ez most mellékes.
-
Alex123
senior tag
Sziasztok!
Szüleimnek van egy "régi" 32LG5600-as TV-jük és kellene hozzá valami külső egység, hogy a szabad digitális adásokat is + 1-2 filmet le tudjanak játszani rajta.
Első körben az Alcor HD2800-as asztali lejátszóra gondoltam, mivel ez tudja a szabad digit adókat + van benne kártya hely ha fizetős is kellene nekik + úgy tudom, hogy elboldogul pendrive-ról vagy hdd-ről filmekkel is...
Na most, ez elvileg "csak" 1080i-s, tehát nem full HD-s, mint a TV felbontása, okoz ez gondot vagy van jobb (olcsóbb, praktikusabb) javaslatotok vagy csak egyszerűen más típus?
-
-
csendes
addikt
válasz
csabyka666 #9820 üzenetére
-
-
-
csendes
addikt
válasz
csabyka666 #9818 üzenetére
Használat közben meglehetősen felmelegszik a tuner, ez okozhatja esetleg a problémát?
Ha használtan vetted semmin ne csodálkozz. Mindig a hátsó USB csatlakozóba dugd, ne az előlapiba, ott nem mindig kap elég áramot Esetleg próbáld meg a drivert frissíteni: [link]. Próbáld ki vlc, illetve MPC Home Cinema lejátszókkal is.A HD műsorok akadás nélkül mennek, viszont a TV2 és az RTL Klub nézhetetlen (pedig ez nem HD).
Feltehetőleg ez jön a nagyobb frekvencián és az antenna nyeresége nem megfelelő. mozgasd meg, ha lehet, vagy szerezz jobbat. A jelerősség és a jel-zaj viszony együtt számít (S/N). A másik lehetőség, hogy az AAC hangkodek rossz, mert a TV2/RTL AAC hangkódolást használ. Frissítsd a lejátszót.A Pinnacle saját szoftverét, a TVCenter 6.4.1.858-as verzióját használom. Tudtommal ez a legújabb.
Olvass vissza a témában, hogy milyen programokat ajánlanak, vannak ennél sokkal jobbak. -
Üdv mindenkinek!
Nemrég vettem két USB-s Pinnacle DVB-T tunert (használtan). Az egyik PCTV 70e, a másik PCTV 72e kódjelű. Adódott néhány problémám, és itt talán megoldást találok rájuk.
A Pinnacle saját szoftverét, a TVCenter 6.4.1.858-as verzióját használom. Tudtommal ez a legújabb.
Tehát a problémák:
Pinnacle PCTV 70e:
Működik, a szoftver felismeri. Csatornákat megtalálja, de 1-2 perc után kifagy a program. USB ből kihúzom az eszközt, majd ismét csatlakoztatom, és 1-2 percig ismét működik.
Használat közben meglehetősen felmelegszik a tuner, ez okozhatja esetleg a problémát?Pinnacle PCTV 72e:
Működik, a szoftver felismeri. Csatornákat megtalálja, és a 70e-vel ellentétben nem fagy ki a program 1-2 perc után - teljesen stabil (bár ez is melegszik, de annyira talán nem, mint a 70e).
A HD műsorok akadás nélkül mennek, viszont a TV2 és az RTL Klub nézhetetlen (pedig ez nem HD). A minősége jó ennek a 2 csatornának is, már amennyire az SD jó lehet, de a hang is és a kép is akadozik, valamikor pár másodpercre eltűnik a hang, majd visszajön - így élvezhetetlen! A jelerősség 90 körül mozog ezeken a csatornákon (az M1-nél 60-70%-os, és az mégis hibátlan).Ha valaki már találkozott ezekkel a problémákkal, és tudja a megoldást, kérem, jelezze!
Köszi előre is!
-
BeLac
tag
Szia!
Szerintem ez valami XP hiba lesz. Én is ebben a cipőben járok. A USB tunerem DVB-C és DVB-T plusz van egy másik is ami csak DVB-T. A DVB-C-vel semmi gond, tökéletesen müködik. De a DVB-T egyik USB tunerben sem müködik. De csak ezen a PC-n. Bármelyik másik gépen amit próbáltam tökéletesen müködik. És persze az antenna ugyan ott van. Az adótól 3km-re vagyok, tehát nem jelszint probléma van. A programok látják a tunert de mégis ezen a gépen csatornát nem találnak.
-
gabx76
senior tag
Sziasztok!
Összetett kérdésem lenne:
Építettem korábban egy HTPC-t, amivel egy PCTV quadro stick segítségével néztem a DIGI DVB-C adásait, DVBViewer-rel.
Kihasználatlanság miatt a kábelt azóta lemondtam, és mindigTV-re váltottam. A gond az, hogy a DVB-T adásokat nem tudom behangolni ugyanezzel a szettel. (Sőt, a kínai DVB-T tunerrel sem.)
A hardvert látja, a scan elindul, de nem talál semmit.
(más szoftverrel sem működik sajna)Próbaképp rádugtam mindkét tunert a laptopomra. Ugyanazzal az antennával (ugyanott), ugyanúgy DVBViewer-rel simán működik mindkettő.
A különbség a két gép között az oprendszer: A HTPC-n XP, a laptopon 64 bites W7 van.
A driver-ek egyforma verziószámúak. (próbáltam régebbivel is, de hiába).Még azt is megpróbáltam, hogy a DVBViewer beállításait tokkal vonóval átmásoltam a másik gépre. Az eredmény: üres képernyő.
Szerintetek mitől lehetséges ez?!
-
Kernel
nagyúr
Amiről én tudok, a nálunk kapható vevőboxoknál egy tunerrel lehet egy adót nézni, másikat a háttérben rögzíteni. Második tunerrel lehetne még egy adót felvenni.
Elméletben lehetne egy tunerrel több adást, akár az egész multiplexet is rögzíteni, de olyat nem gyártanak.
Számítógépen meg lehet csinálni, Linuxos fórumon olvastam egyszer, hogy valaki felvette az egész multiplexet, utána visszajátszásnál VLC-vel tudott tallózgatni a csatornák műsorai között. De ott már röpködtek a gigabájtok rendesen, nem kevés helyet foglalt a merevlemezen.
-
Yipp
tag
Köszi a válaszokat. Nekem mindenképp legalább 2 tuner kell, így vagy splittert rakok be, vagy ezzel a "felfűzős" módszerrel kötöm be őket.
Külföldi fórumokon és itt is olvastam, hogy a digitális tévénél ha két adó azonos frekvencián van, akkor akár 1 tunerrel is 2 adást lehet felvenni, vagy egyet nézni/timeshiftelni és egy másikat felvenni. Ez igaz? Így 2 tunerrel akár 3-4 adást is fel lehet venni 2 frekvenciáról?
És ha igaz, akkor miért csak kettőt lehet egy frekiről rögzíteni, miért nem akár az összeset?
-
Kernel
nagyúr
Közben lejárt az időlimit, de annyi még talán idetartozik, hogy a szaküzletekben kapható jobb minőségű elosztók és egyéb alkatrészekek épp abban jeleskednek, hogy nagyobb frekvencián is kis veszteséggel tudnak dolgozni. Vagyis a hangsúly itt nem a digitálison van, hanem frekvencia nagyságán.
Ezért van az, hogy szakmabeli számára a "digitális antenna" vagy "digitális splitter" stb. elég furcsán hangzó kifejezések.
-
Kernel
nagyúr
Az is csak olyan nagyfrekvencia, mint a többi. Tegyük fel, van például egy 610 MHz-es vivőfrekvencia. Továbbítás szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy ezt a jelet analóg AM/FM-modulálom vagy digitális COFDM-modulációnak teszem ki.
A jeltovábbítás sajátosságait gyakorlatilag a frekvencia nagysága adja, nem a moduláció milyensége. Nem véletlen, hogy a digitális vételhez is olyan antenna való, mint az analóghoz. Legfeljebb magasabb frekvenciákat kell megcélozni, amennyiben az adó az UHF-sáv tetején üzemel.
-
LoSA
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó topicba írtam-e?! Rövid egyszerű a kérdésem... Szeretnék egy média lejátszót, ami felvesz a TVből, illetve van egy kis SMART része (youtube), stb... És azért a mkv-vel és a többi videó formátummal se legyen gondja. Köszi a segítséget!
-
Kernel
nagyúr
Digikábelen nem kódolással osztják le a csomagokat, hanem a lakáson kívül elhelyezett szűrő határozza meg. A frekvenciák úgy vannak csoportosítva, hogy adott csomagba tartozó analóg és digitális csatornák egy tartományba esnek, így ezeket már nem kell külön szűrni.
Vagyis aki előfizet például egy családi csomagra, ő abból az analóg és digitális frekvenciákat egyaránt megkapja. Többi már csak az ügyfélen múlik, hogy milyen vevőt köt rá.
EPG-k vannak, de ezt részletesebben nem figyeltem (nekem nincs Digikábelem).
A hurokátmenet minden készüléknél azt jelenti, hogy ami bemegy, az ki is jön. Mintha csak egy elosztó lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- EAFC 25
- Philips LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- Honda topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Magyarított Android alkalmazások
- További aktív témák...
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- JOYOR S5 Pro 10" Elektromos Roller 26Ah Akkumulátorral Moddolt!
- XPS 13 9310 13.4" FHD+ IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Megkimélt Apple iPhone 8 Plus 64GB Fekete szinben, 100% akkuval, kártyafüggetlen, garanciával
- Megkimélt Apple iPhone SE 2020 128GB kártyafüggetlen, fekete és fehér színben garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest