- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Yettel topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Képernyőmentes aktivitáskövetőt mutatott be a Google, ez a Fitbit Air
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
Sziasztok!
Sokszor gondolok arra hogy GNOME 3-al teszem újra a Debian-t. Úgy sztem egy kezdőnek könnyebb tanulni. De mindig csak eltántorítanak hogy a GNOME 3 fúj, meg gagyi meg stb. Ebben tényleg van igazság, vagy csak hiszek a magánvéleményeknek megint és nem magamra hallgatok!
Előre is köszönöm!

Én GNOME 3-at használok (3.10), nekem összességében ez jön be a legjobban.
-
Jim-Y
veterán
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok!
Sokszor gondolok arra hogy GNOME 3-al teszem újra a Debian-t. Úgy sztem egy kezdőnek könnyebb tanulni. De mindig csak eltántorítanak hogy a GNOME 3 fúj, meg gagyi meg stb. Ebben tényleg van igazság, vagy csak hiszek a magánvéleményeknek megint és nem magamra hallgatok!
Előre is köszönöm!

Szerintem sem szep a Gnome3. Amikor Deb7 Wheezy volt a gepemen akkor at is allitottam Gnome Classicra majd ezt egy kicsit megdesignolva olyan lett az asztal mint egy Mint Cinamonnal. Nekem az jobban bejott.
-
stopperos
senior tag
Sziasztok!
Előre is köszönöm!

Én egy fél évet használtam még amikor 3.0 vagy 3.2 volt a verziószáma. Nem volt vele sok bajom, egy kicsit át kellett szokni, meg pár panel kiegészítőt hozzáadni. (Utána xfce 4.10, majd razorqt, vissza unity, most megint xfce, mert egy gyengébb gépre költöztem).
-
Jester01
veterán
Nagyon baba!

Valami kézi könyvet beszerzek hogy tanulgassam a linuxot. Mindenképp. Amúgy szeretnék megtanulni forrásból is telepíteni. Tehát a dolgok mögé is szeretnék látni. Időigényes....de ez a célom és van hozzá türelmem és szorgalmam is.
Ami az OCP-t illeti DOS időszakban ezt használtam..Szerintem Best. 7MB igényű CLI app ami nagyon jól működik. Ennyi.

Amúgy én nagyon konzol őrült vagyok.... ezért is akarok mindent amit lehet CLI-ben futtatni. Még CLI-s böngészőm is van.
Amit nem tudtam megoldani az a JAVA és a Flash a Browser alá! Nem tudom melyik a legjobb Browser linux alá, én most ezt a IceWeasel-t használom.... De csak azért mert ez van fenn itt gyárilag.
apt-get install flashplugin-nonfree
java-t pedig így
-
Carasc0
őstag
Nagyon baba!

Valami kézi könyvet beszerzek hogy tanulgassam a linuxot. Mindenképp. Amúgy szeretnék megtanulni forrásból is telepíteni. Tehát a dolgok mögé is szeretnék látni. Időigényes....de ez a célom és van hozzá türelmem és szorgalmam is.
Ami az OCP-t illeti DOS időszakban ezt használtam..Szerintem Best. 7MB igényű CLI app ami nagyon jól működik. Ennyi.

Amúgy én nagyon konzol őrült vagyok.... ezért is akarok mindent amit lehet CLI-ben futtatni. Még CLI-s böngészőm is van.
Amit nem tudtam megoldani az a JAVA és a Flash a Browser alá! Nem tudom melyik a legjobb Browser linux alá, én most ezt a IceWeasel-t használom.... De csak azért mert ez van fenn itt gyárilag.
Amúgy hálás köszönet a sok sok és ismétlem nagyon hasznos, számomra rengeteg +tudást eredményező segítségért és türelemért.

-
Jester01
veterán
Használod a neked tetsző csomagkezelő alkalmazást akár grafikus akár karakteres.
Járható még az apt-cache search kulcsszó parancs is:
$ apt-cache search cubic player
opencubicplayer - UNIX port of Open Cubic Player
opencubicplayer-doc - Documentation for UNIX port of Open Cubic Player -
Jester01
veterán
Szia!
Ha nem gond majd legközelebb. Most nekem így az egész még extra bonyolult. Szép világ ez a Linux, de még sűrű a dzsungel. Kicsit az alapokkal kell foglalkoznom. Most valamiket össze vissza telepítettem így amikor az open cubic player csomag esetében kiadtam a ./configure parancsot akkor hibát ír ki:
root@debian:/home/carasc0/Downloads/ocp-0.1.21# ./configure
checking build system type... x86_64-unknown-linux-gnu
checking host system type... x86_64-unknown-linux-gnu
checking for gcc... no
checking for cc... no
checking for cl.exe... no
configure: error: in `/home/carasc0/Downloads/ocp-0.1.21':
configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
See `config.log' for more details
root@debian:/home/carasc0/Downloads/ocp-0.1.21#OCP! Üdv a klubban

Nincs fordítód telepítve. apt-get install gcc vagy apt-get install build-essential ami felrak egyebeket is amire úgyis szükséged lesz (jelesül make és libc-dev)Ja amúgy miért kell neked forrásból? apt-get install opencubicplayer és kész.
-
Jester01
veterán
Szia!
A csomagot hibátlanul telepítette. Most elindítottam a kernel frissítést. Eddig csinálja!
Bejött egy kék ablak amiben felsorolt egy pár firmware missing listát. Kernelt feltette. Gép újra indult, mükszik, de a rendszer indítása közben több eszköz betöltésének hiányát írta ki.
De viszont van WIRELESS!

Attól függően, hogy kell-e neked valami amihez hiányolta a firmware-t még azokat is fel lehet pakolni nyilván. De akkor áruld el mik azok

-
Jester01
veterán
apt-get update megvolt, ugye?
Itt a link a deb fájlhoz, ha máshogy nem akkor töltsd le és dpkg -i initramfs-tools_0.113~bpo70+1_all.debEz lehet, hogy majd fog függőségekre panaszkodni, de utána apt-get -f install elvileg azokat rendberakja csak arra kell ügyelni, hogy ne leszedni akarja.
-
Jester01
veterán
root@debian:/home/carasc0# apt-get install linux-image-3.10-0.bpo.3-amd64
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:
The following packages have unmet dependencies:
linux-image-3.10-0.bpo.3-amd64 : Breaks: initramfs-tools (< 0.110~) but 0.109.1 is to be installed
Breaks: initramfs-tools:i386 (< 0.110~)
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.A backports tárolóban elvileg kellene legyen 0.113 amit automatikusan fel kellett volna tennie.
Akkor próbáld meg először azt felrakni: apt-get install initramfs-tools -
Jester01
veterán
Elvileg a backportsnak konzisztensnek kellene lennie, ha amúgy nem telepítettél máshonnan dolgokat.
Másold be a teljes hibaüzenetet. -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
-
Carasc0
őstag
-
Jester01
veterán
dpkg -l firmware-ralink majd jól megmondja, hogy mi van telepítve.
Kernelt pedig úgy tudsz frissíteni, hogy felveszed a wheezy-backports tárolót, abban van 3.10-es is, egy ilyen sort kell az /etc/apt/sources.list-be írni:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian wheezy-backports main contrib non-free
majd apt-get update (feltételezem momentán sima stabil disztró van fent) -
Jester01
veterán
Üdvözlet mindenkinek!
Ezen az oldalon olvastam hogy a Wireless telepíthető Debian rendszerre az oldalon látható típusú laptopra (HP Probook 4740s).
Viszont olyan is olvasható hogy Wireless not working on Linux (Ubuntu, Open SUSE, Debian) (2013-03-09T07:37:05+00:00). Ez igaz, vagy van valami okosság rá? Jó lenne ha működne.
Ebben kérnék segítséget! Előre is köszönöm!

Igen, elvileg működik, viszont a firmware-ralink csomagból legalább 0.40-es verzió kell és megfelelően friss kernel.
-
Rimuru
veterán
-
bambano
titán
apt-get update
apt-get install firmware-realtek -
greenity
senior tag
-
greenity
senior tag
Sziasztok!
Egy HP Probook 4740s laptopra telepítettem egy Debian 7.1 XFCE felülettel. Telepítéskor már előre jelzett hogy a realtek controller-t nem ismerte fel. "rtl8168e-3.fw" fájlt kereste. A rendszer fenn van és szépen működik. Hogy tudom telepíteni a vezérlőt hogy legyen wireless netem?
Előre is köszönöm!

ugyanezt csináld, csak realtekkel

-
bambano
titán
-
tlac
nagyúr
-
tlac
nagyúr
netinst-es napi buildet bármikor le lehet tölteni
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/current/amd64/iso-cd/
de én most már megvárnám a rendes release-t -
bambano
titán
-
bambano
titán
nincs neted? mert ha van, akkor elég az első cd, a többit meg leszedi a netről.
-
Nkboy
senior tag
Sziasztok!
Lecseréltem a laptopom egy teljesen új gépre. Telepítettem rá egy Debian 6.0.3. 64 bites rendszert. A telepítés a Debian 1. CD-ről történt. GUI nincs, csak a base system+laptop csomagok amit felajánlott (118 pocket). Milyen paranccsal/programmal tudom megnézni az akksi állapotát? Egy oldalon néztem ilyen parancsot, de az nem működött. Előre is köszönöm!
dekker@x5dc0-laptop:~$ acpi -b
Battery 0: Discharging, 35%, 00:41:48 remaining -
Archttila
veterán
Szia!
Nekem arra kell, hogy az alapparancsokat begyakoroljam, megismerjem a könyvtárszerkezetet. Idővel telepítsek rá mc-t, no meg Bash Shellbe is lehet zenét hallgatni, hardvereket megnézni működnek-e és használni (kivéve persze VGA-t). Nem akarok képet nézegetni, de amit egy konzolba meglehessen csinálni azt megakarom. Persze teljesen alapokat! Ezeket lehet?
Netinst/Base system. Full alaprendszert telepit, mindenfele utiliti nelkul... ha jol emlekszem mindossze 200 csomag az egesz. Ennel kisebb rendszert nem tudsz osszebarkacsolni.
Meg tomoriteni sem tudsz alatta 
A netinst mellett letezik egy kisebb telepito is a business card, de mindossze annyi a kulonbseg a ketto kozt, hogy a business card meg az alaprendszert is a netrol szedi. (ezert olyan pici)http://www.debian.org/CD/netinst/
-
bambano
titán
Szia!
Nekem arra kell, hogy az alapparancsokat begyakoroljam, megismerjem a könyvtárszerkezetet. Idővel telepítsek rá mc-t, no meg Bash Shellbe is lehet zenét hallgatni, hardvereket megnézni működnek-e és használni (kivéve persze VGA-t). Nem akarok képet nézegetni, de amit egy konzolba meglehessen csinálni azt megakarom. Persze teljesen alapokat! Ezeket lehet?
akkor inkább szedd le az alap debian telepítő cd sorozat 1. lemezét és azt rakd fel úgy, hogy a szoftver választás menüben az összes pontot jelöletlenre állítod.
-
bambano
titán
gyakorlatilag abszolút alap. talán ssh szerver van benne, de nem biztos

minden benne van ahhoz, hogy tovább telepítsd, de gyakorlatilag alig van benne bármi is, ami átlag felhasználáshoz kell. -
Jester01
veterán
1. sajnos ott többféle is fel van sorolva. Egy lspci parancs kimenettel többre mennénk.
2. /sbin/ifconfig -a
3. én csak a nem kattintgatós verziót tudom. -
bambano
titán
-
Jester01
veterán
Az attól függ,
1) milyen kártya/vezérlő
2) melyik része nem működik (nem látja az eszközt sem, vagy csak hálózat nincs)
3) mennyire akar kattintgatni -
bambano
titán
-
bambano
titán
Végülis nekem egy alaprendszer kell GUI nélkül. De onnan már ellehessen indulni. Én csak Bash-t akarok egy ideig használni de onnan szeretnék mindent konfigolni. Szívesen utána olvasok mindennek. Komoly szándékom a linux alapos megtanulása!
Egy ilyen alaprendszert feltudok tenni netinstallról is úgy hogy netről semmit nem szed le, vagy inkább írjam ki az 1. DVD-t és hajrá!
Apropó: Linuxról olvasni részletesen neten or könyv, tudtok valami helyet?
Thx!
az első cd-t tölts le és rakd fel. viszont kezdőknek a wifi konzolon kicsit munkás lesz...
-
chab7
addikt
Sziasztok!
Megérkezett a leendő linuxra szánt laptopom. Kapásra 2 kérdésem van a Debian (6.0.5 AMD64 Netinst) telepítésével kapcsolatosan:
1. Miért nem engedi meg azt hogy kiválasztom hogy Angol nyelvű legyen az egész, de emellett nem engedi kiválasztani hogy locate: Hungary.
2. Netinstall CD-vel telepítek és nem ismerte fel a netet DHCP-n keresztül. Vezetéknélküli net lehetőségem van hiszen van itthon Router. Hogy tudom vele felismertetni?
Előre is köszönöm!
Ha tudod milyen firmware fájl kell a wifidhez akkor esetleg usb-ről beadhatod neki a telepítés során. Nekem így ment, bár az nem netinstall volt hanem cd-s, de kapásból az én wifimet sem kezelte.
-
bambano
titán
Sziasztok!
Megérkezett a leendő linuxra szánt laptopom. Kapásra 2 kérdésem van a Debian (6.0.5 AMD64 Netinst) telepítésével kapcsolatosan:
1. Miért nem engedi meg azt hogy kiválasztom hogy Angol nyelvű legyen az egész, de emellett nem engedi kiválasztani hogy locate: Hungary.
2. Netinstall CD-vel telepítek és nem ismerte fel a netet DHCP-n keresztül. Vezetéknélküli net lehetőségem van hiszen van itthon Router. Hogy tudom vele felismertetni?
Előre is köszönöm!
telepítés idejére bírd ki a vezetékes ethernetet.
-
bambano
titán
szerintem is felesleges 4-5 gigát letölteni, ha van rendes neted, akkor egy alap debian, amiben benne van a gyári elképzelés szerinti grafikus felület, másfél giga letöltésből megvan.
-
Speeedfire
félisten
-
zoli62
addikt
-
zoli62
addikt
Ez esetben a Grubot nyugodtan telepítsd a linuxos particióra és amúgy meg a telepítés idejére érdemes az ssd-t lekapcsolni. Így nem jó?
-
zoli62
addikt
Sziasztok!
Régóta vágyom arra hogy áttérjek linuxra. Gondolom az a kérdés hogy melyik linuxot válasszam? már a könyök kérdés. Persze nem is kell megválaszolni mert magam is tudom hogy ez ízlés kérdése. Őszinte véleményem hogy én olyan linuxot szeretnék amivel kezdetben egy kezdő is elboldogul, de ha belekell nyúlni akkor belelehet.
Szerintem erre a Debian a legjobb választás. Kb 14 éve történt hogy egy jó ismerősöm aki mára linux fun, anno egy 286-os gépén kezdte el tanulni a linuxot. Furcsa mód debiánt választotta és azt állította hogy ez az igazi linux. Azóta valahogy ezt tartom a legjobbnak.
Az érdemi kérdésem csak az lenne hogy ha nekiugrok, akkor a Grub-ot hova telepítsem?
A kérdés megválaszolásához leírom a szituációt:
Adatik egy SSD amin a WIN7 van. Adatik továbbá egy üres HDD. Erre menne a linux. És azt szeretném megoldani, hogy ha mondjuk a linux elszállna valamilyen oknál fogva, akkor ne szálljon el a WIN7.
Előre is köszönöm!

GRUB-ot többnyire MBR-be, illetve ha BIOS-ból fogod váltogatni, melyik induljon, akkor meg oda, ahova telepíted a Debiant.
-
ZCoyote
őstag
Sziasztok!
Sokat gondolkodtam hogy erősen felhagyok a Windows világával és megismerkednék hosszútávon egy másikkal. Nevezetesen a linuxxal. Valami primitív ismereteim már vannak. Anno Mandrake és Red Hat 9 linuxxal kezdtem. Red Hat 9 mondjuk pár hónapig meg is volt. Aztán 2005-ben A Fedora 3 amit használtam 1-2 hónapig. Azóta semmi. Viszont már évekkel ezelőtt elhangzott pár linuxos ismerősöm szájából hogy a Debian az a legjobb. Nos nekem olyan linux kell ami:
- Kezdőknek is ajánlanak de haladók számára is kiváló
- Erőssége a manualitás (tehát jól kell ismerni a számítógépet hozzá hogy igazán be lehessen lőni)
- Rendkívül buherálható (teljes szabadság a hozzáférhetőségét illetően)Nos nekem ajánlottak Gentoo-t meg Slackware-t is. De az már nekem bonyolult. Debian-t meritek ajánlani? Tényleg a debian a legjobb?
Előre is köszönöm!
Szerintem a Debian valóban jó választás lehet. El lehet vele böndzsölni is de nem horror. Mondjuk full kezdőknek nem szokták ajánlani de aszerint amit leírtál azért már nem vagy full kezdő. Viszont a "manualitás" inkább a Gentoo vagy Slackware-re illik. Ami még népszerű az az Arch. Kitűnően testreszabható, nagyon jól dokumentált. Bár úgy tudom, hogy a Gentoo is az és ha az nem jött be akkor lehet az Arch sem fog.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Mini 2023 M2 8GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5307
- Samsung Odyssey G7 S28AG700NU IPS Monitor! 3840x2160 / 1ms / 144Hz / FreeSync / G-Sync
- Eladó oshiba dynabook satellite B551/D
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Meg tomoriteni sem tudsz alatta