- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor most magyarul mit mivel nem szabad?
-
kovaax
őstag
válasz
Fooler89 #3398 üzenetére
Re: Important notice for Debian/Ubuntu users
by Rémi Denis-Courmont » Mon Feb 07, 2011 6:36 pmAha, no. The problem is, those FFmpeg packages are incompatible with the Debian ones. But they are of course compatible within the Debian Multimedia repositories, including ffplay and mplayer.
Szóval a lényeg az, hogy nem szabad őket egyszerre használni.
-
Fooler89
őstag
válasz
Fooler89 #3397 üzenetére
"This unofficial package repository is well known to introduce incompatibilities in the FFMPEG libraries. This causes VLC media player and possibly some other multimedia software to stop working, as the FFMPEG binary interface is silently broken. The VideoLAN project strongly advises that you do not use the Debian Multimedia repository under any circumstances. Before you report problems with VLC on Debian or Ubuntu, make sure you have not installed any package from that repository."
Forrás: [link]
és egyben egy rejtett up!
-
Fooler89
őstag
válasz
CPT.Pirk #3396 üzenetére
SMplayer fent van. Ott megy a vdpau, de pulsera állítva a hangot nincs hangja.
Ez mitől lehet?Felvettem tárolónak amit ajánlasz a logout blogodba.
deb http://www.debian-multimedia.org/ squeeze main non-free
frissítéskezelő elindítva, majd ilyen kérdés tesz fel nekem.Upgrading may require removal or installation of new packages.
Do you want to perform a safe-upgrade, which does not remove packages or install new ones?Nemre kattintva beajánl egy-két csomagot frissítésre párat meg nem mert függőségi problémák vannak. Mi ilyenkor a teendő?
-
Fooler89
őstag
Hogyan tudom elérni Debian alatt, hogy hardveresen gyorsítva legyen a videólejátszás?
(debian squeeze x64, NV g210)[link] Ez alapján feltettem az nvidia zárt meghajtóját.
-
Fooler89
őstag
Sziasztok!
Kezdő linuxos létemre debian squeezet tettem fel a gépre.
Két alapvető kérdésem lenne.
Flash lejátszót, hogy tudok feltenni?
Iceweasel 4-et feltettem. ez alapján, már csak az a bajom, hogy a magyar nyelvet szeretnék rá varázsolni.
Synapticba csak a régihez van a 3.5-ös verzióhoz. -
bambano
titán
válasz
pethYeti #3381 üzenetére
Ha az ubuntus ppa-ban csak egy olyan alapvető csomag is van, amit a debian használ és újabb, mint a debianos verziója, az atom módon szétborogatná a rendszeredet.
Márpedig szinte biztos, hogy ilyen van, pl. libc6.Az öngyilkosságnak sokkal kevésbé fájdalmasabb módjai is vannak
-
pethYeti
addikt
válasz
CPT.Pirk #3388 üzenetére
Igen. Feltelepítettem a testing-netinstallal, és teljes ugyan az a helyzet alakult ki, természetesen telepítés közben semmi gond nem volt, Még a squeeze live cd is jól működik, de azt még nem próbáltam telepíteni, előbb lehet azt is virtualboxban megnézem telepítés után.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valami a Pidginben volt rossz, mert a wines verzió is pont ugyanazokat a hibákat csinálta, mint a Debianos társa. Egyszer csak gondolt egyet, és bezárta magát, meg pl. jobb klikk a programban, és már be is záródott.
Kb. 1 hónapja néztem a stabil ágat utoljára, akkor még ez a bugos verzió volt bent.pethYeti: virtualban is a testinges repóval fagyott meg?
-
kovaax
őstag
válasz
pethYeti #3379 üzenetére
Elsőre azt mondtam volna, hogy töltsed a backportsból, de ahogy nézem, nincs belőle.
Én azt próbálnám meg, hogy
1. Letöltöm a csomagokat:
http://packages.debian.org/wheezy/pidgin
http://packages.debian.org/wheezy/pidgin-data2. Felrakom őket dpkg-val:
dpkg -i *.deb3. Ha volt függőségi hiba, akkor megpróbálom rendberakni:
apt-get -f install4. Ha ez nem rakja rendbe, akkor az szopó. Forrás, fordítás, ilyesmi.
-
pethYeti
addikt
Üdv!
Ha a debian stable ágban pl Pidginből csak 2.7.3 van és nincs hozzá .deb csak olyan amit fordítani kell akkor, nem tudom valahogy testing ágból valahogy feltelepíteni anélkül hogy a rendszerfájlokat is frissítené?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még mindig nem jutottam előre a a DVB vevőm témájában. Ott van a firmware fájl a /usr/lib/local/firmware könyvtárban, de a modprobe szerint nincs ilyen modul.
Valakinek ötlet?
-
Mahesa
tag
válasz
bugizozi #3374 üzenetére
Lehet, hogy megsérült a passdb.tdb fájl, ha azt használja és nem az smbpasswd-t. A passdb.tdb talán a /var/lib/samba alatt van. Ha épp nem nagyon használják a servert, talán érdemes átnevezni és utána megint megpróbálni létrehozni egy accountot. Ha az megy, akkor tényleg a fájl sérült. Hogy hogyan lehet javítani a fájlt máshogy, mint az átnevezés után újra létrehozni az accountokat, nem tudom. Csak rövid ideig volt dolgom samba-s DC-vel...
-
pethYeti
addikt
Köszi a segítséget. Sajna le is kellett szednem a Debiant, mert nem reagált se az egér se a billentyűzet a bejelentkező képernyőnél. Majd ha lesz kis időm akkor a stable-t még kipróbálom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Capricornus #3372 üzenetére
Ennél egyszerűbb a csatolás. [link]
(persze uuid mehet a /dev/sda... helyére) -
Capricornus
aktív tag
válasz
pethYeti #3369 üzenetére
Ha írni is szeretnél rájuk akkor valahogy így:
UUID=..... /mnt/kedvencntfsesvinyom1 ntfs-3g locale=hu_HU.UTF-8,umask=0 0 0
Az uuid-t a blkid paranccsal tudod megnézni, ahogy már korábban is írták. A mount point tetszőleges, én szeretem a /mnt alá csatolni a cuccokat, de lehet máshová is ha neked úgy jó.
Ehhez természetesen kell az ntfs-3g csomag.
-
bambano
titán
válasz
pethYeti #3365 üzenetére
Akkor kell boot, ha valami okból nem tud a bios tölteni a root partícióról.
Például:
- a régebbi gépekben a nagy diszkeknél csak az első 1024 partícióról tudott a bios tölteni. Ha nagyobb volt a diszk, akkor kellett az elejére egy /boot
- ha olyan raidre teszed a /-t, pl. raid0-ra, amiről nem tud a grub bootolni. Akkor kell egy bootolható /boot. -
bambano
titán
válasz
pethYeti #3363 üzenetére
A kiadási ciklus jellemzője, hogy release után kezdik el a következő release dolgait beleborogatni a testingbe. Úgyhogy definíció szerint a testing jelenleg kupleráj.
A magam részéről erősen ellenjavaltnak tartom a használatát. Majd amikor megint közeleg a kiadási időpont, akkor érdemes már belenézni.
Nekem az ubuntuval csak bajom volt. Kétszer használtam komolyabban, először és utoljára. ubuntu lts helyett szerintem újabb és jobb az aktuális debian stable.
-
whited
addikt
sziasztok
karakteres felületen szeretném a betűméretet növelni mivel projektoron elég kicsik.
Hogy tudnám megoldani?
Előre is köszi -
pethYeti
addikt
Debian telepítésnél muszáj /boot-ot létrehozni? Eddig én mindig úgy telepítettem hogy / meg swap. Itt is megy ez gond nélkül?
-
pethYeti
addikt
Üdv.
Debian Testing mennyire mondható "stabilnak". Ubuntu LTS szintet hozza? Valamint ha már egyből testinget akarok telepíteni, akkor az itt lévő netinst-el minden gond nélkül fel tudom rakni?
Köszi.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes problémával állunk szembe
Adott egy <50 Xp-s gépből álló hálózat, ~10 gép egy win sbs 2003 tartományban, a többi linuxos tartományban (Debian/Samba).
Az a probléma állt elő mostanság, hogyha újrateszünk egy gépet, akkor azt nem tudjuk beléptetni vissza a Linuxos tartományba Az egyik gép (amelyik eleve a linuxosban volt, PC) azt írja, hogy hozzáférés megtagadva, a másik (amelyiket a win-es tartományból akarunk áthozni a linuxosba, laptop) azt, hogy a felhasználónév nem találhatóAmiket eddig ellenőriztem:
- az újratelepített windowson a felhasználói fiókok, szolgáltatások, biztonsági beállítások, tűzfal, egyéb konfogurálás
- debianon az smb.conf file-t bogarásztam (ha érdekel valakit közzétehetem a global beállításokat), illetve a logokat nézegettem.A log file-ban a következő sor jelent meg sikertelen tartománybalépés után:
[2011/05/17 10:22:11, 2] smbd/sesssetup.c:setup_new_vc_session(799)
setup_new_vc_session: New VC == 0, if NT4.x compatible we would close all old resources.google-n rákeresve kiadott pár találtot de nem igazán találtam használható megoldást
Nemrégiben cseréltünk routert, azon van valami default tűzfal beállítás, azt kikapcsoltam, de az sem segített a dolgon. Lassan már nem tudunk mit kitalálni, hogy ez mitől lehet
Ha lenne valakinek valami ötlete hogy mi a hiba jelensége, vagy hogy mit ellenőrizzek a gépeken azt szívesen venném!
Előre is köszönöm a segítő hsz-okat! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan távolítsam el az asztali keresést a KDE-ből, hogy a nepomuk adatbázistól megszabaduljak?
-
-
fatal`
titán
válasz
CPT.Pirk #3353 üzenetére
Evvel tisztában vagyok, a telepítő mégis Vista Loadert akart a menübe tenni, mondtam, hogy tegye, de nem történt semmi. Majd miután betöltött a rendszer update után Win7 került a menübe. Lényegtelen egyébként, működik azt kész.
(#3352) sh4d0w: Én többet Ubuntut biztosan nem teszek fel.
-
-
Noh, hétvégén komoly csalódásban volt részem, ugyanis a Squeeze annak ellenére sem pakolta bele a GRUB-ba a Windows-t, hogy rákérdezett: belerakja-e?
-
-
BigManus
addikt
Újabb kérdésem lenne...
Hogyan kéne megoldanom, hogy beágyazott videókat normálisan tudjak nézni?
A Youtube-n normálisan látom a videókat, viszont más oldalaknál az flv, flash videók egy nagyon keskeny sávban jelennek meg.
Böngésző függetlenül.
Amikkel próbáltam: Firefox, Epiphany, Iceweashel, Opera.
Mindnél ugyanaz a helyzet. -
BigManus
addikt
Késő van, nem fogott már az agyam...
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!Terminálban kiadtam rootként: mount /dev/sdb1 és felcsatolta az fstab-ban beállított helyre.
Mégegyszer köszönöm!
-
BigManus
addikt
válasz
Capricornus #3336 üzenetére
De hogy csatoljam rootként?
-
BigManus
addikt
válasz
Capricornus #3333 üzenetére
-
BigManus
addikt
Így jó lenne?
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=af9edd24-d7f8-4099-8500-888ea07ba190 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sdb1 ext4 0 2
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=dcab9323-8562-4140-871a-94f6038e5f6c none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0 -
BigManus
addikt
Köszi a gyors választ!
Mivel eddig kizárólag SUSE-n " nőtem " fel, nem igazán értek hozzá mit és hogyan szerkesszek bele.
Suse csatolta.Ez egy friss Debian telepítés, még ugatom.
Nem szeretném tönkrevágni... Tudnál segíteni mit írjak át?
ext4 fájlrendszert használ a winchester.Az fstab tartalma:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=af9edd24-d7f8-4099-8500-888ea07ba190 / ext3 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=dcab9323-8562-4140-871a-94f6038e5f6c none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0 -
BigManus
addikt
Sziasztok!
Van a gépemben egy winchester amit manuálisan kell mindig felcsatolnom.
Hogyan és hol tudnám beállítani, hogy rendszer induláskor automatikusan felcsatolja?
/dev/sdb1 a jelölése.Előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
így jártam a flashplayerrel:
....
5200K .......... .......... .......... .......... .......... 98% 2,68M 0s
5250K .......... .......... .......... .......... .......... 99% 2,58M 0s
5300K .......... .......... ........ 100% 2,24M=2,1s
2011-05-13 14:10:30 (2,47 MB/s) -- „./install_flash_player_10_linux.tar.gz” mentve [5456725/5456725]
ERROR: sha512sum rejected install_flash_player_10_linux.tar.gz
More information might be available at:
http://wiki.debian.org/FlashPlayerValamit elrontottak a csomag csinálói?
-
htibi20
csendes tag
SZiasztok!
A segítségeteket szeretném kérni kaptam egy feladatot amit 2 óra alatt kellene leadnom:feladat: Készítsd el a groups parancs saját megvalósítását. természetesen a groups parancsot ehhez nem kell használnod.
Ezt a scriptet kellene leadnom de köd.
Előre is köszönöm a segítségeteket
-
fatal`
titán
Megoldva Unetbootinnel.
-
fatal`
titán
Lehet valahogy pendrivera kirakni a netinstallt Windows alól? Googleval nem találtam csak olyan leírást, amihez telepített Linux kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hohó!
El se hiszem, gond nélkül felment a driver. Terminálban felhúztam a kde-t kompletten, és vele együtt az fglrx csomagokat, kivéve a legacy-t, vagyis a másik 4 fglrx csomagot telepítettem.
Telepítés után aticonfig --initial, ez végzett, aztán restart, és egyből volt működő driver.CCC működik az amdcccle paranccsal, a scaling opció megy, elvileg a tearing mentes desktop is. A desktop effektek is mennek, csak továbbra sem magától, hanem mindig engedélyezni kell a kompozitot, mert egy másik processz kérésére alapból le van tiltva. Ez nyílván nem radeon driver gond, de az okát nem tudom. (inteles laptopomban nincs ilyen gond, viszont a szomszéd radeonhd-s laptopjában szintén nincs alabpól compozit)
Egyébként ha jól emlékszem, a 11.3-as driver van a squeeze testing repóban. Javaslom ezt telepíteni, korábbi driverekkel pl. a tearing és a scaling sem tökéletes.
-
válasz
Capricornus #3319 üzenetére
Még nem próbáltam semmit, egyelőre előkészülök a telepítésre.
hunfatal: köszi.
-
Capricornus
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE-n a Nepomuk adatbázist mivel lehet törölni? 1,8Gb-t evett meg a laptopomon, és elfogyott a hely...
-
-
Úgy látom, mások sikeresen birkóztak meg a radeonhd driverrel - mondjuk Ubuntu alatt,
-
-
-
Van valakinek tapasztalata ATi kártyákkal Debianon? Van használható és legalább közepes teljesítményt nyújtó driver hozzá? (X1900GT)
-
Zolien
csendes tag
Üdv, 2 - számomra - rejtélyre keresném a megoldást:
1) root@debian:~# apt-get update
Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/
Failed to exec method /usr/lib/apt/methods/
E: Method has died unexpectedly!
E: alfolyamat hibakóddal tért vissza (100)
E: A(z) /usr/lib/apt/methods/ metódus nem indult el helyesen
E: Method has died unexpectedly!
E: alfolyamat hibakóddal tért vissza (100)
E: A(z) /usr/lib/apt/methods/ metódus nem indult el helyesen
- gyakorlatilag használhatatlan az apt, sources.list rendben2) eddig konzolból, wvdial segedelmével csatlakoztam, rendben is ment. Reinstall után - ugyanarról a lemezről, mindent ugyanúgy csinálva - lefut a chatscript wvdial.confból, viszont a végén, se IP-t, se DNS-t nem kap, nem tudok rájönni miért. Végül 16-os hibakód. Gnome-ppp-vel viszont megy. Hm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3305 üzenetére
Már megkapta a gyalut, meg az alap frissítést terminálból, csak már álmos vagyok megvárni a KDE kb. 1,5G adatmenysíégének lerángatását.
Az állandó Ati driver mizéria miatt nem volt igazából használva a Debi, így nem vesztettem semmit. Viszont legalább megtudom, hogy mi fog történni, ha a csomagkezelőben lévő fglrx csomagokat teszem fel egyből és nem vacakolok az Ati külön letölthető driverével külön.Még azt remélem, hogy egyszer fogja ismerni a Linuxos Ati driver az 1360x768-as felbontást, ennyi év után ideje lenne. LcdTV-t használok, ami nem FullHD, így szopás van az 1280x720 miatt, minden olyan ló méretű. 1920x1080 jó lenne, ott minden kellemes, de a betűk, weboldalak meg túl picik. Szal ezért kellene az 1360x768, ami elérhetetlen jelenleg...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #3303 üzenetére
Hely van.
Az erőltetett telepítés nem megy, mivel szerinte már rendelkezem egy, a nem dpkg által birtokolt libc csomaggal, és a frissítés nem lenne biztonságos.
Eltávolítani viszont sehogy sem lehet, mert dpkg, apt, stb. szerint nincs ilyen csomag.Akiknek hasonló baja volt, azoknak azt ajánlották, hogy a /lib/tls v. a /lib/686/cmov könyvtárban nevezzék át a libc.so.6 fájlt, de olyan nincs, hanem @-al kezdődő van csak, annak áthelyezése után sem megy az apt-get install --reinstall libc6 parancs. Szóval valszeg legy egy reinstall.
Főleg h. még mellé 6 másik csomagot is hiányol. Talán mikor VLC-t fordítgattam forrsából a vaapi használatához, akkor történt valami.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Sorozatok
- Napelem
- Hobby elektronika
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Tőzsde és gazdaság
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- BestBuy topik
- Hővezető paszták
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged