Hirdetés
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Valósággá vált a Tecno szupervékony telefonja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Anno Debianot két év gyilkolással tudtam taccsra tenni, de addigra már tanultam rajta annyit, hogy konzolból életrekeltettem...féléve totál bugyuta figyelmetlenséggel kilőttem a Mint-et, nagyrészt visszahoztam, de motiváció hiján a végén legyintettem. corectrl ppa-t felraktam, de nem figyeltem, hogy a ppa-ban valami igen friss mesa csomag is frissül....
Pedig rákérdezett terminalban, hogy mindent frissítsen-e....
-
Köszi a válaszokat! Global C-State Controlt, CPPC-t, és CPPC Preferred Cores-t mind kikapcsoltam UEFI-ben. Meglátjuk mi lesz.
-
Oppa...eszerint az a weboldal is bajban van. journalctl -f vagy journalctl -b -p 3 lehetne még jó, de szerintem az leálláskor nem biztos, hogy alkalmazható.
Ugyanitt csináltad a csodatörlést is? [link] Látom sokaknak tetszett!
Szerencse, hogy Winfanoktól is kapunk helpet néha!
-
törölt tag
AMD rendszereknél az ilyen random fagyásoknál érdemes a BIOSban keresgélni először, van 2 beállítás ami Linuxnál okozhat problémát.
Power Supply Idle Control - typical
Global C-State Control - off v. disableEzek így legyenek beállítva, nézd meg hogy ezek után fagyogat-e a rendszer.
-
Mióta ez az az alzafejű ufo avatarod van, eléggé sok érdekes dolog történik...
Hirtelen ezt találtam, szerintem működnie kéne.
-
Sziasztok,
Többször előfordult velem a napokban, hogy Gnomeban több dolgot megnyitottam egymás után, hogy kitegyem őket külön-külön asztalokra, majd lefagyott a kép, de úgy, hogy a rendszer semmilyen billentyűkombinációra nem reagált, újra kellett indítani.
Mi okozhatja ezt, hol lenne érdemes keresnem a hibát?
-
válasz
sh4d0w #10479 üzenetére
Nem mellesleg nem csak a Linuxot utalja zsigerbol, hanem minden szabad szoftvert, pl. a Firefoxot is.
Atyaég, ez tényleg egy észlény, de a legrosszabb fajtából, mert erősen küldetéstudatos is! Tényleg nehéz megérteni, mi zavarhatja ennyire a szabad szoftverekben!
valoszinuleg kognitiv disszonanciat okozhatott nala a "Microsoft loves Linux" uzenet.
az tuti, de nem sajnálom.
-
válasz
ubyegon2 #10478 üzenetére
Az a jo, hogy az egesz vilag egyebkent tok jol elvan a szabad szoftverekkel, meg a Microsoft is belatta, hogy jobb az ismert ellenseg, mint az ismeretlen, csak ez az egy szerencsetlen kokler hulye nyomja meg mindig a Ballmer-mantrat - valoszinuleg kognitiv disszonanciat okozhatott nala a "Microsoft loves Linux" uzenet.
Nem mellesleg nem csak a Linuxot utalja zsigerbol, hanem minden szabad szoftvert, pl. a Firefoxot is. -
Ez lenne az, amitől retteghet, akinek Thaiföldi telekomos cége van/volt és max 3.10.xx-es kernel futott a rendszerén?
(#10468) sh4d0w
Ez a Sting a poltopikos ggbüffencs komára emlékeztet, kb olyan szánalmas magyarázatai vannak mindkettőnek. Kivételesen végigolvastam a nagy hír alatti hsz-eket a csodás pcfórumon...nem kellett volna!
(#10472) Apollyon
Hasonlóan vélekedünk a hulladékgazdálkodásról.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Apollyon #10472 üzenetére
az elhallgatással én nem értek egyet. Elvileg az az elv, hogy szóba kell állni az idió.... izé a más véleményen lévőkkel. Igaz, hogy olyan, mint Tiszát gereblyézni...
Annyi, hogy egy debian topikban tökéletesen felesleges, inkább a linux offba.
(#10473) cigam:
Nem báncsák szögíny linkszot.... hazug propagandát terjesztenek. A kettő nem ugyanaz. Rendsen olyan érzésem van már, mintha ez itt egy politikai topik lenne. Tök olyan a hangulata.... ennyit arról, hogy visszavonulok a kulturális térbe.
-
Apollyon
Korrektor
Szerintem akkor beszéljük meg, hogy legalább Linuxszal kapcsolatosan a pcforum.hu nevű szennylapról nem linkelünk semmit, mert csak okvetlen és szakmaiatlan fröcsögés, dezinformáció terjesztés található ott a témában. Ne támogassátok őt azzal, hogy egyáltalán kattintotok a linkjére, nem érdemli meg.
-
-
Vladi
nagyúr
"A napokban újabb bizonyítékát kaphattuk annak, hogy hova vezethet az, ha valaki bedőlve a Linux hamis marketingjének elhiszi,"
baszki mintha a pesti srácokat olvasnám.
(#10463) Friczy:
Köszi a magyarázatot.
Nekem ez továbbra is nettó kultúrsokk.azt már tudom, hogy kernel külön kell frissíteni, de most nem ugrik, be, hogy hoyg.
-
-
cigam
titán
válasz
bambano #10466 üzenetére
Khm... [link] és nem ez az első botlás, bár nem Debian specifikus.
Ugyanakkor lehet a testing csapat sem futott bele, az első bugreport is csak dec.9-én érkezett, ha jól láttam.
Szokták volt mondani, a lónak is 4 lába van, mégis megbotlik.
No meg a rutinosabbak nem azonnal szoktak frissíteni, várnak 1-2 hetet vele, amíg kibújik a szög a zsákból (ha van benne). -
Friczy
senior tag
Kicsit becsapósak a verziószámok. A linux-image-amd64 verziószáma nem egy az egyben halad az aktuális kernelverziószámmal. A 12.3 ráadásul nem a kernelverzió, hanem az aktuális Debian verzió.
A linux-image-amd64 (ez a kernel metacsomag, apt upgrade-kor ez húzza magával az aktuális kernelt) verziója (jelenleg) 6.1.64-1, és ez függ a 6.1.0-14 kerneltől
Depends: linux-image-6.1.0-14-amd64 (= 6.1.64-1)
Én épp tegnap frissítettem az egyik rendszeremet, és már ez van rajta, de még nem indítottam újra, ezek után nem is fogom, megvárom, amíg javítják.Illetve azóta kijött a frissebb verzió:
linux-image-amd64/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1]
linux-libc-dev/stable 6.1.66-1 amd64 [frissíthető erről: 6.1.64-1] -
bambano
titán
ALERT: mostanában nem upgradel senki debiant.
bugos az aktuális kernel. -
Az lenne a sok, ha mondjuk hetente többször kellene vele foglalkoznom, hogy stabil és biztonságos legyen.
bambano: Ilyen esetben az unstable-ből felrakott csomag onnan fog frissülni, vagy hogy oldom meg a frissítést?
Eddig nem foglalkoztam debian-on ilyesmivel, szóval bocs a láma kérdésért.
A biztonsági frissítések miatt viszont jobbnak tűnik ez a verzió, szóval akkor ezt járom körbe. -
Sziasztok!
Otthoni szerver célra próbált valaki már debian testing-et?
Azért agyalok rajta a stable helyett, mert a qbittorrent-nox frissítései hoznak néha hasznos dolgokat.Azért merek ilyesmiben gondolkodni, mert kritikus adat nem lesz a gépen, és nagyon minimál funkcionalitása lesz a gépnek:
1.) torrent,
2.) nfs share,
3.) iptables
3.) ssh serverEnnyi.
Mik a tapasztalatok?
Milyen gyakran jönnek rá frissítések? Mennyi admin munkára számítsak?
Torrent leállítása, service-ek restart-ja reboot, stb.
Azért kérdezek elöbb, mert ha egyből vállalhatatlannak tűnik a plusz meló, akkor nem bántom a stable rendszert próbaképpen.Köszi!
-
-
-
Én elég felszínesen értek a Linuxhoz, csak annyit vettem észre eddig (Androidon is), hogy ezek a zárt szoftvertárolók, amiket az adott disztribúcióhoz karbantartanak, azok azért elég jók és nem is szeretek semmi külső dolgot hozzáadni, mert érted... ki tudja? Lehet arról nyelek be valami kártevőt. A Linux sem sebezhetetlen. A Debian pedig pont azért jó, mert nagyon sok csomag elérhető hozzá.
Az OpenSUSE-t én azért hagytam ott, mert egy külső tárolót kellett hozzáadni a rendszerhez, hogy egyáltalán legyen valami kodek a gépen.. hát mondom akkor szevasztok. -
<rant>
A firefox-esr dobott egy freeze-t. Hogy a pek f.szaba tudom megnezni, mi lehetett a kivalto ok? Ebben a csudijo systemd-s f.szom vilagban nincs messages file, nincs syslog, nincs a kurvaanyja sem...
</rant> -
-
Sziasztok!
Debian 12-re (Linux Mind Debian Edition 6) lehetetlen, vagy csak nagyon nem ajánlott ppa-kat felberhelni?
Egy alkalmazás van, amivel kapcsolatban sok szívástól menekülnék meg.
-
Azért óvatosan azzal a Slim-mel....
The SliM project has been abandoned (last release was 2013), and is not fully compatible with systemd, including logind sessions. Consider using a different Display manager or startx.
The project has not been continued since 2013. [link] [link]
Igaz a Debian foglalkozik vele legalább. [link]
-
cigam
titán
Nem. Van pár más GUI login megoldás is. GDM-et használ a Gnome, de van még a SLiM ami ablakkezelő független megoldás (nem használ egyetlen Gnome, vagy KDE függőséget sem)
--
Nálam van valami gubanc, vagy a telepítő hibás? Rufus-al kiírtam az ISO-t MBR módban, de a gépen UEFI módban indítottam a pendrive betöltését, majd jött a meglepetés:
Ezután rendben bejön a GRUB menü és indíthatom a live rendszert. Mi lehet ez a hibás(?) fájl aminek png a kiterjesztése, de mégsem az. -
Még egy probléma...
El kell érnem a Debian laptopot google távoliasztal szolgáltatással... Rémlik, hogy valamikor olvastam erről, de nem találom.
A fotón látható üzenetet kapom csatlakozáskor, de egyik lehetőség sem funkcionál.
Van valami mód, hogy működjön? -
Sziasztok!
Debian 12-nél meg lehet oldani, hogy bejelentkezéskor a felhasználónevet megtartsa, ne keljen mindig beírni?
-
Sziasztok,
Debian 6-hoz találhatok-e még valahol csomagokat? Offline gépen használnám, csak szükség lenne még pár telepíthető csomagra.
Ezt utólag meg tudom-e valahogy oldani? -
SirRasor
addikt
válasz
Friczy #10424 üzenetére
Egy beléptető terminált teszteltem. Semmihez semmilyen jogosultság se kell, mert csak elindul, nyilván jelszó nélkül belép egy akármilyen felhasználóval, elindítja a Firefoxot és betölt egy webes felület, ahol a csatlakoztatott NFC-olvasóval a felhasználók ki/be tudnak csippanni.
Zárójelben megjegyzem, hogy ha root-tal lépne be jelszó nélkül és illetéktelenek hozzáférnének, akkor is mi a legrosszabb, amit tudnak csinálni? Max hazavágják az aktuális gépet.Egyébként tökéletesen működik Win10 alatt, csak jött egy ötlet, hogy mi lenne, ha kukáznánk a Wint. Hobbiztam picit
Nem tudom mit akarok a Debiantól (Linuxtól úgy amblokk), világ életemben Windowsoztam, de még itthon is van egy laptop, amin Win10 mellett ott van a Debian 12 és ha csak netezni kell, akkor az utóbbit indítom el. Valami nagyon csábító van benne.
-
DarkByte
addikt
válasz
kovaax #10417 üzenetére
Na igen. Ha tippelnem kellene az NFC olvasót nem éri el normál user-el alapesetben.
Nem tudom milyen interface-t használ az NFC reader, de ha sima USB serial port, lehet hogy a megoldás annyira egyszerű hogy a user-t hozzá kell adni adialout
system group-hoz. -
SirRasor
addikt
válasz
SirRasor #10415 üzenetére
Nem tudom kipróbálni.
Hülye user ellen nem véd a rendszer.
visudo-val kíváncsiságból mindegyik bejegyzéshez beírtam, hogy NOPASSWD: /..sh elérési útja és újraindítottam a gépet.Innentől kezdve semmilyen sudo parancs nem működik és visszacsinálni se tudom, mert ahhoz is sudo kell. su-ként visudo parancsra azt mondja, hogy nem létezik.
Sakk-matt -
SirRasor
addikt
válasz
DarkByte #10414 üzenetére
Basszus, megvan
Nagyon közeli a megoldás. Bedobtam megint Google Bard-nak, ami persze megint rossz irányba terelgetett, de attól jött egy jó keresési ötlet és gugliban írta egy tag, hogy miért nem crontabba dobjuk bele? Ráadásul ne az userébe, hanem ami alapból rootként fut.
sudo ctrontab -e -> @reboot /home/belepteto/.apps/belepteto.sh és már működik isMondjuk egy dolgot nem értek: az óra mellé kirakta a kis ikonját, ami azonnal el is tűnt, mintha leállt volna a program. De megy, tehát...akkor hova tűnt az ikon?
EDIT: kipróbálom, amit írtál, hogy user crontabba rakom és az sh-ba visszaírom a sudo-t.
-
DarkByte
addikt
válasz
SirRasor #10410 üzenetére
Win-en se kell írnod hozzá semmit. nssm-el be lehet rakni Windows service-nek kb. akármit.
Egyébként csak hogy még egy opció legyen
Szerintem még a user contab-jában is működne a dolog így regisztrálva.
@reboot sudo /itt/van/a/scripted.sh
(Nyilván ehhez is a sudoer fájlba ugyanúgy fel kell venni hogy ez a script root jelszó bekérése nélkül indítható super user jogokkal.)
-
cigam
titán
válasz
SirRasor #10412 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a sudo inditoscript.sh parancsal indítod, és ekkor már emelt szinten indul a java-s program.
Persze az is lehet, hogy ilyenkor a java elérési útját is meg kell adni. Az a baj hogy nem vagyok gép elött, nem tudom kipróbálni, hogy a felparaméterezett programindítás hogyan megy -
SirRasor
addikt
usert felvettem sudoersbe (lehet benne volt?) visudo-val nézve nem látok különbséget.
su-ként indítva a visudot azt mondja nem találja a parancsot. su-ként sudo visudo és máris működik. Komolyan mondom nem értem.
Kitöröltem a nohup su -c -t, mire azt írta ki, hogy nem találja az elérési útvonalat
Visszaírtam, manuálisan indítom és elindul. Ezt se értem.Na mind1, ha nem találja, akkor...átteszem a felhasználó home-jába.
A .apps -ba behánytam az sh-t és a JAR-t is, átírtam az utakat és úgy indítottam. Elindul rendesen.Beütemeztem most lustaságból KDE GUI-n keresztül az sh-t és nyilván nem indult el a su miatt.
Na ekkor kitöröltem a nohup su -c-s részt és ekkor már elindult, persze hiába, mert nem su-ként indítva nem találja meg az USB-s olvasót.
De legalább elindul
Most elkezdek játszani a .sh-s su-s paraméterezéssel, hátha egyszer csak elindul.Köszönöm a türelmed és az ötletelést
Úgy érzem +10év linux aztán csak ráérzek. -
cigam
titán
válasz
SirRasor #10410 üzenetére
Egy feladatot sokféleképpen meg lehet oldani. Pl. systemd-nél köthető user loginhoz az indítás, pl. [link] Az indítás szempontjából mindegy hogy milyen feladatot lát el a program, hogy igényel-e GUI-t vagy nem. Csak elindítja az adott programot, aztán majd az vagy elindul, vagy hisztizik, hogy ő nem.
A "nohup su -c" részt töröld ki belőle, csak ez legyen benne:
#!/bin/sh
java -JAR /usr/local/Belepteto/belepteto.jarJa és még annyit, hogy annak a felhasználónak tagja kell legyen a sudoers csoportnak.
Az ablakkezelő elméletileg mindegy, xfce alatt is így működik ez a része a dolognak. Majd ha annyi éves Linux rutinod lesz, mint Windows alatt, akkor ki tudod szűrni a sok találatból pontosan mi kell neked.
-
SirRasor
addikt
Látod, nem vagyok linux guru, mondhatni alig értek hozzá és csak pár rendszert telepítettem az elmúlt években, minimális hozzáértéssel és sok guglizással.
DE KB EBBŐL VAN ELEGEM:
Gugliban azt írják, hogy amit írsz, az nem helyes és nyilván nem is működik, de az se, amit írnak
Miért nem tudnak megállapodni a fejlesztők egy valamiben és azt nem variálni?Gugli szerint:
systemd-t akkor kell használni, ha servicet akarok csinálni az sh-ból, de az nem lesz jó, mert rendszerindításkor fut és nem a felhasználó bejelentkezésekor.
Felhasználó bejelentkezéséhez az init.d-t kell használni.sudoerst megszerkesztettem és hitelesítési hibával leáll a script futtatása.
"Jelszó: su: Hitelesítési hiba" - magától csinálja, nem írok semmit
Még így is:
<user> ALL = (ALL) NOPASSWD:ALL
WTFKisujjamban van a Win. Ehhez képest annyira fapad ez az egész és tele van az internet nem működő megoldással.
Még a végén kiderül, hogy az is beleszól, hogy nem Gnome-t használok, hanem KDE plasma (Wayland)-et.Elnézést a dühöngésért, de ez egy annyira egyszerű dolog és több óra guglizással sincs működő megoldás. Totál abszurd.
Mondjuk Win alatt tudom, hogy nem tudok ilyet csinálni ilyen könnyen. Max írok egy service-t, ami systemként indul bejelentkezéskor, de ahhoz már kell fejlesztőeszköz. Kattintással lehetetlen. -
SirRasor
addikt
Kérlek segítsetek, relatíve nagyon egyszerű dolgot szeretnék csinálni, mégis gugli+gugli Bard segítségével se megy:
Elindul a gép, belép automatikusan egy szimpla felhasználóval, elindul a firefox és betölt egy felületet, ahol egy USB-s NFC-olvasót kell üzemeltetni.
Az olvasóhoz egy JAR fájl van, amivel működik, de csakis su-ként indítva.konzolban: sudo java -JAR elérési út\belepteto.jar
Faszán elindul és megtalálja az olvasót, illetve a kis ikonja kitöltődik az óra mellé.Tehát a feladat az, hogy automatikus belépés után MAGÁTÓL induljon ez ez a parancs:
sudo java -JAR /usr/local/Belepteto/belepteto.jar
Bard egyik megoldása:
új szövegfájlt a/etc/init.d
könyvtárban. A fájl nevét pl: belepteto.sh-re állítsa.
fájlban meg:nohup su -c "java -jar /usr/local/Belepteto/belepteto.jar"
És adjak futtatási jogot: sudo chmod +x és elérési út.
Újraindítom a gépet és nem csinál semmit. Nohup nélkül se.Namost ha su-ként indított mc-vel rányomok a belepteto.sh -ra, akkor elindul és tökéletesen működik.
Ha nem su-ként indított mc-vel indítanám, akkor kér jelszót, ami nyilvánvalóan nem jó.
Hmm...akkor lehet az a gond, hogy nem su-ként indítja és elakad a jelszónál. De akkor mi lehet erre a megoldás? Nyilván nem akarom a root felhasználót automatikusan beléptetni, hogy azzal fusson az egész munkamenet. -
HENE
aktív tag
Sziasztok!
Brother dcp-l2512d multifunkciós nyomtató hálózati beállításához szeretnék segítséget kérni.A nyomtató USB-n csatlakozik egy OpenMediaVault (ver. 6.9.4-2 | Linux 6.1.0-0.deb11.11-amd64) oprendszert futtató eszközhöz. A cél, hogy a helyi hálózaton 2 Windows 10-es gépről tudjak nyomtatni és szkennelni. Némi utána olvasással a nyomtatást megoldottam (Dockerben fut a CUPS és azt ott beállított nyomtatót látják is a gépek). A szkennelés már keményebb dió. Itt érthető el az eszköz támogató oldala. A Driver Install Tool telepítést végigcsináltam, tehát lehet, hogy lokálisan van egy elérhető az eszköz (nem tudom biztosan), de hogyan tudom ezt megosztani a hálózatban?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Yerix
tag
Sziasztok!
Egy régi i3-as intel-es gépből szeretnék egy debian alap routert csinálni.
Tudtok ajánlani leírást a folyamathoz ?
Vagy ezt ne itt kérdezzem hanem inkább egy routeres topic-ban ?
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Bundle topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- OpenWRT topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3209, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3292
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest