- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vékonyabb házba rejti a Galaxy A17 5G az Exynost
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
BUÉK!
Kérdés... a topik címe Debian GNU/Linux. Nem lenne időszerű az átnevezés? Már nem része a GNU rendszereknek, itt sem látni fent őket:
https://www.gnu.org/distros/distros.html -
válasz
kovaax #10708 üzenetére
Kénytelen vagyok a Minttel is foglalkozni, nagyon népszerű rendszerré nőtte ki magát, plusz pár napja elvállaltam a Mint topik topikgazdai feladatait is. Legalább az összefoglalót rendbe tudtam tenni, a néhol 2015-ös (!) hivatkozásokat már időszerű volt eltávolítani.
-
-
Üdv,
Frissen telepített Debian nem hajlandó bootolni bekapcsolt Secure Boot mellett... Más is ezt tapasztalta? -
Puszta kíváncsiságból írok, nem pedig azért, mert értek hozzá. BTRFS fájlrendszerről szerintem megoldható az időszakos mentés/snapshot készítés, még akár GUI nélküli felületen is.
Amit még olvastam, hogy érdekes lehet az az rsnapshot nevezetű csomag. [link]rsnapshot is an rsync-based filesystem snapshot utility. It can take incremental backups of local and remote filesystems for any number of machines. rsnapshot makes extensive use of hard links, so disk space is only used when absolutely necessary.
-
Sziasztok,
A 6.1-es Linux kernel állítólag Super-Long-Term-Supported lesz. Ez gondolom a Debiant verziófrissítésnél már nem fogja érinteni, mert a Trixie másik kernelt fog kapni?
Az ilyen évtizedes támogatásokkal rendelkező kernelek inkább csak beágyazott rendszerek számára készülnek? -
Nekem személy szerint az OMV kényelmesebb. Grafikusan kezelhető, nem kell egy valag parancsot ismernem hozzá, nem kavarodok bele a biztonsági/jogosultsági beállításokba, bár igazából valahol jó is lenne megtanulni pusztán a Debian kezelését mindenféle GUI nélkül. Érdekesnek tartom a Debiant és a Linux alapú szervereket.
Igazad van, nálam is ez az aha pillanat hiányzik, de ehhez még dolgoznom kell.
-
Sziasztok,
Hétköznapi usernek elég lehet-e az OpenMediaVault samba és minidlna szervernek? Van-e stabilitásbéli különbség az OMV és egy sima Debian Stable telepítés között?
Ha nincs őrület nagy különbség, akkor nem szeretnék kínlódni azzal, hogy beállítsak egy Debian alapú Samba szervert. Nem tűnik veszélyesnek, de nem is egyszerű és nem akarnék ezzel senkit sem kérdésekkel zaklatni.
-
-
Három módja is van, hogy módosítsd a forrásokat.
1.
sudo nano /etc/apt/sources.list
2.
sudo apt edit-sources
3. Valamilyen GUI felületről (Discover, Gnome Software, Synaptic, stb.)
Nálam így néz ki, ez a sablonos Stable forma, amiben nincs benne non-free cucc a firmwaren kívül (BME tükörszerver):
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
A deb-src tudtommal akár el is hagyható, ez a szoftverek forráskódja, ami inkább csak fejlesztőknek kell.szerk.: tévedtem, muszáj beletenni.Hivatalos dokumentáció sources.listhez: [link]
Ahogy bambano írta, a Bookworm különválasztotta a non-free-ből a non-free-firmwaret. Bullseyeban még csak sima non-free van elvileg.
Ha kell a backports is, akkor plusz két sorba alájuk:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmware
deb-src http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free non-free-firmware
Hivatalos dokumentáció backports használatához: [link]
-
Debianon egyébként a firmware-amd-graphics nélkül nem is lehet használni AMD kártyát? A non-free-firmware repóban van. Nincs már teljesen open source driver csomag AMD kártyákhoz?
-
Érdekes csomagot találtam a Debian tárolóiban, vrms a neve. Telepítés és futtatás után kiírja a non-free és contrib csomagokat a rendszereden.
Szerk.: az alábbi parancs segítségével törölhetőek is a rendszerről a non-free csomagok.
apt purge --autoremove $(vrms -s)
Viszont figyelni kell rá, hogy mit csinál, mert a Debian fórumán azt írják, hogy néha más csomagokba, pl. asztali környezetbe is bele akar nyúlni.
-
-
Köszi a válaszokat! Global C-State Controlt, CPPC-t, és CPPC Preferred Cores-t mind kikapcsoltam UEFI-ben. Meglátjuk mi lesz.
-
Sziasztok,
Többször előfordult velem a napokban, hogy Gnomeban több dolgot megnyitottam egymás után, hogy kitegyem őket külön-külön asztalokra, majd lefagyott a kép, de úgy, hogy a rendszer semmilyen billentyűkombinációra nem reagált, újra kellett indítani.
Mi okozhatja ezt, hol lenne érdemes keresnem a hibát?
-
Én elég felszínesen értek a Linuxhoz, csak annyit vettem észre eddig (Androidon is), hogy ezek a zárt szoftvertárolók, amiket az adott disztribúcióhoz karbantartanak, azok azért elég jók és nem is szeretek semmi külső dolgot hozzáadni, mert érted... ki tudja? Lehet arról nyelek be valami kártevőt. A Linux sem sebezhetetlen. A Debian pedig pont azért jó, mert nagyon sok csomag elérhető hozzá.
Az OpenSUSE-t én azért hagytam ott, mert egy külső tárolót kellett hozzáadni a rendszerhez, hogy egyáltalán legyen valami kodek a gépen.. hát mondom akkor szevasztok. -
Sziasztok,
Debian 6-hoz találhatok-e még valahol csomagokat? Offline gépen használnám, csak szükség lenne még pár telepíthető csomagra.
Ezt utólag meg tudom-e valahogy oldani? -
Elnézést, ezt a poént szeretném megosztani veletek. FB-on a Debian csoportban valaki megkérdezte, hogy "Ubuntu OR Debian"? Egy tag beírta a kérdés alá az alábbi választ:
"Ubuntu is an ancient african word, meaning 'I can't configure Debian.'" -
válasz
ubyegon2 #10353 üzenetére
Huh, komoly, nem is tudtam, hogy ilyen érdekességek is vannak.
Szerk.: mivel lövöm ki? Nálam is vannak ilyen hosszabb dolgok.xb@XB:~$ systemd-analyze blame
6.526s NetworkManager-wait-online.service
2.719s plymouth-quit-wait.service
1.058s fwupd.service
978ms systemd-timesyncd.service
954ms systemd-binfmt.service
850ms tor@default.service
619ms exim4.service
526ms winbind.service
433ms ufw.service
279ms udisks2.service
256ms smartmontools.service
-
válasz
ubyegon2 #10340 üzenetére
Közben valahogy sikerült beüzemelnem, mert a Gnome Software mutatott többször is elérhető frissítést, azonban nem foglalkoztam vele, úgy voltam vele, ha működik és rendesen beállítottam, akkor majd felfrissíti magát. Úgy is lett. Update után sem jelez elérhető új csomagokat.
-
A napokban olvastam Ian Murdock sorsáról... nem ismertem nyilván, de valahol sajnálom a fickót, persze, hogy valójában mi történt, azt nem lehet tudni, csak a végkimenetelt olvashattuk. Kár, hogy nem érte meg a rendszer 30. születésnapját.
-
Sziasztok,
Debianban van lehetőség valahogy automatikus frissítést beállítani? Tehát, ha van új csomag/csomagok, akkor frissítse le magát a rendszer, mondjuk a gép kikapcsolása előtt.
-
Sziasztok,
Csináltam Openmediavaulttal egy NAS-t, ami öröm és boldogság. Teljesen jól működik, az asztali gépemről is elérem, meg a földszinten a tévéről is. Viszont legnagyobb meglepetésemre, amikor bekapcsoltam a tévét, akkor felhozta a tévé forrásként az asztali gépet is, amin Debian 12 Stable fut.
Na most igazából nem nagyon értek ezekhez a hálózatis dolgokhoz és feltételezem, hogy a MiniDLNA csomag miatt látja a tévé a gépet, viszont úgy látom, hogy ez a MiniDLNA egy minimális fícsörökkel rendelkező csomag, csak parancssorosan lehet beállítgatni, ami nekem nettó kínlódás.
Létezik-e Debian 12 Stable alatt valami hasonló csomag, amivel meg tudnám osztani a tévével a dolgokat erről az asztali gépről is? Fontos lenne a grafikus beállítási felület.
-
Csak én látom úgy, hogy a Debian ISO-kat, mintha könnyebb lenne megtalálni a weboldalukon? Valami biztosan változott a leírásban, mert, amikor a Bullseye verziókat kerestem, nem tudtam egyszerűen megtalálni azt, amit akartam. Most a firmware verzió legalább "kiesett", az nem zavar be. Könnyebbnek érzem a navigálást.
-
Feldobtam a Debian 12-t az asztali gépemre, egyenlőre teljesen rendben van minden flatpakek nélkül is. Jó lett ez a verzió, szerintem.
-
-
válasz
bambano #10273 üzenetére
"meg tudsz lenni legutolsó szoftververzió nélkül "
Végülis igen, meg. Nekem kifejezetten tetszik a Debian 12 tartalma, a Gnome elég friss ahhoz, hogy nekem jó legyen. Viszont a LibreOfficet szidják, hogy pont egy olyan verziót hagytak a Stable-ben, amivel gondok vannak.
Rollingom nem lesz újra, mert nem bírom idegileg, hogy naponta frissítsek mindent. Tehát az ilyen disztrók jók, csak egyszerűen nem nekem valók.
-
válasz
bambano #10270 üzenetére
Van bizony, VM-en már felraktam a flatpaket, azzal teljesen élvezhető. Új Firefox, új LibreOffice, új Steam.
Egy dolgon akadtam el, hogy most használjak-e flatpaket, vagy sem, mert állítólag még nincs annyira kiforrva a biztonsági oldala. De tény, hogy elég kényelmes megoldás és sok új csomag tölthető le a Flathubról. -
Debianban használtatok-e már flatpak csomagokat? Eddig mindent a belső tárolókból próbáltam telepíteni a stabil kiadásban, de azok elég régi csomagok. Néhánynál úgy érzem fontos lenne az újabb kiadások, pl. LibreOffice. Erre lenne jó alternatíva a flatpak, mert annál a LibreOffice már 7.5.4.2-nél jár.
Virtuális gépre felraktam, jónak tűnik így flatpakkel. Lehet-e ennek valami hátulütője pl. biztonsági értelemben? Mezei user vagyok, tehát semmi kockázatos dolgot nem csinálok úgy gondolom, a kulturált internethasználatot ismerem.
-
válasz
bambano #10258 üzenetére
Adott egy feladat, hogy telepítsek egy Linuxot egy számítógépre, de csak Debian 7 telepítőlemez van adva. Na most ez egy kifutott verzió, támogatás nincs hozzá, így feltételezem semmilyen szoftvert nem is tudok rá telepíteni hivatalos forrásból, így valahogy fel kéne frissítenem a Bookwormre. Na ezt én nem fogom megcsinálni, mert elmegy az időm vele. Többe van a lé, mint a hús.
Egyébként a Linux telepítés vizsgafeladat, ami önmagában nem nagy kihívás, viszont ilyen őskövület verziókkal már nem fogok tudni mit kezdeni, ha azt mondja a vizsgabiztos, hogy telepítsek neki valami ilyen-olyan szoftvert. Az így ebben a formában felejtős.
-
Sziasztok,
Debian 7-et lehetséges frissíteni 12-re? Még sosem próbáltam, mondjuk éppen otthon egy VM-en ki is tudnám próbálni, csak kíváncsi vagyok, hogy elméletben lehetséges-e egyből a 12-re frissíteni a köztük lévő verziók kihagyásával? -
Sziasztok,
Jövő héten szombaton (06.10.) elvileg elrajtol a Debian 12 Stable (Bookworm). Már alig várom. -
Sziasztok,
Telepítettem egy őskövület i386-os gépre Debian Bullseyet. Az intel-microcode és a firmware-linux csomagok telepítése után frissítenék, de ezt a hibaüzenetet kapom. Nem igazán értem azt sem, hogy "no space left on device", amikor a 80 gigás tárhelyen 5 gigát foglal a rendszer.root@feci:/home/feci# apt update && apt upgrade
Találat:1 http://deb.debian.org/debian bullseye InRelease
Találat:2 http://deb.debian.org/debian-security bullseye-security InRelease
Találat:3 http://deb.debian.org/debian bullseye-updates InRelease
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Minden csomag naprakész.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
1 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] i
Beállítás: initramfs-tools (0.140) ...
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Processing triggers for initramfs-tools (0.140) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.10.0-21-686-pae
gzip: stdout: No space left on device
E: mkinitramfs failure gzip 1
update-initramfs: failed for /boot/initrd.img-5.10.0-21-686-pae with 1.
dpkg: error processing package initramfs-tools (--configure):
installed initramfs-tools package post-installation script subprocess returned error exit status 1
Hibák történtek a feldolgozáskor:
initramfs-tools
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
root@feci:/home/feci#
-
válasz
ubyegon2 #10208 üzenetére
" Kaosz a fenéket, igencsak rendszerezett ott minden és meg is találsz mindent részletekre menően és pontosan. "
Abszolút nem értek egyet. Igaz nekik sokkal több ISO-juk van, mert egyfelől sokkal több architektúrát támogatnak, de simán lehetne egy összeszedett táblázatot, vagy egy normális könyvtárszerkezetet csinálni nekik.
"Egyszóval Debiant telepíteni, használni kb a legegyszerűbb"
Ezt nyugodtan mondd egy kezdőnek, aki mondjuk Ubunturól érkezik, vagy pl. Windowsról.
-
Viszont a Testingről még azt is érdemes tudni, hogy biztonsági javítások oda kerülnek be utoljára, minden más, még a Sid is előnyt élvez.
-
Az ő ( [link] ) csatornáján volt fent egy jó videó arról, hogy ha nem találod meg, hogy melyik firmware csomagot telepítsd a Wifihez, akkor... telepítsd fel az összeset!
Konkrétan listában felsorolta az összeset. Sajnos egyenlőre a csatorna nem érhető el, mert úgy néz ki valaki rendesen kib*szott vele...
Egyébként, ha Bullseyet telepítesz fel, akkor a backportsból be tudod húzni az újabb, 6-os kernelt pár más csomaggal együtt, de naprakészség tekintetében a Testing sokkal jobb.
-
Szívesen! Ugyan még nem próbáltam ezt a megoldást, mert mindent a Testing ISO-val telepítettem, de a Debian weboldala egy káosz... ott megtalálni az ISO-kat egy rémálom.
Testinggel szórakoztam már a gépemen és elég jó, viszont hosszú távon nem ajánlják. Ennek ellenére Redditen is olvastam már, hogy valakinek 5-10 éve Sid vagy Testing fut a gépén és még nem futott biztonsági problémába.Most nem reklámozom a tanár urat, de ezen az oldalon egészen jól és áttekinthetően összefoglalja a Debian ISO-k megtalálási helyét: [link]
-
A Debian jelenlegi állása szerint úgy tudom, hogy a Testinget érdemesebb a Stableből elkészíteni. [link]
Külsős útmutató: [link]
De a lényeg, hogy teljesen felfrissíted a Bullseyet, hogy minden csomag friss legyen rajta, majd "sudo apt edit-sources" és itt, ami Bullseye, azt átírod Bookwormre. Ha Testingre írod át, akkor örökké Testingen fog maradni a rendszered, ha pedig Bookwormre, akkor a következő Stable kiadáson fogsz maradni.
Ezt követően update, upgrade, újraindítás, majd egy full-upgrade és kész.
-
Sziasztok,
A rendszer Debian Stable Mate DE-vel. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom beállítani, hogy bootolás után adott felhasználó automatikusan jelentkezzen be a rendszerbe, felhasználónév és jelszó bepötyögése nélkül.
Létezik-e erre Matéban grafikus felület, mert megmondom őszintén, hogy egyenlőre nem találtam, a terminálos rész pedig számomra kevésbé világos.
-
Üdv,
Talán az újszülött és a régi poén esete: most észleltem, hogy bullseye-backportsból tölthető a 6.0-s kernel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen monitort vegyek?
- iPhone topik
- Bittorrent topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Új szintre emeli a csalók elleni védelmet a Battlefield 6
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest