- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4781 üzenetére
Szerintem itt már mindenről volt szó, konkrét felhasználásról is meg általános tanácsról is. Aki akarja, leszűri azt, ami magára vonatkoztatva a leghasznosabb. Sajnos a kiinduló kérdésemre nem igazán kaptam választ, miért lenne jobb 1.25-ös oklikat 2-es tükörben használni, ahhoz képest, ha csak 1.25-ös tükörbe tennénk. Ha a felületi kidolgozás és a reflexiós képesség ugyanaz, a látott képben nem lesz különbség. De igazából mindegy, valamit nagyon félreértünk egymásban... De részemről béke, talán majd egyszer személyesen jobban megértjük majd, mire gondolt a másik.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4778 üzenetére
Ne szórakozz már, a 68 fokot hoztad fel pro érvként, hogy 30 mm-en csak 2"-essel érhető el. Én meg azt mondtam, hogy rövidebb tubussal elég lehet ugyanahhoz az élményhez az 1.25"-ös szintén 68 fok. Az eredmény ugyanaz. Ha rövid a tubus, nem feltétlenül kell a 2". De befejeztem, kezd szánalmas lenni.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4772 üzenetére
Akkor mutatom is, mert még mindig nem érted, tök ugyanarról beszélünk. Ugyanazt látod te a 120/900-ban 30 mm 68 fokon, mint én a 714/102-ben 24 mm 68 fokon. A sárga a te eszközeidben látott kép, a zöld az enyém. Az egyedüli különbség a kilépő pupilla, az nálad 4 mm, nálam 3.42, de a látószög mindkét esetben 68 fok. Ennél szemléletesebben nem tudom elmondani - ugyanaz az "űrséta-élmény" mindkettő.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4767 üzenetére
Egyről beszélünk. 30 mm-nél 70 fokos látószögnél már kell a 2"-es tükör. De ez egy döntés, hogy szükséged van-e rá. Már a 2"-es zenittükör is, de az okulárok különösen, sokkal nehezebbek. A legsúlyosabb 1.25-ös oklim az ES 68 fokos 24 mm, az 370 gramm, a zenittükör (GSO, 1.25" dielektrikus) pedig kb 150 gramm. Egy jóminőségű 2"-es okulár simán kiló körüli, a zenittükör is kb 3-400 gramm, ez már majdnem 1.5 kiló. A méret és a súly mindig fontos szempont, nekem emiatt az utazómechanikámat már cserélni kellene, az már akkora többlet lenne, ami nekem nem éri meg. A hosszú fókuszú oklik ráadásul mélyegezős cuccok, oda új szűrőket is kellene venni, szintén dupla áron.
Szóval persze, tök jó a 2"-es vonal, de ha az embernek rövid fókuszú csöve van és a könnyen utaztatható felszerelését nem cserélné robosztusabbra, már közel sem biztos, hogy minden szempont alapján megéri. Néztem bele ilyenekbe, tudom, mit tud adni, de pl. nekem nem annyira fontos. 714 mm-es csővel nálam a legkisebb nagyítás 30x-os, az 1.25" 68 fokos 24mm ES oklival a valós égi látómező nálam konkrétan ugyanannyi, mint nálad 900 mm tubussal a 30 mm-es 2"-es GSO-val: 2.29 fok vs 2.27...
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4756 üzenetére
A Lacerta 4 mm lehet, hogy nem 82 fokos, azt nem tudom, de meglepődnék, ha 5 foknál nagyobb a tényleges eltérés. Van a neten egy egész érdekes táblázat okulárok aberrációiról, ott egész pontosan megmérték az egyes tételek látószögét. A Nagler és az ES 82 fokos sorozata is benne van, azok 77 és 84 fok között szórnak, szóval azért az a 82 fok egy elég jól átlagolt érték a teljes sorozatokhoz.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4756 üzenetére
Ja, igen, ezzel én is tisztában vagyok, de mivel elenyésző a látószög és a látómező kifejezések helyes használóinak száma, maradtam én is annál, ahogy te is írtad a hozzászólásodban (te is látómezőt használtál). Az angol egyébként egy tök jó megoldással különbözteti meg a két fogalmat: AFOV (apparental fiels of view) a látszólagos látómező és FOV (field of view) a tényleges látómező elnevezése. A magyar látószög és a látómező használata egy jó irány lehetne, ha mindenki következetesen használná. Az idézett cikk egy ilyen hely, de a hétköznapi életben én még nem találkoztam olyannal, aki így tenne.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4752 üzenetére
Szerintem lord_devil a 2"-es okulárokat és zenittükröt, mint lehetséges fejlesztési irányt a vizuális észlelés szempontjából kérdezte. Erre ajánlottad a 2"-es tükröt, de 1.25"-ös oklikkal, ezt nem értettem, mert nem logikus. Nyilván kell zenittükör az észleléshez, különben alá kell feküdni, ez nem kérdés. És ha más irányba fejlesztene, akkor is érdekes lehet. De pusztán csak vizuális célből szerintem félrevezető - ha csak 1.25-ös oklikat használ az ember, szerintem teljesen felesleges. "Been there, done that", ahogy a művelt angol mondaná - ugyanezt a kérdéskört én is végigvettem anno, volt minden nálam, de mivel jelenleg rövid fókuszú refraktort használok, nem láttam értelmét a 2"-es kiegészítőknek, mivel akkor már a mechanikát is cserélnem kellene és azért az évi 1-2 alkalomért nem akartam átalakítani az egész rendszert.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4726 üzenetére
Nem értem a logikát, mitől lenne előrelépés egy 2"-es zenittükör, ha nincsenek csak 1.25"-ös okulárjai az embernek? Ebben a méretben 68 fokos látómezőt el lehet érni 24mm-es fokuszú okulárral és alatta, 82 fok 16 mm-en és alatta és így tovább. Ezekhez nem kell 2"-es tükör...
-
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #4712 üzenetére
Makival nekem nincs tapasztalatom, a BTC-vel meg kicsit vegyes.
Iván nekem is sokat segített hihetetlen jófej volt.
Amikor garis kavarodás volt (rossz címre küldték vissza a cuccot) akkor is ő oldotta meg a dolgot. Ellenben beszéltem ott telefonon egy idősebb figurával, ő elég lekezelő volt, de lehet h csak rossz napja volt, van ilyen. -
szoja
tag
válasz
popey37 #4666 üzenetére
Köszi a beszámolót. Merre voltatok és hányan? Sajnos nekem a szombat nem volt alkalmas, egész héten a 120 fős irodaköltözéssel foglalkoztunk, ezen a napon került át a szerverterem és az IT infrastruktúra nagy része - estére teljesen kidőltem...
Egyszer jó lenne összetesztelni a 120-as ED-det az én 102-es ED-mmel. Mindkettő F/7.5. Azt nem tudom elképzelni, hogy a légköri diszperzió az egyikben látszik, a másikban nem, az inkább valószínű, hogy a diszperszió hatása az akromátban sokkal erősebben romlott tovább a nem egy síkban fókuszált spektrum miatt. Amúgy a színeltolódás/színszórás az AD (Atmospheric Dispersion), az ADC a korrektor neve.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4662 üzenetére
Szerintem ez mítosz, de legalábbis nem a mérhető kategória. Mint a 6-7 lencsés okulár vs 4 lencsés. Ezek mind üvegből készülnek, az extrém különböző párosításokat leszámítva (pl. gagyi alapanyag vs minőségi üveg) a mérhető fényveszteség legfeljebb tizedszázalékokat jelent. Amúgy ED-ben teszteltük, vizuálisan és fotografikusan is, de megnéztük egy 6"-os SC-vel is. A Baader mindkettőben jobb volt. Mondom ezt úgy, hogy jelenleg 4 db Tele Vue (3 db Nagler T5 és T6, illetve egy DeLite), valamint egy ES okulárom van, minden szempontot részletesen el tudok mondani, milyen helyzetben milyen szempontok alapján volt jobb a TV.
-
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #4618 üzenetére
Most láttam a hirdetésedet. Azt hiszem az én OAG-ommal nem lesz ilyen gond, de még nem tudom megmondani, mert hiányzik hozzá minimum egy adapter, amivel a vezetőkamerát fel tudom applikálni rá.
Iván azt írta, hogy egy okuláradapter és még arra egy hosszabbító toldat szükségeltetik a végleges szetthez. Azt nem tudom, hogy a toldatra miért van szükség. Gondolnám azért, mert kell a guide kamera fókuszba állításához. Csakhogy magának a kamerának van hosszabbító toldata. Az nem elég? Még hosszabb is, mint, amit Iván belinkelt. Erről a gyári tartozékról Iván is tud, ennek ellenére azt mondja, hogy kell az általa kínált toldat. Csak már nem akarom írásban fárasztani. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #4611 üzenetére
Minden termék drágul világszerte, nem csak a valuta árfolyamoknak köszönhetően. A nyersanyag is sok esetben a duplája a fél-1 évvel ezelőttinek. Amikor a 120MM Minit vettem 48.000 Ft-ért használtan, akkor írt az eladó, hogy pont megnézte és már 75.000 Ft újonnan. Történt ez fél éve. Most néztem meg, már 89.000 Ft-nál jár.
Mit olvastál az OAG-ról, miért macera a fel-leszerelés? ASI OAG?
-
válasz
popey37 #4566 üzenetére
Egyébként, az alu láb igen jól bírta, nem lett remegős a setup. Nem tapasztaltam hogy másodpercekig tartana míg "megnyugszik" a kép, nem volt semmi ilyen effekt. Csak amikor kihelyezem a cuccot, akkor érzem hogy a lábak így hogymondjam, felveszik a terhelést. Nagyjából 30 kiló lehet így, acél lábbal lenne 45, az már majdnem egy cementes zsák. Szóval egyenlőre mégsem kell upgrage, majd ha veszek apo-t meg alá jó mechanikát, majd akkor upgrade-elem a lábakat is.
A setup most "készen van", amire nekem kell arra pont elég ez így. A két pro okli is elég mindenre (SW UWA 23mm-es 82 fokos, meg egy Lacerta UWA 4mm-es 82 fokos). Egy 2"-os CLS filterrel még meglepem magam karácsonyra és ennyi. A következő állomás nyugdíj előtt (10 év múlva) egy 120-as apo
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4513 üzenetére
Igen. Akkora mennyiségben gyártanak minen szil-szart, hogy se kapacitásuk, se affinitásuk nincs minőségellenőrzésre.
Egyébként, már korábban is írtam, hogy van kis honunkban olyan emberke, aki például tükröt csiszol. Na, azoknak a minőségét az sw tükrei csak üldözik. És nem kerül többe, csak sokkal jobbat kapsz a pénzedért.
Kár, hogy lencsét lehetetlen otthon kicsiszolni. 😁 -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #4510 üzenetére
Szerencsés ember. Nekem szinte minden cuccom hibás volt valamilyen szinten, még olyan okulárokba is belefutottam, ami szétesett vagy valamelyik lencse repedt volt. A mechanikákról ne is beszéljünk. Az én ED -m harmatsapkáját nem lehetett levenni, mert a gyárban ráerőszakolták kifordított ragasztócsíkkal. Vagy éppen a CF kihuzat esett ki a helyéről..
De nem volt gond, rendbehoztam őket. -
Propus
újonc
válasz
popey37 #4499 üzenetére
Gyáriból is van százféle és nem is azt mondtam,hogy mind rossz.
Nekem GSO van,203/1200 és komoly problémám csak a magassági tengellyel volt. Ez már az "újabb" fajta,csapágyas,szorítógombos. Egyszerűen nem lehetett úgy kiegyensúlyozni, hogy minden helyzetben megálljon ugyanakkor mozgatható is legyen.
Vagy mozgattam,de akkor billenni akart,vagy megszorítottam,hogy megálljon,de akkor meg nem igazán lehetett finoman mozgatni, követni vele.
De pl,ebből is a régebbi típust meg dícsérik,a nagy pogácsás teflonon gördülőt.
Szerintem ha valaki most megvesz 176.000 ft-ért egy 203/1200 Skywatcher Dobsont és még rá kell költeni 10-20e forintot a zsámolyra(bőven kifutja) akkor is messzemenően költséghatékonyabb mintha venne alá egy EQ5,de inkább EQ6 mechanikát. -
Propus
újonc
válasz
popey37 #4496 üzenetére
Vagy úgy! Tényleg nem teljesen értettem.
Amúgy ha már Dobsont vesz az emberfia,akkor a Skywatcher helyett érdemesebb GSO-t vagy annak klónjait(Apertura, Zhumell,Omegon) venni. Azoknak - még ha nem is tökéletes - sokkal jobb a mozgathatósága.
De a legjobb csinálni vagy csináltatni egy tényleg jól használható zsámolyt. -
válasz
popey37 #4483 üzenetére
Igen, teljesen egyforma az enyémben a két motor kábelezése. Roppant faék egyszerű az egész egyébként, a horizontális és a vertikális tengely is majdnem 100%-ban copy&paste mechanikailag és elektronikailag is. Minimális eltérés van csak, az is csak a vertikális tengely kézi oldhatósága/rögzíthetősége miatt. Az elektronikán levő jst csatik is megegyeznek ahová a két motor csatlakozik (pinek száma, színe, sorrendje).
-
válasz
popey37 #4481 üzenetére
Azóta nézegettem még mindkét motort (lásd előző commentem), itt az én vertikális (felső) motorom kiszerelve:
Az alsó (horizontális) motor ugyanilyen nálam, ugyanúgy 19116 van rajta. Ehhez nem akarok hozzányúlni, csak beszerelt állapotában vizsgáltam. Látható jobbra felül egy kis fekete fogaskerék. Na ott van egy nyílás a burkolaton, és be lehet látni a felső részbe. Nagyító alatt belenézve mindkét motorba 4db ugyanolyan fogaskereket látok. A kiszereltet persze szét is szedtem, annak már úgyis mindegy, így tudom, hogy van hátul egy 5. fogaskerék, ami sajnos a nyíláson keresztül nem látható mert eltakarja a többi, szóval itt van egy kicsi esély, hogy az eltér, de a többi stimmel.
A webshopos motor meg így néz ki:
Szóval ezek alapján (főleg hogy ugyanaz a száma nálam mindkét motornak) merek csak optimista lenni, de minden észrevétel érdekel persze, kezdő vagyok még (szerelni azért merem, mert van tapasztalatom 3D nyomtató szerelés/építés, modellezés és egyéb elektronikai dolgok miatt).
-
-
-
szoja
tag
válasz
popey37 #4452 üzenetére
Korrekt lerás, de a saját tapasztalatimmal hadd egészítsem ki, mivel az kicsit árnyalja a képet. Az Aliexpressen az ár tartalmazza a magyar ÁFÁ-t. Ez úgy lehetséges, hogy ők, mint kereskedő be vannak regisztrálva az EU-s szerveknél, így az általad ott megfizetett ÁFA összegét ide bejelentik, illetve be is fizetik. A VÁM és a vámeljárási díj már más kérdés. Ezzel kapcsolatban az EU-n kívülről érkező áruknál 3 féle forgatókönyvvel találkoztam eddig:
1. EU-n kívüli országból Ferihegyen keresztül érkezik be az áru az országba és a Magyar Posta felel a belföldi kézbesítésért. Ebben az esetben a posta vámeljárási díjat számol fel, ami ha a kereskedő elektronikusan jelzi a te kontakt adataidat (email cím vagy telefonszám), akkor a posta értesítője alapján online fizetheted. Ez 400 Forint, plusz az esetleges vámtarifa összege. Ha nem fizetsz online, akkor ugyanez 800 Ft. Sajnos akkor is ez történik, ha az eladó nem adta át elektronikusan a kontakt adataidat és a posta nem tud neked előzetes értesítést küldeni a vámeljárásról.
2. EU-n kívüli oszágból Ferihegyen érkezik be a csomag, de nem a Posta a belföldi árutovábbító (jellemzően az ExpressOne szokott lenni, de elképzehető más csomagszállító is). Ők intézik a vámeljárást, de a postával ellentétben ezért nem kérnek el extra pénzt tőled (nincs 400 ill. 800 Ft-os fizetési kötelezettség, de ha vámköteles az áru, akkor azt persze ugyanúgy felszámolják).
3. EU-n kívüli országból származó áru nem Magyarország területén lép be az EU-ba. Ez is viszonylag gyakori, nekem Hollandia, Belgium vagy valamelyik balti ország szokott lenni általában a tranzit, aztán onnan jön Magyarországra. Az ottani szolgáltatók sem kérnek extra vámeljárási díjat, utána meg már mindegy ki a belföldi árutovábbító, az lehet a posta is, mivel EU-s ország felől érkezett be Magyarországra az áru, nincs további díjfizetési kötelezettséged.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
válasz
popey37 #4427 üzenetére
edit: nabazmeg nem popeynek akartam válaszolni hanem szacsee-nek
A cső a hitbeli kérdés is, én pl soha bides életben nem vennék tükröset, pedig azok is ugyanolyan jók, de én lencse-buzi vagyok, pont. A dobson kevésbé éles a segédtükör miatt, a lencsés cserébe színez mint állat (ha nem apo). Kit mi zavar jobban. Én szinte csak mélyegezek, pont lefosom hogy színez, cserébe nekem tűéles legyen az az Orion köd!
De amíg a tubus az lehet hitvita (és ha dobsonnal kezdesz, valszin maradsz is tükrös életed végéig), és tényleg egyformán komfortos lehet mindegyik mindenkinek, addig az oklinál ez szerintem picit másképpen van. Okliból tudsz olyat venni, ami neked kifejezetten tényleg kényelmetlen lesz. Ezért jobb ha ki tudod előtte próbálni, akár közös észleléseken, akár a havernál, hogy milyen is belenézni az adott fajta okliba. Egy ortho-t azért szokni kell.
Mindez nem szentírás, csak egy vélemény. Nem is vagyok profi, sőt, totál kezdő vagyok, így olvasd kérlek.
-
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4425 üzenetére
Hét közben még rákérdek a másik boltnál is, de nem hinném, hogy a tubus lesz a szűk keresztmetszet, inkább én.
+ egyik boltban csak 2-3 hét múlva lesz rá kapacitás. (másikat nem kérdeztem még)Nézegetek kezdő oklikat, igaz még csövem sincs, de amit adnak a gyáriakhoz az pupillatávolságban arra jó, hogy meggyalázd a szemgolyód.
Használtan behúzok egy olcsóbb MC-t vagy 4-500-as refraktort.
Dobson lesz, csak kivárok egy jobb használtat vagy egy akciót.
Utána kb amit megspóroltam a dobson vásárláskor elköltöm kiegészítőkre.Kezdő okli szettnek jó lenne ez a kombó?
Gyári 10 & 25mm mellé és ha annyira gáz max lecserélem azokat is .
TMB Planetary II (WA Plössl): 4mm
TMB Planetary II (WA Plössl) : 7mm
Celestron Omni 15mm
Celestron Omni 32mmTMB-t sokan dícsérik visszajelzések alapján, nem is drága és nem kell a szemgolyómmal simogatni az okulár lencse felületét. 7mm kb univerzális méret max nagyításhoz jó kis MC-hez vagy általános dobsonhoz. 4mm dobson max nagyításához. 15 és 32mm pedig occó és viszonylag jó okulárok normális pupillatávolsággal. Így kb ha meg is tartom a 10 és 25-ös gyári oklit nem nagy befektetéssel kb lefedem a palettát.
Vélemény, esetleg más javaslat?Kiegészítőknek mit érdemes venni?
Változtatható polarizációs filterre gondoltam, pár színszűrőre, esetleg napfólia amihez csináltatok keretet is. -
-
-
válasz
popey37 #4330 üzenetére
120/600 alá éppenhogycsak elég az EQ3. Úgy pontosítanám, hogy EQ3 fej de már acél lábak, na az már elég lehet. De alulábas EQ3 már picit kevéske annak a tubusnak. Nekem ugye alulábas EQ3 tartja a 120/600-ast, és ha rárakok mindent akkor már biza lesz akkora súlya az ágyúnak hogy az aluláb remegős leszen.
Meg hát az EQ3 csigái sem túl precízek már ekkora súllyal, hiába szedtem szét meg zsíroztam be. 120/600 alá időtálló lépésként már én is EQ5-öt vennék. Elsőre.
DE
Pontosan ismerem a mindsetet, amiben az ember első távcsövét veszi. "Elég az EQ3, és majd meglátjuk". Annó én is olvastam ilyen sorokat a vásárlás előtt, mint amiket most itt én írtam ebben a hsz.-ben fentebb. Hogy mi lenne a jó hosszútávon. És én sem hallgattam ezekre. Így megy ez -
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4329 üzenetére
Úgy néz ki a binokli beválik.
Nem vagyok fotografikus, eddig számomra megfelel. Nincs az a foltosodás mint a másik két binokulárnál ami a családban megfordult, ezzel tökéletesen látni. Ma jött meg, nappal is szép a képe, az esti égbolt még az udvarból is brutális pedig csak kézben tartottam.
El vagyok bizonytalanadodva nem kell még jobban.
Binokulárral el leszek egy darabig szerintem aztán ha több kell körbenézek alaposan.
Gyakorlati tapasztalat úgy is többet ér ezer szónál valószínű.
Derűs eget!
Lépek vissza bámészkodni. -
kuyarashi
őstag
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #4309 üzenetére
Ha kiforgatod amit írok, akkor én is:
A 21. században minek bajlódunk kistávcsövekkel, amikor ott a rengeteg nagytávcsöves meg űrtávcsöves fotó, a fény összes spektrumában, hogy megnézd amit akarsz?
Elhiszem, hogy végigjártad a szamárlétrát, de egy a hobbival most ismerkedő ember minek invesztáljon rengeteg pénzt egy olyan dologba, ami nem is biztos hogy hosszú távon bejön neki.
#4310 Tudom, hogy nem ajánlott senki neki fél millás cuccot, én is a pólustávcsöves írásodra írtam ezt, Te gondoltad tovább. Egy EQ3 üresen pólustávcső nélkül (!!!) 100k újan. És akkor még se tubus, se okulár...
Ehhez a pólusraálláshoz meg annyit, hogy én csak leírtam, amit tapasztaltam, meg a hazai szakirodalom ajánl pólusraállás címén. Lehet így észlelni? Lehet. Az, hogy neked magasabbakaz igényied mert már komolyabban benne vagy, meg egy másik dolog.
Régen is megoldotta mindenki GoTo meg pólustávcső nélkül (meg sokan még most is) neki miért ne menne? Aztán ha behúzza a dolog a világ összes pénzét elköltheti rá, ha akarja.
Az hogy egy 90/900 remeg eq2-n elhiszem neked, de nekem a kis MC az EQ2-n teljesen jól elvan bár azt hozzá kell tennem, hogy acéllábas a mecha. -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #4306 üzenetére
És melyik kezdő mechanikában van pólustávcső meg goto?
Értem, hogy Ti már a félmilliós motyókat veszitek alapnak, de egy kezdő örül annak amire éppen futotta.
Az, hogy milyen gyorsan megy ki a képből, nagyítás meg az objektum égen való elhelyezkedésének kérdése, de igen, állítgatni meg keresgélni kell. De nem erről szól valahol az egész? Hogy élmény megtalálni egy szabadszemmel nem látható ködöt?
Goto-val teljesen elveszne a tanulás élménye (számomra) Én még a telómat is bent hagyom a lakásban, nehogy elcsábuljak és segítségül hívjam a technikát.
Szarkazmus on: Nem is értem, Galilei hogy boldogult pólustávcső meg goto nélkül. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #4282 üzenetére
Másik dolog:
- tökéletes a skywatcher Dobsonokon a gyári fókuszírozó
- nem akar fotózni ezért nem kell neki kómakorrektor
- egyetlen dolog kell, kollimáló lézer 10k-ért
- egyáltalán nem evidens hogy fotózni akar majd
- ha a jövőben fotózni akar, akkor majd vesz másik felszerelést több 100k-ért, és megtartja a 160ezres Dobsont vizuálisan észlelni
- azért szivatnád kistávcsővel mert lehet évek múlva fotózni akar? És évekig nézze hogy egy gömbhalmaz egy elkent pamacs az okulárban, miközben ha egy 20 centise lenne gyönyörű, csillagokra bontott csodát látna? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #4282 üzenetére
Én a segédtükröm kollimálásával sok időt eltöltöttem. Nem volt rá szükség, csak meg akartam tanulni.
Ezen kívül mit lehet vele bénázni?
Nincs benne semmi bonyolult. Kirakod és észlelsz.
Mindig amikor jön egy kezdő, Dobsont fogok neki ajánlani, mert ezzel sokkal kevesebb a nyűg mint bármilyen más típussal. Ezen a fórumon nagyon el van vadulva a refraktor szakirány, és fals képet kapnak a kérdezők. Bárki tapasztalt amatőrcsillagászt megkérdezel, 20 centis Dobsont mond tökéletes kezdőtávcsőnek.
- ár/érték arány
- ease of use
- elég nagy átmérő hogy mutasson is valamitKözben itt kapnak olyan ajánlásokat, hogy vegyenek 10-12 centis kistávcsöveket 3x annyi pénzért.
Ez azért is szívügyem, mert amikor én kezdtem és kérdezem, próbáltatok 12 centis refraktorok felé terelni. Mi a francot értem volna azzal, mikor világos volt, hogy vizuálisan észlelek? Ahogy minden kezdőnek kezdenie kéne. Arra célra pedig van nagyobb átmérő sokkal jobb áron és könnyebb kezelhetőséggel.
-
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4273 üzenetére
Köszi!
Milyen tubusokra gondoltál és mire ajánlottak ezek?
90/900-assal indítottam volna később, mint kezdő ajánlások szerint, de ha el kell engednem a binoklit, akkor nagy valószínűséggel 2 lehetőségem lesz.
Egy gyorsan mozgatható setupot akartam és egy kitelepülőset, ha beszippant az égbolt.
Elsőre lett volna jó a binokli esetleg tripoddal + később egy tubus álvánnyal.
Monokli mennyire elvetendő ötlet eget kémlelni? Bazárban is látni 15-ért (Bresser Junior 20-60x60) gar nélkül, postával kb 17 lehet a vége, de emagon tudok egy fokkal jobbat 23-ért elhozni kuponnal. (Bresser Travel 20x60-60) 2 év garral.
Az általad említett tubus méret sem nagyobb sokkal, így az is megfontolandó, hogy legyen egy kompkat kis tubusú setupom amit könnyen mozgatok és ha elkap a gépszíj veszek egy nagyobbat (kezdőként 90/900 volt a terv elsőre).
Ha a monokli elvetélt ötlet, akkor maradna ez utóbbi felállás. Kis fényszennyezésnél (falusi családi ház kert) mik a lehetőségek?
Gyerekek is közbe lehet belenéznének, így newtont ha lehet kizárnám emiatt + ha van kis időm nézelődni nem lesz türelmem várni fél egy órát, míg felveszi a környezet hőmérsékletét. -
koanla
aktív tag
válasz
popey37 #4268 üzenetére
Igen, néztem én is, hogy van azért egy 1-től nagyobb szorzó a két méret ára között a 2" javára.
Ez a Barlow-s megoldás is jó lehet, köszi a tippet, megnézem majd alkalomadtán.
Ilyen színszűrők egyelőre nincsenek képben, inkább valami mélyégre kell majd hamarosan, azért is a gondolkodás. -
koanla
aktív tag
válasz
popey37 #4262 üzenetére
Newtonom van, szóval a zenittükör nem játszik. Valakinek a tollából mintha láttam volna olyan megoldást is, hogy a Barlow-ra tekerte rá, de ugye, attól meg menekülnék, mint ördög a szenteltvíztől
Ezért is keresek "kétségbeesetten" valami megoldást, ami nem igényli azt, hogy tekergessem a szűrőt agyba-főbe. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
popey37 #4247 üzenetére
Csak cukkollak titeket, tudom hogy mindenki APO fan itt, és rá fogtok harapni.
Amúgy nem kell 2 óra a tükrömnek, két okból is.
Egyik, hogy ez egy nyitott rendszer, és van a tükör alján 3 ventilátor. Emiatt ha meleg lakásból viszem ki, elég fél óra is neki hogy aklimatizálódjon. Ez alatt összerakom és mire kész, már használható is.Másik, hogy alapból hűvös helyen tartom, nem a lakásban.
Még nem volt olyan gondom vele hogy észlelnék, de nem hűlt le eléggé. Pedig egy darabig a lakásból hordtam ki.
Egyébként biztos jó volt a 16 centis APO képe. Not my type of drug, de amire nekem egy ilyen APO kéne, az a nagy látómező. Kiraknék egy rövid fókuszú APO-t a főműszer mellé, és lehetne vele 4-5 fokos látómezővel nézelődni. Mondjuk erre van a binokulárom, szóval pénzkidobás lenne.
UI: Kómakorrektor.
UI2: Pont ez a jó a Dobsonban. 2.3x akkora apertúrát, 5.3x annyi fénygyűjtést kapsz 1/5-öd áron. 26x jobb ár/érték arány.
-
koanla
aktív tag
válasz
popey37 #4234 üzenetére
Tudom, ez nem feltétlen segít az állapotodon, de az imént "szöktem ki" a garázsba és cűgöltem ki a távcsövet; este ki szeretnék kukkantani. Itt is ragyogó szép idő volt egész nap. Bár ahogy így rápillantottam a Holdra, eléggé fodrozódott, szóval a légkör nem feltétlen nyugodt, hiába tiszta.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #4222 üzenetére
Nem gyenge! Megérte.
Nekem külön tetszik, hogy lágy a kép, nagyobb a dinamika. Utómunkával így többet ki lehet hozni egy-egy képből.
Több, mint egy hete megcsináltam a maszkodat. Ha tudom, hogy itthon vagy, megsürgettem volna magam és elküldtem volna. (Egyébként is tervben a küldés, de hétvégéket is telibe nyomtam melóval, szóval fontossági sorrendben megyek.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Linux kezdőknek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Formula-1
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BMW topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest