- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
freelanced
addikt
Köszönöm a választ, inkább az ár miatt a garanciális Sigma felé húztam.
Met
Nos a többiek majd kiegészitik, de véleményem szerint itt több faktor is van amit figyelembe lehet venni. Első körben nem mindegy milyen telefonról van szó, nagy eltérések tudnak lenni, nyilván a drágább modellek, általánosságban minőségibb "kamerával" rendelkeznek, igy az eredmények is jobbak lesznek egy olcsóbb modellhez képest.
Másrészt ami erős limitáció telefonok esetében az a méret. Egy APSC vagy Full-Frame gépben lényegesen nagyobb szenzor van mint egy telefonban (7.6x5.7mm vs 23.5 x 15.7 mm) (Iphone 14 vs Nikon Z50, gyors google keresés, nem biztos, hogy 100%-ban pontos). Emiatt kisebb helyen kell összezsúfolni, mondjuk egy telefon esetében az azonos mennyiségű pixelt, ez több szempontból is gyengébb teljesitményt eredményez, például egy nagyobb szenzor általánosságban sokkal jobb kevés fénynél való fotózás során, hiszen egyszerűen a nagyobb felület több fényt kap.Nyilván a használt lencsék mérete egy telefonnál szintén kisebb, esélyesen kevésbé jó minőségű, tekintve, hogy egy-egy jobb objektiv simán egy telefon ára. Közben ott van az is, hogy mostanában a telefonok erősen belenyúlnak a képbe, ami vagy jól sül el, vagy nem, kvázi utómunkázzák helyetted a képet, Noise Reductiontől kezdve minden egyéb retusálásig. Arról nem is beszélve, hogy sokszor egy dedikált fényképező esetén sokkal több beállitási lehetőség van, és sokszor az adott hatást az optikai tulajdonságok, vagy a gép tulajdonságai miatt éred el, nem pedig szoftveresen, utólag. Például hallani ilyet, de nyilván ez egy teória, hogy némelyik telefon utólagosan húz textúrát a holdra, persze arról nem is beszélve, hogy egyébként sem igazán alkalmas annak a fotózására, de a végeredmény innentől nem is feltétlenül egy fotó, hanem egy utólag szoftveresen szerkesztett kép, melynek a minősége olyan, amilyen. Persze ez a gyártó által nincs kimondva, de van pár részletesebb eszmefuttatás róla. Ha belegondolunk hogy más dolgokba is hasonlóan belenyúl, kérdéses, hogy mi várható a végeredménytől, főleg ha profibb munkáról van szó. Szóval úgy vélem több tényezős ez az egész, de a többiek majd kiegészitenek.
Alapvetően egy átlag ember számára, átlag felhasználásra, egy jobb telefon több mint elég tud lenni, de ahogy az ember leágazik különböző alkategóriákba a fotózáson belül, gyorsan rájön, hogy az okostelefonokkal közel nem érthető el az a szint amit szeretne. Ettől függetlenül van létjogosultságuk, kicsik, könnyűek, élvezhető képpel. De komolyabb munkára szerintem továbbra sem állják meg a helyüket. Szerintem például termékfotózásnál a fények melyek rendelkezésre állnak, a háttér stb eléggé erősen beleszól az elkészült képbe. Egy jó setuppal, itt akár telefonnal is tűrhető lehet a kép. Ahogy Jahno is irta, attól függ mi a cél. Továbbá sokszor a termékfotók megfelelő belövéséhez kell a manuális beállitási lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy sokszor amit a neten látsz még erősen utómunkázva is van. Tehát lehetetlennek nem lehetetlen telefonnal, kérdés mi a cél vele, milyen szintet akar megütni az illető stb.
-
Jahno
veterán
"Na, ezzel azért vitatkoznék, láttam én már szétnyílt, elnyíródott csavarokkal "ellátott" Dell Latitude-öt, amiben olyan volt az akku, mint a kispárna."
Olyat én is, de azt időnként nem szeded ki és ne is kap karbantartást, csak hajtják. Fotómasinában meg egyszer csak feltűnik, hogy kicsit púpos vagy mehezen jön ki és nem lóg 185 órát egyhuzamban töltőn.
"de egy kolléga az egyik WS-en nagyon szívott vele, D850 állt meg a kezében, cserélt akkut, obit, de olyan volt, mintha megakadt volna a tükör. "
Ilyen nekem már 3 márkánál is volt, eredeti markolattal, tartozékokkal és akukkal...
-
Jahno
veterán
És olyanba lehet még belefutni, hogy csipes az akku és a váz nem mutatja a töltöttségét, vagy egyszer csak a vázra teszel új FW-t, utána jön elő valami anomália.
Érdekes katyvasz az egész, éppen most kérdezték Sonys csoportban, aztán persze jön mindenki, hogy csak eredeti és majd tönkreveri a vázat, satöbbi. Nehéz ügy. Elmélkedtem más vonalon:
"Ez durva, legrégebbi akkum megnéztem amit mostanában ajándékoztam el és még van benne némi lendület. Akkor 2300 pénzbe került, gyári meg 18-20ezer közt. Erős dilemma, és ez még a sárga dobozos kékfehér címkés, amiben elég nagy szórás volt és ma már nem vennék. Akkoriban még az ilyen nevenincs ipar is korrektebb volt.
Ha bele dagad attól még sok baja nem lesz a váznak, de ha egyet kinyír az élettartama alatt, még lehet akkor is olcsóbban megúsztam és akkor úgy fotó terén már a 3. garnitúrát nyúzom vázban is. Kb-ra összeszámolhatom, hogy mennyit spóroltam akkun. Első vázhoz nem volt sok, csak 3 darab. Az már 60ezer pénz körül van. Utána következő 2 gépnek egyforma akkuja volt, az kb. 90ezer, most egyik váznál 70ezer, másik kettőnél 230ezer a különbözet. Összeadva 450ezer pénzzel volt olcsóbb az elmúlt kb. 6 év utángyártott akkuja....
És most jut eszembe, hogy az első Sonyhoz nem is számoltam, abba szintén 3ezer pénzért vettem a kékfehér címkéset, mikor a gyári szokásos horror volt. Akkori új árát nem is tudom.
Nehéz ügy, ha csak az aktuális gépeimbe nézem akkor 38ezer forint volt az 5+2 akku. Gyári kivitelben 245ezer pénz. Ha műxik, akkor 200ezer különbözeten elég sok fagylaltot lehet venni és úgy néz ki, hogy még a legegyszerűbb is elég jól műxik. És akkor most lehet megcsináltatom az A7et játszós gépnek, még két akku nem árt bele.
Így főleg nem egyszerű ha valami nem funkcionál vele jól.
-
Jahno
veterán
Abból is akad mindenfélém. Szoktam nézegetni a cctv kamerákat is, csak úgy érdeklődős jelleggel. Gondolkodom is néha, mikor elég látványosan nézegetem valami zűrös helyen vagy bankban, akkor mikor kérdeznek rá, hogy mi a bajom, de egyelőre még ezért sem vertek nyakon :-D
Rendes antennákra gyúrok. eleve minden ami ipari műtárgy azzal már lehet valamit kezdeni (olajkút, villanyoszlop) és ezzel is lesz tervem, hogy a kisebb testvérei is mellette legyenek a képen, csak kocsival nem nagyon tudtam megállni, szóval gyalogos/bicajos túra lesz:
-
Jahno
veterán
Ez azt mondja konklúziónak, hogy szabadon fotózható. Lehet rá kellene kérdezni külön az antennára, hogy milyen magas és milyen színű amivel bajok lehetnek :-D
Bár engem lassan az fog jobban érdekelni, hogy rajtam kívül ki fotóz antenna erdőt és miért?
De biztos ezek sem értenek hozzá, na:
-
Jahno
veterán
Meg a körítéssel. Lásd a MÜPA és a többi, hogy önmagában szabad, modellkedősbe már beleszólnak és jön a procedúra amit inkább visszautasítanak, nem akarják, kész. Aztán gondolom ha Magicmeda, Laokoon vagy hasonlók esnek be ilyen kéréssel, akkor rögtön más válasz kapnak meg kerek számokat :-D Meg sok mással is párhuzamban van, de lassan minden opciót leírtunk, most Magicmedia megoldásait szintén nem kellene ide sorolni. Esküvő fotózással magáncélra sem ugrálhatsz, sajna a körítés sem úgy néz ki, de alap dolgokra ott is adnak engedélyt. Nekem egyszerű, maradok az épületeknél mindenféle sallang nélkül és majd ide írom meg elsőnek ha orrbavert a bíróság
-
Jahno
veterán
" azt azért nem gondoltam volna, hogy a fotósok között sincs ebben egyetértés. "
Olvasni kell fotós csoportokat, még a Mikrosat tulajával is szóváltásba keveredtem, elsőre lehülyézett, mer' X éve a szakmában van és majd ha ennyire sötétek vagyunk, akkor tart belőle előadást és jajj de jó lesz, aztán jött pár MTI-s fotós arc akinek neve is van, azok kicsit helyretették majd törölte gyorsan az egész témát, annyira beégett :-)
Egyéb esetben meg n+1 dolog félre bír menni, sokan nem is értik, sokan meg túllihegik, mert odaadok egy képet valamire és elvisz a népharag, hogy pfujj miért adom ingyen és ne dolgozzak ingyen. Hááát, így volt kezdvem, odaadtam, világbéka ne kezdjük újra a sületlenséget.
Telkos eszközre nem tudom miért ugrik a hatóság, ha annyira kiemelt fokozat a cucc, akkor közelébe sem engednek. Kivéve a parlament, meg reptéri beléptetők, ott is csomó mindent lehet fotózni, csak ilyesmiket nem.
Annyira harapnak, hogy egy csomó épületet nekem meg melók miatt le kell fotózni, kollégáknak meg tornyaik is vannak rajta, de ha ez olyan könnyű zsarolási technológia lenne és pénz szerzés, akkor szórnák a büntit a parlamentes fotók miatt, mint fruttit az óvodában. Nem tudom idehaza találunk-e olyan fotóst, akit ilyen miatt vegzáltak? (nem, nem arra gondolok, hogy a Westendben a magáterületen belül akart valamit fotózni és elzavarták és egyéb ilyen verziókat is kerüljünk légyszi, a balatoni csajozós fotókkal együtt).
Vagy Inota is szóba került, fele műemlékvédelem alatt áll és még külön fotós túrát is szerveznek oda ugye (:-
-
ph_5.5
aktív tag
Az epulet tervrajza, firmaterve szerzoi jogvedelem alatt all. Szerzo halalanak evet koveto jan 01 tol 70 evig
A korhazak ha ennel oregebbek, akkor a leirt masodik szabaly miatt nem fotozhatoak csak ugy. Szoval a tulaj engedelye kell. Fuggetlenul attol hogy csak magadnak fotoztad vagy penzt akarsz belole. -
ph_5.5
aktív tag
A jogszabaly egyszeru
Szinte minden epulet fotozas engedelykoteles.
Az epitesz szerzoi joga csak egy resze a dolgoknak, de a tulajdonos is jogokat fyakorol. Kozintezmenynek meg plane.
A oarlamentnel a szerzo halala ota hiaba telt el tobb mint 70 ev, az orszaggyulesrol szolo tv kimondja hogy sem reszleteben sem egeszeben kereskedelmi celbol nem fotozhato.
Van egy un panorama szabaly is, de olyan apro kibuvokkal hogy jobb fotozas elott inkabb engedelyeztetni, mint utolag torolni es birsagot fizetni.
Szoval jo eséllyel nem, nem fotozhatod a kozintezmenyt, sem annak reszleteit legalisan csak ugy, arra jarva... -
Jahno
veterán
Nyilván annyira mélyen nem tudtunk fotózni, mert ahhoz sokan voltunk meg kevés az idő, de összességében jó volt és csak úgy megnézni is érdemes. Azért lukkamerával is sikerült hosszú záras meg mindenféle művészkedős képet gyártani. Nem csak a vezérlő érdekes, bazi nagy az egész, ki lehetett nyitni a teherelosztókat, volt ott minden más is. Egyszer még úgyis kibérlem egész napra :-P
-
Jahno
veterán
Nekem a legidősebb occsó kínai állványaim most lesznek 15 év körül, de meg kellene néznem. Legtöbbet ráadásul használtan vettem, akadnak bőven ősöreg megkíméltek is. 2018ban szűnt meg a fotós pinceklub, szóval a legtöbb motyó boom kartól a fényformálókig is minimum 7-8 éves.
-
gjoco1
addikt
Kicsi túlzás van persze abban , hogy izomból . De eléggé zavaró , hogy " komponálásnál " szaggatva tudom állítani . Szerintem valami nem kerek . Monom ezt , miután eddig csak a kit obit használtam , illeve van egy szintén veterán toló obim . Legjobb nyilván az lenne , hogy egy hasonló , vagy ugyanilyen összehasonlítása .
-
Jahno
veterán
Ezekre sosincs jó megoldás, néha túlbonyolítjuk, néha mutatok valamit, hogy ezt lehet, akkor azt még leszarozzák és minőség kellene csak olcsón és tudás nélkül, utána meg fotós csoportban már 37 vakus világításnál tartanak, mikor a júzernek elég lenne weboldalra minimál is mert fotósok is tudnak fikázni, csak van az a szint, amikor minek és funkciójának egy tök egyszerű kép is megfelel bármivel egy sima fehér háttér előtt.
-
Jahno
veterán
Én ezeknél max. a 300asnál láttam, hogy kicsit gyatrább a minősége, aztán ha nagyon nem pixelbabrálunk, akkor kutyát nem érdekli. YT teszteket nem is érdemes nézni, csak belezavarodik az ember és mindenki mást mond. Meg kell nyomkodni, ha nekünk megfelel, akkor használni kell.
-
Jahno
veterán
Tényleg, akkor szedtem egy képet, de már nem tudom mi volt a sztori, mert közbeszóltak, de it tlátni, hogy van egy kis biztosító pöcök, szóval felfelé nem olyan könnyen ugrik ki belőle a gép, ellenben teljesen jól lehet kezelni úgy, hogy oda sem nézel:
Ott látni felette a zárat.
Aztánnekem ezen a nagyobb obis gépek jobban szerepeltek, kapott kis csillapítás, ahogy mozogni tudott. A fixnél néha éreztem, hogy rángatózik az egész vagy obi húzná a vázat, szóval az nagy vasaknál ergonómiában és tartás miatt nem jött be. Fixen övre ezzel a Spider/Puluz méretű megoldással kis vas működött, de akkor meg már inkább zsebre tettem és az egyszerűbb volt.
Amúgy baromi nehéz témakör, mindenkinél más a koncepció meg a tűréshatár, igények is, a boltokban meg szinte semmi nincs, ha fotós csoportokban kérdezne az ember akkor rájön, hogy többet látott ilyet, mint akik tanácsot próbálnak adni és vakarózok rendesen, mert legjobb lenne egy 600-800ezressel besétálni a boltba, venni mindenfélét és akkor lenne megoldás mindenre.
-
vond
MODERÁTOR
Én az Ulanzi Falcam F38 rendszert használom már 2-3 éve. Mindhárom jelenlegi vázon rajta van a fej/plate, a gimbalon és a nagy statívon ott van a talp/base, és lehet frankón cserélgetni mindent mindenhova. Kisebb, Arca-s tripodokra rámennek simán a fejek, ez is nagyon jó.
Plusz van két "capture" hátizsák/öv rögzítőm is. Ezt használom talán legtöbbet. Melók előtt rögzítem az övemre a bal és jobb első zsebek környékére, félig oldalt, hogy még le is tudjak guggolni, térdelni. Aztán ezekbe megy a két váz+obi kombó (90%-ban A7III+16-35 és A7III+28-200). Nem mondom, hogy nem nyomja és húzza az oldalamat, főleg, ha egyik-másik gépet sokáig nem veszem le, de én még mindig ezt találtam a leghasználhatóbbnak, leggyorsabbnak, legbiztonságosabbnak. A tartása miatt nem kell aggódnod. Atom stabil, és véletlenül sem tudod unlock-olni.
A Moneymaker-szerű duplapántos hevederek sokkal kevésbé terhelik a testedet, de számomra nem kényelmes, nem biztonságos hogy lógnak, csapódnak mindenfelé a gépek, plusz ha nagyon magasról, vagy alacsonyról kellene használnom őket, oda már nem érnek el a pántok. Én jobban szeretem a szabadságot, hogy a kezemben lévő váz+obi nincs rögzítve sehova. De ha már nem kell, akkor is viszonlag stabilan rajtam legyen.
Egy időben oldaltáskát is használtam gyors cserélgetésre, csak abból meg ha akkorát cipelsz, amibe simán bele tudod dobálni a két fenti kombót, az nem lesz kicsi, meg nem lesz túl kényelmes. És ugye valószínűleg abban lesz a maradék cuccod is, amit szintén hurcolnod kell mindenhova, mivel e mellé hátizsákot felvenni nem túl életszerű.
Nehéz ügy ez, én is sokáig agyaltam rajta, meg tesztelgettem egy rakás rendszert, meg eszközt. Szerintem próbálgatni kell, hogy kinek mi jön be a legjobban.
-
-
Jahno
veterán
"Én portrézás közben kábé fekszem is néha, "
Gyakorlat kérdése. Portrénál meg lehet nincs 2 vázad és úgyis megfogod közben, én magam mellé vagy hátamra szoktam felcsapni a másikat reflexből koppanás előtt. Lehet ezzel lenni simán. Nem a világ legjobb cucca, de össznépi megoldás nem is létezik. Nekem akkora mellényem is van, hogy első zsebébe egy kisebb gép belefér, azzal meg hasalni nem lehet. Hátizsákkal meg háton feküdni, van ez így.
-
Jahno
veterán
Van aki azzal használja, nekünk most már MFT-t felül E és L bajonett van. Többi bekaphassa. L is csak azért, mert olcsón kapom :-D
Kollégának ilyen van mindkét oldalon és úgy dupla pánt, ezzel még valamennyit magán is tehermentesít, hogy ne lebegjen vagy ne mindig csak a vállát húzza:
Csak hát mint mindennek, ennek is megkérik az árát. A szimpla pántot meg nem tudom kire tervezték, de nem az én sörhasamra az is biztos.
-
Stauffenberg
nagyúr
Kár, hogy a vari-ND szűrőkre nincs kedvezmény.
A mágneses 3db-os szetten én is gondolkozom. Már csak a tatyó és a CPL kombó miatt megérheti (ha nem egy határ fos a CPL szűrő, mert látom van külön is "Nano-X CPL" ami önmagában drágább), de időnként amikor viharos körülmények között fotózok, jól jöhet az UV szűrő is, védve a frontlencsét (apró porszemeket felkap ilyenkor a szél, mint egy homokfúvó). Csak aztán vennem kell még konvertert is a többi objektívhez... francért ilyen bonyolult az élet...
-
Jahno
veterán
"eddig egyetlen másik embernél voltam, de ott olyan érzésem volt, hogy oké, összejöttünk, majd lesz valami... Í"
Csendes Péter effektus
Mondjuk nekem ilyet asszony nem vesz, nem is mer meg nem is biztos, hogy jól jönne ki. Idén kaptam egy bunkertúrát a Művekbe, azt szerintem látta, hogy nézegetem egy ideje csak annyiért nem ruházok be rá, többit inkább megdumáljuk és nem ér meglepetés meg inkább megyünk valamerre ketten. Fotósnál meg haver múltkor vakarta a fejét, hogy kellene valami ilyen meg olyan hely, azt megfejtettem helyette, elmentem érte, vittem vakut és segítettem is, oszt ingyé volt a workshoposdi, de ez már bonyolultabb, mert azóta mindig tarhálunk egymástól cuccokat is.
Asszonnyal most pár "alternatív" dologból elég jókat fogtunk ki, új Néprajzi múzeumban volt olyan előadás, ahol a tárgyakról meséltek a régészek/restaurátorok/néprajzkutatók, hogy honnan bukkant fel, miféle technikával mit dolgoztak rajta, milyen környezetben, hogyan restaurálnak, mit fotóznak, hogy dokumentálnak, tartanak nyilván, ilyesmik. És ezt 10 fő alatti létszámmal, több előadóval végigsétálva.
Meg ilyen filmes dolog, régi korszaktól az Imaxon át a digi cuccokig beszélgetős bemutató. Kaptunk eredeti mozijegyet a KGSTből és az előadóterem székei 1-1 sor régi moziból mentett ülésből állnak:
"Hogyan működött a mozigépház? Milyen veszélyek leselkedtek a gépészre? Miért vált mégis életre szóló élménnyé, ha valakit a filmtekercs szele megcsapott? Sok hasonlóan izgalmas kérdésre választ kap, aki eljön a Hernád Házba, ahol közvetlen közelről lehet a hajdani mozigépházak kulisszái mögé tekinteni! Beszélgetés, tárgybemutató és vetítés – minden, ami a régi mozik technikai tudnivalóiról szóba kerülhet."
Igazi kattant figura a csávó, lehetett filmet fűzni a gépbe is és legalább most megtudtam, hogy annó az analóg korszakban sem ment folyamatosan a tekercs, hanem kockánként megállt és úgy világította át a vászonra :-O Tegye fel a kezét, akinek ez világos volt. Nekem a mindenféle műszaki fotós-filmes érdeklődés miatt bejött, közben derült ki, hogy az ilyesmi érdekességeket asszony is bírja, meg a hasonló csodabogarakat aki egy jó fej műszaki ember és jól is tudott előadni. Lesz ebből még dagerrotípiás közös workshop is, csak győzzem kivárni
-
Jahno
veterán
"Te vagy a modellel együtt néhány percet,"
Volt ahol kiscsoportos ötletelőset is kaptunk, félbevágták a csoportot, egyik fele önállósította magát, addig másikkal utómunka/kérdezz-felelek volt és cseréltünk.
Meg arra jó, hogy ha valami eszedbe jut és láttad YTon, akkor legalább ki tudod próbálni.
-
ph_5.5
aktív tag
Nem értem ezeket a wokshopokat.
- nem olyan helyszín ahova pl magadtól bejutnál
- nem olyan modell aki alapból szóbaáll a legtöbb fotóssal
- modell saját póza, vagy a ws-t tartó kérése
- nem a te világításod (ha van világítás)
- nem feltétlenül a te kedvelt fotózási szöged mert oda más állt be
Szóval gyakorlatilag senki nem azt és úgy fotózza ahogy önmaga meg tudná oldani.
A ws-n készült kép nem mehet portfólióba (pont a fenti dolgok miatt)
Amit ott oktatnak simán fent van yt-n ngyenesen elérhető módon. (Nem az aktuális oktató tudását akarom ezzel kisebbíteni)
Az oktatónak is addig jó, amig a résztvevők közül 30-an ki nem találják hogy csinálnak 1/3 áron saját ws-t... és leadják ugyanazt amit ő már elmondott.
Amit tudni érdemes... ez egy telített piac. Mármint a fotós/videos. Kb mindenkinek van 10 fotós ismerőse. 1 melóra 1 fotós jut... Sorolhatnám a közhelyeket, de 10 most kezdődőből 2 ha marad 2 év múlva. Mármint a "pályán". -
Jahno
veterán
Nem lesz sokkal koszosabb, mint itt a pesti belváros :-P Túl nagy partit kell ahhoz verni, hogy rendesen szálljon a por.
Kép meg ér annyit, de lehet még a 17 is sok lesz oda. Ellenben nem biztos, hogy be tudtok menni. Meg ott idő nincs semmire, csak egy kis körbenézés lazán 6 óra
-
Jahno
veterán
Szén nem lesz 8 kilométeres körzetben, a szalagig úgysem mentek el, de már az sem szénporos. Már amennyi maradt belőle. Amúgy érdekes onnan is az egész, de gondolom a kültér meg kazántér ami benne lesz a fotózásban, oldalt a lépcső és az üvegablakos rész, meg téglás falak, max. tornyok. Én végigmásztam az egészet a fotós csoportommal, azért mondom. Most meg a Kelenföldi erőműbe megyünk :-P Fémpor sem nagyon, ha vigyázol és fehér pólóban mész az sem lesz foltos. Turbinacsarnokban lehet még bontás, de ott is fogy minden és szerintem oda nem másztok fel fotózni, mert nem olyan érdekes, cserébe mindenféle szűk szervízlépcsőkön kell balettozni. Aztán majd kiderül.
-
Jahno
veterán
Inotán? Az nem annyira működik és ha WS az milyen? Előtted darabolnak? Semmi szénpor nem száll már ott, vagy én vagyok eltévedve. Irodákon kívül elég jól bejártuk az egészet és szerintem ez a Fujis workshopos izé lesz, semmi extra kosz nem lesz benne.
Azt hittem ide Művekbe a kohóba vagy valami rendesebb helyre mész.
-
rednifegnar
senior tag
betekered folpackba a vazat+obi, nyilvan egy uv szuro az elejen es ott kihagyod, legumizod v beleteszed atlatszo muanyag zacsiba es az obi elejet kilogatod es ott befottes gumival rafogatod (vagy szigszalag a gumi helyett).
pl:
https://petapixel.com/2014/06/19/diy-protect-dslr-color-festival-run-just-15-bucks/ -
Jahno
veterán
Én nem is dolgozom, de nem szoktam ezeket túllihegni, még mindig jobb, mint egy több napos szaharai fotózás, aztán kész is. Sonyhoz még tudnám is mondani, hogy hol lehet tokot bérelni, aztán tojni le ha hülyén néz ki, ha nap végén leslagozod és kész.
Ezekre nincs jó megoldás és vinnék valami régebbi amortizálható vázat, aztán szopni kell a minőséggel. Direkt ilyesmikre tartottam meg pár kisebb kínai vakut, amit bátran rakok sárba, vízbe, autó alá, aztán ha lekonyul vagy rámegy az autó, akkor már megérte. Némelyik kissé szakadt, de kibasztak velem és mennek 10 éve, így meg sajnálom kidobni mert működik.
-
ph_5.5
aktív tag
Őszintén? Táskával, és ki sem venni belőle. A táska meg esővédőben. AZ meg az egész nylon zsákban. Ha a szénpor grafitot is tartalmaz (hat) akkor az bekerülve megöli az elektornikát. Ha csak sima szépor, akkor hiába nem jut az obi beljesébe, a mechanikus részeknél megtapadva a koszon kívül kopást is okozhat. A fémpor hasonló- és egyik változat sem szerencsés. AZ ilyen melókat oda kell adni annak aki D80-al fotózik 2023-ban. Egy Z6II vagy D750 kockáztatni max akkor éri meg ha a bevétel meghaladja a teljes felszerelés árát. Szeretek fotózni és pont ezért egy ilyenért eszembe sem jutna szétcseszni...
-
ph_5.5
aktív tag
Sok éve kiszámoltuk hogy mennyit kell keresni a munkával töltött időben ahhoz, hogy a vállalkozás megtérülős legyen. Ez régen azt hiszem 10e/óra volt.
- reklámozod magad esküvőfotósként (idő)
- anyagokat raksz össze, majd jön az érdeklődés, leginkább írásban. Válaszolsz. (idő)
- személyes találkozó (ez sem 10 perc lesz), szerződés
- ha csak írásban beszélgetsz velük később.. az sem 5 perc lesz. (most 32 oldalas PDF-t kaptunk a helyszíntől hogy mit nem csinálhatunk szolgáltatóként a helyszínen... )
- jegyesfotózás. Anyag feldolgozás... majd pár hét, hónap türelem ...
- esküvő előtt a felszerelést összerakod, feltöltöd.. szóval karbantartás- megint idő
- esküvő napja. Nem érkezünk tétre-helyre- befutóra... Ha készülődéssel indul a nap és fotózni kell, akkor sokszor külső helyszínen a sminkesnél indul a nap. Utána fodrász. Utána öltözés. Majd templomi. Csoportképek. Gratuláció (No1), utazás a vacsora helyszíne- ahol jó eséllyel meg lesz tartva a polgári. Újabb szertartás, tavaly volt olyan polgári ami 55 perces volt. Igaz, tényeg olyan volt amilyennek lennie kell.(Meghitt, sírós, nevetős, szívhezszólós... le a alappal ott minden érintett előtt) SZóval utána pezsgőzés, szülőköszöntés, csokordobás, gratuláció (no2).. és esetleg ott is csoportképek.
Buli. Játékok, régen volt menyasszonyrablás meg hasonlók... majd várod az éjfélt, de csúszás van.. tortavgásá, átöltözés, menyecsketánc (tetszőleges sorrend).
A nagy napon ez simán 12 órás meló is lehet.
Utána jön a kreatív. Az helyszíntől, igényektől fügően 2-3-4 órás de akár több napos is lehet. Ez helyszín, kreativitás és leginkább pénztárca függő. Mert ha kivsz a pár Görögbe, akkor nem egy esti 1 órás fotózást szeretnének...
Majd a fotós hazamegy. Másnap hulla, de letölti a fotókat, és válogat. Még gyors gépen is am ost "divatos" képmennyiség átnyálazása nem 1-2 órás művelet. Ninc solyan hogy algoritmus válogat... csak olyan van hogy a fotós aki ott volt, átnézi és a legjobbat összerakja belőle. Utómunka mértéke, egyénire hangolásáról függően hetekbe is tellhet. Anyagonként. Ez naponta legyen csak 4 óra meló... az sem lesz kevés.
És ezt akarja valaki megoldani 100e-ért? 150e-ért? 2 heti munkát? Úgy hogy jó eséllyel saját autóval, milliókat érő felszereléssel megy akár az ország túlsó felére... No ez az igazán előremautató gazdasági szakértés a fotós részéről. (arról nem beszélve hogy a bevétel nem egyenlő a havi nyereséggel... ) -
Jahno
veterán
Ha valaki benne van Facén a Tanácsok kezdő fotósok számára, akkor most írtunk erről egy rövid hatástanulmányt...
Én meg az Oly és egyéb vázak agyonreklámozott kompozit kép megoldásairól, hogy ha most egy kocka ilyen a képen, akkor bukod-e az egész sorozatot, vagy mekkorát szívsz:
Többi meg zűrös és akármitől is függ. A Nagy Napon volt már reggel 8 órás kezdésem, ami azt jelentette, hogy reggel 6kor volt indulás. Hajnal 5kor már kezdtem kicsit nyűgös lenni, mert még nem tartottunk a tortánál, úgy elhúzódott minden.
Mire a memkártyákat felmásolom egy ilyen után az már jelentős időtartam.
Nálam is látják, hogy ilyen vackokat meg kavicsokat fotózok és jajj miért nem esküvő, olyan jól lehet vele keresni. Egyelőre nem látom ezt a részét és még erőteljes reklám/markating is kell, mellé valamit felmutatni, megtanulni és ott az a 3 milliós befektetés. Plusz néhány sallang, ami már nem is számít :-D Pár ismerősnek kölcsön cuccal elvállalom, vagy havernak besegítek, aztán kb. ennyi.
-
vond
MODERÁTOR
"Azt ugye tudod, hogy egy esküvőfotós élete nem csak abból áll, hogy kiválogatja a képeket, meg ráránt egy preset-et?"
Sajnos nagyon sokan vannak, akik pontosan ezt csinálják, lehetőleg valami 1000%-ra húzott teal&orange look-kal, hogy minden barna és türkiz legyen, mert az menő.
-
-
Jahno
veterán
"A szemkövető AF élességéről / életlenségéről azért lehetne beszélgetni..."
Gépfüggő minden, azért most S1 mellett volt nálam párhuzamosan A1, elég erős a kontraszt, hogy mit követ és mennyire. Mellékesen az S1et még jó eséllyel tanulnom is kellene, de hát ezeket nincsenek leírva sehol és senki nem fogja megmondani, hogy adott szituációban mi a jobb konfiguráció.
-
Jahno
veterán
Érdekes, mert TT350et elég sokan etetünk akukkal, igaz a környékemen Eneloopon kívül más nem nagyon fordul elő. N-et most adtam el, az kapott még kétféle Tronicot és Laddát.
Canonost megtartom belőle egy darabig, mert kicsit, de lehet játszósnak veszek még kínai occsó cuccokat, amik zsebben elférnek. Tekergethető fej, megnyomom villan, kb. 5ezer:
Ezért írtam fentebb, hogy nem jellemző a hiba, elmúlt 20 évben alig 1-2 mikrofonnal meg hasonlóval találkoztam aminek nem volt elég az 1.2 volt. Én is 2002 év vége felé vettem egy digitális HP-t komolytalankodni.
-
Neck
veterán
A Sony saját cuccai most is elég drágák, elég az obikat vagy a memkarikat megnézni. Viszont mindig nyitva hagyják az utat a 3rd party gyártók felé, legalábbis eddig így volt.
Ha engem kérdezel, a Nikontól, de főleg a Canontól hamarabb várható, hogy keresztbe tesznek a 3rd party gyártóknak, és veheted a gyári címkéset méregdrágán.
-
ph_5.5
aktív tag
A D750 és a Z6II között kb 1 Fé zajkülönbség van. Én a D750-t is mertem használni ISO12800-ig, a Z6II-t meg 40.000-ig. (itt már zajos, de extrém helyzetben inkább legyen zajos fotóm mint hogy ne legyen semmi)
A milc esetén AF-nél majd a bőség zavarában kell tudnod eligazodni. Ha tömeg van és gyorsan kell exponálni akkor nem mindig jó a szemkövető AF. Nagyobb látószögnél szintén tud vicces lenni, mert volt hogy a személy mögötti óriásplakát (1m-re ült előtte) egy embert ábrázolt, és arra a szemre akart beállni.
Markolat. No több mint 100e expo után azt kel mondanom hogy a gyári (más nincs is) túlárazott, de brutálisan. A gumi leválik róla, és volt hogy az érintkezőket kellett alkohollal megpucolni mert kiírta hogy az akku nem kompatibilis(gyári C-s akkuk voltak bent). Ez a sokadig gyári markolatom Nikontól, de ezért az árért valakit ott nagyon meg kellene verni.
CFE- a legjobb dolog amit kitaláltak. Brutál gyors, strapabíró. Mondjuk jó drága, de ha már megvan akkor komplett kártya pc-re másolása is kellően gyors. -
Jahno
veterán
Hááát, menüjét szerintem megszokásból emlegette, mert minden marharépa lát a D40 után egy A7-III-IVet és akkor levonja a téves következtetést, hogy a Sony "bonyolult". Közben a D40hez képest egy bármilyen felső vas bonyolult tud lenni, de néha márkán belül is vannak akkora csavarások, hogy ihajj. És rögtön márkához kötik, nem ahhoz, hogy egy picit újabb gép több funkcióval.
Sonynál a telefonos vonal gyász, el kell tőle vonatkoztatni, meg az otthoni konzumer fosoktól is. Broadcast már mindjárt más, de 10 éve nem szopatta úgy keresztbe a júzereit, mint most a Canon, meg azért Nikonnak is ott volt a csoda drága XQD kártyája... Miközben az A7-III simán megy a régi SD kártyákkal, ezer éves kioldóval, 10 éves natív obikkal. Canon meg csak variál, fogalmam sincs mit akar, egyelőre a júzerek nem mindig tudják, hogy Nekik szar. Aztán majd lesz valami.
-
Neck
veterán
Ha az AF és az obipark volt a döntő, én inkább Sony-t vettem volna Nikon helyett (persze amúgy is elfogult vagyok). Ezt a menürendszeres dolgot sose értettem - a vázamban (még α7III) egyszer beállítottam, hogy melyik gomb mit csináljon, onnantól szinte sose megyek a menürendszerbe a kártya formázás menüpontot kivéve. De az új Sony vázakban már megújult menü van, szóval ez kis kipipálva.
Nekem hatalmas mázlival sikerült kifogni egy α7IV-et 2050 euróért, ez mindent tud, még moziba is visz, már az új menüvel, így én boldog vagyok vele
Persze ezt ki kell fogni, a magyar piacon 1 milla felett van ez a váz...
-
-
ph_5.5
aktív tag
Nagy csodára ne számíts. A D750 és a Z6II szinte azonos sznezorral rendelkezik. Abban javulás csak magas ISO-n lenne- de ott meg nem használod. Az EVF valakinek megszokhatatlan, de a Z6II -é szerintem teljesen jó. Világosabb, tágasabb a kereső, és informatívabb. Plusz ki tudsz kapcsolni minden "feliratot" így lesz egy nagy üres keresőkép a fókuszmezővel. A D750 szerintem egy túl jó váz. A Z8 kapcsán írták hogy ez lesz az új D700 utód... hát a D700-ra lehet nosztalgikusan gondolni de a 750 képi végeredményben simán megverte. És persze a 750-hez minden olcsóbb. A Z rendszer obi árai röhejesen magasak. 85 1.2 Z 1.2 milla? Elborult ... a 85 1.4 ART 300e használtan és simán hozza azt a szintet. Az AF sem tévedhetetlen, a sorozatsebesség meg ha nem munkára kell akokr pl nem releváns. Jó cucc a Z6II, de a 300e vs 800e árat nem látnám indokoltnak. (használt D750 vs új Z6II )
-
Jahno
veterán
Nikonnál én csak a Z obikat nem tudom, hogy mennyire fognak terjedni, mik jönnek ki és milyen lehet majd az árfekvése. Sonyra meg ugye dömping van mindenféle automata és manuál cuccból, meg natív Sonykból is és egész jó a használt piaca.
EVF-et meg kell szokni, mert lassan más nem marad. Én régebben is dolgoztam videókamerával, semmi bajom nem volt a kresővel és akkor az első gépem kb. 13 éves, azóta fejlődtek is a dolgok rendesen. Ott néha érződött lassulás, színe sem az igazi (bár egy sok évvel későbbi Oly még ahhoz képest is kifejezetten szar bolt) aztán kész ez van, mostani cuccok teljesen rendben vannak.
-
Jahno
veterán
Itt meg most vasárnapra egyikbe éppen csak volt egy szabad lukas óra, de akad pár ami 24 órásban működik. Jó kérdés, pár nagy is megzuhant, kicsik szerintem nem tudtak rendesen termelni aztán személyzet kellett volna és sakkmatt lett. LightRoom pld. jól cisnálja, minimál személyzet, több terem, óránként 10ezer, heló. Vagy kiadják egész napra, oktatásra már felárral.
-
ph_5.5
aktív tag
Itt is az lesz. Mert ennyire nincs szükség. Addig maradnak amig pl anyuka, férj.. finanszírozza. Nyár pl stúdiózásnál kihaltabb szezon. De a bérleti díj, egyéb költségek ketyegnek. Ha valakinek nincs ilyen jellegű melója (mármint stúdiós) akkor csak bérlésre építeni nem gazdaságos. De majd rájönnek.. meg arra is hogy fotózást mint főállást művelni már nem éppen megérős. Főleg nem városonként 800 embernek.
-
ph_5.5
aktív tag
Nekem meg sem időm sem kedvem yt videokat meg ilyen posztokat nézegetni amit ők követnek el. Szerencsére van munkám- így inkább azzal foglalkozom.
A vicc most az lett hogy boldog- boldogtalan stúdiót nyit. Kicsit, nagyot, közepeset. Enteriőrt, üvegkalitkát meg sima hagyományost... mert az milyen jó.
- a stúdió akkor jó ha van elegendő bérlőd
- elég bérlő akkor van ha a fotósoknak van melója
- tudsz valami olyat adni ami miatt kitűnsz a tömegből.
Nos az utóbbi kb addig működik amig a konkurencia azt nem mondja hogy ő is vesz egy ilyet- olyat- amolyat...
Az egész fotózásra a múltkor egy cégvezető azt mondt ahogy röhej lett.
Egy nagy létszámű csoportba kiírta hogy X feladatra fotóst keres. 130 reakció. 125 levél- árajánlattal. És ez nem Bp, hanem vidéki város. A 125 levélíróból 40-el leveleztek hosszabban.
A feladat mondjuk az hogy fotózz le neki egy chrome bevonatos kamiont. Úgy hogy ne legyen rajta tükröződés.
1. kell egy nagy stúdió (hangár)
2. kell sok sok fény
3. kell állvány
Meg szakmai hozzáértés hogy ezt miként is lehet megoldani. Mik a buktatók.. stb.
A jelentkezők 80%
- esküvői fotós
- kismamafotós
- madárfotós stb..
20% fotózott már stúdió technikával
5%-nak van stúdiója, és saját felszerelése
1% az aki már fotózott ekkora dolgot, és telefonon kommunikálva sem hebegett-habogott amikor volt egy kérdés. -
ph_5.5
aktív tag
Nem érdemes megjegyezned a nevét, mert annyira hiteles mint ettől kezdve a támogató cég.
A sztory egyszerű, mert kibogozhatatlanIsmerősök hívták fel a figyelmet hogy van yt csatorna, megnézik... majd jött a sok negatív vélemény, ezért ilyenkor az ember a kevés szabadidejéből mégiscsak rááldoz pár percet hogy megnézze, miért is bántják.
Nos video 1. Ő nem ért ehez, ahoz, és ahoz sem, mert még csak 3 éve foglalkozik vele.
Nyit stúdiót, mert az kell, de nincsennek stúdiós munkái.
Video 2. Ő 5 éve foglalkozik ezzel
Video 3. Ő 120 éve ezzel foglalkozik.
(a számok kívánság szerint helyettesíthetőek) a lényeg hogy egyik videoban nem akar belefolyni mert nem tudja, a másodikban már osztja a tudást... és természetsen ws-t tartanak stb.
A támogató céget sajnálom. Valaki jó ötletnek tartotta hogy felkaroljanak valakit aki lelkes. És úgy érezték hogy ez jó lesz mindenkinek. 20 éve építik a vállakozást, nagynak tekinthetőek. Flekaroltak 3 olyan embert akiből az egyik elmondja:
- neki nincsennek ügyfelei mert ő igazából alig fotózik, inkább oktat
- a másik elmesléi hogy ő igazából tájakat fotózik- így neki nem olyan az ügyfélköre
- a vezető arc pedig elmondja hogy fő terület esküvő és 30-on volt idén. Igaz, ő videos, fotós, vőfély, vendék meg arra jártam dolgokat is beleszámolt
A támogató cég ezzel engem pl örökre elvesztett. Évente 2-3 milla tuti megy bővítésre. Ennek egy részre- sőt, jó része hozzájuk vándorolt eddig. Az első video óta ezt 0 Ft-ra csökkentettem. Ahogy több ismerős is. Az én pénzemből nem szeretném ha ilyen embreket támogatnának. Nagyon mellé nyúltak...
Az ország tele jó fotósokkal. És biztosan vannak remek ws-k is. De amikor megnézed hogy valakinek van mondjuk 500 követője (ötszáz), és van egy semmilyen weboldala, plusz sem retusban sem ötletekben nem erős... majd bemutat egy videot hogy mennyire profi a stúdiója (2 vaku , 3 led össz kb 220 W-al.. ) és hogy menjetek béreljétek, de lesz ws is.. azt nem tudom komolyan venni. Meg nem is akarom. Csak olyan lett ez mint minden nagylétszámú "tömegsport". Fotózni mindenki tud, hisz meg vett egy vázat meg 1-2 obit.. és anya azt mondta hogy ügyes vagyok.
Van egy fb csoport, ami munkaadásra- munka keresésre jött létre fotósoknak. A jelentkezők 80% ingyen vállal feladatokat- hogy legyen mit csinálnia és legyen referencia.
Egy dolgot kellene megérteni. A fotózás csak részben kreatív tevékenység- a másik része az üzleti oldal. És az meg tele. Piaci rések nem igazán vannak. (már van aki nászéjszakát fotózik, más meg temetéseket...) Szóval aki most kezdeni, az sokkal jobban jár ha el sem kezdi. Mert ha jól is működik akkor is egy Aldi dolgozó keresete lesz meg éves átlagban. Sok rizikóval és buktatóval. De ehez sincs közöm
Hosszú is lett meg eléggé negatív- de ez van srácok -
.mf
veterán
Lukács Dániel, egyszer belenéztem egy Fotoplusos videóba, és azóta is csak pislogok, hogy miért nyomatja ennyire őt a Fotoplus meg a Panasonic. Oké, felmondta a marketing-szöveget, de kb mintha egy béna reklámot nézne az ember. Egy percig se bírtam nézni, annyi is sok volt belőle. Értem, hogy ez kell most, lefeküdni a szponzoroknak és arcátlanul tolni az alig bujtatott marketinget, de az én gyomrom ezeket nem veszi be.
-
Jahno
veterán
Aktuális marketing- és reklám megmondóarc. Néha kicsit szögletes, már alakul a piachoz, de nyaff. Nekem igazából egyik sem ad tartalmat, nyüszítenek általános dolgokon, meg iratkozzfell, nyereményjáték és napi szinten bírják ugyanazt a két dolgot reklámozni.
Zoliexplorerrel meg a többiekkel régebben is összeugattunk, de hát elismert tekintélyek, csak a tananyaga haszontalan, meg 3 régebbi hozzászólását kellett csak visszaidéznem a megmondása alá, oszt ki is basztak a csoportból, nem szeretik ha valaki rávilágít mekkora hülyeségeket bírtak beszélni.
-
hemaka
nagyúr
Igen, sokat rendelek onnan, eddig még nem volt probléma velük, lehet paypallal is fizetni, fizetéskor. Kell hozzá egy kis trükk, checkoutnál amikor a kártya adatokat kéri akkor erre a képre [kép] (legalul van) kell rákattintani 10x és megjelenik a PayPal gomb.
Miután fizetsz 2-3 munkanap múlva küldenek a doboz(ok)ról fotót, illetve arról is amikor már becsomizták, utána van hogy 1-1,5 hétig nem történik semmi sem, nem kell beparázni egyszer majd csak jön a tracking számos email tőlük. Utána kb. 1 hét és nálad a csomag. Van hogy hamarabb feladják és megérkezik, de ez a nagy átlag.
-
Jahno
veterán
Többet tud a fene, csak pár haver egyszerre esett be fotósvideós és videójátékos meg kütyüs vonalon is, sokszor nem csak hiányos volt a csomag, hanem ki volt tömve valami átlag irreleváns cuccal. Útközben volt amikor a tömege is látványosan változott aztán ha magánszemély lenne akkor még azt mondjuk sunnyoghat de mondjuk olyan boltok, mint a MediaMarkt hálózat vagy Einfy-szerűek és 10 éve vásárol folyamatosan fél Európa új cuccokat is, vagy videó van a becsomagolásról is és minden agyonbiztosítva, azért az necces. Mindjárt megpróbálom megkeresni és bekérdezni mire jutottak, de volt olyan hét nem régen, hogy 15en simán beestek hasonlóval mindenféle irányból az meg már lehet nem véletlen.
-
Jahno
veterán
Én nem ugatok be a jógáért is, de ennyi erővel kiporciózhatnánk a kaját, mert engem nem gazdaságos etetni itatni meg az ásványvíznél sem mindegy, hogy ki hány palackot szív fel? Lennének még ötleteim a bonyolításra, akár a fűtést is számolhatnánk kilojuoleban, mert nekem jóval kisebb az igényem.
-
-
Jahno
veterán
Nekem ár-értékben drága, beltérben is éppen csak látszott valami és a legkisebb szellő elvitte. Nem fogod tudni úgy fújni, hogy egyáltalán a papírt beterítse vagy bármit. Én haver e-cigijét nézegettem, hogy sokkal töményebb és jobban megáll a füst, ahol nincs elektromosság ott azt kellene használni, mert mondjuk pár palack után megtérül, aztán végül sosem ruháztam be rá.
-
Jahno
veterán
Fotózz érdekes virágot. Most elvileg találtam egyet, de 400 km autózáshoz annyira nincs kedvem :-D
Egyéb koncepciókkal is jól el lennék, ehhez majd megpróbálok helyet csinálni:
A 157. hasonló kép után ez is kifújt, kell valami más. Idénre megint megpróbáljuk a csillagjárás/tejút csapásirányt,ott lesz mit fejet vakarni no meg mai üzemanyag árak mellett megnézni a helyet és adott időpontban visszamenni mikor pont nincs felhő és jól áll a Hold... És szociotanulmánynak kitaláltam, hogy őszig járjuk végig Pest összes kerületét, mert az jó
-
Jahno
veterán
Én bármit elvállalok, nem érdekel
Kár nincs, mert amit fent írtak, vagy nincs kép, vagy elbaszok egy csomó időt és morgok az orrom alatt és nem lesz kép. Valami meg úgyis lesz. Az érdekesebb, mikor szerintem nem lett túl jó vagy nem tudom, de havernak bejön. Ugye ilyenkor szoktuk fikázni a piacot, hogy milyen tré cuccokkal is teret lehet nyerni....
DJ havercsajnál is kis buli, voltak vagy 30an, amúgy baromi jól tolja, fény semmi, kapott 3 vakut a szájába és én is gazdagabb lettem mindennel. Aztán majd próbálkozom még.
Csak hát ha mutogatni szeretném, akkor nekem sokkal több lenne az igényem.
-
Jahno
veterán
"adataid nem vesznek el még akkor sem, ha nincs konfig mentésed sehol. "
Én meg nem merném garantálni a következő két verzióra. Ebben is csak szoftver van.
Asztali gép meg olyan, széteshet, de hát a raid sem mentés hanem adatbiztonság egyik fokozata, véletlenül dobsz egy shiftdelt, vagy jön az FBI vírus, vagy csak felülírod akkor annak abban a pillanatban annyi. NASnál legalább lehet kukákat kofigni, de mindegyikről legyen mentés. Egy dobozra semmiképp nem támaszkodnék.
-
Jahno
veterán
Kis túlzással élve asztaliban is érhet, de aztán ki tudja ezért mondtam, hogy NASban elpukkan a táp, akkor mi van? elvégre NASról beszéltünk. Syno meg hasonlók volt amikor mentek, más meg nem mert a konfig nem a lemezeken volt vagy az is sérült. Vagy bonyolultabb helyen a jogosultsági szintek estek szét és vakarhattam a fejem. Szóval NASról is legyen mentés, de mivel útközben derült ki, hogy már átadott anyagok és kb. ilyen "jó ha van" akkor azt én feltenném egy sima vincsire a polcra és kész.
-
ph_5.5
aktív tag
Semmi extrát nem tud, de ahogy írod, megfizethető áron volt állandó fény. Ami persze kb ipari helyen volt használható mert akkora áramfelvételt ami ezekhez kellett egyszerűen otthon nem lehetett produkálni. 1 konnektor - 1 lámpa. 3000W... ki is volt maxolva.
Ahogy Jahno írta, stúdióvakuk már jó régóta beszerezhetőek voltak. Sokkal kisebb áramigénnyel- de azok csak fotózásra voltak jók. Az állandó fény a videozás szükséglete. Amcsi stúdióban azok a brutál lencsés lámpák... nos azok akár ennél is sokkal nagyobb áramot igényeltek. De Hollywoodban volt áram is bőven. Magyaroknak jutott a Balogh
Egyébként a Balogh család vállalkozása a mai napig gyárt mind fényeket, mind pl lámpaállványokat. Bár áraikkal nem versenyképesek a kínai olcsó cuccok miatt- szerintem...
#32775Jahno Jelenleg nem hiszek a LED vakuk közeli piac megváltásában. Abban igen, hogy led beállító fények lesznek majd megfizethető áron az új vakukban. De magát a villanócsövet LED-re cserélve, még nem látom benne a potenciált.
-
Jahno
veterán
Semmi, magyar klasszikus siker, egyszerűen és jól volt megcsinálva cserébe az akkori behozhatatlan filmes cuccok mellé még később is olcsó volt. Ráadásul a gyártó sem adta fel, fejlődött mindennel, kicsit olcsóbb verzióban lemásolta a Kino Flot én meg utána a másolat másolatát és vakarhattam a fejem, hogy ugyanaz az elektronika és csövek, mégis kisebb a fényerő
De már írtam, hogy nem fotózásra való, bár egy kifutót simán kivilágítasz vele és mehet a fotózás.
-
ph_5.5
aktív tag
Addig jó amig van lehetőséged ISO-t emelni és rekeszt nyitni. Nálunk a stúdióban a legtöbb fotós aki bérelni jön, a ledet preferálja. Mondjuk ebben az is kb közrejátszik hogy nem akarnak fényt mérni, nem akarnak szűk rekeszt használni. És mondjuk amikor sok száz Watt led körbevilágítja a modellt akkor bármi be fog állni élesre és nem kell keresgélnie.
AMit Jahno mondott hogy a beállító izzót cseréld le led-re az működhet. De ugye drimellhetőre lesz szükséged, és nem árt ha bírja a folyamatos ki-be kapcsolásokat. Ebben pár éve még a halogén volt a nyerő. (most rákerestem a legalább 15W-os LED lampákra, amir drimmelhető és hidegebb fényű. Hááát, olcsón nem találtam... de legalább drágán igen. És főként külföldön) -
ph_5.5
aktív tag
Godox bowens fényformáló rámegy a Godoxra, típustól függetlenül. De pl a 180-as csík, az 1000-es vakun szorul (Godox a Godoxon) de a 300-400-600-as vakukon meg nem.
Az MS300 egy klassz kis könnyű cucc. Kisebb helyeken a fényereje elegendő... de pl egy 900-es paraboxban amin épp fent van a méhsejt, hamar elfogy. Néha túl hamar... Ami igazából akkor gond pl 1/1 villanások esetén hogy lassú az újtartöltés. És van amikor jobb ha a munka folyamatos és nem a fotósra kell várni. De 1/2 erejű villanásokig nekem sincs vele gondom. -
Jahno
veterán
Strip is Godoxos? Egyéb nevenincsekben láttam szórást, de persze lehet itt is akármi, ha időben eltéréssel vetted, csak érdekes. Én pont vettem nagy és kis stripeket ezer éve meg most havernak is pár havonta rendeltem, hogy legyen szettje és teljesen egyformák. Már csak használnom kellene valamire...
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest