-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #10092 üzenetére
Gondolom az egy honap az valami biztonsagi eloiras lehet az EU-ban.
Ha napi 6-8 adag fo le, akkor az 500 az nalunk boven 2 honap lesz.
Igazabol ha azt szamoljuk, hogy 1 kilo kave az kb 142 adag (7 grammjaval, bar en mindig a legerosebbet iszom ami biztosan tobb), de legyen csak 100 adag, akkor is 4-5kg kave utan kellene csak zsirozni a fentieket betartva.Nalunk meg nem fogyott el 1 kg a Lidl-ben vasarolt Bellarom Crema verziobol (megvan kb a fele (mert ma toltottem tele a tartot es a harmada meg a zacsoban van, es az elozo Lavazza Crema-bol is megvan meg boven a haromnegyede.
A latte palca jo otlet, en fultisztitoval dolgoztam az elehetetlenebb helyeken.
Viszont a zsir allaga miatt a negyszog tengelynel (ami a dugattyu alja szerintem) en inkabb az ujjammal rakentem, mert hiaba nyomodik oda a tubusbol, szerintem az nem kenodne szet rendesen, hanem inkabb lepottyanna.A kerdesem az, hogy kell-e kenni a sarga resz felfogatasanal? Ott ahol a 2db C alaku pofa racsatlakozik a nem mozgo reszre (a fekete allo reszre)?
Ott nagyon dzsuvas volt (kave por vagy zacc ult ra), tisztara toroltem).
(a C pofak belsejebe ugysem tudok nyomni, az nem hozza ferheto, csak ha szetszedem) -
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #10086 üzenetére
Most tisztitottam komolyabban es zsiroztam meg eloszor a Philips fozo egyseget.
1 honapos volt tegnap este....Csodalom, hogy milyen otletesen van megoldva kb minden.
A szurorol az a rugos fem hurok huzza le a ratapadt kave maradekot, az a szelepes megoldas is otletes ami az oldalan mozog fel/le (marmint a szelep nelkuli csatlakoztatasa a kave kitoltes es oblites funkcioknak).(ilyesmit talan a Koeningsegg hasznal a szelep nelkuli motornal ha jol remlik, mert nincs negativ hatasa a fordulatszam emelesnek, hiszen rugo mentes).
Mar ertem miert megy tonkre az a 2 O gyuru ami a keszulek oldalaban fixen varja a mozgo resz csatlakoztatasat. Be is zsiroztam annak a vilagos resznek a kupos belsejet - ugysem erhet oda a kave, mert az azon a picike lukon folyik a fix reszbe furt lukon at amit ugye nem is latni.
Az egyetlen ami feltunt, hogy felul az orolt kave betolto nyilasaban tok sok kave por van, azt ugy kellett kipiszkalnom. Ugy tunik a felszallo goz miatt ott megragad.
A tobbi viszonylag egyszeru. Viszont a hozza adott tubussal eleg nehez bizonyos helyekre elerni (marmit ahova a gyarilag javasolt pontokon kivul szerintem meg nem art nemi utan zsirzas idovel). Remelem talalok valami hosszabb 'csoru' zsirzo tubust.
-
vodrosjozsi
addikt
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9675 üzenetére
Valoszinuleg kiszamoltak, hogy a nyomasfokozo nelkul van X megtakaritas, mig a nyomasfokozot igenylo reteg eleg elhanyagolhato a kavegep vasarlok kozott.
Manapsag igy olcsositanak. Kulsoleg ugyanaz, belsoleg valami kisporolasra kerul.
Ahogy az autobol a motor takaro vagy a motorterajto szigetelese.Aki kaveszakerto az majd vesz Jura vagy Decent vagy egyeb gepet amivel el tudja kesziteni a neki tetszo verziot - a Philips meg tobbet sporrolt az elvesztett vasarlok altali bevetelnel.
-
kinzo
csendes tag
válasz
#85578752 #9670 üzenetére
Ezt megnézem, de nem tudom, elvileg cserélve volt a gumigyűrű, de rugós mechanikát is ellenőrzöm.
Viszont ahogy megfigyeltem, ez a vízfolyás, megjelenik akkor is, ha csak a gépet ki/be kapcsolom és egy öblítést végez.
Lefotózom még a főzőegység helyét, szintén bejelölve a vélt folyásokkal. -
válasz
#85578752 #9663 üzenetére
Nekem is egy Sage volt (Barista Touch), beszéltünk is róla a másik topicban. Nálam az tette be a kaput, hogy amit vártam tőle, azt csak a double shot kosárral hozta. Én meg nem fogok: fele annyi kávét inni, vagy kétszer annyi koffeint bevinni, vagy kiönteni a felét (ezzel több száz ezret kiszórni az ablakon éves szinten). Lehetett volna még biztos továbbmenni mindenféle tuning single shot kosárra, meg egyéb placebókra, de elengedtem inkább (és talán pont erről beszéltünk veled is meg másokkal is a hardcore topicban).
Viszont ami mellett nem tudok elmenni: két helyen is (családban és a cégnél) van egy-egy Jura (E8 és E4), mindkét helyen igásló szerepet töltenek be, ridegtartásban. Mégis mindig van egy "hűha" érzésem ha ezeken a helyeken kávézok. Alatta vannak a double shot kosaras karos Sage-emnek, de minden alakommal hozzák az "automatából én ilyen jót még nem ittam" dolgot, és nem laposodik, nem gyengül, pedig egyik gép sem új már, és kapják a terhelést rendesen. A családban levő E8 3 év alatt kétszer volt szervizben, de egy 18 ágyas vendégházban teljesít szolgálatot, ez az egy kávéfőző van ott, totál rossz választás volt szerintem, nem erre való. Innét nézve a 2db szerviz inkább csoda, mintsem hátrány. A céges E4 2 éves, soha nem volt vele baj, ~5-10 embert szolgál ki.
Úgyhogy én most erre a tapasztalatra fogok hallgatni, csak még azt nem döntöttem el, hogy melyik Jura legyen. Már a Z10-en is elgondolkodtam, de aztán gyorsan elhessegettem, azért az már nagyon túlzás lenne, tökmindegy mennyire jó
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9663 üzenetére
Nekem is van a Decent-es ismeros, na ott meg nem sikerult 2x ugyanolyan kavet keszitenie.
Pedig a gep beallitasai ugyanazok.Es en meg nem is ertek hozza. A Decent mar maga egy viszonylag draga gep, a daraloja is kb annyi, kalibralgatja is kb naponta, erre nem tud 2x egyforma kavet fozni. En tuti fel lennek haborodva, ha elkoltottem volna egy fel auto arat kavevozore meg daralora es meg szar is lenne
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752 #9653 üzenetére
wow! akkor elmondhato hogy nem azert annyira dragak mert sokkal inkabb olyan kavet keszitenek mint egy karos gep?
(elkap egyszer a lendulet vagy ahogy mondjak az impulzus es veszek valami karost jatszani... ahhoz kepest hogy alma eszkozokbe mennyit lehet ölni egy 200ezres sage amit kineztem az se "annyira" sok) -
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9634 üzenetére
En peldaul a kaves italokat hidegen szeretem.
Azaz a lefott kaveba jeghideg tej - nem szeretem ha meleg.
(mindent hidegen iszok, ezert van vizadagos huto es jeggep is, utalom,ha valami nem eleg hideg)Na ezt nehez kavezoban megkapni - (McDonalds-ban mar kertem jeget a Cappuccinoba). Itthon is elkovettem azt a hibat, hogy felvettuk a maximum hofokra a gepet (probakeppen).
Na innentol a cappuccino mar ihatatlanul forro lett - az alap beallitassal a legnagyobb mennyisegu cappuccio meg pont nem egette meg a nyelvemet.
A legmagasabb hofokon mar nyelvegetoen forro a kesz ital.A Decent ugye ott ujitott, hogy pontosan olyan homersekletet es nyomast csinal amit a felhasznalo a kijelzon beallit. (La Cimbali is kb fel oraig fut fel, mert eleg komoly viztartaly van benne es ott a 2-4 kart ki kell szolgalni - nyilvan ezt ultettek at a gyakorlatba otthonra, megfelelo vezerlessel.)(mondjuk az ara az eszelos - es melle meg kell egy hasonlo aru daralo is ha mar kave bolond az ember...)
Ennyire nem mennek bele - de lehet egy taviranyitast megugrok. Hasonlo a gepunk, tudasom megvan hozza, ha idom is engedi, akkor lehet neki esek Foleg, hogy ez tud olyan extrakkal is szolgalni, hogy ne mosogasson ha mondjuk egy fel oraja kapcsolt ki (van kulon parancs a tisztitasos es tisztitas nelkuli bekapcsolasra).
(engem kifejezetten zavar, hogy naponta 2x kell uriteni a driptray-t.)Ha nagyon sok idom lenne, akkor nyilvan a vezerlo progijat fejtenem vissza - vagy szimplan beleturnek a firmware frissitesbe, hatha lehet ujabb dolgokat kitalalni.
Elektro tanya oldalon fent van egy 18MB-os szerviz dokumentacio a geprol, kiindulasnak az is jo lehet.
De minden ido fuggo - mostanaban nem sok hobbi projektre van idom.
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9622 üzenetére
Koszi!
Majd ha elso kifogyott megnezem hogyan lehetne esszeruen utan tolteni.
Igazabol a maszatolas helyett le kell vagni dremellel a tetejet (belulrol, hogy a kulso pereme megmaradjon), aztan huzni ra egy elelmiszerre szakositott szilikon pohar fedot.
Paranoiasok rakhatnak ra meg egy kabel kotegelot is kivulrol. Csak food grade legyen.Jonapot.
Ha utan kell tolteni, kiontod a regit, megtolotod, fedo vissza.
1 perc lehet - nem kell tolcserrel bohockodni. -
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9613 üzenetére
Koszi!
A tesztcsikkal beallitottuk (4 piros potty) - mondjuk elbol merni se kellett volna, mert tudtuk, hogy nagyon kemeny a vizunk.
Akkor siman rendelek egy adag Wessper szurot es majd cserelgetjuk.
Az igazan kornyezet kimelo az lenne, ha azokat is ujra lehetne tolteni.A muangyag palackokkal mar kb teljesen lealltunk, Soda stream es jobb minosegu szorpok sok muanyag szemetet sporolnak meg.
Most ugyan a kavezassal is javultunk - mert bar probaltunk komposztalhato kapszulakat vasarolni, de ugye az nem minden gyartonal letezik - erre jon a szuro cserelgetese.
Abba mar bele se menjunk, hogy ez milyen veszelyessegu hulladek. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #9610 üzenetére
A lényeget itt is mutatják például:
https://www.bestrowaterpurifier.in/blog/ro-auto-flushing/
A fojtószelepet áthidalja, lényegében kiiktatja egy mágnesszelep. De a cikk állításával ellentétben, nem fordul meg semmi irány, csak a fojtás megszüntetése lehetővé teszi a membrán felületének leöblítését. Meg én egyéb ajánlásokat is mérlegelve, óránként 20 másodpercig öblítem automatikusan, de ehhez a kimeneti csaptelep állandóan nyitott helyzetét kellene elképzelni (ha lenne, de nekem csak a szabadon kifolyó nyakcső van beépítve). Puffertartály sincs.
- Az öblítéshez nyit a betápszelep és az öblítőszelep.
- Normál víztermeléshez (amit egy nyomógombbal tudok indítani és leállítani) csak a betápszelep nyit. Ez 5 perc után automatikusan zár, véletlen elfelejtések esetére.Óránkénti öblítés megoldja az elő- és szénszűrők rendszeres frissítését is, így nyári melegben sem poshad be, 1 évig nem kell cserélni ezeket a filtereket. Baktériumok, ha szaporodnának a szénszűrőben, azt nem engedi át a membrán (nem férnek át a résméreten), elterelődnek a lefolyóba.
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9605 üzenetére
A kerdes igazabol az, hogy a Philips beepitett szuroje melle kell-e pluszban vizlagyitas.
Mert - ahogy mar emlitettem - nalunk jo a viz minosege, egyedul a kemenysege magas.
Olyan szinten jo a viz, hogy a hutogep vizadagolojaba es a jeggepbe is azt hasznaljuk.Eddig csak a kemenyseggel volt gond - de 2-3 evente kipucoltuk a bojlert, kijott egy vodornyi vizko,, aztan ennnyi. Mas gond nincs a vizzel.
A mosogep/mosogatogep pedig folyekony formaban kapja a szukseges szereket, igy megint csak nem rakodik le bennuk a vizko (mosogep szerelo megerositette, hogy jo igy).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #9606 üzenetére
Nyomás alatti szerkezet, sérülékeny műanyag alkatrészek, nekem is aggályos volt, ezért már a fali sarokszelepnél beépítettem egy mosógép mágnesszelepét, fém csőtoldattal, illetve T elágazóval. Ezt vezérlem egy elektronikával, meg az RO öblítőszelepet, így nincs állandó nyomás alatt a rendszer.
-
FőDudu
veterán
válasz
#85578752 #9594 üzenetére
Szurni ugyan szur, de a vizko ellen kb semmit nem er a Brita es hasonlo kancsos megoldas.
Persze egy picit csokkenti a viz kemenyseget, de pont nem arra valo, igy valojaban arra pont nem jo (hogy a vizet lagyitsa).Ezert irtam, hogy bohockodas, mert a tesztek szerint kb 1-2 hetig er valamit, aztan felere/harmadara esik vissza a vizlagyitasi kepesseguk.
Nalunk a viz nagyon kemeny, viszont nem kell szurni, mert mas szempontbol meg jo.
Lehet kiprobalok egy ilyen bejovo csore tekeros vizlagyitot. -
válasz
#85578752 #9180 üzenetére
Akit hajt a szenvedély, annak nem akadály a tunning.
Követtem a tuningodat itt a fórumon, nagyon tetszik/tetszett, de sohasem fogom megvalósítani.
OFF
Nem a beszédhez tartozó véleményem:
Én csak egy vállalható kávét szeretnék, amit nagyon nehezen kapok meg, ha nem otthon iszom. Pedig nálam nagyon alacsony a léc. Még habosított tej sem kell nekem hozzá, csak egy finom hosszú kávé.
Bárhol kávéval kínálnak, akkor egyből összeszorul a gyomrom, hogy megint egy égetett ízű szart kapok, amire azt mondják, hogy espresso. Annyira gyűlölőm az espresso-t, amelyik kávéra rá van írva azt nem veszem meg, mert nagy valószínűséggel nekem már égetett ízű lesz.
Értem, hogy mások cukrot tesznek a kávéba, de az annyira elviszi az ízét, hogy nincs kedvem meginni.
Bocsánat a kitörésért.
ON -
jjeahh
nagyúr
válasz
#85578752 #9068 üzenetére
Ezek szerint a gépemmel elfelejthetem a frissen pörköltet. Sebaj, amúgy (egyelőre) nem vagyok annyira nagyon igényes, megfelelnek a bolti kávék is, csak gondoltam kipróbálom milyenek a friss kávék, ha már két topikban is többször olvastam, hogy az alapanyag a legfontosabb
-
jjeahh
nagyúr
válasz
#85578752 #9064 üzenetére
Oké, de akkor mi a magyarázat arra, hogy csak a frissen pörkölt savas, a bolti nem? Amikor megvettem a gépet, a világosabb pörkölésű boltiak is savanyúak voltak, de amióta finomabbra állítottam az örlést és maximumra a hőmérsékletet, azóta a savasság eltűnt, kivéve a frissen pörkölt Etoliából. De lehet ez a kávé ilyen.
#9065 kchris78: én ezt szinte minden étteremben, kávézóban érzem
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752 #9064 üzenetére
Sokszor hallom (meg látom) azt a véleményt hogy egyes helyeken a gépek rosszul is vannak beállítva. Hiába a profi (San Remo, Faema és társai) gép ha nem is foglalkoznak a beállítással vagy egyszerűen nincs is ember akinek lenne erre ideje/szaktudása ezt megtenni. Pedig ez lehet fontosabb lenne mint az hogy pár napos pörkölésű alapanyaggal dolgozzanak egy 2-4 hónapos helyett.
-
kosmoo81
tag
-
Gaben92
őstag
válasz
#85578752 #9034 üzenetére
Vízszűrőt akkor cserélem mikor szól. RFID-s filtere van szóval monitorozza folyamatosan mennyi víz folyt át rajta. Az időpont elég random, szerintem olyan 1-2 havonta kér szűrőt attól függően otthon vagyok-e home office-ban. Két méretű szűrő van (Claris Smart+ és Smart+ mini) én a nagyot veszem hármas pakkban. Hétköznap a normál 1 dupla eszpresszó és 3 cappucino, hétvégén ennek a triplája kb, de ha HO-ban vagyok akkor is majdnem.
Tisztító tablettát szintén amikor kéri, nekem általában úgy jön ki a dolog, hogy egy szűrő két tabletta (második tablettázás után szokta kérni a szűrő cserét). Van valami rettentő nagy 40 darabos tablettacsomag azt használom már egy jó ideje.
Vasárnaponként elmosom a csepptálcát, zacctartót és átmosom a gőzölőt (lejön az egész és 3 darabra szedhető) áttörlöm a gépet kívül és amennyire hozzáférek belül, közben csak ürítem mikor kéri. Pár havonta cserélek tejcsövet, szelepet és habosító fejet.
Gondolkodtam rajta, hogy így lassan 2 év után nem ártana egy teljes pucolás + kenés neki belül is de nem azért mert érzem, hogy kellene csak biztos nem árt.
Kávéból leginkább Lavazza Espresso Barista Gran Crema megy illetve kis pörkölőüzemek saját cuccai. Most például Düsseldorfból hoztunk a “Röstzeit” pörkölőből “Forza” fantázianevű kávét mert irgalmatlan jó.
Amit nagyon szeretek az ENA8-ban, hogy takarítás szempontjából a Jura valamit nagyon megcsinált. Valhogy olyan anyagokból van az egész, hogy lassan 2 év után is csak meleg vízben elöblítem és egy kefével gyorsan átkefélem és mint ha új lenne. Kefe is csak azért kell mert heti egyszer pucolom, közte csak kiöntöm a tálcát de át se öblítem. Ha öblíteném mindig az is lehet, hogy sima folyó víz alatt lejönne minden… Semmi lerakódás, barnulás, nehezen takarítható vagy súrolást igénylő rész. Pikk-pakk megvan
A dizájn maga amúgy úgy van kialakítva, hogy ha teszel valamit a kifolyó alá, hogy ki és bekapcsoláskor mikor öblít abba menjen a víz akkor mindegy mit csinálsz a zacctartó hamarabb lesz tele mint a csepptálca. Mikor veszed ki az egészet 0 pocskolás, nem kell óvatoskodni vele ürítéskor.
-
zsolt19900
őstag
válasz
#85578752 #9012 üzenetére
köszi a tippet, meg is rendeltem a kedvezőbb árú csomagot.... gondoltam, hogy csak annyi lehetett a különbség, hogy az elősző szériás gépeknél volt fekete az a pipa és az újabbaknál volt fehér színű.... a tömítéseket és azt is kicserélem, zsírzok és meglátom, hogy meg lesz-e oldva a probléma
-
BB9360
aktív tag
válasz
#85578752 #8994 üzenetére
Hát, igen.
Amitől egy kicsit tartok, hogy ez most pont jó áron van, és tudja, amire nekem szükségem lenne (ahogyan írtam, többet is, mert pl. kávéból csak eszpresszót használok). Amennyiben 1-2-3 éven belül teljesen és javíthatatlanul tönkremegy a mostani, akkor majd valami kell (nem létszükséglet, persze), és akkor esetleg már csak a mostaninál is rosszabb/drágább lesz... De ha lenne üveggömböm, akkor nem ide irogatnék
!
-
BB9360
aktív tag
válasz
#85578752 #8992 üzenetére
Nem gond, erre rájöttem, csak feleslegesnek éreztem kijavítani.
Leginkább az volt a kérdésem lényege, hogy sehol nem találtam a Delonghi hivatalos oldalán a 353-ról infót, 350 sokféle van, mi ez a 353.
Egyelőre továbbra is azon megy a gondolkodás, hogy egyáltalán van-e értelme cserélni vmit, ami megfelel, egy lényegesen drágábbra, ami többek között azért drágább, mert tud olyat (is), amire nincs szükség...
-
BB9360
aktív tag
válasz
#85578752 #8988 üzenetére
Köszi!
200k fölé biztos nem megyek.
Valahol azt olvastam, hogy a 353.75 is két termoblokkos, de annyira ez nem szempont.Az újabbaknál mit nem lehet állítani a tejhabon?
Néztem a Magnifica Evo-t is, 130k a MM-ban, de az kevesebb italt tud, és talán nem lehet kávé fajtánként külön állítani a paramétereket.
Egyébként mi ez a 353 a 350 mellett?
Tartósság? (Tudom, majd 10 év múlva kiderül...)
-
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
#85578752 #8725 üzenetére
Az még odébb van, ez is ep elég váratlan kiadás, hogy hírtelen kell helyette egy másik... Amúgy ez a Braun KF 47 is 1,2 literes, mert a termékoldalon nincs infó, csak hogy "10 csésze"? Kevesebbet meg nem szeretnék, mint ami volt a HD7461 (1,2 Liter).
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
#85578752 #8713 üzenetére
Max 20K ami szóba jöhet, de ha lehet akkor is olcsóbban néznék, de ha lehet, akkor ne valami gagyit. Ez a Sage SDC400BSS, meg 90K körül van, nem a mi kategóriánk (talán egyszer majd "valamikor"
). A KF 40 szímpatikus, de félek a garanciától, már csak 2 helyen lehet kapni. Lehet akkor mégiscsak Philips HD7459 lesz e befutó, gondolom ez meg a HD7461 utódjának számít, akkor legalább van egy kis bizodalmam benne... (Bár ugye mostanra ez is elromlott sajnos.)
-
törölt tag
válasz
#85578752 #8520 üzenetére
Kipróbáltam, tényleg jó a hidegvizes kávépogácsát forró vízzel átfőzni kotyogóssal, de valahogy hiányzik belőle a trükk, amitől frappáns lenne így főzni. Csak érdekesség.
A Ciklámen keverődob nevű megoldás jutott eszembe, amivel működhetne ez a főzési mód, ha nem lenne lyuk a keverődob oldalán, hanem hideg vízzel megtöltenénk, gyakorlatilag át kéne folyatni a hideg vizet rajta, majd a tölcsért megtölteni kávéval, lezárni a szűrővel, az előforralt vízbe helyezve lefőzni...
-
viktorhu
veterán
válasz
#85578752 #8644 üzenetére
Néztem vasárnap a Lidl-ben a kávékat, de sajnos a régi tapasztalat visszaköszönt - MINDEGYIK kb. egy éves volt
Végül elhoztam egy ilyen Lavazzát 5190-ért az ára miatt, de azért boldog nem vagyok - Aldiban viszont még soha nem jártam úgy, hogy valamit ne tudtam volna frissen venni, még ha nem is feltétlenül pont azt a kávét, amivel terveztem.
-
-
törölt tag
válasz
#85578752 #8596 üzenetére
Még egy kis tornáztatással, előfeszítéssel olyan hangja lett a gépnek gőzölés után a belső hűtő öblítéskor, mint a 2200-as sorozatnak, egy darabig néma, aztán előrör a gőz, a pumpa ütemében modulálva, mert itt nincs rezgéscsillapító gomba a víz útjában, mint a Juráknál. Más kérdés hogy a Jurákban mesterségesen pótolják ezt a rezgést hogy pulzálva vonja ki a víz a kávéból a szárazanyagokat. Mennyivel egyszerűbb így hogy rezeg a víznyomás.
Szóval a pipacső volt a ludas, gyengült a gőz és a kávé koncentráltsága, valószínűleg meggyengült egy ideje ez az alkatrész, érdemes lesz figyelni rá.
Kávéban nem sok minden változott, bár összeadódnak a nyomásra ható szelepek akkor is ha a kávé előtt vannak, mert lassul a lefolyás, kevesebb vizet pumpál át a pumpa. Két milligrammal kevesebb a főzet mint előtte, kontrasztosabbak az ízek.
A tej gőzölés stabilabb, nem igényel annyi külső levegő bekeverést, erősebb a gőz. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #8579 üzenetére
Masszív gép, de ilyeneknek mára eléggé tönkre lehet a bojlere, ami öntött alumínium, nem acélcsöves. Noha én szétszedtem és még sikerült kitisztítani, de igazság szerint ma már elvárás lenne az acélcsöves bojler.
Az őrlemény adagolója ennél még a rekeszes / kattogós elven működik. Célnak megfelelő, de eggyel több tisztítandó egység. Nem olyan gyakran, mint a főzőegységet, hanem az őrlővel együtt inkább.
Viszont az őrleménnyel való feltöltést a rekesszel állítjuk be, így nem szól bele a főzőegység szorulása, mint a későbbi technikánál, ahol a motoráramot figyeli a processzor. Itt ilyen nincs, de a bojler fűtését már PID-elven kapcsolgatja, legalábbis úgy tűnik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #8577 üzenetére
Ezt nehéz így megmondani, nekem a Saeco kicsit más, kicsit hasonló elrendezésű is.
Nálad elképzelhető, hogy az ajtórácson is be lehetne szívni, esetleg a másikat leragasztva, ha úgy jobb áramlás alakul ki.
Sajnos a páralecsapódás probléma, beletapadnak a szemek, ez így működik a Krupsnál is. De még a teljes szárazság is probléma, ha olyan a kávébab, hogy nagyon száraz. Ebben az esetben sztatikusan feltöltődik már őrlés közben, utána emiatt száll összevissza, olyan hihetetlen helyekre is, ahová látszólag nem lenne köze.
Az ilyen töltések semlegesítésére viszont még jó is az enyhén párás környezet. Úgyhogy nem egyszerű.
-
szkutyi
addikt
válasz
#85578752 #8549 üzenetére
Na igen....én az espressot kevés tejjel iszom...érdemes előtte felhabositani a géppel?egy habositott.tej más mintha simán adnám a kávéhoz?köszi a profi és a rengeteg segítséget.
Imádom amikor van kivel hozzáértő módon információt cserélni...
[Ribarszki] köszi szépen a te segítséged is!igazad van a káros.anyag kifejezés kicsit durva. Gondoltam itt arra hogy olyasmi anyagok amiktől már romlik a kávé minősége.
De már látszatra is 50ml fölött már elfogy ez a 6-7-8gramm kave....
Ez ennyire képes. -
ribarszki
őstag
válasz
#85578752 #8532 üzenetére
Jura F50. Arra értettem, hogy az automatán azért meg sem közelítem a saját pörkölésnek azt a csokoládés-mogyorós Myaki esetén narancsos csokoládé ízvilágát amit az E61-es gépen, de leginkább manuálisan a Flairen elérek. (Sajnos ez a Jura sem darál elég finomra, s a lefolyás itt is gyors. De a habosított tejjel meglepően jó a kávé. Sokkal jobb mint a régi Philipsen volt.) Így nem biztos, hogy az automatára megéri a pörkölésbe belefektetett idő, energia. Amúgy most ezt a kávét iszom automatában amit a gép mellé adott az eladó. Sajnos az nincs rajta, hogy mikori pörkölés, de a lejárt 24.03.21. Így ha optimista vagyok, és 1 év lejárattal nézem, lehet egészen friss pörkölés. Amúgy ízlik, rendben van! Ehhez képest a saját pörkölés automatán nem ad többet. Ezért mondom, hogy ha van ennyiért is kávé (ez vagy más forrásból), akkor nem biztos, hogy megéri saját pörivel foglalkozni az automatán.
-
ribarszki
őstag
válasz
#85578752 #8525 üzenetére
Köszi, magamnak pörkölök itthon a nagyvasra. De az automatán nem annyira adta ki a friss pörkölés örömeit, s ha lett volna bejáratott forrásotok, frissebb pörkölésű kávékra, akkor az automatában rápróbáltam volna.
Eddig avvx zöldeket vettem, de a Danettit mit ki fogom próbálni. -
jjeahh
nagyúr
válasz
#85578752 #8525 üzenetére
Én egy ideje tervezem, hogy megkóstolok valami frissen pörköltet, mert fogalmam sincs mire számítsak. Aztán amikor vásárolok, az ára miatt mindíg a bolti döglöttet veszem meg
. Igazából azokból is bőven van még amit kipróbálni és attól félek, hogy ha a frissen pörkölt sokkal jobb, utána nem fog többé ízleni a bolti és a friss kávé csődbe visz
.
-
törölt tag
válasz
#85578752 #8519 üzenetére
Közben találtam egy jó mokka trükköt, mert ott hűteni, nem forrósítani kell a fortyogó nedűt. Itt-e: https://www.home-barista.com/brewing/how-to-improve-your-moka-pot-coffee-t48638.html
Ha tényleg le lehet menni 93 fokra hidegen meglocsolt pogácsával, az azért univerzálisabbá teszi a mokeszt.
Még tölcsértelenített kosáron gondolkodtam, mint a nápolyi kávéfőzőben, de ott szinte nincs nyomás, fejjel lefelé folyik vissza a gravitáció miatt, laza kávé kell hogy átmenjen a víz.
Vagy felső cső nélküli, naked kotyesszal már összerakva, felülről hidegen lehetne beáztatni a kávét, ami lecsorog hidegen, azzal főzné vissza a kávét forrón.
Csak ötletelek... Tudom van 9barista kottyantó amiben csőtekercs hűti vissza ideálisra a forró vizet stb... De ez szórakozás lenne, ha kis modokkal javulna a kotty.
-
szkutyi
addikt
válasz
#85578752 #8517 üzenetére
Krups ea9000 Omnia barista 100% arabicaval próbáltam...hu én annYira nem értek hozzá hogy el tudjam mondani....de talán a savasság változott .
Viszont azt is észre vettem hogy nekem kétszer áll meg a víz pumpa...egyszer egy hosszabb időre, amikor szerintem feltölti a kavé pogácsát...itt durván 4-6mpre....aztán nyom egy kicsit a pumpa-ekkor kijön a csőben maradt oblites, vagy előző főzés...és itt megint meg áll, de itt már csak durván 2-3mpre....hol lenne érdemes szerinted megakasztani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest