- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Fotók, videók mobillal
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Külföldi SIM-ek itthon
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hehe, nem feketén iszom a reggeli kávém. A korábban linkelt jutub vidi alapján, amit tolok az a Flatwhite, értsd: dupla espresso és erre rá fele ennyi mennyiségben 1,5-ös tej vagy a gépet kihasználva habosított tej, de ha az akkor piros 2,8-as.
Ezt meg csak úgy lefotóztam tegnap reggel, mert szép volt. (Itt még tejhab nincs benne, frissen lefőzött espresso)
-
Dudee
senior tag
milyen áramtalanításról van szó?
Az én Saecom (made by Philips) leíárása nem említ ilyet. Amúgy meg simán bedobom felül a lyukon azt csá, semmi gond nem volt eddig, és nem is marad meg semmi a tablettából.
Amúgy meg tök kemény a tabletta. Abból semmi nem marad a tölcsér falán, az tuti. -
Dr. Szilikát
őstag
Legfeljebb nem jó az előírás, egy ilyen gépbe manapság már rendes tisztítóprogramot kellene írni.
A Krups például szakaszosan nyomja rá a vizet, pontosan nem emlékszem, talán 1 sec nyomás, 10 sec szünet. Így eléri, hogy a tabletta lassan feloldódik, sőt a szünetekben még visszafelé is áramlik a lé, ami ennél mondjuk lényeges is, mivel a bojler spiráljába folyik le a kávémaradvány is, a csepptálcába irányítva, ezért nem árt néha tisztítani.
-
törölt tag
Nem ragad be lúgos por az őröltkávés leeresztőn, nem iszom random időpontban leeső morzsákat.
Ereszd át egy kicsit aztán áramtalanítsd, ha marad a tablettából, be lehet még egyszer dobni, vagy használhatod csepptálca zsíroldásához, oda is egy tabit kell dobni és forró vízzel kioldja a lerakódásokat. Jó drágán. -
jjeahh
nagyúr
Nálam amióta maxra emeltem a hőmérsékletet, egyik kávé sem túl savas, előtte nálam is az volt az összes medium vagy light pörkölésű arabica. Ha a savasságot sikerül élvezhető szintre csökkenteni, akkor ezek a kávék gyakran nagyon finomak, az erős pörkölés úgy érzem mintha teljesen kinyírná a gyümölcsös-virágos aromákat és égett keserű íz veszi át a helyét... pedig a kávé az gyümölcs nem? Persze teljesen szubjektív a dolog, ízlés kérdése is, a húgom is inkább a fekete robustát szereti, igaz ő nem sima presszót iszik, hanem lattét és gondolom az arabica sok tejjel felöntve túl gyenge neki. Én most ezt nem tudtam inni, nagyon fekete és van benne robusta, neked lehet ízlene:
-
jjeahh
nagyúr
Csak én kerülöm a robustát?
. Néha jólesik az is, de eddig úgy éreztem csak a 100% arabica kávék tudják azokat a finom ízjegyeket, amikért megszerettem a kávézást, de azok sem mindegyik. Persze lehet tévedek és a robusta vagy robusta-arabica keverék kávék is lehetnek jók. Az mondjuk árulkodó jel, hogy általában a legolcsóbb kávék robustásak, a drágábbak közt már egyre több az arabica. Viszont ha jól tudom a robustában több a koffein, átalvatlan éjszaka után ezért azt szoktam inni
-
törölt tag
Hát ki kell húzni.
Igen de fajtafüggő is természetesen. Ez ilyen fajta kávékból van, ami világos pörköléssel sem túl savas. Vannak jó robusták is, a kaapi royal pl. elég finom és összetett ízű, a Danettinél relatíve olcsó a zöld belőle, könnyű pörkölni, csak nem szabad túltolni.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem azt kell nézni, egy apró nyomon el tudtam indulni, amit csak a fotóról olvastam le:
De-Caf coffee maker tablets pastile detergent
Majd eljutunk ide:
https://axor-decaf.com/en/prodotto/coffee-maker-cleaner-tablets-2/
De-Caf line by axor
https://axor.net/en/categoria-prodotto/coffee-machines-en/
Beszállító más cégeknél is:
-
törölt tag
Nálam 240-re van állítva, mert a tuningok miatt úgyis öblítgetni kell, de általában a második reggeli kávé után kiveszem a főzőegységet, lemosom a kevés zaccot ami rajta marad és kiöntöm a tálcából a vizet meg a zaccot és úgy kapcsolom ki a gépet, hogy a főzőegység kint marad egy kettéhajtott papírtörlőn. Így a legkevesebb a gond vele, nincs zaccos állott víz a tálcában. Este ugyanez. Mindig tiszta minden.
-
Jenne
őstag
Köszöm a választ, "sokat segítettél".
Én, mielőtt itt feltettem a kérdésemet, mondom ÉN végig olvastam a használati utasítást. Elsőre az angolt találtam meg, azt olvastam el, de aztán találtam magyar nyelvűt is. Nekem nem bonyolult, de mint írtam is, a szüleimnek lehet, hogy gondot okozna és ezért kérdeztem rá. -
mazsi70
senior tag
fiatalabbak sem olvastak még soha egy használati utasítást sem, ezért tőlem kérdeznek műszaki cikkeknél
Fényképezőnél volt hasonló . Tőlem kérdezték ,hogy kell fotózni egy adott szituációban ,pedig csak el kellett volna olvasni a gép használati utasítását .Megtettem helyette és a tanácsom alapján minden rendben volt . De ,azért a photographer profil már virított neki a Facén -
törölt tag
Próbáld magasabb hőfokon vagy mikrózd meg.
Nekem bevált Bellarom Bioval, de a mikró magnetronja hosszú távon nem szerette a gyakorlatilag terhelés nélküli járatást. Egy pohár víz a sarokba téve megvédte volna.
-
vond
MODERÁTOR
Köszi az infót!
Kávéolaj eltávolító tablettát csak másik boltban találtam. Olyat venni fogok egy hónapon belül. Vízkőmentesítésre alkalmas bármelyik erre szolgáló szer (van itthon kétféle is), vagy valami extra kell bele?
Ha már elköltöttem 100+ ezret új kávéfőzőre, akkor nem fogom sajnálni a pénzt az időszakos karbantartásra sem.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem is tartály, csak beöntőcsatorna, ami közvetlen a főzőegységbe vezet:
Ezért is van megkötés, hogy az adagolókanál méreténél többet nem szabad betenni, mert megszorulhat az egység. Több típusnál azt is meg lehet tenni, hogy kivesszük a főzőegységet, megtöltjük őrleménnyel és mehet vissza.
Krups alaptípusai ilyet nem tudnak, a drágább típusoknál van beöntőnyílás is.
Több babtartály közös őrlővel: az őrlőben kb. 1 adag maradvány van és még utána is aromás lesz, ha valaki érzékeny erre, a visszamaradó részecskék miatt.
-
Beni2360
félisten
Én meg ma a Lidl-ből ezt hoztam.
Érdekes, hogy a Barista egészen máshol volt kirakva, nem a kávék közt.
Lejaratok; 2023.07 és 11 hóban. Nem a legfrisebbek. -
-
Gaben92
őstag
Kinek mi éri meg. Az én gépem most a legolcsóbb normális boltban 385.000, van aki már ezt is megkérdőjelezi mert vannak automaták 200 alatt. Első gépnek nem akartam nagyon drágát amiatt lett ez, de ha most kellene vennem gondolkodás nélkül tenném le az 1 milláz a Z10-ért. Nekem megéri, másnak nem feltétlenül.
Hasonlóképp ott az iPhone ára is. Az Android használok sokszor hőzöngenek milyen drága, másnak nem kellene a droid ingyen sem. Autónál is mondják, hogy a Lexus csak egy túlárazott Toyota, és az emberek egy része nem érti miért vesz valaki Lexust mikor ugyanaz a motor, stb. van benne mint a Toyotában. Aki meg ült már Lexusban nem akar Toyotát és inkább kiköhögi az extra milliókat. Bicikliknél is el lehet verni rengetek pénzt karbon cuccokra, de boltba járni jó a Tesco gazdaságos is. Aki boltba jár annak felesleges a drága cucc, aki sportolni jár az meg boldogan adja le az 1-2 millás bringákra a rendelést. Tuti neked is van olyan dolgod amit mások nem értenek, hogy miért fizetted ki mert van olcsóbb is, ahogy nekem is, meg szerintem szinte mindenkinek.
-
Osynho
addikt
Néztem ezeket a folyadékokat (DM-ben is van saját márkás), nem tudom, hogy jobb-e ilyet használni, mint sima citromsavat? A tejsav alapú megoldások elvileg a legbiztonsagosabbak, az ilyen olcsóbb vízkőoldóknál annyit látok, hogy citromsav, tejsav keverék, arány nincs megadva. Lesz baja a gépnek, ha citromsavat oldok fel és azzal vízkőtelenitek? Delonghi Dinamica 350.50.
-
törölt tag
Én a gyümölcsös savakat szeretem - eltüntetni egy nagy bögre tejben
De tényleg, a Crema fajta savas, nem annyira mint a Bio, de presszónak csak gőz után, max hőfokon, tűréshatáron jó.
De nekem az Alza kávé is csak úgy ízlik. Meg most a Mövenpick is a karosban, max hőfok, max előáztatás, 26 másodpercre jön le.
A Tchibo meg csak durvára őrölve, 1:2 arányban, nem túl hosszan főzve, épp csak átfut rajta a víz. -
Dr. Szilikát
őstag
Nem tudom, amelyik gyárilag olyan, hogy a főzőegységen keresztül savaz, hány fokra melegít, mindenesetre én nem tapasztaltam szükségét.
Vízkő legjobban a bojleren belül rakódik le, mert a főzés miatt kiválik a széndioxid, ami előtte még oldatban tartotta a Ca / Mg ionokat, így ezek kicsapódnak. A bojlert ki lehet savazni a gőzcsövön át.
Láttam már elhanyagolt Saeco gépet, amelyiknek kétfelé szétszedhető bojlere van és tényleg jó vízköves volt belül, ennek ellenére a főzőegység csak kávés / zsíros. Még a pipacső sem volt vízköves, ami útvonalban még a kávépogácsa előtt van. Utána meg pláne nem gond, mert a pogácsa maga is szűr.
#6160 agyhalal
Elegendő a hideg vizes zuhanyzás, ami jobban meghagyja a szilikonzsíros kenőanyagot. Egyszerű folyóvíz még kíméletesebb ilyen szempontból és a lényegi dolgát az is elvégzi. Bár én jobban szeretem erősebb sugárral zuhanyozni, a kenést pedig lehet pótolni időnként.
-
Beni2360
félisten
A regi xsmall seaco 7 eves gepemnel sem jott a kifolyon sosem folyadek. Es nem volz e teren semmi gond. Azon keresztűl mar forralt es ezalltal jobban vizkőmentesitett a viz. Az 1-2 evvel kiadott ugyan ilyen csak a tipus szama masnál mar a vegen ott is engedet a rendszer ki vizet. Fw frissites volt.
-
törölt tag
-
törölt tag
Közben teszteltem csak szilikoncsővel, szépen folyik, csak öblítéskor fröcsköl. Ja meg a tálcán a lyukak közé folyik az öblítővíz, természetesen. De külön alkatrész nem kell. Talán csak meg kéne könnyíteni a kivételt a füleknél lévő pöckök lekerekítésével, aztán öblítéskor visszamehet, úgysem azon folyik majd át a kávé. Ízre jó a "naked".
-
Dr. Szilikát
őstag
Véletlenül itt a videóban is említi:
https://www.youtube.com/watch?v=4DcxDbJtLbk
De nekem ez egy félreértésnek tűnik. Tehát elindul a vízpumpa, nagyjából 2 mp után megáll, áztatja az őrleményt 3 másodpercig, utána folyik tovább.
A videó készítője ezt tévesen nevezi "csepegtető ciklusnak", mivel ezt konkrétan előáztatásnak nevezik. Hogy jobban kioldódjanak az anyagok, mintha csak szünet nélkül átszaladna a víz, rövid ideig (ezért főleg a rövid kávéknál lehet érdekes).
Mire a kávé lefolyik, a végére általában kivilágosodik a folyadék, természetes módon.
Amikor elindul a második ciklus, az előző kávé végének a kivilágosodott részét tolja maga előtt, ami még a rendszerben maradt. Tehát az nem öblítővíz.
Két főzés között a gép nem végez öblítőciklust, értelmét sem látnám. Öblítéshez a főzőegységet rendesen meg kellene járatni oda-vissza, közben őrlemény nélkül átnyomatni vízzel. De itt ilyet nem érzékelek a videóból.
Saját Saeco gépem is, más típus, de duplát nyomva ugyanezt végzi, nincs öblítés a kettő között.
-
Dr. Szilikát
őstag
De eddig sem öblített, gondolom, mivel nem is kell, sorozatos főzések között egyáltalán. Amikor magára hagyjuk a gépet és elkezdene száradni / beállni / lerakódni, azt kell megelőzni az öblítéssel.
Amelyik gépen nincs definiált öblítés, annál előőrölt főzést szokás indítani, de nem adunk be őrleményt, így csak vízzel fut le.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha két főzés között nyomsz egy öblítést, annak működni kellene ugyan, csak értelme nem nagyon van. Ráadásul így a második főzés elején is az öblítővíz maradéka folyik először, nem az előző kávé maradéka, ami a kifolyó részekben rekedt.
Az öblítés lényegi szerepe, hogy főzés után a kávé maradványai ne száradjanak be, diszpenzer stb., illetve a zsír / zacc is távozzon lehetőleg. Főzés előtt pedig a főzőegység előmelegítése szempontjából célszerű, esetleg a bojlerből az állott víz kinyomása sem árthat.
A nedves főzőegységen jobban letapad az őrlemény, főleg a felső beömlő nyílásnál, de lehet szóródás is, ami még a kávé fajtájától is függ. Erősen pörkölt kávénál vettem észre, hogy szárazabb jellege miatt hajlamosabb az elektrosztatikus feltöltődés miatt elszállni, nem kívánatos helyekre (őrlés közbeni dörzshatások miatt feltöltődik valószínűleg.)
Amikor viszont egy hideg gépen / hűvös időben nyomunk egy öblítést, a pára lecsapódik a főzőegységen, ami a sztatikus feltöltődést elvezeti, illetve a párás tér is semlegesítődik, de akkor meg az lehet kellemetlen, hogy az őrlemény letapadhat a párás részeken.
-
törölt tag
Köszönöm! A Tchibo nekem nem jött be, frissen se akart jól működni karosban, ami arra enged következtetni hogy már csomagoláskor lejárt.
Presszóban is kiegyensúlyozott a Dallmayr Crema és egyötöd rész Bellarom Crema, megmarad a pezsgő savasság, de csak mint fűszeresség és nem savanyú. Nem egy Illy, hiányoznak a malátás nyitott ízek, de nem rosszabb, inkább csak másként jó. -
törölt tag
Igen, konkrétan itt világosodtam meg, köszönöm! Nem szégyen az okosabbtól tanulni.
-
törölt tag
Bekevertem felesbe Bellarom Cremával, mennyei kakaó. Ki mondta hogy tilos?
Köszi a tippet!
Kardamomot banános muffinba is szegfűszeggel és fahéjjal keverve szoktam használni, kávéhoz nem szabad előre leőrölni, csak amikor éppen felhasználásra kerül, kéne hozzá egy dedikált őrlő vagy mozsár. Török kávéhoz próbálgattam, ahogy az eredeti vaníliát is. Nem létszükséglet.Viszont az igazi fahéjat mindenkinek ajánlom a cassia ellenében, ami nem kíméli a májat. Az igazi ceyloni fahéj olyan mint a vanília, ropogós szivarszerű hártyavékony rudakban van, édesebb és nem csíp annyira mint amit mi fahéjnak ismerünk. A reggeli zabkásába mindig rakunk datolya és banánkarikák mellett.
-
-
ricogsm
őstag
Igen elolvastam mikor megvettem még az eladó is külön felhívta rá a figyelmem. És 2x sőt 3x is elolvastam. Delonghi gépen kávé kiöntőt tettem mindig alá bekapcsoláskor és kikapcsoláskor, hogy ne a csepptálcával kelljen egyensúlyoznom a mosogató felé.
Pl a sütőnél el sem indul a sütés amíg nincs beállítva az óra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Formula-1 humoros
- Google Pixel topik
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged