- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Garmin topik
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #12725 üzenetére
Szokott fakulni, de ez nagyrészt épp a habosító / nyomásnövelő szelep miatt van, ahogy a kávébabban lévő gázok, gyakorlatilag főleg széndioxid, kiválik. (Ezért tesznek szelepet a csomagolásra is, hogy távozni tudjon az esetleg képződő nyomás.)
Ha a habosító szelepet kiiktatjuk, az elején akkor is kicsit sötétebb, de nem világosodik ennyire. Látszik az is, hogy a gázok a pohár aljáig hatolnak, majd utána tisztul fel, ez is a szelep rendes működését indikálja.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #12722 üzenetére
A dugattyút kell kivenni, a fémszűrője alatt találsz egy fekete gumikorongot, annak résén tolja át a folyadékot. A tűszúrásnyi rés normális esetben alig látható, az képezi a nyomásfokozó fojtószelepet. Továbbiak videóval is:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_11779-11779.html
Mindamellett elég tartós ez a kis szelep, lehet viszont más gond, ha elenged az alsó dugattyúszártömítés, víz jelenhet meg a gép alatt.
Ha nem zár jól az útváltószelep gumigyűrűje, az előáztatási szünetben elengedheti a nyomást és a víz egy részét csepptálcába, amit az ember a mennyiség állításával korrigál, de ez nem jó irány, romlik a kávé minősége, mert kávés folyadék is elvész, visszafolyik a pogácsa alól.
Ezért lényeges, hogy az előáztatási szünetben néma csendnek kell lenni (csak tartja a nyomást), ekkor nem ereszthet a csepptálcába semennyit, csak a főzés után.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8659 üzenetére
Az nem befolyásolja a fizikai működést, az őrlő tisztítását viszont érdemes időnként elvégezni a felső körkés kiszedésével, lerakódások eltávolításával, ahogy az első linkelt videón is látszik.
Az egyik gépemben, amit alkatrész céljára rendeltem, a csillagkerék 3 foga letört. Működését így ki sem próbáltam, de ez állítólag akadályozza rendes üzemelést. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8648 üzenetére
Lehet, hogy letörtek fogak a kihordókerékről, vagy csillagkerék stb. neveken is fut. Ha kiveszed a felső körkést, belül a fogaknak látszani kell, összesen 8 db. Jobb esetben csak lerakódás van benne és ki kell tisztítani ezt a részt:
https://www.youtube.com/watch?v=3hqZKm4mH2k
Szétszerelés:
https://www.youtube.com/watch?v=ReKHkX_hPsI
Itt már megszorult a csavar, de azt is megoldja:
https://www.youtube.com/watch?v=EkXoApw3Ego
Tehát lényeges, hogy fordított menet, ellenirányban kell lazítani. Legjobb, hogy az újabbakban már csavar sincs a tengelyen. Ilyenkor komplett őrlőt lehet cserélni, ha nem tekeredik le a felső körkés, mint a második linken.
-
#85578752
törölt tag
válasz
szkutyi #8592 üzenetére
Így is jónak mondják. Régen az volt az ellenérv hogy kiszíjja a széndioxidot belűlle. De igazából minden jó ami csökkenti az oxidációt. Én széndioxiddal szoktam felfújni a zacskót, de mostanában nem variálom csak lezárom. Vagy ha kilós akkor szétosztom dobozokba aztán csak használom. Ha több van akkor hagyom gyári zacskóban csak leragasztom a szelepet, annyira nem friss egyik se hogy lufi legyen. Meg az se baj ha felfúvódik, nem azon tartom a Fabergé tojásokat.
-
#85578752
törölt tag
válasz
szkutyi #8551 üzenetére
Van amikor felgőzölt tejbe főzöm a kávét, mint az automata cappuccinos kávégépek többsége, van amikor főzök presszót, tejkiöntő kancsóban habosítok tejet és öntök a presszóra egy latte artot. Hab nélküli meleg tejjel elkeveredik a kávé, jó tejeskávé. Hideg tejjel egyből átbillen a kávé íze a kihűlt, keserű irányba, nekem az nem tetszik annyira. Szóval szerintem érdemes valahogyan habosított tejjel kikísérletezned, hogyan ízlik legjobban. Ha habosított tejbe főzöd a kávét, szép réteges lehet, gőzcsővel nem is muszáj olyan buborékos habosra csinálni, minta LatteGo-s gépek ahogy tolják, lehet finom tejkrémet készíteni. Az jó tud lenni, ha az alatta lévő barna cukorral összekevert kávés tejen végig marad egy-egy kijózanító, csak a tej édességét magában hordozó korty.
Ha latte artos presszóra tejöntés játszik, akkor meg a cremába lehet belekóstolgatni ivás közben, de ha összekeverjük az egészet, akkor nincsenek annyira érdekes részek, csak az elkevert tejeskávé íz. Érdemes játékban maradni és hagyni rétegeket. Vicces amikor még csak keverednek a kávéörvények a forró tejben és nem kavarodott fel a cukor sem. Nekem a cukor is egy játék a tejes kávéitalokban, nem tiltanám ki a kávézómból ahogy sok helyen teszik, vagyis megnehezítik, mert az olyan profinak tűnik, meg erőltetik kis táblán, hogy próbáld ki cukor nélkül, mondanám, "Jól van nyugodjál le mester, próbáltam már, nekem cukorral ízlik...", vagyis cukorral is... -
ribarszki
őstag
válasz
szkutyi #8548 üzenetére
Kávé és tej. Ezek különféle mennyisége és kombinációja adja a különböző elnevezéseket. Mások az ízlések (pláne országonként) ezért van ennyi féle ital. A németek is hosszúkávét isznak, ezeknek az automatáknak a hosszú kávé jobban áll. Klasszik eszpresszót egyik sem tud készíteni. De nem is erre valók.
50ml felett semmilyen káros anyag nincs a kávéban, maximum szőkül, több csersav oldódik ki mint kéne, és változik az íz. Emiatt az americano pl. nem hosszúra engedett kávé, hanem eszpresszó amihez vizet öntenek.Nincs fullos recept. Ki mit szeret..
-
#85578752
törölt tag
válasz
szkutyi #8548 üzenetére
Hát igen, ez ilyen. Nekem elég egy jó presszó beállítás, meg egy gőzcső amivel tejhabot készíthetek. A sorrend is számít, meg az arányok, a tej textúrája.
Ristrettohoz igazából nagyobb nyomásfokozót használnék hogy lassabb legyen a lefolyás és úgy rövidebbre venném, de időben ugyanannyi.
A café creme-et nem értem amúgy, 110 ml-t főzni 8 grammból, szerintem gatyalé. Mégis erre tervezik a Philipsnél az egész rendszert, a nyomást, hőfokot, őrlőt. Így a legkevesebb a szervizigény, de hogy szoktatják rá az embereket hogy megigyák? Ugyanez az amerikai kávéval az értetlenkedésem, hogy cukor és tej nélkül isszák a zacclevet és kérnek még? Mi van? Miért? Hoogy?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8521 üzenetére
Itt csak a szokásos Krups technikát látom:
https://www.youtube.com/watch?v=aXWoMDBrwrA
Őrlés után a vízpumpa lenyomja a hidraulikus dugattyút.
Utána az útváltó szelep motorhangja hallatszik (vizet átirányítja a bojlerbe).
Főzés (pumpa) indul.
Főzés megakad (előáztatás).
Főzés tovább, majd leáll.
Útváltó szelep.
Pogácsaszárítás (bojler emelt fokon ráfűt, gőzképződés hallatszik).
Kidobás. -
#85578752
törölt tag
válasz
szkutyi #8518 üzenetére
Én a második alkalomnál állítanám meg, amikor már átázott a teljes pogácsa.
Vagyis nálam csak egy előáztatás van, aztán vár kicsit és főzné végig a beállított hosszat. Olyankor állítom meg amikor már kicsöpög a tiszta öblítővíz és már feszül a nyomásfokozó, de ez egy moddolt gép, gyári állapotban az előáztatás szünetében érdemes megállítani, mert aztán gyorsan főz, nehéz elcsípni hogy ne kezdjen el főzni.
Bár az se katasztrófa ha a csészébe megy pár csepp és úgy tartok szünetet.
Kapszulás gépnél pl. szinte mindegy volt, mégis összességében jót tett 5-6 másodperc szünet, jócskán belassult a főzés tőle.Lehet hogy mokkánál is ki kéne próbálni az összeszerelve előáztatást, lehet hallani mikor már jön fel a csőben a kávé, akkor kéne várni kicsit...
-
#85578752
törölt tag
-
viktorhu
veterán
válasz
szkutyi #8475 üzenetére
Mindenki mást fog mondani, hogy mi jön be neki - nekem pl. amióta lehet mindenütt viszonylag frissen kapni, azóta a Costa 8-as erősségűje az elérhető árú és normál boltban kapható kedvencem.
Szerintem a sárga tchibo automazására alkalmatlan, kezdő automatásként annak idején egyszer én is vettem olyat - nem tudtuk meginni.
-
TA68
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8404 üzenetére
Gyakori kérdés: https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_8332-8332.html
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8369 üzenetére
Tiédben egy motorral tudja állítani az őrlési finomságot, attól függően, hogy milyen kávét kérsz, de ez felülbírálható, gondolom:
The quality and fineness of the grinding determine the strength of the flavours and the quality of the crema. The finer the ground, the richer the crema. Moreover, it must be adapted to the drink you want: fine for ristretto and espresso, coarser for coffee. For your comfort, the machine carries out this operation automatically.
Egyébként az őrlő peremén vannak ilyen jelzések, csak valamelyiken a piros-zöld egy helyre mutat, másiknál két szomszédos. Itt meg egy lyuk van közben:
Úgyhogy nem tudom, mit akarnak közölni ezekkel színekkel, de ezen a környéken áll be nagyjából a megfelelő szemcseméret.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8360 üzenetére
Úgy látom, abban sem szerepel az a mikrokapcsoló, ami a dugattyú süllyedését figyeli, a pogácsavastagság automatikus kalibrálásához. Most nem találtam jobb képet, itt szokott lenni:
https://twitter.com/gbncoffee/status/1486549102632615940
Ha ilyen nincs, szervizmenüben lehet állítani az őrlés hosszát, másodperce. De az enyém másképp néz ki, más a szervizmenü is.
Az őrlő beállítóperemén vannak színjelzések, ha használtan vetted a gépet, talán elállították. De lehet rajta finomítani:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8355 üzenetére
Amikor zaccos marad, túl híg lett a pogácsa, így a kar nem tudja szépen kilökni. Ilyenkor több őrleményre lenne szükség, amit a fix időzítésű gépeknél a szemcseméret is befolyásol, mivel nagyobb szemcsék jobban feltöltik az üreget.
Gondolom, a tiédnél már a mikrokapcsolós érzékelő segítségével stabilizálják az őrlési mennyiséget. Korábbi típusoknál kétféle rendszer van, mindkettőből van egy példányom:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_7878-7878.html
Meg az sem mindegy, hogy Espresso vagy Strong a választás, vagy nem tudom, nálad hány erősségi fokozat van. Nekem a Strong, ami vastagabb pogácsa, ez számít alapértelmezettnek, ehhez képest vékonyabb az Espresso.
Ez arról szól lényegében, ahogy a nyíllal jelöltem, süllyedéskor a két fémfelület ütközik, itt van a végállás. (Ezen a ponton a processzor érzékeli, hogy beállt a vízfolyásmérő, leállítja a pumpát.)
Tehát ekkor létrejön egy főzőüreg, pontosan nem emlékszem, hány mm. Ezt az üreget vagy feltöltjük rendesen őrleménnyel (illetve kicsit túltöltjük, hogy rápréseljen) és jó lesz a pogácsa. Vagy túl kevés az őrlemény és akkor híg lesz.
Ezt lehet is látni, ha megfigyeljük, amikor a dugattyú nem tud teljesen lemenni, marad egy kis rés a jelölt helyen:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szkutyi #8352 üzenetére
Széttörhet, miközben lehullik, de ez nem gond, sőt javítja a tárolási térfogatot. Némelyik gépnél tervezetten törik. Ezt befolyásolhatja a bab fajtája, illetve őrlési finomság is. Tiéd mintha kicsit durvának látszana, lehetne rajta finomítani, amíg nem lesz túl keserű a kávé.
Főzés után a Krups elkezdi emelni a bojler hőmérsékletét, amivel a pogácsát lényegében "kisüti", hogy egyben lökhesse ki oldalra, így kevésbé szennyeződik őrleménnyel a belső rész. Utána már széttörhet.
De nem csak ezért fűt fel, öblítésnél a gőzfejlődés visszanyomja a bojler spirálcsövéből a csepptálcába a folyadékot, ami zaccot is tartalmaz.
Amikor a pogácsa vastagságát méregettem, a zaccfiókot feltöltöttem egy kis újságpapírral, hogy arra esve, mérhető állapotban maradjon.
-
markussandor
senior tag
válasz
szkutyi #8352 üzenetére
Szia, nem tudok mindenre valaszolni.
A csepptalca nem nagy kapacitasu, nalam kb 5 fozes/oblites fer bele, minden nap uritem.
Nem irtad, hogy melyik allasban van az orlo.
Kb 60 ml utan egyre gyorsabban vilagosodik a kave, es az ize se lesz jo, mert a vege fele mar csak a savassagot okozo anyag fog kioldodni. Fozz egy presszot (kb 50 ml), majd ontsd fel meleg vizzel a kivant mennyisegig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- TCL LCD és LED TV-k
- Anime filmek és sorozatok
- Formula-1
- Mobil flották
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- ZIDOO médialejátszók
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest